Dodaj do ulubionych

Bardzo prisze o pomoc

02.02.11, 12:33
Znów zima,znów potrzebujemy pomocy,szczególnie żywności.Obecnie żyjemy wyłącznie z zasiłku rodzinnego na 5 dzieci.Prosze i wsparcie i modlitwe aby już przyszła wiosna bo wtedy robota sie ruszy.Dużo sie w naszym życiu zmieniło,ale niekoniecznie na lepsze.Mieszkamy w innej miejscowości.Jest ciężko,ale przynajmniej lepsze warunki mieszkaniowe.Prosze o przetrwanie do 20.
Obserwuj wątek
    • aqua696 Re: Bardzo prisze o pomoc 02.02.11, 15:17
      Opisz dokladnie sytuacje, jesli masz poprzedni watek wroc do niego, bo tam pewnie jest sporo informacji.
      Pokolei.
      Skad jestescie?
      Jakie i laczna wysokosc zasilkow?
      Wiek dzieci i wymiary...kurcze 5 to spora gromadka a chyba sie nie myle wynika ze zadne z was na stale nie pracuje...jak chcecie ich wychowac-utrzymac??
      Papierkologia do moderatora, lub innej osoby zaufanie..
      Co ma jest potrzebna bo pojecie jest zima moze wiele ukryc pod soba a na pewno nie wszystko jest potrzebne???
      Czy macie dodatek mieszkaniowy??
      Celowki itp.??
      • majka0791 Re: Bardzo prisze o pomoc 02.02.11, 18:59
        Mieszkamy w w małej miejscowości Jachówka w woj małopolskim.Pod opieką mam matkę 75 letnią.Przy której nikt nie chciał dostać i zająć sie nią.Miało być tak pięknie i wspaniale.A jest wręcz odwrotnie.Matka jest osobą trudną w pożyciu.Na naszej głowie jest teraz opłacanie ubespoeczenia za dom,podatku,prądu.Dodam,że za opieke zapisała mi 1/12 gospodarstwa rolnego.Sama ma 1000 zł emerytury.Częśc wydaje na lekarstwa, część na radio maryja A wciąż mówi,że nie ma pieniędzy.Opieka dwójce dzoeci śniadania opłaca w szkole podst.Celówki nie mamy.Dwójce synów zakupili buty zimowe za 80 zł.Proponowali też węgiel,ale odmówiłam,bo mamy czym palić,teraz żałuję,bi przecież mogłam sprzedać.Jak nadejdzie wiosna to dośc pracy jest dla męża.Teraz zimą tartaki stoją i budowy też.Dwóch synów w tym roku kończą szkołę.Więc pójdą do pracy.Choć jeden z nich chce sie dalej uczyć,ale zaocznie.Więc będzie na pewno lżej.Dostaną nam 3 dziewczynki w wieku 6,8 i 10 lat.W tej chwili to najbardziej potrzebujemy podstawowych produktów do przeżycia.Nie znam tu nikogo abym mogła pożyczyć,czy też w sklepie wziąść na zeszyt.A szczerze to spodni i bluz na 140 cm dla córki też bym bardzo potrzebowałam.Dokumenty o naszej sytuacji wysyłałam do akcji Gwiazdka.
        • aqua696 Re: Bardzo prisze o pomoc 02.02.11, 21:11
          Majka
          Czyli masz rodzinne na 5 dzieci.
          O celowke warto napiszac, jesli jest to czasowe bezrobociei obydwoje jestescie zarejestrowani w UP to mozesz napisac o okresowy zasilek.
          Czemu wy placicie wszelkie ubezpieczenia? Opieka to jedno, a drugie to opacanie wszelkich oplat.
          Moze warto nie liczyc na sezonowe prace a poszukac z dojazdem calorocznej??
          Raz zima jest dluzsza raz krotsza.
          Zloz tez o zasilek -dozywianie dla calej rodziny.
          Moze caritas??
          Moze jakas praca dla ciebie w okolicy przy opieca nad niepelnosprawnymi, starszymi, sprzatanie w osrodkach opieki??
        • wiatrpoludnia Re: Bardzo prisze o pomoc 02.02.11, 21:36
          przede wszystkim zastanów się czy nie miałabyś możliwości wyprowadzenia się do większego miasta- tam byłoby łatwiej o pracę. bo wiosna przyjdzie, ale później znowu zima i pracy sezonowej nie będzie. musicie zacząć żyć perspektywicznie, bo inaczej nigdy nie wyjdziecie z biedy. syn wybiera się na studia zaoczne, ale czy obmyślił jak za nie zapłaci? to 300-500zł miesięcznie+ dojazdy.. ja nie odradzam mu oczywiście studiów, ale może poszuka jakichś programów (np unijnych), które zdolnym uczniom opłacają studia zaoczne, żeby się nie okazało, że zacznie i będzie musiał rzucić, bo to droga zabawa.
          Czy Twoja 6cio latka chodzi do zerówki? czy Ty mogłabyś pracować czy musisz zajmować się dzieckiem lub mamą? czy macie z mężem jakieś wykształcenie, które mogłoby ułatwić wam znalezienie pracy w większym mieście?
    • kruszynka.net Re: Linki do poprzednich wątków. Warto przeczytać! 02.02.11, 22:37
      Linki do poprzednich wątków. Warto przeczytać zanim zdecydujecie się pomóc.
      forum.gazeta.pl/forum/w,615,93408554,93582265,Re_Majka.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,615,111107213,111232831,Re_Nietypowa_prosba.html
      • aqua696 Re: Linki do poprzednich wątków. Warto przeczytać 02.02.11, 22:52
        No juz wiem czemu nie podala poprzednich watkow...
        Smutne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka