Gość: Alina IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.01, 20:10 Mam stary laptop bez CD ROM.Chce zaladowac Windows 98.Jak to zrobic.Slyszalam ze mozna jakos skopiowac CD ROM na dyskietki? Moj maz niedolega nic nie wie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miki Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.pool007.at001.earthlink.net 27.12.01, 20:18 a ty nie jestes niedolega,ze nie wiesz? Tylko maz jest tak? Ciekawy sposob myslenia.Wez laptopa do serwisu bo nawet dla niedolegi to nie jest bardzo proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Look Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.sn.g.bonet.se 27.12.01, 20:20 Gość portalu: Alina napisał(a): > Mam stary laptop bez CD ROM.Chce zaladowac Windows 98.Jak to zrobic.Slyszalam > ze mozna jakos skopiowac CD ROM na dyskietki? Moj maz niedolega nic nie wie... Postaraj się o komprymerings program arj, kiedyś bardzo dawno temu w ten sposób mie mając CD ROM-u zainstalowałem pierwszy Windows 95. Program arj jest bardzo mały ale efektywny, dokładnie dzieli file wypełniając maxsymalnie dyskietkę. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renka Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.home.cgocable.net 27.12.01, 20:40 Podlacz sie w network, tzn do komputera z CDROM.Wtedy sprobuj przez CDROM normalnie wgrac.Na dyskietki to nonsens. Potrzebaby ze 100 dyskietek,hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.tiaa-cref.org 27.12.01, 20:59 Oj nie ladnie tak na meza ... Wracajac do temat'u: 1. Istalacja z diskietek jest teoretycznie mozliwa, ale wymagala by cyrkowych zabiegow w podzile plikow na dyskietki. 2.Jeli maz juz jakis system na twoim komouterze to polacz go do innego koputera uzywajac kary sieciowej lub kabla null-modem (mozna kupic np. w Radio Shack) przez zlacze szeregowe i skopiuj Instalacje CD Windowsa 98 na swoj dysk a dalej to juz z gorki. 3. Jezli nie masz jeszcze zadnego OS na twojej mszynie to przygotuj jakas prosta versje DOS to sie zmiesci na jednej dyskietce, albo innego cudu z odpowiednimi driverami i postepuj jak w pt.2. 4. szkoda sie meczyc lepiej zaniesc do jakiegos majster klepki i niech on to sam zrobi. 5.zaprzestac uzytkowania "konia trojanskiego" AKA Win98 i uzyc linux'a ktorego mozna prosto zainstalowac przez siec lub uzytkowac z dyskietki . Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Look Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.sn.g.bonet.se 27.12.01, 21:39 Gość portalu: --Michal napisał(a): > Oj nie ladnie tak na meza ... > > Wracajac do temat'u: > > 1. Istalacja z diskietek jest teoretycznie mozliwa, ale wymagala by cyrkowych > zabiegow w podzile plikow na dyskietki. > > 2.Jeli maz juz jakis system na twoim komouterze to polacz go do innego koputera > > uzywajac kary sieciowej lub kabla null-modem (mozna kupic np. w Radio Shack) > przez zlacze szeregowe i skopiuj Instalacje CD Windowsa 98 na swoj dysk a dalej > > to juz z gorki. > > 3. Jezli nie masz jeszcze zadnego OS na twojej mszynie to przygotuj jakas > prosta versje DOS to sie zmiesci na jednej dyskietce, albo innego cudu z > odpowiednimi driverami i postepuj jak w pt.2. > > 4. szkoda sie meczyc lepiej zaniesc do jakiegos majster klepki i niech on to > sam zrobi. > > 5.zaprzestac uzytkowania "konia trojanskiego" AKA Win98 i uzyc linux'a ktorego > mozna prosto zainstalowac przez siec lub uzytkowac z dyskietki . > > Powodzenia. Naprawdę nie wymaga to cyrkowych zabiegów a wystarczy 15 dyskietek w zależności od wersji Windowsa arj dzieli komprymuje i wypełnia całkowicie dyskietkę. Bez przesady i komplikacji oczywiście, że najprościej byłoby podłączyć się pod internet ale sam to kiedyś robiłem i mając stary komputer używałem Windowe 95 nie mając CD ROM-u. Nie jestem żdanym specjalistą i do tego też nie potrzeba specjalisty a program nazywa się ARJ.exe zajmuje 113kb i startuje z DOS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.tiaa-cref.org 27.12.01, 22:32 Look, Masz racje nie jest to az tak skomplikowane. Juz sie przyzwyczailem ze produkty z Redmont zajmuja TB. Mozna chyba uzyc kazdego programu kompresujacego jak rar, zip, czy wspomniany arj.Potem to rozpakowac na HD i juz mozan instalowac. Dobra sugestia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WC Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: *.sympatico.ca 27.12.01, 21:29 Gość portalu: Alina napisał(a): > Mam stary laptop bez CD ROM.Chce zaladowac Windows 98.Jak to zrobic.Slyszalam > ze mozna jakos skopiowac CD ROM na dyskietki? Moj maz niedolega nic nie wie... Alina, skontaktuj sie z Klikenem - powinien pomoc )) Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Pomocy!!! Windows 98 28.12.01, 01:52 mmm albo kupic sobie paralelnego zip-drive na e-bay za $30 (i jeszcze moze sie przydac na przyszlosc) j-23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwas Re: Pomocy!!! Windows 98 IP: 12.96.204.* 28.12.01, 04:37 jot-23 napisał(a): > mmm albo kupic sobie paralelnego zip-drive na e-bay za $30 (i jeszcze moze sie > przydac na przyszlosc) > > j-23 a jezeli nie stac Cie na $30.00 to kup sobie uzwany desktop z 95 juz zainstalowanym. erwas Odpowiedz Link Zgłoś