05.01.06, 16:40
hej dziewczyny, na jaką terapię chodzicie, chodziłyście, wiem że każdy jest
indywidualnym przypadkiem, ale może któryś rodzaj terapii jest bardziej
skuteczny przy bulimii, byłam kiedyś u psychologa i zrezygnowałam po paru
spotkaniach, teraz znowu zastanawiam się, i proszę Was o radę...
Obserwuj wątek
    • night21 Re: terapia 05.01.06, 18:14
      ja chodze na terapie indywidualna..spotkania raz w tygodniu...chodze tez do
      psychiatry...psycholog proponowala mi terapie grupowa...podobno lepsze efekty w
      leczeniu...ale niestety nie moge bo studiuje a musialabym zrezygnowac z zajec na
      jakis czas...
      • alaf86 Re: terapia 05.01.06, 20:36
        HEJ...ja chodze na terapie indywidualnoi...najwazniejsze jest abys zaufala
        swojemu psychologowi i uwierzyla, ze on jest ci w stanie pomoc...ale
        najwazniejsz jest to, zebys to Ty chciala wyzdrowiec i powinnas sie stosowac do
        jego wskazowek tak dokladnie, na ile tylko jestes zdolna...ja wiem, ze to jest
        trudne, bo pokonujemy nasze leki i slabosci, ale to pomaga...

nie zrezygnuj z mysli o terapii, bo to jedyna droga...pozdrawiam i trzymaj sie
        cieplutko
        • night21 Re: terapia 05.01.06, 20:47
          alaf a jakie mniej wiecej wskazówki daje ci twoj psycholog? bo badoz mnie to
          interesuje...
          moja psycholog ciagle gada..i pyta.....ale zeby wskazówki dawac? nie
          daje....albo mi sie tak wydaje
          • alaf86 Re: terapia 05.01.06, 21:18
            na samym poczatku prawie powiedzial mi, ze zyganie to jest rodzaj kary za cos
            co zrobilam, czyli sie najadlam...wiec kazal mi wymyslec kare, ktora bede
            stosowac ja sie nazre, lub jak sie wyzygam...to ma byc cos czego ja bardzo nie
            lubie robic...u mnie to jest wycieranie dwoch polek z ksiazkami z kurzu (mam
            wycierac kazda jedna ksiazke)...takie cos pozwala sie uspokoic i poniekad
            wyladowac emocje, a do tego mozg podswiadomie sobie koduje ze zyganie i
            objkadanie jest zle i nie mozna tego robic (oczywiscie nic nnnie postepuje tak
            szybko)...nie mam juz napadow zarcia slodkiego...jak cos to tylko te glupie
            jabka wcinam...juz prawie w ogole nie zygam...przez to jestem gruba...

a jezeli uda mi sie powstrzymac od ataku i uznam to za sukces to mam sie
            nagrodzic czyms co bardzo lubie (oprocz jedzenia)...u mnie to jest jakas bajera
            do kupienia typu kolczyki, kolorowe skarpetki i takie tam...

musze przyznac, ze swiadomosc tego, ze moge sie nagrodzic za sukces nakreca
            mnie do tego, zebym sie opierala jedzeniu...

a tak poza tym po kazdym spotkaniu mam jakies zadanie do wykonania, zwiazane z
            tym o czym na nich rozmawialismy...po ostatnim spotkaniu mialam przytulic sie
            do mamy taty i brata bez okazji (tylko do mamy sie odwazylam, ale to i ytak
            duzo jak dla mnie)...do tego mialam przyniesc placka dziewczynie z mojej grupy
            za ktora nie przepadam...nie zrobilam tego bo sie boje, ze mnie wysmieje:
            (...nie pytaj dlaczrehgo akurat takie zadania, to po prostu zwiazane z tym oi
            czym rozmawialismy...dla kazdego jest to sprawa indywidualna...
            pozdrawiam
    • sunshinebaby Re: terapia 06.01.06, 16:07
      Choruje na bulimię, miałam bardzo trundy okres, było ze mną do tego stopnia źle,
      że wysyłano mnie jedynie do szpitali dla chorych psychicznie...Nie zgodziłam
      się, panicznie się bałam. Rzygałam 8-10 razy dziennie, mój dzień to było jedynie
      jedzenie i rzyganie...w którkim czasie schudłam 20 kg, przestałam miesiączkować
      i wyglądałam jak szkielet, mówiono, że wyglądam jak anorektyczka
      Później dopadła mnie głęboka depresja...
      najpierw chodziłam długo na terapię indywidualna, a póxniej zdecydowałam się na
      terapię grupową. Przez 3 miesiące całymi dniami miałam terapię. Musiałam
      zaprzestać naukę.

Polecam terapię grupową, lepszej rzeczy nie ma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka