gaapa 25.11.05, 23:21 Jak wygląda ta choroba?Czy jest to anoreksja z epizodami bulimii,czy moze bulimia z okresami glodówek?Czy anoreksja czesto konczy sie bulimia? Czy mozecie tak troche przyblizyc ten temat?Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwiatuszek999 Re: anoreksja bulimiczna 26.11.05, 00:18 anoreksja bulimczna, inaczej zwana typem żarłoczno-wydalającym. osoba chora ma od czasu do czasu napady obżarstwa, po których prowokuje wymioty, stosuje środki przeczyszczające, leki moczopędne. z tym, ze anoreksja bulimiczna tym różńi sie od bulimii, ze w bulimii masa ciała jest zazwyczaj w normie, zaś w anoreksji bulimcznej masa ciała jest bardzo niska (tak jak w anoreksji restrykcyjnej). slyszałam, ze anoreksja bulimiczna jest trudniejsza do wyleczenia niż "zwykła" anoreksja, ale sama nie moge nic powiedzec na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mykaaa Re: anoreksja bulimiczna 26.11.05, 11:11 Hej! Mam ana b. Tak jak napisała kwiatuszek999, choroba ta jest b. trudna w leczeniu. Po pierwsze mam znaczną niedowagę (niecałe 47kg przy wzroście 175cm), po drugie anemię zaawansowaną, zepsutą wątrobę (od tabletek, zarówno przeczyszczających, jak i tych - na anemię). Mój organizm jest wyniszczony, niestety. Choroba polega na tym, że mam momenty kiedy potrafię nie jeść dosłownie nic (np. tydzień). Wtedy "żywię się" wyłącznie wodą. Później następują dni, kiedy zaczynam się "odżywiać" (nie są to ilości ogromne, jak przy normalnej bulimii). Zjem bułkę (z czarnego pieczywa) albo chleb(też z tego pieczywa, okrojony maxymalnie) i idę to zwrócić do kibelka. Praktycznie wszystko co zjem, zwracam. A że nie jem "w normalnych ilościach", to w organiźmie nic nie ma praktycznie cały czas. Dodatkowo ćwiczę bardzo dużo (po 3godz dziennie, co przy mojej wadze i pustym żołądku to sporo). Często kończy się to omdleniem. Ale nei jest to przecież takie starszne. Jakoś żyję, czyli momenatmi musi być lepiej. No i jest. Potrafię zjeść "coś", nawet obiad (mały, bo mały), nie zwrócić go i żyć dalej, ćwiczyć mniej, po prostu normalniej funkcjonować. Ale na ogół zdarza mi się to sporadycznie, najczęściej przy chłopaku. Chodzę również na terapię, efekty, jak narazie, są neiwielkie. Ale jednak są! Co prawda, zrezygnowałam z pomocy pewnej psycholog, ale usług innego specjalisty nie odmawiam. Mam nadzieję, że wyjdę z tego. Ostatnio doszłam do tego, że chcę wyzdrowieć dla siebie, nie dla niego. A to był ogromny przełom. Pozdrawiam, nie daj się wpędzć w to bagno. Odpowiedz Link Zgłoś
gerigeri Re: anoreksja bulimiczna 03.12.05, 14:46 powiedz mi jak ty wytrzymujesz w pracy albo na zajęciach bo ja bedąc w pracy musze koniecznie wypic z 4 filiżanki kawy żebu nie osłabnąc lub nie usnąć wrobocie a ty piszesz że sama woda żyjesz masz chyba silny oirganizm nie taki jak ja!! Odpowiedz Link Zgłoś
mykaaa Re: anoreksja bulimiczna 27.11.05, 10:42 To radzę Ci szybko z tego wyjść! Odpowiedz Link Zgłoś
anetato1 Re: anoreksja bulimiczna 27.11.05, 13:04 staram sie :))wierze ze kiedys mi sie uda choc narazie to sie tylko potykam:( Odpowiedz Link Zgłoś
mykaaa Re: anoreksja bulimiczna 27.11.05, 13:14 Nie staraj się, tylko działaj. Chyba nie chcesz z braku sił (bo z braku jedzenia) wymiotować i mdleć na toaletą z wycieńczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
dlaczegoj Re: anoreksja bulimiczna 27.11.05, 13:59 A ja w to niestety wpadłam.Co prawda nie wymiotuje ale praktycznie codziennie sie objadam do bólu.... Macie jakies sposoby albo wskazówki jak z tego bagna się wygrzebac oprócz terapii na która chodzę-jednak bez skutku od 2 lat Odpowiedz Link Zgłoś
mykaaa Re: anoreksja bulimiczna 27.11.05, 15:20 Niestety, nie wiem jaki jest najlepszy sposób. Albo jem mało i wymiotuję, albo wcale nie jem. Dodatkowo męczące ćwiczenia. Może to przejdzie z czasem? A może kiedyś wróci rozum? Ehh... Odpowiedz Link Zgłoś
gerigeri Re: anoreksja bulimiczna 03.12.05, 14:47 witaj w klubie też tak mam albo nic nie jem albo jem i wuchte tabl. przeczyszczających do n20szt bisacodylu dziennie a raczej codziennie i też nie wiem jak zsobie z tym poradzić, pozdrawaim i buziaczki rybka!! Odpowiedz Link Zgłoś
anetato1 Re: anoreksja bulimiczna 02.12.05, 20:05 a ja tak: w pracy az do powrotu do domu czasem potrafie wytzrymac na samej kawie (to jeste do godziny 16)a jak wracam do domu to robie uczte taka ze az mi samo wychodzi z przejedzenia,a pozniej padam wykonczona i nie mam sil!!!wizyte u lekarza juz mam zamowiona teraz czekam na termin!ide czym predzej bo juz umieram!chociaz czasem mam glupie mysli i mowi sobie ze przeciez ja lubie jesc tak ale jesc a nie zwalac:/ ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
gerigeri Re: anoreksja bulimiczna 03.12.05, 14:50 też wytrzymuje do 16 na kawce w pracy, koleżanik jedzą ze 3 śniadanka tam a ja nic tylko kawka a po pracy obżarstwo na całego i tabl przeczysz bo nie potrafie wymiotować i nocne chodzenie do toalety a co za tym idzie nieprzespana noc i ogólnie cały dzień do dupy i każda noc, pozdrawiam i buziaczki! Odpowiedz Link Zgłoś
anetato1 Re: anoreksja bulimiczna 03.12.05, 18:17 paskudne to jest!ale nawet mnie nie rusza jak inni jedza przy mnie.ostatnio nawet byl tort stal przede mna a mnie obrzydzal!!ale ja chce sie leczyc i wyjsc z tego bagna juz mam wizyte umowiaona:)jak nie jem to nie jem a jak jem to zaraz zwalam!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś