Dodaj do ulubionych

Enklawa Bronowicka

• Gość: Sylwia rury-piecyki w lazienkach IP: *.autocom.pl 11.01.05, 23:55
      Czy wszyscy macie piekne rury pod piecykiem tzn wiele i duzo. Jeśli tak to jak
      to rozwiązaliście, można zdobyć jąkąś zabudowę z tej serii piecyków? Wiecie coś
      o tym??

Zobaczcie sami: dgrabow.republika.pl/piec.jpg :(
      • Gość: Ada Re: rury-piecyki w lazienkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 04:42
        strasznie duzo tych rur:( wyglada to beznadziejnie.....
      • Gość: m.a.r.y.s.i.a Re: rury-piecyki w lazienkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 15:45
        witaj, u mnie też jest tyle rur. makabra. będę zastanawiać się nad jakąś
        zabudową,bo to jest istny socreal:(
        • Gość: sąsiedzi U M O W Y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 21:01
          Witajcie,
          od jakiegoś czasu czytamy forum i zastanawiamy się jak rozwiązać problem nowego
          budynku planowanego od strony zachodniej przed bud. 3 i 4, który ma wyrosnąć
          przed naszymi oknami i zaslonić świetny widok z balkonu:(
          Nasze zdanie:
          Przede wszystkim należy naciskać wszelkimi sposobami na terminowe zawarcie
          ostatecznej umowy sprzedaży mieszkania. W przypadku bloku nr.4 jest to dzień
          31.01.2005.
          Co nam to daje? Po zakupie mieszkania stajemy się bowiem pełnoprawną stroną
          postępowania w sprawie udzielenia pozwolenia na budowę planowanego budynku
          (przed bud 3 i 4), a ponadto bez naszej zgody działka numer 266/3 nie będzie
          mogła być obciążona służebnościa przejazdu i przechodu na rzecz działki, na
          której planowana jest inwestycja. Oczywiście, o ile taka służebność już nie
          została ustanowiona...
          Jeśli ktoś z Was ma na ten temat informację (macie odpis z Księgi Wieczystej,
          podpisany akt notarialny) bardzo prosimy o podzielenie się tą wiedzą!
          Najprawdopodobniej Leś zwleka z zawarciem ostatecznych umów sprzedaży do czasu
          uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę. Jeśli tak rzeczywiście jest,
          będziemy mogli wykazać ewentualnie jego złą wolę oraz postępowanie w sposób
          sprzeczny z zasadami współżycia społecznego.Dodatkowo, w przypadku niezawarcia
          ostatecznych umów w terminie, będziemy mieli wobec Lesia roszczenie
          odszkodowawcze. Nasza szkoda polegać będzie na uniemożliwieniu - poprzez
          zwlekanie z podpisaniem aktów - przystąpienia do postępowania o pozwolenie na
          budowe oraz do uczestnieczenia w nim (jako pełnoprawnych stron postępowania).
          Przystępując do zakupu mieszkania przedstawiano nam plany osiedla, które mogą
          okazać się teraz nieprawdziwe, a ewentualne wybudowanie nowego bloku(ów)
          spowoduje znaczny dyskomforyt zamieszkiwania osiedla (wzmożony ruch na drodze
          wewnętrznej itp.).
          Jak już ktoś wcześniej słusznie zauważył, niezakonczenie całości inwestycji do
          końca września 2005r. spowoduje odpowiedzialność odszkodowawczą p. Lesia z
          tytułu nienależytego wykonania umowy.
          Na koniec powiemy tylko, że warto za wszelką cenę negocjować treść
          zaproponowanych przez Wspólnotę umów. Jest to możliwe, nam się to udało przy
          umowie wstępnej, choć oczywiście nie w takim zakresie, jakbyśmy chcieli.
          Generalnie należy stwierdzieć, że proponowane przez nich umowy są do bani i
          zawierają szereg niedozwolonych przez kodeks cywilny klauzul umownych. O czym
          prezes wspólnowty doskonale wie, choć twierdzi, że to niczemu nie przeszkadza,
          bo nie każdy próbuje upominać się o swoje prawa...
          To tyle, w sktócie, bo na forum nie bardzo się da otwarcie i szczegółowo pisać,
          gdyż zapewne chętnie jest to czytane nie tylko przez nas - przyszłych i
          obecnych już mieszkańców - i tu pozdrawiamy przedstawicieli pana Lesia:)
          • Gość: Ada Re: U M O W Y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 04:45
            ale jak walczyc z wykonawca gdy nie dotrzyma terminu zakonczenia budowy osiedla
            ( 31.12.2005)? czy sa ustalone ustawowo terminy, w ktorych musza sporzadzic akt
            notarialny?
            • Gość: Sąsiedzi Re: U M O W Y IP: *.kci.pl 17.01.05, 08:38
              Nie ma ustalonych ustawowo terminów zawarcia umów w formie aktu noitarialnego.
              Zastosowanie mają przepisy kodeksu cywilnego o umowie przedwstepnej (art. 389 i
              art. 390)i postanowienia konkretnych umów. W przypadku, gdy umowa przedwstępna
              zawarta jesty w formie aktu notarialnego można w sądzie cywilknym dochodzić
              zawarcia umowy ostatecznej. w przypadku jednak, gdy umowa przyżeczona zawarta
              została w zwykłej formie pisemnej takiej możliwości nie ma. W obu jednak
              przypadkach mozna dochodzić od inwestora odszkodowania za szkode, którą
              poniesiono przez to, że liczyło się na zawarcie umowy przyżeczonej w umówionym
              terminie, co np. przy kredytowaniu zakupu mieszkania nie będzie trudne.
              Niemniej jednak zawsze trzeba będzie zaangażować w to sąd :(
              Jeżeli inwestor nie dotrzyma terminu zakończenia inwestycji, to również mozemy
              dochodzić odszkodowania za nienależyte wykonanie umowy. pozdrtawiamy
              • Gość: Ada nowy plan osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 17:06
                Witam wszystkich, dzisiaj byłam w spoldzielni wyjasnic kilka spraw, ale
                oczywiscie oni " nic nie wiedza", dostałam nowy plan osiedla, na ktorym blok nr
                8 bedzie budowany za blokiem nr 4, natomiast nr 7 po skosie tak jak na starym
                planie ( ale nie wiadomo czy wogole bedzie budowany), natomiast nie wiadomo co
                z przejazdem do tamtego bloku, bo wg planu bedzie on za blokiem 3 , ktory
                bedzie mial 3 klatki( a nie 2 jak teraz w planie). Dla zainteresowanych moge
                wyslac mapke.
                • Gość: Trev Re: nowy plan osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 08:25
                  Ada - jesli masz ten plan w wersji cyfrowej, to prosilbym cie o podeslanie go na
                  adres trevi@o2.pl
                  Wielkie dzieki
                • Gość: trójka Re: nowy plan osiedla IP: *.no / 62.233.213.* 18.01.05, 10:47
                  Ada, będę wdzięczna za przesłanie nowego planu na adres mw-c@wp.pl. Kupiłam
                  w "trójce" i rzeczywiście do mojego bloku od strony północnej ma byc dobudowana
                  jeszcze jedna klatka, ale prawdopodobnie będzie to ta węższa klatka czyli z
                  mieszkaniami 49 i 31 m2. pozdrawiam i z gory dziękuję
                  • Gość: Ada Re: nowy plan osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 11:20
                    wysłane:) co do tej klatki to faktycznie ma byc dobudowana, ale w pozniejszym
                    terminie i narazie nie wiadomo jaka, na planie jak narazie jest blok z 2
                    klatkami
                    • Gość: Trev Re: nowy plan osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 12:06
                      Ada: dzieki za nowy plan.
                      Niezaleznie od tego czy uda nam sie wplynac na decyzje o budowie tego nowego
                      bloku (8) to i tak chyba sprawa zakonczy sie w sadzie, bo spoldzielnia nie
                      informujac mieszkancow osiedla zmienia jego uklad, czyli jak dla mnie celowo
                      wprowadzala w blad i calkowicie zmienila plan osiedla - w przypadku mieszkancow
                      pn-zachodnich mieszkan w bloku 4, ktorych spoldzielnia mamila pieknymi widokami
                      nagle chca im wybudowac pod samym nosen kolejny blok. Powoduje to takze zmiane
                      wartosci mieszkania, wiec powinni zaplacic odszkodowanie. Poza tym nie wolno
                      wprowadzac tak powaznych zmian w trakcie trwania umowy, a juz na pewno nie wolno
                      tego robic bez zadnego porozumienia z przyszlymi mieszkancami, ktorych taka
                      zmiana bezposrednio dotknie.
                      • Gość: Ada blok 8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 12:12
                        chodzi tu także o mozliwość przejazdu przez nasze działki ( a w szczególności
                        chyba bloku 1 i 2 ),na działkę gdzie bedzie stała 8, mam nadzieję że da się z
                        tym jeszcze coś zrobić, czy moze p. Les wpisał juz sobie służebność przejazdu
                        przez nasze działki....
                        • Gość: Tomek Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 10:27
                          "Spotkanie upłynęło w serdecznej atmosferze" (ganaralnie). Trwało niemal 3
                          godziny, więc trudno wszystko przedstawić w 1 poście. Z pewnością o czymś
                          zapomnę! Napiszcie proszę na GG 4995737 w piątek wieczór lub w weekend, to
                          opowiem. Będzie dużo sprawniej!
                          Pozdrawiam,
                          Tomek
                          • Gość: Trev Re: Zebranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:57
                            Tomek, jeśli ci się uda, to zbierz informacje w jakis pliczek i moze jak w miare
                            wolnego czasu go przygotujesz to podeslalbys mailem do zainteresowanych. Inaczej
                            zameczymy cie na gg (ja niestety takze nie dotarlem, a jestem dosc mocno
                            zainteresowany).
                            Z gory dzieki
                          • Gość: sąsiedzi Re: Zebranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 14:44
                            wielkie dzięki za kontakt,zapisany:)
                            odezwiemy się wieczorem lub weekend.moje gg 1624486.pozdrowienia.m&g.
                      • Gość: Marco Re: nowy plan osiedla IP: *.sawan.com.pl 20.01.05, 13:52
                        Witaj sasiedzie wczoraj spotkany
                        Nie rozumiem jednego. Dlaczego piszesz o spoldzielni. Strona umowy jest chyba firma Les. No chyba ze kruczek tkwi w tym okresleniu "inwestor zastepczy".
                        Obawiam sie ze argument pt "widoki z okna" nie ma wiekszego sensu. Jak na moj prosty rozum wyglada to tak. Jest sobie kawal pola. Obok drugi kawal pola. Ktos (Les) wpada na pomysl ze na jednym wybuduje osiedle. No to buduje. Potem ktos inny wpada na pomysl ze na drugim wybuduje osiedle. W naszym przypadku ten pierwszy i drugi to ten sam inwestor. Wydaje mi sie ze mamy tylk dwa argumenty. Pierwszy to droga dojazdowa (ale z prawa cos mi sie majacza sluzebnosc drogi koniecznej czy jakos tak - kolega prawnik bedzie wiedzial czy faktycznie cos jest na rzeczy czy tez cos mi sie w glowie pomiksowalo)
                        Drugi argument to ogrodzenie - inwestor zobowiazal sie do ogrodzenia osiedla. Osiedla w formie jakim go znalismy przy podpisaniu umowy. Wiec niech sie wywiaze ze zobowiazan i ogrodzi.

Pozdrawiam
                        • Gość: fifi prosba o plan IP: 217.98.52.* 28.09.05, 21:52
                          czy moge rowniez prosic o ten nowy plan osiedla?
                          bede wdzieczny

agusg@o2.pl
                          • Gość: Adka akty w 2 IP: *.zax.pl 29.09.05, 12:39
                            hej, czy ktos wie co bedzie z zarzadzaniem przez Wspolnote w zwiazku z
                            opoznieniem podpisywania aktow w bloku 2 ? chyba nie rusza od pazdziernika...
                • Gość: Patito Re: nowy plan osiedla IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.05, 13:10
                  Czesc Ada,

Czy moge Cie rowniez prosic o podeslanie tego planu?
                  Jako wlasciciel mieszkania w budynku 4 jestem tym zywo zainteresowany.

Pozdrawiam i serdecznie dziekuje

Patito

canard70@o2.pl
                  • Gość: Ada Re: nowy plan osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 15:11
                    wysłałam, i co o tym sadzicie?
                    • Gość: sąsiedzi Re: nowy plan osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 21:48
                      wcale nam się to nie podoba. chociaż nasze mieszkanie jest na wyzszych
                      piętrach, to niczego nie zmienia. Beznadzieja. Z całym szacunkiem dla
                      mieszkańców pozostałych bloków, ale że też akurat musieli zaplanować ten blok
                      przed 4!!!:(mam nadzieję, że jakimś cudem ten plan się nie zrealizuje...
                      • Gość: ``` Re: nowy plan osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:12
                        na stronce internetowej dalej jest stary plan osiedla..., więc moze jeszcze nie
                        wiadomo jak faktycznie bedzie wygladlo to nasze osiedle
                    • Gość: TW Re: nowy plan osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 20:15
                      czy mógł bym również prosić o nowy plan osiedla twawro@plusnet.pl
                      • Gość: Ada Re: nowy plan osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 20:19
                        prosze bardzo :)
                  • Gość: Tomek Re: nowy plan osiedla IP: 62.29.136.* 23.02.05, 16:49
                    Proponuję zajżeć na: www.wspolnota-inwest.com/aktualnosci8.htm

• Gość: ala Re: U M O W Y IP: 217.98.52.* 28.09.05, 21:20
              czy mozecie mi podac numer wniosku o pozwolenie na budowe budynkow 7 i 8
              zlozone przez Lesia (powinien byc na poismach z sadu powiadamiajacych o
              postepowaniu). Chce sie dowiedziec w urzedzie jak sprawa stoi...
          • Gość: Marco Re: U M O W Y IP: *.sawan.com.pl 20.01.05, 13:41
            Problem otwartosci formu mozna latwo rozwiazac. Moze grupka mailowa. Jest jakis chetny administrator? Bo ja za czesto nie mam dostepu do komputerka

Pozdrawiam sasiadow
            • Gość: Ada forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 13:50
              gdyby jeszcze wiecej osób wiedzialo o forum....
              • Gość: Marco Re: forum IP: *.sawan.com.pl 20.01.05, 13:56
                Info o forum lub o ewentualnej grupce mailowej mozna wywiesic przeciez na klatce. To chyba sie nazywa spoleczenstwo obywatelskie :) No moze prawie obywatelskie bo jednak tylko dla tych co maja czesty dostep do sieci.
              • Gość: jack Re: forum IP: *.ists.pl / *.ists.pl 20.01.05, 17:07
                Jestem niestety mieszkańcem czwórki więc bardzo interesuje mnie nowy plan osiedla.
                Prześlij mi go proszę!

pozdrawiam
                • Gość: jack Re: forum IP: *.ists.pl / *.ists.pl 20.01.05, 17:08
                  hmmmm zapomniałem...

maciek.tdi@interia.pl
                  • Gość: Ada dalsze problemy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 18:12
                    Dzis sie dowiedzialam ze na blok 8 nie ma jeszcze pozwolenia na budowe, także
                    trzeba dzialac póki czas! ogrodzenie ma byc wzdluz bloków, tzn od zachodu ma
                    byc wzdluz tak jak stary plan osiedla,a od wjazdu ma byc brama na pilota, ale
                    dopiero po zakonczeniu budowy bloku,
                    co do bloku 3 to staraja sie o pozwolenie na dobudowe jeszcze jednej klatki z
                    mieszkaniami 49m i 31m. Natomiast co do ogolnodostepnego parkingu to inwestor
                    takiego nie przewiduje... stwiedzili ze jak wykupimy sobie garaz lub miejsce
                    postojowe to to wystarczy, nie ich problm ze ktos ma wiecej niz jeden samochod,
                    albo ze przyjada goście. W praktyce bedzie tak ze bedziemy stawac na ulicy i
                    bedzie sie trzeba dobrze wygimastykowac zeby wyjechac z garazu lub miejsca
                    postojowego.
                    Za blokiem nr 2 jest troche wolnego miejsca, moznaby sprobowac napisac pismo do
                    p. Lesia aby tam utworzyl ogolnodostepny parking, bo z tego co wiem to jak
                    narazie to tam nic nie bedzie, ale spółdzielnia cos przebąkiwała o jakims
                    pawilonie handlowym....
                    • Gość: Tomek Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 19:35
                      Co kilka, kilkanaście postów powraca propozycja "trzeba się zebrać, spotkać,
                      ustalić, zawiadomić..." Część forumowiczów wie, części to teoretycznie nie musi
                      obchodzić, ale wiedzieć warto. W czwartek, 27 stycznia, o 18.00 w szkole w
                      Mydlnikach jest zebranie częsci lokatorów z przedstawicielami spółdzielni i p.
                      Administratorem. Mają być uzgodnione sprawy płatności za śmieci, oświetlenie
                      drogi itp., i, co zrozumiałe, prawo oddawania głosów mają osoby, któe otrzymały
                      informacje ze spółdzielni, tj. "pełni" właściciele. Ale chyba każdy może przyjść
                      i posłuchać; przynajmniej będzie wiadomo, jak takie zebranie wygląda, czego
                      sięspodziewać i jakie decyzje zapadają (bo lokatorzy z oddawanych teraz bloków
                      będą stawiani przez P.T. Prezesów w pozycji "Bo tamci się już zgodzili...". No i
                      wobec szerszego audytorium trudniej będzie wciskać bzdury.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: sąsiedzi Re: Zebranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 20:10
                        Bardzo dziekujemy za tę informację. Nie jesteśmy jeszcze pełnoprawnymi
                        właścicielami ale będzimy.
                        • Gość: Iwona Re: Zebranie IP: *.ramsat.pl 28.01.05, 13:02
                          Witam Wszystkich
                          Jestem posiadaczką mieszkania w bloku numer 2. Pozdrawiam sąsiadów :)
                          Czy ktoś z Państwa wie może co będzie na parterze w bloku numer 2 ponieważ z
                          tego co wiem SM nie sprzedawała mieszkań na parterze , a boję się jakiejś
                          niemiłej niespodzianki. Niestety nie wiedziałam o tym forum wcześniej i bardzo
                          żałuję że przegapiłam wczorajsze zebranie.Jeżeli ktoś wiedziałby coś nowego w
                          temacie będę wdzięczna . GG 42536
                      • Gość: sąsiedzi Re: Zebranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 20:36
                        witaj Tomek,
                        niestety nie zdołaliśmy dotrzeć dzisiejszego wieczora na zebranie. aktualnie
                        mieszkamy troche poza krakowem i tak sie sklada, że akurat od strony balic,
                        katowic, gdzie dzis były znaczne utrudnienia i w zwiazku z tym trzeba bylo
                        samochod zostawic w domu... zatem mamy prosbe, czy Ty lub inny uczestnik
                        zebrania moze podzielic sie informacjami, ustaleniami, wrazeniami z
                        dziwesiejszego spotkania? (jeśli sie odbylo)
                        z góry serdecznie dziekujemy
                        • Gość: Ada akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 12:08
                          jesli ktorys z mieszkancow 5 podpisal juz akt notarialny, to niech napisze czy
                          jest cos w nim o sluzebności przejazdy dla bloku 8 ( na dzialce bodajże nr 50)
                          • Gość: TW Re: akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 08:36
                            CZY KTOŚ MOŻE WIE COŚ NA TEMAT PODPISANIA AKTÓW NOTARIALNYCH W BLOKU NR 5??
                            KIEDY TO MA NASTĄPIĆ I DLACZEGO TAK SIĘ TO PRZEDŁUŻA??
                            • Gość: Pletfal Re: akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 10:00
                              Akty notarialne podobno mają być w tym miesiacu tak przynajmniej twierdzi Pan z
                              firmy Lesia który zajmuje się sprawą Enklawy Bronowickiej (ale dobrze wiemy, że
                              jest to kolejny już termin). Jak twierdzi na 9.02 miał obiecane w Urzędzie do
                              odbioru zezwolenie na użytkowanie a podobno jest to jedyny dokument jakiego im
                              brakowało. Miejmy nadzieje, że to prawda....
                              • Gość: . Enklawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 17:21
                                hej, mieszkancy, dzieje sie cos na osiedlu? jak ogolne wrazenia podczas zimy?
                              • Gość: T.O.M. Re: akt notarialny IP: 213.211.112.* 20.02.05, 05:08
                                Czesc,
                                dostalismy zawiadomienie o podpisaniu aktu (blok 5, a raczej 11) 28 lutego. ze
                                wstepnych szacunkow wychodzi mi ok 4500 zl. za mieszkanie 58 z garazem. Nie
                                malo!
                                nie mam jakos juz sily poszukiwac cos tanszego. niech to sie wreszcie skonczy.
                                jeszcze nie mieszkamy, ale mamy nadzieje, ze w marcu zasiedlimy sie na dobre.
                                pozdrawiam sasiadow.
                                do 25 lutego jestem na Skype pod "kizylordabhp"
                                • Gość: Ada Re: akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 09:35
                                  Jesli ktorys z mieszkancow ma mieszkanko 49m i garaz niech napisze ile zaplaci
                                  za akt notarialny :) gg 245158
                                  • Gość: Ada jak liczyc metraż ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:01
                                    czy przy odbiorze mieszkania liczyliscie jaki ma faktyczny metraż? w umowie
                                    przedwstepnej powierznia jest podawana bez tyknków, jak to się ma do
                                    rzeczywistosci? jak prawidłowo obliczyć mertaz mieszkania aby nie byc stratnym??
                                    • Gość: ja Re: jak liczyc metraż ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 22:51
                                      Tu odpowiedz na powyzsze pytanie....

Deweloper założył, że nasze mieszkanie mierzy 50 m2 bez tynków. Mieszkanie
                                      odbieram oczywiście z tynkami. Jaka jest standardowa grubość tynku, ile
                                      przyjąć, żeby móc wyliczyć, czy metraż jest zgodny z załozeniem?

• Re: metraż mieszkania - jak liczyć?
                                      innylogin 22.02.2005 11:38 + odpowiedz

zobacz tu:
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25568&w=20725960
                                      temat wałkowany aktualnie

• Re: metraż mieszkania - jak liczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                                      Gość: Michał 22.02.2005 20:50 + odpowiedz

Ogólnie są dwie normy definiujące pojęcie powieszchina użytkowa. Polska to
                                      bardzo dziwny kraj i dlatego mamy takie nieprecyzycje prawo, które sprzyja
                                      wszelkiej maści kombinatorom.
                                      Jedna z tych mówi, że mierzy się przed otynkowaniem, a druga (nowsza i zgodna
                                      ze zdrowym rozsądkiem), że po. W przypadku tej pierwszej obmiar jest możliwy
                                      także po otynkowaniu, ale wtedy dolicza się do długości ścian po 2cm na tynk -
                                      obecne tynki gipsowe nie są takie grube i dlatego deweloperzy wykorzystują to
                                      do OSZUKIWANIA klientów.
                                      W linku który podał innylogin jest coś, że należy przyjąć rzeczywistą grubość
                                      tynku używając pierwszej normy, więc radzę walkę z deweloperem - będzie to z
                                      parę tysięcy złotych.

Tak a propos - juz po odbiorze i po podpisaniu aktu notarialnego, zmierzylam
                                      mieszkanie - wychodzi o dobry metr mniej, niz podal deweloper na protokole
                                      oddania mieszkania. Aga, a u Ciebie wszystko sie zgadza?

• Gość: Ada Re: jak liczyc metraż ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:56
                                        ja jestem przed, obawiam sie ze i u mnie bedzie ten problem, liczenie przed
                                        polozeniem tynkow chyba juz spoźnione, co w tej sytuacji zrobi? obliczyc
                                        gotowe mieszkanko i odjąc po 2cm na sciane?
                                        • krewetka WAZNE! 23.02.05, 15:26
                                          dzisiaj odwiedzilam strone spoldzielni, sa juz info o blokach 7 i 8 i okazuje
                                          sie ze to co najgorsze to przed nami... zobaczcie
                                          • krewetka Re: WAZNE! 23.02.05, 16:53
                                            wlasnie widzialam.... na szczescie nie mieszkam w 4 ale i tak problem dotyczy
                                            Nas wszystkich , bede miec mieszkanie w 2 , w Ksiegach Wieczystych nie ma mowy
                                            o sluzebnosci oprzejazdu na dzialke pod blok 8
                                            • Gość: Tomek Re: WAZNE! IP: 62.29.136.* 24.02.05, 14:09
                                              Ale na stronie internetowej spółdzielni pisze że są.
                                            • Gość: Ada Re: WAZNE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 14:13
                                              na dzialke gdzie bedzie stal blok 7 jest sluzebnosc natomiast nie doczytalam
                                              sie w Ksiegach aby była jeszcze inna sluzebność, a na stronce mogą pisać co
                                              chca, takze wlasciwie to nie wiem jak jest naprawde
                                              • Gość: tom Re: WAZNE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 19:05
                                                Na stronie spółdzielni pisze "zgodnie z wcześniejszymi założeniami..." raczej o
                                                nich nie wiedziałem kupując mieszkanie w bloku nr4.
                                                Ciekawy jestem czy mieszkańcy bloku nr 8 aby wydostać się na piechotkę z
                                                osiedla będą obchodzić blok nr3 od strony torów a następnie przechodzić wzdłuż
                                                bloków 1 i 2 (jeśli rzeczywiście mają tam ustanowione stosowne służebności),
                                                czy też obecna "brama przeciwpożarowa" gdy już sprawa ucichnie zamieni się w
                                                ogólno dostępną furtkę.
                                                • Gość: Ada Re: WAZNE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 20:58
                                                  wlasnie, wydaje mi sie ze czeka nas jeszcze nie jedna niespodzianka...
                                                  szczegolnie mieszkancy 4 nie maja powodu do zachwytu:( A co tam slychac z aktem
                                                  notarialnym? czy 5 wkoncu je podpisala?
                                                  • Gość: sąsiedzi łazieneczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 18:37
                                                    witajcie! mam mieszkanko w czwórce i jestem na etapie wykańczania. Mam w
                                                    związku z tym pewien problem, a nie mogę go rozwiązać samodzielnie w tej
                                                    chwili, bo nie mieszkam w krakowie i nie moge podjechać na nasze wspaniałe
                                                    osiedle. Mianowicie, chodzi o łazienkę. Jeśli ktoś z właścicieli mieszkania o
                                                    pow. 49 m odpowie będę wdzieczna.Pytanie jest następujące: jeśli nie
                                                    przebudowywaliście łazieneczki i jest w niej wanna, to między wanną a muszką,
                                                    jaka umywalka się zmieści? czy wejdzie tam 80cm???niby mam kopie z planu
                                                    mieszkania, ale z tego nic nie widać. Będę wdzięczna, jeśli ktoś będzie mógł
                                                    odpowiedziec.
                                                  • Gość: magda Re: WAZNE! IP: *.zek.pl 07.03.05, 12:44
                                                    W imieniu 5 odpowiadam - podpisała!
                                                  • Gość: ?? Re: WAZNE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 18:42
                                                    a mozeby ak stworzyc stonke naszego osiedla? wszystkie sprawy moznaby omawiac
                                                    na bieząco, spotkania, problemy, itp?
                                                  • Gość: Tomek 2 Re: WAZNE! IP: 62.29.136.* 10.03.05, 08:37
                                                    Mam kilka pytań:
                                                    1. Czy podpisał już ktoś akt notarialny i czy są w nim służebności dl adziełki
                                                    nr 50.
                                                    2. Jakie macie terminy wykończenia tzw. małej architektury na osiedlu ja mam 30-
                                                    12-2005. Czy macie ten sam.

pozdrawiam
                                                    Tomek.

p.s. z tą stroną to dobry pomyś - czy ktoś potrafi coś takiego zrobić?
                                                  • Gość: sąsiedzi Re: WAZNE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 18:48
                                                    witaj,
                                                    ad.1.
                                                    nie wiem Tomek z którego domu jesteś, my jesteśmy z 4, nie podpisaliśmy jeszcze
                                                    aktu
                                                    ad.2. natomast termin ukończenia całej małej architektury'w naszym przypadku to
                                                    30 września 2005.
                                                    Właśnie, też się zastanawiam, jak długo będzie plac budowy przed oknami w
                                                    świetle ostatnich wydarzeń tzn. budowy 8 oraz co będzie z naszą piękną drogą
                                                    gdy będzie użytkowana przez ciężarówy dowożące tam materiały na budowę? wg.
                                                    naszej spółdzielni - nic. wytrzyma z powodzeniem!buahaha
                                                    pozdrowienia
                                                  • Gość: Ania Re: WAZNE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 08:51
                                                    Z moich obserwcaji budynek nr 4 to obecna Darowskiego 13, czy ktoś może mi
                                                    powiedzieć czy na działkę, na której stoi ten budynek jest hipoteka przymusowa
                                                    wierzycieli pana Lesia. Bardzo proszę o odpowiedź!
                                                  • Gość: Ada czynsz a garaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 16:15
                                                    czy ktorys z posiadaczy garazu moze napisac w jaki sposob spoldzielnia nalicza
                                                    czynsz (i co wchodzi w te kwote) ?
                                                  • Gość: magda Re: czynsz a garaz IP: *.zek.pl 23.03.05, 09:10
                                                    Czy ktoś z mieszkańców piątki (teraz 11) mógłby mi w skrócie napisać co było
                                                    wczoraj na zebraniu?
                                                  • Gość: Ada Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 20:33
                                                    chyba zaden mieszkaniec 5 tu nie zaglada, a czy to dzis i wczoraj byly
                                                    podpisywane akty w 4 ?
                                                  • Gość: sąsiedzi Re: Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 17:55
                                                    witam!
                                                    tak, wczoraj właśnie podpisywaliśmy akt.
                                                    My zmieniamy dzwi na antywłamaniową gerde. Te, które są teraz zamontowane
                                                    rzeczywiście są świetne- jeśli nie są zamknięte na klucz, same sie otwierają,
                                                    he he. Nie mówiąc już o tym, że można sie przez nie włamać w czasie poniżej
                                                    minuty, lub jednym kopnieciem.
                                          • Gość: bruder Drzwi wejściowe!!!! IP: *.tragedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 21:06
                                            jakie wybieraliście drzwi wejściowe, ja dopłaciłam do Panama Centurion,mam
                                            mieszkanie w bloku nr 2 i dzis poinformował mnie Pan od P. Lesia,że lepiej
                                            byłoby zmienić te drzwi na Herman za 1024 zł, bo te Centuriona maja podobno
                                            duzo usterek (wyginaja się itp.) Jakie macie doswiadczenia. Nie ukrywam, że te
                                            Centuriona wyglądają najlepiej....
                                            • Gość: Tomek Re: Drzwi wejściowe!!!! IP: 62.29.136.* 01.04.05, 11:54
                                              Do mnie też dzwonił i zaproponował mi jakieś w zamian za 720zł. Czy ta zmiana
                                              ma jakiś sens?
                                              • Gość: Ada Re: Drzwi wejściowe!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 21:19
                                                ja wybralam drzwi Hoerman, mimo ze nie sa za ladne, zdecydowalam sie na nie
                                                gdyz wydaja mi sie solidniejsze od tych drugich, klamke zawsze mozna
                                                zmienic...ale i tak uwazam ze mogli cos lepszego zaproponowac, Tomek a Ty jakie
                                                wybrales?
                                                • Gość: Tomek Re: Drzwi wejściowe!!!! IP: 62.29.136.* 02.04.05, 09:09
                                                  cześć Adka,

Niewiem jakie jakieś za 400 ale ponoć się krzywią od wilgoci i zaproponowali mi
                                                  jakieś za 700. - od kiedy oni są tacy troskliwi?
                                                  • Gość: Ada Re: Drzwi wejściowe!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 10:35
                                                    a czy ktos ma zamontowane drzwi Hoermann i moze cos o nich napisac?
                                                  • Gość: trójka Re: IP: 62.233.213.* 14.04.05, 09:47
                                                    Witam, kupiłam mieszknie w budynku nr 3 i jestem bardzo zaniepokojona, że od
                                                    ponad dwóch miesięcy nic nie zostało zrobione!!! W lutym postawiono parter i na
                                                    tym koniec. Czy ktoś posiada jakieś informacje na ten temat. Szukam kontaktu z
                                                    osobami, które kupiły mieszkanie w tym budynku. Pozdrawiam.
                                                  • Gość: sąsiedzi Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 16:45
                                                    witaj, ja jestem z dawnej czwórki.nic o tym nie wiem, ale faktycznie niewiele
                                                    sie tam dzieje. moze to ma jakis związek z tym ze przed nami czyli przed 4 ma
                                                    być tem ósmy blok budowany? może to im stopuje Waszą budowę z jakichś
                                                    względów...najprosciej - jesli oczywiscie tego już nie zrobiłaś - jest
                                                    zadzwonić do spółdzielni. a tak naprawde, to ja bym juz targala za uszy
                                                    prezesa, niech Ci spokojnie odpowie na to pytanie. pozdrawiam,m.
                                                  • Gość: TMS tynki w budynku nr 2 IP: *.agh.edu.pl 18.04.05, 22:30
                                                    Witam i pozdrawiam wszystkich mieszkańców Enklawy !
                                                    Jestem przyszlym mieszkańcem budynku nr 2.
                                                    Jeśli na forum jest jakiś mój przyszły sąsiad to może doda mądre slowo w
                                                    dyskusji.
                                                    Mam mieszkanie na 3 piętrze i martwi mnie stan tynków - wygląda to fatalnie...
                                                    wszystkie sufity i ściany blisko sufitów się łuszczą - podobno zawiniła ekipa
                                                    tynkująca mieszkanie, gdyż zaraz po otynkowaniu zostawili w mieszkaniu otwarte
                                                    okna i mróz zrobił swoje..
                                                    Tak zresztą wyglądają wszystkie mieszkania na tym piętrze w mojej klatce
                                                    schodowej..
                                                    Mają to podobno naprawiać, ale mam wątpliwości co do tego na ile to będzie
                                                    skuteczne.
                                                    Jeśli zagląda tu ktoś z moich przyszłych sąsiadów, proszę o kontakt...
                                                    Mój nr GG:9032674
                                                    Pozdrawiam!
                                                    TMS
                                                  • Gość: Ada Re: tynki w budynku nr 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 04:39
                                                    dokladnie tak jest szegolnie w duzym pokoju ( wschod), moze warto byloby wybrac
                                                    sie na budowe i pogadać?
                                                  • Gość: TMS Re: tynki w budynku nr 2 IP: *.agh.edu.pl 21.04.05, 20:13
                                                    Witam!
                                                    Dzisiaj bylem na budowie. Wlasnie poprawiali tynki. Jak wyschna to trzeba
                                                    bedzie sprawdzic na ile skutecznie.
                                                    Oprocz tynkow jest jeszcze problem z jakoscia wylewki na balkonie.
                                                    U mnie sie luszczy. Mysle ze to tez sprawa przemarzniecia i to rowniez mam
                                                    zamiar przedyskutowac z kierownikiem budowy.
                                                    Ada, jesli chodzi o spotkanie na budowie to bardzo chetnie.
                                                    Czy sobota moze byc? Jesli tak, o ktorej godzinie?
                                                    Pozdrawiam
                                                    TMS
                                                  • Gość: Ada Re: tynki w budynku nr 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 20:29
                                                    TMS kliknij do mnie na gg 245158
                                                  • Gość: Tomek Re: IP: 62.29.136.* 18.04.05, 09:05
                                                    Witam, jeżeli podpisałaś z nimi umowę powinien tam być harmonogram prac,
                                                    powinnaś sprawdzić czy on się zgadza z stanem faktycznym.

Pozdrawiam
                                                    Tomek.
                                                  • Gość: A Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:53
                                                    a o jaki harmonogram chodzi? bo ja nie mam ( blok 2 )
          • Gość: ada nowe bloki - info z urzedu IP: 217.98.52.* 28.09.05, 21:43
            Czesc,
            czy ktos z Was - mieszkancow moglby podac mi numer wniosku (sprawy) o
            pozwolenie na budowe bloku nr 7 i 8 (powinien byc na pismach z urzedu
            zawiadamiajacych Was o postepowaniu).
            Chce dowiedziec sie w urzedzie miasta jak sprawa stoi, a do tego nie wystarczy
            nazwisko inwestora, tylko trzeba numer wniosku (sprawy).
            Bede wdzieczna
        • martelka2 Re: rury-piecyki w lazienkach 04.12.05, 21:33
          Witam nowych sasiadow, wlasnie przygotowuje moje lokum w budynku 1 i tez mam
          problem z tym piecykiem. Nie bardzo wiem co zrobic z takim wielkim pudlem, jak
          go ukryc za jakąs zabudową ale tak zeby mi nie zagracilo małej łazienki. Prosze
          o pomoc, moze jakies pomysly starszych mieszkancow Enklawy:).
          Pozdrawiam.
          • Gość: Trev Re: rury-piecyki w lazienkach IP: *.zax.pl 05.12.05, 10:51
            Najlatwiej bylo zajac sie w momencie, gdy jeszcze nie bylo scianek dzialowych i
            rozprowadzonych instalacji. U siebie zaplanowalem mala wneke do ktorej
            wpakowalem piec a pod niego pralke i oba urzadzenia zabuduje w szafie wnekowej.
            Tyle ze takie zmiany byly mozliwe na samym poczatku, bo jesli masz juz
            rozprowadzone instalacje, to teraz jest to co najmniej bardzo trudne - zostaje
            ci kombinowanie z meblami, bo na przenoszenie pieca w inne miejsce jest juz
            raczej zbyt pozno
            • Gość: Szymon36 Re: rury-piecyki w lazienkach IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 09.12.05, 11:54
              Trev, kilka dni temu pisales, ze teraz jest juz prawie nie mozliwe przerobienie
              ukladu pieca gazowego.. W czym jest problem i wlasciwie jak duzy i gleboki jest
              ten piec?
              Sam zaczalem sie zastanawiac nad wpakowaniem pralki pod piec i zastanawiam sie
              czy to bedzie mozliwe, bo nie wiem na jakiej wysokosci od podlogi bedzie
              zawieszony...
              • Gość: Trev Re: rury-piecyki w lazienkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 12:19
                czesc rurek doprowadzajacych wode i gaz wchodzi do pieca od dolu i zaczynaja sie
                na wyskokosci ok 1,3m (na oko). Jesli chcesz przeniesc piec w inne miejsce (musi
                byc jednak dostep do pionow gazowych - sa inaczej zbudowane niz wentylacyjne) to
                wszystkie doprowadzenia (woda, gaz) i wyjscia z pieca (co i ciepla woda) musza
                zostac przeniesione w nowe miejsce. Wiekszosc rur idzie pod wylewka, wiec
                jakiekolwiek zmiany sa mozliwe jedynie przed ich wykonaniem - pozniej jest to w
                zasadzie niewykonalne.
                Jedyny problem z piecem jest taki, ze czesc rurek przy piecu jest na widoku i
                wyglada to ochydnie, a zgodnie z planami piec jest zwykle ladowany w
                wyeksponowanym miejscu (czesto np. na srodku sciany) :(
                • Gość: Szymon36 Re: rury-piecyki w lazienkach IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 10.12.05, 14:46
                  No tak, teraz ma to dla mnie sens, dziekuje. Piszesz jednak, ze piec wisi
                  (jesli dobrze zrozumialem) na wysokosci ok.1.3 metra od podlogi. Jaki wiec jest
                  problem, poza osobistymi preferencjami estetycznymi zeby wlozyc prolke pod
                  spodem, a nastepnie zakudowac calosc szafka?
                  • Gość: Trev Re: rury-piecyki w lazienkach IP: *.zax.pl 10.12.05, 19:39
                    Problemu teoretycznie nie ma, chyba że piec wisi np. na srodku sciany w lazience
                    i nawet bez dodatkowej obudowy szafką zagraca pomieszczenie i ogranicza
                    mozliwosci w miare sensownej aranzacji (widzialem taka lazienke, dlatego o tym
                    pisze).
                    Jak poszperasz w starszych wiadomosciach na forum, to ktos kiedys wkleil link
                    do slicznej fotki (albo wysylal jpga na poczte) ukazujacej cale piekno pieca i
                    jego montazu w wykonaniu specjalistow pana lesia.
                    • Gość: Szymon36 Re: rury-piecyki w lazienkach IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 11.12.05, 02:10
                      No tak, to wiele wyjasnia :)) Wlasciwie to juz mam przedsmak zabawy przed
                      odbiorem mieszkania: krzywe sciany, zle zamontowane grzejniki, nieszczelne okna
                      itp. Zobaczymy jak sie wywiaza z poprawek, bo zamierzamy to zglosic
                      kierownikowi budowy...
                      • Gość: Ada Re: rury-piecyki w lazienkach IP: *.zax.pl 11.12.05, 08:16
                        ja mialam szczescie bo niedorobek bylo niewiele, ale z ich poprawkami nie
                        moglam sie doprosić
                        • Gość: Trev Re: rury-piecyki w lazienkach IP: *.zax.pl 11.12.05, 12:11
                          Jak zobaczysz ich specjalistow, ktorzy kiedys po dluuugim czasie pojawia sie
                          zeby usunac niedorobki, to na sam ich widok bedziesz wolal miec aktualne
                          niedorobki niz to co nowego moga sp... :(
                          • Gość: Ada Re: akt notarialny IP: *.zax.pl 11.12.05, 13:20
                            czy w zwiazku z tym ze akty notarialne były podpisywane u jednego notariusza,
                            dostaliscie jakiś upust?
                            • Gość: J Re: akt notarialny IP: 62.29.136.* 12.12.05, 09:56
                              Z tego co się dowiedziałem nie ma co liczyć na podpisanie aktów notarialnych w
                              2 do końca grudnia czyli zgodnie z umową. Filma Leś zmienia przeznaczenia
                              lokali na parteże i niemoże dostać pozwolenia na użytkowanie i dlatego cała
                              sprawa się przeciąga. Dla nas jest to problem odliczeń na remonty mieszkań -
                              jeżeli nie dostaniemy aktu do końca roku nie będziemy mogli odliczać tycz
                              kosztów.

Pozdrawiam
                              J
                              • Gość: Ada Re: akt notarialny IP: *.zax.pl 12.12.05, 16:54
                                przeciez od dluzszego czasu wiedzieli ze na parterze bedą mieszkaniaciekawe jak
                                dlugo to jeszcze potrwa, podobno od marca zmieniaj sie oplaty u notariusza i
                                sądowe ( na korzysc kupujacego), czy wiecie cos na ten temat?
                                • Gość: Szymon36 Re: akt notarialny IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 12.12.05, 23:45
                                  Wg mojej wiedzy w marcu przyszlego roku zmienia sie jedynie oplaty sadowe (nie
                                  ma to zwiazku z taksami notarialnymi). Na wszelki wypadek podaje Ci zrodlo
                                  wiedzy: Wejdz na strone www.dominium.pl , nastepnie w lewym dolnym rogu ekranu
                                  znajdziesz naglowek INFORMACJE. W podpunktach beddzie: PORADNIK MIESZKANIOWY
                                  (kliknij na to). Na kolejnej stronie spojz na PODATKI< OPLATY. Pod tym
                                  naglowkiem znajdziesz :' Rewolucje w oplatach sadowych'. Ten artykulik wiele
                                  wyjasnia..
                              • Gość: ss Re: akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 17:54
                                A może tak pana Lesia zbiorowo do sądu ???
                                Ja też nie mam zamiaru stracić ulgi remontowej jest orzecznictwo w tej sprawie
                                NSA ,ZE WARUNKIEM NIEZBĘDNYM DO SKORZYSTANIA Z ULGI JEST POSIADANIE TYTUŁU
                                PRAWNEGO DO LOKALU , ZA TYTUŁ PRAWNY UWAŻA SIE własnośc , umowe uzyczenia
                                umowe najmu lub dzierżawy inny stosunek zobowiązaniowy , z którego wynika prawo
                                do podatnika do korzystania z lokalu mieszkalnego , prawo do korzystania
                                zlokalu mieszkalnego nabył kazdy z nas w chwili odbioru technicznego ,tej linii
                                należy sie trzymac ,ale tak naprawde wszystko zależy od naczelnika urzedu
                                skarbowego można miec niezłe przejścia przez pana Lesia , jak widze pan Les
                                reaguje szybko na pisma więc trzeba pisać do niego w każdej sprawie to może sie
                                zmeczy natretami i przyspieszy działania
                                • Gość: Ada Re: akt notarialny IP: *.zax.pl 12.12.05, 18:11
                                  tak, tylko jak to zorganizować? jest nas na tym forum za malo zeby cos uradzić
                              • Gość: Trev Re: akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 08:48
                                Z moich zrodel informacji wynika, ze mozna odliczyc koszty remontu/wykonczenia
                                jesli faktury zostaly wystawione gdy juz jestesmy wlascicielami lokalu, bo sam
                                odbior czy umowa zakupu mieszkania podobno nic nam nie daja. Sam skonczylem
                                remont w lutym a dopiero w kwietniu podpisalismy akt notarialny i uslyszalem w
                                US ze nie moge odliczyc kosztow remontu bo nie bylem jeszcze wlascicielem...
                                Jesli ktos zna jakas korzystniejsza wykladnie prawna, to bede wdzieczny za
                                informacje (ale chodzi mi o rzeczywisty stan, a nie nasze pobozne zyczenia czy
                                logike, bo w US logika nie ma znaczenia)
                                • Gość: Tom Re: akt notarialny IP: *.zax.pl 20.12.05, 14:58
                                  Odnośnie ulg zamieszczam dwa linki:

dom.gazeta.pl/prawo/1,65588,3052913.html
                                  www.gazetaprawna.pl/cykle/cykl.html?cykl_id=13&dok=1591.27.3.2.7.2.0.1.htm
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: Trev Re: akt notarialny IP: *.zax.pl 20.12.05, 18:36
                                    Wielkie dzięki Tom :D
                                    Protokół zadwczo-odbiorczy mam, więc sprawa załatwiona (a miłej pani z US bardzo
                                    grzecznie wytłumacze, żeby najpierw zapoznała się z przepisami i ich
                                    wykładniami, a później dopiero udzielała informacji).
    • Gość: TMS Re: Enklawa Bronowicka IP: *.agh.edu.pl 21.04.05, 22:32
      Mam prosbe: czy ktos z mieszkancow moze mi powiedziec ile w sumie wynosza
      oplaty za mieszkanie ok 50 m2? Ile wynosi czynsz? itp...
      Z gory dziekuje !
      Pozdrawiam
      TMS
      • Gość: Tomek Re: Enklawa Bronowicka IP: 62.29.136.* 22.04.05, 12:51
        Sootkanie na budowie może być, proszę tylko o godz.
        • Gość: Ada Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 21:00
          moze na początku tygodnia? dla mnie godzina obojętna
          • Gość: Ada Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 16:23
            a moze spotkalibysmy sie w srode ( po dlugim weekendzie) np o 16:00?
            • Gość: Trev Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 15:32
              Ada: podeslij mi info (trevi@o2.pl)kiedy planujecie spotkanie
              mom mala prosbe - jesli masz taka mozliwosc przynies na spotkanie wypis z
              ksiegi wieczystej dotyczacy waszego bloku (o ile taki dostalas w spoldzielni
              przy podpisywaniu umowy)
              z gory dzieki
              • Gość: Ada Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:43
                hej, sasiedzi z 2 co z tym spotkaniem?
                • krewetka spotkanie 13.05.05, 12:02
                  hej, czy odbylo sie spotkanie na temat budowy bloku nr 8?
                  • Gość: Tomek odbiory mieszkań IP: 62.29.136.* 17.05.05, 17:07
                    CZy orejentował się już ktoś w temacie odbioru mieszkań w budynku nr.2.
                    • Gość: Ada Re: odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:34
                      jeszcze nie, jak narazie to przyszło tylko pismo, ze mozna zawierac umowe z
                      gazownia ( nie za wcześnie?) moze ktos wie coś wiecej?
                  • Gość: sąsiedzi Re: spotkanie IP: 149.156.184.* 18.05.05, 09:01
                    tak, odbyło się to spotkanie. jakiś tydzień temu. nie przyszło zbyt wiele osób
                    ale najbardziej zainteresowani byli.
                    • Gość: Ada Re: spotkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 11:15
                      a czy mozecie napisac jakies szczegóły?
                      • Gość: sąsiedzi Re: spotkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 21:38
                        Oczywiście, ale w tej sprawie proponuję kontakt na gadu lub skype.numer gg:
                        1624486.najczęsciej jestem wieczorami.
    • Gość: Tomek Odbiory mieszkań w 2 IP: 62.29.136.* 03.06.05, 19:03
      Czy orejentował się już ktoś na temat możliwości odbiorów mieszkań w budynku
      nr. 2
      • Gość: Ada Re: Odbiory mieszkań w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 21:13
        hej, rozmawialam jakis czas temu z kier budowy to powiedzial zeby pytac na
        początku czerwca , mozna by zadzwonic to spoldzielni
        • Gość: Adka Re: Odbiory w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 17:16
          w sprawie odbiorów mieszkan w 2 trzeba dzwonic do p. Koczura po 15 czerwca
          • Gość: Ada Re: Odbiory w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 17:37
            mozna juz podpisywac umowe z zakladem energetycznym
            • Gość: agnieszka Re: Odbiory w 2 IP: *.bphpbk.pl 23.06.05, 15:22
              prosze o bliższą infromację, gdzie i kiedy?czy dostaniemy coś poczta jak w
              przyp. zakladu gazowniczego?pozdrawiam
              • krewetka Re: Odbiory w 2 23.06.05, 17:02
                tak, przyślą zawiadomienie poczta, ale mozna iść podpisac bez tego, ja juz
                wczoraj podpisalam umowe, na ul. Śląskiej ( do godz 15), trzeba miec ze soba
                dowód i ksero umowy
                • Gość: Ada do wlascicieli garazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 19:03
                  czy udalo Wam sie zbić troche " czynsz" za garaz? za co oni chce te 1,41/m ?
                  • Gość: agnieszka Re: do wlascicieli garazy IP: *.bphpbk.pl 30.06.05, 09:12
                    to prawda, jestem zaskoczono, przeciez w garazach nikt nam sprzatal nie bedzie,
                    a za prad ktory tam zuzyje i tak musze zaplacic, wiec skad takie koszty?????
                    • Gość: Ada Re: do wlascicieli garazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:48
                      moze ktorys z mieszkancow 6,5,lub 4 zdradzi te tajemnice?
                      • Gość: Damiaszek Re: do wlascicieli garazy IP: *.itn.com.pl 16.01.06, 13:45
                        To proste, przez rok są monopolistą i płaci się taką stawke jak narzucą. Po roku
                        zrezygnowaliśmy z ich (Wspólnoty-Inwest) usług i wynajeliśmy do zarządzania i
                        administracji firme po cenach rynkowych.
                        • Gość: A Re: do wlascicieli garazy IP: *.zax.pl 16.01.06, 13:59
                          mozesz cos wiecej napisac o tej firmie? jakie ma stawki?
    • Gość: Tomek odbiory mieszkań IP: 62.29.136.* 07.07.05, 12:46
      Czy ktoś już odbierał mieszkanie w 2
      • Gość: Ada Re: odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 12:51
        ja odbieram dzisiaj
        • krewetka mieszkanko odebrane :) 11.07.05, 13:24
          mieszkanko odebrane:) na szczescie wiekszych usterek nie ma , natomiast garaz
          niestety, jeszcze nie odebrany z powodu licznych wad, mi.in sypiacy sie tynk
          przy drzwiach
          • Gość: mm Re: mieszkanko odebrane :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 13:40
            wczoraj tez miałam zamiar odebrac ale niestety u mnie sa porysowane szyby aby
            to zobaczyć trzeba umyć samemu okna oraz drzwi wejściowe nie były nalezycie
            osadzone
            • Gość: kkw Re: mieszkanko odebrane :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 10:06
              tak z drzwiami jest problem tez to potwierdzam
              • Gość: Ada mieszkania w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 11:13
                Gość portalu: kkw napisał(a):

> tak z drzwiami jest problem tez to potwierdzam

tzn jakie?
                • Gość: jan Re: mieszkania w 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 17:59
                  generalnie drzwi są niedopasowane do ościeżnic i to dotyczy sporej liczby drzwi
                  oglądałem drzwi w klilunastu mieszkaniach ,ale jeśli ktoś zmienia te najtańsze
                  drzwi to nie ma to dla niego wiekszego znaczenia gorzej jeśli ktoś kupił te
                  najdroższe bo może sie zdenerwowac -1200 złotych do wyrzucenia, tak ogólnie to
                  budynek nr 2 miał przemrożone ściany przez zimę i prędzej czy póżniej to
                  wyjdzie bo plamy na scianach były dosc duze ogólnier trochę usterek niestety
                  jest
                  • Gość: Ada Re: mieszkania w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 21:04
                    a czym te przemrozenia mogą sie objawić, i kiedy? ja zamowilam te najdrozsze
                    drzwi, przy odbiorze niczego sie niedopatrzylam ( nie wiem czy dobrze czy zle)
                    • Gość: jan Re: mieszkania w 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 13:43
                      moje drzwi są żle dopasowane jest szpara miedzy ościeżnicą a skrzydłem tak ze
                      jak są zamknięte to złodziej spokojnie wsadzi łom , tylko po co mi w takim
                      układzie drzwi antywłamaniowe?....
                      Przemrożenia zauważył kiesyś mój kolega budowlaniec jak zaczną grzac to może
                      coś wyjsć a może nie ,jeśli to wyschło przez lato
                      • Gość: Ada Re: mieszkania w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 20:18
                        o co powiedzicie o progach? wydaje mi sie ze lepiej zmienić na inne?
                      • Gość: marek Re: mieszkania w 2 IP: 195.136.30.* 17.07.05, 13:33
                        Witam!
                        jestem mieszkańcem starej piątki.
                        Przyjżyjcie się dokładnie oknom, niektóre skrzydła nie pasują do ościeżnic
                        tak ,że po zamknieciu uszczelka tylko w połowie dolega do ościeżnicy!
                        pozdro!
                        • Gość: Trev Re: mieszkania w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 13:15
                          Najczestsze usterki w mieszkaniach to rzeczywiscie niedopasowane do oscieznic
                          lub krzywo wstawione drzwi (z moimi hormannami bawili sie kilka dni i na koniec
                          wykuli calosc i wstawiali ponownie). Okna sa najtansze i ogolnie slabe, wiec
                          prawdopodobnie za kilka lat i tak trzeba bedzie wymieniac. Mam nadzieje ze nikt
                          z was nie zamowil zwiekszenia standardu drzwi wewnetrznych, bo to juz jest
                          makabra - oscieznice zle dociete, krzywe, czesto drzwi, oscieznice i opaski
                          niedopasowane kolorystycznie.
                          Ale to jeszcze nie wszystko - na dodatek jasnie pan les wpisal wam w dzialke
                          obciazenie w ksiegi wieczyste polegajace na prawie do przejazdu i przechodu dla
                          dzialki na ktorej stanie blok 8. Caly ruch samochodowy z tego bloku bedzie
                          przebiegal droga przed blokiem 1 i 2. Co najciekawsze, dzialka pod blok nr 8
                          zostala zakupiona dopiero pod koniec roku 2004 gdy wiekszosc z was miala juz
                          podpisane umowy zakupu, czyli de facto les zmienil wlasnosci przedmiotu umowy.
                          Dokladajac do tego fakt, ze moze byc trudno postawic blok nr 7 w tym miejscu
                          gdzie pokazuje to aktualna wizualizacja ze wzgledu na linie wysokiego napiecia,
                          moze okazac sie, ze blok 7 zostanie przeniesiony obok bloku 8 (przed blok 5) i
                          wtedy caly ruch z niego takze bedzie biegl wam przed oknami. Niby to nic, ale
                          ruch samochodowy zwiazany z ok. 70 mieszkaniami moze wam solidnie dac w kosc.
                          Wedlug mnie jesli po podpisaniu umowy zakupu dokonano zmian przedmiotu umowy
                          powinniscie zadac odszkodowania.
                          • Gość: Ada Re: mieszkania w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 14:07
                            wydaje mi sie ze trudno bedzie cokolwiek walczyc z tym prawem przejazdu, byc
                            moze wiecej do powiedzenia beda mieli i, ktorzy pospisali akt notarialny na
                            zakup mieszkania, czy w momenci wpisywania takiego uzyczenia nie powinni byz
                            zawiadomieni?
                            • Gość: Golan Re: mieszkania w 2 IP: *.zax.pl 29.07.05, 14:41
                              Mnie się wydaje, że jeśli podczas podpisywania umowy przystąpienia do inwestycji
                              nie było wpisanej służebności dla tej dokupionej później działki i nie było
                              żadnej informacji od inwestora, to nie ma prawa wprowadzać zmian do przedmiotu
                              umowy. Jeśli ktoś brał kredyt na mieszkanie, to standardowym dokumentem
                              wydawanym przy podpisywaniu umowy był m.in. wyspis z ksiąg wieczystych gdzie nie
                              figurowała ta służebność. W takim wypadku chyba dość łatwo udowodnić, że końcowy
                              "produkt" różni się w istotny sposób od tego jaki został zakontraktowany. A to
                              powinno wiązać się z odpowiednim odszkodowaniem.
                              • Gość: Tomek Re: mieszkania w 2 IP: 62.29.136.* 30.07.05, 11:07
                                Tak w księdze wieczystej działki, na której stoi blok nr 2 jest wpisana
                                służebność przejazdu dla działk nr. 50 czyli tam gdzie ma stanąć blok nr 8. A w
                                wyciągu przy podpisywaniu umowy takiej niebyło. Pan z firmy Leś twierdzi że
                                mogli to zrobić, ale do końca nie jest przekonany. Trzeba by to wyjaśnić.
                                pozdrawiam
                                • Gość: gosc Re: mieszkania w 2 IP: *.zax.pl 08.08.05, 23:37
                                  Z tym dopisywaniem służebności przejazdu dla bloku nr 8 to kpina.
                                  Owszem - jest zgodne z prawem, bo wpis został dokonany gdy właścicielem był Leś
                                  (własnośc przenoszona jest notarialnie dopiero po oddaniu lokalu). Tyle że w
                                  zgodzie z prawem został dokonany sam wpis - osoby które zapłaciły za mieszkania
                                  zostały po prostu oszukane. To tak, jakbym sprzedawał samochód z zastrzeżeniem,
                                  że przekaże go przyszłemu właścicielowi dopiero za jakiś czas (np. potrzebny do
                                  wykonania naprawy czy malowania), a w międzyczasie (po odebraniu gotówki od
                                  kupującego) spisuję np. z teściem umowę, że w każdy piątek samochód jest do jego
                                  wyłącznej dyspozycji i potwierdzam ją notarialnie. Wszystko zgodnie z prawem,
                                  tylko nabywca samochodu czuje się tak jak przyszli mieszkańcy bloku nr 2 i
                                  niedługo także nr 1.
                                  Pozdrawiam sąsiadów i mam nadzieję że coś z tym zrobimy
      • Gość: aga 303 Re: odbiory mieszkań IP: *.bphpbk.pl 15.09.05, 10:44
        witam, czy ktoś sie orientuje, czy mozna się juz meldowac w budynku nr 14? w UM
        uzyskałam informacje, że moge się zameldowac na podst. umowy przedwstępnej i
        protokołu zdawczo- odbiorczego mieszkania. jednak w nim zobowiazywalismy sie
        wobec firmy Les, ze nie bedziemy zamieszkiwac w lokalu do momentu uzyskania
        przez niego pozwolenia na uzytkowanie budynku.
        • Gość: TOMEK Re: odbiory mieszkań IP: 62.29.136.* 15.09.05, 11:49
          Nie można się zameldować poniewaź nie posiadamy aktu notarialnego, czyli
          formalnie nie jesteśmy właścicielami, podpisanie aktów notarialnych miało
          nastąpić pod koniec września ale czegoś tam brakuje i ponoć będą na początku
          listopada. Najlepiej zadzwoń do spółdzielni.
          pozdrawiam.
          Tomek.
          • Gość: A Re: odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 13:15
            ciekawe jak w tej sytuacji wyglada obieranie listow poleconych na poczcie?
            wystarczy dowod osobisty ( z zameldowaniem gdzie indziej?)
    • Gość: almo Re: Enklawa Bronowicka IP: 195.136.30.* 01.08.05, 17:24
      Hej!
      Mam zamiar załozyć sobie internet w tej firmie co obsługuje nasze osiedle, ale
      nie wiem czy warto. Jest to internet radiowy tak? Jaka jest przepustowość
      takiego łącza w praktyce? Pytam Was bo w tej firmie mówili mi ,że oczywiście
      wszystko bardzo szybko "śmiga" Chodzi mi o takie zwykłe kozystanie z sieci bez
      ściągania filmów.

pozdrawiam i dziękuję z góry za informację!
      • Gość: Trev Re: Enklawa Bronowicka - sieć IP: *.zax.pl 02.08.05, 11:27
        Na samym początku były drobne problemy (kilka miesięcy temu), ale teraz jest
        całkiem w porządku. Jeszcze niedawno wykorzystywali równolegle 2 łącza do
        osiedla - DSL tpsy i radio prawdopodobnie ProFuturo. Ogólnie nie można narzekać.
        • Gość: Ada Re: mieszkania w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 05:43
          tylko czy cos sie da z tym zrobic? a co z osobami co podpisaly akt notarialny
          na budowe mieszkanka? czy nie powinny byc powiadomione o zmianach w sluzebnosci?
          • Gość: gosc Re: mieszkania w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 16:06
            Uważam, że powinniśmy wszyscy zostać poinformowani o takich zmianach - w końcu
            chyba wszystkim osobom, które mają okna na środek osiedla będzie przeszkadzał
            szum zwiększonej ilości samochodów, nie mówiąc już o dodatkowym kurzu w domu.
            Jeśli Leś nie zdecyduje się potraktować nas poważnie to zostanie kwestia
            dochodzenia odszkodowania na drodze sądowej - w końcu nie wolno bezkarnie robic
            wszystkich w konia i traktowac ludzi jak bydło idące na rzeź.
            Z tego co wiem, Leś wszystkich tak potraktował - mieszkańcy czwórki otrzymali
            pierwszą oficjalną informację o nowym bloku dopiero na zebraniu wspólnoty, a
            więc po odbiorze mieszkań i podpisaniu aktów notarialnych.
            Przed podpisaniem aktu notarialnego wypadałoby nakazać usunięcie wpisu o
            służebności, która została wpisana po podpisaniu umowy zakupu.
            • Gość: Ada Re: mieszkania w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 17:27
              najlepiej, jakbyśmy sie spotkali przed podpisaniem aktu notarialnego, moze
              pomogloby pismo wyslane do p. Lesia?
              • Gość: kasia Re: mieszkania w 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 16:33
                czy nadal pojawiają się usterki w 2 mnie odpada balkon
                • Gość: Ada Re: mieszkania w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 18:45
                  jak to Ci balkon odpada???? napisz cos wiecej... u mnie w garazu wylewka przy
                  bramie byla za wysoko i drzwi podczas zamykania tarły ( farba zeszla), obiecali
                  podszlifowac, w mieszkaniu rdzewiały rury gazowe, brak było kratki
                  wentylacyjnej w garazu, odpadał tynk przy bramie garazowej ( wsporniki) to
                  chyba tyle usterek u mnie
                  • Gość: A Alarm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:17
                    Czy ktos z Was ma zalozony alarm w mieszkaniu?
                    • Gość: Ada akty w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 18:13
                      czy ktos cos wie, kiedy maja byc podpisywane akty?
                      • krewetka Re: akty w 2 18.10.05, 18:22
                        oj, cos nam sie rozpada forum :( czy ktos tu czasem jeszcze zaglada?
                        • Gość: sąsiedzi Re: akty w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 21:55
                          właśnie-rozpada się. zaglądam czasem, żeby zobaczyć czy ktoś coś pisze:)
        • Gość: hp Re: Enklawa Bronowicka - sieć IP: *.comarch.pl 27.01.06, 09:26
          witam
          Próbuję się skontaktować z providerem firmą zax,w celu założenia gniazdka
          internetowego (rozumiem że oni administrują sieć na enklawie) i dzwoniąc pod
          126413141 (nr z www.zax.pl) słyszę komunikat w stylu 'nie ma takiego numeru'.
          Czy któryś z mieszkańców korzystający z usług ww firmy może podać mi aktualny nr
          tel lub podpowiedzieć dlaczego nie można się tam dodzwonić.
          pozdrawiam
          • Gość: A. Re: Enklawa Bronowicka - sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 12:07
            faktycznie, nie mozna sie do nich dodzwonic, moze maja jakas awarie tel?
            napisz @ do nich.
            • Gość: hp Re: Enklawa Bronowicka - sieć IP: *.comarch.pl 27.01.06, 12:18
              już pisałem:) chwilę temu dostałem odpowiedź, że nr jest uszkodzony i należy
              dzwonić na 12 648 94 98, więc problem się rozwiązał
              • Gość: Trev Re: Enklawa Bronowicka - sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 10:48
                Może założylibyśmy jakieś forum osiedla z ograniczeniem dostępu tylko dla
                mieszkańców, gdzie każdy musiałby się zarejestrować i otrzymać uprawnienia do
                odczytu i pisania wiadomości. Mielibyśmy spokój z obawami że informacje jakie tu
                podajemy dotrą do niepowołanych osób (no chyba że ktoś z mieszkańców będzie
                "kolaborował" z naszym ukochanym inwestorem, ale tego nigdy nie uda się
                wykluczyć w 100%).
                Kolejnym plusem byłaby możliwość omawiania bieżących spraw - teoretycznie sprawy
                danego bloku mogą być omawiane za zebraniach wspólnoty, ale te zdarzają się
                bardzo rzadko, a kontakt między osobami z różnych bloków właściwie ogranicza się
                do sieci lub prywatnych rozmów.
                W razie czego mogę się podjąć administrowania takiego forum, ale na razie ciekaw
                jestem jak zapatrujecie się na taką propozycję.
                Pozdrawiam

Trev
                • Gość: miła Re: Enklawa Bronowicka - sieć IP: *.zax.pl 29.01.06, 09:07
                  tylko w jaki sposob sprawdzisz czy np "Zoska" jest faktycznie mieszkanka?
                  • Gość: Trev Re: Enklawa Bronowicka - sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 12:29
                    zasady autoryzacji użytkowników możemy ustalić - najbardziej restrykcyjną formą
                    może być nawet umówienie się na spotkanie osobiście np. z umową zakupu czy
                    protokołem zdawczo-odbiorczym (albo aktem notarialnym) i wtedy dopiero
                    użytkownik zostanie zautoryzowany na forum.
                    Taka forma da nam chyba największą pewność, ale z drugiej stgrony jest nieco
                    uciążliwa, ale to oczywiście na razie propozycja, więc jeśli macie inne to
                    jestem jak najbardziej otwarty na propozycje.
                    Pozdrawiam wszystkich
                    • peter.76 Re: Enklawa Bronowicka - sieć 14.02.06, 17:05
                      Witam,
                      Zagląda ktoś tu jeszcze :)???
                      Czy ruszyła do przodu sprawa forum osiedlowego?
                      Pozdrawiam wszystkich
                • Gość: P&P Re: Enklawa Bronowicka - sieć IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 30.01.06, 08:44
                  Dla mnie bomba!
                  Popieram pomysł w 100 procentach. Może w końcu bez większych obaw będzie można
                  spokojnie wypowiadać się na bierzące tematy dotyczące wspólnych spraw
                  mieszkańców.
                  Pozdrawiam!!!!
    • Gość: brono Re: Enklawa Bronowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 09:36
      Wszystko już chyba zostało napisane...
      • Gość: Ada Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 26.10.05, 12:08
        zawsze sa jakies sprawy, tylko pewnie ludzie nie maja czasu
        • Gość: sąsiedzi Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 19:29
          temat sie zacznie gdy dostaniemy decyzje o zagospodarowaniu przestrzeni, pod
          blok nr 8...A taka decyzja kiedyś pewnie przyjdzie.
          • Gość: Tomek Re: Enklawa Bronowicka IP: 62.29.136.* 02.11.05, 14:19
            Jeżeli dostaną, lub jeśli już dostali pozwolenie na budowę to możemy zapomnieć
            o skutecznych protestach, więc trzeba by się było bardzo szybko zorejentować co
            się dzieje w tej sprawie.
            • Gość: Trev Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 12:30
              Na razie nie ma jeszcze decyzji o przekwalifikowaniu gruntów, ale podobno
              niedługo ma zostać wydana.
              "Sąsiedzi" - skontaktujcie się ze mną mailem - pisałem kilka razy ale maile
              pozostały bez odpowiedzi.
              • Gość: sąsiedzi Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 20:01
                w porzadku. odezwiemy się. może nie masz naszych nowych adresów.
    • Gość: UU Nowa Inwestycja Lesia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 16:04
      Na prądniku podobno.....
      • Gość: Dorota odbiór "1" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 16:06
        czy ktoś posiada jekieś informacje na temat terminu odbioru mieszkań w "1" ?
        • Gość: Ada Re: odbiór "1" IP: *.zax.pl 02.11.05, 19:53
          najlepiej kontaktowac sie z p. Koczurem bo na Akacjowej to nigdy nic nie
          wiedza, tak pozatym, czy ktos z 2 wie co aktami notarialnymi?
    • Gość: Dorota Re: Enklawa Bronowicka IP: *.olimp.unis.pl / *.crowley.pl 11.11.05, 16:18
      ja jestem przyszłym mieszkańcem, a czy jes tu może jakiś sąsiad z "1" ?
      • mamba25 Re: Enklawa Bronowicka 12.11.05, 20:07
        tak, mam w "1" garaż:)))
        • Gość: Ada Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 17.11.05, 19:05
          a u nas w 2 nadal nic nie wiadomo o aktach notarialnych :(
          • Gość: jkm Re: Enklawa Bronowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:24
            No właśnie , trzeba chyba sie tym zainteresować bo brak aktu notarialnego
            uniemożliwia odliczenie ulgi remontowej za 2005 chyba ze kto,s ma inne
            mieszkanie mam zamiar napisać do wspolnoty inwest list w tej sprawie
    • Gość: Dorota odbiór mieszkania-usterki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 18:51
      czy ktos z obecnych mieszkańców może powiedzieć na co szczególnie zwrócić uwagę
      przy odbirze mieszkania, czy są jakieś typowe tzn.powtarzajace się w tych
      mieszkaniach usterki?
      • Gość: A. Re: odbiór mieszkania-usterki IP: *.zax.pl 19.11.05, 20:12
        gdzieś juz byla o tym mowa na forum, poszukaj, bo usterki sie powtarzają te same
        • Gość: magda włamania IP: *.zek.pl 21.11.05, 07:55
          Czy wiecie coś o jakimś włamaniu na osiedlu? W sobotę chodził po blokach
          policjant z odznaką, niestety, mnie akurat nie było.....
          • Gość: Tomek Re: włamania IP: 62.29.136.* 21.11.05, 11:53
            Tak włamali mi się z poniedziałku na wtorek do samochodu przed dwójką, wzieli
            radoio i pare drobiazgów i tak jeszcze do dwóch samochodów obok. włamanie
            najprawdopoobniej było pomiędzy 6:30 a 7:30 i nikt nic niewidział łącznie ze
            stróżem i pracownikami budowy, którzy byli tam o tej porze.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Ada Re: włamania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 13:16
              oj, to nieciekawie:( tak na marginesie, ja codzienneie wychodze przed 5 i
              bardzo czasto widze tego stróża jak sie keci po parkingu, dziwne ze nic nie
              widzieli ( byc moze teraz siedza w bloku bo zimno).wydaje mi ze ze wlamania sa
              jednak wczesniej niz o 6: 30, wtedy duzo ludzi juz sie zbiera do pracy. Tomek
              czy to bylo wczoraj czy w tamtym tygodniu?
              • Gość: sąsiad ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 11:04
                Mam pytanie czy kaloryfery nie są za małe , w 49 metrach mimo ustawienia pieca
                na 25 stpni cały czas mam najwyzej 19 stopni , kaloryferek w dużym pokoju 16,6 m
                jest malutki czy przez zime nie bylo zimno wzeszłym roku i te nieogrzewane
                klatki schodowe?
                • Gość: Ada Re: ogrzewanie IP: *.zax.pl 23.11.05, 19:18
                  podobno te małe kaloryfery są podwójne i powinny oddawać tyle ciepła co
                  powinno, u mnie jest taka sytuacja, ze jak mam 18 stopni i chce podgrzac do
                  20,5 to bardzo duzo czasu to zajmuje, w miedzy czasie piec sie wyłacza i nie
                  grzeje:( chyba sterownik nie do konca działa tak jak powinien
                  • Gość: Tom Re: ogrzewanie IP: *.zax.pl 28.11.05, 10:57
                    Ja zamontowałem sobie maty zagrzejnikowe, zajmuje to dosłownie chwilke, gdyż
                    istnieje możliwość szybkiego zdjęcia grzejnika dokręcając te dwie śrubki na
                    dopływie do grzejnika. Dzięki temu nie ogrzewam ściany a mieszkanie. Dodatkowo
                    lepiej podomykać te wywietrzniki w oknach oprócz kuchennego (jak nie gotujemy to
                    też go domykam), a wietrzyć raz a intensywnie. No i należy domykać te drugie
                    drzwi na klatce schodowej o czym część mieszkańców nagminnie zapomina, ciepło z
                    mieszkań zwłaszcza przez drzwi ucieka na zimną klatkę schodową.
                    • Gość: Ada Re: ogrzewanie IP: *.zax.pl 28.11.05, 12:07
                      w naszej klatce non stop nie zamykaja obydwóch drzwi!!! jak sie rano wychodzi
                      to zima na klatce :(
                      • Gość: sąsiad Re: ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 13:24
                        to pewnie druga klatka ja też zwróciłem na to uwagę może jak ludzie zaczna
                        płacic wysokie rachunki to zmądrzeją , dziekuję za pomysł na usprawnienie
                        działania kaloryfera , ale ja mimo wszystko napisze do Lesia pismo na temat
                        kaloryferów nie wydaje mi się ,żeby to były kaloryfery o podwójnej mocy
                        grzania choc to też słyszałam od kierownika ,są jakies normy budowla ne i moim
                        skromnym zdaniem to 16,6 m nie ogrzeje dobrze kaloryfer 55cm na 60 cm
                        pozdrawiam
                        • Gość: Ada Re: ogrzewanie IP: *.zax.pl 28.11.05, 21:20
                          dokladnie, czlowieka szlag trafia jak wychodzi na klatke a tam drzwi otwarte,
                          na szczescie mieszkam na ostatnim pietrze a cieplo idzie do góry ( moze troche
                          marne pocieszenie, ale zawsze)
                          • Gość: Trev Re: ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 09:28
                            Szkoda tylko, ze nie wszyscy mieszkancy mysla logicznie.
                            Ja mieszkam na parterze, wiec jak widze otwarte drzwi wejsciowe, to mnie trafia
                            :( W zimie klatka schodowa bywa chlodniejsza niz wnetrze lodowki.
                            A zmieniajac temat - cos juz wiadomo o aktach notarialnych w dwojce? I jak pan
                            Les ustosunkowal sie do dopisania sluzebnosci przejazdu dla nowej dzialki w
                            okresie pomiedzy podpisaniem przez mieszkancow dwojki umow zakupu, a notarialnym
                            przekazaniem wlasnosci?
                            • Gość: Ada Re: ogrzewanie IP: *.zax.pl 29.11.05, 11:30
                              Trev mam nadzieje ze nie mnie miales na mysli, ja mieszkam na 3 pietrze a chyba
                              najbardziej szlag mnie trafia jak sa drzwi otwarte, jakos innym to chyba zwisa:
                              ( co do aktow, to ja nic nie wiem, nawet nie widomo kiedy bedzie podpisanie...
                              • Gość: Trev Re: ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 15:08
                                Ada: nie denerwuj sie :D Mieszkam w czworce :D
                                • Gość: Ada Re: ogrzewanie IP: *.zax.pl 29.11.05, 15:21
                                  wiem :) i sie nie denerwuje:) a tak na marginesie? czy czos wiadomo z 8 ?
                                  • Gość: Trev Re: ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 09:21
                                    Na razie trwa proces przekwalifikowywania dzialek z rolnych na budowlane, co mam
                                    nadzieje troche jeszcze potrwa...
                                    Ciekaw tylko jestem, kiedy Jasnie Pan Les zechce wreszcie ogrodzic osiedle,
                                    zainstalowac brame itp.
                                    Trzeba tez bedzie dowiedziec sie czy nie ma mozliwosci okreslenia maksymalnego
                                    ciezaru samochodow, ktore moga sie poruszac po naszej drodze z kostki - ona juz
                                    dzis zaczyna ladnie falowac, a jesli jeszcze troche samochodow wypelnionych
                                    materialami budowlanymi po niej pojezdzi, to na koniec my bedziemy pokrywac
                                    koszty naprawy, bo JP Les jak zwykle sie wyprze.
                                    • Gość: Ada Re:nasze osiedle IP: *.zax.pl 01.12.05, 12:40
                                      Po pierwsze to tak kostka od początku była krzywa, na co uwage zwróciło wiele
                                      osob, druga sprawa to nieodsniezana droga, jezdzi sie po niej jak na lodowisku,
                                      co do bramy, to czy napewno ona będzie? ze wzgledu na ilość blokow ( a tym
                                      samym samochodow) wydaje mi sie ze ona non stop bedzie sie otwierac i zamykac.A
                                      co do odrodzenia to chyba narazie tylko czesc jest ogrodzona??
                                    • Gość: sąsiad akty notarialne w 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:25
                                      Budynek nr 2 nie jest jeszcze dopuszczony do uztkowania ! Srawdzone w dniu
                                      dzisiejszym
                                      To juz pół roku mieszkamy właściwie nielegalnie
                                      • Gość: nowy Re: akty notarialne w 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 14:46
                                        Za to staraja sie o budowe nastepnego bloku, ktory zasloni trojke i czworke. Czy
                                        ktos z trojki cos o tym wie?
                                      • Gość: Ada Re: 2 IP: *.zax.pl 03.12.05, 14:16
                                        a czy wiadomo kiedy bedzie pozwolenie?
              • Gość: Tomek Re: włamania IP: 62.29.136.* 23.11.05, 12:52
                To było z poniedziałku na wtorek w uniegłym tygodniu.
                • Gość: A Re: wentylacja IP: *.zax.pl 03.12.05, 20:06
                  czy w kratce w kuchni powinno wwiewać czy wywiewac powietrze?
                  • Gość: sąsiad Re: wentylacja IP: *.zax.pl 04.12.05, 08:31
                    Wentylacja powinna odprowadzać powietrze i zapachy z pomieszczenia.
                    Jeśli jest niesprawna można się ZACZADŹIĆ !!!
                    Należy otworzyć wywietrznik w oknie, wtedy wentylacja powinna działać prawidłowo.
                    • Gość: A Re: wentylacja IP: *.zax.pl 04.12.05, 16:41
                      u mnie w kuchni powietrze wwiewado wewnatrz mimo ze mam otwarte nawietrzniki w
                      oknach
                      • Gość: Ada Wesołych Swiąt!!!! IP: *.zax.pl 22.12.05, 19:35
                        Wszystkim obecnym i przyszłym sąsiadom składam serdeczne zyczenia, wielu
                        radosnych doznań z okazji Świąt Bożego Narodzenia , wszystkiego co najlepsze w
                        każdym dniu nadchodzącego Nowego Roku :)
                        • Gość: Szymon36 Re: Wesołych Swiąt!!!! IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 23.12.05, 00:14
                          WIelkie Dzieki Ada i Vice Versa! Dolaczam swoje zyczenia dla innych obecnych i
                          przyszlych mieszkancow Wesplych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku!
                          • Gość: Marzena Re: Wesołych Swiąt!!!! IP: *.no / 62.233.213.* 23.12.05, 10:07
                            Ja również dołączam się do życzeń dla wszystkich obecnych i przyszłych
                            mieszkańców Enklawy - Zdrowych i Wesołych Świąt i Szczęścia w Nowym Roku. A
                            moim przyszłym sąsiadom z Trójki życzę dodatkowo prostych ścian, suchych
                            tynków, szczelnych okien i żadnych nieprzyjemnych niespodzianek przy odbiorach
                            swojego "M". Pozdrawiam!!!
    • Gość: P & P Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.ghnet.pl 28.12.05, 16:35
      Witam wszystkich przyszłych właścicieli mieszkań w „trójce”.
      Po raz pierwszy wypowiadam się na tym forum, bowiem dopiero teraz mam po temu
      ważny powód.
      Zupełnie przypadkowo, załatwiając dzisiaj dodatkowe formalności z bankiem
      kredytującym zakup mojego mieszkania, dowiedziałem się, że w stosunku do
      nieruchomości (działki) na której budowane są nasze mieszkania, został złożony
      wniosek o dokonanie wpisu hipoteki PRZYMUSOWEJ. Wniosek ten został złożony w
      sądzie w obecności E. Lesia. Wzmianka w tej sprawie zamieszczona jest w księdze
      wieczystej z chwilą 14.10.2005 r.
      Nie wiem czy wszyscy zdają sobie sprawę z doniosłości tego faktu, dlatego
      nadmienię jedynie, że w sytuacji gdy hipoteka ta nadal będzie istniała w chwili
      gdy przystąpimy do podpisania aktów notarialnych, to zostaną nią obciążone
      wszystkie nasze mieszkania. Oznacza to, że wierzyciel pana Lesia będzie mógł
      dochodzić swoich roszczeń zaspokajając się właśnie z naszych mieszkań.
      Mnie ta sprawa komplikuje jeszcze dodatkowo kwestie związane z kredytem – ale
      za długo by o tym gadać.
      Nie udało mi się jeszcze skontaktować z żadną z osób reprezentujących naszego
      inwestora, dlatego nie wiem jak on uzasadnia tą całą sytuację. Jeżeli ktoś z
      Was wie cokolwiek na ten temat, proszę o informację, gdyż bardzo mnie to
      niepokoi.
      Ja również będę dzielił się wszelkimi informacjami.
      Myślę że powinniśmy się wymienić uwagami i ustalić wspólny „front” działania w
      sytuacji ewentualnego przyszłego sporu.

Pozdrawiam.
      • Gość: sąsiedzi Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.zax.pl 28.12.05, 21:29
        no to pięknie. my (4.) mam w perspektywie blok przed oknem, Wy hipoteke...
        • Gość: P&P Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.ghnet.pl 28.12.05, 21:54
          Szczere mówiąc, to sam nie wiem co gorsze. Jedno jest pewne - skonczyła sie
          beztroska radocha z nowego mieszkania, a zaczynają sie komplikacje. Trzymajcie
          się Sąsiedzi.
      • Gość: mm Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.agh.edu.pl 29.12.05, 08:53
        Ciekawe, pan Les popadl w jakies tarapaty finansowe?? zgodnie z harmonogramem
        mieszkania mial splacone juz do listopada, co do samej budowy to trwaja roboty
        wykonczeniowe w srodku, na szczescie pracuje dmuchawa z nagrzewnica czyli w
        srodku nie ma mrozu, natomiast czarno widze otoczenie bloku, gdyz dopiero teraz
        klada kostke a wszyscy widza jaka jest pogoda za oknem, gdyby ktos mial jakies
        informacje lub planowal wspolne dzialania to prosze o kontakt na adres
        mmeydey@interia.pl
        Pozdrawiam sasiadow
        Marcin
        • Gość: P&P Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.ghnet.pl 29.12.05, 16:03
          Marcin - jeśli coś sie będzie dizało, to możesz liczyć na info. Pozdro !
          • Gość: Szymon36 Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 30.12.05, 12:13
            Witajcie Marcinie I P&P. Wyglada na to, ze Pan Les jest w tarapatach.Bardzo mi
            sie to nie podoba, poniewaz po przebiegu spraw zwiazanych z rozbudowa osiedla
            od pewnego czasu podejrzewam, ze ten czlowiek ma problemy finansowe. Czy ktos
            wie co mozemy konkretnie zrobic zeby zablokowac ewentualne roszczenia osob
            trzecich do (ponoc) naszej nieruchomosci?
            Pozdrawiam
            • Gość: sąsiedzi Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.zax.pl 01.01.06, 19:10
              obawiam się, że nic nie da się zrobić.
            • Gość: P&P Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 02.01.06, 08:07
              Witaj Szymonie!
              Mnie cała ta sytuacja również się nie podoba. We wtorek będę rozmawiał z
              przedstawicielem p. Lesia – obiecał mi że wszystko wyjaśni. Zobaczymy co będzie
              miał do powiedzenia. Jeżeli faktycznie są jakieś problemy, to będziemy musieli
              zacząć działać. A w jaki sposób, to myślę że ustalimy później. No i proponuje
              raczej nie za pośrednictwem forum, gdyż ze względu na jego powszechną
              dostępność ważne informacje mogą przedostać się do strony przeciwnej.
              Pozdrawiam i do usłyszenia.
              Mam nadzieję, że będę mógł podzielić się dobrymi informacjami.
              • Gość: A. Re: Trójka. IP: *.zax.pl 02.01.06, 13:09
                dzisiaj zaczeli tynkowac 3
      • Gość: Bycor Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:24
        Rozmawiałem z Panem Koczurem, on bagatelizuje sprawę, nadmienia o jakimś
        upierdliwym deweloperze, który robi im kło tyłka i że do czasu podpisania aktów
        notarialnych ta sprawa zostanie wyjaśniona. Jednakże, Ja też uważam że sprawa
        jest poważna i należy spotkać się na budowie i naradzić co robimy dalej.
        Proponuję jutro tj. 3 stycznia o 20.00 na budowie.

Pozdr. Bycor
        • Gość: Marzena Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.no / 62.233.213.* 02.01.06, 13:40
          Rozmawiałam z P.Lesiem, również traktuje sprawę bardzo lekko. Powiedział, że
          moze się spotkac w przyszłym tygodniu w Krakowie i wtedy wyjasni sprawę
          hipoteki. Co do spotkania jutro na budowie to dla mnie ok.
          Pozdrawiam Marzena
          • Gość: P&P Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 02.01.06, 14:49
            Dla mnie termin 03.01.2006 r. o 20.00 również OK. Będę.
            • Gość: szymon36 Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 02.01.06, 18:58
              Drodzy Sasiedzi!
              Niestety jestem za granica i nie dam rady byc na spotkamiu... Pozostaje jednak
              w kontakcie i prosze o informacje po spotkaniu. Mysle, ze pomysl o
              wspolnym 'froncie' jest bardzo dobry. Proponuje wymiane adresow mailowych w ten
              sposob bedziemy mogli byc pewni 'prywatnosci'. Moj adres: szpieczko@poczta.fm
              • Gość: x Re: socjalne, TBS albo co ? IP: 213.134.191.* 02.01.06, 19:14
                czy ktoś wie co powstanie na terenach obok Waszej inwestycji ale bliżej krakowa
                (tereny akademii rolniczej)
            • Gość: M&K Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.autocom.pl 02.01.06, 20:21
              Dziś również rozmawiałem w sprawie hipoteki z Panem Koczurem....żadnych
              konkretów...niestety. Ponoć sprawa będzie wyjaśniona do momentu podpisania aktów.

Dla tych, którzy nie wiedzą - odbiory mieszkań będą 24-25 styczen.
              Proszę dopiszcie mnie do listy mailowej :) magaba@poczta.fm

Wtorek godz.20 - ok, będę.
              M&K
              • Gość: Ada akty notarialne w 2 IP: *.zax.pl 02.01.06, 20:57
                a czy ktos wie, kiedy beda podpisywane akty w 2 ? bo ciagle przesuwaja termin
                • Gość: P&P Re: akty notarialne w 2 IP: *.ghnet.pl 02.01.06, 21:14
                  Może istnieje ten sam problem co u nas, tzn. w 3-ce. Sprawdzaliście ostatnio
                  księgę wieczystą? Bo jeśli w niej też nie jest "czysto" to p. Leś być może chce
                  poczekać do momentu uregulowania tej kwestii.
        • Gość: mm Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.agh.edu.pl 03.01.06, 00:09
          termin mi odpowiada, tak ze bede ok 20tej na budowie
          czytajac o problemach z akatami notarialnymi w 2, tez pierwsze co mi przyszlo
          na mysl to ten sam problem co w naszym bloku, ps spoldzielnie "wspolnota
          inwest" ma obowiazek przedstawic aktualny wpis do hipoteki
          • Gość: szymon36 Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 03.01.06, 23:43
            Drodzy Sasiedzi,
            prosze o troszke informacji na temat tego zastawu (i ewentualnych naszych
            dzialan) oraz jesli ktos moze mi cos napisac o postepach prac w 'trojce'.. Jak
            wyglada otoczenie budynku? Czy zrobili juz kostke przed weisciem i garazami?
            Jak idzie tynkowanie i czy robia cokolwiek wewnatrz bloku?
            • Gość: MiK Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.autocom.pl 04.01.06, 00:05
              Szymku,
              trójka jest już częściowo pomalowana, kostka położona od strony sąsiedniego
              bloku. W środku 'wykańczają'.
              Co do zastawu - najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu będzie miało spotkanie z
              p.Lesiem i p.Koczurem, a wszyscy mieszkańcy mają otrzymać pisemne 'wyjaśnienie'
              zaistnialej sytuacji...

a poza tym w Krakowie biała zima...
              • Gość: Szymon36 Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 04.01.06, 00:46
                Wielkie Dzieki MiK! Troche mnie Twoje informacje uspokoily. Jednoczesnie ciesze
                sie, ze sa postepy w pracach wykonczeniowych. Ciekawe, czy faktycznie termin
                przekazywania mieszkan na 24-25 stycznia jest realny?..
                ps. Sniezna zima jest bardzo piekna, ale nie jestem pewien czy z Naszej
                perspektywy, jest to najbardziej pozadana pogoda...
                • Gość: P&P Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 04.01.06, 08:14
                  Drodzy sąsiedzi!
                  Dobrze by było, gdyby w spotkaniu z Panem Lesiem (które odbędzie się
                  najprawdopodobniej w przyszłą środę) wzięło udział jak najwięcej osób. Jeżeli
                  znacie kogoś z przyszłych właścicieli, którzy nie korzystają z niniejszego
                  forum, to proszę im dać znać. No i oczywiście zachęcam wszystkich do czynnego
                  udziału w spotkaniu.
                  Pozdrawiam.
                  P.S. Zimę faktycznie mamy z prawdziwego zdarzenia, co najlepiej widać na naszym
                  osiedlu :-)

• Gość: ela Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: 62.111.177.* 04.01.06, 09:28
                    Witam serdecznie!
                    Jestem przyszłą mieszkanka "trójki" i bardzo proszę o dokładną datę spotkania z
                    Panem Lesiem,
                    będę na pewno!
                    Pozdrawiam!
                    • Gość: B Trójka i inne budynki SUPER BARDZO WAŻNE! IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 12:24
                      Uwaga wszyscy mieszkańcy, złożony wniosek o ustanowienie hipoteki przymusowej
                      nie dotyczy tylko działki z trójką (tu na nieco miniej niż 400 tys. PLN), ale
                      najprawdopodobniej wszystkich działek na enklawie (w sumie na nieco miniej niż
                      2,5 mln PLN). Sprawdźcie to sobie !!!!!!
                      • Gość: Ada Re: Trójka i inne budynki SUPER BARDZO WAŻNE! IP: *.zax.pl 04.01.06, 13:04
                        przez kogo zostal ten wniosek złozony i dlaczego?
                        • Gość: B Re: Trójka i inne budynki SUPER BARDZO WAŻNE! IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 13:29
                          Gdybym mógł wniosek spokojnie przestudiować to bym to napisał.
                        • Gość: P&P Re: Trójka i inne budynki SUPER BARDZO WAŻNE! IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 04.01.06, 14:25
                          Co do zasady, wnioski takie składają wierzyciele w postępowaniu wszczętym
                          przeciwko swoim dłużnikom. A składają je po to, aby zabezpieczyć swoje
                          roszczenia.
                          • Gość: szymon Re: Ciekawe co z kolejnymi budynkami... IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 04.01.06, 22:02
                            Zastanawiam sie czy Wspolnota-Inwest sprzedaje juz mieszkania w kolejnych,
                            majacych podobno powstac budynkach na naszym osiedlu... Czy ktos ma na temat
                            jakies informacje? A takze, czy zaczeli juz rozbudowe naszego bloku
                            (tj.'trojki')? Mysle, ze informacje na temat moga nam dac jakies swiatlo o
                            kondycji finansowej Pana Lesia. Zwracam rowniez Sasiadom uwage na fakt, ze
                            kolejna inwestycja Wspolnoty-Inwest nie podaje Firmy Les jako wykonawce (patrz
                            nowa strona internetowa Wspolnoty- Inwest).... Moze wyciagam zbyt daleko idace
                            wnioski, ale nie bardzo mi sie to wszystko podoba..
                    • Gość: P&P Re: Trójka. BARDZO WAŻNE! IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 04.01.06, 13:03
                      Dokładna data i godzina nie jest jeszcze znana. Proponuję śledzić informacje na
                      forum. Napewno zostanie podana, zaraz po tym jak ustalimy to z p. Lesiem.
                      Jeszcze raz zachęcam do uczestnictwa w spotkaniu !
                      • elveda czy bedą cos sprzedawac? 04.01.06, 22:56
                        bardzo zależy mi na kupnie mieszkania tu.
                        czy wiecie kiedy i czy będą cos sprzedawac?
                        a moze słyszeliscie ze jakies mieszkanie jest do sprzedania?
                        • Gość: mm Re: czy bedą cos sprzedawac? IP: *.metal.agh.edu.pl 05.01.06, 09:55
                          Nie sprzedja jeszcze mieszkan w nowo planowanych budynkach, a wlascicielem
                          dzialek w Enklawie Bronowickiej jest Les, tak ze ta inwestycja skazana jest na
                          firme Lesia
                          • Gość: elveda Re: czy bedą cos sprzedawac? IP: 212.75.114.* 05.01.06, 10:23
                            ale osemka juz sprzedana cala?
                            maja byc jakies jeszcze?
                            a to jurajskie?kto tam buduje?
                            • Gość: sąsiedzi Re: czy bedą cos sprzedawac? IP: 149.156.184.* 05.01.06, 14:13
                              ósemka już sprzedana?
                              • Gość: Ada Re: czy bedą cos sprzedawac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 16:52
                                ani 8 ani 7 nie byla jeszcze w sprzedazy - nie mogla bo jakies problemy są
                                • Gość: sąsiedzi Re: czy bedą cos sprzedawac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 20:14
                                  no właśnie, zaskoczyło mnie to, dlatego pytałam. a że sa problemy, to
                                  oczywiście wiem. mieszkamy w 4 więc sami jesteśmy zorientowani w sytuacji ze
                                  względu na to, że rzekomo blok ma stanąc przed nami, no i dlatego moze nawet my
                                  jesteśmy powodem tych problemów....
                                  • Gość: elveda Re: czy bedą cos sprzedawac? IP: *.crowley.pl 05.01.06, 21:17
                                    kiedy moga sprzedawac?
                                    • Gość: Szymon Re: Postepy prac w trojce... IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 10.01.06, 12:23
                                      Czy ktos moze mi napisac jak postepuja prace w budynku nr 3? Jak z ukladaniem
                                      kostki wokol budynku itp.... Bardzo prosze o pare slow.
                                      • Gość: sąsiedzi mokre okna IP: *.zax.pl 10.01.06, 21:07
                                        witajcie:) zastanawiam się, czy to tylko nasz problem - bez przerwy mokre okna,
                                        parują, kapie z nich, parapety mokną. w balkonowym woda spływa na podloge i
                                        niedlugo zaczną pęcznieć deski. macie na to jakiś sposób? regulujecie to w
                                        jakoś? jeśli otworzyć uchylne wywietrzniki u góry, to znow będzie wiać. a jest
                                        przecież minusowa temp. jak to rozwiązujecie?
                                        • Gość: Ada Re: mokre okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 19:59
                                          ja mam wywietrzniki otwarte czesciowo ( ok 3/4) po zamknieciu tez mialam ten
                                          problem, a jaka macie temp w mieszkaniu?
                                          • Gość: sąsiedzi Re: mokre okna IP: *.zax.pl 12.01.06, 17:52
                                            witaj, w meszkaniu mamy pomiędzy 18 a 22. noc/dzień. czyli że wywietrznikami to
                                            regulujesz, hmmm spróbuję.
                                            • Gość: Ada Re: mokre okna IP: *.zax.pl 12.01.06, 20:36
                                              ja mam podobną temperaturę, zwroć jeszcze uwage na wilgotność w mieszkaniu..
                                              nawilzacze na kaloryferach, czeste podlewanie kwiatkow, czeste suszenie prania
                                              w pokoju, itp...aha bardzo wazne jest tez wietrzenie mieszkania!!!!
                                      • Gość: mm Re: Postepy prac w trojce... IP: *.agh.edu.pl 11.01.06, 18:08
                                        trwaja prace wykonczeniowe na korytarzach, klada plytki, wykanczaja balustrady,
                                        montuja drzwi w pokojach, ale chyba jeszcze piecykow w lazienkach nie ma, przed
                                        blokiem balagan, prace z kostka wstrzymane, ale moze to i lepeije ze wzgledu na
                                        panujace mrozy
                                        pozdrawiam Marcin
                                        • Gość: Szymon Re: Postepy prac w trojce... IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 12.01.06, 00:08
                                          Dziekuje Marcinie. Jezeli sa mrozy to chyba faktycznie lepiej, ze wstrzymali
                                          ukladanie kostki wokol budynku. My juz dostalismy zawiadomienie o terminie
                                          odbioru mieszkania. Ciekawe jak dlugo trzeba bedzie czekac zeby wszystko
                                          wewnatrz wyschlo zanim bedzie mozna rozpoczac prace wykonczeniowe...
                                          Pozdrawiam
                                          Szymon
                                          • Gość: Sasiad Re: Trojka- umowy z 'gazownia' i Zakladem Energ. IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 12.01.06, 20:09
                                            Czy jest juz wiadomo, kiedy mamy podpisywac umowy z Zakladem GAzowniczym i
                                            Energetycznym?
                                            ps. Pytanie do przyszlych mieszkancow trojki....
                                            • Gość: mm Re: Trojka- umowy z 'gazownia' i Zakladem Energ. IP: *.agh.edu.pl 13.01.06, 08:17
                                              beda wysylac osobne pismo w tej sprawie, dlatego ze w tej chwili dopiero
                                              przeprowadzane sa testy instalacji
                                              • Gość: Ada akty w 2 IP: *.zax.pl 16.01.06, 13:10
                                                akty notarialne w 2 beda podpisywane dopiero miedzy marcem a kwietniem :(
                                                • Gość: jk Re: akty w 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 10:32
                                                  skąd ta wiadomosc i czy jest to pewne juz tyle razy było to przekładane...
                                                  • Gość: Ada Re: akty w 2 IP: *.zax.pl 17.01.06, 11:48
                                                    taka informacje mam od p. Koczura
                                                  • Gość: anna Re: akty w 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 13:55
                                                    otrzymałam oświadczenie od pana Lesia i jest napisane ,że działka na której
                                                    stoi nasz blok jest zajeta przez wierzycieli Lesia kwota długu 471 tys około
                                                    pisze z głowy nie pamietam , podobny przypadek był we Wroclawiu i mieszkańcy
                                                    bloku składali sie na dług .... niestety moi najbliżsi sąsiedzi to lekcewazą
                                                    ale chyba jestsię nad czym zastanawiac ustne tłumaczenia pana Koczura i innych
                                                    może sa uspokajajace ale dla mnie nie wiarygodne niestety to za długo trwa ...
                                                  • peter.76 Re: akty w 2 19.01.06, 15:05
                                                    Witam,
                                                    Czy może ktoś się orientuje o przybliżonych terminach aktów w 1 ?
                                                    Pozdrawiam mieszkańców Enklawy... :)
                                                  • Gość: hp Re: akty w 2 IP: *.comarch.pl 19.01.06, 16:43
                                                    Witam
                                                    Wydaje się, że termin podpisania aktów notarialnych w 1,2 i 3 są teraz naszym
                                                    najmniejszym problemem. Warto natomiast zastanowić się nad pojęciem 'hipoteka
                                                    przymusowa'...
                                                    Pozdrawiam sąsiadów
                                                  • Gość: P&P Re: akty w 2 IP: *.ghnet.pl 19.01.06, 17:53
                                                    Zwracałem na to uwagę już w poście z dnia 28.12.2005 r. Ale poza nielicznymi,
                                                    jakoś nikt tym sie za bardzo nie przejął - co martwi mnie do dziś.
                                                  • Gość: Ada Re: akty w 2 IP: *.zax.pl 19.01.06, 18:21
                                                    ale my chyba nic nie mozemy z tym zrobic...
                                                    Jak to sie składali na dług???
                                                  • Gość: Robert Re: akty w 2 IP: *.mhp.com.pl / *.mhp.com.pl 05.02.06, 18:44
                                                    Poprosze o więcej informacji jak wygląda aktualnie sprawa aktów
                                          • Gość: P&P Re: Postepy prac w trojce... IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 19.01.06, 13:51
                                            Byłem wczoraj na budowie.
                                            Mieszkania są już chyba skończone. Zainstalowano piece i drzwi wejściowe. Co do
                                            pieca i rurek, to w moim mieszkaniu wyszło to bardzo dobrze. Piec jest
                                            zamontowany wysoko, blisko ściany, a rurki nie odstają nadmiernie od
                                            urządzenia. Tak więc ścianę na której jest piec można funkcjonalnie
                                            zagospodarować. Na klatce schodowej położone są płytki. Nie ma jeszcze
                                            powierzchni wykończeniowej ścian. Bramy garażowe są wymyte. Nad wejściem do
                                            klatki nr 2 wykańczany jest daszek. Widać, że deweloper przygotowuje się do
                                            odbiorów. Nie wiem jak wygląda kwestia prób gazowych i elektrycznych. Martwi
                                            mnie natomiast to, że w budynku jest bardzo zimno. Wilgoć na oknach,
                                            szczególnie w okolicach wywietrzników i na parapetach, zamarza.
                                            Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów i życzę powodzenia podczas
                                            przyszłotygodniowych odbiorów!!!
                                            • Gość: Szymon Re: Postepy prac w trojce... IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 20.01.06, 11:07
                                              Zastanawia mnie jak ma przebiegac odbior mieszkan skoro nie ma jeszcze
                                              zawartych umow z Zakladem Gazowniczym i 'Elektownia'? Czy ktos z sasiadow
                                              podpisal juz ktoras z w/w umow?
                                              • Gość: P&P Re: Postepy prac w trojce... IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 20.01.06, 11:38
                                                Ja wybieram sie podpisać te umowy w poniedziałek lub wtorek. Dziś nasz
                                                Deweloper ma wysłać do nas pisma w tej sprawie. Energia elektryczna na ul.
                                                Śląskiej 10, a gaz na ul. Balickiej (nie znam numeru) przy remontowanym odcinku
                                                drogi.
                                                • Gość: Szymon Re: Postepy prac w trojce... IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 21.01.06, 02:29
                                                  Dziekuje za informacje P&P. Czy wykonczyli juz sciany korytarzy? Jak wyglada
                                                  teren wokol budynku, czy nadal czekaja z wznowieniem ukladania kostki?
                                                  Pozdrawiam
                                                  • Gość: P&P Odbiory w trójce IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 26.01.06, 14:56
                                                    Szanowni sąsiedzi!
                                                    No i jak Wam udały się odbiory? Takie ważne wydarzenie, a tu na forum cisza :-)
                                                    U mnie poszło całkiem OK. Zgłosiłem kilka niedoróbek, wszystkiego jeszcze nie
                                                    odebrałem, ale klucze już mam.
                                                    Pozdrawiam !!!!
                                                  • Gość: mm Re: Odbiory w trójce IP: *.agh.edu.pl 26.01.06, 19:46
                                                    a ja nie odebralem, stwierdzilem usterki i podziekowalem za klucze, spisalismy
                                                    z Panem Jakubczykiem moje uwagi i bede spokojnie czekal na nowy termin
                                                  • Gość: Szymon Re: Odbiory w trójce IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 26.01.06, 23:02
                                                    Ja odebralem, ale z wieloma aneksami. Ten P. Jakubczyk sprawia mile wrazenie,
                                                    ale oczywiscie nie zmienia to faktu, ze nie wszystko bylo zrobione. Do
                                                    garazu,np. nie dostalem sie wcale, poniewaz zamarzla brama... W srodku jedna
                                                    wilgoc, a raczej zmarzlina. Najbardziej ucieszyl mnie czlowiek, ktory ponoc byl
                                                    przedstawicielem P. Lesia (nie raczyl sie nawet przedstawic...). Facet
                                                    powiedzial: '...mozna powiedziec, ze jestem przedstawicielem P. Lesia'
                                                    Zabawne, co?
                                                    Mysle, ze :'mozna powiedziec, ze to jakis zart'!!! Irytujaca ignorancja..
                                                  • Gość: Bycor Re: Odbiory w trójce IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 13:41
                                                    Ja uważam całe te odbiory za bezczelność. Budynek nie jest skończony. Wad tyle
                                                    że głowa boli. To tylko próba wymuszenia na nas podpisania protokołu odbioru,
                                                    żeby nie płacić odsetek z nienależyte i nieterminowe wykonanie roboty.
                                                    Przypominam wszystkim że będziemy właścicielami nie tylko lokum ale całego
                                                    budynku więc i on ma być przez nas odebrany (klatki, dach, itd.) !!!!!!!!!!!!
                                                    pamietajcie o tym.
                                                  • Gość: mm Re: Odbiory w trójce IP: *.agh.edu.pl 30.01.06, 15:32
                                                    dlatego "podziwiam" tych co odebrali, na sczescie kilka osob nie odebralo
            • Gość: elveda LINIA ENERGETYCZNA IP: *.crowley.pl 16.02.06, 23:43
              czy ktos wie co to za linia?czy jest to linia wysokiego czy śrerdniego napięcia.
              czy zamierzaja cos z nią zrobić w związku z budową siódemki?słyszałam cos o jej
              okablowaniu?czy to prawda?
              • Gość: Trev Re: LINIA ENERGETYCZNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 16:47
                A wiadomo juz cos na temat budowy kolejnych blokow??
    • Gość: janka Re: Enklawa Bronowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 13:13
      wczoraj zauważyłam to zjawisko na swich oknach , zapłaciłam za ogrzewanie 265 -
      złotych -50m to bardzo dużo mam w miarę ciepło ale duzy pokój jest wciąz lekko
      zimniejszy 16-18 stopni ,
    • Gość: Robert Re: Enklawa Bronowicka IP: *.mhp.com.pl / *.mhp.com.pl 05.02.06, 18:03
      Witam jestem jednym z "szczęsliwych" włąscicieli mieszkania w budynku nr 1
      dopiero teraz dowiedziałem się o problemach związanych z aktami notarialnymi,
      cóz sądze że powinniśmy wspólnie postarac się czym prędzej o dobrego prawnika
      ponieważ oprócz problemów typowych dla "przymusowych wpisów" mOGĄ ZOSTAC
      WYPOWIEDZIANE KREDYTY przez banki a myślę iz nie jestem jedynym który kupił
      mieszkanie przy pomocy banku.podaję swój mail i jestem gotowy przyłączyc się do
      działania dominik222@interia.pl.

P.S. Czy próbowaliscie ostatnio wchodzic na stronę "wspólnoty inwest" i czy
      komus się to udało
      • Gość: Trev Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 06.02.06, 19:17
        wlasnie jestem na stronie spoldzielni - www.wspolnota-inwest.com/ i u
        mnie dziala
        • Gość: sąsiedzi Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 08.02.06, 17:11
          witajcie, też zauważyliśmy że strona nie działa. Owszem, stronka wchodzi ale
          linki nie są aktywne. to chyba od dość długiego czasu:(pozdr.
          • peter.76 Re: Enklawa Bronowicka 12.02.06, 12:38
            Witam,
            Przyłączam sie do pytania Roberta odnośnie aktów.
            Proszę o dopowiedź jeśli wiecie coś na ten temat nowego.
            Pozdrawiam.
    • Gość: A. Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 14.02.06, 18:01
      blok nr 2 ma swoje forum
      • Gość: gonzo Re: Enklawa Bronowicka IP: 213.134.191.* 14.02.06, 22:00
        czy hipoteka przymusowa dotyczy również działek na których staną NOWE BLOKI ?
      • Gość: Trev Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 08:43
        Szkoda ze sie od nas odlaczyliscie, bo wiekszosc tematow dotyczy w takim samym
        stopniu mieszkancow dwojki, jak i jedynki, trojki i czworki :(
        • peter.76 Re: Enklawa Bronowicka 15.02.06, 21:10
          Masz rację Trev. Całe osiedle powinno mieć jedno, wspólne forum :(
          • Gość: Ada Re: Enklawa Bronowicka (dawna 6 i 5 ) IP: *.zax.pl 27.02.06, 21:05
            czy mozecie napisac jak spawdza sie zarządca? jakie są opłaty?
            • ania_darow Re: Enklawa Bronowicka (dawna 6 i 5 ) 01.05.06, 09:42
              Jestem w trakcie kupowania mieszkania. Darowskiego 13 - to jaki numer byłych
              numerów budynków? Czy ktoś może mi powiedzieć jak się tam mieszka? Byłam tam i
              samoloty latają chyba dokładnie nad tym budynkiem, czy któryś z mieszkańców
              powie mi jak jest z hałasem w mieszkaniach w tym budynku? Czy mają powstać
              jeszcze inne budynki? I dlaczego nie ma schodów w górnego parkingu na dolny,
              czy coś się robi w tej sprawie? I ile wynosi czynsz (podobno 2,30zł/m2) i jak
              to jest z ogórdkami, bo podobno za nie też są opłaty, i czy w czynszu jest
              wywóz śmieci? I jak to jest z internetem? I jeszcze bezpieczeństwo, bo
              przeczytałam, że komuś ukradziono rower z balkonu na drugim piętrze? A
              wóżkownia jest bezpieczna na trzymanie tam roweru? Będę wdzięczn za odpowiedż i
              serdecznie pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów!!!
          • Gość: Szymon Re: Enklawa Bronowicka IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 02.03.06, 22:21
            WItam Sasiadow. Podobno 2-ka ma podpisywac wreszcie akty notarialne. Czy wobec
            tego nie ma juz problemu hipoteki przymusowej? A jak sprawa wyglad z 'trojka'?
            • Gość: A Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 03.03.06, 05:44
              2 jest juz czysta, w przyszlym tyg podpisywane sa akty
              • Gość: hp Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 28.03.06, 21:52
                Witam
                Czy mieszkańcy 2 podpisali akty w sugerowanej kancelarii, a jeżeli, tak to czy
                była możliwość negocjowania opłaty notarialnej?
                Pozdrawiam
                • Gość: Ada Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 29.03.06, 11:30
                  jest 20% znizki od taksy notarialnej netto
                  • Gość: P&P Re: Enklawa Bronowicka IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 29.03.06, 13:12
                    To ważna wiadomość. Mam jednak dadatkowe pytanie - czy jest to 20% zniżki od
                    maksymalnych stawek ustalonych Rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości "W
                    sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej", czy też od jakichś innych kwot?
                    Z góry dzięuję za odpowiedź.
                    Pozdrawiam!

• Gość: Ada Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 29.03.06, 13:24
                      upust jest od max stawki, zatem samemu sobie mozna policzyc, ile mniej wiecej
                      wezmie notariusz, jesli masz garaz to obie kwoty łączysz w jedna i od niej
                      liczysz takse
      • Gość: brono Re: Enklawa Bronowicka IP: 195.136.30.* 10.03.06, 08:47
        A gdzie to nowe forum?
        • Gość: Szymon Re: Enklawa Bronowicka IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 10.03.06, 14:22
          A czy 3 ma jakies nowe forum? Cos, jakby nikt sie tutaj nie pojawia...
          • Gość: P&P Re: Enklawa Bronowicka IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 13.03.06, 09:07
            Witam!
            Forum faktycznie nam coś "siada". Ale osobiście nic nie słyszałem o jakiejś
            migracji forumowiczów z trójki w inne miejsce.
            Mam pytanie - czy ktoś wie coś na temat podłączenia netu w bud. nr 3 ?? -
            Bowiem ja juz mieszkam, ale bez sieci trochę mi ciężko. Prosze o wszelkie
            informacje na temat z kim i gdzie sie załatwia podłączenie, no i ewentualnie
            jakie sa koszty.
            Z góry dzięki za info!
            Pozdrawiam !!!!
            • Gość: Szymon Re: Enklawa Bronowicka IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 13.03.06, 12:48
              Czesc P&P. Kiedys przeczytalem w tym forum, ze tym 'zawiaduje' firma :
              www.zax.pl Wszelkie detale znajdziesz na ich stronie internetowej. Pozdrawiam
              • Gość: P&P Re: Enklawa Bronowicka IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 13.03.06, 14:03
                Dzięki Szymonie !!!!

Pozdrawiam !!!!
                • Gość: peter Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 10:57
                  Witam,
                  Jak wygląda sprawa aktów w 1, czy coś wiadomo już w tym temacie?
                  Jeśli chodzi o neta, to też przymierzam się do podłączenia. Czy na całym osiedlu
                  zakłada tylko firma Zax?
                  Jak się sprawuje łącze?
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Szymon Re: Enklawa Bronowicka IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 15.03.06, 12:24
                    Niestety nic o tym nie wiem Peter... Sorry
                  • Gość: gre Pieski z Enklawy Bronowickiej IP: *.excellent.com.pl / *.excellent.com.pl 16.03.06, 10:58
                    Mieszkam w budynku nr 9 (nr roboczy 6) i od dawna mam akt notarialny, co nie znaczy, że nie mam żadnych zmartwień. Po zeszłotygodniowym deszczu odkryłem, że pod moim balkonem jest istny rój psich odchodów. Widok to porażający! Zastanawiam się czy tak wyglądają wszystkie trawniki po zachodniej stronie budynków na naszym osiedlu, czy też ten pod moim oknem jest wybrańcem większości psów. Jeśli drodzy sąsiedzi chcecie mieć pieski w mieszkaniu w bloku wielorodzinnym, to łaskawie sprzątajcie po swoich pupilach! Tym bardziej, że znam kilka osób, które to robią, i żyją! Rozumiem, że pieski gdzieś muszą załatwiać swoje potrzeby, wiem, że teren osiedla nie jest zbyt przestronny, a i okolica nie sprzyja wyprowadzaniu czworonogów, ale takie podejście do sprawy to wyjątkowe chamstwo! Pomyśleliście o dzieciach, które nie mają placu zabaw? Za chwilę zrobi się cieplej i trzeba będzie najpierw zrobić wielką akcję "KUPA", żeby najmłodsi mieszkańcy nie wpadali na miny co drugi krok. Rozmawiałem już z naszą administracją i nie obędzie się bez dodatkowych kosztów. Rozumiem to, choć najchętniej wyłapałbym wszystkich wygodnickich właścicieli piesków i obciążył tylko ich. Ten problem obserwuję od początku istnienia osiedla, jednak teraz przybrał na sile w związku z coraz większą ilością mieszkańców. Apeluję do wszystkich piesków: puknijcie w głowę swoich panów, niech nauczą siebie i was cywilizowanych zachowań. Jeśli ktoś z forumowiczów podziela moje odczucia i ma pomysł jak walczyć z tą plagą prosze o sugestie. Ja mam zamiar tępić to zjawisko. Pozdrawiam (szczególnie tych, którzy potrafią posprzątac po swoich psach).
                    • Gość: Szymon Re: Pieski z Enklawy Bronowickiej IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 16.03.06, 19:43
                      Gre,
                      Mysle, ze masz calkowita racje na temat karygodnego zachowania niektorych
                      mieszkancow naszego osiedla. Sam, baaardzo lubie psy i pewnie kupie jednego,
                      ale nie mozna zapominac o zwiazanych z tym obowiazkach. Mysle, ze teraz, ze
                      wzgledu na ciagnace sie prace rozbudowy osiedla bedzie bardzo trodno tepic tego
                      rodzaju zachowania ze wzgledu na panujacy generalnie chaos, ale z czasem kiedy
                      teren bedzie prawidlowo zagospodarowany i ZAMKNIETY (mam na mysli ogrodzony),
                      moze warto bedzie sprawdzic ewentualny koszt zainstalowania kamer CCTV i
                      zatrudnienia jakiejs agencji do ochrony terenu (wlaczajac tepienie aspolecznego
                      zachowania!!). To przeciez lezy w interesie Nas-Mieszkancow zeby moc czerpac
                      przyjemnosc z mieszkania w tym miejscu! Chyba nie chcemy zeby za kilka lat czuc
                      sie na tym terenie jak (nikogo nie obrazajac) w Hucie czy na Prokocimiu...
                • Gość: Szymon Re: Enklawa Bronowicka IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 15.03.06, 12:23
                  P&P,
                  Pisales, ze juz mieszkasz w trojce. Ja jestem jeszcze na etapie wykanczania
                  mieszkania,ale martwie sie czy te obecne grzejniki sa wystarczajaco mocne zeby
                  prawidlowo ogrzac pomieszczenia. Jak to wyglada z Twojego doswiadczenia?
                  • Gość: A Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 15.03.06, 14:55
                    A co tam robią przed 3 ? Jakieś rondo czy co?
                    • Gość: peter Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 10:24
                      Tak, będzie tam rondo :)
                  • Gość: P&P Re: Enklawa Bronowicka IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 16.03.06, 15:00
                    Witam Szymonie!
                    Przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję, ale nie miałem czasu zaglądnąć na
                    forum.
                    Jeśli chodzi o grzejniki, to też miałem poważne obawy czy "dadzą radę". Ale
                    musze powiedziec, że jestem mile zaskoczony. W mieszkaniu jest ciepło, a
                    grzejniki sa wystarczające. Jedyne co mnie martwi, to przerażający ziąb na
                    klatce schodowej, który przez moje drzwi (nie mam progu - gdzieś mi wywędrował)
                    skutecznie przedziera sie do mieszkania. No i zaskoczony jestem postawą tych,
                    którzy juz odwiedzaja nasz budynek - mało kto dba o zamykania dzrwi od klatki.
                    A przecież to w interesie nas wszystkich jest, aby nie wyziębiać budynku.
                    Pozdrawiam!!!
                    • Gość: Ada Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 16.03.06, 15:10
                      P&P, moze to marne pocieszenie, aleu nas tez nie zamykają, ktoś zawiesił
                      kartke " Prosze zamykać drzwi" - pomogło
                      • Gość: Szymon Re: Enklawa Bronowicka IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 16.03.06, 19:33
                        Drogi P&P,
                        Dziekuje za informacje na temat ogrzewania. Uspokoily mnie znacznie.Faktycznie
                        to nie dobrze, ze ludzie nie dbaja o zamykanie drzwi wejsciowych. Szczerze
                        mowiac nie bardzo wierze w skutecznosc persfazji przy uzyciu logicznych
                        argumentow o 'dobrze wspolnym'. Moze byloby efektywniej zrobic skladke wsrod
                        mieszkancow (po zakonczeniu robot budowlanych) i kupic takie automatyczne
                        urzadzenie do zamykania drzwi? Co o tym sadzisz?
                        Swoja droga, ja mam mieszkanie w pierwszej klatce a Ty?
                        • Gość: P&P Re: Enklawa Bronowicka IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 17.03.06, 10:27
                          Witaj Szymonie!
                          Szczerze powiedziawszy, też mam obawy, czy sama perswazja wystarczy, aby
                          przekonać wszystkich szanownych Współlokatorów o konieczności dokonywania tak
                          prostej, aczkolwiek bardzo ważnej czynności, jaką jest zamykanie drzwi
                          wejściowych do budynku.
                          Również myślę, że jedynym skutecznym rozwiązaniem będzie zainstalowanie
                          automatycznych domykaczy drzwi.
                          P.S. Mieszkam w klatce drugiej.
                          Pozdrawiam !!!
                      • Gość: P&P Re: Enklawa Bronowicka IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 17.03.06, 10:33
                        Witaj Ado!
                        To bardzo dobra wiadomość, że takie rozwiązanie też jest skuteczne.
                        Zastanawiałem się nad jego zastosowaniem, ale nie byłem pewien czy zadziała.
                        Teraz równiez i ja powieszę kartkę :-)
                        Pozdrawiam!
                        • Gość: Szymon Internet IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 22.03.06, 15:25
                          Drodzy Sasiedzi,
                          Wiem,ze podlaczajac internet wiekszosc mieszkancow korzysta z firmy 'zax', ale
                          czy ktos moze mi podsunac jakas alternatywe ? Chciabym miec pewnosc, ze
                          wybieram wlasciwa oferte i porownac kilka niezaleznych firm...
                          • Gość: Ada Re: Internet IP: *.zax.pl 22.03.06, 16:42
                            wydaje mi sie ze ewentualnie neostrada i chyba nic innego....Ja jestem
                            zadowolona z firmy zax, łacze działa prawidłowo, nie ma przerw
                            • Gość: Szymon Re: Internet IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 22.03.06, 20:45
                              Dzieki Ada, sprawdze ich oferte.
                            • Gość: peter Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 14:19
                              Witam,
                              Czy oferowane (na naszym osiedlu) przez firmę zax łącze jest stabilne, czy
                              występują czasem dłuższe przerwy w "dostawie" netu. Jak wygląda sprawa z
                              transferem (tzn. czy zapewniają taki jak podają w ofercie) oraz czy nie ma
                              "haków" w umowie.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: Szymon Re: Internet IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 27.03.06, 22:52
                                Czesc,
                                Mam znowu pewnie troszke niemadre pytanie.. Czy nadal wiekszosc z Panstwa
                                korzysta z uslug Telekomunikacji Polskiej (mysle o telefonii liniowej) czy moze
                                inne firmy sa juz powszechne i lepsze? Czy moge prosic o sugestie na ten temat,
                                jestem troszke 'do tylu' z naszymi krajowymi nowinami..
                                • Gość: Marko Re: Internet IP: *.zax.pl 02.04.06, 16:05
                                  Cześć Szymon!!!
                                  Jak dobrze kojarzę to się już poznaliśmy. Czy masz mieszkanie w 3-ce na górze w
                                  pierwszej klatce? Coś kojarzę, że kiedyś jak schodziliście z żoną lub dziewczyną
                                  /nie wiem/ na dół to weszliście do naszego mieszkania na I piętrze. Pamiętam, że
                                  chwilę rozmawialiśmy na temat drzwi wejściowych i terminie oddania? Pamiętasz?
                                  Ja już mieszkam od trzech tygodni. Kiedy masz zamiar się osiedlić? Tutaj jest
                                  jak na wiosce i te nieszczęsne samoloty i pociagi, ale myślę że się
                                  przyzwyczaimy. Wszystkiego przecież nie można mieć. Musimy wyskoczyć na jakieś
                                  piwko. Zapraszam również do siebie.
                                  Marko
                                  • Gość: Szymon Re: Internet IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 03.04.06, 01:42
                                    Czesc Marko!
                                    Wszystko super, tyle ze ja tez mam mieszkanie na pierwszym pietrze... Czy masz
                                    na mysli nasza rozmowe w czworke, tzn. Ty, Twoja Zona, Moja Zona i Ja? Wymiana
                                    informacji o dzieciach itp.? Wydaje mi sie, ze jestesmy sasiadami z naprzeciwka.
                                    Moje ma nr 3 a Twoje?
                                    • Gość: Marko Re: Internet IP: *.net.autocom.pl 03.04.06, 13:32
                                      Wszystko jasne!!! Jesteśmy sąsiadami z jednego piętra. Rozmowa natomiast była w
                                      dniu odbioru mieszkania. Pomyliłem Cię w takim razie z kimś innym, a nie
                                      pamiętam jak miał na imię i na pewno był z naszej klatki z ostatniego piętra.
                                      Rozmowa ta była dużo wsześniej, chyba ze 3 miesiące przed odbiorem. Ale miło,
                                      że znalazłem sąsiada na tym Forum. Oczywiście zapraszamy do siebie bo musimy
                                      się poznać. Dobrze jest, gdy sąsiedzi trzymajaa sie razem.
                                      Pozdrowienia dla rodzinki i mam nadzieję, że juz niedługo się wprowadzicie to
                                      bedzie nam raźniej.
                                      Marek
                                      • Gość: Szymon Re: Internet IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 03.04.06, 22:07
                                        Dzieki Marku,
                                        Ja tez sie ciesze, choc wprowadzac sie bedziemy pewnie dopiero na poczatku
                                        maja. Ja jeszcze jestem za granica wiec odwiedziny (wzajemne) musza zaczekac.
                                        WYglada na to, ze bedzie zupelnie sympatycznie w naszej klatce.. :) No to sie
                                        uwineliscie skoro juz mieszkacie. Podziwiam dobra organizacje!
                                        Pozdrawiam
                                        Szymon
                                      • Gość: Szymon Re: Internet IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 03.04.06, 22:12
                                        Czesc Marko,
                                        probuje juz drugi raz cos napisac (poprzednia wersja zniknela..). Mnie tez milo
                                        spotkac sasiada na forum. No to sie uwineliscie skoro juz mieszkacie! POdziwiam
                                        dobra organizacje. My wprowadzimy sie pewnie dopiero z poczatkiem maja.
                                        Odwiedziny (obustronne, oczywiscie) beda jeszcze musialy zaczekac bo ciagle
                                        jestem za granica..
                                        Pozdrawiam Serdecznie
                                        Szymon
                                        • Gość: Krzysiek Sąsiedzi... IP: *.autocom.pl 03.04.06, 23:44
                                          Heja sąsiedzi,
                                          Marko...a po świętach nie dość, że samoloty i pociagi to jeszcze remont na górze
                                          :)...ale może bardzo głośno nie będzie...
                                          Pozdrowienia dla wszystkich!
                                          Krzysiek

PS. Mam pytanko do mieszkańców Enklawy...Czy montując np: Cyfrowy Polsat
                                          monterzy wykorzystują kable, które mamy w ścianie czy fundują nam nowy kabel,
                                          który trzeba następnie ukryć?...
                                          • Gość: Marko Re: Sąsiedzi... IP: *.zax.pl 04.04.06, 22:57
                                            Cześć Krzysiek. Witam kolejnego miłego sasiada. Jak się domyślam to w naszej
                                            klatce będą mieszkali bardzo fajni ludzie. Musimy zobić picknik zapoznawczy w
                                            kamieniołomie jak się wszyscy wprowadzicie. Dzisiaj wprowdził się nowy sąsiad
                                            /Bogdan/. Jest nas juz coraz więcej. Czekamy na pozostałych. A jesli chodzi o
                                            remonty to codziennie słyszę jakieś prace i już się uodporniłem. Aha,
                                            zapomniałem napisać, że jako pionier tego bloku mianuję się DOZORCĄ i przed
                                            wprowadzeniem nowych mieszkańców będę pobierał "OKUP" /robię bramę i już/.
                                            Hahahahaha. Zobaczycie!!!!

Marek
                                            • Gość: P&P Re: Sąsiedzi... IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 05.04.06, 08:34
                                              Witam wszystkich!

Jak widzę klatka pierwsza "organizuje się" znacznie lepiej niż druga. Jak na
                                              razie bowiem - z tego co mi wiadomo - mieszkam w niej jako jedyny lokator. Nie
                                              mniej jednak mam nadzieję że również i my nadrobimy szybko zaległości :-)

Pozdrawiam serdecznie!

P.S. Bardzo podoba mi się pomysł wspólnego pikniku (wspólnej parapetówy) w
                                              kamieniołomie, czy też jak mawiają rodowici Mydlniczanie - na Golgocie.
                                          • Gość: Szymon Re: Sąsiedzi... IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 06.04.06, 02:41
                                            Czesc Krzysku!
                                            Faktycznie wyglada na to, ze pierwsza klatka zaczyna stanowic mocna grupe :)
                                            Mam nadzieje, ze uda nam sie wszystkim (wlaczajac oczywiscie chetnych z innych
                                            klatek) zorganizowac jakiegos grilka. Jeszcze potrzebna jest tylko przyzwoita
                                            pogoda...
                                            Pozdrawiam
                                            • Gość: Krzysiek Re: Sąsiedzi... IP: *.autocom.pl 08.04.06, 21:21
                                              Heja,

Tak a propos grila, wolnego czasu, beztroski, zielonej trawy i drzew...Ciekaw
                                              jestem czy przewidziane jest na naszym osiedlu posadzenie jakiś drzewek. Bo
                                              generalnie póki co to jest tak trochę mało zielono...

Do zobaczenia
                                              Krzysiek
                                              • Gość: marko Re: Sąsiedzi... IP: *.zax.pl 10.04.06, 18:45
                                                A nie wiem czy przewidzieli jakies większe roślinki, ale miejsca za bardzo na
                                                nie nie widzę /wszędzie beton/. W naszej klatce juz 3-cie mieszkanie jest
                                                zasiedlone. Od soboty mieszka kolega na samej górze- narożne mieszkanie. Czekamy
                                                na pozostałych. A Ty Krzysiek kiedy się przeprowadzasz?
                                                Marek
                                                • Gość: Krzysiek Re: Sąsiedzi... IP: *.streamcn.pl 11.04.06, 15:13
                                                  ...Czuwajcie, bo nie znacie dnia ani godziny... :)
                                                  A tak na serio to jest to uzależnione od kilku rzeczy...wiec do konca nie wiemy.
                                                  Moze lipiec...

Magda i Krzysiek
                          • Gość: P&P Re: Internet IP: *.eris.rpg.pl / *.eris.rpg.pl 28.03.06, 14:35
                            Witam serdecznie wszystkich sąsiadów!
                            Mam pytanie - czy ktoś może udzielić mi informacji na temat tego, czy na naszym
                            osiedlu oferowana jest usługa dostawy telewizji kablowej? Jeśli tak, to przez
                            jaka firmę.
                            Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
                            Pozdrawiam !
                            • Gość: Trev Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 12:19
                              Na razie jestesmy zbyt malo atrakcyjni zarowno dla sieci tv kablowej jak i dla
                              innych od tpsa firm telekomunikacyjnych. Jesli chodzi o telewizje to pozostaje
                              chyba tylko droga satelitarna, a telefonia stacjonarna tylko z tpsa.
                              Tpsa nie chciala mi podpiac neostrady tlumaczac sie standardowo brakiem
                              mozliwosci technicznych (ale to bylo rok temu wiec moglo juz sie zmienic).
                              Korzystam z lacza z firmy zax i jak na razie jestem zadowolony - przerwy
                              praktycznie sie nie zdarzaja, transfery bardzo przyzwoite i zgodne z wykupiona
                              przepustowoscia (a w godzinach nocnych dodatkowo podwyzszone).
                              Jesli ktos ma jakies informacje na temat wejscia ktorejs z sieci kablowych na
                              nasze osiedle, to bede wdzieczny za wszelkie informacje (najlepiej zanim sam w
                              koncu kupie zestaw cyfry czy polsatu)
                              pozdrawiam wszystkich niezasmiecajacych osiedla ;)
            • Gość: marko Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 01.04.06, 23:09
              Cześć!!! Dzisiaj znalazłem to forum i poczytałem troszkę. Jak piszesz mieszkasz
              już w trójce i ja też mieszkam już od 8-go marca. Byłem przekonany, że to ja
              byłem pionierem w tym bloku. Zrobiłem nawet wielką imprezę "parapetówkę". Ja
              mieszkam w pierwszej klatce i nie widziałem aby ktoś mieszkał w mojej klatce.
              Podejrzewam, że mieszkasz w drugiej klatce. Firma ZAC założyła mi internet i na
              razie jestem zadowolony. Prekość do 512kb i płacę 59zł miesięcznie, ale za
              pierwsze dwa miesiące 39zł. Na razie innych alternatyw nie ma. Będzie później
              neostrada, ale na razie bez podpisanych aktów notarialnych nie możemy podpisać
              umów z tp.sa. Mieszka mi sie bdobrze i mam jedno pytanko. Nie wiesz może kiedy
              będziemy mogli podpisywac akty notarialne?
              Pozdrowienia
      • Gość: domino Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:50
        Witam

Jestem nową sąsiadką z bloku nr 2. Jaki jest adres forum tego bloku?
    • katherine23 Re: Enklawa Bronowicka - Kupie mieszkanie 2-pok 28.03.06, 14:53
      Kupie mieszkanie 2-pok.
    • krzysztofhg poszukuje garazu do wynajecia 06.04.06, 15:26
      poszukuje garazu do wynajecia
      • Gość: marko Ogrzewanie IP: *.net.autocom.pl 15.04.06, 18:24
        Do wszystkich mieszkańców, którzy odbierali mieszkania kiedy był duży mróz. Czy
        nie wydaje Wam się, że pan Leś powinien nam zwrócic pieniądze za suszenie
        mieszkań, które były zawilgocone ze szronem na ścianach? Mam tu na myśli
        wysokie rachunki gazowe, gdyz ogrzewanie chodziło na pełnej regulacji. Co w tej
        sprawie robicie? Najlepsze życzenia świateczne dla wszystkich.
        Marek
        • Gość: mm Re: Ogrzewanie IP: *.agh.edu.pl 21.04.06, 18:25
          ja nie odebralem mieszkania w I proponowanym przez Pana Lesia terminie wlasnie
          ze wzgledu na szron na scianach, w protokole zaznaczone mialem , ze suszenie
          mieszkania odbywa sie na koszt developera, teraz nadeszla chwila prawdy-
          odsylam rachunek za gaz do Brzeska i sprawdze ich slownosc
          • Gość: marko Re: Ogrzewanie IP: *.zax.pl 22.04.06, 11:01
            Rozmawiałem z kierownikiem budowy i faktycznie stwierdził, że firma pokryje
            koszt osuszania mieszkań. W marcu robił odczyty gazomierzy i stany liczników
            przesłał do Brzeska. Rachunki za gaz trzeba przesłać do firmy z nr konta i
            zwrócą. Przesłałem listem poleconym i czekam na odpowiedź.
            • Gość: Szymon Re: Ogrzewanie i inne.. IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 23.04.06, 11:38
              Wielkie dzieki Marku za informacje. Zrobimy dokladnie tak samo. Ja rowniez
              dopisalem (podczas odbioru) do protokolu, ze mieszkanie bylo zamarzniete i
              wymagalo dlugiego suszenia.
              Swoja droga mam maly problem z wykonczeniem przez ekipe P. Lesia mojego
              balkonu. Ciagle jeszcze brakuje jednej czy dwoch kratek metalowych na balkonie.
              Kierownik budowy caly czas obiecuje, ze przyjdzie ekipa i to zrobi, ale jakos
              ich nie widac (juz od ponad miesiaca!!!). Czy ktos z sasiadow w 'trojce'rowniez
              ma podobny problem
              Pozdrawiam wszystkich
              • Gość: marko Re: Balkony.. IP: *.zax.pl 23.04.06, 18:15
                Ja nie odebrałem jeszcze okien i balkonów. Czekam na poprawienie, gdyż balkony
                się pokruszyły, a do tego profil jest zły tzn. woda stoi na balkonie, gdy pada
                deszcz. W nadchodzącym tygodniu obiecują to wykonać. Będę miał urlop więc dopilnuję.
                • Gość: szymon Re: Balkony.. IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 24.04.06, 12:10
                  A czy te 'kratki' metalowe Masz juz przyspawane?
                  • Gość: marko Re: Balkony.. IP: *.zax.pl 24.04.06, 19:32
                    Tak, wszystkie kratki już mam na balkonach. Szymon mam prosbę. Jako, że jesteśmy
                    najbliższymi sąsiadami podaj mi swój adres e-mailowy, bo przeciez musimy trzymać
                    się razem. Dzięki.
                    • Gość: Szymon Re: Balkony.. IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 24.04.06, 23:05
                      Moj adres mailowy: szymon33@hotmail.com
                      Pozdrawiam
                      ps. Musze troszke przycisnac P. Jakubczyka zeby dokonczyli moj balkon i
                      wymienili drzwi wejsciowe (drugi raz..) bo sa do niczego!
                      • Gość: Szymon Re: Balkony.. IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 25.04.06, 15:35
                        Marku,
                        Proponuje zebys mi przyslal mail'a ze swoim adresem, wtedy bedziemy mieli
                        kontakt w dwie strony.
                        Pozdrawiam
                      • Gość: mm Re: Balkony.. IP: *.agh.edu.pl 27.04.06, 21:55
                        Jakie miales problemy z drzwiami??
                        ja mialem teraz drugi raz wstawiane okna, przez co ciagle mam w mieszkaniu jak
                        w trakcie budowy
                        • Gość: Szymon Re: Balkony.. IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 28.04.06, 04:48
                          Drzwi byly podrapane, widac bylo grudki lakieru na powierzchni. W niektorych
                          miejscach lakier po prostu odpadal... Pomijam ten drobiazg, ze byly zle
                          zamontowane i mozna ich bylo normalnie domknac.
                          Okna na szczescie wymagaly u mnie jedynie regulacji (jak do tej pory...). Na
                          balkonie ciagle nie mam dospawanych kilku elementow metalowych i zaczyna mnie
                          to naprawde irytowac, poniewaz prosilem o uzupelnienie juz od bardzo dlugiego
                          czasu i za kazdym razem mieli to zrobic 'jutro'.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: mm Re: Balkony.. IP: *.agh.edu.pl 28.04.06, 08:16
                            skad ja znam to jutro, lub "na pewno zrobimy to Panu w wtorek", a dzisiaj jade
                            nie spodziewajac sie wykonczenia wokol okien
                            a na balkonie niestety oprocz poreczy niezdarnie pomalowanych nie mam
                            zamontowanych tych kratek, podobno maja gotowe ale jakos nigdzie ich nie widac
                            • Gość: Szymon Re: Balkony.. IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 28.04.06, 11:46
                              No wlasnie MM, tak sobie czasem mysle, ze skoro wszyscy zaplacilismy bardzo
                              duzo pieniedzy za te mieszkania to chyba nie przesadzamy chcac miec je
                              przynajmniej w stanie akceptowalnym po TRZECH miesiacach od daty odbioru!
                              Cholera, juz naprawde trace cierpliwosc..
    • Gość: Ania Enklawa Bronowicka-Darowskiego 13 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 11:03
      Czy ktoś z tego budynku powie mi czy hałas lądujących samolotów wmieszkaniach
      jest znośny?
    • Gość: Ania Enklawa Bronowicka-dług pana Lesia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 14:49
      Bardzo mnie zaniepokoił wspis o długu na działce. Czy to jest już uregulowane?
      Jestem w trakcie kupna mieszkania! Bardzo proszę o informacje!
      • Gość: Ada Re: Enklawa Bronowicka-dług pana Lesia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 20:25
        zalezy o którą działkę pytasz. Co do samolotów to hałas lecących jest znośny
        • Gość: Ania Re: Enklawa Bronowicka-dług pana Lesia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 20:59
          Pytam o działkę pod budynkiem Darowskiego 13. I dziękuję za odpowiedz.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Ada Re: Enklawa Bronowicka-dług pana Lesia IP: *.zax.pl 02.05.06, 09:36
            z działki pod 14 jest usuniety wpis, bardzo mozliwe ze z 13 tez, najlepiej
            sprawdzic w Ksiegach Wieczystych
            • Gość: Ania Re: Enklawa Bronowicka-dług pana Lesia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 20:23
              a jaki jest numer działki, żeby sprawdzić w księgach
    • Gość: Ada Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 11:09
      podaj @ to Ci wysle
      • Gość: Ania Re: Enklawa Bronowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.06, 13:19
        logistykawpolsce@wp.pl
        chodzi o 13
        dziękuję!!!
        • Gość: Trev Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 09:02
          Aniu, jesli pytasz o blok nr 13 i piszesz na temat ogrodka, to pewnie chodzi ci
          o zakup od Lesia mieszkania nr 11 (parter, srodkowa klatka). Jesli tak, to
          skontaktuj sie ze mna (trevi@o2.pl) - mieszkam w sasiednim mieszkaniu na
          parterze, wiec sadze ze moge byc dobrym zrodlem informacji ;)
          Jesli chodzi o wpisy do ksiag wieczystych, to mieszkania zostaly przekazane
          notarialnie juz rok temu i nie ma mozliwosci wrzucania wpisow do ksiag
          wieczystych na poczet wierzytelnosci Lesia, poniewaz nie jest to juz jego
          wlasnosc. Na wszelki wypadek wez od Lesia nr ksiegi wieczystej tego mieszkania i
          sprawdz sama.
          Jesli bedziesz potrzebowala dodatkowych informacji, to kontaktuj sie mailem.
          Pozdrawiam
          Trev
          • Gość: A Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 22.05.06, 19:10
            wkoncu wzieli sie za dobudowe klatki w bloku ( dawna 3), ceny nieźle poszły w
            górę
            • Gość: peter Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 09:51
              Jakie są teraz ceny oferowanych tam mieszkań?
              • Gość: marko Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 23.05.06, 22:31
                Ceny mieszkań 4 500zł za metr, a garaże po 35 000zł. Nieźle!!!!!
                Jesteśmy szczęściarzami!!!
                • Gość: Szymon Re: Enklawa Bronowicka IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 24.05.06, 09:12
                  No a jak z planami rozbudowy osiedla? Czy dalej chca postawic przed naszymi
                  oknami budynek 8?
                  • Gość: peter Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 09:25
                    O!!! Ale ceny!!! No nieźle.
                    • Gość: Krzysiek Re: Enklawa Bronowicka IP: *.autocom.pl 26.05.06, 23:52
                      Witajcie,

Co do planów rozbudowy osiedla to na razie ich uwaga skupiona jest na rozbudowie
                      3 oraz bloku nr 7 (czyli ten blisko torów kolejowych)...co do 8 to jeszcze nie
                      ma decyzji...

Pozdrawiam
                      Krzysiek
                      • Gość: Szymon Re: Enklawa Bronowicka IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 27.05.06, 12:11
                        Dziekuje Krzysku,
                        Byc moze okaze sie to walka z wiatrakami, ale mysle ze nie bede skory do
                        ulatwiania im postawienia tuz przed moimi oknami bloku (mysle tu o 8).
                        Pozdrawiam
                        Szymon
                      • Gość: Jacek Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 19:27
                        Czy wiadomo co z siodemka? Czy beda tam mieszkania powyzej 50 m2? I czy dostana
                        pozwolenie skoro to jest pod liniami wysokiego napięcia? Jak sie ktos orientuje
                        to prosze o informacje.
    • Gość: Gość Spopielarnia IP: *.comarch.pl 29.05.06, 13:47
      Czy słyszeliście już o propozycji lokalizacji na terenie kamieniołomu w
      Mydlnikach spopielarni zwłok dla Krakowa? Jest o tym wzmianka w ostatniej
      Gazecie Bronowickiej... A ja czytałem o planach stworzenia parku w tym
      miejscu...
      Ponuro....
      • apmk05 Re: Spopielarnia 30.05.06, 01:25
        "Rewelacja":(... Wiatry są z zachodu, więc cały dymek miałby iść na Kraków? Ten
        kto to wymyślił chyba powienie sobie postawić krematorium w ogródku. A mało to
        obszarów na wschód?
        • Gość: peter Re: Spopielarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 12:09
          Witam,
          Czy już widać jakieś prace przy budowie bloku nr 7 i dobudówce bloku nr 3?
          Kiedyś krążyły informacje o budowie jaiegoś pawilonu handlowego na Enklawie, czy
          coś komuś wiadomo w tej sprawie?
          Pozdrawiam mieszkańców.
      • Gość: Trev Re: Spopielarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 14:20
        Z ta spalarnia to sa jakies powazniejsze plany czy tylko rozwazania?
        O ile slyszalem, to byly kamieniolom jest objety ochrona ze wzgledu na jakies
        rzadkie porosty, wiec troche mnie to info zdziwilo :(
    • malatina Re: Enklawa Bronowicka 06.06.06, 15:34
      Zaglądam, jestem ciekawa opinni. Czy chodzi o etap I budowy?
      • Gość: peter Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 15:07
        Halo!!!
        Czyżby forum upadało?
        Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Enklawy :)
        • Gość: marko Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 20.06.06, 22:34
          Dzięki za pozdrowienia. Ja również pozdrawiam wszystkich. Czy któryś z
          mieszkańców 15-stki orientuje się czy nasz budynek jest już oddany do użytku?
          Nie mogę ostatnio dodzwonić się do p. Koczura. Z mojej ostatniej rozmowy z nim
          wynikało, że wkrótce będzie oddany i że przygotowują już umowy do podpisania
          aktów notaraialnych. Być może nastąpi to w lipcu. Ja natomiast jestem realistą i
          sądzę, że będziemy podpisywali we wrześniu. A pozostali mieszkańcy wcześniej
          wybudowanych bloków ile czekaliście na przeneisienie własności od momentu
          odebrania mieszkań? Proszę o odpowiedzi. Dzięki bardzo.
          • Gość: peter Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 08:38
            Witam,
            Jakieś 4 miesiące, od odebrania mieszkania czekałem na akt.
            • krewetka Re: Enklawa Bronowicka 21.06.06, 14:46
              w dawnej dwójce odbiory mieszkan były w lipcu a akty notarilane w marcu
              • Gość: marko Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 21.06.06, 18:48
                My odebraliśmy pod koniec stycznia i mam nadzieję, że w tym roku się wyrobią.
                • Gość: Ada Re: internet IP: *.zax.pl 03.07.06, 18:35
                  czy na naszym osiedlu jest tylko neostrada i ZAX?
                  • Gość: Trev Re: internet IP: *.zax.pl 05.07.06, 22:18
                    a jest neostrada???
                    bo ja dostalem odpowiedz ze nie ma mozliwosci technicznych....
                    • Gość: inga Re: internet IP: *.zax.pl 11.07.06, 16:25
                      A owszem jest, moi sąsiedzi na przykład korzystają z Neostrady
                • Gość: Szymon Re: Enklawa Bronowicka IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 11.07.06, 23:30
                  Witam Sasiadow.
                  Moje pytanie kieruje do mieszkancow 'trojki', czyli bloku nr 15. Czy ktos z
                  Panstwa podpisal juz umowe z Telekomunikacja Polska ? Jesli tak to prosze o
                  mala podpowiedz jakie dokumenty beda mi potrzebne zeby tak umowe zawrzec.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Jacek Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 19:29
                    Czy wiadomo co z siodemka? Czy beda tam mieszkania powyzej 50 m2? I czy dostana
                    pozwolenie skoro to jest pod liniami wysokiego napięcia? Jak sie ktos orientuje
                    to prosze o informacje.

• Gość: A Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 05.08.06, 23:42
                      czy cos da sie zrobic z tym hukiem samolotów?zwłaszcza latem, czy może trzeba
                      sie z tym pogodzic bo przeciez lotów przybywa :(
                      • Gość: sąsiedzi Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 09.08.06, 13:40
                        niestety, trzeba się pogodzić:( ale prosze wierzyć, po 2 miesiącach nie słyszy
                        się już samolotów w nocy:) a, no i można kupić klimę i nie otwierać okien.
                        • ksiezniczkaa Re: Enklawa Bronowicka 10.08.06, 11:28
                          czy ktos cos wie wiecej o włamaniach do samochodów?
                      • Gość: gość Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 14.08.06, 22:59
                        Zawsze możesz przecież przenieść się w inne miejsce...
                        Możesz zamienić się mieszkaniem lub go sprzedać...
                        Znajomy niedawno sprzedał mieszkanie w bloku nr 2, 66m2 za...6tyś zł/m2
                        (sześć tysięcy za metr!)
                        Za tą cenę możesz mieć np. domek pod Krakowem...
    • Gość: harnaś Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 13:44
      a co to enklawa?!!!
      • Gość: karol akty notarialne, hipoteka przymusowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 11:18
      • Gość: karol akty notarialne, hipoteka przymusowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 11:28
        witam
        jestem na etapie podpisywania umowy przedwstepnej z p. Lesiem. bardzo mnie
        zaniepokoil wpis dotyczacy hipoteki

"Sprzedający oświadcza, że Lokal będzie wolny od wszelkich obciążeń, natomiast
        udział w gruncie na którym znajdował będzie się budynek zbyty będzie w stanie
        wolnym od wszelkich obciążeń, za wyjątkiem obciążeń wpisanych do księgi
        wieczystej nr XXXXXXXX w dniu sporządzania niniejszej umowy"

wiadomo juz czy sprawa sie wyjasnila odnosnie ustanowionej hipoteki przymusowej
        na dzialkach nalezacych do Lesia ? prosze o kontakt na forum lub
        laush@oskbraniewo.pl gg:2375932
        dziekoje i pozdrawiam karol
        • Gość: A kablówka? IP: *.zax.pl 12.09.06, 19:07
          czy na osiedlu jest kablówka?
          • Gość: Pablo Pytanie IP: *.uci.agh.edu.pl 21.09.06, 22:25
            Czesc!Mam pytanie jak sie tam mieszka u was, tzn. jakie sa oplaty w
            mieszkanmiach na parterze(czy pomiedzy tymi garazami nie jest za zimno?)ile
            ogrzewanie kosztuje w mieszkaniach 62 metrowych?czy uklad mieszkan jest fajny?
            chce kupic tylko nie wiem czy warto:)dzieki za odpowiedz.
          • Gość: Trev Re: kablówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 12:57
            Kablówki nie ma i raczej w najbliższych latach sie nie zapowiada - pozostaje
            polsat albo cyfra
            • Gość: gośka Re: kablówka? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.06, 09:40
              Wcale nie trzeba czekać paru lat. Wystarczy, aby administrator skontaktował się
              z wybraną firmą X i po problemie. Takie informacje otrzymałam od CHELLO i
              AUTOCOM'u.
              • Gość: Trev Re: kablówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 09:51
                Przekaże administratorowi tą informację, tyle że problemem może być fakt, że na
                osiedlu już mamy 2 firmy admistrujące - inną w blokach 12, 13, 14 i inna w 9, 11.
                • Gość: gośka Re: kablówka? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.06, 10:09
                  To prawda. Zaglada tu jeszcze ktoś z 9???
                  • Gość: peter Re: kablówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 10:46
                    Witam,
                    Popieram inicjatywę mająca na celu założenie na naszym osiedlu kablówki.
                    Jeśli ktoś ma kontakt z administratorem to może podsunąć mu taką ideę. Zobaczymy
                    co z tego wyjdzie. Mam nadzieję że sprawa potoczy się pozytywnie :)
                    Pozdrawiam
                    Piotr
                    • krewetka Re: kablówka? 04.10.06, 12:11
                      14 jest za :)
                      • Gość: marko Re: kablówka? IP: *.zax.pl 04.10.06, 13:35
                        15-stka również za!!!
                        Pozdrawiam mieszkańców 15-stki.
                  • Gość: Goska/ Mika Re: kablówka? IP: *.zax.pl 04.10.06, 16:29
                    Oczywiscie Droga Sąsiadko, to ja - założycielka tego forum (wówczas pod
                    pseudonimem artystycznym)
                    • krewetka Enklawa Bronowicka 11.10.06, 17:01
                      czy jest mozliwośc zamontowania bramy wjazdowej?
                      • Gość: peter Re: Enklawa Bronowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 14:41
                        Witam,
                        Brama miała być zakładana, tak nas informowano przy zakupie :), ale kiedy nie
                        wiadomo. Pewnie dopiero jak zakończą budować 3.
                        Pozdrawiam mieszkańców.
                    • Gość: peter Re: kablówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 09:15
                      Witam mieszkańców,
                      Czy ktoś już coś działał w sprawie kablówki na naszym osiedlu?
                      Proszę o info.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: janka usterki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 12:19
                        czy mieszkańcy wiedzą ze bez przerwy są jakieś usterki w naszych blokach
                        • Gość: marko Re: usterki IP: *.zax.pl 19.10.06, 19:58
                          A jakie usterki są u Was? Prosze podać przykłady?
                        • Gość: ala Re: usterki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 13:58
                          zalane garaze, cieknacy dach
                          problemy z kanalizacja osiedle miało być ogrodzone i co wielka góra ziemi i
                          bałagan z tyłu wszyscy chba juz zapomnieli jak to osiedle miało wyglądac w
                          planach pana Lesia
                          • krewetka Re: usterki 20.10.06, 16:44
                            moze warto by bylo cos w tej sprawie zrobić? wieczny plac budowy nam sie nie
                            usmiecha. Kiedy beda dobudowywać klatke do 3 ?
                            • Gość: szuwar Re: usterki IP: *.net.autocom.pl 22.10.06, 12:55
                              Budowa klatki do 3 ruszy jak tylko się pojawi i uprawomocni pozwolenie na
                              budowę. Miało byc we wrześniu ale jak dotąd jeszcze go nie ma. Planowany termin
                              ukończenia tej klatki jest na III kwartał 2007 - czy się uda, zobaczymy. Staram
                              się byc na bieżąco, bo kupiłem z żonką mieszkanie w tej klatce. Pozdrawiam
                              • Gość: peter Re: usterki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 08:47
                                Witam,
                                A może coś wiesz na temat bloku nr 7, który ma być budowany blisko bloków. Czy
                                też czekają na pozwolenie?
                                Pozdrawiam
                                • Gość: peter Re: usterki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 10:59
                                  Oczywiście chodzi o bud. 7 blisko torów. przepraszam :)
                                  • Gość: SzuwaR Re: usterki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 15:13
                                    Witam. Niestety nic nie wiem na temat kiedy ten blok blisko torów ma być
                                    budowany. Na razie nie ma chyba jeszcze nawet planu jego budowy. Sprzedaż
                                    mieszkań obejmowała jedynie 10 mieszkań, które będą się mieścić w dobudowywanej
                                    klatce. A czemu interesuje cię powstanie tego bloku??? Chodzi o wyciszenie przed
                                    pociagami ?? :) pozdrawiam
                                    • Gość: peter Re: usterki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 11:44
                                      Ok, dzięki za info na temat tego bloku.
                                      Jeśli chodzi o Twoje pytanie to tak masz rację chodziło mi o lekkie wyciszenie
                                      przed pociągami :). Blok ten mógłby spełniać, chociaż w jakimś stopniu, rolę
                                      ekranu dźwiękochłonnego ;).
                                      pozdrawiam
                      • Gość: hp Re: kablówka? IP: *.zax.pl 26.10.06, 20:24
                        Czy ktoś z mieszkańców bloku 12A korzysta z satki zbiorczej, która jest
                        zamontowana na dachu bloku - czy odbiera cyfra+ lub nTelewizja?
                        pozdrawiam
                        • Gość: peter Re: kablówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 11:40
                          Witam,
                          O jakiej siatce zbiorczej mówisz?
                          pozdrawiam
                          • Gość: hp Re: kablówka? IP: *.zax.pl 08.11.06, 20:33
                            Miałem na myśli zbiorczą antenę satelitarną, która jest na dachu.
                            • Gość: peter Re: kablówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 09:25
                              Witam,
                              Ja osobiście nic nie wiedziałem o tej zbiorczej antenie satelitarnej, może warto
                              się tym zainteresować :).
                              Pewnie w sposób istotny obniżyło by to koszty dostępu do platform tv
                              satelitarnej, eliminując konieczność instalowania indywidualnych anten/talerzy.
                              Domyslam się, że instalacja ta umożliwia odbiór bezpłatnych programów telewizji
                              naziemnej (aktualnie 7 programów).
                              Jak ktoś ma jakieś wieśći na ten temat to proszę o informacje na forum.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: gawlin Re: kablówka? IP: 212.244.73.* 09.11.06, 10:05
                                Na kazdym bloku na dachu jest antena i w kazdym mieszkaniu powinna ona byc
                                podlaczona do gniazdka telewizyjnego.

Jesli tak nie jest, to nalezy sie skontaktowac z firma robiaca te instalacje
                                (numer do niej powinien byc na tablicy ogloszeniowej przy wejsciu do klatki).

Ja np nie mialem wogole pociagnietego kabla antenowego, wiec po moich telefonach
                                (niestety wiecej niz 1) panowie przyszli i w pol godzinki zrobili to co powinni
                                zrobic wczesniej.
                                • Gość: A Re: kablówka? IP: *.zax.pl 09.11.06, 11:00
                                  to nie jest antena satelitarna, tylko zwykla zbiorcza naziemna, przez która
                                  można ogladac zwkle programy
                                  • Gość: peter Re: kablówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 11:30
                                    Dzieki, tak też myślałem :)
                                    • Gość: hp Re: kablówka? IP: *.zax.pl 09.11.06, 20:57
                                      Na 12A jest i antena naziemna, z której odbiera się 7 podstawowych kanałów i
                                      antena satelitarna, a w mieszkaniu mam w gniazdku 3 wyjścia - TV,radio i SAT
                                      (wtyczka nakręcana) Dlatego pytałem, czy ktoś z 12A już z tego korzysta (nie
                                      trzeba wtedy montować satki na balkonie i wiercić dziury w ścianie :) ) A satka
                                      na bloku jest - kiedyś sprawdziłem to empirycznie podczas letniego spacerku po
                                      mydlniczanych górkach :)

PS
                                      na kablówkę to chyba nie mamy co liczyć

pozdrawiam
                                      • krewetka Re: kablówka? 10.11.06, 14:33
                                        >>>na kablówkę to chyba nie mamy co liczyć

a dlaczego?
                                        moze jakby wszystkie bloki wyraziły taka chęć, to może cos by sie dało z tym
                                        zrobić?
                                        • Gość: A Enklawa IP: *.zax.pl 15.12.06, 11:40
                                          co to za slupek wkopali przy wjeżdzie na osiedle?
                                          • Gość: Szymon Re: Enklawa IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 17.12.06, 12:01
                                            Serdeczne Zyczenia Swiateczne dla wszystkich mieszkancow Naszego Osiedla!
                                            Zycze wszystkim zdrowych i milych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku!
                                            Miejmy rowniez nadzieje, ze jak najszybciej zakoncza sie prace budowlane na
                                            naszym terenie i bedzie znacznie czysciej i przyjemniej.
                                          • Gość: peter Re: Enklawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 08:35
                                            Witam,
                                            Już chyba masz odpowiedź na swoje pytanie :)
                                            Wesołych Świąt dla wszystkich mieszkańców osiedla.
                                            Pozdrawiam
                                            • krewetka Re: Enklawa 21.12.06, 12:14
                                              Wesołych Świąt :)
                                              • Gość: Franky Furbo Nowe Mieszkania IP: *.nyc.biz.rr.com 27.12.06, 21:18
                                                Witam,
                                                Chcialam sie poradzic mieszkancow osiedla czy polecaliby kupno mieszkania w
                                                dobudowywujacej sie klatce, blok 3.Dostepne mieszknie jest na parterze, za dosc
                                                przystepna cene, ale slyszalam wiele skarg na temat halasu.Bede wdzieczna za
                                                rady.
                                                • Gość: Tramek Ograniczenie prędkości IP: *.zax.pl 27.12.06, 21:43
                                                  Parę dni temu przy wjeździe na osiedle pojawił się znak ograniczenia prędkości.
                                                  Zapewne jako zrozumiała reakcja na jeżdżące szybko samochody. Pytanie, czy
                                                  takiego limitu prędkości (10km/h) da się przestrzegać. Macie takie cyferki na
                                                  szybkościomierzach? Ja nie, i bardzo trudno utrzymac mi te prędkość. Nie zdziwie
                                                  się, gdy ten zakaz bedzie powszechnie lekceważony i przekraczany. Może lepiej
                                                  byłoby postawić znak "strefa zamieszkania", czy jakoś tak? (niebieski, z
                                                  piktogramami ludzika i czegoś tam jeszcze...). Zapewne najbardziej skuteczny
                                                  byłby garb na drodze, a na razie pozostaje mieć nadzieję, że gdy stanie brama,
                                                  to niemożliwe będzie jeżdżenie z nadmierną predkością.
                                                  • krewetka Re: Ograniczenie prędkości 28.12.06, 11:36
                                                    dokładnie, jak zobaczyłam ten znak to odrazu porawił mi sie humor 10km/h to
                                                    chyba rowerem da sie jechac a nie samochodem, lepsza bylaby strefa zamieszkania
                                                    lub zakaz parkowania,co do bramy - to kiedy ona będzie?
                                                  • Gość: Trev Re: Ograniczenie prędkości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 14:15
                                                    Ten znak jest dla mnie dosc humorystyczny, ale jeszcze lepszy jest zakaz
                                                    parkowania pod blokiem nr 11, z dopiskiem nie dotyczy mieszkancow bloku 11.
                                                    Jestem przekonany ze szczegolnie zmartwieni nim beda mieszkancy innych blokow
                                                    (zwlaszcza nr 12 i 14), ktorzy z czystej ludzkiej zlosliwosci i checi obiegania
                                                    dookola calego osiedla, zeby dostac sie do samochodu zawsze stawali samochody
                                                    pod blokiem nr 11 ;-)

Pozdrawiam wszystkich mieszkancow naszego coraz weselszego osiedla :-)

PS. Niezaleznie od bramy ktora nie wiadomo kiedy w koncu zostanie zainstalowana,
                                                    2 garby (tuz przed wjazdem w brame od zewnatrz i tuz za wyjazdem z dolnej
                                                    uliczki obok smietnika) chyba najbardziej poprawilyby bezpieczenstwo na osiedlu.
                                                  • Gość: gość Re: Ograniczenie prędkości IP: *.itn.com.pl 15.01.07, 13:12
                                                    > ,
                                                    > 2 garby (tuz przed wjazdem w brame od zewnatrz i tuz za wyjazdem z dolnej
                                                    > uliczki obok smietnika) chyba najbardziej poprawilyby bezpieczenstwo na osiedlu
                                                    > .

A najlepsze jest to że na skrzyżowaniu pod śmietnikiem nie ma tam żadnego znaku
                                                    czyli jadący z prawej (Z dołu z pod 9) ma pierszeństwo przed jadącymi z końca
                                                    osiedla :).

Również pozdrawiam wszystkich mieszkancow naszego coraz weselszego osiedla :-)
                                                  • Gość: A Re: Ograniczenie prędkości IP: *.zax.pl 16.01.07, 14:33
                                                    no chyba ze wjezdzasz do osiedla, wtedy masz pierszeństwo :)))))

moze mieszkancy coś sie tym zainteresuja? ja juz o mało w ten sposób nie
                                                    mialam stłuczki
                                                  • Gość: Tasior Re: Ograniczenie prędkości IP: 212.244.73.* 16.01.07, 15:25
                                                    A nie denerwuje was jeden samochod pseudo-terenowy, ktory wiecznie stoi prawie
                                                    na tym skrzyzowaniu (niby na chodniku na przeciw wyjazdu z dolu, ale ponad
                                                    polowa samochodu wystaje na ulice). Wg mnie to on czasami moze doprowadzic do
                                                    jakiejs stluczki - tzn. inny kierowca, ktory go bedzie chcial ominac oraz
                                                    samochod wyjezdzajacy z dolu.
                                                  • Gość: A. Re: Ograniczenie prędkości IP: *.zax.pl 17.01.07, 14:25
                                                    no ni, trzeba mu "zwócić" uwagę :)
                                                  • Gość: peter Re: Ograniczenie prędkości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 08:55
                                                    Witam,
                                                    Podłączając się do tematu, to też jestem "za", aby zrobić porządek z tymi
                                                    samochodami, które upodobały sobie miejsce przy wjeździe na osiedle. Raz, że
                                                    zastawiają prawie cały prawy pas drogi wjazdowej, a z drugiej zajmują większą
                                                    część chodnika.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: Ada blok 7 i 8 IP: *.zax.pl 21.01.07, 14:17
                                                    a więc potwiedziło sie, żę bedą bloki 7 i 8 ;(( www.edmund-les.com.pl/
                                                  • Gość: DAC3084 Re: Ograniczenie prędkości IP: *.itn.com.pl 22.01.07, 11:43
                                                    > moze mieszkancy coś sie tym zainteresuja? ja juz o mało w ten sposób nie
                                                    > mialam stłuczki

W zasadzie nie trzeba tam nic robić tylko przestrzegać przepisów, a po
                                                    zamontowaniu bramy problem powinien zniknąć (tylko kiedy to będzie). I nam
                                                    nadzieje że brama spowolni co poniektórych rajdowców
                                                  • Gość: peter Re: Ograniczenie prędkości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 10:57
                                                    Brama pewnie dopiero będzie jak wybudują dwa planowane bloki (7 i 8), a miała
                                                    być po skończeniu bloku 12 :(.
                                                    Czy ktoś może się orientuje jaka cena mieszkań ma być w planowanych blokach?
                                                    Czy ktoś może się dowiadywał odnośnie kablówki na naszym osiedlu?
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: peter Internet na osiedlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 12:14
                                                    Witam,
                                                    Mam pytanie jaki dostawca internetu obsługuje nasze osiedle (czy jest tylko
                                                    jeden?)?
                                                    Czy jesteście zadowoleni z łącza, czy nie ma przerw w dostawie, a jeśli są to
                                                    jak szybko są awarie usuwane?
                                                    Jeszcze pytanie o kablówkę, czy ktoś się coś dowiadywał w tej sprawie?
                                                    Bardzo proszę o opinię. Dziękuje z góry.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: A. Re: Internet na osiedlu IP: *.zax.pl 30.01.07, 13:24
                                                    firma zax, ja nie mam zadnych problemów, od ponad roku nie trafila mi sie ani
                                                    jedna przerwa, jedyne co to łącze mogłoby być szybsze
                                                  • Gość: peter Re: Internet na osiedlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 14:37
                                                    A jaki masz transfer?
                                                    Czy jest gwarantowany, tak jak podają w ofercie, czy w godzinach "szczytu" spada?
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: peter Re: Internet na osiedlu IP: *.zax.pl 17.02.07, 22:02
                                                    czyżby forum upadało już :)?
                                                    pozdrowienia
                                                • Gość: aska Re: Nowe Mieszkania IP: 194.146.252.* 13.05.09, 20:48
                                                  hey. jakieś postępy na budowie, bo nie mam możliwości bycia teraz tam?
    • magda.pawlik Re: Enklawa Bronowicka 12.01.07, 11:57
      kupię mieszkanie trzypokojowe na osiedlu Enklawa Bronowicka lub zamienię dwu- na
      trzypokojowe.
    • Gość: A Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 27.02.07, 16:55
      szukam namiarów na projektanta wnetrz
      • Gość: gg 4974205 Re: Enklawa Bronowicka IP: *.zax.pl 15.03.07, 13:47
        Poszukujemy mieszkań do sprzedazy na osiedlu gg 4974205
        • krewetka zaginęła kotka syjamska 18.06.07, 15:54
          w niedziele zaginęła kotka syjamska , koloru kawa z
          mlekiem, kremowy brzuszek, czarne lapy ogon, uszy. Znalazce proszę o kontakt:
          508-37-87-69 lub krewetka@gazeta.pl
          • Gość: el el Re: zaginęła kotka syjamska IP: *.odlew.agh.edu.pl 18.12.07, 14:09
            I co? Znalazła się ta kotka?
      • Gość: Wiedzmin Opłaty mieszkaniowe IP: *.ha3.agh.edu.pl 30.12.07, 14:10
        Hej!!!

Zamierzamy zakupic mieszkanie od wspólnoty inwest na pradniku (Enklawa Prądnika) i mam pytanie jak wygląda sprawa opłat za mieszkanie zarządzanej przez wspólnotę, i ewenualnie po zmianie zarządcy??? Przeczytałem prawie wszystkie wątki :) i jesteśmy lekko zaniepokojeni - tysiące różnych problemów. W zasadzie jest jedna różnica, na prądniku jest inny wykonawca Re-Bau i mysle ze jest o niebo profesjonalniejszy od Lesia (najbardziej "spodabała" mi sie instalacja piecyków w łazience - masakra). Z góry dziękuje za odpowiedź . Ł i E
        • Gość: A Re: Opłaty mieszkaniowe IP: *.zax.pl 04.01.08, 19:33
          bardzo duze oplaty za zarzadzanie,o nic nie mozna sie bylo
          doprosic, po roku zmienilismy zarzadce i jest ok
          • Gość: wiedzmin Re: Opłaty mieszkaniowe IP: *.ha3.agh.edu.pl 04.01.08, 21:46
            ok dzieki, tak sie spodziewałem - ale to problem chyba większości inwestycji. Ale patrzac z drugiej strony to dobrze ze przez te kilka czy kilkanascie miesiecy nie trzeba sie martwic o to i spokojnie zawiązywać wspólnote. A tak wogóle to ile za m2 było kiedys a ile teraz po zmianie. Prosze o rozbicie na składowe (smieci, woda, itp) oraz ile wychodzi ogrzewanie kotłem gazowym. Z góry dziękuję
    • Gość: Gawlin Kupię garaż IP: 195.42.249.* 18.01.08, 11:16
      Kupię garaż w budynku 12 lub 12A.

Zainteresowanych sprzedawców proszę o kontakt.

gawlin@o2.pl
      • Gość: K Re: sprzedam garaż IP: *.zax.pl 29.02.08, 15:47
        w bloku 14

fabrykaswiec@op.pl
      • Gość: Joanna Kupię mieszkanie. IP: *.2-0.pl 04.03.08, 00:55
        Kupie mieszkanie trzypokojowe na osiedlu Enklawa Bronowicka.
        Zainteresowanych prosze o kontakt: jmochocka@gmail.com
        • Gość: As Poszukuje garażu do wynajęcia IP: *.zax.pl 17.05.08, 08:49
          Poszukuje garażu do wynajęcia

ksiezniczkaa@gazeta.pl
          • Gość: domiwojt Re: Poszukuje mieszkania do wynajęcia IP: *.autocom.pl 19.05.08, 14:42
            Poszukuję mieszkania do wynajęcia na osiedlu, 1-2 pokojowego. Najchętniej od
            lipca na rok lub trochę dłużej.Chciałabym, aby koszty wraz z czynszem zamknęły
            się w 1100-1200 zł. Proszę o kontakt pod adresem mailowym: domiwojt@gazeta.pl
            • Gość: Per-Aa Re: Poszukuje mieszkania do wynajęcia IP: *.co.cc 22.08.08, 23:25
              mysle ze z powodzeniem mozesz sie spodziewac cen od 1200 plus media

ostatnio widzialem ogloszenie za 1300 mieszkanie 33m 1 duzy pokoj, kuchnia, lazienka

a ja glupi za moje drugie (33m, 2 pokoje + kuchnia, lazienka) biore 1200...
              • Gość: Jasseji Internet IP: *.co.cc 22.08.08, 23:28
                Zainteresowanych alternatywa na neo/zax prosze o kontakt na ans@ansmedia.net
              • Gość: buzinka opłaty na tym osiedlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 22:07
                waham się nad zakupem mieszkania, ważne oprócz wszystkich wymienionych już i poruszonych aspektów, za które dziekuje , ze pojawiły się w dyskusji :):):) są dla mnie opłaty!! ile wynosi was miesiecznie czynsz itp......
    • Gość: Gawlin Kupię garaż lub miejsce parkingowe IP: *.zax.pl 01.12.08, 16:52
      Kupię garaż lub miejsce parkingowe

gawlin@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka