Dodaj do ulubionych

Nietypowa prośba o pomoc

05.03.13, 07:56
Zdaję sobie sprawę, że być może tematyka wątku odbiega znacznie od kryterium ale gdybyście mi pomogli w tej sprawie byłabym naprawdę bardzo wdzięczna.
Mam córkę 10-letnią chorą na postępujący zanik mięśni. Dziewczynka ograniczona ruchowo ale jeszcze poruszająca się o własnych siłach. Ze względu na lordozę kręgosłupa (wygięcie do przodu) nie może nosić żadnych spodni i spódniczek zapinanych w pasie. Ubrania te muszą być na gumkę. I tu wydawałoby się, że to błahy dylemat ale w rzeczywistości bardzo trudno jest kupić nastolatce coś fajnego, modnego, a już takiego się domagawink Przeważnie w repertuarze pozostają nam spodnie dresowe lub letnie, zwiewne spódniczki. Wertuję różne strony odzieżowe od dawna. Nic ciekawego nie mogę znaleźć. Czy ktoś z Was wie, gdzie mogę zakupić wszelkie spodnie, rybaczki, 3/4, spódnice ale nie dresowe i nie getry (legginsy) na gumkę w pasie? Dziewczynka duża, rozmiar 156 cm ale mogą być większe, przerobię wówczas. Chciałabym by miała choć jedne modne spodnie czy spódniczkę, które mogłaby wkładać na różne okazje typu akademie w szkole, inne uroczystości. Będę ogromnie wdzięczna za wskazanie wszelkich miejsc gdzie mogę taką odzież kupić. Pomóżcie proszę.
Obserwuj wątek
    • penelopa40 Re: Nietypowa prośba o pomoc 05.03.13, 09:31
      nie wiem czy pomogę ale w swoim czasie w Smyku były takie spodnie, nie wiem czy spódniczki, które miały w pasie szerszą gumę na tylnej połowie i zapięcia na guziki w tej gumie, do regulacji, jeansy takie były i inne, córka miała takie różowe rybaczki, nawet bym ci je wysłała, bo leżą do oddania, ale są dość zniszczone
      co jeszcze mogę doradzić, kupować co się podoba i przerabiać, w spódnicę rozmiar większą wszywasz w pasie gumkę, jak się nie da założyć to podszyć grubą taśmą i w nią wciągnąć gumę, w spodnie też pewnie by się dało tylko wymagałoby sporo pracy...
      ja na szczęście nie choruje na zanik mięśni ale mam głęboką lordozę i całe życie przerabiam kupowane spodnie bo w pasie z tyłu odstają masakrycznie....
      bardzo serdeczne życzenia zdrowia dla córeczki, i sił dla ciebie
      • mond33 Re: Nietypowa prośba o pomoc 05.03.13, 10:21
        Oooooo, dzięki, zajrzę do Smyka, tym bardziej, jak jeansy widziałaśsmile Regulacja to dodatkowy atut, nawet już o nim nie marzyłamwink Im córka jest starsza, tym trudniej jej coś kupić. Malcowi zawsze na gumkę coś się znalazło. Poza tym chce być modna jak rówieśnicy. Naturalny zupełnie etapsmile Co do przerabiania, różnie z tym bywa. Czasem spodnie zupełnie tracą krój i wyglądają przez wszywanie gumki niechlujnie, choć do tej pory jakoś się "ratowałam".

>przerabiam kupowane spodnie bo w pasie z tyłu odstają masakrycznie....

Oj skąd ja to znam? Tak ciężko jest kupić czy stworzyć coś idealnie dopasowanego. Tym bardziej, że spodnie muszą być takie, by córka nie miała problemu ich sobie sama ściągnąć w szkole. Z tym też jest niestety problem.

> ja na szczęście nie choruje na zanik mięśni ale mam głęboką lordozę

U córki też zaczyna być ona z każdym rokiem coraz bardziej pogłębiona. A zapytam jeśli mogę oczywiście. Miałaś w związku z lordozą jakieś zabiegi? Operacje?

> bardzo serdeczne życzenia zdrowia dla córeczki, i sił dla ciebie

Dziękuję serdeczniesmile Tobie równieżsmile
        • penelopa40 Re: Nietypowa prośba o pomoc 05.03.13, 13:02
          ja mam ogólnie krzywy kręgosłup, skoliozę, lordozę, stan po chorobie scheuremana (nie wiem jak tego faceta się pisze), krzywe rzepki, szpotawe podudzia i od kilku lat zwyrodnienia stawów, w tym najbardziej kolanowych + reumatyzm
          jestem wysoka co sprzyja krzywemu kręgosłupowi, w młodości miałam 178 cm, w tamtejszych czasach byłam na tle rówieśnic bardzo wysoka
          w ostatnich latach na kręgosłup brałam różne zabiegi rehabilitacyjne, chodziłam też kilka razy do takiego neurologa, który robi masaże uciskowe kręgosłupa, operacji nie miałam
          • mond33 Re: Nietypowa prośba o pomoc 06.03.13, 04:13
            Rozumiem penelopasmile Też w pewien sposób bronimy się wszelkimi sposobami przed operacją.
    • natalek79 Re: Nietypowa prośba o pomoc 05.03.13, 11:12
      Jeśli córka nosi już taki rozmiar, to spokojnie mogę polecić sklep Butik i NewYorker. Mają sporo ubrań z gumką w pasie. Ostatnio moja 11 latka z rozmiarem 146/152 mierzyła właśnie spódnice ebutik.pl/product-pol-130791-Spodnica.html są różne kolory, czarna też i żałuję, że nie ma xs, bo byłaby dobra, ale twoja powinna spokojnie wejść w s. Te rybaczki mam z zeszłego roku ebutik.pl/product-pol-129540-Spodnie-dresowe-FOR-FITNESS.html i też są bardzo fajne,wcale nie aż takie sportowe, tylko szukać xs - myślę że powoli sie pojawią, bo wchodzi im już kolekcja (te na stronie to resztki z zeszłego roku) i zawsze takie coś mają.
      • natalek79 spódnica 05.03.13, 11:16
        ta też ma szeroką gumkę i ćwieki z przodu ebutik.pl/product-pol-130449-Spodniczka-z-cwiekami-.html inne kolorki też są, myślę, że na jakąś dyskotekę świetne. Z raz udało mi się też kupić spódnicę z gumką szeroką na 146/152 na C&A.
      • mond33 Re: Nietypowa prośba o pomoc 06.03.13, 04:14
        Natalek. Dziękuję. Śliczna jest ta spódnica i duży wybór kolorów. I uniwersalna. O coś takiego mi dokładnie chodziło. Dziękujęsmile Czarna przyda się na zakończenie roku, a nie znów w legginsachwink
    • eva-83 Re: Nietypowa prośba o pomoc 05.03.13, 14:44
      Mozesz tez poszukac na ebayu,ja znalazlam takie www.ebay.de/itm/JEANS-DAMEN-CAPRI-HOSE-GR-XXS-32-L-40-HUFTE-ROHRE-MIT-GUMMIBUND-GG-/181086041968?pt=DE_Damen_Jeans&var=&hash=item2a2991b770 mieszkam w de i w wiekszosci tureckich sklepow sa takie spodnie.Nie wiem czy macie w pl Kik? tam tez maja takie ladne spodnie na gumke.
      • eva-83 Re: Nietypowa prośba o pomoc 05.03.13, 15:04
        www.kik-textilien.pl/pl/ znalazlam,tylko w pl ten kik chyba jakis ubogi sad albo maja tylko taka stronke z mala iloscia towaru....
        Zreszta tak jak poprzedniczka polecam new yorker i h&m,tam cos napewno wybierzesz wink
        • mond33 Re: Nietypowa prośba o pomoc 06.03.13, 04:20
          Nie eva, w tym kiku u nas faktycznie jest ubogo. Nie mniej sporo sklepów wymieniłyście. Do butiku mam rzut beretem, zajrzę. Do h&m i c&a dość daleko ale to też nie koniec świata więc na pewno się wybiorę. Bardzo dziękujęsmile
    • amandaas Re: Nietypowa prośba o pomoc 05.03.13, 18:46
      Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, ZARA H&M i caaaaała masa innych.
      Nie opowiadaj bzdur, że nie możesz znaleźć niczego na gumce- teraz w każdym sklepie masz jegginsy czyli jeansy na gumce we wszystkich kolorach tęczy. Ja osobiście spódnice noszę wyłącznie te na szerokiej gumie bo w innych wyglądam źle. Mam takich spódnic 9 więc nie wiem skąd opinia, że takich rzeczy nie ma. Nie dziwię się dziewczynce, że domaga się ładnych rzeczy skoro oprócz piętna choroby mama ubiera ją w dresy.
      • szary-ludz Re: Nietypowa prośba o pomoc 05.03.13, 18:49
        A grzeczniej to się nie da ? Może jeszcze kopnij co.
        • mawitka Re: Nietypowa prośba o pomoc 05.03.13, 19:44
          Mond, mam spodnie po siostrzenicy na szerokiej gumce (rozm. 11-12 lat) i spódnicę połączoną ze spodenkami (nie mam pojęcia jak się to fachowo nazywa, bo za moich czasów takich nie było wink na 134 cm. Podaj adres na prv to wyślę jeszcze w tym tygodniu. Tylko nie mam pojęcia czy są modne wink
          A chamskimi komentarzami się nie przejmuj. Ludzka bezinteresowna nieżyczliwość i okrucieństwo nie przestają mnie zadziwiać uncertain
          • mond33 Re: Nietypowa prośba o pomoc 06.03.13, 04:18
            Mawitka, ogromnie dziękuję ale 134 może być za małe.

> A chamskimi komentarzami się nie przejmuj. Ludzka bezinteresowna nieżyczliwość
            > i okrucieństwo nie przestają mnie zadziwiać uncertain

Spoko. Przywykłamsmile Od dawna nie zaprzątam sobie pierdołami głowy, bo nie mam na nie czasuwink
            • mawitka Re: Nietypowa prośba o pomoc 06.03.13, 09:25
              Mond, spodnie są większe: na 156, a ta spódniczka też powinna być dobra jeżeli córka jest szczupła. Są w bardzo dobrym stanie. Bardzo chętnie wyślę. Podaj tylko proszę adressmile
      • mond33 Re: Nietypowa prośba o pomoc 06.03.13, 04:16
        Nie dzi
        > wię się dziewczynce, że domaga się ładnych rzeczy skoro oprócz piętna choroby m
        > ama ubiera ją w dresy.

A ogólnie i poza tym wszystko z Tobą w porządku?
        • amandaas Re: Nietypowa prośba o pomoc 07.03.13, 14:07
          W jak najlepszym. Jestem członkiem organizacji- fundacji która zajmuje się między innymi modą dla kobiet niepełnosprawnych. I ważnym, bardzo ważnym jest to, żeby dziewczynka/kobieta mi swoich niedomagań zdrowotnych mogła wciąż ladnie wyglądać.
          Organizujemy spotkania na których próbujemy to wyjaśnić m. in. rodzicom, ale jak widać nie do wszystkich trafia.
          Obecnie zbieramy na peruki dla dziewczynek z oddziału hematoonkologii, było kilka kursów wizażu i stylizacji.
          O ile dorosła kobieta sama może zadecydować czy chce o siebie zadbać o tyle dorastająca dziewczynka jest zdana na matkę.
          • mond33 Re: Nietypowa prośba o pomoc 07.03.13, 18:23
            amandaas napisała:

> W jak najlepszym. Jestem członkiem organizacji- fundacji która zajmuje się międ
            > zy innymi modą dla kobiet niepełnosprawnych.

To może przydałoby się więcej ciepła i życzliwości ludzkiej? Bez takich cech u poszczególnych członków fundacja niestety traci jak widać wiele w oczach odbiorców czego jesteś żywym przykładem. Będąc w fundacji powinnaś się choć w pewnym procencie identyfikować z jej głównym przesłaniem, niestety jesteś od tego bardzo daleka.

> Organizujemy spotkania na których próbujemy to wyjaśnić m. in. rodzicom, ale ja
            > k widać nie do wszystkich trafia.

Jak ma trafiać jak spotkania reprezentują osoby Twojego pokroju? Odpychasz raczej swoimi tekstami, a nie przyciągasz. W związku z tym szczerze współczuję fundacji, bo myśl przewodnia jest sama w sobie piękna, tyle, że Ty to piękno od razu na samym wstępie odbierasz.

Jeszcze coś. Człowiek, który bierze udział w pewnej sensownej misji i robi to z czystego powołania, ma w sobie mnóstwo zrozumienia, tolerancji oraz skromności. Nie szczyci się wyniośle tym co robi. Jesteś niestety antytezą tego założenia.

Cieszę się, że żyjąc na co dzień w "niepełnosprawnym" świecie spotykam na swej drodze przeważnie ludzi diametralnie różniących się od Ciebie. Ludzi, których się podziwia, kocha, chłonie. Ludzi, którzy oprócz tego, że robią coś dla innych czują to mimo, iż ich to indywidualnie nie dotyczy. Od Ciebie nie ma czego chłonąć.

Podobnie jak koleżanka wyżej, nie pozdrawiam. Szkoda na Ciebie drogocennego czasu.
            • amandaas Re: Nietypowa prośba o pomoc 10.03.13, 00:17
              O kurczę, że też chciało Ci się pisać aż tak długi lincz, skoro rozmowa ze mną to strata czasu. Nie wiem czemu wylewasz na mnie całą żółć i co ja Ci takiego złego zrobiłam.

Cieszę się, że jednak do wielu osób dla których działamy w fundacji docieram.
              • mamatin Re: Nietypowa prośba o pomoc 10.03.13, 00:29
                > Cieszę się, że jednak do wielu osób dla których działamy w fundacji docieram.

ale z czym docierasz? moze z kosmetykami z AVONu?
          • claudel6 Re: Nietypowa prośba o pomoc 07.03.13, 23:20
            95% ludzi zmagajacych się niepełnosprawnością dzieci nie stac na ubrania w Zarze, Berschce czy Pull&Bear, wiec Twój wpis był w tym kontekście po prostu chamski. jeśli działasz do tego w jakiejś fundacji - tym bardziej szok.
            • amandaas Re: Nietypowa prośba o pomoc 10.03.13, 00:20
              Po pierwsze słowem kluczowym jest fundacja- mamy sponsorów, działamy charytatywnie, nasi pacjenci za to nie płacą.

Po drugie- powiem Ci, że nie pamiętam kiedy kupiłam cokolwiek w sieciówce nawet, po regularnej cenie. Obecnie możliwości przecen/allegro i secondhandów, szczególnie dla dziewczynek są ogromne. Trzeba chcieć. I chciałabym tylko, żeby mama była świadoma, jak ważne jest to dla jej córki i jak ważną rolę pełni ona jako matka- w rozwoju kobiecości swojej córki.
              • missmiriam1 Re: Nietypowa prośba o pomoc 10.03.13, 00:24
                Myślę, że mama świadoma tego jest. I chce - po to między innymi tu napisała. I sprawdź może znaczenie słowa ''lincz'', bo do wypowiedzi dziewczyn ma się nijak.
      • renata.36 Re: Nietypowa prośba o pomoc 06.03.13, 11:30
        Myślę,że piętno głupoty jest o wiele gorsze niż piętno choroby.Nie pozdrawiam.
        • renata.36 Re: Nietypowa prośba o pomoc 06.03.13, 11:31
          To było do amandaas oczywiście.
          • mond33 Re: Nietypowa prośba o pomoc 06.03.13, 21:20
            Mawitka, odbierz pocztę proszęsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka