Dodaj do ulubionych

potrzebujemy pomocy

08.02.11, 13:14
bardzo prosze o pomoc zywnosciowa w kazdej postaci oraz ubrania dla dzieci chłopak 8 lat,i dziewczynki 5 i 4 latka,niemoge isc do pracy bo musze sie opiekowac niepełnosprawnym mezem i 3 dzieci,jak napewno wiecie zonie zasiłek opiekunczy za opieke sie nie nalezy,wiec bardzo ciezko jest pomoc troche mamy z opieki ale nieduzo wiec prosze ludzi dobrej woli o jakakolwiek pomoc dla mojej rodziny,maz mój jest całkowicie niezdolny do pracy ma 1 grupe inwalidztwa
Obserwuj wątek
    • blue_kasia2010 Re: potrzebujemy pomocy 08.02.11, 13:45
      a czy te aukcje byly twoje:

allegro.pl/silownia-i1439163950.html
      archiwumallegro.pl/quad_atv-1012104437.html
      archiwumallegro.pl/j700_samsung-1051822060.html
      • blue_kasia2010 Re: potrzebujemy pomocy 08.02.11, 13:47
        no i na tych aukcjach napisane jest,, quad kosztował mnie 3000zł" ciekawe ciekawe smile
        • celina11163 Re: potrzebujemy pomocy 08.02.11, 14:29
          duzo mozna pisac nie znasz mojej sytuacji
      • celina11163 Re: potrzebujemy pomocy 08.02.11, 14:28
        nie to nie moje siostrzeniec wystawiał na moim bo niema 18 lat
    • nioma Re: potrzebujemy pomocy 08.02.11, 13:45
      wszystkie dokumenty potwierdzajace sytuacje prosze przeslac do moderatorki forum
      prosze tez podac miejscowosc, moze bedzie ktos mogl podjechac i sprawdzic na miejscu sytuacje (chodzi o eliminowanie ewentualnych oszustow)
      Jesli maz jest w sytuacji kiedy wymaga 24h opieki, moze warto zastanowic sie nad osrodkiem opiekunczym zeby moc pojsc do pracy?
      Jesli nie bedzie pani pracowac, bieda bedzie sie poglebiac i nic sie nie zmieni, dodatkowo nie wypracuje pani emerytury.
      Jesli maz ma rente, to jest juz jeden staly dochod.
      Czy syn ma dozywianie w szkole?
      Macie panstwo dodatek mieszkaniowy?
      Jesli nie, warto wystapic o taki.
    • penelopa40 Re: zasiłek i dodatek pielęgnacyjny 08.02.11, 13:50
      nie wiem co się należy żonie, ale mężowi-inwalidzie raczej należy się zasiłek pielegnacyjny w kwocie 153złote, w każdym razie znam osobiście rencistę niepełnosprawnego w stopniu znacznym, który ow zasiłek dostaje, w dodatku jest on niezależny od dochodów, żona może zarabiać choćby 10000 a mąż ma świadczenie... wszelkie inne świadczenia są zależne od dochodów.
      Zasiłek pielęgnacyjny
      przyznawany jest w celu częściowego pokrycia wydatków związanych z koniecznością zapewnienia osobie niepełnosprawnej opieki i pomocy innej osoby w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji. Świadczenie to przysługuje:
      • niepełnosprawnemu dziecku (do 16 roku życia),
      • osobie niepełnosprawnej, która ukończyła 16 lat i ma orzeczoną niepełnosprawność w stopniu znacznym,
      • osobie niepełnosprawnej, która ukończyła 16 lat i ma orzeczoną niepełnosprawność w stopniu umiarkowanym, pod warunkiem że niepełnosprawność (bez względu na jej stopień) powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia,
      • osobie, która ukończyła 75 lat życia (bez żadnych innych warunków).

Dodatek pielęgnacyjny
      Dodatek pielęgnacyjny przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty, pod warunkiem że osoba ta została uznana za całkowicie niezdolną do pracy oraz do samodzielnej egzystencji albo ukończyła 75 lat życia.
      Za osobę całkowicie niezdolną do pracy uważa się osobę, która utraciła zdolność do jakiejkolwiek pracy. Niezdolność do samodzielnej egzystencji to natomiast takie naruszenie sprawności organizmu, które powoduje konieczność stałej lub długotrwałej opieki i pomocy innej osoby w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych.

ZASIŁEK A DODATEK PIELĘGNACYJNY
      Zasiłek pielęgnacyjny Dodatek pielęgnacyjny
      Kwota 153 zl miesięcznie 163,1 S zl miesięcznie
      Wypłaca wójt. burmistrz lub prezydent
      miasta właściwego ze względu na miejsce
      zamieszkania wnioskodawcy Wypłaca terenowa jednostka
      ZUS wypłacająca emeryturę lub rentę
      Termin wypłaty
      nie później niż ostatniego dnia miesiąca, na który został przyznany (gdy wniosek o zasiłek wpłynie po dziesiątym dniu danego miesiąca, zasiłek jest wypłacany w następnym miesiącu)
      łącznie z emeryturą lub renta, w terminach określonych w decyzji przyznającej te świadczenia

Brak prawa do świadczenia - w razie przebywania w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, jeżeli pobyt osoby i udzielne przez tę instytucję świadczenia częściowo lub w całości finansowane są z budżetu państwa albo z Narodowego Funduszu Zdrowia- w przypadku posiadania prawa do dodatku pielęgnacyjnego - w razie przebywania w zakładzieopiekuńczo-leczniczym ubw zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym,chyba że uprawniony przebywapoza tą placówką przez okresdłuższy niż dwa tygodnie w miesiącu

• szczota12 Re: potrzebujemy pomocy 08.02.11, 14:18
      Czasami do Was zaglądam, bo może komuś pomogę-wprawdzie sama mam złą sytuację lecz są ludzie w gorszej. Ja to, że ktoś sprzedaje różne swoje rzeczy nawet drogie inaczej rozumie. Według mnie znalazł się w tak ciężkiej sytuacji, że wysprzedaje swój dobytek by mieć za co żyć. Po co więc takie komentarze?
      www.otogosia.na17.pl/
      https://lb2f.lilypie.com/TikiPic.php/7bNJ.jpghttps://lb2f.lilypie.com/7bNJp1.png
      https://lbyf.lilypie.com/TikiPic.php/CA9v.jpghttps://lbyf.lilypie.com/CA9vp1.png
      • olka-1990 Re: potrzebujemy pomocy 08.02.11, 14:31
        eh te komentarze sa po to żeby sprawdzić ta osobe ...na tym forum nie pomagamy w ciemno
      • nioma Re: potrzebujemy pomocy 08.02.11, 14:44
        szczota> a po to, ze kiedys juz byla biedna pani co wystawiala zajazd za grube miliony, inna biedna ktora kupowala na potege w czasie, kiedy nie miala co do garnak wlozyc itp.
        im wiecej pytan i prob sprawdzenie, tym wiecej odpowiedzi.
        tylko tak mozna probowac rozwiac watpliwosci i wyjasnic niejasnosci.
        ja akurat wykladam na pomoc swoje pieniadze i szlag mnie trafia jak sie potem okazuje, ze poszly do kogos, kto oszukal i na pomoc wcale nie zasluzyl.
        • szczota12 Re: potrzebujemy pomocy 08.02.11, 15:21
          W szoku jestem, że są ludzi potrafiący fałszywie zwracać się o pomoc : ((.
          No więc sprawdzajcie i wychwytujcie cwaniaków !
          www.otogosia.na17.pl/
          https://lb2f.lilypie.com/TikiPic.php/7bNJ.jpghttps://lb2f.lilypie.com/7bNJp1.png
          https://lbyf.lilypie.com/TikiPic.php/CA9v.jpghttps://lbyf.lilypie.com/CA9vp1.png
          • aqua696 Re: potrzebujemy pomocy 08.02.11, 15:42
            Oj szczota zdziwiabys sie jakie cuda wianki wychodza.
            Do zalozycielki
            A swiadczenie pielegnacyjne??
            Zatem podstawowym warunkiem przyznania wsparcia jest niepodjęcie lub rezygnacja z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem:
            ● o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji,
            ● o znacznym stopniu niepełnosprawności.
            Osoba, która ukończyła 16 lat, musi mieć znaczny stopień niepełnosprawności potwierdzony jednym z tych orzeczeń:
            ● o znacznym stopniu niepełnosprawności wydanym na podstawie przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych,
            ● o całkowitej niezdolności do pracy samodzielnej egzystencji wydanej na podstawie przepisów ustawy o rentach i emeryturach z FUS,
            ● o stałej albo długotrwałej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym i samodzielnej egzystencji wydanej przez KRUS,
            ● o zaliczaniu do I grupy inwalidzkiej.
            Do wniosku trzeba dołączyć:
            ● orzeczenie o niepełnosprawności lub orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności osoby wymagającej opieki,
            ● uwierzytelnioną kopię dokumentu potwierdzającego tożsamość osoby ubiegającej się o świadczenie pielęgnacyjne,
            ● zaświadczenie placówki zapewniającej całodobową opiekę, w przypadku umieszczenia w niej dziecka o liczbie dni w tygodniu, w których korzysta z tej opieki
            Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
            • aqua696 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 03:05
              Przepraszam nie wiedzialam iz jest az takie delikatnie mowiac durnowato-bezdenne prawo w kraju nad wisla....
              Faktycznie od 2010 nie moze zona otrzymywac swiadczenia na opieke nad mezem, jak i dziecko nad opieke nad rodzicem -jesli osoba wymagajaca i spelniajace kryteria pozostaje w zwiazku malzenskim...
              a czy zona bedzie mogla sie opiekowac mezem to okazuje sie temat rzeka..z podranicza absurdu prawa..bo sa rozne interpretacje
              Generalnie problem zgloszony juz w zeszlym roku...czeka na trybunal konstytucyjny-zastanawiajace ze wiele innych durnot szybko rozwiazuja-a ta musi czekac do 2012??
              tu sa linki:
              jedno przyblizenie glupoty
              drugi raz z glowki w mur....absurdu
              Celina jedyne co mozna podpowiedzec to zastosowanie sie do rady...zlozyc wniolsek, dostac odmowe, po rozszyfrowaniu przez trybunal walczyc...o ile to rozszyfruje pomyslnie...
              Na dzis jedyne wyjscie to separacja lub rozwod..choc i tu sa sprzeczne w niektorych wypadkach interpretacja z prawa rodzinnego..
              Piotrze moze Ty wytlumaczysz -moim zdaniem wylali rozum z kapiela...

Celina niestety moze dla mnie glupota zwiela gore nad rozsadkiem prawnie.
              Czy maz moze byc objety np. opieka hospicjum odmowego, specjalistycznych uslug opiekunczych??
              Osrodek dziennego pobytu??
              Warsztaty terapii zajeciowej??
              Choc to tez zalezy od powodu niepelnosprawnosci.
              • aqua696 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 03:09
                Tekst linka
                • blue_kasia2010 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 12:48
                  ja sie nie czepiam celiny tylko zapytalam ... no quad za 3000tys telefon nie gorszy i inne rzeczy ,no kurcze jak sie nie ma na jedzenie to sie takich rzeczy nie kupuje .Dla mnie to wszystko dziwnie wyglada
      • agnes_nyc Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 08:09
        popieram szczota12

to ze ktos teraz znalazl sie w nedzy nie znaczy ze byl w niej caly czas wiec nie czepiac sie aukcji
        nawet jesli to jej aukcje to nie znaczy ze jest oszustka gorzej byc bylo jakby stal mercedes i quad pod domem a ktos prosi o pomoc
        • bj32 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 12:21
          W ciągu 10 miesięcy z możliwości kupienia quada za 3 klocki do nędzy? Prywatnie trochę mnie to zaskakuje... I to chyba pytanie raczej było, niż czepianie.

Szczotę poproszę o zmniejszenie sygnaturki.
    • aqua696 Re: potrzebujemy pomocy 08.02.11, 15:51
      Pytania czy macie
      1 zasilek rodzinny??
      2-zasilek z MOPS jaki, i ile?
      3-czy macie dodatek mieszkaniowy??
      4-moglabys podjac prace np na pol etatu, albo caly ?
      5-czy macie dozywianie??
      6-czy korzystasz z pomocy caritas??
      7-masz dodatkowa pomoc np z jakiegos forum??
      8-Co potrzebujecie dokladnie?
      9-Czy maz ma rzeczenia o niepelnosprawnosc, rente??, ma specjalistyczne uslugi opiekuncze??
      10-jakiej pracyewentualnie szukalabys dla siebie??
      11-czy udaje Ci sie dorobic?
      15-czy starsze dziecko maja stypendium?
      Dokumenty podeslij moderatorce.
      Jesli moge moze udaloby sie sprecyzowac co jest z mezem, moze mozna objac jego stala pomoca z jakies instytucji??jak masz ochote napisz na priv.
      • celina11163 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 12:48
        ludzie ja niemiałam zadnego kłada co wam juz muwiłam ze to niebyło moje,utrzymuje sie z opieki juz od dawna,wszysko o mnie wiedza a z mezem jestem od roku po slubie,mamy dziecko wspolne a te starsze to sa moje
        • nioma Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 12:55
          pzreslalas juz dokumenty do moderatorki?
          bez tego nie mozesz liczyc na pomoc.
          sprobuj tez sie dowiedziec o mozliwosc oddania meza do zakladu opiekunczego.
          jesli nie pojdziesz do pracy, wasza sytuacja bedzie sie tylko pogarszac a dodatkowo w przyszlosci nie bedziesz miala zadnych swiadczen emerytalnych.
          pomysl tez moze nad podwyzszeniem alimentow na 2 starszych dzieci.
          • ata-07 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 13:43
            Nawet jakby oddala męza do zakł.opiek,to takie male dzieci same nie zostawi w domu,bo by zaraz jej odebrali.
            • aqua696 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 14:34
              Ata sorrki ale niejedna matka malutkich, malych dzieci pracuje. Jak napisala w poblizu jest rodzina-chodzi o aukcje. Sa zlobki, przedszkola, niania to komfort, ale moze babcia, ciocia..kolezanka.
              CZyli z MOPS zyjesz latami, a ile masz lat przepracowanych??
              Alimenty 200zl na 2 dzieci to zenada, warto podwyzszyc.
              Rozumiem ze maz mial jakis powazny wypadek..czy macie szanse na odszkodowanie? Ma rente?
              Faktycznie ustawa o swiadczeniu jest w kolejce do TK, a Ty rozumiesz masz odmowe juz, jesli nie zloz.
              Rozumiem jestescie mlodym malzenstwiem, ale warto podjac prace, bo za kilka lat bedzie zadluga przerwa i wypadniesz z rynku pracy.
              A i pieniedzy w MOPS jest coraz mniej wiec sie nieczarujmy.
              Nie odpowiedzialas na pytania, a to duzo ulatwia, np aby moc wam pomoc, ukierunkowac.
              Aby otrzymal czlonek rodziny z grupy pierwszej musicie podjac decyzje o separacji lub rozwodzie.
              Ale z 3 dzieci sorrki ale nie przezyjecie za 520zl swiadczenia,..dlatego jednak praca w Twoim wypadku jest wazna.
              • nioma Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 14:58
                ata> chyba nie doczytalas, najstarsze dziecko chodzi do szkoly a mlodsze sa w wieku przedszkolnym. wiec starsze ma opieke zapewniona (po lekcjach jest swietlica) a dla mlodszych trzeba znalezc miejsce w przedszkolu.
                Inne matki tez maja male dzieci i pracuja.
                Cale zycie ma spedzic na zasilkach? A przyszlosc? Emerytura?
                Myslenie krotkoterminowe na teraz, na juz jest bez sensu. W ten sposob zalata sie jedna dziure ale powstana kolejne: wakacje, ksiazki do szkoly, buty, kurtki.... I co wtedy? Kolejny post? Trzeba szukac takiego rozwiazania, ktore pozwoli rodzinie stanac na nogi.
                Po pierwsze uregulowanie wszystkich spraw: dozywiania, dodatkow, renty, alimentow etc.
                Jak na razie zero odpowiedzi na konkretne pytania.
                Nawet z jakiej sa miejscowosci, nic o dokumentach.
                • aqua696 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 15:08
                  Ja mam wrazenie ze pisanie zgodnie z regulaminem, czyli podanie informacji konkretnych, czy odpowiedz na konkretne pytania "boli"..
                  Mops ma swoje kartoteki, wywiady my najczesciej na podstawie postow staramy sie wyluskac..
                  MOPS moze zalozyc sprawe do sadu o niezgodnosc z prawda, wyludzenia..my juz wiemy jak to wyglada z naszej strony...
                  • aqua696 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 15:13
                    Aukcja silownia wlasnie sie zakonczyla 7 lutego.
                    Celina to raczej twoja aukcja bo jako emial podalas swoj.
                    Nie dziw sie ze sie dopytujemy bo juz wiele kwiatkow bylo.
                    • celina11163 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 18:36
                      zakonczmy narazie ten post,zapisze sie na kurs w up bo teraz daja a potem sie do was odezwe
                      • aqua696 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 18:57
                        Celina nie chodzi abys sie obrazila, bo tak jak mysle silownia byla do rehabilitacji.
                        Warto odp. na pytania abysmy mogli tu podpowiedzec Ci co i jak.
                        Bez sensu jet obrazanie na nas jak piszemy o pracy dla Ciebie ..zrozum patrzymy daleko w przod, a mamy tu tez osoby starsze, w podeszlym wieku...i wiemy ze po latach jest bardzo ciezko wrocic do pracy, odnalesc sie, a potem nagle nie ma renty , emerytury..itp...
                        Praca bedzie odskocznia dla Ciebie, ale tez motorem...
                        • ata-07 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 20:35
                          Celinko,
                          a co jest twojemu mężowi ? I skąd jesteś,tzn.z jakiego woj,ze wsi,czy miasta ? Nie musisz pisać nazwy na forum.
                          • aqua696 Re: potrzebujemy pomocy 09.02.11, 21:00
                            ata regulamin??
                            Nie mozna od jednych wymagac a innych nie....
                            • ata-07 Re: potrzebujemy pomocy 10.02.11, 12:39
                              Zgadzam się z regulaminem,aquo,ale nazwę miejscowości chyba powinna podać moderatorkom,nie na forum. Co do tego ,ze starsze może pilnowac te mlodsze,to sorry nioma,ale 8-latek,chłopiec też ma różne zwariowane pomysły,a co mówić zostawić z nim dwójkę dzieci małych -jeść im da,przebierze ? Sam potrzebuje opieki,lekcje odrabiać. Nie wiem też po co takim maluchom byłby klad,no ale niech Celina odpowie. Poza tym myślę,ze pomoc im teraz potrzebna,dlatego napisała. Można i samochod,dom kupić i być potem w biedzie,ja tak myślę. Gdyby nie było im cięzko,nie prosiłaby o żywność chyba. Nie piszę po to,zeby wywołac dyskusję,ale takie jest moje zdanie po prostu.
                              • nioma Re: potrzebujemy pomocy 10.02.11, 13:22
                                ATA> prosze, zacznij czytac dokladnie, napisalam tak:

ata> chyba nie doczytalas, najstarsze dziecko chodzi do szkoly a mlodsze sa w wieku przedszkolnym. wiec starsze ma opieke zapewniona (po lekcjach jest swietlica) a dla mlodszych trzeba znalezc miejsce w przedszkolu.
                                Inne matki tez maja male dzieci i pracuja.

i teraz mi ATA napisz, gdzie jest cos o tym, ze starsze dziecko ma pilnowac mlodsze? Bo ja nie widze.

A to, ze ktos pisze, ze potrzebuje pomocy nie jest rowznoznaczne z tym, ze jest uczciwy i w potrzebie. O czym sie wielokrotnie na tym forum mialysmy okazję przekonać.
                                Jak na razie celina nie wyslala zadnych dokumentow do Bj, zadnego konkretu - NIC!
                              • anettchen2306 Re: potrzebujemy pomocy 10.02.11, 18:05
                                Zgadzam sie z ata! Nie pozwolilabym aby moj 12-letni syn zostal z 2-3 letnia sisotra sam na pare godzin, nawet na godzine! To DZIECKO! Gdy podczas nieobecnosci matki cos sie stanie, odpowiedzialnosc spadnie na MATKE (zostawila DZIECI BEZ OPIEKI). Wtedy z pewnoscia stanie przed sadem ... Wyobraz sobie nagle zwarcie instalacji, pozar, zalanie mieszkania ... Mlodsze dziecko sie zachlysnie, starsze w panike wpadnie ...
                                To obowiazkiem rodzica jet zapwenienie dzieciom opieki. Dziecko nie ma prawa opiekowac sie drugim dzieckiem i nikt nie ma prawa od niego tego wymagac. To, ze w wielu rodzinach "tak bywa" nie oznacza, ze jest to normalne. To nieodpowiedzialne, zostawic mlodsze rodzenstwo pod "opieka" 8-10 latka a nawet nastolatka.
                                • nioma Re: potrzebujemy pomocy 10.02.11, 18:55
                                  was pogielo? przeciez ja nigdzie nie napisalam o zostawianiu dzieci z osmiolatkiem. ata przekraca wypowiedzi a potem sie bałagan robi.
                                  pisalam o szkole i swietlicy dla syna - zapewniona opieka i o szukaniu przedszkola dla mlodszych dzieci.
                                  skad sie wam wzielo, zeby dzieci zostawiac z osmiolatkiem???
                                  • anettchen2306 Re: potrzebujemy pomocy 10.02.11, 19:01
                                    ... ja odpisywalam acie ... niczego powyzej nie czytalam smile
                                    To tez tak chyba profilaktycznie, zeby komu nie przyszlo na mysl, kazac tej kobicie zostawic mlodsze dziecko pod opieka starszego ...
                                    • ata-07 Re: potrzebujemy pomocy 10.02.11, 19:28
                                      A ja za szybko przeczytałam,rzeczywiście mnie pogięło,sorry nioma smile .

• aqua696 Re: potrzebujemy pomocy 10.02.11, 20:02
                                        Porzadkujac
                                        -starszy szkola z swietlica
                                        -mlodsza dwojka przedszkole-i mozna starac sie o dofinansowanie do przedszkola
                                        -zalozycielka znalezienie jakies pracy
                                        -maz niestety nie wiem czy moze zostac sam na kilka godzin, bo to roznie bywa z niepelnosprawnymi osobami, choc nawet osoby obloznie chore wiem iz zostaja, wyjscie moze byc hospicjum, osrodek dziennego pobytu, warsztaty terapii zajeciowej, uslugi opiekuncze -tu juz zalozycielka wie najlepiej.
    • tomeklecki Re: potrzebujemy pomocy 15.04.11, 13:34
      Witam PANI CELINO 1116pisała Pani do nas o terminy wolne na wakacje nad morzem dla Pani i dzieci i meza niesty nie mamy wolnych miejsc wiec nie pomoge pozdrawiam tomek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka