Dodaj do ulubionych

Pomocy!!! Windows 98

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.01, 20:10
Mam stary laptop bez CD ROM.Chce zaladowac Windows 98.Jak to zrobic.Slyszalam
ze mozna jakos skopiowac CD ROM na dyskietki? Moj maz niedolega nic nie wie...
Obserwuj wątek
    • Gość: miki Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.pool007.at001.earthlink.net 27.12.01, 20:18
      a ty nie jestes niedolega,ze nie wiesz? Tylko maz jest tak? Ciekawy sposob
      myslenia.Wez laptopa do serwisu bo nawet dla niedolegi to nie jest bardzo
      proste.
    • Gość: Look Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.sn.g.bonet.se 27.12.01, 20:20
      Gość portalu: Alina napisał(a):

> Mam stary laptop bez CD ROM.Chce zaladowac Windows 98.Jak to zrobic.Slyszalam
      > ze mozna jakos skopiowac CD ROM na dyskietki? Moj maz niedolega nic nie wie...

Postaraj się o komprymerings program arj, kiedyś bardzo dawno temu w ten sposób
      mie mając CD ROM-u zainstalowałem pierwszy Windows 95.
      Program arj jest bardzo mały ale efektywny, dokładnie dzieli file wypełniając
      maxsymalnie dyskietkę.
      Powodzenia
      • Gość: Renka Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.home.cgocable.net 27.12.01, 20:40
        Podlacz sie w network, tzn do komputera z CDROM.Wtedy sprobuj przez CDROM
        normalnie wgrac.Na dyskietki to nonsens. Potrzebaby ze 100 dyskietek,hahaha.
    • Gość: --Michal Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.tiaa-cref.org 27.12.01, 20:59
      Oj nie ladnie tak na meza ... wink

Wracajac do temat'u:

1. Istalacja z diskietek jest teoretycznie mozliwa, ale wymagala by cyrkowych
      zabiegow w podzile plikow na dyskietki.

2.Jeli maz juz jakis system na twoim komouterze to polacz go do innego koputera
      uzywajac kary sieciowej lub kabla null-modem (mozna kupic np. w Radio Shack)
      przez zlacze szeregowe i skopiuj Instalacje CD Windowsa 98 na swoj dysk a dalej
      to juz z gorki.

3. Jezli nie masz jeszcze zadnego OS na twojej mszynie to przygotuj jakas
      prosta versje DOS to sie zmiesci na jednej dyskietce, albo innego cudu z
      odpowiednimi driverami i postepuj jak w pt.2.

4. szkoda sie meczyc lepiej zaniesc do jakiegos majster klepki i niech on to
      sam zrobi.

5.zaprzestac uzytkowania "konia trojanskiego" AKA Win98 i uzyc linux'a ktorego
      mozna prosto zainstalowac przez siec lub uzytkowac z dyskietki smile.

Powodzenia.
      • Gość: Look Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.sn.g.bonet.se 27.12.01, 21:39
        Gość portalu: --Michal napisał(a):

> Oj nie ladnie tak na meza ... wink
        >
        > Wracajac do temat'u:
        >
        > 1. Istalacja z diskietek jest teoretycznie mozliwa, ale wymagala by cyrkowych
        > zabiegow w podzile plikow na dyskietki.
        >
        > 2.Jeli maz juz jakis system na twoim komouterze to polacz go do innego koputera
        >
        > uzywajac kary sieciowej lub kabla null-modem (mozna kupic np. w Radio Shack)
        > przez zlacze szeregowe i skopiuj Instalacje CD Windowsa 98 na swoj dysk a dalej
        >
        > to juz z gorki.
        >
        > 3. Jezli nie masz jeszcze zadnego OS na twojej mszynie to przygotuj jakas
        > prosta versje DOS to sie zmiesci na jednej dyskietce, albo innego cudu z
        > odpowiednimi driverami i postepuj jak w pt.2.
        >
        > 4. szkoda sie meczyc lepiej zaniesc do jakiegos majster klepki i niech on to
        > sam zrobi.
        >
        > 5.zaprzestac uzytkowania "konia trojanskiego" AKA Win98 i uzyc linux'a ktorego
        > mozna prosto zainstalowac przez siec lub uzytkowac z dyskietki smile.
        >
        > Powodzenia.

Naprawdę nie wymaga to cyrkowych zabiegów a wystarczy 15 dyskietek w zależności od
        wersji Windowsa arj dzieli komprymuje i wypełnia całkowicie dyskietkę.
        Bez przesady i komplikacji oczywiście, że najprościej byłoby podłączyć się pod
        internet ale sam to kiedyś robiłem i mając stary komputer używałem Windowe 95
        nie mając CD ROM-u.
        Nie jestem żdanym specjalistą i do tego też nie potrzeba specjalisty a program
        nazywa się ARJ.exe zajmuje 113kb i startuje z DOS.
        • Gość: --Michal Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.tiaa-cref.org 27.12.01, 22:32
          Look,
          Masz racje nie jest to az tak skomplikowane. Juz sie przyzwyczailem ze produkty
          z Redmont zajmuja TB. Mozna chyba uzyc kazdego programu kompresujacego jak rar,
          zip, czy wspomniany arj.Potem to rozpakowac na HD i juz mozan instalowac.
          Dobra sugestia.
    • Gość: WC Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.sympatico.ca 27.12.01, 21:29
      Gość portalu: Alina napisał(a):

> Mam stary laptop bez CD ROM.Chce zaladowac Windows 98.Jak to zrobic.Slyszalam
      > ze mozna jakos skopiowac CD ROM na dyskietki? Moj maz niedolega nic nie wie...

Alina, skontaktuj sie z Klikenem - powinien pomoc smile))
    • jot-23 Re: Pomocy!!! Windows 98 28.12.01, 01:52
      mmm albo kupic sobie paralelnego zip-drive na e-bay za $30 (i jeszcze moze sie
      przydac na przyszlosc)

j-23
      • Gość: erwas Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: 12.96.204.* 28.12.01, 04:37
        jot-23 napisał(a):

> mmm albo kupic sobie paralelnego zip-drive na e-bay za $30 (i jeszcze moze sie
        > przydac na przyszlosc)
        >
        > j-23

a jezeli nie stac Cie na $30.00 to kup sobie uzwany desktop z 95 juz
        zainstalowanym.

erwas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka