Dodaj do ulubionych

urlop macierzynski

17.01.12, 18:00
Przysługuje wymiar urlopu według zasad obowiązujących dla roku:
2012
Przysługujący wymiar urlopu obowiązkowego:
20 tygodni
Dodatkowy urlop macierzyński:
do 4 tygodni
Co to znaczy dodatkowy urlop macierzyński?A urlop zaczyna sie automatycznie?A jak bedzie jeszcze po porodzie zwolnienie lekarskie to jak? nic nie kumamsad
Obserwuj wątek
    • finkasuomi1 Re: urlop macierzynski 17.01.12, 18:16
      Urlop zaczyna się w dniu porodu, może się zacząć dwa tyg przed porodem gdy np pracujemy tak długo jak się da i nie chcemy być na zwolnieniu.
      Zwolnienie od lekarza nie ma znaczenia- po to jest ten urlop macierzyński.
      • hanwar Re: urlop macierzynski 17.01.12, 20:48
        dodatkowy urlop nie przysługuje automatycznie. Musisz do pracodawcy, z wyprzedzeniem (nie pamiętam już czy tydzień czy dwa) napisać pismo, że chcesz skorzystać z niego
        • moleslaw Re: urlop macierzynski 17.01.12, 21:08

Po porodzie nie dostaniesz L4 a jeśli już je masz przed porodem to jego koniec jest liczony automatycznie z dniem porodu niezaleznie od tego do kiedy L4 było wystawione.
    • slonko1335 Re: urlop macierzynski 17.01.12, 22:31
      Jeżeli nie zawnioskowałaś/zawnioskujesz o urlop macierzyński przed porodem to zacznie on swój bieg w dniu porodu, ewentualne zwolnienie lekarskie przerywa się automatycznie tego dnia i zaczyna macierzyński. Z urzędu jest to 20 tygodni o dodatkowy macierzyński trzeba zawnioskować, jest udzielany wyłącznie na wniosek pracownika i pracodawca nie ma prawa go odmówić. Musi nastąpić bezpośrednio po obowiązkowym macierzyńskim i wniosek musi być złożony najpóźniej na 7 dni przed jego rozpoczęciem.
      • mal-sia Re: urlop macierzynski 18.01.12, 11:45
        aha czyli smiało moge sie ubiegac o dodatkowy urlop maciezyński ,te 4 tygodnie.A jaki to ma byc wniosek -jakiej tresci skad wziasc wzór i do kogo tytuowac?A o urlop maciezynski tez trzeba skałac pisma?
        • slonko1335 Re: urlop macierzynski 18.01.12, 11:58
          Wniosek o zwykły macierzyński udzielony po porodzie w zasadzie nie jest konieczny bo należy się on z urzędu, wystarczy zaświadczenie ze szpitala i akt urodzenia dziecka aczkolwiek czasami dają do wypełnienia w kadrach żeby był w papierach-u mnie nie chcieli, wszystkie formalności po porodzie załatwiał mąż, więc nawet nie miałabym jak im wypełnić. Jak chcesz wykorzystać część macierzyńskiego wcześniej czyli przed porodem to jak najbardziej wtedy go składasz u pracodawcy. Podobnie wniosek o fakultatywny, czyli dodatkowy macierzyński, składaszu przełożonego/w kadrach w zależności od tego jak to u Was wygląda, u nas zajmowały się tym kadry, do szefa nikt z takimi rzeczami nie chodził.
          Co do wzoru możesz znaleźć jakiś na necie po prostu-nie wkleję Ci bo mam zmianę systemu i nic mi nie otwiera z dokumentów ale po prostu "wnioskuję o udzielenie dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze..." i złożyć to najpóźniej na siedem dni przed jego rozpoczęciem-tylko pamiętaj, że musi się rozpocząć bezpośrednio po zwykłym macierzyńskim. Bezpośrednio po tych macierzyńskich Twoim przywilejem jest jeszcze możliwość skorzystania z urlopu wypoczynkowego czego też pracodawca nie może odmówić.
    • bellagnos Re: urlop macierzynski 18.01.12, 12:51
      Księgowa przysłała mi taki wzór, oczywiście wpisujesz swoje daty.
      Po lewej stronie imię i nazwisko stanowisko pracy , po lewej do kogo u mnie było do dyrekcji.

W n i o s e k
      W związku z wykorzystaniem w okresie od dn. 26.08.2011 roku do 12.01.2012 roku podstawowego wymiaru urlopu macierzyńskiego - 20 tygodni na podstawie art. 182 KP, uprzejmie proszę o udzielenie mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 4 tygodni, tj. od dnia 13.01.2012 r. do 10.02.2012 roku, który zamierzam wykorzystać w pełnym wymiarze czasu pracy.
      Podpis.

• mal-sia Re: urlop macierzynski 18.01.12, 17:42
        jesteś boskasmile DZIĘKUJE!
      • mal-sia Re: urlop macierzynski 21.01.12, 13:08
        bellagnos a Ty teraz jesteś na urlopie macierzyńskim?
        • bellagnos Re: urlop macierzynski 21.01.12, 18:11
          tak, już na dodatkowym
          • mal-sia Re: urlop macierzynski 21.01.12, 21:41
            Supersmile powiedz mi co postanowiłaś zrobić jak sie urlop skończy? Wracasz do pracy a co z maleństwem?Mnie to smuci ze tak małe dziecko trzeba z kimś zostawić ,albo byc na wychowawczym bez dochodów-ja juz wybiore raczej to drugie ale tez mnie to przeraza bo wszystko takie drogiesad
            • mal-sia bellagnos 21.01.12, 21:46
              a tak wogle to chętnie bym była z Toba w kontakcie ,bo ja już niedługo urodzę i bardzo bym chciała mieć taka znajoma mamę z maleństwem co Ty na to? smile
              • bellagnos Re: bellagnos 21.01.12, 22:55
                Nie ma sprawy, odezwij się do mnie na maila gazetowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka