Dodaj do ulubionych

I-140 dla obywateli Polskich

IP: *.tiaa-cref.org 02.07.01, 17:11

Czy ktos próbował tej drogi? Jak długo to zabiera po zatwierdzeniu przez
lokalne buiro INS?
Pozdrawiam i dzieki.

PS
Ciekawe ile ludzi tutaj (na forum) zalatwia GC. Moze podzielicie sie
doswiadczeniami. Moje jak najgorsze to juz mój czwraty prawnik!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mag Re: I-140 dla obywateli Polskich IP: *.duke-energy.com 02.07.01, 18:53
      Rezydencje w Stanach zalatwialam w pierwszej polowie lat 90-tych, a od tamtego
      czasu przepisy zmienily sie dosc znacznie. Przechodzilam na GC z H-1 i jedna z
      form, ktora musialam zalatwic bylo I-140 (Immigrant Petition for an Alien
      Worker). Jest to forma, ktora wysyla Twoj sponsor, tzn. firma, ktora Cie
      zatrudnia. Polega to na tym, ze Twoj prawnik wisi na telefonie z prawnikiem
      Twojej firmy, wypelnia te forme i wysyla do Twojej firmy tylko do podpisania.
      Co do prawnika, to trafil mi sie bardzo dobry, choc niezbyt tani. Caly proces,
      od momentu podpisania kontraktu z moim prawnikiem do ostatniego interview w
      INS, z ktorego wyszlam z pismem, ze przyznaja mi GC, trwal 2 lata i 2 miesiace.
      Szybkosc procesu zalezy od Twojego INS center, pod ktore podlegasz. Kiedy
      zalatwialam GC, podlegalam pod Vermont i jest to male biuro, ale dobrze
      zorganizowane. O ile pamietam, to stan Colorado podlega pod biuro w Nebrasca i
      jak tam pracuja, to nie mam pojecia. Najgorsze jest ponoc w Dallas, Texas, bo
      wszystko trwa dwa razy dluzej niz powinno.
      • Gość: escobar Re: I-140 dla obywateli Polskich IP: 204.91.54.* 02.07.01, 19:06
        Male uaktualnienie. Vermont ma teraz dosc duze biuro i sa zaladowani robota,
        wiec wszystko zajmuje rowniez 2 razy wiecej czasu - co prawda nie tak jak w
        stanach Texas czy California.
      • Gość: Michal Re: I-140 dla obywateli Polskich IP: *.tiaa-cref.org 02.07.01, 19:15
        Mag,
        Dzieki za odpowiedz. Pytalem wlasciwie o czas jaki im zabiera zalkatwienie tego
        w PL. Bo sa dwie mozliwe drogi: I-140 albo: I-486,I-765,I-131. Roznica polega
        na tym ze w I-140 to jedna forma i zalatwia sie to w Ambasadzie w swoim kraju.
        (I-486,I-765,I-131) to zalatwia sie na miejscu (Adjustment of Status) i wydaje
        mi sie ze z reguly trwa dluzej (chyba?). Jak juz stanowy i Federalny urzad
        zatwierdzi twoj I-140, to potem czekasz na spotkanie w ambasadzie w PL, nie
        wiem jak sie na to dlugo czeka? Jezli kogos interesuje jak szybko zalatwia
        sprawy INS i Labor Office to na stronie:
        http://www.immigration.com/ mozna znalezc dosc dokladne dane.

PS

Dzieki i pozdrawiam. Mam nadziej ze nie ucierpieliscie za bardzo w czasie
        deszczu.
        • Gość: Mag Re: I-140 dla obywateli Polskich IP: *.duke-energy.com 02.07.01, 21:08
          Niestety, nie wiem, jak to wyglada, jesli zalatwia sie w Polsce. Wszystko
          zalatwialam na miejscu. Jak potrzebujesz prawnika, to moge kogos polecic.
          P.S. Powodz przezylismy bez strat. Tam, gdzie mieszkamy, spadlo "tylko" 16 cali
          deszczu w ciagu 10 godzin i lokalne jezioro retencyjne zatrzymalo te mase wode.
          Ale inni nie mieli tyle szczescia.
          • Gość: Michal Re: I-140 dla obywateli Polskich IP: *.tiaa-cref.org 03.07.01, 18:58
            Mag, dzieki za pomoc. Wlasnie zaczolem wspolprace z nowym prawnikiem,
            postanowilem dac jej szanse zobaczymy jak pojdzie. Dodatkowe nadziej wiarze z
            faktem ze jest to kobieta a z mojego doswiadczenia wynika ze sa one
            solidniejsze w sprawach paierkowych. Wiesz cos o GC za kase, to znaczy jak
            zainwestujesz (a dokladniej stworzesz jakas okreslona liczbe miejsc pracy dla
            obywateli), nie pamietam jaka to jest dokladnie kwota ale chyba cos okolo 500K
            w CO, bo to (suma) sie chyba rozni ze wzgledu na stan. Czy mozna zainwestowac
            pozyczone pieniadze, powiedzym z jakiegos amerykaskiego banku?

Ciesze sie ze nie ucierpieliscie podczas :deszczu:. Widzialem w telewizorni ze
            niezle lało.

Pozdrawiam.
            • Gość: Mag Re: I-140 dla obywateli Polskich IP: *.duke-energy.com 03.07.01, 19:04
              Wydaje mi sie, ze West Coast wymagal troche wiecej, bo 1 milion. Nie sadze, aby
              to moglyby byc pozyczone pieniadze, chyba musza byc wlasne. No i musisz
              stworzyc iles tam miejsc pracy. O tym bylo dosc glosno, kiedy Honk Kong
              przechodzil z rak brytyjskich do Chinczykow. Poszukaj na WWW.INS.GOV.
            • Gość: Mag Re: I-140 dla obywateli Polskich IP: *.duke-energy.com 03.07.01, 19:05
              Polowa dobrego prawnika to jest jego (jej) paralegal czyli asystent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka