Gość: Hoze IP: *.netcom.ca 01.06.01, 00:11 Mam takie dziwne wrazenie, ze wielu naszych powinno sie dosc dobrze orientowac w sprawach duldungu. Chcialbym wiedziec ile tego daja i jakie warunki trzeba spelniac, zeby sie zakfalifikowac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mesco Re: Duldung i inne sprawy IP: 207.188.79.* 01.06.01, 15:44 To prawda, nasi sa specjalistami w tych sprawach. Kilku moich znajomych szybko mnie tu nauczylo jak sie upomniec o "swoje". Sam siedze na duldungu od przyjazdu i spokojnie wystarcza mi na zycie. Wystarczy tylko znalezc kogos w rodzinie na tzw. liscie. Szwaby sa takie glupie i myslom, ze moj dziadek naprawde byl foldzdojczem, he, he, he ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Durzy Do Mesco IP: *.netcom.ca 01.06.01, 22:36 Wez sie chlopie w garsc, jak sie postarasz to moze ktoa Cie przyjmie do pracy. Bylo nie bylo, Szwaby zawsze gadaly: arbeit macht frei. A moze wroc do Polski ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethanol Re: Duldung i inne sprawy IP: *.coh.org 01.06.01, 22:52 a co to ten duldung ???...zasilek ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hoze Re: Duldung i inne sprawy IP: *.netcom.ca 02.06.01, 02:34 Normalerweise werden von mir gar keine Grammtik fehler gemacht. Du meinst damit wohl die Tippfehler, die jedem unterlaufen können. Deutsch sprach ich schon, duldung! Arbeit macht frei! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siekiera Re: Duldung i inne sprawy IP: *.netcom.ca 04.03.02, 17:59 Duldung to forma zadoscuczynienia za krzywdy na Polakach w czasie wojny. Nasi nowi emigranci w Rajchu bardzo to polubili ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Re: Duldung i inne sprawy IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.02, 10:26 Duldung to jak sama nazwa mowi pobyt tolerowany mogacy w kazdej chwili zakonczyc sie pismem z Ausländerbehörde z prosba o opuszczenie kraji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siekiera Re: Duldung i inne sprawy IP: *.netcom.ca 05.03.02, 16:34 Gos´c´ portalu: Troy napisa?(a): > Duldung to jak sama nazwa mowi pobyt tolerowany > mogacy w kazdej chwili zakonczyc sie > pismem z Ausländerbehörde z prosba > o opuszczenie kraji. Wiec jednym slowem duldung nie daje zadnego dostepu do darmowej kasy? Jakos nie mysle, ze jakis Polak bedzie takim frajerem i sie zastosuje to takiego pisma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Re: Duldung i inne sprawy IP: *.berlikomm.net 05.03.02, 17:17 Gość portalu: Siekiera napisał(a): > Gos´c´ portalu: Troy napisa?(a): > > > Duldung to jak sama nazwa mowi pobyt tolerowany > > mogacy w kazdej chwili zakonczyc sie > > pismem z Ausländerbehörde z prosba > > o opuszczenie kraji. > > Wiec jednym slowem duldung nie daje zadnego dostepu do darmowej > kasy? > Jakos nie mysle, ze jakis Polak bedzie takim frajerem i sie zastosuje to > takiego pisma. > Ja nie wiem jak to jest z ta kasa,nie znam osobiscie nikogo kto posiada taki status. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramzes:) Re: Duldung i inne sprawy IP: *.online-now.de 05.03.02, 17:46 z tego co sie orientuje, mozesz miec duldung jesli np w swoim kraju jestes przesladowany. ale duldung moze byc wraz ze smiana sytuacji w kraju usuniety i wtedy "pa pa". to akurat wiem, bo mi kumpla na srilanke wyrzucja, a duldung ma od 9 lat (to znaczy, musi si emeldowac w biurze dla obcokrajowcow co 3 miesiace). W wielu przypadkach duldung nie zezwala na swobodne poruszanie sie po kraju (w przypadku polakow tego nie ma). ostatni weszlo prawo, ktore zmieni adudung na pobyt staly (ale tylko tym, ktorzy przyjachali do niemiec prze (chyba 1991 rokiem). poza tym, duldung nie daje zadnych uprawniej, a o darmowej kasie to juz od reki mozna zapomniec. jesli zglosisz sie po socjal to wylatujesz)) jest taki dwcip niemiecki. co znaczy zobaczyc 3 niemozliwe rzeczy jednoczesnie? to znaczy zobaczyc UCZCIWEGO polaka, jadacego we WLASNYM samochodzie do PRACY.)) ramzes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siekiera Re: Duldung i inne sprawy - Ramzes IP: *.netcom.ca 05.03.02, 17:53 Niezle sie usmialem z Twojego dowcipu o 3 niemozliwosciach tego swiata w pojeciu Niemcow. Tutaj taka opinie maja Jamajczycy. Coz co kraj to obyczaj ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Re: Duldung i inne sprawy IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.02, 19:17 Gość portalu: ramzes napisał(a): > z tego co sie orientuje, mozesz miec duldung jesli np w swoim kraju jestes > przesladowany. ale duldung moze byc wraz ze smiana sytuacji w kraju usuniety i > wtedy "pa pa". to akurat wiem, bo mi kumpla na srilanke wyrzucja, a duldung ma > od > 9 lat (to znaczy, musi si emeldowac w biurze dla obcokrajowcow co 3 miesiace). > W > wielu przypadkach duldung nie zezwala na swobodne poruszanie sie po kraju (w > przypadku polakow tego nie ma). ostatni weszlo prawo, ktore zmieni adudung na > pobyt staly (ale tylko tym, ktorzy przyjachali do niemiec prze (chyba 1991 > rokiem). > poza tym, duldung nie daje zadnych uprawniej, a o darmowej kasie to juz od reki > > mozna zapomniec. jesli zglosisz sie po socjal to wylatujesz)) > > jest taki dwcip niemiecki. > co znaczy zobaczyc 3 niemozliwe rzeczy jednoczesnie? to znaczy zobaczyc UCZCIWE > GO > polaka, jadacego we WLASNYM samochodzie do PRACY.)) > > ramzes Niemieckie samochody sprzedaja sie znakomicie w USA. Tanie paliwo, niewielkie procenty... oraz brak granicy z Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Troy,. 07.03.02, 06:54 dzis paliwo podskoczylo. Wczoraj bylo $1.15 za galomn a dzis jest 1.24. Chyba nie bede spal bo musze znowu jutro zatankowac na wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Drapieznik... IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.02, 08:21 drapieznik napisał(a): > dzis paliwo podskoczylo. Wczoraj bylo $1.15 za galomn a dzis jest 1.24. Chyba > nie bede spal bo musze znowu jutro zatankowac na wyjazd. Tak...tu,w Berlinie tez podskoczylo,z ta roznica ze kosztuje 1.05 € za litr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel ................. IP: *.online-now.de 07.03.02, 10:43 > > dzis paliwo podskoczylo. Wczoraj bylo $1.15 za galomn a dzis jest 1.24. Ch > yba > > nie bede spal bo musze znowu jutro zatankowac na wyjazd. > > Tak...tu,w Berlinie tez podskoczylo,z ta roznica > ze kosztuje 1.05 € za litr... kurde, a mnie nie chciali przepisac prawa jazdy i nie moge poruszac sie po niemczech samochodem..w morde jeza.. camel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Re: ................. IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.02, 10:53 Gość portalu: camel napisał(a): > > > dzis paliwo podskoczylo. Wczoraj bylo $1.15 za galomn a dzis jest 1.2 > 4. Ch > > yba > > > nie bede spal bo musze znowu jutro zatankowac na wyjazd. > > > > Tak...tu,w Berlinie tez podskoczylo,z ta roznica > > ze kosztuje 1.05 € za litr... > > > kurde, a mnie nie chciali przepisac prawa jazdy i nie moge poruszac sie po > niemczech samochodem..w morde jeza.. > > camel A czemu? Przeciez to raczej bezproblemowe,oczywiscie wiaze sie z biurokracja,jakimis idiotyzmami,etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: ................. IP: *.online-now.de 07.03.02, 14:57 > A czemu? Przeciez to raczej bezproblemowe,oczywiscie wiaze sie > z biurokracja,jakimis idiotyzmami,etc. teoretycznie... na poczatku sierpnia 2001 zapisalem sie na kurs prawka u polsce. pod koniec sierpnia skonczylem kurs i akurat tez dostalem staly pobyt w niemczech, ale egzamin na prawko zdalem we wrzesniu..i tu problem... nie chca mi uznac prawka bo w chwili zdania egzaminu i wydania prawa mialem juz pobyt staly w niemczech...i dupa.. camel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dromader Re: ................. IP: *.netcom.ca 07.03.02, 17:07 A bryczke juz masz? jesli nie, to proponuje zajrzyj na szrot w Kopenick pod Berlinem. Prowadza go Turcy i maja swietny wybor roznych panzerwagen, "prawie nowych" beemek i innych ... warto. A jak u Ciebie z kasa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: ................. IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.02, 20:19 a po co mi bryczka, jesli nie moge nia jezdzic?? po drugie na pewno nie kupie zlomu, szczegolnie od turka... po trzecie stac mnie na cos lepszego)) myslalem o TT, albo o 206 CC (( camel Odpowiedz Link Zgłoś
bird_man co to jest duldung 07.03.02, 11:50 zadzwonilem rano do Ausländeramtu (urzad do spraw obcokrajowcow) Odpowiedz: duldung to jest (jak juz pisal Troy) TOLEROWANIE obcokrajowca w niemczech i nie jest zadnym statusem prawnym i nie jest POZWOLENIEM NA POBYT. Stosuje sie duldung do obcokrajowcow ktorzy maja otworzone postepowanie o azyl polityczny lub obcokrajowcow ktorzy nie maja POZWOLENIA NA POBYT (sa rozne) a ktorych z powodow prawnych NIE WOLNO W SWIETLE NIEMIECKIEGO PWAWA ODESLAC DO KRAJU z ktorego pochodza (np. panuje tam wojna lub moga byc przesladowani z innych powodow) Typowym przykladem stosowania duldungu w niemczech sa Kurdowie ktorych nie odsyla sie do Turcji czy Iranu z takich wlasnie powodow. W stosunku do Polakow w niemczech duldungu sie NIE STOSUJE taka jest wypowiedz oficjalna.. Odpowiedz Link Zgłoś