Dodaj do ulubionych

Mam pytanie

04.07.09, 22:53
Czy w Polsce trzeba sie meldowac czy sa jeszcze meldunki.Podobno od
1 lipca juz meldunkow nie ma.
Obserwuj wątek
    • kupa.kazi Re: Mam pytanie 05.07.09, 00:35
      poczytaj (chyba)we wczorajszej gw,jakis papuga o tym pisal
    • doomsday Re: Mam pytanie 05.07.09, 01:13
      Też jestem tym zainteresowany. Podajcie jakiś link , czy cuś.
    • warcholski Re: Mam pytanie 05.07.09, 01:22

komuna wiecznie zywa -

według obowiązujących od 1974 r. przepisów - np. jeśli zatrzymujemy
      się poza miejscem stałego zameldowania na dłużej niż trzy dni,
      musimy zgłosić ten fakt dzielnicowemu

Zniesienie komunizmu -to zniesienie obowiązku meldunkowego
      wymagałoby zmiany ponad 60 ustaw.

www.emetro.pl/emetro/1,85651,5105643.html
    • eczek1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 01:32
      Bruno, polakom w glowie sie nie miesci ze sa kraje na wiecie w
      ktorych nie wiedza co to dowod osobisty. Zadne ID nie obowiazuje.
      Nie ma nawet PESEL. Oni porownuja obowiazkowa ewidencje ludnosci z
      ZUSem. hehehe
      • hotdoq1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 01:46
        ale sa numery ubezpieczenia bez ktorych praktycznie nie istniejesz i sa paszporty bez ktorych nie pojedziesz do czesci krajow swiata,
        eczek nie opowiadaj wiec ze mozna normalnie funkcjonowac gdziekolwiek na swiecie bez id korym np moze byc prawo jazdy. przeciez nawet ty lecac z hawajow na kontynent musisz id(np prawo jazdy) pokazac
        • eczek1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 02:09
          Nie ma ewidencji ludnosci i niema obowiazku posiadania ID, prawa
          jazdy czy paszportu. Ja tu mowie o numerach w stylu obozowym a ty o
          ubezpieczeniu spolecznym. To jest wlasnie to. Polakom nie miesci sie
          w glowie ze moze byc innaczej.
          PESEL (Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności) to nic
          innego jak obowiazkowy numer obozowy. Tylko patrzec jak go wszczepia
          pod sure.
          • eczek1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 02:12

The PESEL number is mandatory for all permanent residents of Poland
            and for temporary residents living in Poland for over 2 months.
            • hotdoq1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 02:20
              eczek czytaj ze zrozumieniem oczywiscie ze nie ma obowiazku posiadania ale jesli go nie posiadasz nic nie zalatwisz a teraz powiedz mi jak chcesz funcjonowac w stanach bez numeru ubezpiecznia ?? no jak?
              i jeszcze jedno piszesz 'wam', eczek ja od ponad 20 lat jestem obywatelem usa nie wiem jak na hawajach ale w tx bez prawa jazdy numeru ubezpieczenia i teraz paszportu nie istniejesz. przekraczajac granice z mex jest nawet zalecenie zeby poslugiwac sie paszportem (tzn jak jedziesz z mex do usa) kilka lat temu wystarczylo ze oficer widzial tablice i nawet o dokumenty nie pytal.
              • hotdoq1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 02:23
                a co do chipow to obawiam sie ze obama nam pierwszym je zafunduje chociaz Karl Rove wyraznie powiedzial ze jest temu przeciw!
              • eczek1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 02:32
                Nie zabawiaj sie w nad_oceanem. Pisze o obowiazku. Jak podalem wyzej
                kazdy rezydent przebywajacy w Polsce dluzej niz 2 miesiace musi
                posiadac PESEL. A w USA mieszka miliony ludzi ktorzy nie posiadaja
                prawa jazdy ani innego ID. Aby przeleciec ze stanu do stanu
                wystarczy im metryka urodzenia. Nie ja jestem od oceniania ich,
                dlaczego oni nie lubia wyjezdzac do Meksyku.
                A jezeli juz chcesz porownywac numer ubezpieczenia to porownuj go z
                ZUS a nie ewidencja ludnosci. To dwie rozne rzeczy.
                Po wielu latach w obozowej Polsce jest zamiar zniesienia tam
                obowiazku meldunkowego. Poczytaj ile jest glosow przeciwnych. Jestem
                pewien ze cos zastepczego wymysla. Wladza tam musi wiedziec gdzie
                jego podwladny mieszka i co mysli.
                • hotdoq1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 02:50
                  eczek a u nas nie wiedza co ?? kazdy policjant przy kontroli ma twoj record twoje dane medyczne sa zbierane nie wiadomo przez kogo i po co, na uczelni maja wynik twojego SAT II zanim oficjalnie odbywales rozmowy przykladow mozna by mnozyc moge sie z toba zalozyc o to ze w usa wladza wie wiecej o obywtelu niz w polsce i to z jednej prostej przyczyny bulba nie jest tak skomputeryzowana jak usa.
                  A z ta metryka urodzenia mnie nie smiesz jeszcze nie widzialem kogos kto by na niej podrozowal. A nawet jesli to i tak dane z niej beda wprowadzone do bazy danych. wiec co to za roznica ? a co do tego pesela to przeciez zwykly numer ktory pozwala cie zidentyfikowac podobnie jak ta metryka. Ty sie eczek w usa urodziles? chyba nie wiec takiej metryki nie posiadasz wiec powiedz mi czym ty sie legitymujesz? a co do obowiazku meldunkowego w polsce nie wiem jak to jest i nie obchodzi mnie to szczerze mowiac. nawet nie bardzo wiem jakie korzysci brak takiego obowiazku moglby dac, przeciez i tak np bank czy twoja kablowka gdzies rachunki by musiala wysylac.

• jot-23 census 2010 05.07.09, 03:22
                    Do I have to respond to the American Community Survey?

Yes. Response to this and other Census surveys is required by law

Anyone over 18 years old who refuses or willfully neglects to
                    complete the questionnaire or answer questions posed by census
                    takers shall be fined not more than $5,000.

Qestions:

How many automobiles, vans, and trucks
                    of one-ton capacity or less are kept at
                    home for use by members of this
                    household?

Which FUEL is used MOST for heating this
                    house, apartment, or mobile home?

About when was this building first built?

How many acres is this house or
                    mobile home on?

Is there a business (such as a store or
                    barber shop) or a medical office on
                    this property?

How many separate rooms are in this
                    house, apartment, or mobile home?

IN THE PAST 12 MONTHS, did anyone in
                    this household receive Food Stamps or
                    a Food Stamp benefit card?

LAST MONTH, what was the cost
                    of electricity for this house,
                    apartment, or mobile home?

About how much do you think this
                    house and lot, apartment, or mobile
                    home (and lot, if owned) would sell for
                    if it were for sale?

How much is the regular monthly
                    payment on all second or junior
                    mortgages and all home equity loans
                    on THIS property?

Does the regular monthly mortgage
                    payment include payments for real
                    estate taxes on THIS property?

Where was this person born?

Is this person a citizen of the United States?

At any time IN THE LAST 3 MONTHS, has this
                    person attended school or college?

Does this person speak a language other than
                    English at home?

Where did this person live 1 year ago?

Does this person have a VA service-connected
                    disability rating

INCOME IN THE PAST 12 MONTHS

itd itp, okolo 50 BARDZO OSOBISTYCH pytan, na ktore MUSISZ
                    odpowiedziec.
                    • hotdoq1 Re: census 2010 05.07.09, 03:34
                      no wlasnie eczek zapomnialem o censusie!!
                      I pamietaj ze:
                      The census is mandated by the U.S. Constitution,your participation in the census is required by law!!!
                      • jot-23 Re: census 2010 05.07.09, 03:45
                        census konstytucyjnie ma byc przeprowadzany tylko i wylacznie aby
                        moc okreslic liczbe reprezentantow do nizszel izby kongresu i liczbe
                        electoral votes przypadajacych na stan. Do tego potrzebne jest tylko
                        jedno pytanie "ile osob mieszka w tym domostwie" ....

Rep. Michele Bachmann, citing concerns about government
                        intrusiveness, says she won't fully fill out the U.S. Census form
                        next year, even though that's a violation of federal law.

In a television interview broadcast Thursday, the Minnesota
                        Republican repeated an assertion she first made last week that she
                        will provide the Census Bureau only with the number of people in her
                        household.

tak powoli konczy sie demokracja
                        • czosnek.pl Re: census 2010 05.07.09, 04:41
                          ty nie pierd....ol o cenzusie
                          tylko o ORMOwcach co kazdego podkabluja co nie ma zameldowania !!!
                        • eczek1 Re: census 2010 05.07.09, 05:46
                          I nie jest ci glupio podawac te fakty? Lepiej bylo to przemilczec.
                        • urvvis Re: census 2010 05.07.09, 22:09
                          dobrze zes o tym powiedzial to tylko te jedna odpowiedz podam, teraz mam
                          podstawe prawna: forum GW, heheheh
                    • eczek1 Re: census 2010 05.07.09, 05:44
                      Hahaha. Nastepny nawiedzony. Probuje porownac spis ludnosci, robiony
                      raz na 10 lat z faszystowskim systemem ewidencji ludnosci jaki jest
                      w Polsce.
                      Spis ludnosci wymagany przez ONZ, robi sie poto aby planowac w
                      ekonomi i innych dziedzinach zycia. Czysto staystyczna rzecz.
                      Ludzie! Przestanscie sie juz osmieszac. Jak jest w Polsce kazdy wie
                      i niczym tego nie przykryjecie. Szkoda waszych wysilkow.
                      • jot-23 Spis ludnosci wymagany przez ONZ 05.07.09, 15:23
                        Hawaj, znowu bez berecika paradujesz po podworku a sloneczko
                        przypyerdala i juz majaczysz.
                        • profesor_lk Re: Spis ludnosci wymagany przez ONZ 05.07.09, 15:43
                          he he niech ktos temu tumanowi przetlumaczy to na jezyk polski:
                          2010.census.gov/2010census/
                          hawajski piszesz takie brednie ze sie nawet przedszkolaki z ciebie smieja
                        • nad_oceanem Re: Spis ludnosci wymagany przez ONZ 05.07.09, 18:45
                          Hawajowi czasem sie we lbie zakreci bardziej niz zwykle.

jot-23 napisał:

> Hawaj, znowu bez berecika paradujesz po podworku a sloneczko
                          > przypyerdala i juz majaczysz.
                          • kupa.kazi bardziej niz zwykle??? 06.07.09, 03:17
                            a to moze bardziej?
                        • eczek1 Re: Spis ludnosci wymagany przez ONZ 05.07.09, 22:04
                          Ohhhohoho...jotek, widze ze ci rekawy rozwiazali na chwile. OK poki
                          masz wolne. wez slownik i przetlumacz sobie i innym.

"The term is used mostly in connection with national 'population and
                          door to door censuses' (to be taken every 10 years according to
                          United Nations recommendations),"
                          • jot-23 Re: Spis ludnosci wymagany przez ONZ 05.07.09, 22:34
                            no hawaj, to robi sie zbyt zalosne, zostawie cie tu sam na sam z
                            twoim "poczuciem satysfakcji" na jakos czas.

eczek1 napisał:

> Ohhhohoho...jotek, widze ze ci rekawy rozwiazali na chwile. OK
                            poki
                            > masz wolne. wez slownik i przetlumacz sobie i innym.
                            >
                            > "The term is used mostly in connection with national 'population
                            and
                            > door to door censuses' (to be taken every 10 years according to
                            > United Nations recommendations),"
                            >
                            >
                          • nad_oceanem Re: Spis ludnosci wymagany przez ONZ 05.07.09, 22:40
                            Kiedy w koncu tobie zawiaza, hawaj.
                            Amerykanski census jest tak stary jak amerykanska konstytucja i jego pierwotny
                            cel wyjasnil j-23 w ktoryms ze swoich poprzednich postow.
                            UN powstalo kilkaset lat po przeprowadzeniu pierwszego censusu w US...
                            Czlowieku, przestan majaczyc.

eczek1 napisał:

> Ohhhohoho...jotek, widze ze ci rekawy rozwiazali na chwile. OK poki
                            > masz wolne. wez slownik i przetlumacz sobie i innym.
                            >
                            > "The term is used mostly in connection with national 'population and
                            > door to door censuses' (to be taken every 10 years according to
                            > United Nations recommendations),"
                            >
                            >
                • maciekqbn Re: Mam pytanie 05.07.09, 09:55
                  eczek1 napisał:

> Pisze o obowiazku. Jak podalem wyzej
                  > kazdy rezydent przebywajacy w Polsce dluzej niz 2 miesiace musi
                  > posiadac PESEL. A w USA mieszka miliony ludzi ktorzy nie posiadaja
                  > prawa jazdy ani innego ID.

Zapewniam Ciebie, że "na codzień" mam do czynienia z kilkoma osobami
                  przebywającymi w Polsce od ponad roku i wyobraź sobie, że nawet nie wiedzą o
                  czymś takim jak PESEL.

Cytowane są tu jakieś przepisy z epoki wczesnego Gierka.
                  • starywiarus Re: Mam pytanie 05.07.09, 15:46
                    Od 1 stycznia 2003 roku konsulaty RP nie przyjmują wniosków o
                    wydanie nowego polskiego paszportu 10-letniego od osób nie
                    posiadających numeru PESEL. Obejmuje to rownież osoby mieszkające za
                    granica od 30-40 lat, które nigdy PESELU nie miały (w Polsce
                    wprowadzanie PESELu ukończono w 1985 roku). Konsulaty żądają przed
                    przyjęciem wniosku paszportowego uprzedniego wyrobienia numeru PESEL
                    w Polsce, w czym pośredniczą (za słoną opłatą)Jak się to ma do
                    twierdzenia, że numer PESEL muszą obowiązkowo posiadać stali
                    mieszkańcy RP i osoby przebywające w RP ponad 2 miesiące?
                    https://forum.gazeta.pl/i/16/forum/wyslijBtn.gif
                    • jot-23 Re: Mam pytanie 05.07.09, 16:09
                      wymienialem paszport 4 tygodnie temu (konsulat w NYC), nikt mnie o
                      zaden PESEL nie pytal..ba sam ich o to spytalem, czy aby nie
                      potrzebny, tylko mi z wyrazna irytacja machnela reka. ooo i cena -
                      $35 bodajze, ($55 z wysylka) - za przedluzenie.

2 miesiace temu musialem zaplacic ponad $300 za przedluzenie green
                      card, w naszej kochanej americzce!
                      • starywiarus Re: Mam pytanie 05.07.09, 16:23
                        jot-23 napisał:

> wymienialem paszport 4 tygodnie temu (konsulat w NYC), nikt mnie o
                        > zaden PESEL nie pytal..ba sam ich o to spytalem, czy aby nie
                        > potrzebny, tylko mi z wyrazna irytacja machnela reka. ooo i cena -
                        > $35 bodajze, ($55 z wysylka) - za przedluzenie.

Dlaczego łżesz jak pies?

www.polishconsulateny.org/index.php?p=56
                        Posługiwanie się numerem PESEL jest konieczne przy załatwianiu niektórych spraw formalnych. Taki obowiązek nakładają przepisy paszportowe przy procedurze wydawania paszportu. Jest pewna grupa obywateli polskich, którym numeru PESEL nie nadano. Dotyczy to przede wszystkim tym, którzy mieszkają na stałe poza granicami Polski i wyjechali z kraju przed wprowadzeniem systemu PESEL, bądź urodzili się za granicą i tu mieszkają na stałe. Osoby takie mogą otrzymać numer PESEL składając w tym celu odpowiedni wniosek.

UWAGA
                        Składając wniosek o wydanie paszportu polskiego, w odpowiedniej rubryce należy wpisać nr PESEL. Jeżeli osoba ubiegająca się o paszport nie posiada tego numeru lub nie jest pewna czy taki numer jej nadano, lub też nie zna swojego numeru, to równocześnie z kompletnym wnioskiem paszportowym musi złożyć wypełniony formularz wniosku o nadanie numeru PESEL załączając do niego odpis polskiego aktu urodzenia.

www.polishconsulateny.org/index.php?p=58
                        OPŁATY KONSULARNE

W momencie składania dokumentów pobierana jest CAŁKOWITA opłata (za paszport + za doręczenie pocztą). Konsulat przyjmuje w urzędzie opłaty gotówką, lub korespondencyjnie w formie money order, cashier's check lub certified check. CZEKI PERSONALNE i KARTY PŁATNICZE NIE SĄ HONOROWANE!

wydanie paszportu 10-letniego – 114 USD (opłata ulgowa - 58 USD)
                        wydanie paszportu w zamian za utracony - 200 USD
                        wydanie paszportu małoletniemu, który w dniu złożenia podania o wydanie paszportu ukończył 7 lat a nie ma ukończonego 13 roku życia – 41 USD
                        wydanie paszportu małoletniemu, który w dniu złożenia podania o wydanie paszportu nie ma ukończonego 7 roku życia – 41 USD
                        wydanie paszportu małoletniemu na żądanie rodziców – 41 USD
                        wydanie paszportu tymczasowego na czas oczekiwania na paszport – 16 USD
                        wydanie paszportu tymczasowego małoletniemu do 5 roku życia – 20 USD
                        wydanie paszportu tymczasowego - 39 USD
                        wpisanie zagranicznego dokumentu stanu cywilnego do polskich ksiąg stanu cywilnego oraz doręczenie sporządzonego na tej podstawie odpisu polskiego aktu stanu cywilnego – 48 USD
                        sprawdzenie i poświadczenie tłumaczenia – 32 USD (za każdą rozpoczętą stronę)
                        przyjęcie wniosku o nadanie numeru PESEL – 35 USD
                        doręczenie paszportu drogą pocztową na pisemny wniosek petenta, w wypadku szczególnie utrudnionego dojazdu do Konsulatu – 15 USD (W uzasadnionych przypadkach, zwłaszcza w warunkach szczególnie utrudnionego dojazdu do urzędu konsularnego, istnieje możliwość odstąpienia przez konsula od wymogu osobistego odbioru paszportu, na pisemny wniosek osoby ubiegającej się o jego wydanie. W takim przypadku konieczne jest uiszczenie opłaty za przesyłkę zwrotną w wysokości 10 USD. W przypadku ubiegania się o paszport 10-letni (lub 5-letni) i tymczasowy, opłata za przesyłkę zwrotną wynosi 30 USD)

• jot-23 Re: Mam pytanie 05.07.09, 16:28
                          hehe, podroba wiarusa, przestanice siem denerwowac -->

wydanie paszportu tymczasowego - 39 USD

(dletego napisalem bodajze, bo nie pamietalem) - jest roznica miedzy
                          10-letnim a tymczasowym, apparently...ciagle 3x taniej niz greencard!

co do PESEL, to wiecej ci nie moge powiedziec, oprocz tego co
                          powiedzialem, ty najwyrazniej masz, hehe, tylko "wiedze ksiazkowa" o
                          temacie... zgaduje ze , bazujac na danych z formy, oni juz ten numer
                          sami sobie znajda, bo prawdopodobnie , chociaz nic o tym nie wiem,
                          ten numer gdzies tam w bulbie otrzymalem.
                          • warcholski Re: Mam pytanie 06.07.09, 01:05
                            Jotek napisal:

>wymienialem paszport 4 tygodnie temu
                            >wydanie paszportu tymczasowego - 39 USD

Z czego na co, po co?

Osoba ubiegająca się o wydanie paszportu tymczasowego
                            w celu umożliwienia powrotu do kraju
                            ================================

Paszporty tymczasowe wydaje konsul w celu umożliwienia powrotu do
                            kraju obywatelom polskim przebywającym czasowo za granicą, którzy
                            nie posiadają paszportu polskiego, oraz obywatelom polskim
                            przebywającym na stałe za granicą na czas oczekiwania przez nich na
                            doręczenie paszportu wykonywanego w kraju.
                            Paszport tymczasowy w odróżnieniu od paszportu 10 letniego wydawany
                            jest tylko za granicą. Jego maksymalny termin ważności wynosi 1 rok.
                            […]
                            Osobom nie posiadającym numeru PESEL, przed wydaniem paszportu jest
                            taki numer nadawany. Jest to warunek konieczny i służy ewidencji
                            paszportowej. źródło: informacja ze strony internetowej emeswoja
                            www.eracareers-poland.gov.pl/page.html?kid=554:741
                            Znaczy jotek chce powiedziec, ze tak co rok o ten tymczasowy z
                            vermontu do nyc? Gubisz go co roku?
                            - w razie kolejnej utraty paszportu z przyczyn, o których mowa
                            powyżej, za wydanie nowego paszportu pobiera się opłatę w wysokości
                            400 zł.
                        • jot-23 zeby bylo jasne 05.07.09, 16:35
                          Form I-90
                          Filing Fee : $290.
                          Biometrics fee of $80 may be included. ( i jest)

co wy na to tow, land of the (not so)free?

a tak wasz oboz tutaj caly czas skowyczal na te nedzne $100 w
                          polskich placowkach...
                        • eczek1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 22:10
                          To proste. Nie prosza go o jego PESEL bo go dawno maja.
                          Biedny nawet niewie jak go macierz rucha nacodzien.
                          Zabawny jest w tym pisanie o zyciu w Ameryce. Siedzi na 14 pietrze
                          blokowca i patrzac na warszawskie dachowki (piekne bo czerwone)
                          wymysla o zyciu w USA. hahahahahahaha
                          • urvvis Re: Mam pytanie 05.07.09, 22:25
                            a do tego wie jak yebnac po oczach wiec ja bym sie na twoim miejscu nie wychylal.
                        • urvvis Re: Mam pytanie 05.07.09, 22:22
                          wiesz, staypier, ze mnie tez raz zrobiles w ch. mowiac pare lat temu ze jak
                          pojade do Bolandy to mnie zaraz zamkna o chlebie i wodzie. Wrocilem ze strachu
                          otluszczony i przezarty, hehehe. pan w przez telefon (musi jakis gliniak
                          diezurnyj) zaczal sie smiac jak prosilem o potwierdzenie czy mnie naprawde zamkna.
                          • maciekqbn Re: Mam pytanie 06.07.09, 09:13
                            Ja tam staregowiarusa w jakims stopniu rozumiem.

Pamięta PRL z epoki głębokiej komuny, gdy panował syf, bieda i zamordyzm.
                            Pojechał do Australii, zasmakował innego świata lecz Polskę pamięta ze swej
                            młodości, z szalejącym antysemityzmem. Być może opuszczał kraj w dosyć
                            nieprzyjemnych okolicznościach, co spowodowało, iż pewne traumatyczne emocje do
                            dziś drzemią w jego podświadomości i budzą się przy każdym wspomnieniu Polski.
                            To by tłumaczyło głęboką niechęć do Polski i Polaków. Ja to nawet rozumiem i
                            jest mi przykro, że w przeszłości miały miejsce własnie takie zdarzenia (np. rok
                            1968). Z drugiej strony to właśnie tamto pokolenie, którego reprezentantem jest
                            starywiarus (jak też na szczęście już coraz mniej aktywne krajowe dziadki leśne
                            powiązane z UB/SB/KGB/GRU) wpakowało nas w to szambo zwane socjalizmem. Z szamba
                            wyszliśmy ale ze smrodu będziemy się otrząsać jeszcze ładnych parę lat.

Z drugiej strony, jego czysto teoretyczna znajomość realiów polskich sprawia, iż
                            korelacja większości jego komentarzy (bo nieliczne jeszcze owszem, są trafne) z
                            polską rzeczywistością (tą realna a nie wirtualną) jest coraz mniejsza.

Parę tygodni temu współpracowałem z pewnym gościem z Izraela.
                            Na początku był nastawiony bardzo nieufnie, powiedziałbym, że wrogo.
                            Przy bliższym poznaniu (kwestia ilości wypitego piwa, bo choc był koszerny w
                            naszej zakładowej stołówce jadł tylko pierogi z kapustą, to polskim piwem nie
                            gardził hehe) stwierdził jednak, że Polacy to normalni ludzie tacy jak wszędzie.
                            Przyznał, że słyszał od pochodzącej z Polski rodziny swojej żony (sam jest Żydem
                            marokańskim), że w Polsce są sami antysemici, każdy będzie chciał go pobić i
                            będzie pogardzał nim za sam fakt bycia Żydem. Nic z tych rzeczy się nie
                            potwierdziło, zaś jedyne co mu w Polsce nie pasowało, to pogoda.

Tak więc zapraszam wszystkich do Polski. Zwłaszcza tych, którzy byli tutaj
                            ostatnio 30-40 lat temu. Jest jeszcze wiele do zrobienia (np. wyczyszczenie
                            pozostałości po komuszym syfie jak np. te przepisy meldunkowe) ale Polska się
                            zmienia. Nawet Polska 5 lat temu i teraz to zupełnie inny kraj.
                            • ratpole Re: Mam pytanie 06.07.09, 10:03
                              maciekqbn napisał:

> ale Polska się zmienia. Nawet Polska 5 lat temu i teraz to zupełnie inny kraj.

Zupelnie inny? Mowisz, ze mniej kup na ulicach i smrodu w tramwajach? hehehe
                              • hotdoq1 Re: Mam pytanie 06.07.09, 10:19
                                maciek a skad ty wiesz jak naprawde bylo w 1968 roku? i za co ty go przepraszasz co? jeszcze szczura przepros ze w 1995 roku musial wyjezdzac!
                                • maciekqbn Re: Mam pytanie 06.07.09, 10:53
                                  hotdoq1 napisał:

> maciek a skad ty wiesz jak naprawde bylo w 1968 roku?

No tak naprawdę to nie wiem, tzn. wiem czysto teoretycznie, z kronik filmowych i
                                  książek. W tym czasie moi rodzice byli dopiero co po podstawówce, więc też nie
                                  bardzo pamiętają. Nie zmienia to jednak faktu, że wszelkie nagonki podszyte
                                  podtekstami rasistowskimi są niedopuszczalne. Za działalność tzw. "żydokomuny"
                                  nie można winić wszystkich Żydów żyjących wówczas w Polsce. A tak właśnie było i
                                  to uważam za naganne.
                                  • warcholski Re: Mam pytanie 06.07.09, 11:04
                                    wy teraz macie nowsze dzieje ktore chcecie jak najskrzetniej zamiesc
                                    pod dywan

"być może nadejdzie taki czas" na was gliniaki
                                    www.rp.pl/artykul/68706,104863_Bezpieka_w_III_RP.html
                                    • maciekqbn Re: Mam pytanie 06.07.09, 11:41
                                      warcholski napisał:

> wy teraz macie nowsze dzieje ktore chcecie jak najskrzetniej zamiesc
                                      > pod dywan
                                      >
                                      > "być może nadejdzie taki czas" na was gliniaki
                                      > www.rp.pl/artykul/68706,104863_Bezpieka_w_III_RP.html
                                      >

Dla mnie to historia niewiele nowsza niż 1968.
                                      Z tą jednak różnica, że już byłem na świecie, ba nawet zastanawiałem się nad
                                      wyborem szkoły średniej.

Tak czy siak moje pokolenie musi sprzątać syf, który zgotowało nam pokolenie
                                      dziadków - obojętnie krajowych czy wyjechanych.
                                      • warcholski Re: Mam pytanie 06.07.09, 11:59
                                        maciekqbn napisał:
                                        > Dla mnie to historia niewiele nowsza niż 1968.

....W 2006 roku w WSI wysokie stanowiska zajmowało nadal
                                        kilkudziesięciu funkcjonariuszy z II Oddziału lub WSW szkolonych
                                        przez sowieckie KGB i GRU.....

Dziad, ojciec i s..syn tradycja pokoleniowa.
                                        • maciekqbn Re: Mam pytanie 06.07.09, 12:12
                                          warcholski napisał:

> maciekqbn napisał:
                                          > > Dla mnie to historia niewiele nowsza niż 1968.
                                          >
                                          > ....W 2006 roku w WSI wysokie stanowiska zajmowało nadal
                                          > kilkudziesięciu funkcjonariuszy z II Oddziału lub WSW szkolonych
                                          > przez sowieckie KGB i GRU.....
                                          >
                                          > Dziad, ojciec i s..syn tradycja pokoleniowa.
                                          >

Z tego co słyszałem, to Antek Maciarewicz ich wszystkich wyciął w pień.
                                          Ponoć zostawił tylko nielicznych z niższego szczebla (kadra techniczna), z
                                          których większość pod wpływem nacisków sama zwolniła się ze służby. Gdzieś
                                          (chyba na forum Militaria) czytałem, że ten zaginiony szyfrant był jednym z tych
                                          ostatnich z czasów WSI.
                                          Jeśli to prawda, jak też jeśli prawda jest, że zdradził, to by akurat
                                          przemawiało za tym, że Antek miał rację i wszyscy "umoczeni" w tamten system to
                                          potencjalni zdrajcy (od Kuklińskiego i jemu podobnych do tego szyfranta obecnie).
                            • cheap_whore Re: Mam pytanie 08.07.09, 13:06
                              a jak myslisz maciek, skad twoj marokanski zyd mial tak negatywne poglady o
                              Polakach i Polsce? Ano ktos mu to powiedzial i niech nie pieprzy ze to jego zona
                              czy dziadek. Jak myslisz kto to byl kto takie szkaradne rzeczy wygaduje i dlaczego?

twoj post swiadczy o twojej totalnej ignorancji historii. zacznij czytac, stan
                              sie czlowiekiem.

A 1968? G. bylo, wlasciwie nic, zycie takie jak masz dzisiaj. Tyle ze w tv
                              (czarno bialej) chrzanili w kolko o tym samym i pare osob latalo z maskami na
                              twarzach w wojsku przez rok.
                  • eczek1 Re: Mam pytanie 05.07.09, 22:12

> Zapewniam Ciebie, że "na codzień" mam do czynienia z kilkoma
                    osobami
                    > przebywającymi w Polsce od ponad roku i wyobraź sobie, że nawet
                    nie wiedzą o
                    > czymś takim jak PESEL.

I to ma byc dowod na to ze nie jest obowiazkowy?
                    • urvvis Re: Mam pytanie 05.07.09, 22:27
                      masz chyba racje: jot-23 robi tu tylko propagande zebys sie wylozyl na pare
                      tysiecy jak bedziesz sie staral o paszport. Ba, mozesz tez wpasc w pulake starego!
                      • warcholski Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 06.07.09, 01:13
                        Znaczy stara zasade "prawo jest po to by je olewac".

Maciek np. tlumaczy, ze sa osoby w kRaju bez pesela, ja sie nawet
                        zgadzam, napewo sasiedzi cyganie.
                        Jotek twierdzi, ze on do konsulatu w NYC jedzie z "vermontu" co rok
                        po temporary pass...

…..Szokuje natomiast argumentacja.

Przedstawiciel Platformy Obywatelskiej stwierdził, że likwidacja
                        obowiązku meldunkowego zagrozi bezpieczeństwu państwa (sic!). Z
                        kolei Janusz Zemke z LiD nadał sprawie wyższy poziom abstrakcji
                        stwierdzając, że i tak te najbardziej uciążliwe przepisy związane z
                        meldunkiem są martwe. Czyli, w tłumaczeniu na polski: przepisy są
                        kretyńskie, ale i tak wszyscy mają je w dupie, więc po co je
                        zmieniać?

Nasuwa się pytanie – skoro z przepisów meldunkowych kpi sobie
                        większość Polaków, to jak można w ogóle mniemać, że jakikolwiek
                        szanujący się terrorysta zamelduje się grzecznie pod swym
                        rzeczywistym miejscem pobytu, by ułatwić pracę naszemu – pożal się,
                        Boże – kontrwywiadowi?!

Słuchając wypowiedzi komisji trudno oprzeć się wrażeniu, że może
                        naprawdę lepiej by było, gdyby – dla bezpieczeństwa państwa – Ci
                        panowie trzymali się z dala od prawodawstwa.

pochmara.wordpress.com/2008/02/28/meldunek-zostaje/
                        • czosnek.pl zameldowanie 06.07.09, 03:48
                          musisz miec ,bo urzednik miejski w Urzedzie Miasta nie mial by co
                          robic i stracil by prace !
                          • hotdoq1 Re: zameldowanie 06.07.09, 03:49
                            czosnek.pl=czapajew a teraz to zdanie ktore napisales wczesniej po polsku napisz po angielsku prosze:
                        • maciekqbn Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 06.07.09, 09:16
                          warcholski napisał:

> Maciek np. tlumaczy, ze sa osoby w kRaju bez pesela, ja sie nawet
                          > zgadzam, napewo sasiedzi cyganie.

Nie, są to obywatele obcych państw, dużo bogatszych niż Polska.

> …..Szokuje natomiast argumentacja.
                          > (...)

I tutaj akurat się z Tobą (czy też cytowanym przez Ciebie tekstem) całkowicie
                          zgadzam.
                          • warcholski Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 06.07.09, 10:11
                            Znaczy sie jestes nawet przeciw a nawet za:

www.dziennik.pl/polityka/article131048/Poslowie_Obowiazku_meldunku_nie_mozna_zniesc.html
                        • jot-23 Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 06.07.09, 15:12
                          > Jotek twierdzi, ze on do konsulatu w NYC jedzie z "vermontu" co
                          rok
                          > po temporary pass...

ummm no niezupelnie, heh...pracuje w NYC wiec jest mi niejako po
                          drodze, a temporary tylko dlatego ze akorat "wyszla nowa dyrektywa i
                          na razie 10-letnich paszportow nie wydajemy" ...wiec wzialem
                          co "wydaja"....
                          • warcholski Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 06.07.09, 22:37

a temporary tylko dlatego ze akorat "wyszla nowa dyrektywa i
                            > na razie 10-letnich paszportow nie wydajemy" ...wiec wzialem
                            > co "wydaja"....

Znaczy "daja to biore" dla atrakcji?
                            To ci zostalo 11mo.
                            Ile tak mozesz jezdzic na GC po za USA ?
                            • kupa.kazi paszporty wiecznie zywe 06.07.09, 22:50
                              hehehehehehe i jeszcze raz heheheheheheheeeeeeeeeee
                            • cheap_whore Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 08.07.09, 13:10
                              ty jestes skoncozny glab. jot-23 podrzuca ci kryminalki a ty to lykasz jak kupe.
                        • eczek1 Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 06.07.09, 22:45
                          Odpowiedz jest prosta. Chodzi o to aby trzymac obywatela w szachu.
                          Oni wiedza ze ty lamiesz prawo i wykorzystaja to wtedy gdy beda tego
                          potrzebowac. Nie moze byc tak ze wladza nie ma nic na obywatela. To
                          bylo by niebezpieczne.
                          • cheap_whore Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 08.07.09, 13:11
                            cierpisz na urojenia wynikajace z izolacji. Napisz jezeli potrzebujesz pomocy.
                            • eczek1 Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 09.07.09, 02:48
                              Uwazasz ze M.Everest glupiego prawa w Polsce i nagminne lamanie
                              prawa w Polsce to urojenia? Zyjesz w jakiejs izolatce.
                              Jaka ksywke miales wczesniej?
                              • cheap_whore Re: Maciek z Jotkiem uprawiaja Zemke 09.07.09, 03:34
                                mowilam ze masz urojenia. To wlasnie ty jestes specjalista od zmiany nickow
                                (skad u ciebie ten pociag do gwary wieziennej?)
                                • kupa.kazi ten jan-eczek to naprawde yebniety yest 09.07.09, 08:15
                                  a myslalem,ze to jakis zaart sciurowy hehehe ty poyebie jestes w americzce
                                  tak,jak kazdy z nas na krotkim lancuchu trzymany ,oswiecic ciem? nie,nie mam
                                  juz sil ani ochoty do wora z nim!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka