Gość: elf IP: *.webport.bt.net 20.12.01, 23:47 mam magistra prawa i First Certificate in English, miszkam w Londynie od kilku lat, czy ktos wie jakie sa mozliwosci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karol w. Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: 142.108.17.* 21.12.01, 17:06 popatrz na identyczny watek dotyczacy stanow. polski prawnik poza polska nie ma szans na uznanie kwalifikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.nyc.rr.com 21.12.01, 17:12 ... co bredzisz ...?... polski prawnik ma wielkie szanse uzyskania uprawnien prawnika w Stanach ... porownujac z zawodami architekta, lekarza, itd., polski prawnik moze wsadzic dyplom do kieszeni juz po roku studiow w US ... problem co dalej, ale to juz inny temat ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol w. Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: 142.108.17.* 21.12.01, 19:25 malmal - strasznie cie cos meczy, tylko co ? przeciez w tamtym watku sam powiedziales ze musisz zdobyc 24 - 29 kredytow, a nawet wowczas tytul nie bedzie rownoznaczny z amerykanskim. a jak zrobic 29 kredytow w rok ? a co do aplikacji, to czymze innym jest articling ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.nyc.rr.com 21.12.01, 19:32 Gość portalu: karol w. napisał(a): "malmal - strasznie cie cos meczy, tylko co ? przeciez w tamtym watku sam powiedziales ze musisz zdobyc 24 - 29 kredytow, a nawet wowczas tytul nie bedzie rownoznaczny z amerykanskim. a jak zrobic 29 kredytow w rok ? a co do aplikacji, to czymze innym jest articling ?" ... czy mnie cos meczy ...?... cholera, nie lubie zimy .... poza tym piszemy chyba o tym samym ale o innym ... 24 kredyty to jeden rok studoow ... po skonczeniu studiow, przystepujesz do egdaminu ..."Bar examination" ... trwa dwa dni, 6 godzin kazdego dnia ... zdasz, przejdzesz 'interview', zlozysz przysiege ... jestes pelnoprawnym prawnikiem w Stanach ... a coz to takiego 'articling' ...?... byc moze niuanse w innych krajach sa ... lecz ja wiem co przeszlam aby byc prawnikiem w NY ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.nyc.rr.com 21.12.01, 19:38 ... tytul nie bedzie rownoznaczny ... bedzie wyzszy ... wielu Amerykanow po skonczeniu 3-lenich studiow prawniczych i otrzymaniu dyplomu J.D., stara sie uzyskac specjalizacje, LL.M ... po studiach w Polsce mozemy od razu ubiegac sie o przyjecie na program LL.M ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malMal Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.nyc.rr.com 21.12.01, 17:14 ... mieszkasz w Londynie OD KILKU LAT i pytasz sie na Forum, zamiast wybrac sie do jakiejkolwiek szkoly prawniczej zadajac to samo pytanie ...?... zalosne .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatsby Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 22.12.01, 02:48 Gość portalu: malMal napisał(a): > ... mieszkasz w Londynie OD KILKU LAT i pytasz sie na Forum, zamiast wybrac sie > > do jakiejkolwiek szkoly prawniczej zadajac to samo pytanie ...?... zalosne .... Right on, malMal. The question, as put, sugests a deplorable lack of ( )... [fill in the blank]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.nyc.rr.com 22.12.01, 02:56 ... lack of credibility w pytaniu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elf MalMal i reszta IP: *.webport.bt.net 22.12.01, 19:16 Mowia, ze kto pyta nie bladzi i wydawalo mi sie, ze forum sluzy poradom i dzieleniem sie doswiadczeniem. Czyzby to tylko moja naiwna wiara w zyczliwosc Rodakow? W szkolach prawniczych w Londynie, owszem, bylam, w Law Society in Chancery Lane takze. Chodzilo mi raczej o osobiste doswiadczenia osob cos takiego zrobily. Anyway, dzieki za wysilek w az 9 odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: MalMal i reszta IP: *.nyc.rr.com 22.12.01, 20:17 ... jak bedziesz chcial/ala przyjechac na studia do NY, zadzwon... napisz .... ale nie przeliczaj rad na ilosc wypowiedzi ... ale widac o to ci od poczatku chodzilo ... DO BLOTA Z PORADAMI )) .... WESOLYCH SWOAT podzegaczom polskiego ducha ... ! ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.nyc.rr.com 22.12.01, 20:26 ... co faktycznie, elf, chciales uslyszec rozpoczynajac temat ...?... ze dala polskich prawnikow jest zamknieta droga poza Ppolska...?... BLAD ...! ....ale ze, byc moze, tobie sie nie udalo, nie tapetuje sciezki dla innych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elf Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.webport.bt.net 23.12.01, 01:17 Gość portalu: MalMal napisał(a): > ... co faktycznie, elf, chciales uslyszec rozpoczynajac temat ...?... ze dala > polskich prawnikow jest zamknieta droga poza Ppolska...?... BLAD ...! ....ale > ze, byc moze, tobie sie nie udalo, nie tapetuje sciezki dla innych.... Co chcialam uslyszec? Ciekawosc, jak innym sie tu zyje. Jak sobie radza. Nie znam zadnych Polakow tutaj. Moze to dobrze, moze zle, zdania sa podzielone. Nie oczekuje sciezki, bo mysle, ze udalo mi sie calkiem niezle, biorac pod uwage poczatki. I nawet sie z nikim nie przespalam, ani nie wyszlam ze maz dla wizy. Pracuje obecnie dla agencji doradztwa wizowego (sic!) i moje studia bardzo mi sie przydaja. Chcialabym jednak miec poswiadczenie moich kwalifikacji na papierze uznawanym tutaj. Z pewnoscia nie chcialam uslyszec zgryzliwych uwag. Widzialam na forum o wiele glupsze pytania. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatsby Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 23.12.01, 19:28 Gość portalu: elf napisał(a): > Gość portalu: MalMal napisał(a): > > > ... co faktycznie, elf, chciales uslyszec rozpoczynajac temat ...?... ze d > ala > > polskich prawnikow jest zamknieta droga poza Ppolska...?... BLAD ...! .... > ale > > ze, byc moze, tobie sie nie udalo, nie tapetuje sciezki dla innych.... > > Co chcialam uslyszec? Ciekawosc, jak innym sie tu zyje. Jak sobie radza. Nie zn > am > zadnych Polakow tutaj. Moze to dobrze, moze zle, zdania sa podzielone. > Nie oczekuje sciezki, bo mysle, ze udalo mi sie calkiem niezle, biorac pod uwag > e > poczatki. I nawet sie z nikim nie przespalam, ani nie wyszlam ze maz dla wizy. > Pracuje obecnie dla agencji doradztwa wizowego (sic!) i moje studia bardzo mi s > ie > przydaja. Chcialabym jednak miec poswiadczenie moich kwalifikacji na papierze > uznawanym tutaj. > Z pewnoscia nie chcialam uslyszec zgryzliwych uwag. Widzialam na forum o wiele > glupsze pytania. > pozdrawiam Elf, don't take it so on! Odpowiedz Link Zgłoś