Gość: --Michal skad takie pytanie? IP: *.tiaa-cref.org 25.01.02, 21:58 Szczerze! Nie rozumie motywow kierujacych osoba zadajaca takie pytanie. Moze uchylisz rabka tajemnicy? Jezli to ciekawosc, to czym jest ona spowodowana? dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
dekster Re: skad takie pytanie? 25.01.02, 22:11 Kupa ludzi w kraju nie może odłożyć niczego. Ci co jeszcze mogą, powinni się liczyć z tym, że za chwilę sięgnie się do ich kieszeni - no bo przecie bida !!! Odnoszę wrażenie, że wkrótce posiadanie będzie grzechem, jak wypielęgnowane ręce w czsie rewolucji w Rosji. A nadmar nędzy spowoduje, że będę mieć kaca z powodu tego, że jeszze coś mi zostało. Ponadto ciekawi mnie ilu ludzi mogących oszczędzać -rzeczywiście to robi. Zapytuję : ile możesz, nie ile odkładasz............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal w taki razie odpowiadam IP: *.tiaa-cref.org 25.01.02, 22:23 Nistety nie do konca rozumie motyw, pozatym pytanie o sume jest troche niedyskretne. Z tego co zrozumialem to zliczasz ludzi mogacych odlozyc i tych co odkladaja. Wiece mozesz mnie zaliczyc do tych co moga i odkladaj. Jest to niewielka suma, ale przeciez po przekroczeniu wieku emerytalnego tzeba z czegos zyc . Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: w taki razie odpowiadam 25.01.02, 22:24 Gość portalu: --Michal napisał(a): > Nistety nie do konca rozumie motyw, pozatym pytanie o sume jest troche > niedyskretne. Z tego co zrozumialem to zliczasz ludzi mogacych odlozyc i tych > co odkladaja. Wiece mozesz mnie zaliczyc do tych co moga i odkladaj. Jest to > niewielka suma, ale przeciez po przekroczeniu wieku emerytalnego tzeba z czegos > > zyc . tiaa-cref? ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: w taki razie odpowiadam IP: *.il.us.prserv.net 25.01.02, 22:27 Ja tez moge i odkladam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal Re: w taki razie odpowiadam IP: *.tiaa-cref.org 25.01.02, 22:34 >>tiaa-cref jot-23! "... dobre bo polityczne ..." , ale to niestety tylko klient, w dzisiejszych niepewnych czasach chcialo by sie byc tu na etacie . PS. Jakos Cie nie widze w watku, ktory specjalnie otworzylem zeby Ci odpowiedziec. "lyk-end" Odpowiedz Link Zgłoś
portugalczyk1 Re: Ile pieniędzy możesz odłozyc miesiecznie ? 25.01.02, 22:07 Jebana polska debilna swinia.Zresz swoje gowna z glodu.Jedyne co odkladasz to suchy chleb dla konia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruszka Re: Ile pieniędzy możesz odłozyc miesiecznie ? IP: *.*.*.* 26.01.02, 13:18 Sie masz portugalczyk , a ty jak zwykle kogoś zje...ś , może mu się należało a tak na marginesie to w styczniu nie odłożyłem nic a jeszcze dołożyłem 600 zł do szczęśliwego życia w naszym pieknym kraju (pracując w firmie która jest potentatem na rynku kart płatniczych ) niezła bryndza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Grosz do grosza IP: 130.68.2.* 26.01.02, 15:49 zarobione pieniadze odkladam w calosci do BANKU. - wydaje $100 na zakup stock --Janus, Balanced Fund i Strategic Value fund - za $150 kupilem maszynke do odgarniania sniegu Gdzie jeszcze mozna wydac pieniadze.?????? Pracuje po to zeby zyc i wydawac zarobione $$ na przyjemnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
kops Re: Grosz do grosza 26.01.02, 15:58 Zybi, napisz jeszcze, kto ciebie utrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: Grosz do grosza IP: *.nyc.rr.com 26.01.02, 16:00 Gość portalu: zybi napisał(a): > zarobione pieniadze odkladam w calosci do BANKU.[...] Pracuje po to zeby zyc i wydawac zarobione $$ na przyjemnosci. ... jezeli, Zybi zarobione pieniadze 'w calosci' odkladasz do banku, jakie pieniadze wydajesz na przyjemnosci ...?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeK Do MalMal i Kops RE: Zybi IP: *.rdu.bellsouth.net 27.01.02, 02:33 Gość portalu: MalMal napisał(a): > Gość portalu: zybi napisał(a): > > > zarobione pieniadze odkladam w calosci do BANKU.[...] Pracuje po to zeby z > yc i > wydawac zarobione $$ na przyjemnosci. Kops napisal: "Zybi, napisz jeszcze, kto ciebie utrzymuje." Mam podobny problem zrozumiec te logike. Zobaczcie moja dyskusje z tym osobnikiem na watku "Harowka". Goraco polecam.... > > ... jezeli, Zybi zarobione pieniadze 'w calosci' odkladasz do banku, jakie > pieniadze wydajesz na przyjemnosci ...?... Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Do MalMal i Kops RE: Zybi 27.01.02, 02:40 Gość portalu: JoeK napisał(a): > Gość portalu: MalMal napisał(a): > > > Gość portalu: zybi napisał(a): > > > > > zarobione pieniadze odkladam w calosci do BANKU.[...] Pracuje po to z > eby z > > yc i > > wydawac zarobione $$ na przyjemnosci. > > Kops napisal: > "Zybi, napisz jeszcze, kto ciebie utrzymuje." > > Mam podobny problem zrozumiec te logike. Zobaczcie moja dyskusje z tym osobniki > em > na watku "Harowka". Goraco polecam.... > > > > > ... jezeli, Zybi zarobione pieniadze 'w calosci' odkladasz do banku, jakie > > > pieniadze wydajesz na przyjemnosci ...?... > nie jest to chyba AZ takie trudne do zrozumienia... mysle ze zybi ma na mysli "wszystkie" juz po uwzglednieniu "przyjemnosci" i.e kosiarka .... odkalada w inwestycje...a stamtad pobiera np staly "income".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Re: Grosz do grosza IP: 130.68.2.* 27.01.02, 23:23 Drogie dziewczatko MalMal teraz jest zima, jeziorka i inne bajorka gdzie plywam sa zamarzniete. Przyjdzie wiosna to z odkladanych drobnych do banku zrobimy uzytek. Zima jest teraz, wiec my zeglarze ciulamy drobne na lato. Zaprosil bym Cie na jacht ale Ty z byle kim nie chcesz sie zadawac. Co ci tam jakis smetny zeglarz Zybi bedzie robil propozycje. Tobie wystarczy wirtualny swiat. Co ci tam spieniona fala Atlantyku,,, Ty masz swoj intymny maly wirtualny swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Ile pieniędzy możesz odłozyc miesiecznie ? IP: *.proxy.aol.com 27.01.02, 03:01 jestescie ciekawscy gorsi niz IRS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Portugalczyk IP: *.turboline.skynet.be 26.01.02, 16:09 Musisz tlumaczyc swoje teksty na Polski,nikt Cie nie moze zrozumiec. Co tam w Portugali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Malzenstwo --PARTNERSKIE IP: 130.68.2.* 27.01.02, 03:29 A od czego porzadny czlowiek ma zone. Zona placi na zycie. Na koniec miesiaca jest - gola i wesola. Znaczy wydala wszystko - zywnosc - splata za dom do banku - za samochod - telefony - gaz, prad Jak trzeba miec przyjemnosc i na wakacje czas jechac to wtedy ja place. Ale ostatnio wymyslilem ze nawet za to nie bede placil. AMERYKA moze byc ZA DARMO. I jedziemy na te moje zagle za darmoche. A co , do tej pory placilem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Internet za darmo... Zybi? IP: *.dialinx.net 27.01.02, 04:00 Ja uzywam za darmo internet juz od jakiegos czasu. Ostatnio NetZero. Problem (jedyny) lezy tylko w tym, iz ograniczyli uzytek do 10 godzin miesiecznie. Kiedys byl nieograniczony... Czy znasz jakis innych providerow za friko? Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Internet za darmo... Zybi? 27.01.02, 04:03 Gość portalu: Realista napisał(a): > Ja uzywam za darmo internet juz od jakiegos czasu. Ostatnio NetZero. Problem > (jedyny) lezy tylko w tym, iz ograniczyli uzytek do 10 godzin miesiecznie. > Kiedys byl nieograniczony... > Czy znasz jakis innych providerow za friko? chyba sie skonczylo "za friko"... bylo za darmo jak frimy "internetowe" mialy kupe kasy, a zadnego planu jak zarabiac pieniadze, bo to w koncu internet...i jakos to bedzie...nowa ekonomia panie dziejku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHAL Re: Internet za darmo... Zybi? IP: 194.103.189.* 27.01.02, 04:30 Oszczedzam i to sporo. Przystojny wysoki w typie Pawla Delaga niech do mnie napisze. ARTURKRAUZE@HOTMAIL.COM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Specjalista od DARMOCHY IP: 130.68.2.* 27.01.02, 05:56 Ostatecznie to nie kto inny jak ja "zybi" jestem spesjalista od DARMOCHY w USA. Korzystam od 10 lat z internetu i nie udalo mi sie zaplacic za ta przyjemnosc. No to po co ja przyjechalem tu zeby ...placic. ??????????????????????? Ostatnio corka chodzi do szkoly, a studenci maja konto przez uniwersytet za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Specjalista od DARMOCHY IP: *.proxy.aol.com 27.01.02, 06:28 POLAK TO BRZMI DURNIE panie specjalisto staram sie nie zaczepiac ludzi ale te twoje za darmo to mnie zaczyna wq-c wazelina tez jest za darmo? jESTES NICZYM I ZMIERZASZ DO NIKAD Mezczyzna placi za siebie Ja nigdy nie czekam az mi ktos postawi JA STAWIAM JELOPIE BO MNIE NA TO STAC Jestes nudny dusigrosz have good day Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Specjalista od DARMOCHY IP: *.proxy.aol.com 27.01.02, 06:40 Gość portalu: zybi napisał(a): > Ostatecznie to nie kto inny jak ja "zybi" jestem spesjalista od DARMOCHY w USA. > Korzystam od 10 lat z internetu i nie udalo mi sie zaplacic za ta przyjemnosc. > No to po co ja przyjechalem tu zeby ...placic. ??????????????????????? > Ostatnio corka chodzi do szkoly, a studenci maja konto przez uniwersytet za > darmo. wspolczuje twojej CORCE ZONIE I WSZYSTKIM KTORZY od ciebie sa uzaleznieni finansowo wracaj do wycinania kuponow zamiast tracic czas w internecie Jako zem dobry czlowiek dam ci rade z mojego doswiadczenia ZAMIAST OSZCZEDZANIA NA PIERDOLACH SPROBUJ WIECEJ ZAROBIC PALANCIE i przestan teroryzowac rodzine i nas wszystkich na forum Pamietaj nie pomoga szczere checi z gowna bata nie ukreci Zastanow sie nim mi odpiszesz!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Re: Specjalista od DARMOCHY -- do Boba IP: 130.68.2.* 27.01.02, 16:19 Drogi kolego Bogdan. Na internecie jest strona stworzona przez milosnikow zeglarstwa. Ludzie maja jachty i chcieliby poplywac z kims. Jakcht to nie kajak na 1 osobe. Jacht zabiera na poklad 10 ludzi. Jest tam pelna automatyka, ze taka maszyna moze 1 czlowiek operowac bez problemu. Ale ten czlowiek nie lubi samotnosci. Ten czlowiek lubi innych ludzi. Zeglarz to czlowiek ktory ma : - doswiadczenie zyciowe - doszedl do pieniedzy - jacht jest dla jego przyjemnosci Takich ludzi jest okolo 100 - podane sa adresy , nr telefonow i okreslenia rodzaju zeglarstwa. Regaty - szukam silnych i mlodych - wycieczki -szukam takich co maja urlop na niedziele - szukam chetnych. Na dole jest dopisek, zabrac dobry humor , cos do jedzenia. O zaplacie nikt nie pisze, to jest plywanie dla przyjemnosci. To ze lubie plywac to nie wolno mi dac odpowiedzi na takie propozycje.????? Renka napisala ze zaraz bandyci wywala mnie do wody albo zboczency . A w najlepszym razie lajba sie wywroci i do konca zycia bede placil ubezpieczenie ofiarom wycieczki. Jak nie lubisz ludzi i plywania to nie opluwaj tych co robia wiele rzeczy za darmo . Ameryka to nie Polska. Za DARMO w Polsce mozesz utargowac po gebie od takiego jak TY dziwoloaga. W Ameryce ludzie sa ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: zybi kilka faktow IP: *.turboline.skynet.be 27.01.02, 17:27 Wczoraj udalo mi sie po 3 latach sprzedac lodz,motorowa.Jestem vice-kapitanem klubu motorowodnego.Wiem jakie sa ceny na lodzie,statki i jachty.Wiem gdzie najtaniej mozna kupic w europie,okazje.To co piszesz,to wyglada mi,ze nie masz zielonego pojecia o jachtach.Przepraszam Cie,gdtbys napisal o zaglowce,to jest bardziej realne.Prosze Cie,nie pisz durnot. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kops Re: zybi kilka faktow 27.01.02, 17:52 Mam takie jakies podejrzenie, ze to, co prezentuje zybi, wyplywa z choroby. Niekoniecznie powaznej, ale jakiej, nie wiem. Psychiatra napewno by pomogl blizej ja okreslic. I sadze, ze ten rodzaj terapii grupowej, jaki sobie wybral, czyli stala aktywnosc na tym wlasnie forum, wcale mu nie pomaga. Raczej odwrotnie. Szkoda czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Re: zybi kilka faktow IP: 130.68.2.* 27.01.02, 23:01 Kolego MIK ....motorowodniak to nie to samo co zeglarz. Vice- kapitan to tytul dosc dziwny , w klubie na ladzie mozesz byc Vice -preZes na jachcie nie ma Vice- kapitan, jest kapitan potem sa oficerowie. My zeglarze uzywamy map i przyrzadow nawigacyjnych ktore pokazuja dokladnie pozycje jachtu. Twoje wypowiedzi sa metne jak woda w szuwarach, piszesz ale nie dokladnie , co ja zle napisalem ??? Moje posty mozna sprawdzic . lajba kosztuje drogo lub tanio 26' Macgregor Powersailer 2002 US$ 27,995 25' Catalina Sloop 1981 US$ 7,500 Na stronie www.yachtworld.com/ dowiesz sie jakie sa aktualne ceny Ja jestem milosnik zeglarstwa ale jeszcze nie posiadacz lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Specjalista od DARMOCHY -- do Boba IP: *.dsl.hstntx.swbell.net 27.01.02, 18:45 To wcale nie sa durnoty. Mam lodz zaglowa w Kanadzie - dosyc mala bo tylko 26 stop, ale slyszalam o specjalnych programach gdzie ludzie wymieniaja sie zalogami czy szukaja za darmo miejsca w zalodze na regatach. Jest to zupelnie realne. Mamy liste dyskusyjna w mojej klasie lodzi i ludzie sie nawzajem zapraszaja i wymieniaja. Nie jest to nic nowego. Zeglarze to troche inna grupa ludzi - inne podejscie do zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Specjalista od DARMOCHY -- do Boba IP: *.turboline.skynet.be 27.01.02, 19:07 Przpraszam ze sie wtracam.On pisze,ze posiada taki jacht,bynajmniej z tekstu tak wynika.O ile tym sie parasz, wiesz o kosztach.To jest nie na kieszen sredniego ciulacza i dla podkreslenia,ta elektronika. Pozdrawiam. Ps.Lubie ten sport,ludzie uprawiajacy go,z zasady sa fajni Odpowiedz Link Zgłoś
leosia Re: Specjalista od DARMOCHY do ..G.. 28.01.02, 04:34 napisz na ten adres to pogadamy o zaglach. Chcialem poplynac przez Ontario do Toronto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekster patrzcie jak się lata gdy dupsko jest wolne od ... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.02, 22:42 bata. Państwo internauci z krajów daleki ale polecieliście w tym wątku !!! hoho Juliusz S. - mistrz dygresji bez watpienia byłby pod wrażeniem. Dziękuję. hasło na dziś : bezinteresowne zacietrzewienie Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: patrzcie jak się lata gdy dupsko jest wolne od ... 27.01.02, 22:48 Gość portalu: dekster napisał(a): > bata. > Państwo internauci z krajów daleki ale polecieliście w tym wątku !!! hoho > Juliusz S. - mistrz dygresji bez watpienia byłby pod wrażeniem. > Dziękuję. > > hasło na dziś : bezinteresowne zacietrzewienie rozumiem ze sie nie dowiedziales za wiele..ale to nie jest dobra formula zeby takie rzeczy sei dowiadywac...powaznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysek Re: Ile pienie˛dzy moz˙esz od?ozyc miesiecznie ? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 28.01.02, 01:33 dekster napisa?(a): > JA OK. 2000 PLN ja $3K miesiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Do ....KRYSEK IP: 130.68.2.* 28.01.02, 01:40 Kiedy mozna zobaczyc czy naprawde masz odlozone te pare drobnych. Kiedy pop;yniemy na windsurfingu kupionym za te odlozone. Ja cala zime odkladam sobie od ust i na lato kupie zaglowke. Aniutek byl z wizyta .. kiedy proponujesz rewizyte w twoim domku. Odpowiedz Link Zgłoś
krysek Re: Do ....KRYSEK 28.01.02, 03:11 Gos´c´ portalu: zybi napisa?(a): > Kiedy mozna zobaczyc czy naprawde masz odlozone te pare drobnych. chyba sobie zarty stroisz????? urzad skarbowy , IRS czy co???? > Kiedy pop;yniemy na windsurfingu kupionym za te odlozone. windsurfing jest , jednoosobowy zreszta i nie za odlozone.... za bierzace kolego > Ja cala zime odkladam sobie od ust i na lato kupie zaglowke. glodujesz?????? > Aniutek byl z wizyta .. kiedy proponujesz rewizyte w twoim domku. domku nie mam a nie jednemy psu burek na imie ......../ tak w Twoim stylu/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Re: Do ....KRYSEK IP: 130.68.2.* 28.01.02, 03:37 No to na deske sie zalapiesz czy nie. I co z zaglowka plyniemy czy nie Wiem ze jestes z NYC - jak domku nie masz to jestes Krysek od Aniutka Odpowiedz Link Zgłoś
krysek Re: Do ....KRYSEK 28.01.02, 03:50 Gos´c´ portalu: zybi napisa?(a): > No to na deske sie zalapiesz czy nie. > I co z zaglowka plyniemy czy nie > Wiem ze jestes z NYC - jak domku nie masz to jestes Krysek od Aniutka Zybi Detektyw ........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Re: Do ....KRYSEK IP: 130.68.2.* 28.01.02, 04:16 Skoro znamy sie juz to mow mi ZYBI Wyslalem zdjecia na twoj adres Jak chcesz plynac ??? na desce czy na zaglach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Ile pienie˛dzy moz˙esz od?ozyc miesiecznie ? IP: *.proxy.aol.com 28.01.02, 03:42 co za glupawe pytanie nawet IRS jest madrzejszy niz autor tego pytania Uwazaj cwoku bo ci powiem Naprawde trzeba byc idiota aby je zadac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi porownanie IP: 130.68.2.* 28.01.02, 04:13 kazdy ma jakies osiagniecia, wiec pytajc chcemy sie porownac. czy inni tez maja dno , czy moze lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Zybi IP: *.turboline.skynet.be 28.01.02, 13:55 Nie chcialem Cie urazic,tylko nie mogac Cie zrozumiec,dlayego tak napisalem. Proponuje Ci, zebys jeszcze raz przeczytal swoje teksty,przeanalizowal i o wnioskach nam napisal.Dobrze?Co do mnie,niemam zadnych problemow,to o czym pisze jest prawda.Moge sie mylic w ocenie lecz o sobie pisze i mowie tak jak jest. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Re: Zyb do .....MIK IP: 130.68.2.* 28.01.02, 23:58 Nie odbiegajmy od tematu Ile odkladasz i na co. Jakos nie napisales co robisz z zarobionymi pieniedzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Zybi IP: *.turboline.skynet.be 29.01.02, 14:24 To ma byc to, o czym chcialem uslyszec w odpowiedzi?Wracajac do tematu.Jak to az tak Cie interesuje odp.Zarabiam tyle,zeby zyc godnie.Nie mierze na wyrost, zyje tak na ile mnie stac.Zeby byc czlowiekiem,to do tego odkladania,trzeba jeszcze miec honor,kulture i bardzo duzo rzeczy potrzebnych do zrozumienia zycia i ludzi.Ten temat podany,to jest cos wstretnego w samym sobie nie mowiac o jego autorze.Silac sie na jakikolwiek dodatkowy komentarz,dalbym odp. swiadczaca o madrosci pytajacego. Pozdrawiam Cie Zybi-VICE-kapitan portu Ps.Jachtem dowodzi sternik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal W kewsti formalenj IP: *.tiaa-cref.org 29.01.02, 17:20 Sternik steruje- jednostka plywajaca (nie tylko yacht'em czy lodzia zaglowa ale tez drobnicowcem) Natomiast dowodzi kapitan, a jak nie jest na miejscu dowodzeni to najwyzszy ranga oficer lub wyznaczony. Pomieszalem czy co? Prosze o wyjasnienia. Ahoy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozak Re: Ile pieniędzy możesz odłozyc miesiecznie ? IP: *.telefony.com.pl 29.01.02, 14:44 Przestancie plesc bzdury tylko napiszcie ile zarabiacie i ile odlozycie Ja zarabiam (niestety tylko) 1200 PLN a odkladam 100, coz mieszkam w Polsce ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: kozak IP: *.turboline.skynet.be 29.01.02, 15:36 A co to mnie obchodzi ile Ty zarabiasz i odkladasz i vice-versa. Moj komfort zycia,a Twoj,to wilk i baran,z tym ze ja jestem tym baranem, spokojnym,pozywiajacym sie bez pospiechu.O wilku,uluz sobie sam proze. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Ile pienie˛dzy moz˙esz od?ozyc miesiecznie ? 29.01.02, 15:47 Gos´c´ portalu: kozak napisa?(a): > Przestancie plesc bzdury tylko napiszcie ile zarabiacie i ile odlozycie > Ja zarabiam (niestety tylko) 1200 PLN a odkladam 100, coz mieszkam w Polsce ! i jestes w stanie za to zyc????? mieszkasz u siebie, masz rodzine, w jakim miescie...... opowiedz jak to robisz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacal Re: Ile pienie˛dzy moz˙esz od?ozyc miesiecznie ? IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 29.01.02, 20:11 Smutna dyskusja.Ile mozna odlozyc pieniedzy . Kazdy, kto zyje w USA na poziomie sredniej klasy, nie odlozy za wiele Wiekszosc Polakow w USA zyje na srednim poziomie tj jakas contractorka, skromny office, fabryka, sprzatania,jakas agencja turystyczna(padly paczki do Polski, bo po co wysylac , gdy w Polsce jest tego nadmiar, wiec lepiej wyslac kase i niech kupia sobie to, co lubia - bez narzucania np. koloru bluzki, czy fasonu, zmalala ilosc"nielegalnych", wiec agencje bazuja na Ruskich, Slowakach, Pepiczkach. Znam wielu Polakow, ktorzy w Polsce( pisze o emigracji z lat 80 tych)pokonczyli dobre studia w KRAJU, a tu pracuja jak powyzej - nie stac ich(niekoniecznie finansowo; bardziej mentalnie i jezykowo) na ten krok na przod, by nostryfikowac dyplom i przebic sie na tym rynku.Ci,co tu pisza o wielkich sukcesach, to wyjatki.Dodam, ze poskie dzieci tych emigrantoe z lat 80'tych (emigracja post-solidarnosciowa) wysylane sa na najlepsze uczelnie i to bez znaczenia kim byli rodzice w kraju - prostacy ze wsi,intelignci. Kazdy pcha swoje dzieci jak najdalej. Warto, byscie o tym wiedzieli - mysle Wy w Kraju. Pierwsza generacja zawsze dostaje w d...e. Chce tylko podkreslic, ze nawet polski chlop z zabitej dziury pcha swoje pociechy jak najwyzej, nawet kosztem zanizania standardow wlasnego zycia.Dlatego pelne pychy posty, ktore czytacie sa tworem tej mlodej generacji, przynajmiej w wiekszosci. Do tematu:licze przecietna rodzine polska w ameryce(90%) ON - $15/h BRUTTO x 40h/tydzien = $600 X 0.75(~25%podatki - kazdy roznie, ale to standard dla rodziny) = $450 GOTOWKI ONA - sprzata i jak jest obrotna, to ma max $100 GOTOWKI dziennie = $500/tydz Poniewaz ON ma ubezpieczenia, Jej praca ma sens, bo nawet, gdyby skonczyla college, lub podobne, to jej zarobki w sensie gotowki nie beda tak wysokie- marne szanse(jak mawiaja Francuzi)Moja siostra jest jedna z glownuch menadzerek najbardziej wplywowych gazet w New Jersey i jej personalna sekretarka(babka jest wiecej, niz SUPER - siostra stestowala ich wiele po studiach) zarabia $15/h - cala reszta personelu(college jest wymagany minimum) to MAX $12/h, czyli $9 cach. Moja siostrzenica , laszencja 20 letnia po jednym z najbardziejn prestizowych uniwerkow USA George Washington University. Osobka nie chwalac z zajebista wiedza, ktora kazde drzwi otwiera bez PUKANIA i gebe ma wieksza, niz cala siec internetu, jest apodyktyczna jednostka przywodcza, o wiecej, niz przecietna bazie wiedzy ( wiekszosc Jej kolezanek, to male cipki(sorry)-prace ma obecnie za $12/h. gdzie studia cztero-letnie to $120tys credytu - Ona da sobie rade- a co inne "cipki"?????? Do tematu: BRUTTO - CASH(GOTOWKA): ON = $450/tydzien + wszelkie ubezpieczenia ONA = $500/tydzien RAZEM = $950/TYDZIEN $950 X 52 TYGODNIE = $49400/ ROK wYDATKI DOM = ~$800 NORTGAGE X 52= $9600 PODATKI MIEJSKIE = ~ $2500/ROK-dobra strefa UBEPIECZENIA DOMU =~ $ 150 x12 =$1800/rok- takie byle co WYWOZKA SMIECI = $50/KWATRAL X4 =$200/rok WODA = $100/ROK ASSOCIATES FEE = ~1000/ ROK(takie uslugi techniczne na terenie np odsniezanie, koszenie trawy, ogolne sprzatanie terenu, drobne naprawy, itp TELEWIZJA CABLOWA = $49/miesiac x12 = $588/rok INTERNET CABLOWY = $ 39/miesiac x12 =$468/rok ENERGIA = ~$100/miesiac- to srednia, bo w zime to nawet $160/mo-.latem max $160 ( klimatyzacja), a w sezonie matrwym $50) =$1200/ROK Dwa samochody( to nie szpan, tylko koniecznosc, bo w USA komunikacja miejska jest daleka od potrzeb) :ubezpieczenia za dw $ 1500/rok REJESTRACJA~ $100/ROK/dwa samochody = $200 Paoliwo - praca, wycieczki = ~ $1500/ROK ZYWNOSC 2+2 =~ $600/miesiac x 12 =$7200 Splata samochodu = $350/miesiac x12 -$4200(jeden nowy w domu wsrod Polonii to standard) Razem=30tysiecy256 - to tak ogolnie Zarobki brutto = $49400 wydatki-30tys256 = $19tys144- niby do banku---a reszta zycia tj ciuchy rozrywki wyjazdy na wczasy, nieprzewidziane koszty, zachcianki...itp To tyle Odpowiedz Link Zgłoś
dekster no to już sobie poodkładałem - witam chude krowy 29.01.02, 16:10 WŁAŚNIE OTRZYMAŁEM PROPOZYCJĘ Z GRUPY NIE DO ODRZUCENIA -PRZEJDŹ NA INNE STANOWISKO ZE ZNACZNĄ REDUKCJĄ ZAROBKÓW ALBO ODEJDŹ - A JAK CI SIĘ POWIEDZIE BĘDZIESZ MIEĆ NOWY DZIAŁ........... NA DZIEŃ DZISIEJSZY MOGĘ ZATEM ODŁOŻYĆ 400 PLN. KONKURS TRWA. GDZIE SĄ GRANICE KOMPROMISU ? IDĘ SPRAWDZIĆ. DOBRZE, ŻE SPOTKAŁEM TŁUSTE KROWY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Do Dekstera IP: 199.71.64.* 29.01.02, 20:14 Podoba mi sie to ze piszesz prawde .Takie jest zycie .pozdrawiam i zycze pomyslnosci. Odpowiedz Link Zgłoś