Dodaj do ulubionych

czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii?

IP: *.webport.bt.net 20.12.01, 23:47
mam magistra prawa i First Certificate in English, miszkam w Londynie od kilku
lat, czy ktos wie jakie sa mozliwosci?
Obserwuj wątek
    • Gość: karol w. Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: 142.108.17.* 21.12.01, 17:06
      popatrz na identyczny watek dotyczacy stanow. polski prawnik poza polska nie
      ma szans na uznanie kwalifikacji.
      • Gość: MalMal Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.nyc.rr.com 21.12.01, 17:12
        ... co bredzisz ...?... polski prawnik ma wielkie szanse uzyskania uprawnien
        prawnika w Stanach ... porownujac z zawodami architekta, lekarza, itd., polski
        prawnik moze wsadzic dyplom do kieszeni juz po roku studiow w US ... problem
        co dalej, ale to juz inny temat ...
        • Gość: karol w. Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: 142.108.17.* 21.12.01, 19:25
          malmal - strasznie cie cos meczy, tylko co ? przeciez w tamtym watku sam
          powiedziales ze musisz zdobyc 24 - 29 kredytow, a nawet wowczas tytul nie
          bedzie rownoznaczny z amerykanskim. a jak zrobic 29 kredytow w rok ? a co do
          aplikacji, to czymze innym jest articling ?
          • Gość: MalMal Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.nyc.rr.com 21.12.01, 19:32
            Gość portalu: karol w. napisał(a):

"malmal - strasznie cie cos meczy, tylko co ? przeciez w tamtym watku sam
            powiedziales ze musisz zdobyc 24 - 29 kredytow, a nawet wowczas tytul nie
            bedzie rownoznaczny z amerykanskim. a jak zrobic 29 kredytow w rok ? a co do
            aplikacji, to czymze innym jest articling ?"

... czy mnie cos meczy ...?... cholera, nie lubie zimy .... poza tym piszemy
            chyba o tym samym ale o innym ... 24 kredyty to jeden rok studoow ... po
            skonczeniu studiow, przystepujesz do egdaminu ..."Bar examination" ... trwa dwa
            dni, 6 godzin kazdego dnia ... zdasz, przejdzesz 'interview', zlozysz
            przysiege ... jestes pelnoprawnym prawnikiem w Stanach ... a coz to
            takiego 'articling' ...?... byc moze niuanse w innych krajach sa ... lecz ja wiem
            co przeszlam aby byc prawnikiem w NY ...

• Gość: MalMal Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.nyc.rr.com 21.12.01, 19:38
              ... tytul nie bedzie rownoznaczny ... bedzie wyzszy ... wielu Amerykanow po
              skonczeniu 3-lenich studiow prawniczych i otrzymaniu dyplomu J.D., stara sie
              uzyskac specjalizacje, LL.M ... po studiach w Polsce mozemy od razu ubiegac sie
              o przyjecie na program LL.M ...
    • Gość: malMal Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.nyc.rr.com 21.12.01, 17:14
      ... mieszkasz w Londynie OD KILKU LAT i pytasz sie na Forum, zamiast wybrac sie
      do jakiejkolwiek szkoly prawniczej zadajac to samo pytanie ...?... zalosne ....
      • Gość: Gatsby Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 22.12.01, 02:48
        Gość portalu: malMal napisał(a):

> ... mieszkasz w Londynie OD KILKU LAT i pytasz sie na Forum, zamiast wybrac sie
        >
        > do jakiejkolwiek szkoly prawniczej zadajac to samo pytanie ...?... zalosne ....

Right on, malMal. The question, as put, sugests a deplorable lack of ( )...
        [fill in the blank].
        • Gość: MalMal Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.nyc.rr.com 22.12.01, 02:56
          ... lack of credibility w pytaniu ...
    • Gość: elf MalMal i reszta IP: *.webport.bt.net 22.12.01, 19:16
      Mowia, ze kto pyta nie bladzi i wydawalo mi sie, ze forum sluzy poradom i
      dzieleniem sie doswiadczeniem. Czyzby to tylko moja naiwna wiara w zyczliwosc
      Rodakow?
      W szkolach prawniczych w Londynie, owszem, bylam, w Law Society in Chancery
      Lane takze.
      Chodzilo mi raczej o osobiste doswiadczenia osob cos takiego zrobily.
      Anyway, dzieki za wysilek w az 9 odpowiedzi.
      • Gość: MalMal Re: MalMal i reszta IP: *.nyc.rr.com 22.12.01, 20:17
        ... jak bedziesz chcial/ala przyjechac na studia do NY, zadzwon... napisz ....
        ale nie przeliczaj rad na ilosc wypowiedzi ... ale widac o to ci od poczatku
        chodzilo ... DO BLOTA Z PORADAMI smile)) .... WESOLYCH SWOAT podzegaczom polskiego
        ducha ... ! ...
    • Gość: MalMal Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.nyc.rr.com 22.12.01, 20:26
      ... co faktycznie, elf, chciales uslyszec rozpoczynajac temat ...?... ze dala
      polskich prawnikow jest zamknieta droga poza Ppolska...?... BLAD ...! ....ale
      ze, byc moze, tobie sie nie udalo, nie tapetuje sciezki dla innych....
      • Gość: elf Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.webport.bt.net 23.12.01, 01:17
        Gość portalu: MalMal napisał(a):

> ... co faktycznie, elf, chciales uslyszec rozpoczynajac temat ...?... ze dala
        > polskich prawnikow jest zamknieta droga poza Ppolska...?... BLAD ...! ....ale
        > ze, byc moze, tobie sie nie udalo, nie tapetuje sciezki dla innych....

Co chcialam uslyszec? Ciekawosc, jak innym sie tu zyje. Jak sobie radza. Nie znam
        zadnych Polakow tutaj. Moze to dobrze, moze zle, zdania sa podzielone.
        Nie oczekuje sciezki, bo mysle, ze udalo mi sie calkiem niezle, biorac pod uwage
        poczatki. I nawet sie z nikim nie przespalam, ani nie wyszlam ze maz dla wizy.
        Pracuje obecnie dla agencji doradztwa wizowego (sic!) i moje studia bardzo mi sie
        przydaja. Chcialabym jednak miec poswiadczenie moich kwalifikacji na papierze
        uznawanym tutaj.
        Z pewnoscia nie chcialam uslyszec zgryzliwych uwag. Widzialam na forum o wiele
        glupsze pytania.
        pozdrawiam
        • Gość: Gatsby Re: czy ktos nostryfikowal dyplom prawnika w Anglii? IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 23.12.01, 19:28
          Gość portalu: elf napisał(a):

> Gość portalu: MalMal napisał(a):
          >
          > > ... co faktycznie, elf, chciales uslyszec rozpoczynajac temat ...?... ze d
          > ala
          > > polskich prawnikow jest zamknieta droga poza Ppolska...?... BLAD ...! ....
          > ale
          > > ze, byc moze, tobie sie nie udalo, nie tapetuje sciezki dla innych....
          >
          > Co chcialam uslyszec? Ciekawosc, jak innym sie tu zyje. Jak sobie radza. Nie zn
          > am
          > zadnych Polakow tutaj. Moze to dobrze, moze zle, zdania sa podzielone.
          > Nie oczekuje sciezki, bo mysle, ze udalo mi sie calkiem niezle, biorac pod uwag
          > e
          > poczatki. I nawet sie z nikim nie przespalam, ani nie wyszlam ze maz dla wizy.
          > Pracuje obecnie dla agencji doradztwa wizowego (sic!) i moje studia bardzo mi s
          > ie
          > przydaja. Chcialabym jednak miec poswiadczenie moich kwalifikacji na papierze
          > uznawanym tutaj.
          > Z pewnoscia nie chcialam uslyszec zgryzliwych uwag. Widzialam na forum o wiele
          > glupsze pytania.
          > pozdrawiam

Elf, don't take it so on!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka