Dodaj do ulubionych

nietypowe..

18.01.13, 14:36
Witam . Dość długo zwlekałam z założeniem tego wątku bo wiedziałam ,że może byc mocno skrytykowany ale cóż raz kozie śmierć...
Niedługo zostanę mamą. Młodą mamą i samotną.Nie ukrywam,że jest mi cięzko bo sytuacja nowa i trochę mnie przerasta biorąc pod uwagę to,ze jestem na utrzymaniu rodziców. Zwracam do Was drogie forumowiczki z pytaniem a zarazem prośbą(choc wiem,że pewnie pomyślicie że takich jak ja jest pełno i tylko na to liczą,że ktoś cos da a pozniej np sprzedają..) może macie ubranka lub niepotrzebne rzeczy po swoich dzieciach,które naprawde nie są Wam potrzebne i tylko zalegają to ja chętnie bym je przyjęła. Oczywiście nie licze ze ktos da mi wszystko za darmo, w miarę swoich możliwosci moge zapłacic za te ubranka,(ponieśc koszty wysyłki jeżeli znajdzie się ktos kto mógłby mi pomoc) lub odwdzięczyć się w jakiś inny sposób. Znajomych nie pytam bo jestem z bardzo małej miejscowości gdzie raczej dostałabym szyderczy uśmiech za plecami niż znoszone niepotrzebne ubranko dla dziecka a mnie samą stac było tylko na kupno podstawowych rzeczy.
Z góry dziękuję za wszystkie(nawet te kąśliwe )odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • gosssia_g Re: nietypowe.. 18.01.13, 14:47
      spodziewasz się chłopca czy dziewczynki?
      • promienna201 Re: nietypowe.. 18.01.13, 14:49
        dziewczynki
        • gosssia_g Re: nietypowe.. 18.01.13, 14:57
          skąd jestes? ile masz lat?
          • promienna201 Re: nietypowe.. 18.01.13, 15:01
            20.
            woj.świętokrzyskie.adres miejscowość wolałabym podac w prywatnej wiadomości bo jest dośc mała (wszyscy wszystkich znają,wszyscy wszystko wiedzą)
            • renata.36 Re: nietypowe.. 18.01.13, 15:21
              Miałabym do oddania jedynie 2 kołderki dla dziecka i komplet pościeli (poszewka i poszwa).Widać.że używane ale czysciutkie. bez dziur i plam.Gdybys była zainteresowana to napisz do mnie na gazetową.
              • promienna201 Re: nietypowe.. 18.01.13, 15:55
                Byłabym i napisałam jednak nie wiem czy zrobiłam to dobrze.

> Miałabym do oddania jedynie 2 kołderki dla dziecka i komplet pościeli (poszewka
                > i poszwa).Widać.że używane ale czysciutkie. bez dziur i plam.Gdybys była zaint
                > eresowana to napisz do mnie na gazetową.
            • penelopa40 Re: nietypowe.. 18.01.13, 15:23
              nic tu nietypowego... samotnych matek na pęczki,
              jeśli chcesz tylko ubranka czy inne rzeczy dla dziecka to jest forum: oddam/przyjmę/praca dorywcza, oddam/przyjmę reaktywacja lub zamiana...
              natomiast aby uzyskać pomoc na tym forum należy zastosować się do pewnych wymogów: "jeśli chcesz pomocy przeczytaj", w tzw szpilce na górze forum...
              i niezależnie od forum tego czy innego postaraj się jak najszybciej złożyć o alimenty, jeśli nie wiesz jak na pewno ktoś z forum cię pokieruje odpowiednio...
              • renata.36 Re: nietypowe.. 18.01.13, 19:56
                Promienna sprawdz pocztę.
                • promienna201 Re: nietypowe.. 18.01.13, 20:44
                  Nie opisałam za dokładnie swojej sytuacji.. Mieszkam i jestem na utrzymaniu rodziców-pracuje tylko ojciec . Oprócz mnie w domu jest jeszcze dwójka mojego młodszego rodzeństwa w wieku 6 lat. Ja nie pracuję chodzę zaocznie do szkoły(za która mam spore zaległości) i nie jestem zarejestrowana w UP .
                  • mamatin Re: nietypowe.. 19.01.13, 08:48
                    mam jeszcze trochę rzeczy: ubranek, zabawek dla dziewczynki i chętnie oddam, ale udokumentuj swoją sytuację u bj32.
                    A co z alimentami? A rodzice są zapisani w opiece społecznej? biorą zas. rodzinny itp.?
    • funnybaby Re: nietypowe.. 19.01.13, 16:55
      Witam, mam kilka ubrane po córeczce więc z chęcią Ci je wysle. Podaj adres do wysyłki na gazetowy. Głowa do góry. Mimo wielu trudności czeka Cię najpiękniejszy okrs w życiu wink Zobaczysz smile Pozdrawiam
      • sabka22 Re: nietypowe.. 19.01.13, 17:18
        Ja także poproszę o adres mam ciuszki malutkie unisex,jesli chcesz wyslę ale napisz do mnie na sabka22@gazeta.pl,kiedy rodzisz?
      • promienna201 Re: nietypowe.. 19.01.13, 17:48
        Niestety nie mogę napisac ponieważ wyskakuje mi komunikat : UŻYTKOWNIK NIE AKTYWOWAŁ PROFILU .
        Gdyby Pani mogła podac adres email było by łatwiej.

funnybaby napisała:

> Witam, mam kilka ubrane po córeczce więc z chęcią Ci je wysle. Podaj adres do w
        > ysyłki na gazetowy. Głowa do góry. Mimo wielu trudności czeka Cię najpiękniejsz
        > y okrs w życiu wink Zobaczysz smile Pozdrawiam
        • bj32 Re: nietypowe.. 19.01.13, 18:00
          Napisz na mail. Mail forumowiczów na tym portalu to nick@gazeta.pl, czyli ja mam bj32@gazeta.pl , Ty promienna201@gazeta.pl, a ona funnybaby@gazeta.pl
      • promienna201 Re: nietypowe.. 19.01.13, 20:09
        Napisałam.

funnybaby napisała:

> Witam, mam kilka ubrane po córeczce więc z chęcią Ci je wysle. Podaj adres do w
        > ysyłki na gazetowy. Głowa do góry. Mimo wielu trudności czeka Cię najpiękniejsz
        > y okrs w życiu wink Zobaczysz smile Pozdrawiam
        • isanek Re: nietypowe.. 20.01.13, 19:45
          ja jestem z Kielc, najmniejsze ubranka po córci już co prawda komuś przekazałam , ale mam w rozmiarze 68-74 i parę większych, mam też wózek trójkołowy głęboki/spacerowy, mogę Ci to dowieźć. Możesz się kontaktować na maila gazetowego.
          • promienna201 Re: nietypowe.. 20.01.13, 20:40
            wysłałam maila do Pani.
    • bj32 Mam narazie 20.01.13, 20:56
      kartę ciąży.
      • promienna201 Re: Mam narazie 22.01.13, 14:33
        Wysłałam resztę dokumentów.
        • bj32 Oraz mam: 22.01.13, 18:50
          Zaświadczenie o rejestracji w UP [mamy chyba...?], dofinansowanie do posiłków i zaświadczenie o dochodach ojca.
          • madziulec Re: Oraz mam: 22.01.13, 19:57
            bj32 napisała:

> Zaświadczenie o rejestracji w UP [mamy chyba...?], dofinansowanie do posiłków i
            > zaświadczenie o dochodach ojca.
            Dochodach ojca powiadasz???
            To ciekawe, bo autorka napisała: "Niedługo zostanę mamą. Młodą mamą i samotną."
            To skąd dochody ojca??????
            • promienna201 Re: Oraz mam: 22.01.13, 20:02
              dochody mojego ojca bo jestem na utrzymaniu rodziców jak już pisałam ale widzę,że czytanie ze zrozumieniem niektórym sprawia problem.
            • agula30-2006 Re: Oraz mam: 22.01.13, 20:03
              To dochody ojca promiennej, a nie ojca dziecka, ona jest na utrzymaniu rodziców.
            • bj32 Re: Oraz mam: 22.01.13, 20:16
              Dobra: dziadka i babci. Poczytaj wątek. Ojciec dziewczyny, czyli dziadek ciąży, który utrzymuje całą rodzinę.
              • madziulec Re: Oraz mam: 22.01.13, 21:14
                Przeczytałam.

Jak dla mnei to Ty musisz teraz zweryfikowac jak to się kupy trzyma, ile lat ma dziewczyna, czy rzeczywiście ma tyle lat, by nie móc podjąc pracy.
                Do tego jak juz ktos pisał - sprawa ciekawa alimenty. Dzieci nie biora sie z niczego.

Tak więc podjęcie decyzji czy wszystko jest ok poziostawmy Twojej decyzji.
                • bj32 Re: Oraz mam: 22.01.13, 21:28
                  Madziulec, powiedz mi, w jaki sposób 20latka w połowie ciąży ma podjąć pracę? Zatrudnisz ją?
                  Dostała radę, żeby złożyła o ojcostwo i alimenty z zabezpieczeniem. Co jeszcze ma zrobić? Wdziać ogrodniczki i złożyć papiery do PSP?

Poza tym jakiej decyzji, na bogów? Ja napisałam, jakie mam dokumenty, a decydują pomagający. Chcesz - pomóż. Nie chcesz - nie pomagaj. Ja o niczym tu nie decyduję.
                  • tynka893 promienna 23.01.13, 07:45
                    posle ci @ w wolnej chwili. bedziesz zerkac na gazetowa?
                    • bj32 Re: promienna 23.01.13, 13:14
                      Nie tongue_out
                      Podeślij, a nie wróżysz.
                • tekl.a278 [...] 23.01.13, 19:34
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mamatin Re: Mam narazie 23.01.13, 21:06
        > kartę ciąży.

a kiedy jest przewidziany termin porodu?
        • promienna201 Re: Mam narazie 23.01.13, 21:28
          w maju
          • mama1dawidka promienna 23.01.13, 23:06

sorki ze sie czepiam ale u nas na wozkomani tez pisalas tgo posta
            na kazdym forum napisalas posta?
            ba tzn skopiowalas i wkleilas?
            • promienna201 Re: promienna 23.01.13, 23:10
              Tak mało tego,że skopiowałam i powklejałam to jeszcze wydrukowałam i porozwieszałam na słupach.
              A jeżeli śledzisz wszystkie fora na bieżąco to powinnaś zauważyć,iż pisałam ,że na wózkomani dodałam bo nie wiedziałam o tym,że dodaje się tutaj dopiero tam mnie o tym jedna osoba poinformowała.

mama1dawidka napisała:

>
              > sorki ze sie czepiam ale u nas na wozkomani tez pisalas tgo posta
              > na kazdym forum napisalas posta?
              > ba tzn skopiowalas i wkleilas?
              • bj32 Re: promienna 23.01.13, 23:27
                Spokojnie. Spytała tylko. I słusznie. Część osób rozwiesza wszędzie...
    • picabo1 Re: nietypowe.. 23.01.13, 16:15
      Mam po moich dzieciach ręczniczki niemowlęce z kapturkiem 3 sztuki, prześcieradła frotte do łóżeczka 60x120 2 sztuki, kocyk, pieluszki tetrowe i flanelowe po minimum 3 sztuki. Grzechotki i gryzaczki, ale nie napiszę teraz ile, bo muszę najpierw sprawdzić, które są w stanie nadającym się do przekazania. W każdym razie coś na pewno wybiorę, bo z zabawek nic jeszcze nikomu nie oddawałam. Ubranek zostało mi już niewiele, ale jakieś pojedyncze sztuki po córci mam. Tylko nie wiem w jakim miesiącu rodzisz, bo jeśli niedługo, to zimowych małych rozmiarów nie mam dziewczęcych. Jeśli jesteś tym zainteresowana, to napisz na gazetowego maila do mnie. Niestety w tym miesiącu mam już napięty budżet, więc nie dam rady pokryć kosztów przesyłki. Mogę wysłać na swój koszt w lutym, w okolicach 10-tego.
      • gosssia_g Re: nietypowe.. 25.01.13, 10:04
        Proszę o adres do wysyłki na gosssia@poczta.fm pozdrawiam , ubranka po moich córkach wyślę.
    • scalak4 Re: nietypowe.. 10.02.13, 20:18
      Napisz gdzie mogę wysłać paczkę na scalak4@WP.pl
      • renata.36 promienna 14.02.13, 10:03
        pamietam o Tobie, pozdrowionkasmile
    • bacha1979 promienna 14.02.13, 10:15
      jestem ze świętokrzyskiego. Jeśli masz życzenie - napisz na maila- mam 5 letnia córeczkę i masę rzeczy po niej. Niestety większe rzeczy typu wózek/fotelik itp. już zostały wydane/sprzedane. Ale ubranek do rozmiaru 98 mogę Ci oddać wszytko.
      Napisz na maila, jeśli to niedaleko Kielc, możliwy jest dowóz z mojej strony. Pozdrawiam, bacha. Ja mieszkam kilka km od Kielc.
      • promienna201 Re: promienna 14.02.13, 12:21
        Witam. Chciałam podziękować za rzeczy które dostałam . Otrzymałam ogromną pomoc w postaci wózka,nosidełka ,ubrań dla małej(ubranka rozm. do półtora roczku) ubrań dla brata oraz kilka dla mnie od Pani Basi(isanek) oraz od Pani Dominiki(picabo) ubrania(rozm.56+, plus kilka dla mnie),maskotki,kocyki,prześcieradełka. Dostałam również paczkę od Pani Magdy(laverne) kilka szt. ubranek w rozm. 0-6 m plus skarpetki buciki. Nadal brakuje mi tych najmniejszych rzeczy rozm 62-68,choc większe też sie przydadzą. Czekam na odpowiedź od Pani Moniki i Pani Gosi. Również Pani Renata.36 ma mi wysłac pościel w lutym.
        Dziękuję wszystkim za pomoc.
        • renata.36 Re: promienna 14.02.13, 14:34
          Potwierdzam.Do końca lutego wysle kołderki.
        • promienna201 Re: promienna 15.02.13, 11:16
          "kilka" osób prosiło o adres do wysyłki po czym przepadli jak kamien w wode.
          • missmiriam1 Re: promienna 15.02.13, 11:58
            Promienna201, obiecane rzeczy trzeba wyszukać w szafie albo w schowku, odświeżyć, czasem przeprać, spakować i znaleźć czas na pójście na pocztę. A czasami to i pieniadze na przesyłke skombinować, bo się nie ma.
            • promienna201 Re: promienna 15.02.13, 12:10
              doskonale to rozumiem ale jeżeli ktoś prosi o adres a później prawie 4 tyg. się nie odzywa kompletna cisza no to wg. mnie coś jest nie tak . Bo jeżeli znajduję czas by prosic a adres to miło by było gdybym znalazła go tez by poinformować kogoś o tym,ze muszę coś naszykowac czy dopiero tego poszukac.
              • bj32 Re: promienna 15.02.13, 12:16
                Byłoby, ale zazwyczaj ludzie tak nie robią.
                Jeśli masz jakieś wątpliwości z serii, ze ktoś sobie zakpił - napisz do mnie na priv. Jest kilka nicków, o których wiem, ze biorą adresy, bo biorą, ale nic z tego nie wynika. 'Ale robienie z tego sprawy tutaj jest kiepskim pomysłem.
              • renata.36 Re: promienna 15.02.13, 12:19
                Nie bądż za bardzo roszczeniowa, to po pierwsze.Po drugie jest tak , jak pisała miss.A po trzecie czasem tak wychodzi.że jest sporo dobrych checi a potem zycie to weryfikuje, bo ...bo cos tam.Mnie raz "dopadła: taka sytuacja,że nie mogłam.Owszem przeprosuiłam ale było mi głupio.
                • gosssia_g Re: promienna 15.02.13, 12:26
                  Owszem ja wziełam adres, w mailu wyjaśniłam że wyskoczył niespodziewanie zabieg młodszej córki pod narkozą w szpitalu, teraz córki chore, ciężko tak na akord wysłać tym bardziej że małych ubranek nie mam obecnie u siebie.
                  Cierpliwości, do porodu jeszcze trochę czasu Ci chyba zostało..i więcej pokory, choć rozumiem że się niecierpliwisz.
                  • promienna201 Re: promienna 15.02.13, 13:52
                    spokojnie.
                    pisałam o osobach,które zupełnie zamilkły nie o reszcie. "gosssia_g" nie miałam Ciebie na myśli bo dostałam wiadomość,ze teraz nie możesz rozumiem i nie pośpieszam . Nie rozumiem skąd ten naskok skoro nie rzucam ani nickami ani nie wymieniam konkretnych osób sprawy też z tego nie robię a napisałam tylko z myślą poinformowania co od kogo dostałam oraz,ze zdarzyło się ,ze ktoś poprosił o adres i na tym się skończyło bo ktoś mógłby sobie pomyśleć ,ze skoro tylko osób odpowiedziało to pewnie zostałam zasypana masą rzeczy i nadal chce żeby wysyłali.
                    • missmiriam1 Re: promienna 15.02.13, 16:38
                      promienna201 napisała:

> spokojnie.
                      > pisałam o osobach,które zupełnie zamilkły nie o reszcie. "gosssia_g" nie miałam
                      > Ciebie na myśli bo dostałam wiadomość,ze teraz nie możesz rozumiem i nie pośpi
                      > eszam . Nie rozumiem skąd ten naskok skoro nie rzucam ani nickami ani nie wymie
                      '' bo ktoś mógłby sobie pomyśleć ,ze skoro tylko osób odpowiedziało to pewnie zostałam zasypana masą rzeczy i nadal chce żeby wysyłali.''

Wystarczy zgłaszać otrzymane rzeczy osobie prowadzacej tabelkę wysyłek albo moderatorowi. Tabelka może nie jest uzupełniana natychmiast, ale jest. I wtedy widać, co kto dostał, a czego jeszcze potrzebuje.
          • mamatin Re: promienna 15.02.13, 21:15
            ja też wziełam adres i wyjasniałam,że wysle pozniej. I mam juz naszykowane ciuszki. Spokojniesmile
    • oszirin Re: nietypowe.. 14.02.13, 17:51
      Mogę oddać foteliki samochodowe 0-8mcy (plus śpiworek) oraz większy
      jestem z Katowic.
      Może mógłby ktoś odebrać..?
      • promienna201 Re: nietypowe.. 14.02.13, 18:43
        niestety nie mam nikogo w tych okolicach sad
        • mamatin Re: nietypowe.. 15.02.13, 21:30
          a co z alimentami?
    • tabelki Re: nietypowe.. 16.02.13, 10:27
      docs.google.com/a/gazeta.pl/spreadsheet/ccc?key=0Aqa27jJvTdDhdDAtZmJ1b05xa19OQ2FvVk52eEdWWUE#gid=32
      • mamatin Re: paczka wysłana 19.02.13, 06:52
    • gosssia_g Dziś wysłano 25.02.13, 23:10
      Wysłałam dziś paczkę tylko nie wiem jak się wpisuje w tabelę, więc podaje tutaj co
      Nowe bamboszki niemowlęce, nowe napy na rączki dla noworodka, nową czapeczkę bawełnianą,skarpetki, body r.56, pajac bawełniany r,62, jeansy r.62, spodnie r.62,a dla mamy legginsy z panelem na brzuch rozm.M
      • tabelki Re: Dziś wysłano 26.02.13, 00:02
        Uzupełniłam. Informacje o wysłanych albo otrzymanych rzeczach można wysyłać na mail tabelki@gazeta.pl.
        • mnadmorska Re: Dziś wysłano 27.02.13, 16:44
          Paczka wysłana. Proszę o potwierdzenie odbioru.
          Dane do tabelki: "pierwsze"ubranka dla niemowlaka od 50 - 62 cm (cała siatka), głównie koszulki, bodziaki, śpioszki + dresik, skarpetki, czapeczki, prześcieradełko do łóżeczka, pieluchy flanelowe (kilka). Dla dziewczynki 5 lat: spodnie, 2 bluzy, 2 koszulki z długim rękawem, skarpetki, koszulka z krótkim, zabawki.
          • promienna201 paczki 27.02.13, 18:53
            potwierdzam,czekam na przesyłkę od gosssia_g oraz mnadmorska,które powinny byc na dniach oraz od renata.36.
            Napiszę gdy dojdą.
            • promienna201 Re: paczki 01.03.13, 18:22
              promienna201 napisała:

> potwierdzam,czekam na przesyłkę od gosssia_g oraz mnadmorska,które powinny byc
              > na dniach oraz od renata.36.
              > Napiszę gdy dojdą.

Otrzymałam paczuszkę od Pani Renaty (renata.36) : dwie kołderki plus poszeweczkę na poduszkę.
              • promienna201 Re: paczki 04.03.13, 20:27
                doszła paczka od gosssia_g i mnadmorska.
                Bardzo dziękuję.
                renata.36 owszem zrobiłam a co do wózka to wątpię by mieszkał właśnie w nim gdyż nawet nie przejdzie mi przez drzwi do pokoju gdyż wersalka zasłania pewną częśc no ale nie istotne dobrze napisałaś poradzę sobie zawsze przeciez dziecko może spac ze mna i siostrą z którą dzielę łóżko.
                • missmiriam1 Re: paczki 04.03.13, 21:29
                  Promienna201, nie przesadzaj z tym spaniem Twoim, siostry i dziecka w jednym łóżku. Nie dasz rady przynajmniej na początku wózka nad wersalka przenieść? Czy spodziewasz się dostać becikowe? Kupno łóżeczka Ci chyba całej tej sumy nie pochłonie?
                  • renata.36 promienna... 05.03.13, 08:42
                    mój dom to 58 m.teraz nie ma w nim córek ale jak urodził sie syn było nas 5 osób na tym metrażu.Trzeba odliczyć łazienke i ganek.Nie trzeba wielkiej matematyki,żeby wyobrazic sobie,że przestrzeń raczej ograniczona.Wózek sie zmieścił,Zajmował mniej miejsca niz potem łożeczko, które Ty zamierzasz gdzieś przeciez wstawić.
                • anna.lucyna [...] 19.02.14, 08:30
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • isabelka20 Re: paczki 19.02.14, 18:14
                    anna tym pytaniem to już lekko przesadziłaś. Rozumiem jakąkolwiek niechęć do autorki wątku, ale tu pokazałaś jak żenujący masz tok myślenia.
    • natalek79 Re: nietypowe.. 27.02.13, 19:36
      a czy ubrań ciążowych jeszcze nie potrzebujesz? Znalazło się kilka u mnie po porządkach w szafie, nosiłam 3 lata temu, więc chwilę leżą. Jeśli potrzeba, to pisz na priv i określ "tęgość", bo ja z tych szczuplejszych byłam. Mam co najmniej 2 tuniki długi rękaw, koszulki krótki rękaw, rybaczki jeans jasnoniebieski i chyba długie czarne spodnie.
      • promienna201 łóżeczko 01.03.13, 19:53
        dzięki pomocnym emamom skompletowałam ubranka i potrzebne dla malucha rzeczy ,jednak mam problem ze znalezieniem kogoś kto miałby do oddania łóżeczko więc jeżeli któraś z czytających mam byc może ma lub zna taką osobe była bym wdzięczna za informacje.
        • renata.36 Re: łóżeczko 04.03.13, 17:35
          Myślę,że łóżeczko nie będzie Ci od razu potrzebne.Masz wózek i maluszek przez pierwsze tygodnie pewnie bedzie :mieszkał: właśnie w nim.Jak dostaniesz becikowe to sobie poradzisz i kupno, nawet używanego łóżeczka, nie bedzie problemem.
          Czy zrobiłas juz cos w sprawie alimentów?
          • promienna201 alimenty 18.02.14, 16:29
            Witam. Piszę ponownie prosząc o pomoc.
            Mój maluch ma już 9 miesięcy, przez ten czas ojciec dziecka dawał mi dobrowolnie pieniądze na utrzymanie małej i odwiedzał dziecko.
            Teraz sytuacja się zmieniła.
            Podczas jednej z wizyt pobił mnie i oznajmił wprost ,że nie ma zamiaru dawać już ani grosza.
            Oczywiście w tej sytuacji wezwałam policję jednak delikwent uciekł przed jej przyjazdem.
            Potrzebuję kogoś kto napisze mi pozew o alimenty chciałabym również pozbawic go praw rodzicielskich uzasadniając to tym,iż nie jednokrotnie awanturował się przy dziecku,bił mnie oraz poza dawaniem pieniędzy nie interesował się dzieckiem w ogóle. Czy jest tutaj ktoś kto może mi w tym pomóc?
            • bj32 Re: alimenty 18.02.14, 16:50
              A na obdukcji byłaś?
              • promienna201 Re: alimenty 18.02.14, 16:59
                Nie bo nie miałam pieniędzy żeby za nią zapłacic. Ale została sporządzona notatka policyjna.
                • promienna201 Re: alimenty 18.02.14, 17:11
                  Wtedy jak uciekł przed tą policją zostawił u mnie telefon i parę innych pierdół po które wrócił następnego dnia ale chciałam oddac mu to przy policji na co się nie zgodził. Teraz mówi,że jak mu nie oddam to powie,że ukradłam. Nie wiem czy gdzieś jest zarejestrowane to,że dzwoniłam i zgłaszałam to,że chcę oddac a on nie chce przy policji wejsc do domu czy moze powinnam isc jutro i zglosic to jeszcze raz.
                  • bj32 Re: alimenty 18.02.14, 17:29
                    Jeśli zgłaszałaś na policję, to mają notatkę służbową. Niech idzie i mówi, że ukradłaś.

Co do wniosku o alimenty - w ciągu najbliższych dwóch tygodni nie dam rady, więc albo poszukaj kogoś innego, albo przejrzyj na górze wątek z wzorami pism - jest w nagłówku i polecam, bo to nie jest trudne - albo poczekaj, aż będę miała chwilę.
                    • promienna201 Re: alimenty 18.02.14, 17:46
                      jeżeli nie mamy ślubu to nie mogę podac go o alimenty na siebie?
                      • prochottka1 Re: alimenty 18.02.14, 17:55
                        promienna201 napisała:

> jeżeli nie mamy ślubu to nie mogę podac go o alimenty na siebie

a nie myslalas zeby isc do pracy?

jestes dorosla wiec powinnas sie utrzymywac sama
                        tez masz obowiazek utrzymywania wlasnego dziecka tak samo jak ojciec
                        • promienna201 Re: alimenty 18.02.14, 18:31
                          jeżeli zostaniesz mi z tym dzieckiem i jeszcze dasz tą pracę to pewnie,że pójdę nawet od jutra.
                          Ze swojej strony zapewniam dziecku dach nad głową,ciepło , wszystkie media a więc też je utrzymuję.
                          • bj32 Re: alimenty 18.02.14, 18:42
                            Jeśli nie macie ślubu, to nie możesz.
                            Istnieją żłobki natomiast, a pracy Ci nikt nie da, musisz za nią sama pochodzić. Takie mamy zdegenerowane czasy.
                          • juli52 Re: alimenty 18.02.14, 18:48
                            Do tej pory nie komentowałam ale tym razem nie wytrzymałam. Macie tu anielską cierpliwość pomocne emamy, pełen SZACUN!
                            "...z tym dzieckiem i jeszcze dasz tą pracę"
                            Piękna postawa, tylko pozazdrościć ;/ Tak niestety przykro bywa jak dzieci mają dzieci.
                            Zaniosłabym te rzeczy na komisariat albo do biura rzeczy znalezionych, ślad będzie że nkt mu nie ukradł i niech tam sobie odbiera a kłopot z głowy.
                            Urodziłaś i wydaje Ci się że powinnaś dostać na tacy wszystko ale tak nie jest! Alimenty na dziecko owszem i do pracy to podstawa. Może jest w okolicy jakaś mama, która podjęła by się opieki wraz ze swoim dzieckiem albo może Ty spróbuj poszukać takiego rozwiązania? Tylko wcześniej uporaj się ze sobą emocjonalnie co by z tego większych kłopotów nie było. Kombinacjami dziecka nie wykarmisz a z tego co dostaniesz (alimenty) nie wyżyjesz z dzieckiem razem bo to Ty powinnaś dołożyć drugie tyle do utrzymania.
                            Współczuję dalszego życia jeśli nic się nie zmieni. Praca i trochę więcej pokory w tym wypadku to podstawa.
                          • madziulec Re: alimenty 18.02.14, 18:53
                            Z własnego doświadczenia wiem, że .. zapewniasz przy tym również i sobie ciepło i dach nad głową.

Co do pokrywnai akosztów utrzymania dziecka sądy w Polsce zwykle dzielą je po połowie. Czyli wyliczasz RZECZYWISTE koszty utrzymania i sad dziecki to pół na pół.

Co do przemocy... Jakis czas temu miałam taką sytuację. Moje dziekco miało rok. I w sądzie usłyszałam, że rzeczywiście eks jest przemocowcem w stosunku do mnie, ale nie ma przesłanek, że będzie taki wobec dziecka. A jak to nastapi to wtedy mozna pomyślec o ograniczeniu praw (u mnie o ograniczenie wystepowała policja).
                          • prochottka1 Re: alimenty 18.02.14, 18:58
                            ,ze jestem na utrzymaniu rodziców.

nie Ty zapewniasz tylko Twoi rodzice
                            prace znajdz sobie sama nikt nie zrobi tego za Ciebie
                            sa zlobki, przedszkola, opiekunki do dzieci
                            jesli mieszkasz z rodzicami to moga tez zajac sie wnukiem

• promienna201 Re: alimenty 18.02.14, 20:42
                              niestety w mojej miejscowości żłobka nie ma (bj32 wie skąd jestem i może to sprawdzic jeżeli ktoś nie wierzy) a rodzice,którzy oprócz mnie wychowują 2 małych dzieci nie zostaną z 3 małym.
                              Prosiłam o pomoc w napisaniu pozwu o alimenty a nie o dyktowanie mi co mam zrobic gdzie isc i z kim zostawic dziecko. Wracając do Juli52 : Piękna postawa, tylko pozazdrościć . To,że życie postawiło mnie w takiej sytuacji a nie innej i potrzebuję pomocy nie sprawia ,że pozwolę jeździc po sobie jak po łysym koniu. ''Tak niestety przykro bywa jak dzieci mają dzieci. '' - nie sądźmy byśmy nie byli sądzeni.
                              Tak jak już pisałam prosiłam o pomoc w napisaniu pozwu i proszę o odzew tylko te osoby,które mogą mi pomóc. Ziejącym jadem dziękuję.
                              • bj32 Re: alimenty 18.02.14, 21:00
                                Tak sobie myślę... że ja tam wyżej podałam Ci 3 rozwiązania, w tym takie, że możesz sobie wydłubać wzór i napisać sama. Żadna to filozofia.
                                Ale Twoja postawa coraz mniej mi się podoba, bo Ty zwyczajnie jesteś roszczeniowa i tyle. Prosisz tylko tych, co Ci pragną napisać i serio sądzisz, że przy takim podejściu znajdziesz chętnych? Dziękujesz "ziejącym jadem", którzy zareagowali rozsądnymi propozycjami na Twój pomysł, jak to wyciągnąć z "tego bandyty" więcej kasy i zaproponowali, żebyś sama zadbała o własny zadek, bo póki co wrąbałaś się w dzieciaka, nie mając nic, a tylko chcesz, chcesz i chcesz.
                                Cytaty biblijne sobie daruj, bo to głupie w sytuacji, kiedy szlochasz, że
                                "rodzice,którzy oprócz mnie wychowują 2 małych dzieci nie zostaną z 3 małym"
                                A właściwie czemu nie zostaną? Przedszkolanki dwie hurtem miewają pod opieką i po dwadzieścioro i sobie radzą. Matki wielodzietne też mają po troje, czworo - i sobie radzą. A tu nagle dwoje dorosłych ludzi z trójką sobie nie poradzi? No litości...
                                Ale wiesz, co mi się najbardziej podoba? To:
                                "życie postawiło mnie w takiej sytuacji a nie innej i potrzebuję pomocy"
                                Serio życie? A może to rodzice Cię wychowali na rozwydrzoną jedynaczkę, a jak się pojawiło rodzeństwo, to nie życie szło do łóżka z facetem, tylko Ty, to nie życie kombinuje, jak tu z powietrza skombinować kaskę, tylko Ty. I to nie życie w związku z wpakowaniem się na minę prosi o pomoc.
                                "nie sprawia ,że pozwolę jeździc po sobie jak po łysym koniu."
                                Słusznie! Nie pozwalaj! Bądź dumna i się stawiaj! A innym stawiaj żądania!
                                Tylko póki nie spokorniejesz, to raczej nie wróżę wielkich sukcesów w otrzymywaniu pomocy. Zwłaszcza, że trzaskasz klawiaturą do ludzi, którzy już Ci kiedyś pomogli, prawda?
                                No, to szukaj sobie tego wzoru wniosku. Tam gdzieś na górze jest link. Ja wracam do swoich zajęć.
                                • isabelka20 Re: alimenty 18.02.14, 21:18
                                  nie ty zapewniasz swojemu dziecku dach nad głową, ciepło i media tylko twoi rodzice, gdyż ty akurat niczego nie posiadasz. Druga sprawa jest takie forum jak samodzielne mamy/samodzielna mama i jest to kopalnia wiedzy, wzorów pism itd. Z powodzeniem możesz pozew do sądu napisać sama, to nie wymaga specjalnego wysilania się. Polecam ruszyć głową, a nie tylko buzią.
                              • juli52 Re: alimenty 18.02.14, 22:14
                                Nic nie rozumiesz i nie zrozumiesz. Zaperzyłaś się w tym swoim "nieszczęściu" czekając na mannę z nieba w postaci wysokich alimentów, których zapewne nie dostaniesz bo rodzice mają obowiązek łożyć na dziecko PO POŁOWIE! Nie przyjmujesz do wiadomości podstawowych rad i wszystko jest na nie! Nie sądzę żebyś znalazła chętnych do pomocy, bo ciężko pomaga się ludziom, którzy z założenia wiedzą wszystko lepiej, mają roszczeniową postawę a przede wszystkim nie chcą pomóc sami sobie.
                                Wierz mi lub nie, są większe nieszczęścia na tym świecie i ludzie dają radę bo muszą, sama się o tym przekonasz z czasem a czasu straconego na kombinacje będziesz mocno żałowała. Ponoć jesteś dorosła a człowiek dorosły jest odpowiedzialny za siebie i za człowieka, którego powołał na świat.
                                Żłobka nie ma, przedszkola pewnie też nie... (dobrze że szkoła przymusowa smile i zawsze będzie jakieś ale żeby tylko dostać a nie zarobić. Dla chcącego nic trudnego a jeśli takaś wyszczekana to przeklej sobie pozew z linku do worda i uzupełnij brakujące pola, w necie wzorów i porad jest aż nadto smile Może też spożytkuj czas mądrzej i zamiast kłapać na forum jakie to wszystko złośliwe poszukaj bezpłatnych porad prawnych w okolicy.
                                Tak czy inaczej życzę powodzenia i solidnych przemyśleń dotyczących swojej postawy bo obecna jest nie do przyjęcia.
                                • bj32 Re: alimenty 18.02.14, 22:21
                                  Tak mi się skojarzyło z "ciężko pomaga się ludziom, którzy z założenia wiedzą wszystko lepiej"...
                                  Widziałam kiedyś cennik:
                                  "Usługa zwykła - 100% ceny
                                  Usługa, kiedy klient patrzy - 120% ceny
                                  Usługa kiedy patrzy i komentuje - 140% ceny
                                  Usługa kiedy patrzy, komentuje i wie lepiej - 160% ceny
                                  Usługa kiedy patrzy, komentuje, wie lepiej i chce pomagać - 180% ceny"

I, Juli, proszę... Używaj jakoś intensywniej interpunkcji. Mnie się w oczach mieni...
                          • anna.lucyna Re: alimenty 19.02.14, 08:25

> Ze swojej strony zapewniam dziecku dach nad głową,ciepło , wszystkie media a wi
                            > ęc też je utrzymuję.

Ty czy twoi rodzice, w których mieszkaniu mieszkasz i którzy was karmią? Utrzymuję i ciebie i twoje dziecko. Czas dorosnąć, wziąć się w garść a tyłek w troki i poszukać pracy.

• anka7961 Re: alimenty 24.02.14, 22:40
                            Promienna nie bądź chamska. Nie jesteś jedyną samotną matką na swiecie. Sytuacja nieciekawa, ale trochę pokory.
            • mamatin Re: alimenty 23.02.14, 00:50
              Miło, że się odezwałaś. Po roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka