Dodaj do ulubionych

I jak żyć

16.02.12, 11:30
witam drogie e-mamy.
Pisałam już na forum,a teraz znowu się skomplikowało, Córka i syn, zaczęli chorować. Córka alergia pokarmowa i atopowe zapalenie skóry, maluch ma 8 miesięcy i co chwila łapie jak nie przeziębienie, to infekcja, ma już za sobą 3 razy zapalenie oskrzeli, zakończone ostatnim razem szpitalem sadsad. Czekamy na miejsce w szpitalu w Karpaczu na oddział Pulmonologi i Alergologii. Podjęłam pracę lecz ze względu na częste zwolnienia nie przedłożono mi umowy, szukam pracy nadal sadsad. I tutaj moje pytanie do was i prośba. Czy można starać się o jakieś dofinansowanie do tego pobytu dla matki? .. Może macie drogie mamy, jakieś zimowe buty, chodzę w adidasach, i jest mi zimno, ubrania na 40? Dziękuję za każdy odpis
Obserwuj wątek
    • pitahaya1 Re: I jak żyć 16.02.12, 12:31
      A jaki rozmiar butów?
      • lubinianka24 Re: I jak żyć 16.02.12, 12:49
        38
        • claudel6 Re: I jak żyć 17.02.12, 00:39
          hej, Twój adres się nie zmienił?
          • lubinianka24 Re: I jak żyć 17.02.12, 08:18
            nie nic się nie zmieniło
            • claudel6 Re: I jak żyć 17.02.12, 20:03
              będą buty smile
              • lubinianka24 Re: I jak żyć 23.02.12, 14:05
                mam dziękuję, jesteś aniołem dziękuje dziękuje są śliczne smilekisskisskisskiss, przydadzą się jak będę jechać z maluchami do szpitala smilesmilesmilekisskiss
    • hatsu33 Re: I jak żyć 17.02.12, 21:53
      Mam ubrania na 40. Jeśli chcesz, podaj mi na prv adres. Czy dla maluszka też coś potrzebujesz?
      • lubinianka24 Re: I jak żyć 17.02.12, 22:32
        nie mogę nic napisać, wraca mi napisz do mnie smile
        • lubinianka24 Re: I jak żyć 18.02.12, 11:46
          a może miałyście drogie mamy jakieś buty 42... męskie
          • paciaty [...] 18.02.12, 17:53
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • paciaty [...] 18.02.12, 17:55
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • lubinianka24 Re: I jak żyć 18.02.12, 20:54
              Dziękuję Ci bardzo ale ja jestem z LUBINA a nie LUBLINA sad
      • lubinianka24 Re: I jak żyć 23.02.12, 14:04
        hatsu, napisałam do Ciebie i cisza... nie wiem czy mail doszedł, proszę odezwij sie do mnie
    • lubinianka24 Re: I jak żyć 01.03.12, 16:34
      jutro mam rozmowę w sprawie pracy w w firmie Wetlbild.
      Czytałam na forum bardzo negatywnych wersji na temat tej firmy, drogie mamy miała któraś może kiedyś styczność z ta firma.
    • lubinianka24 Re: I jak żyć 07.03.12, 08:10
      a może któraś mama słyszała o pracy, ja szukam i szukam i mnie trafia że nic nie ma. rozniosłam z 200 podań sad i cisza.
      A może któraś z was wie jak dostać się na kurs z Urzędu pracy, ale który nie jest organizowany, a może być pomocny w znalezieniu pracy, takie doszkalanie smile

Rozliczam PIT-37 wraz z odliczeniami - darowizny, internet, ulgi za wychowywanie dzieci... Polecam wysłanie przez internet, wtedy zwrot podatku w ciągu 15 dni. Mogę wypełnić w ciągu dosłownie kilku minut (po uprzednim umówieniu się) i wydrukowane arkusze przekazać do tradycyjnego przekazania do Urzędu Skarbowego lub wysyłam przez internet i 1/ drogą mailową przesyłam formularze i potwierdzenie UPO... za czekoladę dla dzieci
      • madzia2808 Re: I jak żyć 07.03.12, 08:56
        Kasiu z Urzędu Pracy bardzo trudno się dostać na jakikolwiek kurs, wiem bo mąż się starał. znajdź w swoim powiecie Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie i tam dowiedz się o kursy. mój m tak się dostał na 3 szkolenia. to jest program unijny. pozdrawiam.
        • lubinianka24 Re: I jak żyć 07.03.12, 09:25
          I co mam tam iść, oni coś wymagają, i jak dokładnie to wygląda Madziu?smile
          • madzia2808 Re: I jak żyć 07.03.12, 09:34
            oni wymagają zaświadczenia z urzędu pracy ze jest się osobą bezrobotną. Idź do nich zapytaj się o szkolenia i oni pokierują cię w odpowiednie miejsce. U nas w Augustowie to nazywa się to biuro projektu nie wiem jak u was. Ale idz do PCPRu i ci wszysyko powiedzą.
            • lubinianka24 Re: I jak żyć 07.03.12, 09:41
              Dziękuje Madziu smilesmile
              • magdag28 Re: I jak żyć 07.03.12, 13:41
                Kasia ja sama rozliczam pity w ciagu kilku minut ale jestem jakas tepa jesli chodzi o wysłanie ich do US to jakis cymbal jestem no nie potrafie jak to wyslac? mam na kompie rozliczone
                • aurinko Re: I jak żyć 07.03.12, 13:54
                  Aby wysłać przez internet to trzeba rozliczac poprzez e-deklarację. Każdy inny sposób na kompie wymaga wydrukowania/przepisania na czyste formularze i wysłania/zaniesienia do US.
                • lubinianka24 Re: I jak żyć 07.03.12, 16:08
                  Madziu Trzeba właśnie przez program wpisać i wysłać smile
                  • magdag28 Re: I jak żyć 07.03.12, 19:29
                    ZARAZ OSZALEJE jestem na e-deklaracje i wypelniam pit 37 ale nie moge tam wpisac nic w "dochód" poprostu nie pisze sie w tej rubryce i w dochód po odliczeniu skladek i w kilu jeszcze innych rubrykach sad musze jakos to pzrejsc bo w kolejce nie dam rady stac bo jestem obolała i spuchnieta jak babia w ciagu 9 dniusunełam 5 zebow i jeszcze 2 musze sad zostane szczerbata sad (to tak w ramach wyzalenia sie bo mi smutno )
                    • lubinianka24 Re: I jak żyć 07.03.12, 20:52
                      Madzia napisz do mnie na maila. jutro coś poradzimy smile
                      • lubinianka24 Re: I jak żyć 16.03.12, 11:49
                        Witam drogie e mamy smile
                        Mam pytanie bo pisałam na innym forum i nie otrzymałam odpowiedzi która by mnie usatysfakcjonowała
                        Czy wiecie ile czeka się na pobyt w szpitalu w Karpaczu, od stycznia czekam na odpowiedz od nich
                        Maluch ledwo wyleczony i znowu kaszle, noce nie przespane sad
                        Przez te duszności odrzucił pierś sadsad, możecie mi podpowiedzieć do jakiego lekarza iść zanim się dostane na oddział Pulmonologii??
                        • 1aiwa Re: I jak żyć 16.03.12, 13:57
                          witam
                          ja wysłałam do Karpacza papiery syna w grudniu 2009 r, pojechałam w lipcu 2010r-tam trzeba wydzwaniać i się dopytywać. Jednak powiem Ci, że na zbyt wiele z maluchem nie licz-zrobią testy z krwi i skóry alergiczne i badanie krwi, 3 dni i do domu, maluszkom niewiele proponują a bynajmniej tak było w naszym przypadku. Diagnoza z Centrum Pulmunologii-nawracjaące nieokreślone infekcje dróg oddechowych, tyle to i ja wiedziałam zanim tam pojechałam. Ale pojechać warto, ładne miejsce, powietrze zdrowe. Pozdrawiam.
                          .S. ja mieszkam koło lubina i często jestem, jak chcesz coś więcej wiedzieć to mogę podpowiedzieć przy okazji.
                          • lubinianka24 Re: I jak żyć 16.03.12, 15:28
                            Chętnie bym Coś więcej chciała wiedzieć smile
                            dziękuje za informacje
                          • justyna198515 Re: I jak żyć 16.03.12, 17:28
                            Wiem, że podobny zakład jest w Rościszowie i Sokołowsku, jednak nie wiem czy przyjmują tam dzieci
                            • lubinianka24 Re: I jak żyć 16.03.12, 21:25
                              sprawdzę dziękuje za informację smile
    • lubinianka24 Re: I jak żyć 26.03.12, 19:32
      Jestem zalamana bieda ktora nas otacza. Zamiast byc lepiej, jest coraz gorzej, coraz drozej. Kazdy liczy grosz do grosza, przekroczysz 50 gr i juz nic ci sie nie nalezy, a co kupisz za te grosze...
      Wrocilam od lekarza, musze sie leczyc jeszcze ja. Skad na to brac. Musze zrobic badania wszystkie platne bo nfz nie dofinansowuje sad... Leki drogie. Placz i lament. Dosc takiego zycia. Szukam pracy bezskutecznie, 200 podan roznioslam i cisza sad, bo co matka, i juz niedyspozycyjna, to i pracy brak... Do sprzatania orzeczenie, a jak go nie mam sad... Czy to zle ze chcem dobrze dla siebie i dzieci. Ze nie chce patrzec jak, jak ten swiat schodzi do poziomu sudanu sad, gdzie wszystkiego brakuje, nie ma na chleb. Jak powiedziec dziecku, ze pojdzie spac bez kolacji. I ze nie zawsze bedzie obiad. Czemu tak jest... Piszecie ze trzeba sie wziasc w garsc trzeba walczyc ale ile sie da, ile razy mozna byc kopanym po tylku. Dla dzieci bede silna, ale ile mozna udawac, i plakac i modlic sie o lepsze jutro... Powiedzcie mi jak przezyc swieta, jak przezyc nastepny dzien crying... Musze prosic aby miec a czemu nie ma tak ze to oni prosza mnie, chcialabym moc usiasc w rzadzie i pokierowac aby kazdemu bylo dobrze...
      • isabelka20 Re: I jak żyć 26.03.12, 20:03
        jak przeżyć święta? a co to święta? nie przesadzaj. Kładziesz dziecko spać głodne? Co to za badania, że nic nie jest refundowane? Gdzie posłałaś te 200 podań? bo wiesz to stały tekst, że 200 podań wysłałam a pracy nie ma.
        • lubinianka24 Re: I jak żyć 26.03.12, 20:43
          Podania wyslalam wszedzie od sprzatania do pracy w sklepie. Przez portal pracuj pl i kazdym sklepie w galerii u mnie w miescie. Nawet po za miastem szukalam. Nie klade glodych spac, bo sobie odmawiam. Po prostu mowie jak jest. Rozszerzony pakiet tarczycowy. Jedno z 4 badan jest refundowany reszta juz nie sad. Zle mnie zrozumialas z tymi swietami. Stwierdzam fakt, ze jest zle w naszym panstwie i zle sie dzieje...
          • isabelka20 Re: I jak żyć 26.03.12, 20:54
            niewiem nie znam się na tarczycy, ale moja bratowa, która choruje od wielu lat, bierze tabletki, robi wciąż badania nie płaci za ich wykonanie, może jednak uda się zrobić w ramach nfz.
            Bardzo dobrze Cię zrozumiałam, sama wskazałaś, że nie wiesz jak przeżyjesz święta. Może zamiast rozsyłaś CV warto samemu pochodzić tam gdzie są ogłoszenia (wiszą w galeriach itd).
            Co do Państwa no cóż. Taki los dlatego musimy o nasz byt zadbać sami.
            • lubinianka24 Re: I jak żyć 26.03.12, 21:02
              Poroznosilam do galerii i sklepow ktore szukaly.
              Bylam u lekarza rodzinnego i powiedziala ze badania sa platne. Nie wiem czemu bo rowniez slyszalam ze sa na nfz.
              • hugo43 Re: I jak żyć 26.03.12, 21:39
                moja mama od wielu lat ma problemy z tarczyca i zawsze robi badania na nfz:usg,hormony,jakies badania gdzie kontrast podawali.robi co roku i bardzo duzo tego,bo ma guzy pod obserwacja.
                • lubinianka24 Re: I jak żyć 26.03.12, 21:47
                  Hugo43 to naprawe nie moj wymysl, bylam pytalam i sa platne sad... Moze dlatego ze pierwsze..?
                • szary_ludz Re: I jak żyć 26.03.12, 22:10
                  Tylko że Twoja mama ma zapewne skierowanie od endokrynologa a autorka od rodzinnego. Rodzinny tylko TSH da na NFZ, reszta odpłatnie. A skierowania do endokrynologa pewnie nie da bez badań i się kółko zamyka. Zresztą dostać się do endo to teraz jest masakra jakaś.
                  • anna.k777 Re: I jak żyć 26.03.12, 22:39
                    A nie możesz poszukać pracy jako opiekunka osób starszych,spytaj się w swoim ops,czy nie potrzebują,w takich firmach jest rotacja.
                    • lubinianka24 Re: I jak żyć 26.03.12, 22:49
                      U nas do takich placowek szukaja owszem lecz z wyksztalceniem kierunkowym. A ja nie mam owego. Mam srednie.
                      • lubinianka24 Re: I jak żyć 26.03.12, 22:52
                        Mmnie nawet do firmy sprzatajacej nie chca. Bo albo orzeczenie albo prawo jazdy. Ostatnio ukazlo sie ogloszenie ze szukaja do pracy pani, do sprzatania z bieglym angielskim
                        • agwiras Re: I jak żyć 26.03.12, 23:11
                          lubinianka24 napisała:

> . Ostatnio ukazlo sie ogloszenie ze szukaja do pracy pani, do sprzatania z bieg
                          > lym angielskim
                          Może mają angielskie mopy, które myją podłogi po angielsku i dlategosmile
                          To sarkazm oczywiscie, czsami pracodawcy przesadzaja, kiedyś w Lublinie do sprzatania Leclerka poszukiwali osób z biegłym francuskim. Ludzie dzwonili i pytali czy pracamapolegać na lizaniu podłóg językiem. Przepraszam za off topic. Tak mi sie nasuneło... czarny humor
                          • aurinko Re: I jak żyć 27.03.12, 10:07
                            agwiras napisała:

> lubinianka24 napisała:
                            > kiedyś w Lublinie do sprz
                            > atania Leclerka poszukiwali osób z biegłym francuskim. Ludzie dzwonili i pytal
                            > i czy pracamapolegać na lizaniu podłóg językiem.

Niestety tak bywa sad Mój Nm zawodowo jeździ do Leclerców w kilku województwach i często zdarza się, że osoby na stanowiskach kierowniczych mówią wyłącznie po francusku, ewentualnie kilka słów łamaną polszczyzną, to bardzo utrudnia współpracę. Być może dlatego do pracy na niższych szczeblach szukają ze znajomością języka francuskiego.
                        • mamatin Re: I jak żyć 27.03.12, 00:19
                          Bardzo współczuje takiej sytuacji, przykre to i smutne. I nic dziwnego, że nie wiadomo jak zyc.
                          Po prostu musi być lepiej, jak tylko przyjdzie wiosna, pozdrawiamsmile
                          • lubinianka24 Re: I jak żyć 27.03.12, 09:01
                            Mamatin dziekuje za mile slowo smile
                  • black_halo Re: I jak żyć 01.04.12, 09:35
                    Jak jeszcze leczylam sie w Polsce to FT3 i FT4 byly za darmo, TSH tez. Poprosic lekarza o skierowanie do endokrynologa i tyle, USG tez jest darmowe. Ja pozniej znalazlam lekarke na NFZ, ktora miala aparat USG w gabinecie i robila przy kazdej wizycie.
                    • lubinianka24 Re: I jak żyć 01.04.12, 09:43
                      U mnie w miescie jest dwoch endo. Ale aby sie do nich dostac musze miec zrobione badania, ktore wlasnie sa platne, bo musze miec podstawe z czym do niego ide. I mniej wiecej czas oczekiwania jak pytalam na ten rok miejsc brak ale prtwatnie zaawsze
    • 1aiwa Re: I jak żyć 27.03.12, 08:19
      sprawdź @.
      • lubinianka24 Re: I jak żyć 27.03.12, 08:59
        Odpisalam
        • penelopa40 Re: lekarze i badania 27.03.12, 09:59
          postaraj się o skierowanie do endokrynologa, zapisz na nfz, najlepiej do przychodni przyszpitalnej, wtedy badania będziesz miała w ramach nfz darmowe, inna kwestia ile miesięcy czeka się na wizytę u endokrynologa nfz...
          • lubinianka24 Re: lekarze i badania 27.03.12, 10:07
            właśnie te limity mnie wykończą sad
            Żeby chorować to trzeba mieć zdrowie sad
            Jutro będę koło przychodni to zapytam.
          • annamaria810 Re: lekarze i badania 27.03.12, 12:16
            lubinianka jakiej pracy szukasz?
            • lubinianka24 Re: lekarze i badania 27.03.12, 12:38
              Kazdej aby byly zarobki
              • annamaria810 Re: lekarze i badania 27.03.12, 12:52
                Każdej to pojęcie względne są rzeczy do których trzeba mieć predyspozycje, ja szukam akurat handlowców do sprzedaży przez internet jak chcesz to odezwij się na mój wooden_toys@ymail.com.
          • sylwiam_m Re: lekarze i badania 28.03.12, 08:43
            Na wizytę u endokrynologa w dużym mieście woj. czekałam UWAGA 2 lata. Oczywiście leczyłam się wcześniej prywatnie a państwowo chciałam tylko ze wzg. na płatne badania.Poszłam do lekarki, dowiedziałam się co i wiedziałam, dostałam skierowanie na badania i usg tarczycy. P.doktor od razu powiedziała, że na usg czeka się ok.3-4 m-ce i ona może zrobić za tydz. ale prywatnie. Jeżeli ktoś ma guzki lub problemy onkologiczne jest traktowany inaczej, a zwykła nadczynność to przecież fanaberia i albo płać albo czekaj.
            • lubinianka24 Re: lekarze i badania 29.03.12, 08:55
              Dziękuję sylwiam_m za informacje smile. Na razie mam nadzieje że wizyta u endokry. mam nadzieje ze to tylko podejrzenie sad

wystarczy choroby w naszej rodzinie...

annamaria810 napisałam maila ale zero odzewu...
              jbasko są na świecie anioły smile

• 1aiwa Re: I jak żyć 29.03.12, 18:34
      lubinianka widzialam dwa ogłoszenia o pracę w Lubinie-jedno w Żabce na deptaku przy Armii Krajowej a drugie w Tekstilmarkecie na Pksie w Lubinie-oba, że przyjmą do pracy sprzedawcę, może Cię zainteresuje.Pozdrawiam.
      • lubinianka24 Re: I jak żyć 29.03.12, 20:27
        Dziękuję napewno skorzystam smile, jutro albo w poniedziałek podejdę i dam CV smilesmile
        • annamaria810 Re: I jak żyć 30.03.12, 00:45
          nie mam żadnego emaila niestety od ciebie, firmową opczote sprawdzam na biezaco

podaje jeszcze raz adres ale chyba dobry był
          wooden.toys@ymail.com

troche dziwny jest
          • annamaria810 Re: I jak żyć 30.03.12, 00:47
            sory faktycznie moja wina tam był błedny adres
            prawidłowy to wooden.toys@ymail.com

przepraszam jestem ostatnio tak zalatana że czasem nie wiem co pisze
            • lubinianka24 Re: I jak żyć 30.03.12, 08:45
              napisz do mnie lubinianka24@gazeta.pl
              • lubinianka24 Re: I jak żyć 30.03.12, 13:48
                rozniosłam dziś troszkę podań o prace.
                kurcze już by mogło coś się ruszyć...
                teraz jestem w poszukiwaniu artykułów promocyjnych dla dzieci na dzień dziecka do szkoły. No jak na razie nawet mi to idzie smile

pozdrawiam mamy
                • lubinianka24 Re: I jak żyć 01.04.12, 08:52
                  W sprawie pracy napisalam maila, 2 razy i zero odezwu. A szkoda. sad...
                  Marzec minal i juz kwiecien, jejku jak ten czas leci, moze w koncu cos z ta praca sie ruszy, ale jak na razie nic. Poszlabym nawet sadzic, czy do szklarni. Przydalby mi sie rower sad, tyle ze mi ukradli, tyle kradziezy u nas bylo ze sie w glowie nie miesci, wszystkie piwnice opedrowali, sad, ja mialam dwa spiete ze soba i tak ukradli...
                  I tak przy okazji moze ktoras mama ma i nie potrzebuje pchacza dla malucha.
                  Mialam miec kurteczke i buciki od jedenj z mam i okazalo sie za male... sad, ale jestem smutna. Moze ktoras mama ma do oddania kurteczke wiosenna na rozmiar 134 i buciki 33, na dziewczynki.
                  I kochane mamy bardzo dziekuje za wszystko.
                  • hugo43 Re: I jak żyć 01.04.12, 09:48
                    lubinianka,a ty jestes samotna mama?od dawna nic nie piszesz o swoim partnerze.
                    • lubinianka24 Re: I jak żyć 01.04.12, 09:52
                      Nic sie nie zmienilo nie jestem samotna mama, mam partnera.
              • annamaria810 Re: I jak żyć 01.04.12, 16:46
                lubinianka24 napisała:

> napisz do mnie lubinianka24@gazeta.pl

masz e-maila
                • lubinianka24 Re: I jak żyć 02.04.12, 10:01
                  Dziękuje za maila, super smilesmile
                  fajnie by było jak by się udało...

smilesmile
                  Mamy kwiecień, i poniedziałek, od takiej dobrej wiadomości dobrze zacząć dzień...
                  Dziękuje...
                  Może coś w końcu zacznie się układać smile

• lubinianka24 Re: I jak żyć 05.04.12, 15:54
      Witam mamy smile, podania o pracę złożone, chyba z 10 po kolei jak szłam do co zobaczyłam tam dałam ...smile
      udało mi się kupić córeczce buty za 10 zł. i dostaliśmy ogromną pomoc w postaci ubranek dla niej. Spore odciążenie ...
      Najgorsze to że maluchy znowu chorują, tylko zaczęło się pylenie ... wiem bo sama to przechodzę, ja jako że chorowałam na astme, i do tej pory jak mocniej coś pyli, bardzo źle sie czuje i dusi mnie kaszel.
      Syn odrzucił pierś całkowicie, ma odruch wymiotny sad... nie chce wogule pić Babico, ani Humana, może wiecie jakie mleczko mogłabym mu dawać. Ale coś z tańszych, bo z pieniążkami krucho
    • lubinianka24 Re: I jak żyć 12.04.12, 14:24
      Witam mamy.
      Święta Święta i po świętach.
      Piszę do was z pytaniem. Czy znacie jakiegoś dobrego alergologa dziecięcego w obrębie Lubina, Legnicy, Wrocławia. Mój maluch co chwila dostaje silne uczulenie cały puchnie na twarzy, i kaszle. A córa ma straszne problemy brzuszne. Wszytko związane z alergią u niej.
      I potrzebuję jak najszybciej się do jakiegoś dostać. I dla dorosłych również. Coraz częściej doskwiera mi duszność, bóle głowy.

Teraz znów jest mały chory. Proszę mamy podpowiedzcie coś...
      Dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka