Dodaj do ulubionych

Pytanie o kursy z MOPSu

15.04.10, 22:41
Dziewczyny czy nie orientujecie się może czy MOPS prowadzi kursy bądź
dofinansowania do prawa jazdy??Musze jeździć z 2 niepełnosprawnych dzieci na
rehabilitację 2-4 razy w tygodniu i po lekarzach,a mąż 15 marca zaczął nowa
prace i jest problem z dojazdem na rehabilitacje,bo od nas autobusy nie jeżdżą
i jak m.idzie do pracy to przepadają nam rehabilitacjesad,a tak mogłabym sama
jeździć z dziećmi,jednak na prawo jazdy mnie nie stać.Czy w takim wypadku
jeśli jesteśmy zapisani w MOPSie i znają naszą sytuacje i nasz odchód to 300
zł na 1 członka rodziny mogę się starać o takie dofinansowanie lub kurs czy
raczej MOPS nie prowadzi takich rzeczy??Z góry dziękuje za odpowiedź!!
Obserwuj wątek
    • aqua696 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 15.04.10, 22:58
      W twoj przypadku jesli jest mozliwosc moze byc problem o nie
      potrzebujesz do powrotu na rynek pracy..ale zawsze mozesz troche
      podkoloryzowac..a co zycie przyniesie..moze stwierdzisz e chcesz
      poproacowac na pol etatu..
      Czy masz swiadczenie pielegnacyjne??
      Opisz sytuacje...dolacz o dochodach..i sprobuj..
      Dowiedz sie czy w okolicy jakies OPP nie organizuja..moze tam.
      Idz i napisz podanie...musisz miec paper dolacz odpowiednio
      udokumentowane ze nie masz mozliwosc innej...a dzieci powinny
      koszystac z rehabilitacji wczesnego wspomagania..a ty prosisz o
      celowke na prawko..aby nie potrzebowac koszystac z specjalistycznych
      uslug, czy asystenta osoby niepelnosprawnej...dla dzieci..
      Brak rehabilitacji usunie je w cien mozliwosc rozwoju
      fizycznospolecznego..
      • misia21k7 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 15.04.10, 23:36
        Dzięki aqua za odpowiedź!Świadczenia pielęgnacyjnego jeszcze nie mamy,ponieważ
        dzieci dostały orzeczenie 8 kwietnia i 20 mamy do odebrania na papierku.Już na
        komisji nas poinformowali,że 8 miesięczna córeczka dostanie orzeczenie na 2
        lata(do końca kwietnia 2012), a 4 letni syn na rok(do końca kwietnia 2011) z
        powodu źle wypełnionego wniosku przez lekarza.Jak tylko odbierzemy papierek ,to
        zaraz pojadę składać papiery o świadczenia.Na razie w marcu dostaliśmy celówke
        na żywność i wydatki bieżące(400 zł),a niestety z powodu tego,że dziadki kupili
        nam auto,żebyśmy mieli jak na rehabilitacje jeździć, po tym jak 12 marca
        mieliśmy wypadek samochodowy(czołówkę)i nasze auto poszło do kasacji OPS uznał
        ,że te auto, to darowizna i wlicza się nam do dochodu(choć tak naprawdę
        wiadomo,że trzeba auto zatankować ,a co za tym idzie,to wydatek a nie dochód:/i
        mamy zaświadczenie ,że potrzebne nam jest na dojazdy do specjalistów i na
        rehabilitacje jako,że mieszkamy na wsi) i że z powodu tego auta przekracza nam o
        ileś tam złotych i nie należy się nam zasiłek okresowy,bo mąż jest
        współwłaścicielem tego auta(2 współwłaściciel to teściu)i mamy tak jakby 550
        zł(połowa wartości tego auta)choć tak naprawdę nie mamy tych pieniędzy,mało tego
        mąż po 5 miesiącach bezrobocia 15 marca dostał pracę,i mimo,że wypłatę dostał
        tylko za pół miesiąca(1100 zł),to uznali ,że ma wypłatę(mimo,że robi tylko pół
        miesiąca)+auto i mamy pieniądze i nie należy się nam okresówkasad

...a dzieci powinny
        > koszystac z rehabilitacji wczesnego wspomagania..

a jak to załatwić?Gdzie się zgłosić?Do jakiegoś lekarza jak mniemam ,ale do
        jakiego konkretnie?Czy jeśli w mojej miejscowości ,ani gminie nie ma takich
        ośrodków prowadzących takie zajęcia,to mogę iść gdzieś indziej do innego
        miasta,gminy gdzie prowadzą takie coś??

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi!

> Dowiedz sie czy w okolicy jakies OPP nie organizuja..

a czy mogę iść do innego OPSu tzn w innym mieście czy mogę się pytać tylko w
        naszej gminie(u nas w gminie jest tylko 1 OPS)o ten kurs?
        • misia21k7 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 15.04.10, 23:39
          Ojj ale zagmatwałamtongue_out Mam nadzieje ,że mnie zrozumiesz ,ale jestem już troszkę
          zmęczona i mózg mi się wyłączatongue_out Jeśli masz jakieś pytania to pisz!Na pewno
          odpowiem!
          • misia21k7 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 00:10
            Aaa i zapomniałabym dopisać ,ze OPS kazał się nam zgłosić w maju,jak już
            będziemy wiedzieli konkretnie i będziemy mieli na umowie ile mąż będzie zarabiał
            w tej nowej pracy i jaką będzie miał wypłatę z pełnego miesiąca oraz jak już
            będziemy mieli decyzję pozytywną lub odmowną w sprawie tego orzeczenia o
            niepełnosprawności.Wtedy też przeliczą na nowo nam dochód..Dodam też ,że to OPS
            wyszedł z inicjatywą,że mamy się starać o orzeczenie dla dzieci,bo neurolog nie
            chciała nam tego wniosku wypisać,twierdząc,że według niej się nam nie należy
            orzeczenie i nie wypisze,bo ona nie widzi takiej potrzeby.Dopiero po tym jak
            poszłam za radą OPSu i powiedziałam neurologowi ,ze jeśli nie chce nam tego
            wypisać ,to ma to mi dać na piśmie,to wypisała wniosek.Oczywiście musiałam w
            OPSie napisać oświadczenie dlaczego już dawno nie złożyłam wniosku zaznaczając
            ,że to neurolog nie chce go wypisać.Teraz po otrzymaniu orzeczenia na piśmie mam
            się zgłosić do świadczeń rodzinnych i przedłożyć kopie orzeczenia w OPSie.
        • aqua696 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 00:20
          po kolej
          Moglas poprosic o wydanie orzeczenia na miejscu, ja tak robie...
          Czy dzieci beda mialy punkty mowiace o wspomaganiu i
          rehabilitacji...od tego zalezy czy dostaniesz swiadczenie
          pielegnacyjne..??
          To iz maja na taki okres to ostatnio norma..
          glowa do gory.
          Wczesne wspomaganie moze organizowac przedszkole, MOPS,Poradnia
          pychologiczno-pedagogiczna...spytaj sie na rehabilitacji kto w
          okolicy realizuje ten program..choc mozliwe iz dzieci juz go
          maja..to dowiedz sie jak wyglada kwestia dojazdow..i finasowania z
          gminy..zadko ale niektre to realizuja..
          OPP o organizacja pozytku publicznego, ale moze byc tez
          organizowanie kursow przez np. kolo gospodyn, urzad miasta, urzad
          pracy...napisz skad jestes..i jakie masz wieksze miasto.
          Z samochodem niestety mieli prawo tak postapic..choc ja bym sie
          odwolywala..
          Zbieraj tez rachunki na paliwo.
          Mozesz starac sie o dodatek mieszkaniowy..na opal...
          Na kurs moga sie wyslac do innego GOPS -mops..jesli maja stosowne
          umowy..
          Jak cos to pisz..moze napisz co maluchom to uda sie napisac
          odwolanie od tak krotkich orzeczen..ja sie odwolywalam jak stawalam
          na komisje o lat szestnastu z dzieckiem,a teraz juz mam stale dla
          nastolatka wiec z glowy..
          • aqua696 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 00:41
            ale masz teraz rodzinny..i chodzi o dodatki wynikajace z orzeczenia??
            Glowa do gory..moze sie uda i dochod bedzie wiekszy o dodatki,
            zasilek i swiadczenie pielegnacyjne.
            Czyli masz rzeczowa i otwarta babake z MOPS wiec porozmawiaj z nia
            spokojnie o tym prawku..i mozliwosc zdobyczy dofinasowania..ze
            jestes otwarta zrobic jakiegos programu unijnego..
            • misia21k7 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 01:11
              > ale masz teraz rodzinny..i chodzi o dodatki wynikające z orzeczenia??

tak rodzinnego mamy 139 zł.Tą wypłatę (1150 zł) dostał dlatego wyższą ,że przez
              tydzień robili po 12 godzin dziennie.Potem ma mieć według umowy ok 1600 zł
              miesięcznie na rękę, tzn w maju,wiec będziemy mieli (nie licząc świadczeń z
              tytułu niepełnosprawnosci)ok 434 zł na osobę w rodzinie.

> Glowa do gory..moze sie uda i dochod bedzie wiekszy o dodatki,
              > zasilek i swiadczenie pielegnacyjne.

DziękikissWierzę ,że wszystko się ułożywinkW końcu m.znalazł fajną pracę,dzieci
              dostały orzeczenie,ja nauczyłam się w marcu robić na szydełku i sprzedaję
              czapeczki,żeby choć troszkę grosza wpadło chociaż od czasu do czasu,wiec
              wszystko na dobrej drodzesmile
              • misia21k7 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 01:12
                >i chodzi o dodatki wynikajace z orzeczenia??
                tak tzn jeśli Ci chodzi o to co psycholog powiedziała,to tak chodzi o te dodatki.
          • misia21k7 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 01:03
            po kolej
            > Moglas poprosic o wydanie orzeczenia na miejscu, ja tak robie...

Oj szkoda ,ze tego nie wiedziałam!!gdybym wiedziała ,to bym wzięła od razu i nie
            musiała specjalnie jechać taki kawał drogi(40 km w 1 stronę) po kawałek papierka!

> Czy dzieci beda mialy punkty mowiace o wspomaganiu i
            > rehabilitacji...od tego zalezy czy dostaniesz swiadczenie
            > pielegnacyjne..??

Tego to nie wiem,jednak Pani psycholog,która też była w komisji na moje pytanie
            czy będziemy się mogli starać o jakieś zasiłki,to powiedziała,że oczywiście ,bo
            dzieci przecież wymagają opieki.Więcej dowiem się tego 20 tj w przyszłym
            tygodniu jak dostanę wniosek.

> To iz maja na taki okres to ostatnio norma..
            > glowa do gory.

Oo tego to nie wiedziałamtongue_out

> Wczesne wspomaganie moze organizowac przedszkole, MOPS,Poradnia
            > pychologiczno-pedagogiczna...spytaj sie na rehabilitacji kto w
            > okolicy realizuje ten program..choc mozliwe iz dzieci juz go
            > maja..to dowiedz sie jak wyglada kwestia dojazdow..i finasowania z
            > gminy..zadko ale niektre to realizuja..
            Dzięki na pewno popytam!!Może zadzwonię też jutro do OPSu i się
            dowiem czy coś wiedzą na ten temat,bo na rehabilitacje idziemy we wtorek!

> OPP o organizacja pozytku publicznego, ale moze byc tez
            > organizowanie kursow przez np. kolo gospodyn, urzad miasta, urzad
            > pracy...napisz skad jestes..i jakie masz wieksze miasto.

Jestem z Krzyżowic(wioska w województwie śląskim)Krzyżowice leżą między Żorami a
            Jastrzębiem Zdrojem(do J-bia jeździmy na rehabilitacje)

> Z samochodem niestety mieli prawo tak postapic..choc ja bym sie
            > odwolywala..

To może ja też napiszę odwołanie!Może akurat to coś da!

> Zbieraj tez rachunki na paliwo.
            OKIsmile

> Mozesz starac sie o dodatek mieszkaniowy..na opal...

Dodatku mieszkaniowego nie dostaniemy,bo mieszkam w domu jednorodzinnym,który
            zostawiła nam moja mama,jednak nie jest on nasza własnością ,bo właścicielką
            jest ona.Na opał na pewno będziemy się starali!

> Jak cos to pisz..moze napisz co maluchom to uda sie napisac
            > odwolanie od tak krotkich orzeczen..ja sie odwolywalam jak stawalam
            > na komisje o lat szestnastu z dzieckiem,a teraz juz mam stale dla
            > nastolatka wiec z glowy..

Laura jest wcześniakiem z 32 tc,hipotrofikiem,ma Zaburzenia Ośrodkowego Układu
            Nerwowego,poszerzenie przestrzeni podtwardówkowej(jej przestrzeń podt.ma ponad 7
            mm)asymetrie,tzn zespół ponospowy(według neuro-logopedy)niewielkie opóźnienie
            rozwoju według opinii psychologa,refluks żołądkowo-przełykowy(wymaga
            zagęszczania pokarmu NUTRITONEM-21 zł na tydzień;/).

Bartoszek ma przykurcz mięśni kulszowo-goleniowych skracający mu nóżkę o ponad 2
            cm,wada postawy(płaskostopie,odstające łopatki,koślawe kolanka,daje prawą nóżkę
            do środka i czasami nią powłóczy),podejrzenie epilepsji(na razie bez leków
            jednak jeśli znów wystąpią drgawki,to leki będzie miał wprowadzone), niewielkie
            zaburzenia równowagi i opóźnienie ruchowe tzn od małego jest mniej sprawny od
            swoich rówieśników.
            • aqua696 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 01:13
              oj to sie nazbieralo Wam..
              Zasilki to tu mogla miec sam pielegnacyjny na uwadze ale odezwij
              sie ..a nie moga ci przyslac..
              Sprawdz odrazu jakie dokumenty zlozyc jak otrzymasz..czy np. musi
              byc akt urodzenia..co wypelnic..do rodzinnego potrza bylo z US..
              abys odrazu 20 mogla zlozyc.
              Rachunki za paliwo mozesz odpisac od podatku..albo dostac celowke.
              Leki faktury tez zbieraj mozna odliczyc lub dostac celowke..
              powoli moze uda sie zalatwic wszystko a same pielegnacyjne plus
              wiadczenie to byloby kolo 800zl.
              • misia21k7 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 01:20
                > Leki faktury tez zbieraj mozna odliczyc lub dostac celowke..

No właśnie od marca zbieramy faktury z Nutritonu i innych leków kupionych w
                aptece.Część faktur złożyłam już w OPSie ,a część jeszcze mam w domu,ale też
                muszę je tam zawieźć.

> powoli moze uda sie zalatwic wszystko a same pielegnacyjne plus
                > wiadczenie to byloby kolo 800zl.

Kurcze kupa kasy!!A nie orientujesz się czy jeśli by oboje mieli notkę ,że
                wymagają opieki ,to pielęgnacyjne jest tylko na 1 dziecko przyznawane czy na 2 i
                czy jak na 2 to w tej samej wysokości,czy na 2 mniej??
                • misia21k7 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 01:25
                  Aa i jeszcze miałam zapytać,czy nie orientujesz się czy z OPSu można się starać
                  o jakieś rzeczy dla dzieci tzn pampersy,mleko,chusteczki nawilżające czy coś
                  takiego??Obojętnie mi czy to będą pieniądze na ten cel czy same
                  produkty.Myślałam też popytać w Caritasie ,ale niestety u nas nie ma
                  CaritasusadJest kilkadziesiąt km od nas z tego co sprawdzałam na neciesad
                  • aqua696 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 03:55
                    Jesli dzieci beda miec wpis iz wymagaja wspomagania i rehabilitacji
                    to otrzymasz swiadczenie pielegnacyjne 500zl..ale tylko 1 nie
                    zaleznie od ilosci dzieci, natomiast kazde otrzyma swoj zasilek
                    pielegnacyjny okolo 160zl.
                    Na srodki chgieniczne nie licz..jesli syn nadal koszysta z pieluch
                    mozesz otrzymac wniosek od pediatry na pieluchomajtki 60szt na
                    miesiac placisz 1/3 kaski..ale mozesz wniosek zrealizowac w
                    wyznaczonych aptek lub punktach ..
                    Chusteczki to juz luksus..Mleko specjalistyczne bierzec na
                    recepty..i faktury dolaczasz do faktur z lekami..acz moga odrzucic
                    jako pokarm zalezy jak spojrza na to...i czy faktycznie jest tylko w
                    obrocie aptecznym..nieraz to jest wytyczna.
                    Dzieci z orzeczeniem maja tez dodatek do rodzinnego takie maluszki
                    chyba 60zl.
                    jak cos to jutro wieczorem bede..
                    moj adres to aqua696@wp.pl...gazetowy nieodbieram
                    • misia21k7 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 08:30
                      > Jesli dzieci beda miec wpis iz wymagaja wspomagania i rehabilitacji
                      > to otrzymasz swiadczenie pielegnacyjne 500zl..ale tylko 1 nie
                      > zaleznie od ilosci dzieci, natomiast kazde otrzyma swoj zasilek
                      > pielegnacyjny okolo 160zl.

Acha rozumiemsmile

> Na srodki chgieniczne nie licz..jesli syn nadal koszysta z pieluch
                      > mozesz otrzymac wniosek od pediatry na pieluchomajtki 60szt na
                      > miesiac placisz 1/3 kaski..ale mozesz wniosek zrealizowac w
                      > wyznaczonych aptek lub punktach ..

Pieluch juz na szczeście nie używawink

> Chusteczki to juz luksus..Mleko specjalistyczne bierzec na
                      > recepty..i faktury dolaczasz do faktur z lekami..acz moga odrzucic
                      > jako pokarm zalezy jak spojrza na to...i czy faktycznie jest tylko w
                      > obrocie aptecznym..nieraz to jest wytyczna.

Mleko mała używa NAN2,ale można je też kupić w większych sklepach.Nutriton mogę
                      kupić jedynie w aptece i tylko w 2 aptekach(w 1 w Żorach i w 1 w Jastrzębiu)

> Dzieci z orzeczeniem maja tez dodatek do rodzinnego takie maluszki
                      > chyba 60zl.

oo tego to nie wiedziałam!

> jak cos to jutro wieczorem bede..
                      > moj adres to aqua696@wp.pl...gazetowy nieodbieram

Dzięki kochana!!Bardzo dziękuje Ci za wszystkie odpowiedzi i rady ,bo baardzo
                      się przydadzą i zamierzam ze wszystkich skorzystać!Idę zaraz dzwonić do OPS-u w
                      sprawie tego prawka i dofinansowania do opału!.Jak będę potrzebowała jeszcze
                      jakiejś porady lub będę miała pytania na pewno się odezwę!
                      • misia21k7 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 10:58
                        Właśnie dzwoniłam do OPSu i rozmawiałam z pracownikiem socjalnym i Pani
                        powiedziała mi przez telefon,że ten nasz OPS nie organizuje takich kursów i ,że
                        jeśli chodzi o OPSy to jest rejonizacja ,ale ,że jesteśmy w szczególnej
                        sytuacji, to musi przedyskutować to z innymi pracownikami i dyrektorką OPSu i da
                        mi znać telefonicznie,albo tu dziś przyjedzie.Powiedziałam ,że kurs mam już
                        skończony,bo chodziłam 2 lata temu na prawko,ale oblałam i ze względów
                        finansowych nie poszłam 2 raz,wiec musiałabym mieć tylko wykupione jazdy i
                        egzamin ponownie zdać i że baaaaaaaaaardzo mi zależy.Przedstawiłam oczywiście
                        naszą sytuację,że mam 2 dzieci niepełnosprawnych i że nie mam jak jeździć na
                        rehabilitacje i że chciałam załatwić im dodatkowe godziny tej rehabilitacji,
                        jednak nie mogę,bo nie mam jak tam dojechać.Pani z OPSu powiedział,że nic nie
                        obiecuje ,ale postara się coś załatwić...oby się udało!!Jeszcze raz dziękuje za
                        wszelkie rady!!
                        • aqua696 Re: Pytanie o kursy z MOPSu 16.04.10, 14:48
                          poszperaj w sieci, poszuka kto organizuje kursy z funduszy unijnych
                          w okolicy w tak zwanym sektor 4 zasoby ludzkie..
                          Moze ktora z organizacji organizuje taki kurs..
                          OPS czesto jest tylk dopisany ako organiator bo np. umozliwia
                          koszystanie z sal, lub pomaga w poszukiwaniu chetnych na kursy..a i
                          moze miec zlecona pomoc w organizacji przez gmine..jak babeczka
                          zadzwoni dowiedz sie czy maja doradce..zawodowego..
                          Moze UP ma tez taki program
                          • zawsze.mami Re: Pytanie o kursy z MOPSu 21.04.10, 09:55
                            Witaj.Nie wiem czy już coś znalazłas.Ale moja znajoma w ubiegłym
                            roku kończyła kurs prawa jazdy w ZDZ, był to bezpłatny kurs z
                            Funduszy Unijnych.Ja teraz zapisałam się na księgowość w
                            Caritasie.Oprócz tego wiem,że wszystkie tego rodzaju kursy bezpłatne
                            z Funduszy Unijnych nadzorują Wojewódzkie Urzedy Pracy.Spróbuj
                            popytać tam.powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka