Gość: duńczyk IP: 195.145.80.* 12.11.03, 11:58 witam, czy ktoś z forumowiczów wie jaki jest obecnie ustalony prawnie, minimalny limit zarobków dla informatyków zatrudnianych na "Zieloną Kartę" w Niemczech ? Dzięki wielkie za odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sarna2003 Re: min. zarobki na Zielonej Karcie w Niemczech 15.11.03, 01:02 Gość portalu: duńczyk napisał(a): > witam, > > czy ktoś z forumowiczów wie jaki jest obecnie ustalony prawnie, minimalny > limit zarobków dla informatyków zatrudnianych na "Zieloną Kartę" w Niemczech ? > > Dzięki wielkie za odp. a dlaczego ty chcesz pracowc za minimalny limit??? w USA to $5.19/ na godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 o czym ta gadka 15.11.03, 01:16 kogo obchodzi czy ktos chce nawet za darmo pracowac. to tyle do minimalnego limitu. Duzo wazniejsze jest gdzie lezy gorna granica, a w tym przypadku niemieccy krwiopijcy ustalili, ze jest to okolo. 2500,- EUR miesiecznie Netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duńczyk Re: o czym ta gadka IP: 195.145.80.* 17.11.03, 16:05 cóż, dzięki za Wasze jakże "pomocne" uwagi ;p szczególnie dziękuję koleżance z USA - szkoda, że nie podałaś mi stawek z Singapuru - bardzo mnie interesują, skoro pytam o Niemcy, prawda ? ;p wracając jednak do mojego pytania, chcę poinformować, że dowiedziałem się już z innego źródła, że minimalny limit jest i wynosi 50 tys EUR rocznie, ale tylko dla specjalistów IT BEZ ukończonych wyższych studiów informatycznych. Ludzie z dyplomami niestety limitów nie mają - tzn. pracodawca może zaproponować im mniej - nie jest zobligowany prawnie do żadnej minimalnej stawki. pozdrawiam, anyway. Odpowiedz Link Zgłoś
szakal25 Re: o czym ta gadka Dunczyk?? 17.11.03, 19:33 jesli nie jestes obywatelem niemieckim to i tak cie w butelke nabija z wynagrodzeniem, bo na tyle sa pracodawcy w Rajchu sa toba zainteresowani jako cudzoziemcem na ile moga na ciebie zarobic,reszta ich nie interesuje czy ty masz dyplomy czy nie ?? czy tylko szkole parafialna skonczona ?? - byles wykonal robote za polowe mniej lub za 1/3 tego co bieze rodowity Niemiec,jestes dla nich tak czy owak tylko glupim Auslanderem ! Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 Re: o czym ta gadka Dunczyk?? 17.11.03, 21:29 Glupim to moze i nie jest, ale biednym Auslaenderem (a takich jak nasral)...i oni o tym wiedza. Pozdr. z Niemiec. szakal25 napisał: > jesli nie jestes obywatelem niemieckim to i tak cie w butelke nabija z > wynagrodzeniem, bo na tyle sa pracodawcy w Rajchu sa toba zainteresowani jako > cudzoziemcem na ile moga na ciebie zarobic,reszta ich nie interesuje czy ty > masz dyplomy czy nie ?? czy tylko szkole parafialna skonczona ?? - byles > wykonal robote za polowe mniej lub za 1/3 tego co bieze rodowity Niemiec,jestes > > dla nich tak czy owak tylko glupim Auslanderem ! Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: o czym ta gadka 17.11.03, 20:14 Gość portalu: duńczyk napisał(a): > wracając jednak do mojego pytania, chcę poinformować, że dowiedziałem się już z > > innego źródła, że minimalny limit jest i wynosi 50 tys EUR rocznie, ale tylko > dla specjalistów IT BEZ ukończonych wyższych studiów informatycznych. hehe, jestes pewien pewnosci tego "innego zrodla? Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 hmmm...niech mnie kule bija , hehe 17.11.03, 20:21 www.arbeitsamt.de/zav/services/greencard/englisch/Jobseekers/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duńczyk Re: hmmm...niech mnie kule bija , hehe IP: 195.145.80.* 18.11.03, 12:52 wielkie dzięki za tego linka Odpowiedz Link Zgłoś
gadupa A po co ci komputer? 18.11.03, 15:08 Na takie pierdoly szkoda pradu. Idz na swierze powietrze, bedzie ci lepiej. starypolonus napisał: > BYLE PIENIADZ BYL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mossad Re: www.arbeitsamt.de IP: 195.145.80.* 09.12.03, 17:04 heja chcialbym po czasie nawiazac do tego watku. otoz okazuje sie, ze mimo tego co pisza na arbeitsamt.de jezeli masz wyzsze wyksztalcenie informatyczne i legitymujesz sie dyplomem renomowanej uczelni (uznawanej w Niemczech za Uniwersytet w pelnym tego slowa znaczeniu), to nie ma ZADNEGO minimum w wysokosci wynagrodzenia. Minima dotyczą tylko ludzi bez dyplomów - to pewnego rodzaju "zabezpieczenie" prawne przed sprowadzaniem ludzi bez kwalifikacji na stanowiska informatykow w ramach "Zielonej Karty". Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: www.arbeitsamt.de 09.12.03, 17:34 Gość portalu: mossad napisał(a): > heja > > chcialbym po czasie nawiazac do tego watku. > otoz okazuje sie, ze mimo tego co pisza na arbeitsamt.de jezeli masz wyzsze > wyksztalcenie informatyczne i legitymujesz sie dyplomem renomowanej uczelni > (uznawanej w Niemczech za Uniwersytet w pelnym tego slowa znaczeniu), to nie ma > > ZADNEGO minimum w wysokosci wynagrodzenia. Minima dotyczą tylko ludzi bez > dyplomów - to pewnego rodzaju "zabezpieczenie" prawne przed sprowadzaniem ludzi > > bez kwalifikacji na stanowiska informatykow w ramach "Zielonej Karty". mowisz, ze minimum dla tych bez wyzszego, jest ustawione tak nierealistycznie wysoko, zeby nie bylo szansy na oplacalnosc ich sprowadzania? zdaje sie ze byly/sa problemy z wypelnieniem quoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mossad Re: www.arbeitsamt.de IP: 195.145.80.* 09.12.03, 17:46 de facto o to wlasnie chodzi... minimalna "poprzeczka" do przeskoczenia w Niemczech Zachodnich dla goscia bez dyplomu to ok. 51 tys EUR rocznie. chroni sie w ten sposob rynek IT w Niemczech. szkoda jedynie, ze dlatego ze majac dyplom jestes niejako "poszkodowany" bo dla Ciebie zadnego minimum nie ma Odpowiedz Link Zgłoś