Dodaj do ulubionych

Proszę o trochę pomocy i wsparcia..

01.06.10, 08:59
Witam serdecznie wszystkie E-MAMY.
Od jakiegoś czasu Was podczytuję i w końcu zebrałam się by napisać i poprosić o pomoc, bo powoli przestaję sobie dawać radę.
Wiem, że wspieracie swoją wiedzą wiele osób - stąd moja prośba..

Jesteśmy małżeństwem od 2 lat. Mąż pracuje za najniższą krajową - ja jestem zarejestrowana w PUP ( mam straszne problemy ze znalezieniem pracy, mimo wyższego wykształcenia i doświadczenia ). Do zeszłego miesiąca miałam staż poprzez PUP, ale nie został przedłużony a i nie dostałam żadnej oferty pracy - w skrócie zostałam z niczym, bo prawa do zasiłku również nie mam. Szukam poprzez ogłoszenia jakiejkolwiek pracy ( nie wybrzydzając ), ale niestety po rozmowie kwalifikacyjnej - zero kontaktu..ba! Nawet usłyszałam, że do pracy w spożywczaku się nie nadaje, bo "za bardzo uczona jestem". Przykre.
I tu zaczyna się faktyczny problem - jakiś czas temu okazało się, że jestem w ciąży i będziemy mieli dzieciątko. Ponad rok temu straciliśmy synka, więc mimo wszelkich problemów finansowych ta obecna ciąża jest dla nas błogosławieństwem. Tylko, że nie mam pojęcia jak damy sobie radę - za co ubranka?wózek?łóżeczko? Dalej szukam pracy, ale kto zatrudni ciężarną?!
Każdego dnia zalewam się łzami, bo nie mam już sił - nie chcę się obarczać winą za to, że jestem w ciąży, a powoli zaczynam się tak czuć.
Wczoraj podjęłam decyzję, że powinnam pójść do opieki społecznej ( MOPS? ) i zapytać czy mogę liczyć na jakąś ich pomoc.
Proszę poradźcie mi czy w naszej sytuacji możemy liczyć na jakiś zasiłek? Jakie dokumenty mamy przygotować? Czy zaprosić kogoś z opieki społecznej na wizytę w domu?
Nie mam pojęcia jak to się odbywa.

Z góry dziękuję za pomoc i każde dobre słowo
Obserwuj wątek
    • magmarzka Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 01.06.10, 12:40
      Przede wszystkim głowa do góry bo ciąża zawsze jest błogosławieństwem i nie
      możesz z tego powodu mieć poczucia winy! Pamiętaj, że Twoje dobre samopoczucie
      to połowa sukcesu bo dzieciątko nawet jak jest jeszcze tylko małą fasolką
      odczuwa Twoje nastroje i razem w Tobą płacze i śmieje się.
      W ciąży na pewno jeszcze trudniej będzie znaleźć Ci pracę i wiem to z własnego
      doświadczenia, ale nie poddawaj się bo czasami los zaskakuje.
      Jeśli chodzi o MOPS to możesz udać się do pracownika socjalnego który
      szczegółowo przeprowadzi z Tobą wywiad, przyjdzie do domu i ewentualnie powie na
      jaką pomoc możesz liczyć i jakie musisz przedstawić dokumenty.
      Po urodzeniu dzidziusia dostaniesz 2 becikowe w wysokości po 1000zł każde więc
      będziesz miała za co kupić wyprawkę.
      Myślę też że chyba przed urodzeniem możesz starać się o jakąś pomoc jeśli nie
      będziesz miała za co kupić wyprawki do szpitala, ale musisz o to wypytać
      kompetentne osoby w MOPS-ie

Trzymajcie się zdrowo
    • asiazych Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 01.06.10, 12:45
      Gdzie mieszkasz?
      • magas1169 Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 01.06.10, 13:53
        Magmarzka,a gdzie Ona będzie z noworodkiem latać i kupować?sad

Najlepiej żeby wypowiedziała się Izabelka,ale z tego co pamiętam to
        jest jakiś zasiłek okresowy,przyznawany kobietom w ciąży.Niestety
        szczegółów nie pamiętam bo to dawno byłotongue_out
        Jeżeli nie przekraczacie kryterium dochodowego to możesz się starać o
        zasiłek celowy i wygląda to tak jak napisała Magmarzka.Głowa do
        góry,niedługo utulisz w ramionach maleństwo.A potem po rodzinne
        wystąp.Nie są to duże pieniądze ale już na paczkę pieluch czy mleka
        będziesz miała.
        • isabelka20 Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 01.06.10, 14:58
          nie ma czegoś takiego jak zasiłek okresowy z powodu ciąży. Zasiłek okresowy przysługuje gdy rodzina nie przekracza łącznie dochodu w przypadku dwóch osób 702zł (351zł na osobę). Jeśli mąż pracuje to ten dochód jest zapewne przekroczony. Zasiłek celowy też gdy nie przekraczasz 702zł na rodzinę. Jak przekraczasz to specjalny zasiłek celowy, który według ustawy nie może być wyższy niż kryterium dochodowe czyli 702zł, ale biorąc pod uwagę środki jakimi dysponujemy to nie liczyłabym na wiele. Aha jeśli nie przekraczasz 1053zł na rodzinę to możesz starać się o zasiłek celowy na żywność z Programu rządowego.
          Musisz przedstawić zaświadczenie o zarobkach męża za miesiąc poprzedzający złożenie podania ( w Szczecinie zaświadczenie ma wyglądać tak: brutto, skł. zus, skł nfz, podatek i netto), książeczka bądź decyzja z PUP oraz wydatki jakie ponosicie w związku z mieszkaniem. Niewiem czego może jeszcze chcieć pracownik socjalny, bo to już jest sprawa indywidualna. Zależy też czy mieszacie sami czy z kimś,a jeśli z kimś to czy macie z tym kimś dodatek mieszkaniowy. Najlepiej idź do ośrodka gdzie się wszystkiego dowiesz. Pracownik socjalny przeprowadza wywiad z środowisku. Na decyzję czekasz do 30 dni.
          • wieczorynka26 Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 01.06.10, 18:13
            Po pierwsze chce wszystkim podziękować za trochę dobrych słów, każde są na
            wagę złota. Dziękuję..

Magmarzka – moje dzieciątko nie jest już fasolką, ale tak jak mówisz odczuwa
            wszystko ze mną – stąd moje wyrzuty sumienia się potęgują – po skoro płacze i
            się denerwuje to i dzidziuś się denerwuje, a z drugiej strony JAK TU SIĘ NIE
            MARTWIĆ? I błędne koło się zatacza..Możesz wytłumaczyć mi o co chodzi z tymi
            dwoma becikowymi? Ja wiedziałam tylko o jednym..I chyba masz rację będę musiała
            wybrać się do MOPS-u i popytać.. DZIĘKUJĘ kiss

Asiazych – mieszkam na Podlasiu, niedaleko Białegostoku.

Magas169 – dziękuję za dobre słowo. Nie mogę się doczekać już chwili kiedy
            maleństwo będzie z nami..

Isabelka20 – tak jak napisałaś przekraczamy kryterium dochodowe – mąż ma 984zl
            netto ( jakby nie patrzeć to więcej niż 702zl ), ale za to 1053zł nie
            przekraczamy to może w rzeczywistości na ten Program rządowy się załapiemy .
            Dziękuję za jasne i klarowne wyjaśnienie sprawy smile

Mam nadzieję, że prędzej czy później jakoś się to wszystko poukłada. Może uda mi
            się chociaż na telemarketing załapać. Zawsze byłyby to dodatkowe pieniążki.
            • dobroosia Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 01.06.10, 19:00
              wieczorynko odezwij sie do mnie na gg 2656027
              • goniam33 Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 01.06.10, 20:35
                bede sie starala wyslac do ciebie jakas paczuszke. Mam troche
                ubranek dla noworodka, recznik itp itd. odezwij sie do mnie na maila
                co bys potrzebowala. gosiam33@interia.pl
            • magmarzka Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 01.06.10, 21:41
              wieczorynka26 napisała:

Możesz wytłumaczyć mi o co chodzi z tymi
              > dwoma becikowymi? Ja wiedziałam tylko o jednym..I chyba masz rację będę musiała
              > wybrać się do MOPS-u i popytać..

Już odpowiadam: otóż I-sze 1000zł dostajesz bez względu na dochód w rodzinie,
              dostaje je każda matka po urodzeniu dziecka, ale trzeba samemu (Ty lub mąż)
              zgłosić się do MOPS-u(przynajmniej u mnie MOPS to wypłaca)z dowodem osobistym i
              aktem urodzenia dziecka.
              II-gie 1000zł dostajesz jako dodatek do zasiłku rodzinnego. I tu jest brany pod
              uwagę dochód na członka rodziny ale u Was nie będzie on przekroczony bo dzieląc
              dochód go na 3 (dzidziuś jest już na świecie i też się liczy) nie przekroczycie
              504zł (taki jest ten próg przy rodzinnym). To też załatwia się w MOPS. Ty i mąż
              musicie pobrać z urzędu skarbowego (bezpłatnie) zaświadczenia o dochodzie
              osiągniętym (lub braku dochodu) w poprzednim roku kalendarzowym + wypełnić kilka
              oświadczeń o stanie majątkowym (pole, działalność gosp itp.)i złożyć w MOPS i
              tam zostanie Wam przyznany zasiłek w wysokości 68zł miesięcznie+ jednorazowy
              dodatek z tytułu urodzenia dziecka (II-gie becikowe). Pracownicy MOPS dokładnie
              ci wszystko wytłumaczą bo niektóre MOPS mają swoje dodatkowe wymagania. Pozdrawiam
              • wieczorynka26 Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 01.06.10, 22:09
                Goniam - napisałam na Twoją pocztę smile

magmarzka - nawet nie wiedziałam, że tak jest. Dziękuję za informację.
                Przynajmniej wiem, gdzie działać i w co uderzyć.

Dzisiaj dowiedziałam się też, że z ubezpieczenia pracowniczego męża dostaniemy
                też 1000zł za urodzenie dziecka. Strasznie się ucieszyłam, bo to zawsze jakieś
                dodatkowe pieniążki.

Jutro mam rozmowę w sprawie pracy, może się coś uda. Trzymajcie kciuki!

Dobranoc i wszystkim dobrym duszyczkom życzę spokojnej nocy..
                • monia-1973 Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 01.06.10, 23:22
                  Wieczorynko podaje swój adres na pocztę Monia-1973@gazeta.pl mam 3
                  miesieczna córeczkę więc mogę podesłać ciuszki uniwersalne.Napisz co
                  jeszcze potrzebujesz?Pozdrawiam Monia
          • magas1169 Izabelka 02.06.10, 09:24
            Napisałam o tym zasiłku bo coś takiego dostałam właśnie będąc w ciąży
            i tą że ciążą był motywowany wniosek.Może były to inne fundusze,ale
            tak kazała napisać mi socjalna i to przeszło.Pieniądze
            dostałam.Dlatego byłam pewna że coś takiego istnieje.Ale to Ty jesteś
            ekspertembig_grin
    • lorek08 3000 becikowego 01.06.10, 23:09
      Nie wiem czy tobie rowniez nalezy sie becikowe w wysokosci 3000 ale mozesz sie
      dowiedziec. 1000 zł standardowo,drugi tysiac bo nie przekraczalam jakiegos tam
      dochodu a trzeci tysiac od prezydenta miasta (mieszkam w Bydgoszczy)
      Dowiedz sie czy tobie ten trzeci tysiac tez przysluguje
      • wieczorynka26 Re: 3000 becikowego 02.06.10, 08:07
        lorek08 - dziękuję za nową informację. Na pewno będę się dowiadywać co do tych pieniędzy od prezydenta.

Dostałam kilka wiadomości od Was i poczuwam się do wyjaśnienia na forum ogólnym kilku rzeczy.
        Chcę najpierw podziękować wszystkim Mamom za chęć pomocy.
        Jestem dopiero ( choć jak dla mnie to AŻ ) w 12tc - nie wyobrażam więc sobie sytuacji by móc przyjąć od Was jakiekolwiek ubranka czy akcesoria dla mojego maluszka. Jeszcze tyyle tygodni ciąży przed nami i myślę, że byłoby to nieuczciwe wobec Was, które chcą mi pomóc i wobec bardziej potrzebujących e-mam. Mimo wszystko poczułam się bardzo wzruszona tymi propozycjami, bo ja tylko chciałam uzyskać informację co do zasiłków i nie śmiałam nawet prosić o pomoc w postaci np. ubranek. Ale dziękuję.
        Dzisiaj rano ( jak szykował się do pracy ) opowiadałam mężowi o Was. Mówił,że aż ciężko uwierzyć, że w dzisiejszych czasach są osoby, które chcą pomagać bezinteresownie.
        Dziękujemy!

Dzisiaj mam II etap rekrutacji do pracy, także trzymajcie kciuki. Może się coś uda. Powysyłałam też CV-ki na telemarketerki - zawsze to coś smile
        • magas1169 Re: 3000 becikowego 02.06.10, 09:28
          Powodzeniabig_grin
          Mam nadzieję że dostaniesz tę pracęsmile
          I uważaj na siebie,a jak będziesz czegoś potrzebowała,to pisz tu,albo
          na priv smile
          Będziemy myślały...
          • monia-1973 Re: 3000 becikowego 02.06.10, 10:41
            Przecież te ciuszki i tak potem wydam bo nie mam gdzie tego
            składować.Jesli zgromadzisz ubranka dla maleństwa to masz jeden wydatek
            z głowy, jeszcze wiele innych rzeczy potrzeba zwłaszcza jak ma się
            pierwsze dziecko i dla Ciebie również choćby do szpitala smile. także
            jest na co kase wydawać wink
      • agnessja Re: 3000 becikowego 02.06.10, 11:02
        ten trzeci tysiąc to niewiele gmin daje, ale dwa dostanie bez
        problemu, a zasiłek na takie małe dziecko to jest mniejsze
        Wysokość zasiłku rodzinnego:
        - 48 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia,
        - 64 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18
        roku życia,
        - 68 zł na dziecko w wieku powyżej 18 roku życia do ukończenia 24
        roku życia.
        i to jest dla mnie śmiechu warte gdyby jeszcze załmiast zł było E,
        nheh... ciekawe jak wejdziemy do strefy euro i na dziecko mniej niż
        15 E, to nie jest nawet zasiłek,
        ja bym wyjechała za granicę, mąż ma jakieś szanse na pracę zagranicą?
        w Polsce zaczynać życie z dzieckiem to tragedia
        • isabelka20 agnessja 02.06.10, 11:22
          kwoty zasiłków jakie podajesz już nie obowiązują, aktualnie są wyższe
          • isabelka20 Madziu 02.06.10, 11:24
            na zasiłek okresowy tzn. jego przyznanie może składać się ciąża jako tzw. potrzeba ochrony macierzyństwa. Jednak nie jest to podstawą.
            Nie jestem kochana żadnym ekspertem, po prostu parę lat w tym siedzę smile
            • magas1169 Re: Madziu 02.06.10, 11:39
              jesteś,jesteśbig_grin
              I faktycznie jakoś tak to się nazywało...
              • magmarzka Wysokość zasiłku rodzinnego 02.06.10, 12:28
                Wysokość zasiłku rodzinnego wynosi miesięcznie:

* 68,00 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia,
                * 91,00 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18 roku życia,
                * 98,00 zł na dziecko w wieku powyżej 18 roku życia do ukończenia 24 roku życia.

Ja mam 3 córeczki i otrzymuję na nie zasiłek rodzinny. Na dwie po 68zł i na
                najstarszą 91zł. Poza tym na trzecią córkę otrzymuję dodatek w wysokości 80zł
                tytułem wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej.
          • agnessja Re: agnessja 02.06.10, 12:33
            o ludu, gdzie ja rok byłam? widocznie jestem do tyłu i czas nadrobić
            zaległości... przepraszam za niedoinformowanie i dzięki za
            sprostowanie faktycznie znalazam prawidłowe kwoty 68 91 98...
            • wieczorynka26 dzisiejszy dzień.. 02.06.10, 16:10
              Dowiadywałam się dzisiaj w UMiG o tym zasiłku od prezydenta o którym mówiła
              lorek. Pani powiedziała, że o niczym takim nie słyszała. Ale mam wrażenie, że
              jej przeszkodziłam więc chyba będę musiała się osobiście wybrać ( a nie
              telefonicznie ) i może dowiem się coś więcej.

Agnessja – nigdy nie myśleliśmy o wyjeździe za granicę. Nie wiem sama
              dlaczego? Może to strach przed nieznanym? Tak naprawdę do mają było wszystko
              dobrze u nas – żyliśmy od 1-szego do 1-szego, ale jakoś było. Dopiero jak
              skończył mi się staż zrobiło się gorzej.

Poza tym byłam dzisiaj na tym II etapie rekrutacji i pani powiedziała, że ona by
              mnie zatrudniła chociażby na okres próbny ale musi to skonsultować z kimś wyżej,
              bo ona nie jest władna podejmowania takich decyzji. Także czekam na telefon a w
              międzyczasie szukam dalej. Ale jakoś powoli zaczynam mieć nadzieję, że będzie
              dobrze.

Chciałam więc jeszcze zapytać - może któraś z Was ma dzieci w wieku
              przedszkolnym, albo wczesnoszkolnym i chciałaby kolorowanki? Po stażu w szkole
              mam mnóstwo tego typu po kserowanych rzeczy i chętnie komuś oddam jeśli by
              chciał. Wiem, że to nic w porównaniu do prawdziwych potrzeb, ale jakby ktoś
              chciał uszczęśliwić jakiegoś malucha to niech da znać.
              • magas1169 Re: dzisiejszy dzień.. 02.06.10, 17:32
                A mogłabyś przekazać to przedszkolu,wprawdzie to koniec roku,ale
                dzieciaki i tak by wykorzystały.Jeśli tak,to byłabym
                zainteresowanasmile
                • mamasi Re: dzisiejszy dzień.. 02.06.10, 19:37
                  Madziu ja mam kolorowanki ale do wydrukowania (101 dalmatyńczyków,
                  bob budowniczy, dzwonnik z Notre Dame, franklin, iniemamocni,
                  herkules, król lew, księga dżungli, potwory i spółka). Jakbyś
                  chciała to daj znać na priv to prześlęsmile
              • malgoska182 Re: dzisiejszy dzień.. 02.06.10, 18:09
                Witaj .Skoro mialas staz w szkole,to czy nie myslalas o jaims
                malutkim Domowym Przedszkolu?Czy tam gdzie mieszkasz moglabys
                znalezc 5 dzieci?Nawet w dwupokojowym mieszkaniu.Jeden pokoj
                przeznaczasz na sale zabaw dla dzieci.Wkrotce bedziesz miala swoje
                dziecko.Napisz na PW (znam woj.podlaskie ,bo ja z prowincjismile))))
                moze cos wspolnie pomyslimy(tzn.moge podpowiedzic pare spraw
                zwiazanych z zakladaniem Klubu Malucha .Zapytaj w UP czy masz
                szanse na Fundusz unijny na rozwoj wlasnej dzialalnosci.
                Rzecz pierwsza i podstawowa :zorientuj sie czy jest zapotrzebowanie
                na tego rodzaju uslugi.Druga rzecz reklama ,mozesz przygotowac Drzwi
                otwarte.
                Powodzenie i jak bedziesz miala ochote ,napisz do mnie.
                • wieczorynka26 Re: dzisiejszy dzień.. 02.06.10, 19:57
                  Małgosiu - wysłałam Ci wiadomość na pocztę.

Dziewczyny - bardzo chciałabym Wam podziękować. Swoimi radami, ciepłem i dobrym
                  słowem dajecie mi wiatr w żagle - zaczynam wierzyć, że będzie dobrze i że
                  wszystko jakoś się musi poukładać. Chyba mam straszną nadzieję, na tę pracę co
                  dzisiaj byłam na rozmowie. Może to głupio zabrzmi, ale dzisiaj nie płakałam - a
                  to już sukces.
                  Tak sobie pomyślałam,że w sumie napisałam na forum po to by dowiedzieć się co i
                  jak z zasiłkami a otrzymałam 10kg wsparcia. Dziękuję!
                  • wieczorynka26 dziś.. 07.06.10, 08:40
                    Powoli się ogarniam. Rzeczywiście dałyście mi odpowiedzi co robić po urodzeniu
                    dziecka. Dziękuję też tym osobom, które piszą do mnie na pocztę - nie ukrywam,
                    że jest mi miło z tym jak ktoś się interesuje moimi sprawami i mną.

Zaraz wybieram się na pocztę wysłać kolorowanki dzieciakom. Fajnie tak jest
                    komuś chociaż odrobineczkę pomóc.

Zaczynają się dla mnie najcięższe tygodnie ciąży - poprzednim razem właśnie
                    teraz już zaczęło być źle..
                    • monia-1973 Re: dziś.. 08.06.10, 17:06
                      Kobitko będzie dobrze tylko pozytywne myslenie bo inaczej mozna
                      zwariowac.Głowa do góry trzymam kciuki.Buziaki
                      • wieczorynka26 Re: dziś.. 21.06.10, 09:31
                        Znalazłam pracę..Na razie na okres próbny, ale zawsze coś smile
                        Strasznie szczęśliwa jestem.
                        Założyłam sobie skarbonkę i będę odkładać jak cokolwiek się da.

Dziekuję za dobre słowo kiss
                        • malgoska182 Re: dziś.. 21.06.10, 09:49
                          Gratulacje.Powodzenia w pracy.
                          • magas1169 Re: dziś.. 21.06.10, 10:12
                            Jakież dobre wieści z rana!big_grin
                            Bardzo się cieszę.
                            Powodzenia big_grin
                        • agnessja Re: dziś.. 21.06.10, 11:13
                          super smile z pewnością uda się Tobie odłożyć parę "groszy" na wyprawkę
                          dla dzidzi smile ale fajnie smile
                          • wieczorynka26 Re: dziś.. 21.06.10, 19:38
                            Kurcze dziewczyny tak okrutnie się cieszę, że aż idzie zwariować smile

Ta praca to może nie szczyt marzeń, ale kurcze zawsze parę groszy do portfela smile

Dzięki za kilka dobrych słów jak była potrzeba.

Agnessja - właśnie z myślą o dzidziulku założona została skarbonka..

Dziewczyny!
                            Mam taka malutką prośbę jeszcze: trzymajcie za nas kciuki w czwartek - idziemy
                            oglądać naszego maluszka smile

• sk1122 Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 21.06.10, 12:34
      Jeżeli spełnia pani kryteria do otrzymania zasiłku rodzinnego przysługuje pani
      zasiłek jednorazowy do zasiłku rodzinnego, z tytułu urodzenia dziecka w
      wysokości (becikowe) 1000 zł. Dodatkowo ma pani prawo do jednorazowej zapomogi w
      tej samej wysokości. (jednorazowa zapomoga dla rodzin ubogich) Wnioski, o takiej
      właśnie formie pomocy, należy złożyć w okresie do ukończenia przez dziecko 1
      roku życia.
      • sk1122 Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 21.06.10, 17:08
        witam napisalam Ci na priv o poscieli ktora moge oddac dla dziecka, bylabym
        wdzieczna gdybys mnie powiadomila o podjetej decyzji.
        • wieczorynka26 Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 21.06.10, 19:44
          Wysłałam Ci wiadomość smile
          • wieczorynka26 Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 17.07.10, 11:27
            Nie wiem czy jeszcze ktoś tu zagląda..Pewnie nie, skoro u mnie się nic nie dzieje..

Gdyby jednak..U nas wszystko dobrze. Pracuję i powoli zbliżam się do połówki ciąży..
            • malgoska182 Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 17.07.10, 12:01
              Czyli duzo sie dzieje.Mam nadzieje,ze jestes zadowolona z pracy.Uwazaj
              na siebie i malenstwo.Powodzenia.
              • monia-1973 Re: Proszę o trochę pomocy i wsparcia.. 18.07.10, 09:33
                Zaglądamy zagladamy tyle ,ze upał doskwiera i przy kompie teraz
                mniej.Dużo zdrówka życzymy Ci z Antośką i daj znać kiedy podesłąć
                paczkę.Pozdorwionka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka