Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę o pomoc

22.01.13, 20:34
Witam serdecznie
Znalazłam się z rodziną w bardzo trudnej sytuacji dlatego proszę o pomoc. Razem z mężem i dwójką dzieci mieszkamy na stancji. Do tej pory utrzymywalismy się z męża pracy jednak z miesiąca na miesiąc jego pracodawca miał coraz większe problemy z wypłatą wynagrodzenia i w grudniu wypłacił dopiero przed swiętami jedynie 400 zł i to za prawie dwa miesiące pracy w delegacji. Po swiętach mąż już nie wrócił do tej pracy bo oprócz tego że nie płacił to ciagle zwlekał z umową o prace. Mielismy nadzieje że mąz znajdzie cos innego ale pomimo wielu prób nie udaje się to.Niestety trudny jest teraz okres dla budowlanców. Ja nie pracuje bo zajmuję się 3 letnim synkiem który bardzo ucierpiał w wypadku komunikacyjnym rok temu. Ma podwichnięty kręgosłup szyjny i mimo że pół roku nosił gorset to kręgi nie wróciły na swoje miejsce i teraz trzeba na niego bardzo uważać Poza tym ma niedosłuch od urodzenia który znacznie się pogorszył po tym wypadku i teraz jezdzimy 3,4 razy w tygodniu ponad 40 km do osrodka rehabilitacji słuchu i mowy.
W grudniu poza tym co mąż zarobił dostałam też zapomogę w kwocie 420 i 240 i oczywiscie zasiłek rodzinny z dodatkami. W tym miesiącu poza rodzinnym z dodatkami nie mamy nic. Byłam w MOPsIE ale pani kazała przyjsc dopiero w lutym bo nie mają jeszcze pieniędzy. Po pomoc byłam tez w caritasie w Koszalinie. Dostałam od nich troche artykułów żywnosciowych ale kazali mi isc do swojej parafii a u nas jeszcze nic nie ma. Dlatego chciałabym prosić was o jakąs pomoc. Potrzebujemy jakiejkolwiek żywnosci. Poza tym bardzo potrzebne są buty dla córki , roz 37 , Będę bardzo wdzięczna jesli ktos pomoże.
Przepraszam za błędy ale nie mogę wpisac niektórych polskich znaków.
Obserwuj wątek
    • bj32 Mam dokumenty: 22.01.13, 21:08
      Rodzinny, pielęgnacyjny, celówkę i okresowy. Zgadza się czyli.
      • ella_nl Re: Mam dokumenty: 22.01.13, 21:18
        Witam!
        Ja tylko pytam - syn ma orzeczenie, tak? Czy masz na syna świadczenia pielęgnacyjne czy tylko zasiłek pielęgnacyjny?
        • bj32 Re: Mam dokumenty: 22.01.13, 21:34
          Tylko zasiłek i dodatek rehabilitacyjny. Nie widziałam orzeczenia, więc nie wiem, czy świadczenie się należy.
      • brysia0 Re: Mam dokumenty: 22.01.13, 21:22
        Monia, a interesowałaś się sprawą ewnentualnego zadośuczynienia dla synka po wypadku komunikacyjnym? z OC sprawcy. Jeżeli nie chcesz pisac o tym na forum to na mój priv, jesli chcesz oczywiście porady.
        • monia-114 Re: Mam dokumenty: 22.01.13, 21:37
          Mam na synka tylko zasiłek pielęgnacyjny , żeby dostac swiadczenie musiałabym mieć w pkt 7 orzeczenia ze "wymaga" a ja tego nie mamsad Za namową pani z mopsu odwołałam sie ale nie licze na to za bardzo . Komisje mam 29,01 więc zobaczymy.
          Co do odszkodowania z oc sprawcy to oczywiscie że się interesowałam. Cały czas się interesuje ale to strasznie długo trwa. Prokuratura umorzyła sledztwo i nie wskazała sprawcy dlatego to moje oc będzie wypłacać odszkodowanie, prawdopodobnie . Tak zadecydował UFG ale jak znam życie to będą próbować się od tego wywinąć.
          • ella_nl Re: Mam dokumenty: 22.01.13, 21:52
            A może się uda z tym orzeczeniem. Trzymam kciukismile
    • bj32 A co dalej z tym?: 22.01.13, 21:55
      forum.gazeta.pl/forum/w,615,135937334,,Ograniczenie_wladzy_rodzicielskiej_Pomocy.html?v=2
      • monia-114 Re: A co dalej z tym?: 22.01.13, 22:07
        Juz dawno , chyba pod koniec czerwca była u mnie pani kurator, posprawdzała ,popytała, była u sąsiadów i w sklepie i dalej cisza. Nikogo więcej nie było ani tez zadnego pisma z sadu.
    • malinowe_lody Re: Bardzo proszę o pomoc 24.01.13, 10:32
      butów o tym rozmiarze niestety nie mam , ale może potrzebujesz jakieś odzieży - podaj rozmiary, to poszukam.
      • monia-114 Re: Bardzo proszę o pomoc 24.01.13, 14:58
        Dziękuje bardzo Pani za odpowiedz.Córka ma prawie 11 lat i nosi już raczej rozmiar damski s ale wielkich braków w odzieży nie ma, może prócz spodni bo ma tylko dwie sztuki. Jesli by Pani znalazła cos w rozmiarze 42 to chętnie bym przyjęła dla siebie bo juz nie pamietam kiedy kupiłam cos dla siebie.
        • pysia_35 Re: Bardzo proszę o pomoc 25.01.13, 16:07
          a jakie te buty dla córki potrzebne ? Zimowe, wiosenne ? Sprawdzę co mam, bo powinnam coś znaleźć. Dam znać w sobote-niedziele i jak znajdę to sie odezwęe z prośbąa o adres na maila.pozdarwiam,
          • monia-114 Re: Bardzo proszę o pomoc 25.01.13, 16:56
            Potrzebne są buty takie na teraz bo z tych co ma schodzi pierwsza warstwa ( taka niby skórka) i bardzo przemakają ale jesli ma Pani wiosenne i mogłaby je Pani nam podarować to też na pewno niedługo się przydadzą.
        • malinowe_lody Re: Bardzo proszę o pomoc 25.01.13, 22:17
          mam swetr, może dwa, sprawdzę, czy coś jeszcze. Dla synka masz ubranka?
          • monia-114 Re: Bardzo proszę o pomoc 26.01.13, 20:11
            Dziękuje bardzo że chce Pani pomóc. Dla synka potrzebuje ubranek ale wstyd mi tak o wszystko prosic. Michałkowi przydały by się spodnie w roz 98 a bluzeczki nawet rozmiar większe bo taki troche nie wymiarowy jest synus.
            • pysia_35 Re: Bardzo proszę o pomoc 27.01.13, 14:22
              mam kozaki skórzane, brązowe, noszone ze 2-3 razy dosłownie, oraz mokasyny wiosenne skórzane białe ( fason młodzieżowy), trochę wiecej noszone, ale w dobrym stanie. Proszę adres do wysyłki na gazetowego to wyślę najdalej we wtorek.
            • pysia_35 Re: Bardzo proszę o pomoc 27.01.13, 14:39
              dołożę też coś z żywności, nie mam wiele ale zawsze coś tam skorzystaciesmile jak zapakuje to napiszę co poszło.
            • pysia_35 Re: Bardzo proszę o pomoc 29.01.13, 11:00
              wczoraj wysłałam paczkę, która deklarowałam. Oprócz butów ( 2 pary - zimowe i wiosenne), włożyłam makaron ( 2 paczki), kaszę jęczmieną, kaszkęe kuskus, kaszę manną, pasztet, 2 x zupa -barszcz czerwony, rodzynki, czekoladki i lizaki dla dzieci.
    • malinowe_lody Re: Bardzo proszę o pomoc 29.01.13, 11:04
      mam tylko swetr i dżinsy w rozmiarze 42. Jeśli jesteś zainteresowana - napisz na gazetowego adres do wysyłki. Znajdę się też coś z ubrań dla synka. Czy pomoc żywnościowa nadal jest potrzebna? mogłabym coś dołożyć i wysłać wszystko razem na początku lutego.
      • monia-114 Re: Bardzo proszę o pomoc 01.02.13, 21:24
        Nie odpisywałam bo nie miałam dostępu do neta. W ostatnich dniach mielismy kilka bardzo nieprzyjemnych zdarzeń i przebywałam poza domem. Zaczęło się od tego że w poniedziałek znajomy wraz z kolegą pod naszą nie obecnosc w domu , gdy była tylko córka ukradł kluczyki od samochodu i pojechali. Ale nie daleko , bo wpadli w poslizg i bardzo go uszkodzili.Oboje byli pijani. Gdy wrócili pieszo nie byli w stanie powiedziec gdzie go zostawili.Znajomy przepraszal i obiecywał że szkody naprawi ale gdy dowiedział sie że poinformowałam jego mame o zdarzeniu poszedł do kotłowni i rozwalił piec od centralnego.Wieczorem gdy wytrzezwiał znów przyszedł przepraszac. Tak samo następnego dnia rano, bardzo żałował . Ja pojechałam z dziecmi na komisję do szczecina a mąż został w domu. Po południu przyszli znów ci sami chłopcy i dotkliwie pobili męża i ukradli aparat fotograficzny. Mąż trafił na pogotowie a oni zostali aresztowani.
        Dzis wróciłam do domu i nie wiem co dalej. Nie mam ogrzewania i nie stac mnie na nowy piec, a to przeciez nie moje mieszkanie.Chyba będę miała gdzie mieszkać ale to tylko na ok 2 miesiące. Przeraża mnie to wszystko.
        • monia-114 Re: Bardzo proszę o pomoc 01.02.13, 21:29
          Dziękuję Pani pysia_35. Paczka dotarła a w niej wszystko co Pani napisała. Dziękuję z całego serca za pomoc.
    • malinowe_lody Re: Bardzo proszę o pomoc 01.02.13, 22:40
      Przeczytałam powyższy wpis i szczerze - trudno mi w to uwierzyć, by jacyś znajomi przyszli do domu, wzięli sobie kluczki, rozwalili samochód, pobili męża i rozwalili piec. Co to za towarzystwo dla rodziny z dziećmi ?????. Nie mnie oceniać i raczej nie wypowiadam się w takich kwestiach, ale - naprawdę szkoda mi dzieci, że w takim otoczeniu muszą żyć. Jest takie słowo: odpowiedzialność, które dla rodzica powinno mieć ogromne znaczenie... wcześniejsza informacja o wypadku w którym poszkodowany został syn...
      Być może sytuacja nie do końca tak wygląda, ale takie mam wnioski po przeczytaniu tych informacji, których udzieliłaś.
      • monia-114 Re: Bardzo proszę o pomoc 01.02.13, 23:21
        Wiem jak to wygląda i szczerze załuje że o tym napisałam, nie przemyslałam tego w jakim swietle mnie to postawi bo faktycznie tak samo bym pomyslała jak Pani - albo zmysla albo jest nieodpowiedzialna. ALe to co napisałam niestety jest prawdą ,ale nie jest w tym nic mojej winy. To nie był mój znajomy tylko męża i naprawde nic nie zapowiadało się na to że może cos takiego zrobic Wręcz przeciwnie, pomagał mężowi( nam) jak nikt inny. Nie rozumiem tego co się stało.
        Nie rozumiem też co chce Pani powiedziec przez to że w sprawie wypadku " sytuacja nie do końca wyglada tak". Za wiele o wypadku nie pisałam przecież więc chodzi o to że go nie było? czy może syn nie ucierpiał?
        • mawitka Re: Bardzo proszę o pomoc 02.02.13, 07:26
          Jedenastoletnia córka wpuszcza do domu podejrzanych kolesiow tatusia????!!!!! Pozwalacie jej na to?????? Kobieto, wiesz jak to się mogło skończyć????
        • agula30-2006 Re: Bardzo proszę o pomoc 02.02.13, 09:13
          Możesz napisać na priv gdzie dokładnie mieszkasz?
    • malinowe_lody Re: Bardzo proszę o pomoc 02.02.13, 22:44
      podtrzymuję swoją chęć pomocy. Mogę kupić jakies płatki do mleka, mleczny start - kaszka owocowa, ryż, makaron, jakiś sos, żel do mycia, mały proszek. Poszukam czegoś dla syna z ubrań, dołożę swetr i spodnie dla ciebie.
      • monia-114 Re: Bardzo proszę o pomoc 02.02.13, 22:52
        Proszę mi uwierzyc że gdybym chodz przez chwile pomyslała że ten człowiek lub ktokolwiek inny z naszej wsi mógłby nam zrobic krzywde to napewno drzwi by były zawsze zamknięte. Nie wiem czy to jest normalne, w miastach napewno nie ale u nas na wsi nikt w dzien drzwi nie zamyka jesli ktos jest w domu, a córka nie była sama, był też mąż który wyszedł na chwile do skrzynek po poczte. Nigdy nie przypuszczałam że cos takiego ten chłopak może zrobic.
        • agula30-2006 Re: Bardzo proszę o pomoc 03.02.13, 15:56
          Monia odpowiedziałaś mi co prawda na priv gdzie mieszkasz, ale dla mnie póki co wszystko jest bardzo niejasne. Piszesz, że chyba się jutro wyprowadzasz, więc warto by było się zdecydować na coś. Mogłabym Cię odwiedzić, ale wiesz, dopóki nie zdecydujesz gdzie naprawdę mieszkasz i co zamierzasz dalej to trochę bez sensu. Ponieważ chcę żeby sytuacja była przejrzysta to będę odpisywać na forum.
          • monia-114 Re: Bardzo proszę o pomoc 03.02.13, 16:17
            Napisałam chyba i wytłumaczyłam przecież że to przez brak transportu. Gdybym miała pieniądze żeby wynając samochód to wtedy byłoby to na pewno.Jestem zdecydowana na tą wyprowadzke, nawet się już prawie spakowałam ale nie mam czym rzeczy przewizc.
            • agula30-2006 Re: Bardzo proszę o pomoc 03.02.13, 16:31
              Naprawdę nie chcę się czepiać, ale wolisz siedzieć z dziećmi w tym domu bez ogrzewania?Skoro masz gdzie się przeprowadzić to spakuj najpotrzebniejsze rzeczy i jedź. Przecież pisałaś, że to nowe mieszkanie jest w pełni wyposażone. Resztę rzeczy przewieziesz jak będziesz mogła...
              • monia-114 Re: Bardzo proszę o pomoc 03.02.13, 16:56
                Tak własnie chce zrobić ale muszę zwolnić to mieszkanie w którym jestem żeby nie płacić za kolejny miesiąc Nie mogę tu zostawić swoich rzeczy. Dzis popakuje wszystko i przygotuje na wyprowadzke a jutro rano pojade z dziecmi busem i zostanę juz w Koszalinie. Naprawdę ciężko jest wszystko zorganizować jak się nie ma pieniędzy.
    • malinowe_lody Re: Bardzo proszę o pomoc 04.02.13, 23:08
      w środę wyślę paczkę. Znajdują sie tam swetr i spodnie dla ciebie, spodnie, bluzki i swetr dla synka, zupy w proszku, sosy, konserwy, marg. do chleba, ser, kasza manna, kaszki mleczny start, platki
      • eva-83 Re: Bardzo proszę o pomoc 05.02.13, 12:03
        malinowe_lody napisała:

> w środę wyślę paczkę. Znajdują sie tam swetr i spodnie dla ciebie, spodnie, blu
        > zki i swetr dla synka, zupy w proszku, sosy, konserwy, marg. do chleba, ser, ka
        > sza manna, kaszki mleczny start, platki

Malinowe lody a moze najpierw sie dowiedz dokladnie gdzie autorka bedzie mieszkac(podobno dzisiaj miala sie przeprowadzic? ),no chyba ze juz wiesz ,to przepraszam.
        • malinowe_lody Re: Bardzo proszę o pomoc 05.02.13, 22:35
          Mam nowy adres. Przed przeprowadzką Monia napisała mi, że nie będzie miała dostępu do netu - przynajmniej przez jakiś czas, ale nowy adres podała mi wcześniej.
          • monia-114 Re: Bardzo proszę o pomoc 11.02.13, 09:42
            Dziękuję bardzo Pani malinowe_lody. Paczka dotarła w czwartek a w niej wszystko o czym Pani pisała. Bardzo nam Pani pomogła bo było już bardzo ciężko. Dziękuję z całgo serca.
            Mieszkam już na nowym mieszkaniu. Na razie mam zagwarantowane 3 miesiące ale jest taka nadzieja że może już na stałe. Wszystko zależy od tego jak się potoczy postępowanie spadkowe. Jesli pierwszy spadkobierca się zrzeknie ,tak jak mówi ,to mam bardzo duże szanse że już tu zostane. smile
    • monia-114 Re: Bardzo proszę o pomoc 07.11.16, 00:37
      Witam was dziewczyny ponownie Nie zaglądam tutaj wcale i nie wiem czy któraś z pań która mi pomogła jeszcze tu bywa ale chciałabym jeszcze raz podziękować za pomoc To było coś wspaniałego i nigdy tych kanapek z podarowanym pasztetem nie zapomnę.
      Przypomniałam sobie o was tak przy okazji zbliżajacych się świąt. Kiedyś była taka fajna akcja z prezentami na święta dla dzieci i chciałam wziąść w niej udział ale jakoś tak nie mogę tego znaleźć. Nie organizujące już tego? Jeszcze za wcześnie? A może po prostu już za późno troszkę i niedowidze?
      Moja sytuacja znacznie się poprawiła chodź jeszcze wiele przeszłam. Po zmianie mieszkania podjęłam pracę w biedronce , mąż też znalazł pracę i dostalismy odszkodowanie Ale niestety niedługo potem maz trafił prawie na rok do więzienia za stare długi. Było bardzo ciężko przez jeszcze kilka przykrych wypadków losowych. Kolejny raz nie musiałam szukać mieszkania.... I nagle przełom Kilka miesięcy po wyjściu męża z wiezienia podjęliśmy decyzję o wyjeździe z kraju. Początki bardzo trudne ale teraz moje życie wygląda zupełnie inaczej. Mąż ma dobrą pracę Ja też. Synek ma świetną opiekę medyczna Kupiliśmy mieszkanie (oczywiście a raty ale w końcu własny kąt) i świetny samochód A wszystko tylko w 2 lata. Córka może trochę straciła na wykształceniu bo najpierw język musiała się nauczyć ale i ona jest tutaj szczęśliwa bo problemem nie jest teraz co jutro zjemy tylko czy pojedziemy na basen czy do kina.
      Dziękuję jeszcze raz za okazaną pomoc i liczę że będę teraz mogła się odwdzięczyć
      • palacz67 Re: Bardzo proszę o pomoc 07.11.16, 06:56
        forum.gazeta.pl/forum/w,615,159322425,159322425,Regulamin_akcji_Gwiazdka_2015.htmlPozdrawiam
        • renata.36 Re: Bardzo proszę o pomoc 07.11.16, 09:19
          Nikt nie ogłaszał startu Akcji gwiazdka i chyba nie ogłosi.W związku z tym,że ludzie otrzymuja raczej 500+ nie wiem czy byłoby zasadne organizować cokolwiek.
          • ewa9717 Re: Bardzo proszę o pomoc 07.11.16, 13:54
            Ale fajnie, że wam tak dobrze poszło! Trzymajcie się wink
      • malinowe_lody Re: Bardzo proszę o pomoc 12.11.16, 22:54
        Ogromnie się cieszę, że wyszliście na prostą a nawet lepiej smile)).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka