17.06.07, 11:02
Czy ten film cos zmieni?
Kobieta wykonczyla sie w emergency room. Maz widzac, ze zona wymiotuje krwia
dzwonil na 911. "Prosze o pomoc, moja zona umiera! Gdzie pan jest? W
szpitalu, na emergency room. To ja nie moge tam poslac karetki." Tak mniej
wiecej wygladala rozmowa telefoniczna.
Czekali na przyjecie jej przez lekarza 45min. Na oczach innych oczekujacych
wyzionela ducha. To nie przypadek z filmu Sicko, to przypadek z dzisiejszej
prasy.
Niech nikogo nie zmyli to, ze to byli meksykanie. Nie w tym problem.
www.msnbc.msn.com/id/19251478?GT1=10056
Czy ten i wiele innych przypadkow cos zmieni. Znieczulica ludzka przekoczyla
juz wszystkie bariery.
Moze film Moora cos zmieni? Moze spowoduje jakis protest. Jest mocny, bardzo
mocny. Pokazuje te ekstremalne przypadki przez co nie jest obiektywny ale
przeciez zalozenia ma wstrzasnac Amerykanami. Wydaje mi sie ze mu sie to uda.
Na mnie wywarl duze wrazenie.
USA wydaje dwa razy wiecej pieniedzy na ochrone zdrowia, liczac na jednego
mieszkanca, niz Kanada. Mimo, ze niema tu powszechnej darmowej ochrony
zdrowia.
Sa wiekie pieniadze, sa szpitale, sa lekarze, jest nalepsza technika i
wyposazenie, najlepsze metody leczenia, najlepsze lekarstwa.
Biurokracja i znieczulica personelu pomocniczego a moze takze medycznego
niweluje to wszystko.
Obserwuj wątek
    • bambooko Re: Sicko 17.06.07, 12:13
      bo wolny rynek w zdrowiu nigdzie nie wypali. Ktos kto staje sie towarem w
      szpitalu musi umrzec bo sie nigdy nie bedzie oplacal.
      Eksperyment amerykanski nie wypalil. Ciagle tylko daja kontrargumenty:
      Ale u was w Europie sa kolejki.
      My im za to mowimy:
      U was ich nie ma bo w kolejce sie stoi po cos a nie by popatrzec.
      • angelica200 Re: Sicko 17.06.07, 14:56
        Filmy Moora sa takie same-smierdza.
      • jp.hi Re: Sicko 17.06.07, 22:09
        Oczywiscie problem jest duzo bardziej zlozony niz to zasygnalizowalem na
        wstepie.
        Napewno jednak, przyczyna tego stanu nie jest tylko komercja w ochronie
        zdrowia. Takze nie tylko to, ze jest duza grupa Amerykanow ktorzy zarabiajac
        dobrze nie mysla o swoim bezpieczenstwie zdrowotnym i nie wykupuje
        ubezpieczenia.
        Powodow jest wiele.

Wyprzedzilem troche temat bo film jeszcze nie wszedl na ekrany. Przewiduje
        jednak duza dyskusje.
        A co do samego Moorea to rownie dobrze jego mozna nazywac Sicko. Ten facet ma
        jednak odwage. W duzej mierze film nakrecil na Kubie. Zlamal tym prawo USA.
        Facet ktory napietnuje tych ktorzy lamia prawo sam je lamie. No, coz bohater
        narodowy USA Rosa Parks jest bohaterem tylko dlatego, ze zlamala prawo.
        • mlody774 Re: Sicko 17.06.07, 22:13
          A czy to niby zlamane prawo bylo zatwierdzone przez US Kongres, czy raczej
          prezyden jak polski minister cos tam napisal?
      • mlody774 Re: Sicko 17.06.07, 22:10
        Amerykanski system jest OK. Problem w tym, ze ubespieczenia medyczne placa
        lekarza za wszystko bez pytania: dlaczego tyle kosztuje i dlaczego jakas metoda
        byla uzyta. Niema kontroli w prywatnych ubespieczeniach. To jest jak z obecnym
        rynkie nieruchomosci w Polsce, gdzie wystarczyly tanie kredyty i ich latwosc
        otrzymania, any ten rynej calkiem zniszczych i wsumie zniewolic ludzi do
        bankierow. Medyczne ubespieczenia zamiast pomodz ludzia zaszkodzily. Placa bez
        pytania szpitala i podnosza oplaty miesieczne za swoje swiadczenia. Katastrofa,
        ale i tak jest ten system latwiej naprawic niz europejski. Tam pieniadze na ten
        system sa w formie podatku i dodatkowych ubespieczen. To wszystko idzie do
        ogulnego budzetu, z ktorego sie oplaca medycyne. W sumie panstwo uzywa
        zgromadzone pieniadze nie tylko na te cele, na ktore niby pobralo od obywatela.
        Sprawdz ile polityk zarabia, a na co go stac. Z tymi politykami w stanach jest
        podobnie. Wiec jak im dasz nastepna forme pobierania podatku, niby na
        swiadzczenia medyczne, to jak myslisz, co oni z tymi pieniedzmi zrobia?
        • jp.hi Re: Sicko 17.06.07, 22:42
          Zrobia to samo co robia socjalisci. Rozdadza innym wcale nie potrzebujacym.
          Dla wielu wolny rynek jest zly bo daje wybor czlowiekowi. Wg nich obywatel jest
          za glupi aby mogl rozporzadzac swoimi pieniedzmi.

Inna sprawa ze mafia insurence-owa w USA za bardzo sie rozpanoszyla.
          • mlody774 Re: Sicko 17.06.07, 22:50
            Racja. Oni kochaj biednych/biedote, ale jak tylko ta "biedota" sie czegos
            dorobisz swoja praca, to zarazj obpodatkowuja "na smierc". Mamy byc kompletnie
            od nich zalezni.
            • mlody774 Re: Sicko 17.06.07, 23:05
              www.gazetawyborcza.pl/1,75475,4212060.html
              Jak bedziesz takim jak na zdjenciu, to masz ich wszelka pomoc. Ale ja
              wytrzezwiejesz, to juz watpie. Hahahaha. Moze nie do smiechu, ale da sie
              jeszcze zyc.
    • mlody774 Re: Sicko 17.06.07, 21:56
      Jak znieczulica. Ludzie sa chetni pomodz dzrugiemu(pamientasz NY po ty
      wrzesniu?), ale niemozesz, bo jak sie nie zachowasz jak jakies nie znny tobie
      przepis mowi, to beda ciebie sadzic o odszkodowanie. I niema dzisiaj znaczenia
      jakie miales intencje. Prawnicy przekreca wszystko, no chyba, ze nic nie
      posiadzasz, to cie zostawia w spokoju.
    • jp.hi Re: Sicko 18.06.07, 03:37
      Co ciekawe, pierwsze listy pochwalne Moore otrzymuje od Kubanczykow.
      Minister Zdrowia Kuby, co prawda nie widzial jeszcze tego filmu ale dziekuje
      juz Mooreowi za pokazanie wartosci czlowieka na Kubie. Nic tylko nasladowac smile
      www.nydailynews.com/gossip/2007/06/16/2007-06-16_moores_sicko_gets_nod_from_cuba.html
    • zorbathegreek Re: Sicko 18.06.07, 11:54
      A mnie sie zbiera na wymioty, jak ty sie, jp.hi czyli balmy podlizujesz
      Michnikowi. Wystarczy, ze Wybiorcza napisze cos krytycznego o systemie
      zdrowotnym w U$A, a ty sie zaraz przylaczasz do potakiwaczy. Nie chodzi tu o
      to, zebys tu nie mial racji, bo akurat ja masz, ale ze jak ja pislem to samo,
      to wyrzucales me posty, i to bez sladu. Wiesz, jak sie nazywa taka moralnosc
      jak twoja? I jak nazyawja sie ci, co oszukuja forumowiczow piszac, ze nie
      cenzuruja tego forum, choc w dlslzym ciagu je cenzuruja?
      • jp.hi Re: Sicko 18.06.07, 12:45
        stac cie tylko na bezpodstawne ataki personalne
        • zorbathegreek Re: Sicko 18.06.07, 17:59
          Czyzby? Dotychczas wedlug ciebie wszystko w U$A bylo super. Ale jak Nadredaktor
          AM puscil w Wybiorczej krytyczny artykul o systemie "opieki" zdrowotnej U$A, to
          ty od razu zmieniles front. Ciekawe, kiedy wytniesz ten post?
          • jp.hi Re: Sicko 18.06.07, 20:35
            podaj prosze link do tego artykolu. musialem go przeoczyc.
            • zorbathegreek Re: Sicko 18.06.07, 21:40
              Linku nie znam, bo ten artykul przeczytalem w "papierowym" wydaniu "Wybiorczej":
              Adam Leszczyński "Jak się leczą Amerykanie"? Gazeta Swiąteczna 16-17 czerwca
              2007 str. 22 (podtytul "OPIEKA ZDROWOTNA W USA).
              • komitet_pzpr Re: Sicko 18.06.07, 22:52
                Kaganski sprawdz poczte
              • jp.hi Re: Sicko 19.06.07, 01:41
                No widzisz. ja nie czytuje GW online a co dopiero papierowe jej wydanie.
                zreszta gdybys podejzewal mnie o to, to zalozylem ten watek przed tym wydaniem
                w GW. niemam pojecia co tez na ten temat ma do powiedzenia GW. chetnie
                poczytam. ich zawsze interesowalo bardziej zycie w USA niz w Polsce. ot zwykly
                brukowiec szukajacy sensacji dla zwiekszenia nakladu.
                wyobrazam sobie co beda pisali po obejzeniu Sicko.

ps. lepiej byc zrobil kagan jakbys zaprzestal chamskich atakow personalnych na
                uzytkownikow tego forum.
                • zorbathegreek Re: Sicko 19.06.07, 20:12
                  1) Musiales moec cynk od Adasia...wink
                  2) A co powiesz o atakach na mnie? Nie wspomne juz wiarusa, bo on na ogol unika
                  wulgaryzmow koncentrujac sie glownie na oszczerstwach, ale zajrzyj na:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=63147081
                  Moderator balmy toleruje chamstwo na forum Polonia
                  Autor: kagan.beck
                  Data: 27.05.07, 09:54 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
                  Zglaszam ponizsze do "abuse" razem z zazaleniem na balmy, moderatora forum
                  POLONIA, za to,ze toleruje on chamstwo ratpola, jego naruszanie regulaminu,
                  netetykiety i prawa...
                  ratpole napisał:
                  Jak juz pisalem jestem szewcem... z praktyki, bo nie posiadam wyksztalcenia
                  szewskiego, ale cechuje sie duza pasja, szczegolnie jak ciebie czytam. Mimo
                  braku odpowiedniego dyplomu rozgryzlem twoja przypadlosc w 5 minut. Ty
                  Krawczyk
                  psi synu prowokujesz, bo odczuwasz seksualna przyjemnosc w zbieraniu kopow w
                  doope (zawsze to jakas forma fizycznych manipulacji dokolaodbytniczych).
                  Jajakobyly polak wchodze w ta gre i akceptuje jej zasady, mimo ze kosztuje
                  mnie
                  to troche wysilku i czasu. Mozesz wiec dodatkowo czerpac satysfakcje z tego,
                  ze
                  ktos w ogole dostrzega twa wszawa postac. Malo tego, jestem w stanie poswiecic
                  sie i obiecac ci, ze jesli kiedykolwiek los skrzyzuje nasze drogi, jako ekstra
                  bonus doloze ci jeszcze troche rozkosznych cierpien fizycznych, aczkolwiek z
                  duzym obrzydzeniem
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=63069838&a=63146555

• jp.hi Re: Sicko 19.06.07, 03:46
      Michael Moore niema nic przeciwko piraceniu jego filmu i sciaganiu go z
      internetu. Widac bardziej zalezy mu na szerokiej propagandzie niz na
      pieniadzach. Film jest dostepny w internecie na dlugo przed jego premiera w
      kinach.
    • a_cali Re: Sicko 20.06.07, 03:57
      www.usatoday.com/news/nation/2007-06-18-texas-health-care_N.htm?csp=34
      • jp.hi Re: Sicko 20.06.07, 04:12
        Zaczyna sie wielka narodowa dyskusja. Juz prawie pewne, ze prezydenture wygra
        pierwsza w historii USA, kobieta.
        A przypominajac sobie urywki z tego filmu smieszy mnie do dzisiaj jak Moore z 3-
        ma hero z 9/11 poplynal motorowka do Guantanamo. Glownym przeslaniem tej
        podrozy poza oczywiscie pokazaniem super ochrony zdrowia na Kubie, bylo to, ze
        wiezienie dla terrorystow jest jedynym miejscem w USA gdzie obowiazuje
        powszechny darmowy dostep do ochrony zdrowia.
      • jp.hi Re: Sicko 20.06.07, 04:27
        •Income limits to qualify for Medicaid, the federal-state health insurance
        program for the poor and disabled, are among the lowest in the nation here.
        Texas has set a limit of $4,822 per year for a family of three, compared with
        nearly $10,000 in Florida, $18,000 in California and $25,000 in New York. Texas
        has no subsidized health insurance program for childless adults; 19 states and
        the District of Columbia offer some coverage.

W Stanie NY, 25tys/rok dolarow dochodu na jedna osobe kwalifikuje do otrzymania
        Medicaid czyli darmowego ubezpieczenia medycznego. W tym lekarz, szpital,
        lekarstwa, itd za darmo, bez udzialu wlasnego. Niezle.
        • za_morzem Re: Sicko 20.06.07, 04:35
          www.commonwealthfund.org/publications/publications_show.htm?doc_id=372221

"Higher prices, not higher utilization or resources, appears to be the main
          driver. More spending does not translate into more services. In 2003, the U.S.
          had fewer physicians, nurses, and hospital beds than the median OECD country.
          And while the U.S. adopts many clinical technologies earlier than other nations,
          ultimately it does not make them more widely available, nor does it always
          provide the most sophisticated procedures compared with other countries."

"wydatki rzadu usa na health care" czy "wydatki ponoszone przez korzystajacych z
          sluzby zdrowia"?
          skoro sluzba zdrowia jest platna koszty ponosza tez ubezpieczeni a nie
          budzet panstwa jak to jest w przypadku innych krajow oecd.
          wiec ta statystyka to mydlenie oczu.
          • jp.hi Re: Sicko 20.06.07, 05:25
            nie bardzo czujesz sedna sprawy.
            Tutaj, jak w kazdym biznesie popyt ksztaltuje podaz. Jak tylko jest nabywca
            zaraz powstaje sklep, itd. Podobnie w ochronie zdrowia. Ilosc szpitali,
            lekarzy, pilegniarek zalezy od potrzeb. Od mozliwosci sprzedazy tych uslug.
            Poniewaz dostep do opieki jest niestety ograniczony, obrazek jest taki jaki
            jest. Drogie kliniki swieca pustkami a darmowe sa oblezone.

Zupelnie inny temat to ilosc pieniedzy wydatkowana przez panstwo i sposob ich
            wykorzystania. Pieniadze te w wiekszosci ida na prace badawcze. Czesc na
            darmowe ubezpieczenia dla biednych (NY -poznizej $25tys/rok smile. Zupelnie inny
            to partycypowanie w kosztach przez obywateli. Miliony Amerykanow nie placi na
            ochrone zdrowia ani 1-go centa. Nie chodza do lekarzy, nie placa ubezpieczenia,
            nie placa w taxach czy innych skladkach. Niema takiego obowiazku.
            W tej statystyce niema zadnego przeklamania.
            Zobacz sobie ten propagandowy film Moora a wiecej zrozumiesz.
            Jest tam lekarz z Angli ktory opowiada o tym jak tanio lecza sie u niego
            Anglicy. Na pytanie Moorea ile on zarabia? Odpowiada ze wystarczajaco duzo na
            wygodne zycie. I dodaje. No ale jak ktos chce miec luksusowy dom, luksusowe
            auta, 7 telewizorow plazmowych w domu, itp to nie, to tu nie kupi.
            Widzisz ta roznice?
    • jp.hi Dobra wiadomosc 20.06.07, 04:45
      Hawaje juz za chwile zostana pierwszym Stanem USA w ktorym obowiazywac bedzie
      powszechna ochrona zdrowia dzieci do lat 18-tu.
      Ustawa zostala juz zatwierdzona przez senat hawajski i czeka na podpis
      guwernatora. Wlasnie guwernator L.Lingle byla m.in. motorem tej ustawy.
      www.insurancejournal.com/news/west/2007/05/09/79494.htm
      Mam nadzieje, ze inne stany pojda w jego slady.

Dyskusja tu trwala dosc dlugo. Obawy byly przede wszystkim takie, ze rodzice
      ktorzy teraz bardzo dobrze zarabiaja, porzuca ubezpieczenie na dzieci.
      Powiekszy to znacznie koszty calego programu. Z podjetych decyzji widac, ze
      Hawaje stac na to.
      • za_morzem Re: Dobra wiadomosc 20.06.07, 05:11
        "guwernator" czy guwernantka?

wiadomo, dzieci do lat 18 najbardziej choruja.

"Hawaje stac na to"... nawet polske na to stac wink....
        • jp.hi Re: Dobra wiadomosc 20.06.07, 05:34
          za_morzem napisał:

> wiadomo, dzieci do lat 18 najbardziej choruja.

hahaha.. jak z ta baletnica.

Starzy maja i zawsze mieli bezplatna opieke medyczna w USA. Malo tego sa
          powszechne programy panstwowe ktore placa $3tys (Hawaje) za stala opieke w
          domach prywatnych. A na opieke nad takim co ma zamiar umierac (6 miesiecy do
          4lat) placa i do $6tys/m. Przeczytaj sobie o hospis.

Powiesz ze Polske tez na to stac?
    • a_cali Re: Sicko 20.06.07, 06:27
      z szacunkiem ale czy na 100% wiesz co to hospis i co sie z tym laczy ,jak sie
      na to zgodzisz ? wiem,jak to wyglada w Kaliforni i powiem Ci ,nieciekawie
      bedzie lagodnym okresleniem,pozdrawiam
      • jp.hi Re: Sicko 20.06.07, 07:17
        Wiem jak jest na Hawajach. Sasiad tesciowej, polkownik z zona mimo tego, ze
        byli bogatymi ludzmi, byli pod tym programem caly rok. Ona kilka miesiecy
        dluzej. Mimo tego, ze byli bogatymi ludzmi otrzymali ta pomoc od panstwa za
        darmo. Wiazalo sie to z przychodzeniem do ich domu co kilka dni pielegniarki RN
        i kilku innych piegniarek, do cwiczen, do mycia, do rozmow podtrzymujacych na
        duchu, itd. W tym czasie Hospis placil za opieke i wszystkie ich lekartwa. W
        ich przypadku nie mialo to wiekszego znaczenia bo gdyby nie placil Hospis,
        placiloby wojsko ale oni z wiadomych mi powodow nie chcieli korzystac z pomocy
        wojska. Umierajac zostawili kilkaset tys dolarow dla schonisk dla kotow i
        innych instytucji charytatywnych.
        Hospis to wyjatkowa organizacja ktora zajmuje sie tylko ludzmi smiertelnie
        chorymi, bez wzgledu na zasobnosc majatkowa.
        Inna pomoc panstwa najczesciej wiaze sie ze stanem majatkowym pacjentow. Jezeli
        ktos ma duzo pieniedzy moze sam sobie oplacic opieke. Zawsze jednak pozostaje
        opcja oddania domu za dozywotnia opieke.
        Co innego biedni. Ci maja ta opieke zapawniona przez panstwo bezwarunkowo.
        Wiekszosc stanow juz dosc dawno doszlo do wniosku ze nie oplaca im sie
        utrzymywac domow starcow. Okazalo sie ze placenie ok $3tys/m na osobe
        miejscowym biznesom prywatnym kosztuje mniej. I tak jest na Hawajch. Nie
        spotkasz tu panstwowego domu starcow.
        • a_cali Re: Sicko 20.06.07, 07:38
          wiem o tym co napisales ,nie to mialem na mysli,nie wiem czy wiesz ,ze
          zgadzajac sie na hospis w Kaliforni jednoczesnie pacjent musi zrzec sie
          dalszego leczenia np jesli jest ubezpieczony w Kaiser lub przysluguje mu
          jakiekolwiek ubezpieczenie spoleczne to ograniczy sie juz tylko do opieki
          paliatywnej i nawet gdyby pojawil sie jakis nowy lek czy nowy sposob leczenia
          choroby , nie bedzie mial szansy na powrot do leczenia i powiem ,ze zdziwilbys
          sie w ,jak dobrym jeszcze stanie pacjentom sie to proponuje ,jest to rachunek
          ekonomiczny i nie jest to tylko moje zdanie
          • za_morzem Re: Sicko 20.06.07, 07:44
            jp.hi jest troche "spaced out".
            jest starsza osoba i lekarstwa robia swoje.

www.usatoday.com/money/perfi/insurance/2007-03-21-insure-usat_N.htm
            www.cbpp.org/9-30-03health.htm
            www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=67557
            • jp.hi Re: Sicko 20.06.07, 08:00
              za_morzem napisał:

> jp.hi jest troche "spaced out".
              > jest starsza osoba i lekarstwa robia swoje.

hahaha ... dopisz cos jeszcze dla osiagniecia lepszego efektu pod innym nickiem
          • jp.hi Re: Sicko 20.06.07, 07:48
            Nie znam tego tak dalece. Nie wydaje mi sie zeby bylo tak na Hawajach. USA ma
            to do tego ze w kazdym stanie sa inne przepisy i inne programy.
            Na przykladzie tego porownania wysokosci zarobkow do uzyskania darmowej ochrony
            zdrowia, Texas 4tys, California 18tys, NY 25tys/rok widac jak duze sa roznice.

My tu gadamy jak zle jest w USA a ja wlasnie teraz ogladam na TV24 jak policja
            sila spycha strajkujace pielegniarki z ulicy przy budynku premiera. Leci
            transmisja na zywo. Oglada to saly swiat.
            Szkoda mi tych biednych i bezbronnych pielegniarek.
            • a_cali Re: Sicko 20.06.07, 07:52
              slucham o tym w audycji M.Olejnik w Radio Zet,smutne to wszystko
    • jp.hi w komunistycznych Chinach nie jest lepiej 20.06.07, 10:04
      44 letnia kobieta chora na raka, cierpi bo nie stac ja wykupienie lekarstwa.
      Tu zdjecia jej proby samobojczej.
      news.yahoo.com/photo/070620/ids_photos_wl/r4117771763.jpg
      news.yahoo.com/photo/070620/ids_photos_wl/r3227406338.jpg
      • zorbathegreek Re: w komunistycznych Chinach nie jest lepiej 25.06.07, 09:45
        Zalosne. Odwracasz uwage metoda komunistow, ktorzy na krytyke PRL czy ZSRR
        odpowiadali, ze w USA to bija murzynow... sad
        • jp.hi Re: w komunistycznych Chinach nie jest lepiej 25.06.07, 10:38
          dokladnie tak mowili
          • zorbathegreek Re: w komunistycznych Chinach nie jest lepiej 26.06.07, 10:34
            A czy wiesz, jp.hi, ze w biednym Meksyku ludzie zyja tylko 2 lata krocej niz w
            USA, a w jeszcze biedniejszej i oblozonej embargiem Kubie dluzej niz w USA?
            To jest dopiero skandal. Pieniadze wydawane sa w USA nie na leczenie chorych, a
            na zawyzone place dla lekarzy i prawnikow. Ciekawe, ze lekarze sa w USA ciagani
            po sadach za tzw. bledy w sztuce (czesto nieuniknione), a nie za za zapisywanie
            zbednych lekow i za zbedne zabiegi czy operacje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka