15.11.05, 00:19
nie wiem.... obawiam sie ze wpadam w anoreksje... i co teraz?? mam 19 lat
172cm wzrostu i waze 58 kg.... hmmm... od 3 miesiecy nie mam miesiaczki (nie
wspolzyje z facetem wiec ciaze odrzucam) i to mnie najbardziej niepokoji bo
wyczytalam ze to jest jedna z objaw anoreksji... ponadto ostatnio zaczelo
mnie mdlic, czuje sie slaba no i kreci mi sie w glowie .... pomocy.... co ma
robic??
Obserwuj wątek
    • mykaaa Re: pomocy!!! 15.11.05, 00:31
      Czyli co? Nie masz miesiączki, ponieważ masz anoreksję?

Tak dla porównania, ważę 10 kg mniej, mam 3 cm więcej, ale miesiączkę mam. I
      co? Wg Ciebie, mam anoreksję, czy nie?

Zanim zaczniesz wmawiać sobie, że jesteś chora, przemysl czy warto wchodzić w
      to bagno. Podpowiem - niewarto!
    • night21 Re: pomocy!!! 15.11.05, 08:25
      to nie tylk oobjaw anoresji..ja przy bulimii nie mialam okresu przez pół roku:(
      • martyna2525 Re: pomocy!!! 15.11.05, 09:24
        W Twoim wieku brak miesiączki moze byc tez objawem zaburzeń hormonalnych.
        Dlaczego przyszło Ci do głowy anoreksja? Odchudzasz się???masz inne objawy
        związane z tym? dlaczego anoreksja?
        moze warto pójśc do ginekologa poprostu.
        pozdrawiam
        Martyna
      • czekoladka82 Re: pomocy!!! 15.11.05, 12:00
        nic nie napisalas czy sie odchudzasz, sam fakt ze nie masz okresu nie swiadczy
        o anoreksji, zreszta ja tez mam 172 cm i wazylam tyle samo jak bylam zdrowa, na
        bulimie choruje od jakis 5 lat i nigdy nie mialam problemow z okresem...
        widocznie moj organizm nie byl tak zniszczony jak mi sie wydawalo:) no ale za
        to mam problemy z serduchem...
    • tananek Re: pomocy!!! 15.11.05, 11:30
      mysle ze powinnas udac sie do lekarza rodzinnego, poniewaz przez internet diagnoza jest niemozliwa, powiedz lekarzowi o swoimch obawach mysle ze on bedzie wiedzial jak ci powmoc
      zdrowia zycze
    • kwietniowe_cappuccino Re: pomocy!!! 15.11.05, 14:02
      zaraz
      nie masz okresu
      wpisałaś do googla pytanie - okres, brak, przyczyny
      wyskoczylo ci 22545 powodów
      anoreksja na A, więc jako pierwsza
      i stwierdziłaś, ze masz anoreksję?
      • mykaaa Re: pomocy!!! 15.11.05, 19:41
        Pewnie tak zrobiła...
        • wasik1986 Re: pomocy!!! 15.11.05, 23:25
          wiesz co... mykaaa.... ja tu pisze ze mam problem.... nie mam
          miesiaczki...praktycznie nic nie jem.... jak pomysle o jedzeniu jest mi
          niedobrze.... teraz zaczelo mnie mdlic bez jakiegokolwiek jedzenia ....
          ostatnio wiele razy zaslablam .... co chwile mi mowia "zjedz cos bo bedziesz
          miala anoreksje"... czytalam jakie sa obiawy tej choroby... wiec sie
          przerazilam... zaczelam panikowac... prosilam o pomoc a nie o jakies zgryzliwe
          komentarze..... myslałam ze jak inni pisza co im jest... sadzilam ze jak ja
          napisze... to ktos podsunie mi jakis pomysl co mam robic bo w innych przpadkach
          tak bylo... ale niestety pomylilam sie :( (bez obrazy dla innych) aha.... i w
          odpowiedzi na inna wypowiedz... nie, nie odchudzam sie... ale waga sama
          spada...
          • mykaaa Re: pomocy!!! 16.11.05, 00:29
            Pytasz się nas, czy masz anoreksję. Mówisz jedynie, że nie masz miesiączki. A
            czy brak okresu od razu oznacza anoreksję? Dopiero w następnej odpowiedzi
            wspomniałaś, że masz jakieś inne objawy, które moga wskazywać na tą chorobę.
            Nie dziw mi się, keidy zaczynam już ironizować. Jeśli siedzi się tu dosyć
            długo, to po prostu ma się dosyć patrzenia jak kolejne dziewczyny wchodzą w to
            bagno.
            Obecnie nie jestem w klinicznym stanie. Ważę 49kg przy 175cm. Uważam, że to
            strasznie dużo. Moim celem jest waga wskazująca 40kg...Dopiero jak chudnę jest
            mi lepiej. Jak widzę, że waga spada, mówię sobie "Super! No to odchudzam się
            dalej". Tylko, ze to już nie jest odchudzanie.
            Mam dość bolących mięśni, kości, efektu "małego serca", wypadających włosów,
            popsutej wątroby, anemii, ciągłego zimna, nerwowego humoru, apatii, izolowania
            się od wszystkich. Ale jest cos, co rani mnie najmocniej. Ból, jaki sprawiam
            chłopakowi. Dziś postawił mi ultimatum - choroba albo On. Nic mnie jeszcze tak
            nie zabolało. Wiem, że on już traci siły na walkę z chorobą. Ja z resztą też.

Musisz wiedzieć, że pisanie o tym sprawia mi duży ból. Są to intymne sprawy, o
            których nie powinno się rozpisywać np. na forum. Ale nie mogę już patrzeć jak
            inne dziewczyny posuwają się w to gó...

Sorry, jeśli moje komentarze Cię zabolały. Przemyśl to, co tu napisałam.
    • fiona84 Re: pomocy!!! 16.11.05, 00:13
      Dziewczyny, ale w was JADU!!! A co do tematu- wasik1986, to bardzi
      prawdopodobne, ze twoje problemy z okresem sa spowodowane odchudzaniem sie. Ja
      okres stracilam przy podobnych jak ty wymiarach... Czytalam troche o tym- to
      zaskakujace, ale okres czesto traci sie jeszcze, gdy waga oscyluje wokol
      prawidlowej... To tak jakby moj organizm 'przewidzial' ze zaglodze go do 43 kg... ;(
      Tak wiec: koniec odchudzania sie, to po pierwsze. Po drugie- szybciutko do
      ginekologa! A po trzecie- glowa do gory, bo stres zle wplywa na regularnosc cyklu ;)
      • kwiatuszek999 Re: pomocy!!! 16.11.05, 01:55
        nigdy jeszcze nie slyszalam by jakas anorektyczka mowila:"praktycznie nic nie
        jem". Twoje BMI jest jak najbardziej w normie. anoreksji nie rozpoznaje sie na
        podstawie braku miesiaczki, jest to szereg objawow, poniewaz jest ona bardzo
        zlozona choroba i nie jest spowodowana jedynie checia odchudzenia sie.
        oczywscie przez internet nie da sie postawic diagnozy,ale uwazam,ze probujesz w
        siebie wmowic chorobe, bo teraz jest ona taka popularna, moze nawet modna wsrod
        nastolatek.takie jest moje zdanie. lepiej zajmij sie czyms, bo mozesz zamienic
        sie w hipohondryczke.
        a jesli chodzi o brak okresu to po prostu wybierz sie do lekarza ginekologa,ona
        Cie zbada, da ewentualnie skierowanie na poziom hormonow i okresli przyczyne
        Twojego braku miesiaczki (a moga one byc naprawde rozne, calkowicie niezwiazane
        z odchudzanie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka