Dodaj do ulubionych

Wakacje na Teneryfie

25.11.03, 23:41
Za dwa tygodnie wylatujemy na Teneryfę trochę się boję się jak moja 5
miesięczna córeczka zniesie lot. Jakie macie sposoby na dziecko w samolocie?
( będziemy lecieć w nocy ) Próbuję przyzwyczaić maludę do nosidełka ale jak
na razie wrzeszczy.
Pozdrawiam
Dorota
Obserwuj wątek
    • gosia.mama.wojtusia Re: Wakacje na Teneryfie 02.12.03, 17:32
      przede wszytskim małą i tak nie bedzie siedziec w samolocie w nosidełku tylko
      na kolanach mamusi,tak podrózuja dzieci do 2 lat,wiem ze w zachodnich liniach
      np lufthansa czasem podwieszaja takiemu malenstwu coś jakby hamak,kolo mamy i
      tma sobie maluszek spi,u nas tego nie ma,wiec przygotuj się na trzymanie
      dziecka całą drog.ę na kolanach,w sumie nosidelka nie zaszkodzi zabrac do
      samolotu bo jesli bedzie kolo was wolne miejsce postawisz na nim nosidelko z
      dzieckiem i nogi ci troszkę odpoczna ,byłam na Teneryfie 2 razy,raz jak synek
      mial 2 latka drugi raz rok pózniej,wszystkie loty nasz synek przespał
      (lecielismy z berlina 4,5 godziny),podejrzewam ,że z Towim malcem bedzie
      podobnie,pozdrawiam i życze udanych wczasów w tym raju na ziemii,my się
      zakochalismy w teneryfie i na pewno jeszcze kiedyś pojedziemysmilejak byś miałą
      jeszcze jakieś pytania daj znac na priv
      mój nr gg 5424960
    • marzenkaw Re: Wakacje na Teneryfie 06.12.03, 17:40
      Hej! Jak wrocisz, to napisz jak bylo, gdzie bylas i ...w ogole!!! Ja planuje
      ktoras z wysp na luty ale nie wiem, ktora, bo na zadnej nie bylam i nie mam
      porownania. Czekam niecierpliwie na wrazenia. PA PA PA Marzena
    • mamka5 Re: Wakacje na Teneryfie 13.12.03, 14:44
      Teneryfa jest super.Byłam na tej wyspie gdy moja córka miała 2.5 roku.Jedynym
      problemem było zapiecie pasów w samolocie.Poza tym zniosła lot
      fantastycznie.Troche gorzej było ze mną a dokładniej z moimi uszami,no ale
      przezyłam to jakos.Zwiedzilismy całą wyspe a nasza córka dzielnie nam
      towarzyszyła,chociaz nieraz marudziła i kaprysiła.Ale było warto .Polecam
      gorąco to miejsce.Pozdrawiam i zycze aby te wakacje byly niezapomniane.
      • alinaw1 Re: Wakacje na Teneryfie 03.01.04, 10:03
        Jaki polecacie hotel dla 2-latka? Musi być koniecznie brodzik (a nie basen z
        wydzieloną częścią dla dzieci), jakiś plac zabaw i blisko do piasku (wiaderka i
        foremki już czekają). Mamy lecieć pod koniec stycznia ale jeszcze nie wiem
        gdzie. Na mnie Teneryfa nie zrobiła oszałamiającego wrażenia, więc przymierzam
        się do Gran Canaria. Ma to być jednak wyjazd pod dziecko i babcię, więc jeśli
        znacie hotel z atrakcjami i dla dziecka i dla babci (ogród i niezbyt głośno!)-
        dajcie znać. Na Tenerifie byłam ze 12 lat temu, pewnie się dużo zmieniło, wtedy
        mieszkałam w pensjonacie, choc dookoła były betonowe olbrzymie hotele i
        wszędzie tłumy pijanych Niemców. Okolice piękne tylko ta masówka trochę
        przeszkadzała w kontemplowaniu natury!
        • amadores Re: Wakacje na Teneryfie a moze Gran Canaria! 03.01.04, 22:41
          Juz kilka razy byl watek o Kanarach, ale z racji tego ze jest to tak urokliwe
          miejsce - odrobina lata w środku polskiej zimy!
          Gran Canaria - jej częsc turystyczna z licznymi hotelami zlokalizowana została
          na południu wyspy. Miejsce gdzie zawsze (prawie) świeci słonce i pada naprawde
          sporadycznie, a to za sprawą najwyższego wzniesienia na wyspie, które
          skutecznie wychwytuje wszystkie chmurki....Najcieplejsze miejsca na wyspie
          położone są na zachód od Playa del Ingles (np. Playa del Cura, Puerto de Mogan,
          pLaya del Taurito)temperatura zbliżona, ale nie ma tam wiatru. Ja za kazdym
          razem odwiedzam Kanary w marcu temperatura nie spada w dzien nigdy poniżej 20
          stopni, wieczory sa czasami dosyc chłodne. konieczne jest zatem zabranie
          jednego cieplejszego sweterka. Temperatura wody niestety zawsze dość niska, ale
          kąpiel jest naprawde przyjemna!
          Najpopularniejsze miejsce na mapie turystycznej wyspy to oczywiście Playa del
          Ingles z niezliczoną masa hoteli, restauracji i barów.Tu z kolej znajdują sie
          najsłunniejsze wudmy- bardzo ądna szeroka pląza z płytka wodą. Takich pląż na
          póżno szukać w miejscowaościach o kórych pisłam wyżej.Znależc można jeszcze
          kilka plaż, które zostały "zbudowane przez człowieka", jedna z ładniejszych to
          moim zdaniem playa Amadores.
          Na wyspie znajduje sie bardzo ciekawy park Palomitos - bardzo fajne miejsce na
          spedzenie dnia z dzieckiem. O pełnych godzinach (jesli dobrze pamiętam) na
          tarasie restauracji odbywa sie show papug - jeżdza na malutkich rowerach i
          poakazują naprawde świetne sztuczki! Nie polecam wycieczki w głąb wyspy z takim
          małym dzieckiem - drogi sa waaskie, kręte. Duża róznica wysokości oraz
          temperatur czasami siega nawet dwudziestu paru stopni. dla mnie zawsze takie
          wycieczki konczyły sie kiepskim samopoczuciem. (Wycieczka sama w sobie bardzo
          atrakcyjna - dwie opcje autobusem z przewodnikiem lub wypożyczonym samochodem.
          uczulam jednak, aby jego stan techniczny był dobry.istnije możliwości
          zjechania "ze szczytu na drugą strone wyspy", od strony stolicy Las Palmas. I
          tam warto zobaczyć kilka ciekawych mijesc między innymi dom Kolumba (mieszkał
          tam podczas budowy jego statków przed wyprawa na druga strone wielkiej wody),
          Katedra i plątanine uliczek starej czesci las palmas. Nie ma tego tak dużo.
          Wycieczka autobusem (czesto klimatyzowanym) trwa jednak długo z tego powodu, i
          z zbiera on ludzi z niezliczonej ilości małych miasteczek...
          dla amatorów zakupów - oczywiście w Las palmas znajdziecie sporo sklepów, dośc
          drogie domy towarowe El Corte Ingles oraz sympatyczne centrum handlowe Las
          Arenas (nad samym brzegiem morza!. Niedaleko od playa del Ingles - znajduje sie
          centru handlowe Carrfoure - smiejemy sie z męzem ze to chyba ich najlepsza
          lokalizacja z widokiem na ocean!W samym Playa del ingles znajdują sie 3 centra
          handlowe pasaze pod gołym niebem z nizeliczoną masa sklepów kosmetycznych, z
          alkoholami i sprzetem elektronicznym. Kanary to strefa wolnocłowa!!!
          W strefie Playa del Ingles trudno jest znalezc interesujący hotel położony
          bezpośrednio przy plaży (jest kilka ale naprawde z najwyższej półki lub z takie
          sobie) dlatego hotele proponuja swoim mieszkancą darmowy dowóz autokarem!
          Ale sie rozpisałam! Bardzo chetnie odpowiem na wasze pytania!
          Pozdrawiam
          aga

• mgroti Re: Wakacje na Teneryfie 03.01.04, 13:54
      Moja córcia ma teraz 5 m-cy i też chciałabym leciec gdzies na początku lutego.
      Napiszcie jak było i na co uwazac i tp!!! Malwa
    • dana1977 Re: Wakacje na Teneryfie 03.01.04, 19:29
      Cześć! Ja też wybieram się z moim 15 mies. maluchem w te rejony. Jestem ciekawa
      jak długo się tam leci i jak jest tam mniej więcej temperatura w lutym bo z
      tego co czytałam w internecie to ok. 19-20 stopni. Prawde mówiąc myślałam, ze
      cieplej!? Jeśli ktoś już był to proszę o informacje interesuje mnie wszystko.
      Pozdrawiam Danka
    • alinaw1 Re: Wakacje na Teneryfie 04.01.04, 11:17
      Dzięki amadores za info. Jeszcze tylko trzeba wybrać biuro, w miarę normalny
      czas na przelot. Gdy jeździłam sama po świecie (tylko indywidualnie) nigdy nie
      interesowAŁY MNIE TAKIE BZDETY JAK UKŁAD W SAMOLOCIE CZY CZAS PRZELOTU.Teraz z
      dzieckiem to co innego. 2 razy leciałam już z moim synkiem i to był samolotowy
      koszmar (choć krócej niż na Kanary). Teraz tylko tego się obawiam. Mój dwulatek
      nigdy nie spi w dzień, więc o drzemce samolotowej nie ma co marzyć. Szukam
      przelotu bezpośredniego (często jest międzylądownie na innej wyspie+ lądowanie
      techniczne w Lyonie)i wygodnego (ostatnio Neckermann zamienił samolot i
      lecieliśmy tzw. embrionem z nierozkładanymi krzesłanmi bez możliwości
      opuszczenia podłokietnika, ciasno okropnie!).
      • amadores Re: Wakacje na Teneryfie 04.01.04, 21:26
        Jesli chodzi o biuro to ja za kazdym razen jexdzilam ze Scanem. Niestety czas
        przelotu przy tego typu wjazdach jest czesto bardzo rózny, Podczas mojej
        pierwszej wyprawy lecielismy 3,5 godziny z miedzylądowaniem na Majorce, druga
        podróz była niestety bardzo długa (wylot z Warszawy o godzinie 18)
        zaproponowany pas powietrzny przebiegał naprawde bardzo dziwnie. lecielismy nad
        Niemcami, Holandią, Wielką Brytania (widzielismy Londyn!!) i tam dopiero
        skręciliśmy na południe! Istotne jest zatem, zeby do min. ograniczyc transfer z
        lotniska do hotelu. I to chyba bedzie na tyle. Pozdrawiam i naprawde bardzo Wam
        zazdroszcze tej wyprawy. Moze i mi uda sie namówic mojego męza na odrobine lata
        w srodku naszej zimy.
        a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka