11.11.03, 21:09
Moj synek jakis czas temu zaczal robic bye bye jak mu sie pomachalo raczka.
Od niedawna robi to jednak na zawolanie tatusia: Bye Bye Danny i moje
kochane sloneczko juz podnosi raczke do gory. Hmmm..wszytsko dobrze, ale ja
od dluzszego czasu probowalam go nauczyc polskiego pa pa i nic. Maly wybral
bye bye. Ja sobie moge robic papatki, machac reka, a on nic, tylko sie
patrzy. Musze przyznac, ze troszeczke mnie szpileczka dziabnela w serduszko.
Zawsze mialam wielkie aspiracje by polszczyzna mojego Danielka byla
bezbledna. A tu ha ha ladnie sie zaczyna....
Wierze jednak, ze to bye bye jeszcze nic nie przesadza i walka nie jest
przegrana wink
Ciekawa jestem jak wygaldaja pierwsze skojarzenia, slowa waszych dzieci. Po
polsku czy w obcym jezyku?

Pozdrawiam
Sugar
Obserwuj wątek
    • jagienka.harrison Re: bye bye 11.11.03, 23:30
      He he u mnie akurat jest odwrotnie. Dominik robi papa a na bye bye nie
      reaguje! Z tym że on raczej robi to rekreacyjnie a nie na do widzenia. Ale u
      mnie w domu jest tak, że Neil też się stara do niego trochę mówić po polsku (w
      końcu się uczył 3 lata wink..) i mówi do niego właśnie papa, mleko, mama, tata
      itp (tzn Neil nie Dominik!)i mały reaguje raczej na zwroty typu "gdzie jest
      tata" a nie "where's daddy".
      Pozdrówka.
      • edytkus Re: bye bye 12.11.03, 03:07
        Alexandra zaczela od "pa pa" ale nagle sie przerzucila na "ba ba." "bye bye"
        uslyszala moze ze dwa razy ale to chyba jest latwiejsze dla dziecka, tak samo
        jak "dada" od "mamy."
    • gosia7704 Re: bye bye 12.11.03, 03:06
      Moj Damianek skonczyl wlasnie 2 latka. Rozumie wszystko w obudwu jezykach, ale
      rozmawia glownie tylko po Angielsku, chociaz nie ma duzego zasobu slow jeszcze.
      Wlasciwie to najwiecej rozmawia w swoim jezyku, takim pomieszanym.
      Ale ja sie nie poddaje i rozmawiam do niego tylko po Polsku. Ostatnio mnie
      zaskoczyl jak do taty powiedzial "mine" a do mnie "moje" (jego ulubione slowowink)
      Z tym papa to bylo tak, ze mowil najpierw bye bye, ale po powrocie z 2-tyg
      wizyty w Polsce zaczal mowic papa, i tak mu juz zostalo, chocaz minely juz 2
      miesiacesmile
      Z tego co czytalam, to dwujezyczne dzieci zaczynaja mowic pozno, ale jak juz
      zaczna to mowia w obydwu jezykach. Trzeba tylko byc bardzo cierpliwym.

Pozdrawiamsmile

Gosia
    • alltid_ung Re: bye bye 15.11.03, 20:20
      Moje dzieci zaczely mowic po szwedzku..... i wiecie co jak Paulina zaczela
      mowic szybcie niz calkowicie szwedzkie dzieci to duma rozpierala mnie
      calkowicie. Moje dzieci sa MOJE bez wzgledu na jezyk, pewnie ze chcialbym zeby
      mowily bezbledna polszczyzna ale bede je kochac i bez polszczyzny. Ich polska
      rodzina tez akceptuje takich jakimi sa, a kiedys przekonamy sie czy i polscy
      przyjaciele ich zaakceptuja....
      W nawiasie moja corka mowi po polsku(moze nie gramatycznie ale mowi) a syn
      usilnie probuje i nie zawsze mu to wychodzi (straszny jest ten strach w jego
      oczach kiedy mu to zupelnie nie wychodzi)i wtedy staram sie pokazac mu jak
      bardzo go kocham mimo ze po polsku nie mowi tak jak by chcial. A zazdrosc? nie
      ja sama zdecydowalam gdzie bede mieszkac, wiedzialam ze i ja i moje dzieci beda
      uzywac szwedzkiego czesciej niz polskiego. Pozdrawiam Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka