bruno5 04.07.09, 22:53 Czy w Polsce trzeba sie meldowac czy sa jeszcze meldunki.Podobno od 1 lipca juz meldunkow nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kupa.kazi Re: Mam pytanie 05.07.09, 00:35 poczytaj (chyba)we wczorajszej gw,jakis papuga o tym pisal Odpowiedz Link Zgłoś
doomsday Re: Mam pytanie 05.07.09, 01:13 Też jestem tym zainteresowany. Podajcie jakiś link , czy cuś. Odpowiedz Link Zgłoś
warcholski Re: Mam pytanie 05.07.09, 01:22 komuna wiecznie zywa - według obowiązujących od 1974 r. przepisów - np. jeśli zatrzymujemy się poza miejscem stałego zameldowania na dłużej niż trzy dni, musimy zgłosić ten fakt dzielnicowemu Zniesienie komunizmu -to zniesienie obowiązku meldunkowego wymagałoby zmiany ponad 60 ustaw. www.emetro.pl/emetro/1,85651,5105643.html Odpowiedz Link Zgłoś
eczek1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 01:32 Bruno, polakom w glowie sie nie miesci ze sa kraje na wiecie w ktorych nie wiedza co to dowod osobisty. Zadne ID nie obowiazuje. Nie ma nawet PESEL. Oni porownuja obowiazkowa ewidencje ludnosci z ZUSem. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
hotdoq1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 01:46 ale sa numery ubezpieczenia bez ktorych praktycznie nie istniejesz i sa paszporty bez ktorych nie pojedziesz do czesci krajow swiata, eczek nie opowiadaj wiec ze mozna normalnie funkcjonowac gdziekolwiek na swiecie bez id korym np moze byc prawo jazdy. przeciez nawet ty lecac z hawajow na kontynent musisz id(np prawo jazdy) pokazac Odpowiedz Link Zgłoś
eczek1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 02:09 Nie ma ewidencji ludnosci i niema obowiazku posiadania ID, prawa jazdy czy paszportu. Ja tu mowie o numerach w stylu obozowym a ty o ubezpieczeniu spolecznym. To jest wlasnie to. Polakom nie miesci sie w glowie ze moze byc innaczej. PESEL (Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności) to nic innego jak obowiazkowy numer obozowy. Tylko patrzec jak go wszczepia pod sure. Odpowiedz Link Zgłoś
eczek1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 02:12 The PESEL number is mandatory for all permanent residents of Poland and for temporary residents living in Poland for over 2 months. Odpowiedz Link Zgłoś
hotdoq1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 02:20 eczek czytaj ze zrozumieniem oczywiscie ze nie ma obowiazku posiadania ale jesli go nie posiadasz nic nie zalatwisz a teraz powiedz mi jak chcesz funcjonowac w stanach bez numeru ubezpiecznia ?? no jak? i jeszcze jedno piszesz 'wam', eczek ja od ponad 20 lat jestem obywatelem usa nie wiem jak na hawajach ale w tx bez prawa jazdy numeru ubezpieczenia i teraz paszportu nie istniejesz. przekraczajac granice z mex jest nawet zalecenie zeby poslugiwac sie paszportem (tzn jak jedziesz z mex do usa) kilka lat temu wystarczylo ze oficer widzial tablice i nawet o dokumenty nie pytal. Odpowiedz Link Zgłoś
hotdoq1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 02:23 a co do chipow to obawiam sie ze obama nam pierwszym je zafunduje chociaz Karl Rove wyraznie powiedzial ze jest temu przeciw! Odpowiedz Link Zgłoś
eczek1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 02:32 Nie zabawiaj sie w nad_oceanem. Pisze o obowiazku. Jak podalem wyzej kazdy rezydent przebywajacy w Polsce dluzej niz 2 miesiace musi posiadac PESEL. A w USA mieszka miliony ludzi ktorzy nie posiadaja prawa jazdy ani innego ID. Aby przeleciec ze stanu do stanu wystarczy im metryka urodzenia. Nie ja jestem od oceniania ich, dlaczego oni nie lubia wyjezdzac do Meksyku. A jezeli juz chcesz porownywac numer ubezpieczenia to porownuj go z ZUS a nie ewidencja ludnosci. To dwie rozne rzeczy. Po wielu latach w obozowej Polsce jest zamiar zniesienia tam obowiazku meldunkowego. Poczytaj ile jest glosow przeciwnych. Jestem pewien ze cos zastepczego wymysla. Wladza tam musi wiedziec gdzie jego podwladny mieszka i co mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
hotdoq1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 02:50 eczek a u nas nie wiedza co ?? kazdy policjant przy kontroli ma twoj record twoje dane medyczne sa zbierane nie wiadomo przez kogo i po co, na uczelni maja wynik twojego SAT II zanim oficjalnie odbywales rozmowy przykladow mozna by mnozyc moge sie z toba zalozyc o to ze w usa wladza wie wiecej o obywtelu niz w polsce i to z jednej prostej przyczyny bulba nie jest tak skomputeryzowana jak usa. A z ta metryka urodzenia mnie nie smiesz jeszcze nie widzialem kogos kto by na niej podrozowal. A nawet jesli to i tak dane z niej beda wprowadzone do bazy danych. wiec co to za roznica ? a co do tego pesela to przeciez zwykly numer ktory pozwala cie zidentyfikowac podobnie jak ta metryka. Ty sie eczek w usa urodziles? chyba nie wiec takiej metryki nie posiadasz wiec powiedz mi czym ty sie legitymujesz? a co do obowiazku meldunkowego w polsce nie wiem jak to jest i nie obchodzi mnie to szczerze mowiac. nawet nie bardzo wiem jakie korzysci brak takiego obowiazku moglby dac, przeciez i tak np bank czy twoja kablowka gdzies rachunki by musiala wysylac. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 census 2010 05.07.09, 03:22 Do I have to respond to the American Community Survey? Yes. Response to this and other Census surveys is required by law Anyone over 18 years old who refuses or willfully neglects to complete the questionnaire or answer questions posed by census takers shall be fined not more than $5,000. Qestions: How many automobiles, vans, and trucks of one-ton capacity or less are kept at home for use by members of this household? Which FUEL is used MOST for heating this house, apartment, or mobile home? About when was this building first built? How many acres is this house or mobile home on? Is there a business (such as a store or barber shop) or a medical office on this property? How many separate rooms are in this house, apartment, or mobile home? IN THE PAST 12 MONTHS, did anyone in this household receive Food Stamps or a Food Stamp benefit card? LAST MONTH, what was the cost of electricity for this house, apartment, or mobile home? About how much do you think this house and lot, apartment, or mobile home (and lot, if owned) would sell for if it were for sale? How much is the regular monthly payment on all second or junior mortgages and all home equity loans on THIS property? Does the regular monthly mortgage payment include payments for real estate taxes on THIS property? Where was this person born? Is this person a citizen of the United States? At any time IN THE LAST 3 MONTHS, has this person attended school or college? Does this person speak a language other than English at home? Where did this person live 1 year ago? Does this person have a VA service-connected disability rating INCOME IN THE PAST 12 MONTHS itd itp, okolo 50 BARDZO OSOBISTYCH pytan, na ktore MUSISZ odpowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
hotdoq1 Re: census 2010 05.07.09, 03:34 no wlasnie eczek zapomnialem o censusie!! I pamietaj ze: The census is mandated by the U.S. Constitution,your participation in the census is required by law!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: census 2010 05.07.09, 03:45 census konstytucyjnie ma byc przeprowadzany tylko i wylacznie aby moc okreslic liczbe reprezentantow do nizszel izby kongresu i liczbe electoral votes przypadajacych na stan. Do tego potrzebne jest tylko jedno pytanie "ile osob mieszka w tym domostwie" .... Rep. Michele Bachmann, citing concerns about government intrusiveness, says she won't fully fill out the U.S. Census form next year, even though that's a violation of federal law. In a television interview broadcast Thursday, the Minnesota Republican repeated an assertion she first made last week that she will provide the Census Bureau only with the number of people in her household. tak powoli konczy sie demokracja Odpowiedz Link Zgłoś
czosnek.pl Re: census 2010 05.07.09, 04:41 ty nie pierd....ol o cenzusie tylko o ORMOwcach co kazdego podkabluja co nie ma zameldowania !!! Odpowiedz Link Zgłoś
eczek1 Re: census 2010 05.07.09, 05:46 I nie jest ci glupio podawac te fakty? Lepiej bylo to przemilczec. Odpowiedz Link Zgłoś
urvvis Re: census 2010 05.07.09, 22:09 dobrze zes o tym powiedzial to tylko te jedna odpowiedz podam, teraz mam podstawe prawna: forum GW, heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
eczek1 Re: census 2010 05.07.09, 05:44 Hahaha. Nastepny nawiedzony. Probuje porownac spis ludnosci, robiony raz na 10 lat z faszystowskim systemem ewidencji ludnosci jaki jest w Polsce. Spis ludnosci wymagany przez ONZ, robi sie poto aby planowac w ekonomi i innych dziedzinach zycia. Czysto staystyczna rzecz. Ludzie! Przestanscie sie juz osmieszac. Jak jest w Polsce kazdy wie i niczym tego nie przykryjecie. Szkoda waszych wysilkow. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Spis ludnosci wymagany przez ONZ 05.07.09, 15:23 Hawaj, znowu bez berecika paradujesz po podworku a sloneczko przypyerdala i juz majaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
profesor_lk Re: Spis ludnosci wymagany przez ONZ 05.07.09, 15:43 he he niech ktos temu tumanowi przetlumaczy to na jezyk polski: 2010.census.gov/2010census/ hawajski piszesz takie brednie ze sie nawet przedszkolaki z ciebie smieja Odpowiedz Link Zgłoś
nad_oceanem Re: Spis ludnosci wymagany przez ONZ 05.07.09, 18:45 Hawajowi czasem sie we lbie zakreci bardziej niz zwykle. jot-23 napisał: > Hawaj, znowu bez berecika paradujesz po podworku a sloneczko > przypyerdala i juz majaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
eczek1 Re: Spis ludnosci wymagany przez ONZ 05.07.09, 22:04 Ohhhohoho...jotek, widze ze ci rekawy rozwiazali na chwile. OK poki masz wolne. wez slownik i przetlumacz sobie i innym. "The term is used mostly in connection with national 'population and door to door censuses' (to be taken every 10 years according to United Nations recommendations)," Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Spis ludnosci wymagany przez ONZ 05.07.09, 22:34 no hawaj, to robi sie zbyt zalosne, zostawie cie tu sam na sam z twoim "poczuciem satysfakcji" na jakos czas. eczek1 napisał: > Ohhhohoho...jotek, widze ze ci rekawy rozwiazali na chwile. OK poki > masz wolne. wez slownik i przetlumacz sobie i innym. > > "The term is used mostly in connection with national 'population and > door to door censuses' (to be taken every 10 years according to > United Nations recommendations)," > > Odpowiedz Link Zgłoś
nad_oceanem Re: Spis ludnosci wymagany przez ONZ 05.07.09, 22:40 Kiedy w koncu tobie zawiaza, hawaj. Amerykanski census jest tak stary jak amerykanska konstytucja i jego pierwotny cel wyjasnil j-23 w ktoryms ze swoich poprzednich postow. UN powstalo kilkaset lat po przeprowadzeniu pierwszego censusu w US... Czlowieku, przestan majaczyc. eczek1 napisał: > Ohhhohoho...jotek, widze ze ci rekawy rozwiazali na chwile. OK poki > masz wolne. wez slownik i przetlumacz sobie i innym. > > "The term is used mostly in connection with national 'population and > door to door censuses' (to be taken every 10 years according to > United Nations recommendations)," > > Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Mam pytanie 05.07.09, 09:55 eczek1 napisał: > Pisze o obowiazku. Jak podalem wyzej > kazdy rezydent przebywajacy w Polsce dluzej niz 2 miesiace musi > posiadac PESEL. A w USA mieszka miliony ludzi ktorzy nie posiadaja > prawa jazdy ani innego ID. Zapewniam Ciebie, że "na codzień" mam do czynienia z kilkoma osobami przebywającymi w Polsce od ponad roku i wyobraź sobie, że nawet nie wiedzą o czymś takim jak PESEL. Cytowane są tu jakieś przepisy z epoki wczesnego Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Re: Mam pytanie 05.07.09, 15:46 Od 1 stycznia 2003 roku konsulaty RP nie przyjmują wniosków o wydanie nowego polskiego paszportu 10-letniego od osób nie posiadających numeru PESEL. Obejmuje to rownież osoby mieszkające za granica od 30-40 lat, które nigdy PESELU nie miały (w Polsce wprowadzanie PESELu ukończono w 1985 roku). Konsulaty żądają przed przyjęciem wniosku paszportowego uprzedniego wyrobienia numeru PESEL w Polsce, w czym pośredniczą (za słoną opłatą)Jak się to ma do twierdzenia, że numer PESEL muszą obowiązkowo posiadać stali mieszkańcy RP i osoby przebywające w RP ponad 2 miesiące? https://forum.gazeta.pl/i/16/forum/wyslijBtn.gif Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Mam pytanie 05.07.09, 16:09 wymienialem paszport 4 tygodnie temu (konsulat w NYC), nikt mnie o zaden PESEL nie pytal..ba sam ich o to spytalem, czy aby nie potrzebny, tylko mi z wyrazna irytacja machnela reka. ooo i cena - $35 bodajze, ($55 z wysylka) - za przedluzenie. 2 miesiace temu musialem zaplacic ponad $300 za przedluzenie green card, w naszej kochanej americzce! Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Re: Mam pytanie 05.07.09, 16:23 jot-23 napisał: > wymienialem paszport 4 tygodnie temu (konsulat w NYC), nikt mnie o > zaden PESEL nie pytal..ba sam ich o to spytalem, czy aby nie > potrzebny, tylko mi z wyrazna irytacja machnela reka. ooo i cena - > $35 bodajze, ($55 z wysylka) - za przedluzenie. Dlaczego łżesz jak pies? www.polishconsulateny.org/index.php?p=56 Posługiwanie się numerem PESEL jest konieczne przy załatwianiu niektórych spraw formalnych. Taki obowiązek nakładają przepisy paszportowe przy procedurze wydawania paszportu. Jest pewna grupa obywateli polskich, którym numeru PESEL nie nadano. Dotyczy to przede wszystkim tym, którzy mieszkają na stałe poza granicami Polski i wyjechali z kraju przed wprowadzeniem systemu PESEL, bądź urodzili się za granicą i tu mieszkają na stałe. Osoby takie mogą otrzymać numer PESEL składając w tym celu odpowiedni wniosek. UWAGA Składając wniosek o wydanie paszportu polskiego, w odpowiedniej rubryce należy wpisać nr PESEL. Jeżeli osoba ubiegająca się o paszport nie posiada tego numeru lub nie jest pewna czy taki numer jej nadano, lub też nie zna swojego numeru, to równocześnie z kompletnym wnioskiem paszportowym musi złożyć wypełniony formularz wniosku o nadanie numeru PESEL załączając do niego odpis polskiego aktu urodzenia. www.polishconsulateny.org/index.php?p=58 OPŁATY KONSULARNE W momencie składania dokumentów pobierana jest CAŁKOWITA opłata (za paszport + za doręczenie pocztą). Konsulat przyjmuje w urzędzie opłaty gotówką, lub korespondencyjnie w formie money order, cashier's check lub certified check. CZEKI PERSONALNE i KARTY PŁATNICZE NIE SĄ HONOROWANE! wydanie paszportu 10-letniego – 114 USD (opłata ulgowa - 58 USD) wydanie paszportu w zamian za utracony - 200 USD wydanie paszportu małoletniemu, który w dniu złożenia podania o wydanie paszportu ukończył 7 lat a nie ma ukończonego 13 roku życia – 41 USD wydanie paszportu małoletniemu, który w dniu złożenia podania o wydanie paszportu nie ma ukończonego 7 roku życia – 41 USD wydanie paszportu małoletniemu na żądanie rodziców – 41 USD wydanie paszportu tymczasowego na czas oczekiwania na paszport – 16 USD wydanie paszportu tymczasowego małoletniemu do 5 roku życia – 20 USD wydanie paszportu tymczasowego - 39 USD wpisanie zagranicznego dokumentu stanu cywilnego do polskich ksiąg stanu cywilnego oraz doręczenie sporządzonego na tej podstawie odpisu polskiego aktu stanu cywilnego – 48 USD sprawdzenie i poświadczenie tłumaczenia – 32 USD (za każdą rozpoczętą stronę) przyjęcie wniosku o nadanie numeru PESEL – 35 USD doręczenie paszportu drogą pocztową na pisemny wniosek petenta, w wypadku szczególnie utrudnionego dojazdu do Konsulatu – 15 USD (W uzasadnionych przypadkach, zwłaszcza w warunkach szczególnie utrudnionego dojazdu do urzędu konsularnego, istnieje możliwość odstąpienia przez konsula od wymogu osobistego odbioru paszportu, na pisemny wniosek osoby ubiegającej się o jego wydanie. W takim przypadku konieczne jest uiszczenie opłaty za przesyłkę zwrotną w wysokości 10 USD. W przypadku ubiegania się o paszport 10-letni (lub 5-letni) i tymczasowy, opłata za przesyłkę zwrotną wynosi 30 USD) Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Mam pytanie 05.07.09, 16:28 hehe, podroba wiarusa, przestanice siem denerwowac --> wydanie paszportu tymczasowego - 39 USD (dletego napisalem bodajze, bo nie pamietalem) - jest roznica miedzy 10-letnim a tymczasowym, apparently...ciagle 3x taniej niz greencard! co do PESEL, to wiecej ci nie moge powiedziec, oprocz tego co powiedzialem, ty najwyrazniej masz, hehe, tylko "wiedze ksiazkowa" o temacie... zgaduje ze , bazujac na danych z formy, oni juz ten numer sami sobie znajda, bo prawdopodobnie , chociaz nic o tym nie wiem, ten numer gdzies tam w bulbie otrzymalem. Odpowiedz Link Zgłoś
warcholski Re: Mam pytanie 06.07.09, 01:05 Jotek napisal: >wymienialem paszport 4 tygodnie temu >wydanie paszportu tymczasowego - 39 USD Z czego na co, po co? Osoba ubiegająca się o wydanie paszportu tymczasowego w celu umożliwienia powrotu do kraju ================================ Paszporty tymczasowe wydaje konsul w celu umożliwienia powrotu do kraju obywatelom polskim przebywającym czasowo za granicą, którzy nie posiadają paszportu polskiego, oraz obywatelom polskim przebywającym na stałe za granicą na czas oczekiwania przez nich na doręczenie paszportu wykonywanego w kraju. Paszport tymczasowy w odróżnieniu od paszportu 10 letniego wydawany jest tylko za granicą. Jego maksymalny termin ważności wynosi 1 rok. […] Osobom nie posiadającym numeru PESEL, przed wydaniem paszportu jest taki numer nadawany. Jest to warunek konieczny i służy ewidencji paszportowej. źródło: informacja ze strony internetowej emeswoja www.eracareers-poland.gov.pl/page.html?kid=554:741 Znaczy jotek chce powiedziec, ze tak co rok o ten tymczasowy z vermontu do nyc? Gubisz go co roku? - w razie kolejnej utraty paszportu z przyczyn, o których mowa powyżej, za wydanie nowego paszportu pobiera się opłatę w wysokości 400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 zeby bylo jasne 05.07.09, 16:35 Form I-90 Filing Fee : $290. Biometrics fee of $80 may be included. ( i jest) co wy na to tow, land of the (not so)free? a tak wasz oboz tutaj caly czas skowyczal na te nedzne $100 w polskich placowkach... Odpowiedz Link Zgłoś
eczek1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 22:10 To proste. Nie prosza go o jego PESEL bo go dawno maja. Biedny nawet niewie jak go macierz rucha nacodzien. Zabawny jest w tym pisanie o zyciu w Ameryce. Siedzi na 14 pietrze blokowca i patrzac na warszawskie dachowki (piekne bo czerwone) wymysla o zyciu w USA. hahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
urvvis Re: Mam pytanie 05.07.09, 22:25 a do tego wie jak yebnac po oczach wiec ja bym sie na twoim miejscu nie wychylal. Odpowiedz Link Zgłoś
urvvis Re: Mam pytanie 05.07.09, 22:22 wiesz, staypier, ze mnie tez raz zrobiles w ch. mowiac pare lat temu ze jak pojade do Bolandy to mnie zaraz zamkna o chlebie i wodzie. Wrocilem ze strachu otluszczony i przezarty, hehehe. pan w przez telefon (musi jakis gliniak diezurnyj) zaczal sie smiac jak prosilem o potwierdzenie czy mnie naprawde zamkna. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Mam pytanie 06.07.09, 09:13 Ja tam staregowiarusa w jakims stopniu rozumiem. Pamięta PRL z epoki głębokiej komuny, gdy panował syf, bieda i zamordyzm. Pojechał do Australii, zasmakował innego świata lecz Polskę pamięta ze swej młodości, z szalejącym antysemityzmem. Być może opuszczał kraj w dosyć nieprzyjemnych okolicznościach, co spowodowało, iż pewne traumatyczne emocje do dziś drzemią w jego podświadomości i budzą się przy każdym wspomnieniu Polski. To by tłumaczyło głęboką niechęć do Polski i Polaków. Ja to nawet rozumiem i jest mi przykro, że w przeszłości miały miejsce własnie takie zdarzenia (np. rok 1968). Z drugiej strony to właśnie tamto pokolenie, którego reprezentantem jest starywiarus (jak też na szczęście już coraz mniej aktywne krajowe dziadki leśne powiązane z UB/SB/KGB/GRU) wpakowało nas w to szambo zwane socjalizmem. Z szamba wyszliśmy ale ze smrodu będziemy się otrząsać jeszcze ładnych parę lat. Z drugiej strony, jego czysto teoretyczna znajomość realiów polskich sprawia, iż korelacja większości jego komentarzy (bo nieliczne jeszcze owszem, są trafne) z polską rzeczywistością (tą realna a nie wirtualną) jest coraz mniejsza. Parę tygodni temu współpracowałem z pewnym gościem z Izraela. Na początku był nastawiony bardzo nieufnie, powiedziałbym, że wrogo. Przy bliższym poznaniu (kwestia ilości wypitego piwa, bo choc był koszerny w naszej zakładowej stołówce jadł tylko pierogi z kapustą, to polskim piwem nie gardził hehe) stwierdził jednak, że Polacy to normalni ludzie tacy jak wszędzie. Przyznał, że słyszał od pochodzącej z Polski rodziny swojej żony (sam jest Żydem marokańskim), że w Polsce są sami antysemici, każdy będzie chciał go pobić i będzie pogardzał nim za sam fakt bycia Żydem. Nic z tych rzeczy się nie potwierdziło, zaś jedyne co mu w Polsce nie pasowało, to pogoda. Tak więc zapraszam wszystkich do Polski. Zwłaszcza tych, którzy byli tutaj ostatnio 30-40 lat temu. Jest jeszcze wiele do zrobienia (np. wyczyszczenie pozostałości po komuszym syfie jak np. te przepisy meldunkowe) ale Polska się zmienia. Nawet Polska 5 lat temu i teraz to zupełnie inny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Mam pytanie 06.07.09, 10:03 maciekqbn napisał: > ale Polska się zmienia. Nawet Polska 5 lat temu i teraz to zupełnie inny kraj. Zupelnie inny? Mowisz, ze mniej kup na ulicach i smrodu w tramwajach? hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
hotdoq1 Re: Mam pytanie 06.07.09, 10:19 maciek a skad ty wiesz jak naprawde bylo w 1968 roku? i za co ty go przepraszasz co? jeszcze szczura przepros ze w 1995 roku musial wyjezdzac! Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Mam pytanie 06.07.09, 10:53 hotdoq1 napisał: > maciek a skad ty wiesz jak naprawde bylo w 1968 roku? No tak naprawdę to nie wiem, tzn. wiem czysto teoretycznie, z kronik filmowych i książek. W tym czasie moi rodzice byli dopiero co po podstawówce, więc też nie bardzo pamiętają. Nie zmienia to jednak faktu, że wszelkie nagonki podszyte podtekstami rasistowskimi są niedopuszczalne. Za działalność tzw. "żydokomuny" nie można winić wszystkich Żydów żyjących wówczas w Polsce. A tak właśnie było i to uważam za naganne. Odpowiedz Link Zgłoś
warcholski Re: Mam pytanie 06.07.09, 11:04 wy teraz macie nowsze dzieje ktore chcecie jak najskrzetniej zamiesc pod dywan "być może nadejdzie taki czas" na was gliniaki www.rp.pl/artykul/68706,104863_Bezpieka_w_III_RP.html Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Mam pytanie 06.07.09, 11:41 warcholski napisał: > wy teraz macie nowsze dzieje ktore chcecie jak najskrzetniej zamiesc > pod dywan > > "być może nadejdzie taki czas" na was gliniaki > www.rp.pl/artykul/68706,104863_Bezpieka_w_III_RP.html > Dla mnie to historia niewiele nowsza niż 1968. Z tą jednak różnica, że już byłem na świecie, ba nawet zastanawiałem się nad wyborem szkoły średniej. Tak czy siak moje pokolenie musi sprzątać syf, który zgotowało nam pokolenie dziadków - obojętnie krajowych czy wyjechanych. Odpowiedz Link Zgłoś
warcholski Re: Mam pytanie 06.07.09, 11:59 maciekqbn napisał: > Dla mnie to historia niewiele nowsza niż 1968. ....W 2006 roku w WSI wysokie stanowiska zajmowało nadal kilkudziesięciu funkcjonariuszy z II Oddziału lub WSW szkolonych przez sowieckie KGB i GRU..... Dziad, ojciec i s..syn tradycja pokoleniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Mam pytanie 06.07.09, 12:12 warcholski napisał: > maciekqbn napisał: > > Dla mnie to historia niewiele nowsza niż 1968. > > ....W 2006 roku w WSI wysokie stanowiska zajmowało nadal > kilkudziesięciu funkcjonariuszy z II Oddziału lub WSW szkolonych > przez sowieckie KGB i GRU..... > > Dziad, ojciec i s..syn tradycja pokoleniowa. > Z tego co słyszałem, to Antek Maciarewicz ich wszystkich wyciął w pień. Ponoć zostawił tylko nielicznych z niższego szczebla (kadra techniczna), z których większość pod wpływem nacisków sama zwolniła się ze służby. Gdzieś (chyba na forum Militaria) czytałem, że ten zaginiony szyfrant był jednym z tych ostatnich z czasów WSI. Jeśli to prawda, jak też jeśli prawda jest, że zdradził, to by akurat przemawiało za tym, że Antek miał rację i wszyscy "umoczeni" w tamten system to potencjalni zdrajcy (od Kuklińskiego i jemu podobnych do tego szyfranta obecnie). Odpowiedz Link Zgłoś
cheap_whore Re: Mam pytanie 08.07.09, 13:06 a jak myslisz maciek, skad twoj marokanski zyd mial tak negatywne poglady o Polakach i Polsce? Ano ktos mu to powiedzial i niech nie pieprzy ze to jego zona czy dziadek. Jak myslisz kto to byl kto takie szkaradne rzeczy wygaduje i dlaczego? twoj post swiadczy o twojej totalnej ignorancji historii. zacznij czytac, stan sie czlowiekiem. A 1968? G. bylo, wlasciwie nic, zycie takie jak masz dzisiaj. Tyle ze w tv (czarno bialej) chrzanili w kolko o tym samym i pare osob latalo z maskami na twarzach w wojsku przez rok. Odpowiedz Link Zgłoś
eczek1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 22:12 > Zapewniam Ciebie, że "na codzień" mam do czynienia z kilkoma osobami > przebywającymi w Polsce od ponad roku i wyobraź sobie, że nawet nie wiedzą o > czymś takim jak PESEL. I to ma byc dowod na to ze nie jest obowiazkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
urvvis Re: Mam pytanie 05.07.09, 22:27 masz chyba racje: jot-23 robi tu tylko propagande zebys sie wylozyl na pare tysiecy jak bedziesz sie staral o paszport. Ba, mozesz tez wpasc w pulake starego! Odpowiedz Link Zgłoś
warcholski Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 06.07.09, 01:13 Znaczy stara zasade "prawo jest po to by je olewac". Maciek np. tlumaczy, ze sa osoby w kRaju bez pesela, ja sie nawet zgadzam, napewo sasiedzi cyganie. Jotek twierdzi, ze on do konsulatu w NYC jedzie z "vermontu" co rok po temporary pass... …..Szokuje natomiast argumentacja. Przedstawiciel Platformy Obywatelskiej stwierdził, że likwidacja obowiązku meldunkowego zagrozi bezpieczeństwu państwa (sic!). Z kolei Janusz Zemke z LiD nadał sprawie wyższy poziom abstrakcji stwierdzając, że i tak te najbardziej uciążliwe przepisy związane z meldunkiem są martwe. Czyli, w tłumaczeniu na polski: przepisy są kretyńskie, ale i tak wszyscy mają je w dupie, więc po co je zmieniać? Nasuwa się pytanie – skoro z przepisów meldunkowych kpi sobie większość Polaków, to jak można w ogóle mniemać, że jakikolwiek szanujący się terrorysta zamelduje się grzecznie pod swym rzeczywistym miejscem pobytu, by ułatwić pracę naszemu – pożal się, Boże – kontrwywiadowi?! Słuchając wypowiedzi komisji trudno oprzeć się wrażeniu, że może naprawdę lepiej by było, gdyby – dla bezpieczeństwa państwa – Ci panowie trzymali się z dala od prawodawstwa. pochmara.wordpress.com/2008/02/28/meldunek-zostaje/ Odpowiedz Link Zgłoś
czosnek.pl zameldowanie 06.07.09, 03:48 musisz miec ,bo urzednik miejski w Urzedzie Miasta nie mial by co robic i stracil by prace ! Odpowiedz Link Zgłoś
hotdoq1 Re: zameldowanie 06.07.09, 03:49 czosnek.pl=czapajew a teraz to zdanie ktore napisales wczesniej po polsku napisz po angielsku prosze: Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 06.07.09, 09:16 warcholski napisał: > Maciek np. tlumaczy, ze sa osoby w kRaju bez pesela, ja sie nawet > zgadzam, napewo sasiedzi cyganie. Nie, są to obywatele obcych państw, dużo bogatszych niż Polska. > …..Szokuje natomiast argumentacja. > (...) I tutaj akurat się z Tobą (czy też cytowanym przez Ciebie tekstem) całkowicie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
warcholski Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 06.07.09, 10:11 Znaczy sie jestes nawet przeciw a nawet za: www.dziennik.pl/polityka/article131048/Poslowie_Obowiazku_meldunku_nie_mozna_zniesc.html Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 06.07.09, 15:12 > Jotek twierdzi, ze on do konsulatu w NYC jedzie z "vermontu" co rok > po temporary pass... ummm no niezupelnie, heh...pracuje w NYC wiec jest mi niejako po drodze, a temporary tylko dlatego ze akorat "wyszla nowa dyrektywa i na razie 10-letnich paszportow nie wydajemy" ...wiec wzialem co "wydaja".... Odpowiedz Link Zgłoś
warcholski Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 06.07.09, 22:37 a temporary tylko dlatego ze akorat "wyszla nowa dyrektywa i > na razie 10-letnich paszportow nie wydajemy" ...wiec wzialem > co "wydaja".... Znaczy "daja to biore" dla atrakcji? To ci zostalo 11mo. Ile tak mozesz jezdzic na GC po za USA ? Odpowiedz Link Zgłoś
kupa.kazi paszporty wiecznie zywe 06.07.09, 22:50 hehehehehehe i jeszcze raz heheheheheheheeeeeeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
cheap_whore Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 08.07.09, 13:10 ty jestes skoncozny glab. jot-23 podrzuca ci kryminalki a ty to lykasz jak kupe. Odpowiedz Link Zgłoś
eczek1 Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 06.07.09, 22:45 Odpowiedz jest prosta. Chodzi o to aby trzymac obywatela w szachu. Oni wiedza ze ty lamiesz prawo i wykorzystaja to wtedy gdy beda tego potrzebowac. Nie moze byc tak ze wladza nie ma nic na obywatela. To bylo by niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
cheap_whore Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 08.07.09, 13:11 cierpisz na urojenia wynikajace z izolacji. Napisz jezeli potrzebujesz pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
eczek1 Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 09.07.09, 02:48 Uwazasz ze M.Everest glupiego prawa w Polsce i nagminne lamanie prawa w Polsce to urojenia? Zyjesz w jakiejs izolatce. Jaka ksywke miales wczesniej? Odpowiedz Link Zgłoś
cheap_whore Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 09.07.09, 03:34 mowilam ze masz urojenia. To wlasnie ty jestes specjalista od zmiany nickow (skad u ciebie ten pociag do gwary wieziennej?) Odpowiedz Link Zgłoś
kupa.kazi ten jan-eczek to naprawde yebniety yest 09.07.09, 08:15 a myslalem,ze to jakis zaart sciurowy hehehe ty poyebie jestes w americzce tak,jak kazdy z nas na krotkim lancuchu trzymany ,oswiecic ciem? nie,nie mam juz sil ani ochoty do wora z nim! Odpowiedz Link Zgłoś