Dodaj do ulubionych

Mam pytanie.

07.03.11, 15:42
Jeżeli komornik nałożył blokadę na konto, na które wpływają tylko alimenty i zasiłek rodzinny, to czy będzie można z bankomatu normalnie wypłacić pieniądze czy też nie ?
Pomóżcie i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • buzka25 Re: Mam pytanie. 07.03.11, 15:50
      raczej nie, on nie patrzy na to co wpływa tylko ze cos wpływa, musisz u komornika wyjasniac.
    • renata.36 Re: Mam pytanie. 07.03.11, 15:50
      z tego co sie orientuję komornik nie może zająć żadnego z tych świadczeń.Najlepiej skontaktować sie z nim i wyjasnic sprawę jak najszybciej.
      • renata.36 Re: Mam pytanie. 07.03.11, 15:53
        Buzka ma rację, oni działaja automatyczi(nazwijmy to tak) i niestety w Twoim interesie jest załatwienie tej sprawy i 'obrona" kasy .
    • green_land Re: Mam pytanie. 07.03.11, 18:46
      Jak masz blokadę to nie wypłacisz już nic. Ani w kasie ani z bankomatu.
      • aisa_38 Re: Mam pytanie. 07.03.11, 20:53
        Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi.Powiem tylko że udało mi się przelać pieniądze na inne konto smile
        • piotr_57 Re: Mam pytanie. 12.03.11, 19:53
          aisa_38 napisała:

> Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi.Powiem tylko że udało mi się przelać pieni
          > ądze na inne konto smile

No i czym się chwalisz ??
          Czy bycie krętaczem jest powodem do chwały i zamieszczania usmiechniętych emotek na forum ?
          • asia_i_p Re: Mam pytanie. 03.04.11, 21:42
            Ona nie jest krętaczem. Zgodnie z prawem, komornik nie mógł tych pieniędzy zająć, a chciał. Mogła do tego dopuścić i dochodzić praw swojego dziecka za pomocą pism, a mogła załatwić sprawę prościej - i załatwiła. Wynik był ten sam, ale zmarnowano mniej papieru i czasu urzędników - czyli społecznie jak najbardziej na plus.
            • madziulec Re: Mam pytanie. 04.04.11, 11:58
              Piszecie nieprawde.
              Wnioskuje sie do komornika o zwolnienie tychze kwot spod egzekucji i do banku idzie kolejne pismo, ze wlasnie alimenty i zasilek jest wolny.

Niestety nie bedzie mozna dalej dokonywac przelewow, ale.. mozna wyplacac z kasy banku i wyplaty te (alimenty i zasilki) nie powiekszaja kwoty wolnej (cos kolo 11.000 - to jest kwota wolna).
              I juz.

Nie wprowadzajcie ludzi w blad.
    • korag1000 Re: Mam pytanie. 01.04.11, 21:53
      komornik nie może zająć żadnego z tych świadczeń bo tą są pieniądze Twojego dziecka a nie Twoje.

Musisz u niego to wyjaśnić, ale zwykle to długo trwa.

Nie powinnam tego pisać ale załóż konto w innym banku i podaj ten numer w MOPS

Bo zanim komornik odblokuje konto będziesz bez kasy
      • pierwsze-wolne Re: Mam pytanie. 01.04.11, 22:33
        A nie może po prostu odbierać kasy w MOPSie osobiście?
        • oxxokamilciaoxxo Re: Mam pytanie. 05.04.11, 22:25
          Nie przeczytalam calej rozmowy ale z tego co wiem to komornik nie ma prawa zabrac ci pieniedzy z mopsu. A jeżeli poszly na poczet zadluzenia bank musi wyplacic ci te pieniadze. Niestety musisz wtedy isc z decyzjami do komornika i przedstawic mu sytuacje
          • emitomi Re: Mam pytanie. 08.04.11, 16:01
            moja jedna z sióstr tez miała sytuacje ze komornik zajął konto ale jak przyjechała to pomogłam jej napisać prośbę do komornika o pozostawieniu na koncie połowy pieniędzy które wpływa co miesiąc ze względu iż nie ma za co żyć bo gdzieś przeczytałam że nie można pozbawiać całości środków do życia i komornik pozostawiał jej zawsze połowę wpływów na konto póki zadłużenie nie zostało uregulowane. myślę ze warto napisać takie pismo do komornika to tez czasami ludzie.
            powodznia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka