25.07.06, 21:08
Witam wszystkich, przed chwilą trafiłam na to forum. Myślę że ktoś mógłby mi
udzielić porady. Mam pewien problem. Otóż chorowałam przez 5 lat na bulimię,
jako skutek uboczny zaczęły mi strasznie puchnąć nogi. Od dwóch lat nie
wymiotuję ale nogi puchną nadal i to niesamowicie, często budzę się rano z
takimi nogami że nie mogę włozyć obuwia. Wieczorem jest dwa razy gorzej!
Ostatnio znalazłam na to sposób, mianowicie zażywam lek odwadniający o nazwie
Tialorid, jest znacznie lepiej jednak obawiam się czy zażywanie tego leku bez
konsultacji z lekarzem nie jest szkodliwe dla zdrowia. Biorę po pół tabletki
rano i wieczorem.
Poza Tialoridem owijam ściśle stopy i kostki na noc badażem elastycznym.
Czy ktoś ma podobny problem? Jak sobie z nim radzi?
Obserwuj wątek
    • ankaaa Re: Tialorid 25.07.06, 21:43
      Hee - przestań owijać nogi bandażem to będą normalne.

A poza tym - jak zachorujesz na raka to też zadasz pytanie "co robić" na
      forum ???
      • robaczekkk Re: Tialorid 25.07.06, 21:48
        Nie masz pojęcia co piszesz dziewczyno, nie wiesz o co chodzi. A poza tym po to
        jest forum żeby się wymieniać spostrzeżeniami i radami. Jak nie masz do
        powiedzenia nic interesującego to po prostu milcz. Miłego wieczoru.
    • kwietniowe_cappuccino Re: Tialorid 25.07.06, 22:16
      skoro sie obawiasz zażywania bez konsultacji z lekarzem, to może się skonsultuj?
      • kwietniowe_cappuccino Re: Tialorid 25.07.06, 22:17
        poza tym - krępowanie puchnących nóg, to genialny pomysł
        • robaczekkk Re: Tialorid 25.07.06, 22:38
          ja nie wiem czy to genialny pomysł ale jak na razie to jedyny sposób żeby móc
          normalnie chodzić. Zauważyłam że jesli nie dopuszczę do tego aby spuchły do
          manstrualnych rozmiarów to jest o wiele lepiej z ich wyglądem, poza tym
          przestają boleć.
          • ankaaa Re: Tialorid 25.07.06, 22:48
            Akurat wiem co pisze ;)

Ale takiej idiotki co nogi zawija w bandaże i pyta się dlaczego puchną - nie
            widziałam.
            Najlepiej odrąb - nie będę puchnąć.

A jakbyś nie zrozumiała - ISTNIEJE TAKA PROFESJA JAK LEKARZ !
            No ale jak iwdać na medycynie to się znasz <hee>
            • crazylikeastrawberryjam Re: Tialorid 25.07.06, 23:01
              oj wy to lubicie byc czasem niemile :P

to dobry pomysl, zeby isc do lekarza.. kolezance w szpitalu jak puchly kazali
              pic duzo wody mineralnej z wysoka zawartoscia potasu [np piwniczanka] zawijanie
              to chyba nienajlepszy pomysl...
            • robaczekkk Re: Tialorid 25.07.06, 23:13
              Jakim prawem mnie obrażasz? Wyzywasz od idiotek? Nawet nie przeczytałaś
              dokładnie posta a śmiesz szydzić. Pisałam że puchły od dawna, natomiast od
              czasu kiedy zawijam je na noc są normalne. Druga kwestia to taka że pytałam o
              tialorid, taki lek - diuretyk. Wiesz coś na ten temat napisz, nie wiesz - daruj
              sobie. Proste
          • kwietniowe_cappuccino Re: Tialorid 25.07.06, 22:52
            napiszę wolno i wyraźnie
            IDZ DO LEKARZA

jesteś w stanie to zrozumieć?
            • robaczekkk Re: Tialorid 25.07.06, 23:16
              Byłam u lekarza, problem w tym że lekarze nie traktują mnie poważnie, twierdzą
              że to takie moje urojenia. Robiłam badania, wyglada na to że nie mam cukrzycy,
              chorych nerek itp. Tak naprawde im sie nie chce nawet skierowac mnie na jakies
              dokładniejsze badania.
              A jest lato, jest gorąco, ciężko mi tak chodzić w spodniach. Wstydzę się
              pokazywać nogi, bo rzeczywiscie wygladją fatalnie, to rzuca się w oczy. Mam 24
              lata, chciałabym np czasem założyć spódnicę. To nie jest chyba dziwne co?
              • kwietniowe_cappuccino Re: Tialorid 25.07.06, 23:23
                albo masz spuchnięte nogi, które wyglądają fatalnie albo nie - to jest fakt
                widoczny gołym okiem i trudno tu mowić o urojeniach
                a czy poinformowałaś lekarza, co prawdopodobnie jest przyczyną takiego stanu rzeczy?
                • robaczekkk Re: Tialorid 25.07.06, 23:34
                  Tak, co ciekawsze byłam z tym u kilku lekarzy (co najmniej 3), jak na złośc
                  akurat wtedy nogi wyglądały w miarę możliwie, bo to zależy od ciśnienia, kiedy
                  jest niskie nogi bardziej puchną. Dostałam zalecenia: smarować żelem
                  chłodzącym , odpoczywać z nogami w górze, robić zimne natryski. No tylko że to
                  nie pomaga wcale. A kiedy mam wiecej pracy przed komputerem to dochodzi do tego
                  że puchną całe nogi, uda widocznie zwiększają objętość. To koszmar, dlatego
                  kiedy znalazłam sposób na normalny wygląd nie dziwcie się że go stosuję.
    • dormeuse_infante Re: Tialorid 26.07.06, 09:25
      Mam ten sam problem:(((
      Również mówiłam o tym kilku lekarzom, jednemu zdecydowałam się powiedzieć, że
      jestem byłą anorektyczką a obecnie zmagam się z bulimią. Jaka była jego reakcja?
      Odniosłam wrażenie, że tę informacje zbagatelizował. Zadał poprostu standartowe
      pytania typu: czy w mojej rodzinie kobiety mają żylaki(tak), czy często chodzę
      na obcasach(tak), czy mam siedzącą pracę(tak). U słyszał twierdzące odpowiedzi
      więc powiedział, że to są własnie czynniki wpływające na stan nóg.
      Polecił smarowanie jakąś maścią, odpoczywanie z nogami w górze, natryski itp.
      Ale mi to nie pomaga:(((
      Też nie wiem co robić, jakie badania???
      • rzofinka Re: Tialorid 26.07.06, 13:41
        Diuretyki brane bez konsultacji z lekarzem moga być grożne.ja kiedyś wzięłam
        chyba dwie tabletki na PMS....myślałam ze serce wyleci mi z
        persi...uważaj!!!....może idź prywatnie...jak za kase to moze potraktuje cie
        poważniej....pozdrawiam!
        • robaczekkk Re: Tialorid 26.07.06, 15:19
          Trochę się przeraziłam tym, w sumie postanowiłam jeszcze raz pójśc do lekarza
          jednak nie prywantie bo nie stać mnie na to. W końcu lekarz to lekarz i
          niezależnie od tego czy mu płacę czy nie powinien postarać się pomóc. Już mam
          przed oczami tą żmudną drogę od jednego lekarza do drugiego, badania, itp...grrrr.
          Ale zdrowie jest ważniejsze.
      • robaczekkk Re: Tialorid 26.07.06, 15:23
        No własnie bo tak naprawdę to lekarzowi obojetne jest czy masz spuchnięte nogi.
        Standardowo Cie spławił. Kurde, ja sobie postanowiłam teraz być bardziej
        wytrwała i wreszcie doprowadzić sprawę do konca. Będę tak upierdliwa aż zrozumie
        ze musi cos ze mna zrobic:) Pozdrawiam
        • ankaaa Re: Tialorid 27.07.06, 09:13
          "nie traktują mnie poważnie, twierdzą że to takie moje urojenia" - czyżby aż
          trzech lekarzy mogło się mylić ?

Hee, zawijaj dalej.
          • robaczekkk Re: Tialorid 27.07.06, 09:20
            Nie masz pojęcia jak mnie drażni Twoja bezpodstawna przemądrzałośc. Odkąd
            (cholera wie po co) udzielasz się w tym topiku jeszcze nic mądrego nie
            napisałaś. Do tego masz problemy z interpretacją dwóch zdań. Chętnie
            poczytałabym inne Twoje radosne przemyśliwania.
            • ankaaa Re: Tialorid 27.07.06, 09:53
              A może CIę drażni bo mam racje ?

Chcesz poczytać moich wypowiedzi - prosze bardzo ;) wystarczy poszukać
              • robaczekkk Re: Tialorid 27.07.06, 11:53
                Nie, drażni mnie Twoje podejście do mojej osoby. Próbujesz udowodnić że jestem
                idiotką i zachowujesz się nieuprzejmie. wiem że to internet i nikt nie ma
                pojęcia kim jesteś , ale to jeszcze nie znaczy że nie obowiązują tu zasady
                dobrego wychowania. To mnie drażni. A racji nie masz, ale o wszystkim można
                podyskutować o ile to rzeczywiście dyskusja a nie wzajemne obrażanie się. Lubisz
                nalatywać na innych co?
                • ankaaa Re: Tialorid 27.07.06, 11:56
                  Mieczem wojujesz od miecza zginiesz.

Przeczytaj swoją I wypowiedź, może dojdziesz ;)

• robaczekkk Re: Tialorid 27.07.06, 12:37
                    To ostatni raz kiedy odpisuję Tobie, to nie ma sensu, poczekam na jakieś
                    konkretne odpowiedzi od konkretnych osób. Daj już spokój kobieto!
                    • hearcik Re: Tialorid 27.07.06, 12:44
                      Mnie sie wydaje ze Ania ma troche racji. Dla mnie jest niemozliwoscia, aby az 3
                      lekarzy sie myliło. A poza tym głupstwem jest owijanie nog, w ten sposob moze
                      sie stac cos gorszego niz tylko puchniecie. To tak jak zwezac sobie nos
                      nakładajac na niego klamerke;)
                      • robaczekkk Re: Tialorid 27.07.06, 13:22
                        Ja nie twierdzę że ona nie ma wcale racji, drażni mnie tylko jej sposób
                        wypowiadania się dlatego nie zamierzam z nią dyskutować.
                        Nie sądzę że to co robię jest dobre dlatego też pytam o opinię innych. Ale fakt
                        że mniej wiecej on tygodnia mam normalne nogi.
                        A poros jeszcze tego owijania. Nie wiem czy to aż tak głupie ponieważ np.
                        rajstopy lecznicze które kupuje się w aptekch na specjalne zamówienie działaja
                        właśnie w ten sposób że obciskaja ścisle nogę nie dopuszczając do tego żeby
                        puchła. Sama tego nie wymyśliłam. Pozdrawiam
                        • hearcik Re: Tialorid 27.07.06, 13:32
                          Nie wiem czy to aż tak głupie ponieważ np.rajstopy lecznicze które kupuje się w
                          aptekch na specjalne zamówienie działaja właśnie w ten sposób że obciskaja
                          ścisle nogę nie dopuszczając do tego żeby puchła. "
                          A to przepraszam, o tym nie wiedziałam:). Moze powinnas takie rajstopy sobie
                          kupic. Przyznaje, ze nie spotkałam sie nigdy z takim przypadkiem(przepraszam ze
                          tak to nazywam).
                          Ciesze sie jednak, ze jest lepiej.
                          Oby tak dalej:)
                          • robaczekkk Re: Tialorid 27.07.06, 13:43
                            Takie rajstopki kosztuje koło 100 zł, troche to drogo biorac pod uwage że to
                            nie jest trwała rzecz, szybko mogą się potargać czy zaciągnąć. Same tablteki i
                            żele na poprawe krążenia kosztują mnie koło 70 zł /m-c a zarabiam tylko 750 zł.
                    • ankaaa Re: Tialorid 27.07.06, 13:02
                      Dodam jeszcze, że nie muszę udowadniać, iż jesteś idiotką - sama dajesz
                      świadectwo o sobie, tym bardziej ze masz 24 lata ! A ja sądziłam, że rozmówca -
                      z jakieś naście ma ;) A tu prosze ...

A poza tym - nie przyszłaś tutaj się dowiedzieć "co masz robić" ze swoją
                      przypadłością. Szukaś tylko potwierdzenia swojego działania, żeby mieć podstawy
                      poraz milionowy odwiedzić lekarza.

"Brak" choroby to trzeba sobie drugą wymyślić, heee.
                      Uwierz czasem lekarzom, tym razem skieruj nogi do psychiatry - on Ci pomoże. Hee
                      • gosia_1985 Re: Tialorid 01.08.06, 21:49
                        sprawdz ciśnienie tętnicze
                        Puchnące nogi mogą być oznaką niewydolności układu krążenia.
                        Zbadaj serce- może EKG?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka