Dodaj do ulubionych

Torun - Inaczej

23.06.07, 02:29
Toruńskie podwórka

fotoforum.gazeta.pl/3,0,617076.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,617075.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,698299.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,618425.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,594263.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,596278.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,615941.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,617076.html
Toruń klatki schodowe

fotoforum.gazeta.pl/3,0,513033.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,559094.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,552132.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,560240.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,581669.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,567640.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,581637.html

Toruń Krzywa Wieża

fotoforum.gazeta.pl/3,0,69396.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,69395.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,172860.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,382360.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,645567.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,650222.html
Obserwuj wątek
    • warcholski Re: Torun - Inaczej 23.06.07, 03:17
      tam nie stoi na stacji lokomotywa
      www.wfp.pl/artykuly-zdjecia/katy-dworzec-04.jpg
      rower bez lancucha, jeszcze go nie gwizdneli
      www.wfp.pl/artykuly-zdjecia/katy-dworzec-03.jpg
      jest okolo kwadrans do dwunastej w samo poludnie
      www.wfp.pl/artykuly-zdjecia/katy-dworzec-02.jpg
      • warcholski Re: Torun - Inaczej 23.06.07, 03:24
        acha, zapomnialem dodac...
        Rynna jest nowa, deszcz nie pada, a tam gdzie kraty szyby sa cale
        www.wfp.pl/artykuly-zdjecia/katy-dworzec-04.jpg
    • norma_baker Re: Torun - Inaczej 26.06.07, 07:11
      Nie znosze tego miasta. Bylem raz. Powiedzieli mi, ze tam mieszkaja potomkowie
      Krzyzakow i maja racje. Narod paskudny z geby i bardzo nieuzyty, nieprzyjemny.
      Przy tym wszystkim to straszne zadupie.
      • jp.hi Re: Torun - Inaczej 26.06.07, 09:11
        Nie przesadzaj kolego smile Torun to polskie miasto a wsrod nich nalezy do
        najladniejszych. To samo moglbym powiedziec o Gdansku czy Lublinie. Dla mnie
        Torun to taki malutki Krakow. Bylem tam dosc dawno, choc wielokrotnie i wtedy
        byl bardzo zaniedbany ale mial olbrzymi potencjal i charakter. Zawsze uwazalem,
        ze po odnowieniu i rekonstrukcji tych starych domow, bedzie piekny. Podejzewam,
        ze taki jest dzisiaj. Chyba, ze sie myle smile Nowa architektura potrafi zniweczyc
        wszystko.
      • zorbathegreek Re: Torun - Inaczej 26.06.07, 09:59
        A tobie o co chodzi? Znam wiele osob z Torunia i oczywiscie miasto. Poza Ojcem
        Dyrektorem i jego mafia, to sa bardzo fajni ludzie a miasto jest wrecz urocze.
        Nie musze chyba dodawac, ze ani w USA, ani w Kandzaie, ani tym bardziej w
        Australii czy NZ takowego nie znajdziesz. A co do Krzyzakow. Wbrew powszechnie
        panujacej opinii, nie byli to wylacznie Niemcy. Praktycznie to pochodzili z
        calej Europy Zachodniej. Bitwa pod Grunwaldem to byla Polska, Litwa i Rus
        contra Zachod, a nie tylko Niemcy!
    • jp.hi Re: Torun - Inaczej 26.06.07, 09:37
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,698299.html
      Ta pompa to zabytkowe cudo. Uszkodzona, zaniedbana, zapomniana.
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,594263.html
      Mam takie same lampy przy wejsciu do mojego domu na Hawajach. To co ja mam to
      zeliwna imitacja z Costco. Ta pewnie zrobiona z blachy miedzianej.
      Dal bym za nia dwie setki.
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,513033.html
      Zakrecone schody, kafle na podlodze, drewniane schody. Wyobrazcie sobie jak to
      wygladalo jak bylo nowe.

Te klatki schodowe sa imponujace. Piekne wysokie wejscia, luki na sufitach,
      lampy z metaloplastyki, ornamenty na scianach, piekne masywne drzwi, wykoczenie
      scian ozdobna boazeria, profilowane grube porecze z postami jak z krolewskiego
      loza.
      Pomyslcie ile by to dzisiaj kosztowalo.

Nie odnawiane przez lata, dzisiaj prawdopodobnie juz nie do uratowania.
      • zorbathegreek Re: Torun - Inaczej 26.06.07, 10:02
        Torun obecnie wyglada jak "za Niemca", jak nie lepiej. Nawet klatki schodowe sa
        odbudowywane do ich dawnej swietnosci. A takie np. Gdanisko (brama w poblizu
        ruin zamku krzyzackiego, zburzonego zreszta przez mieszczan torunskich, wyglada
        lepiej niz na poczatku XX w., kiedy byla ona obudoana komorkami i pozbawiona
        czesci gotyckich ozdob...
      • zorbathegreek Re: Torun - Inaczej 26.06.07, 10:05
        Pamietam jak w Johannesburgu zburzono w roku 1982 piekny teatr z poczatku XX w.
        Nieco wczesniej zburzono piekny hotel z konca XIX w. w Brisbane. Podobne rzeczy
        sie dzialy, i wciaz dzieja w USA czy Kanadzie, gdzie burzy sie czesto piekne i
        stare, wiec zabytkowe budynki w centrach miast albo tzw. dobrych dzielnicach,
        aby zbudowac tam cos, co przyniesie wieksze dochody, a slumsy stoja jak zawsze,
        zrujnowane, bo tam sie kapitalistom inwestowac nie oplaca...
      • unaswameryce Re: Torun - Inaczej 26.06.07, 21:21
        wszystko jest do zrobienia sam kiedys remontowalem stara hiszpanska kamienice to przyjemnosc nie praca. Hawajski jesli mozna kim jestes z zawodu i czym sie zajmujesz kiedys tak pieknie pisales o drewnie. Ja zaluje ze nie zostalem stolarzem.
        • jp.hi Re: Torun - Inaczej 27.06.07, 08:46
          unaswameryce, zawod w polsce byl zwykle rozumiany jako wyksztalcenie. A wiec
          jestem inz. mechanikiem-energetykiem po Polibudzie Slaskiej. Tu mam swoj maly
          biznes zwiazany z hawajskim drzewem. Jaki to zawod? Owner smile
          • unaswameryce Re: Torun - Inaczej 27.06.07, 12:38
            tak wlasnie mi sie wydawalo ze musisz miec cos wspolnego z drzewem bo tak fajnie o nim pisales gratuluje i ciesze sie ze masz business ktory lubisz powodzenia hawajski!
    • unaswameryce Polonus ty stary 26.06.07, 10:22
      propagandzisto za starych niedobrych czasow moglbys kroniki flilmowe robic he he ale sie chlopie cos ociagasz w robocie jak mogles zatytuowac swoj post torun-inaczej jak to inaczej??? przeciez normalnie!!! przeciez tak wyglada caly torun a nie tylko jedna obskurna dzielnica. Oj polonus polonus popraw sie.
      • zorbathegreek Re: Polonus ty stary 26.06.07, 10:29
        Polonus powinien napisac: CALY Torun w ruinach. Nie da sie przejsc chodnikiem
        po ul. Szerokiej, bo jest caly zasypany po pierwsze pietro smieciami i ceglami
        spadajacymi z budynkow. Ludzie koczuja w ziemiankach nad Wisla i zywia sie
        korzonkami, marzac o emigracji do Kanady...
        • bruno5 Re: Polonus ty stary 26.06.07, 17:57
          Polonus zobacz w Toronto domy od podworek to sie przerazisz tak zle wygladaja.
          • polonus5 Bruno - Toruńskie kontrasty 27.06.07, 00:12
            bruno5 napisał:
            Polonus zobacz w Toronto domy od podworek to sie przerazisz tak zle wygladaja.

================================================================================
            Wreszcie po ponad 2 letniej przerwie zawitałem do mojego rodzinnego miasta i
            na własne oczy mogłem zobaczyć jak wypiękniał Toruń.
            Ten wątek chciałbym zatytułowac "Toruńskie kontrasty" w pozytywnym a także
            negatywnym znaczeniu.

fotoforum.gazeta.pl/3,0,712878.html
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,619286.html
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,712880.html
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,168784.html
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,566879.html
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,489533.html
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,489544.html
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,496779.html
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,499780.html
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,652130.html
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,491167.html
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,68802.html
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,49731.html
        • polonus5 Re: Polonus i zdiecia z Torunia !!! 26.06.07, 18:07
          zorbathegreek napisał:

> Polonus powinien napisac: CALY Torun w ruinach. Nie da sie przejsc chodnikiem
          > po ul. Szerokiej, bo jest caly zasypany po pierwsze pietro smieciami i ceglami
          > spadajacymi z budynkow. Ludzie koczuja w ziemiankach nad Wisla i zywia sie
          > korzonkami, marzac o emigracji do Kanady...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

dawno sie tak nie ubawilem, zdiecia zrobione sa przez mieszkancow Torunia i
          umieszczone na forum tego miasta. NIgdy w Torunie nie bylem i nie mam zdania na
          temat,zaraz po tym jak Bruno zachlystuje sie tym miastem, poszpaeralem na forum
          Torunia i juz wiem ze medal zawsze ma dwie strony !!!
          Bruno doskonale wiem jak wygladaj rudery w Kanadzie i USA !!
    • piss.doff Re: Torun - Inaczej 26.06.07, 19:29
      kuzwa, wielka niespodzianka. Pokazcie mi miasto a sfotografuje je tak ze juz
      yebat' nie zaxoczetie.
      • watchdogg Re: Torun - Inaczej 26.06.07, 21:53
        Torun jest pieknym miastem i zadbanym , jezeli ktos tam byl w ostatnich pieciu
        latach , to na pewno sie ze mna zgodzi . Zaniedbane klatki schodowe i
        zawalajace sie kamienice sa w kazdym jednym miescie w PL wiec to nie jest zadna
        nowoscia ze w Toruniu tez sa takie.Ludzie w Toruniu sa tak mili jak w kazdym
        innym polskim miescie.
    • normalski1 Re: Torun - Inaczej 27.06.07, 07:51
      polonus5 zieje jadem sssssssss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka