Dodaj do ulubionych

pomoc pit 37

02.04.12, 08:35
Proszę o pomoc PIT 37
W roku 2010 nie uzyskałam żadnych dochodów
Mąż dochód z tytułu o pracę i umowy zlecenia
Mamy troje niepełnosprawnych dzieci
Wszystkie faktury z apteki za lekarstwa dzieci są wystawiane na mnie (ulga rehabilitacyjna)
Pytania:
Jak mam się rozliczyć? czy muszę składać jakieś oświadczenie do US, że nie miałam dochodu?
Czy mogę w jakiś sposób rozliczyć się z mężem?
Co z fakturami, które wystawiane są na mnie?
Czy rachunki, które również wystawiane są na mnie (nie faktury) za rehabilitację dzieci mogę rozliczyć z tytułu ulgi rehabilitacyjnej?
na używanie samochodu osobowego w celach rehabilitacyjnych mogę odliczyć
1 * - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2.280 zł
czy
3 * - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2.280 zł

pozdrawiam mama 3raczkowa
Obserwuj wątek
    • motylk-kk Re: pomoc pit 37 02.04.12, 08:36
      w roku 2011 błąd
    • gk102 Re: pomoc pit 37 02.04.12, 20:38
      Dlaczego faktury brałaś na siebie???? skoro nie masz dochodu. Teraz tego nie rozliczysz!
      Do US nie składasz żadnego oświadczenia - bo po co? oni wiedzą, że nie miałaś dochodu.
      Możesz rozliczyć się z mężem - ale tylko po to, żeby odzyskać ulgę podatkową, wtedy w swoich dochodach nic nie wpisujesz. Odliczasz (mąż odlicza) ulgę na dzieci.
      Tyle, że żeby skorzystać z ulgi musi mieć potrącone ponad 3 tys. podatku.
      Wogóle, żeby jakąkolwiek ulgę odliczyć TRZEBA NAJPIERW ZAPŁACIĆ podatek.
      • aurinko Re: pomoc pit 37 03.04.12, 08:51
        Mimo braku dochodu warto, żebyś złożyła PIT37 "zerowy" bo może być Ci potrzebne zaświadczenie z US o dochodach np. do zasiłku rodzinnego. Szybciej i łatwiej będzie takie zaświadczenie uzyskać jak miałaś złożony PIT. Co do odliczeń, to tak jak pisała poprzedniczka - muszą być dochody na tyle wysokie, aby był jakiś podatek do zapłacenia, wtedy jest z czego odliczać. Jeśli tyle nie ma to może chociaż częściowo , np. na jedno dziecko wystarczy tego podatku.
        • motylk-kk Re: pomoc pit 37 03.04.12, 10:11
          dziękuję za odpowiedź, czyli nie można w żaden sposób odliczyć tych faktur które wystawiane są na mnie
          Jaki musi być przychód żeby uzyskać 3 tys podatku
          mąż pracuje jako funkcjonariusz państwowy
          • gk102 Re: pomoc pit 37 03.04.12, 12:05
            Przychód - średnia krajowa czyli jakieś 3600 zł brutto - to 3024 zł podatku.
            Nie nie odliczysz w żaden sposób tych faktur.
    • martha_sz2 Re: pomoc pit 37 03.04.12, 16:17
      Możesz spróbować w firmach, w których brałaś faktury, żeby przepisali je na męża, albo możesz wystawić do tych faktur noty korygujące. Miałam taką sytuację i us się nie czepiał.
      • slonko1335 Re: pomoc pit 37 03.04.12, 22:26
        nota to chyba nie bardzo;
        "Zwrot "jakakolwiek informacja wiążąca się z nabywcą", użyty w rozporządzeniu, oznacza możliwość korygowania pomyłek w sposobie określenia nabywcy, np.: błąd w nazwie, adresie lub numerze identyfikacyjnym itp. Mogą być prostowane w tym trybie pomyłki dotyczące tego konkretnego podatnika. Nie można natomiast na drodze wystawienia noty korygującej zmienić podmiotu umowy sprzedaży z jednego istniejącego realnie na drugi mający również swój byt cywilnoprawny i podatkowy (wyrok NSA z 27 października 1999 r., sygn. akt III SA 7685/98)."
        • motylk-kk Re: pomoc pit 37 04.04.12, 08:50
          trudno nie odliczę ulgi reh. za faktury które wystawiane są na mnie.
          od przychodu 40 tys można odliczyć 3 dzieci + internet+ulga reh. korzystanie z samochodu 2280zł
          • slonko1335 Re: pomoc pit 37 04.04.12, 09:25
            Dzieci a dokładniej ulgę na wychowywanie odliczasz od podatku nie od dochodu. Myślę, że w przypadku funkcjonariusza państwowego i trójki dzieci tak czy owak nie byłoby już całej reszty jak odliczać, znaczy po odliczeniach od dochodu pewnie i tak za mało podatku by było.
    • escribir Re: pomoc pit 37 04.04.12, 11:25
      Ile podatku jest wykazane na PITach mężą?
      Ulga na jedno dziecko to 1.112,04 zł, czyli na troje dzieci to 3.336,12 zł. Jeśli w PITach męża jest mniej wykazanego podatku, to i tak nie odliczysz całej tej powyższej kwoty.
      Najpierw sprawdź o jaki podatek do zwrotu możesz "walczyć". Urząd nie zwróci więcej niż tyle, ile było zaliczek odprowadzonych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka