Dodaj do ulubionych

Do Blues-m

22.07.11, 22:23
Hej, czy mogłabys mi napisać, czy jestes na urlopie wychowawczym z działalnosci gosp ? Czy byłas jeszcze gdzies zatrudniona ? bo pisałas ze prowadziłas dzaiałalnosc i potem miałas chyba urlop macierzysnki tak ? A następnie wychowawczy ? Czy on po prostu wynikał z innego zatrudnienia? pytam bo sama prowadziłam działalnosc przed urodzeniem dziecka i nie wiedziałam, ze jest jakakolwiek mozliwosc potem przejsc na wychowawczy, napisz jesli mozesz, bo bardzo mnie to interesuje. Kończy mi się urlop macierzyński. Dziękuję z góry za informację
Obserwuj wątek
    • alicez Re: Do Blues-m 23.07.11, 08:53
      Pozwolę sobie odpowiedzieć w zastępstwie. Pojęcie urlopu wychowawczego w momencie prowadzenia działalności gospodarczej nie istnieje. Urlop wychowawczy dotyczy osób zatrudnionych na etat.
      "Urlop wychowawczy przysługuje każdemu z rodziców lub prawnemu opiekunowi dziecka, którego ogólny staż pracy wynosi sześć miesięcy i który jest pracownikiem w rozumieniu kodeksu pracy, a zatem jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę. Do okresu tego wlicza się wszystkie okresy zatrudnienia w ramach stosunku pracy oraz okresy zaliczane na podstawie odrębnych przepisów."
      Można sobie samemu "zafundować" taki urlop nie podejmując zleceń. O urlopie wychowawczym możemy mówić wtedy, kiedy prowadząc działalność jednocześnie kobieta jest zatrudniona. Przy samej działalności nikt nie broni nie podejmowania zleceń, ale składki na ZUS należy opłacać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka