w_miare_normalna
10.05.11, 20:05
Zgłosiłam się 23 marca o pomoc do opieki, wczoraj dostała odpowiedz, ale niestety nie bardzo rozumiem o co chodzi, a mój pracownik socjalny jest w pracy dopiero w czwartek.
Czy mogłabym prosić o przetłumaczenie na Polski ?
Decyzja
na podstawie art. (...) po rozpatrzeniu sprawy pani ... NIE PRZYZNAJE SIĘ POMOCY FINANSOWEJ Z PRZEZNACZENIEM: NA ZAKUP ŻYWNOŚCI W KWOCIE 400 ZŁ.
uZASADNIENIE
Dnia 23.03 zwróciła się Pani do tut. Filii z wnioskiem o przyznanie pomocy finansowej z przeznaczeniem na zakup żywności. Na powyższą okoliczność dnia 5 kwietnia przeprowadzony został wywiad środowiskowy zgodnie z art. 106 o pomocy społecznej .
ustalono, że wspólnie z córką prowadzi Pani dwuosobowe gospodarstwo domowe.
W miesiącu poprzedzającym zwrócenie się z wnioskiem o pomoc na dochód rodzinny składały się: zasiłek rodzinny (68 zł.), wychowawczy (400 zł.), alimenty (500 zł.). Powyższe kwoty stanowią łącznie 968 zł. Prawo do świadczeń pieniężnych dla dwuosobowego gospodarstwa przewiduje dochód w wysokości 702 zł. zatem dochód rodziny przekracza kryterium dochodowe wyznaczone przez ustawę o 266 zł. nie wystepują zatem przesłanki do przyznania zasiłku celowego.
kwalifikuje się Pani jednak do przyznania pomocy z przeznaczeniem na zakup żywności zgodnie z art. 5, ust.1 programu wieloletniego na "Pomoc państwa w zakresie dożywiania:, któryy przewiduje przyznanie zasiłku celowego na żywność do 150%, kryterium dochodowego, w którym mowa w art. 8, które w Pani przypadku wynosi 1053 zł.
(...........)
W dniu 5 kwietnia oświadczyłą Pani, że korzysta Pani z pomocy w formie rzeczowej od rodziców w postaci odzieży dla córki, środków czystości. Uwzględniając powyższe ustalenia tut. Organ uznał, że potrzeba w zakresie zakupu żywności jest zabezpieczona poprzez pomoc Pani rodziców.
Uwzględniając powyższe ustalenia, nie znaleziono podstaw do pozytywnego rozpatrzenia sprawy dotyczącej przyznania pomocy finansowej rozpatrywanej niniejszą decyzją. Biorąc pod uwagę powyższe, orzeczono jak w sentencji.
I właśnie nie rozumiem o co chodzi z tym, że (...) kwalifikuje się Pani do przyznania pomocy z przeznaczeniem na żywność. czyli w końcu przyznali czy nie przyznali ?
Co dalej robić, odwołać się czy co ??
nie rozumiem. Dołączyłam wszystkie dokumenty i jak byk jest, że za wynajem płace 1000 zł. (z czynszem) , a dochodów mam 968 zł. Te 40 zł. dają rodzice, za gaz i prąd mam braki bo nie mam skąd brać pieniędzy, rodzice dają ile mogą, ale przecież też bogaci nie są.
Szczerze mówiąc nie wiem co teraz zrobić. Czekać bo czwartku i iść do pracownika socjalnego, czy może się odwołać ????