Dodaj do ulubionych

Rower - co kupic?

IP: 195.94.222.* 10.05.01, 10:30
Pomimo, ze to sekcja auto moto - prosze o pomoc w wyborze roweru.
Najchetniej kupilbym cos pomiedzy goralem a rowerem trekowym, ale niestety nic
elastycznego nie zauwazylem na rynku.
I jako ze wiekszosc kilometrow robilbym po lesie/dziwnych drogach - preferuje
gorala. Pytanie - co mozna kupic do 2 tysiecy PLN.
Konserwatywnie podchodzac do tematu, najpierw myslalem o rowerze bez
amortyzatorow, niemniej jednak jako ze jestem reformowalny, ide w kierunku
amortyzatorow (przynajmniej z przodu) na rece. Czy mam racje?

Co ciekawego na rynku powinienem targetowac (niekoniecznie Scott, Wheeler).

ps a mialem rok temu Scott'a - fajny byl, mama pozyczyla i nie wrocil do domu.
Od tej pory mama nie pozycza zadnych moich rzeczy... Nauczka dla pozostalych...

Dzieki!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: pitz Re: Rower - co kupic? IP: 157.25.125.* 10.05.01, 10:37
      Ja osobiscie kupilem Gianta i jestem bardzo zadowolony. Kupilem go jako model
      zeszloroczny (wtedy), co dalo mi oszczednosc ok. 400-500 zlotych. Mysle, ze
      najlepiej jak pojdziesz do dobrego sklepu, gdzie sa goscie, ktorzy sie na tym
      znaja, zobaczysz co aktualnie jest w ofercie, przymierzysz sie i zobaczysz co
      Ci pasuje. Ja tak zrobilem i nie narzekam. Sprzedawcy sami byli pasjonatami
      tego sportu i umieli duzo na ten temat powiedziec. Jesli nie musisz miec
      najnowszego modelu na rynku, to polecam poszukanie modelu zeszlorocznego -
      mozna kupic fajny rower, tyle ze w kolorach zeszlorocznych, albo minimalnie
      zmienionym ksztalcie, za to sporo tanszy (mozliwosc zakupu sprzetu z nieco
      wyzszej polki za cene z tej nizszej).
      Pozdrawiam.
      • Gość: zizi Re: Rower - co kupic? IP: 195.94.222.* 10.05.01, 10:42
        o tym tez myslalem ale mi powiedziano, ze stare dostepne sa tylko na kolach 21
        a ja potrzebuje cos wiekszego, zebym wygladal jak czlowiek

ale dzieki za podpowiedz!

• Gość: tatko Re: Rower - co kupic? IP: 195.41.66.* 10.05.01, 14:18
          Trek 720. Delikatne kola 26, dobre oprzyrzadowanie shimano, lekki !!!, bez
          amortyzacji :o) Rama z gwarancja dozywotnia. Cena pewnie w granicach 1800 zl
          ale nie znam polskich realiow. To raczj tanie cudko.
          • Gość: km Re: Rower - co kupic? IP: *.sejm.gov.pl 10.05.01, 15:18
            zajrzyj, jeżeli jesteś z Warszawy na ul Kasprowicza. Tam chłopaki mają fajny serwis i dobre (przyzwoite) ceny.
            A może spróbuj Meridę?
        • Gość: Banan Re: Rower - co kupic? IP: 195.94.211.* 14.05.01, 18:02
          Koła nie mają najmniejszego znaczenia, tylko rama. A jak chcesz trochę jazdy
          turystycznej, albo po delikatnym terenie, to rama musi być krótsza. Ja mam 180
          cm wzrostu i jeżdże na 19", a w zasadzie powinienem na 17". Na góralu wygląda
          się jak człowiek max na 19".
    • Gość: Banan Re: Rower - co kupic? IP: 195.94.211.* 14.05.01, 17:57
      Polecam Giant. Kolekcja z tego roku jest naprawdę świetna (najlepszy stosunek
      jakość-cena). Średnie Gianty (takie w okolicach 2500 tys. zł)mają nawet hamulec
      tarczowy z przodu (najtańszy, ale zawsze) Ja mam składaka na ramie Gianta,
      kosztował mnie około 4500 zł, ale ja robię w sezonie ok. 5000 km, zastanów się
      więc czy takie coś ma sens. Trochę się na tym znam, więc jak chcesz
      dokładniejszych info to wal: arturjan@poczta.onet.pl
    • Gość: Tomasz Re: Rower - co kupic? Tylko Trekking. IP: 193.59.192.* 15.05.01, 09:30
      Kup sobie AUTHOR-a. Dobra południowa firma i "niechodliwa".
      Za 1.000,-pln dostaniesz dobrego Trekkinga (dobry osprzęt w klasie Acera).
      Jeśli nie jeździsz po lesie nie kupuj górala - to karykatura roweru.
      Wielkie opory toczenia i pedalsko małe koła - jeśli ktoś mówi, że koła nie mają
      znaczenia to spójrz na auta.
      Na szosie możesz góralowi pomachać, jeśli w ogóle zdąrzy zauważyć.
      Trekking, to klasyka roweru.
      Kolażówki nie polecam, bo drogi ... wiesz jakie. Ale taką odstawisz nawet
      osobówkę w ciasnych zakrętach.
      Życzę mądrego wyboru !
      • Gość: EEtam Trekking? A co to? IP: 195.94.211.* 15.05.01, 14:01
        Jak się nie znasz, to lepiej nic nie pisz. Trekking to tzw beleco, które można
        zajeździć na śmierć po jednym sezonie ze względu na kruchość ramy i kółek. A jak
        dla ciebie Acera do dobry osprzęt, to gratuluję. Nowa kolekcja Gianta używa SRAMA
        3.0 - 7.0 i jest on o niebo lepszy od acery, która jest ciężka, awaryjna i dużo
        droższa. Ja osobiście jeżdżę na XT/XTR i SRAM 9.0. O ile zajeździłem tylną
        przerzutkę Acery w 2 miesiące (pękła), to tańszy, kompozytowy osprzęt SRAMA mam
        już trzeci sezon.
        Co do pedalskich kółek górala, to z chęcią bym się z tobą zmierzył. Dowolny
        dystans, dowolny teren. A opory toczenia zależą głównie od opon, ja nie odczuwam
        oporów, choć jeżdżę na najeżonych Panaracerach. Jeszcze raz apeluję o dyskusję na
        tematy, na których się znasz.

&#62 Kup sobie AUTHOR-a. Dobra południowa firma i "niechodliwa".
        &#62 Za 1.000,-pln dostaniesz dobrego Trekkinga (dobry osprzęt w klasie Acera).
        &#62 Jeśli nie jeździsz po lesie nie kupuj górala - to karykatura roweru.
        &#62 Wielkie opory toczenia i pedalsko małe koła - jeśli ktoś mówi, że koła nie mają
        &#62
        &#62 znaczenia to spójrz na auta.
        &#62 Na szosie możesz góralowi pomachać, jeśli w ogóle zdąrzy zauważyć.
        &#62 Trekking, to klasyka roweru.
        &#62 Kolażówki nie polecam, bo drogi ... wiesz jakie. Ale taką odstawisz nawet
        &#62 osobówkę w ciasnych zakrętach.
        &#62 Życzę mądrego wyboru !

• Gość: Tomasz Re: Trekking? A co to? Poczytaj sobie ! IP: 193.59.192.* 15.05.01, 15:42
          Gość portalu: EEtam napisał(a):
          &#62 Jak się nie znasz, to lepiej nic nie pisz.
          UWAGA ZNAWCA NADSZEDŁ ! EPOKA PLAŻOWYCH GÓRALI !!!
          Trekking to tzw beleco, które można
          &#62 zajeździć na śmierć po jednym sezonie ze względu na kruchość ramy i kółek.
          WEŹ TANIEGO GÓRALA I TANIEGO TREKKINGA I SPRAWDŹ.
          A jak dla ciebie Acera do dobry osprzęt, to gratuluję. Nowa kolekcja Gianta
          używa SRA&#62 MA &#62 3.0 - 7.0 i jest on o niebo lepszy od acery, która jest ciężka,
          awaryjna i dużo droższa.
          I NA PEWNO ROWEREK KOSZTUJE DO 1.000,-pln. OD YUMAKA ?
          Ja osobiście jeżdżę na XT/XTR i SRAM 9.0. O ile zajeździłem tylną przerzutkę
          Acery w 2 miesiące (pękła), to tańszy, kompozytowy osprzęt SRAMA man już trzeci
          sezon.
          &#62 Co do pedalskich kółek górala, to z chęcią bym się z tobą zmierzył. Dowolny
          &#62 dystans, dowolny teren.
          TAAAK, NA SZOSIE NA PEWNO BYŚ WYGRAŁ !
          A opory toczenia zależą głównie od opon, ja nie odczuwam oporów, choć jeżdżę na
          najeżonych Panaracerach.
          JASNE !
          Jeszcze raz apeluję o dyskusję na tematy, na których się znasz.
          MICHU ! ALE TEN CHŁOPAK MA WRÓCIĆ CAŁY Z LASU I TO Z ROWEREM, A NIE JAK, PISAŁ
          ROK TEMU O ZNIKNIĘCIU POŻYCZONEGO SCOTT'A. JAK NIE UMIESZ CZYTAĆ TO SIE NAUCZ
          ALBO MÓW O TEMATACH NA KTÓRYCH SIĘ ZNASZ !

• Gość: EEtam Ja i tak swoje IP: 195.94.211.* 15.05.01, 18:58
            Nie pisze, że dostał wprd... Jak zostawiszs coś pod sklepem, to ukradną nawet
            składaka.
            Co do wyścigu, to jestem wicemistrzem Polski w kolarstwie górskim, więc się
            jako tako w tym temacie znam. Stawiam na SRAMA a nie na badziewne i drogie
            części Shimano. Tegoroczna kolekcja zarówno XT jak i DEORE ma wady powodujące
            że na przykład ni z tąd ni z owąd wkręca się przerzutka w szprychy, bo wadliwa
            jest sprężyna i mechanizm mocujący. Dlatego modele 2001 są wyposażone w SRAM,
            bo Giant za dużo reklamacji przyjął na początku sezonu. Miałem wielotryby
            zarówno XT jak i SRAMA 7.0 i te drugie są o połowę wytrzymalsze, nie mówiąc o
            tym, że są o 200 zł tańsze. Można sobie dyskutować czy lepiej mieć shimanowskie
            Rapid Fire, czy Grip Shifty SRAMA, bo to już kwestia gustu. A ten gość mówił o
            2000 a nie o 1000
    • Gość: zizi Re: Rower - co kupic? IP: 195.94.222.* 16.05.01, 09:03
      dzieki wszystkim za odpowiedzi/podpowiedzi!

moja poprzednia decyzja co do Scotta podyktowana byla raczej marka/cena a nie
      kombinacja marka/osprzet/cena i jako ze mam 183 cm i waze od 90 do 110 kg
      (teraz okolo 100 z tendencja spadajaca) i ostro jezdze (zazwyczaj po lesie),
      zauwazylem po jakims czasie (kilka miesiecy jazdy - okolo 2000 km), ze zabki
      sie lamaly (tak, tak ostro dawalem). Bardzo sie zdzwilem ze to sie dzieje w
      Scott'ie, ale to pewnie kwestia osprzetu.
      I teraz mysle, ze musze jednak bardziej podejsc do osprzetu. I zdecydowanie
      potrzbuje wiekszej ramy (poprzednio 20-21 jakos taka mialem).
      Chce podjac dobrea decyzje, ale w tym szumie informacji mam problem w jakim
      kierunku pojsc - i czy np zawierzyc sprzedawcy w sklepie.

Nie znam sie na sprzecie i nie mam czasu poswiecic teraz czasu na dokladne
      zbadanie tematu zeby podjac wlasciwa decyzje.

Gdzie w Warszawie sa dobre sklepy z rowerami i dobrymi sprzedawcami?

dzieki za info!
      • Gość: EEtam Re: Rower - co kupic? IP: 195.94.211.* 16.05.01, 12:47
        Najlepszy jest moim zdaniem b. duży sklep Giant na Pl. Zbawiciela (z boku tego
        budynku gdzie są Metodyści). Są tam dwaj ludzie - Indyk - chudy koleś i Tomek -
        wysoki z długimi włosami. Znają się znakomicie, sami jeżdżą niemalże zawodowo i
        dobiorą Ci rower na Twoje potrzeby. Polecam, sam kupuję tam dosłownie wszystko,
        od baterii do wielotrybów. W dodatku to moi kumple od kilkunastu lat.
        Drugi znakomity sklep jest na Ursynowie, przy Beli Bartoka, obok metra Ursynów.
        Nie znam tam nikogo, ale poprzednio właśnie w tym salonie pracowali Indyk i
        Tomek.
        Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka