Dodaj do ulubionych

POMOC BŁAGAM

28.08.13, 13:03
Pozdrawiam wszystkie mamusie i te co maja sie dobrze ,jak rowniez te ,ktore jak ja borykaja sie z klopotami i dziecmi.
Pisze ,poniewaz nie wiem gdzie sie udac,co robic ...
Potrzebuje pomocy i to bardzo duzej.Mam 5 dzieciakow ktore ida do szkoły/klasy rozne/,nie mam podrecznikow ,brakuje mi przyborow szkolnych 2 plecakow odziezy dla dzieci.Zasilek rodzinny 700zl alimenty 410 zl zasilek z mops nie pobieram po prostu daje pisemne zlecenie aby przelany został do Zakl.Energ. na rachunki.Pracowałam w Tesco -niestety juz nie pracuje jak wiele osob,umowy ;smieciowe;wygasły a ja nie jestem w stanie utrzymac rodziny.Nie mam za co kupic podrecznikow,pisałam do Caritasu-bez odzewu byłam w kosciele siostra z org.charytatywnej kupila mi pare zeszytow i przyborow i podrecznikow lecz wszystko to kropla w morzu potrzeb.Ha ha zeby bylo ironicznie napisalam nawet do burmistrza ale tez bez odzewu poki co.I tak mysle sobie -grozi mi odciecie doplywu energii gdyz mops niewiele przelewa i to co drugi miesiac wyrownanie do rachunku spore ,w P.C.K nie ma ani odziezy ani zywnosci nic,dzieci placza bo nie chca pojsc do szkoly bez ksiazek ja szukam pracy bezskutecznie-stoje nad przepascia nie umiem sie cofnac.Glupie mysli chodza mi po glowie ze jak popelnie samobojstwo to moze ktos wreszcie dostrzeze przez co ja przechodze? nie uzalam sie nad soba bo majac dzieci i to zdolne i jak czytam rozne fora to praktycznie nie mam takich klopotow jak niektore mamusie- to ciesze sie z tej gromadki co mam.Bieda w ktorej przyszlo nam zyc obecnie nie pozwala jednak myslec logicznie wrecz odwroynie.Stad moje pisanie moze KTOS NAM POMOC? NIE CHCEMY PIENIEDZY!! prosze tylko o zakup podrecznikow dla dzieci troche przyborow ,odziezy uzywanej dla dzieciakow butow itp . Jezeli zabrzmi to jakos wyniosle to bardzo przepraszam ,nie chce nikogo razic wrecz przeciwnie po prostu błagam o pomoc.Nie chce rowniez nikogo naciagnac dlatego prosze o zakup .Drogie mamy tatusiowie kochani rodzice jezeli mozecie okazac troche serca dla mojej rodziny to błagam o to,wiem ze czasy sa jakie sa i wielu z was jest trudno,lecz moze znajda sie jakies anioły ktore w jakikolwiek sposob beda mogly pomoc.Nie chce sie uzalac wiecej nad soba dlaczego tak jest ze jedni maja wiele drudzy nic,wiem ze dopoki sie pracuje jest sie kims ,w momencie utrary pracy nawet dorywczej jestem marginesem przykre ale prawdziwe.Wybaczcie jezeli urazilam kogos nie taki byl moj zamysł...zycze milego dnia i raz jeszcze pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mala-wiedzma Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:08
      wejdź na forum:

forum.gazeta.pl/forum/f,615,Pomocne_emamy.html
      koniecznie zapoznaj sie z tym watkiem:

forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,127121701,jesli_oczekujesz_pomocy_przeczytaj.html
      i napisz tam swój wątek. myślę, że tam jest największa szansa, że Ci pomogą, jeśli dobrze udokumentujesz swoją sytuację.
      • irena-maria0 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:42
        dziekuje Ci bardzo ,chociaz jedna osoba nie zniewaza mnie piszac o prezerwtywach itp napisałam choc przyznam ze zaluje umieszczajac tu prosbe zglosiłam juz do wykasowania,tak łatwo oczerniac i pisac cos o drugim czlowieku nie znajac go załosne dla mnie to jest dopoki pracowałam nie prosilam jak moglam -pomoglam i nie zaluje tego ..pozdrawiam i dziekuje

Maria
        • triss_merigold6 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:56
          Proszenie o dary Cię nie znieważa, a słowo prezerwatywa znieważa? Interesujące.
          • marcela16 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:58
            triss_merigold6 napisała:

> Proszenie o dary Cię nie znieważa, a słowo prezerwatywa znieważa? Intere
            > sujące.
            ja na jej miejscu to bym popprsoiła o pomoc antykoncepcyjną zeby wiecej nie rodzic, a tu nic na ten temat
            • verdana Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:15
              W jej wieku to już raczej musztarda po obiedzie. Przy czym atak na 54-latkę, że za dużo ma dzieci jest nieco spóźniony. Być może miała te dzieci w lepszej finansowej sytuacji. Wątpię, czy w tym wieku ma niemowlę...
    • mgla_jedwabna Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:09
      Napisz na forum "Pomocne Mamy", tam ci wszystko powiedzą.

Na początek przydadzą się pewnie skany dokumentów poświadczających waszą sytuację (np. papier z MOPSu mówiący o (nie)przyznaniu zasiłku, postanowienie sądu dot. alimentów itd.). Napisz w jakim wieku/jakiej płci są dzieci oraz skąd jesteś (nazwa miejscowości albo powiatu, jeśli to mała mieścina). To wszystko napisz na "Pomocnych..." oczywiście.

Rozumiem, że emocje, ale tekst z powyższego posta zredaguj chociaż trochę (interpunkcja itd.), żeby nie utrudniać czytania osobom zainteresowanym ew. pomocą dla ciebie.

Powodzenia!
    • zuzann-a Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:10
      Na piątkę dzieci masz tylko 410zł?? Idź na Pomocne emamy, jeśli uwiarygodnisz swoją sytuację na pewno otrzymasz pomoc doraźną.
      • basia_400 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:13
        Irena, prezerwatywa jest tania. Nawet b. tania. Zawsze to jakaś antykoncepcja.
        Jak się nie ma warunków do wychowywania dzieci, to się ich nie robi. Tym bardziej 5.
        Przemyśl to.
        • irena-maria0 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:25
          Dziekuje Basiu_400,nie załuje wrecz dumna jestem z tego ze mam duzo dzieci ,kokosow nie miałam ale wystarczało na bierzace potrzeby,przykre to co piszesz ale widac jestes bardzo mloda osoba nie znajaca zycia dlatego pomijam ten docinek z twojej strony milczeniem ,uwazam sie za osobe wychowana i raczej inteligentna i nigdy nie napisałabym czegos podobnego drugiej mamie,Wstyd..
          • basia_400 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:27
            Wiesz, mam 40 lat, więc już chyba nie taka młoda, co?
            • basia_400 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:28
              No, bieżące potrzeby to m.in. książki do szkoły, na które ty kasy nie masz.
              • basia_400 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:30
                Aha, jak popełnisz samobója, to swoim dzieciakom nie pomożesz.
            • irena-maria0 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:35
              fakt ja 54 powodzenia nie mozesz komus pomoc nie pomagaj ale tez nie dobijaj -tak mowil kiedys u nas ksiadz na kazaniu,skoro nie moge drugiemu pomoc staram sie go pocieszyc nie wiadomo co kiedys jeszcze mnie spotka w zyciu nie komentuje i nie obrazam ,powodzenia
              • basia_400 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:38
                Pytam: chcesz gumy? Chcesz steryle?
                • fituq Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:40
                  yyyy...ale ona już 54 lata ma. To ta 5 dzieci pewnie 20+...
                  dla dzieci gumki się owszem przydadzą.
                  • basia_400 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:43
                    Albo się pomyliła, i miała napisać 45.
                    Bo tak to rzeczywiście..
                • chipsi Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:43
                  Basiu, chcesz gumowy młotek tudzież głęboki basen do celów samounicestwienia?
                  • basia_400 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:44
                    Nie, dzięki.
                  • kanga_roo Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:46
                    mogę basi ten młotek zasponsorować nawet.
                    • basia_400 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:48
                      Młotek może owej pani Irenie zasponsorować należy?
                      • chipsi Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:58
                        Dlaczego? Bo się kobiecie życie nie ułożyło? Rozumiem jakby pisała że właśnie robi sobie kolejnego dzieciaka a na książki nie ma po powrocie z Majorki. Skąd wiesz czy decydując się na dzieci nie miała bogatego męża z willą i mercem?
                        Fakt, historia Ireny posiada wiele nieścisłości ale żeby wyskakiwać z tak obraźliwymi tekstami do obcej kobiety? Czyżby Basia400 to pan płodzimierz alimenciarz?
                        • basia_400 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:00
                          Twoim zdaniem obraźliwe jest to, że napomknęłam o sfinansowaniu gumek tudzież sterylki, tak?
                        • fituq Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:02
                          owszem, ja się spłodziło 5 dzieci, a nie ma się na nie ani pieniędzy, ani dla nich ojca, -to pierwsze co- leci sie założyć spiralę (na nfz też jest) lub przy piatym porodzie mysli się przede wszystkim o tym żeby z lekarzem dogadac ciachnięcie jajowodów.

można też działać tak jak cyganka która włóczy się u nas po okolicy, włóczac ze sobą kilkoro dzieciaków na żebry i uważając, że na jej dzieci mają się wszyscy inni skladać.
                          • chipsi Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:06
                            Pytałam, skąd wiesz czy płodząc te dzieci nie miała pieniędzy? Hę? Jasnowidz? I skąd pomysł że planuje kolejne?
                            • fituq Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:10
                              jeśli miała pieniądze i stac ją było na 5 dzieci, to na pewno ma super polisy które ją zabezpieczają przed takimi wypadkami życiowymi jak czasowa utrata pracy.
                              na pewno te dzieci maja też wspaniałych kochajacych ojców, dobrze rokujących, którzy teraz się nimi chętnie zajmą widząc, że matka dzieci musi się zdynamizowac zawodowo.

wystarczy ojców dzieci poinformować, ze dzieciom cos potrzeba
                              no i zrobić wykup którejś polisy z czasów prosperity.
                              • podkocem Re: POMOC BŁAGAM 29.08.13, 18:10
                                Moja koleżanka ma pięcioraczki. Walczyła o tę ciążę by każde dziecko przeżyło, a potem oczywiście prosiła o pomoc. I dostała. Jej też byś wyjechala z tekstem o antykonecepcji? Co to w ogóle za tekst "trzeba było sie zabezpieczac"???
                                • oteczka Re: POMOC BŁAGAM 29.08.13, 18:19
                                  Nie porównuj pięcioraczków bo co innego 5 łóżeczek na raz i tona pieluch ,z 6 dzieci bo jest ich 6 rodzonych przez lata jeżeli nie ma się na ich utrzymanie ,a tekst jak każdy inny .
                              • chipsi Re: POMOC BŁAGAM 02.09.13, 11:08
                                Fitug, majaczysz.
                        • marcela16 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:06
                          chipsi napisała:

> Dlaczego? Bo się kobiecie życie nie ułożyło? Rozumiem jakby pisała że właśnie r
                          > obi sobie kolejnego dzieciaka a na książki nie ma po powrocie z Majorki. Skąd w
                          > iesz czy decydując się na dzieci nie miała bogatego męża z willą i mercem?
                          > Fakt, historia Ireny posiada wiele nieścisłości ale żeby wyskakiwać z tak obraź
                          > liwymi tekstami do obcej kobiety? Czyżby Basia400 to pan płodzimierz alimenciar
                          > z?

jak miała pogatego męża to ma pewnie kilkutysieczne alimenty
                          • chipsi Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:08
                            Jest wiele powodów dla których takich może nie otrzymać. Np. to ze był nie oznacza że jest.
                • atom211 Re: POMOC BŁAGAM 29.08.13, 11:59
                  Oj, brzydko!

Fortuna kołem się toczy, raz lepiej raz gorzej ...
                  Sytuacje w życiu są różne, niekiedy pomaga się innym, niekiedy prosi się o pomoc dla samgo siebie ...

Ty wiesz co Ci się przytrawi jutro? za miesiąc? za 10 lat?
                  Nie rozumiem takiego toku myślenia ...

Ja z kolei mam lat 27 - to już nic nie wiem o życiu, hm? smile
                  Uważam że wiek o niczym nie świadczy, czasem trafi się głupszy stary od młodego.

• attiya Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:00
                a tak na marginesie - skoro KK w Pl tak lobbuje aby rodzic dzieci, to może zasponsoruje dzieciom książki do szkoły?
                no i nie wiem czy wiesz ale jakoś tak przez niecałe dwa tygodnie można składać w szkole o dofinansowanie na wyprawki do szkoły
                te alimenty to marniutkie, może powinnaś złożyć o zwiększenie ich - jeśli podzielimy to na piątkę dzieci, to wychodzi na jedno 80 zł z groszami - coś mi tu śmierdzi, żaden sąd nie przyzna 80 zł alimentów na dziecko
                chyba, że to alimenty na jedno dziecko, na pozostałe juz nie masz
                złóż w sądzie o alimenty na pozostałe dzieci/o podwyższenie i o zabezpieczenie na czas rozprawy
                mozna też - jesli ojciec nie płaci - zawrzeć we wniosku o alimenty od dziadków
            • marcela16 przepraszam 28.08.13, 14:02
              ze mnie ponosi, ale 5 razy wpaść?
              no sory..... bo chyba nieplanowane jak na życie nie starcza. Jakoś inni moga to zaplanować i nie rozmnazają się w nieskończonośc, bo 3 dzieci przy dochodach nawet 5 tyś to nei wiem czy bym sobie pozwoliła. Ludzie to głowe zostawiaja obok. Seksić się a mózgiem nie ruszyć nic
              • easyblue Re: przepraszam 28.08.13, 18:49
                A gdzie napisała, ze wpadła 5 razy???
          • marcela16 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:59
            irena-maria0 napisał(a):

> Dziekuje Basiu_400,nie załuje wrecz dumna jestem z tego ze mam duzo dzieci ,kok
            > osow nie miałam ale wystarczało na bierzace potrzeby,przykre to co piszesz ale
            > widac jestes bardzo mloda osoba nie znajaca zycia dlatego pomijam ten docinek z
            > twojej strony milczeniem ,uwazam sie za osobe wychowana i raczej inteligentna
            > i nigdy nie napisałabym czegos podobnego drugiej mamie,Wstyd..

jak jesteś dumna to i mądrze przemyślałas robienie dzieci, więc powinno Ci starczyc na wszystko
    • fituq Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:13
      a gdzie ojcowie tych dzieci?
      zacznij sensownie egzekwowac alimenty i na dzieci wystarczy.
      albo wyślij faceta do roboty, bo byle cieć na budowie w Niemczech miesięcznie po potrąceniu kosztów życia zaoszczędzi 4-6 tysięcy.
      no i stosuj antykoncepcję albo podwiąż jajowody, żeby bezmyslnie nie produkowac dzieciaków do biedy z byle kim i nie mając na nie środków.

ja też nie chcę pieniędzy. ale jesli by ktos mi kupił samochód żebym się nie musiała autobusami tłuc wszędzie to by miło było. może też ktoś za mnie raty kredytu splacić jakby był tak miły.

• irena-maria0 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:28
        Skad wy sie bierzecie? nie wiecie nic o innych ale poddajecie osadowi?to forum dla rodzicow czy zboczencow?
        • fituq Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:31
          a ty skąd się bierzesz? taka bieda straszna, że prad wam prawie odłączaja ale na komputer i internet cię stać. i lekko po cudza kasę ręce wyciągasz, niech naiwni frajerzy płacą za Twoje 5 minut kiepskiego seksu z jakimś palantem.

• irena-maria0 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 21:59
            tylko na tyle Cie stac? tak mam komputer i internet i to całkiem dobry z projektu unijnego 3 lata czekałam na niego kursy prawa jazdy i 6 innych tez unijne ,nie prosze Ciebie o nic nie chcesz - nie pomagaj ale tez nie obrazaj nie wiedzac nic o innym..
            • julka-4 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 22:21
              Ale może wkońcu jak się pojawiłaś odpowiesz na pytania ze szpilki?
              • irena-maria0 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 23:44
                Dobry wieczór ,tak pojawiam sie i znikam .Mozesz napisac z jakiej szpilki? moze uznasz mnie za tpa osobe ale nie ogarniam tematu.
                • julka-4 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 23:47
                  forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,127121701,jesli_oczekujesz_pomocy_przeczytaj.html
                  Z tej szpilki-przecież pisałaś już w tym wątku.
        • mx3_sp napewno nie dla oszustów 28.08.13, 13:33
          w Polsce żebranina jest zabroniona, a zgoda na wszelkie zbiórki jest potrzebna. Uważaj, żeby nikt nie doniósł do skarbówki.
          • irena-maria0 Re: napewno nie dla oszustów 28.08.13, 13:37
            prosba o zakup lub o przyjecie uzywanych rzeczy nie jest zebraniem-powodzenia w donosie
            • mx3_sp Re: napewno nie dla oszustów 28.08.13, 13:45
              ale zbiórką już jest.
              • easyblue Re: napewno nie dla oszustów 28.08.13, 18:50
                Donieś.
                Tylko nie zapomnij się podpisać. Swoim imieniem i nazwiskiem.
        • marcela16 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:14
          irena-maria0 napisał(a):

> Skad wy sie bierzecie? nie wiecie nic o innych ale poddajecie osadowi?to forum
          > dla rodzicow czy zboczencow?

kochana to wszystko co napisałas a reszte się domyśłamy bo nic nie wspominasz więcej, a co ojciec dzieci, czy ojcowie?
      • marcela16 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:12
        fituq napisała:

> a gdzie ojcowie tych dzieci?
        > zacznij sensownie egzekwowac alimenty i na dzieci wystarczy.
        > albo wyślij faceta do roboty, bo byle cieć na budowie w Niemczech miesięcznie p
        > o potrąceniu kosztów życia zaoszczędzi 4-6 tysięcy.
        > no i stosuj antykoncepcję albo podwiąż jajowody, żeby bezmyslnie nie produkowac
        > dzieciaków do biedy z byle kim i nie mając na nie środków.
        >
        > ja też nie chcę pieniędzy. ale jesli by ktos mi kupił samochód żebym się nie mu
        > siała autobusami tłuc wszędzie to by miło było. może też ktoś za mnie raty kr
        > edytu splacić jakby był tak miły.
        >

ja mam trudną sytuacje bo mam kredyt hipoteczny i wyladuje na bruk jak nie zapłace, stracę pracę, a w kraju to normalne. Może ktos jest chetny mi pomóc?
    • mx3_sp w jaki sposób można Ci pomoć? 28.08.13, 13:18
      fakt, o tym, że dzieci idą do szkoły dowiedziałaś się na 4 dni przed.
      • irena-maria0 pomoc 28.08.13, 13:32
        Bardzo dziekuje za cenne komentarze czasami wystarczy przyjazne nastawienie krotka rozmowa wsparcie zycze WAM wszystkim powodzenia skoro zjedliscie wszystkie rozumy i obyscie do konca dni pracowali i dalej mieli z czego zyc i szydzic z innych.Dziekuje
        • triss_merigold6 Re: pomoc 28.08.13, 13:33
          Hm... jakby Ci to delikatnie... jeśli chcesz skutecznie żebrać bazując na współczuciu, to nie pyskuj.
          • pomocnaadaem Re: pomoc 31.08.13, 16:10
            triss_merigold6 napisała:

> Hm... jakby Ci to delikatnie... jeśli chcesz skutecznie żebrać bazując na współ
            > czuciu, to nie pyskuj.

NIE PYSKUJ??? To,ze kobieta napisala tu post z prośbą o pomoc to według Ciebie ma paśc na kolana,lizać tyłki aby ją uzyskać? Żałosne
            • ewa9717 Re: pomoc 31.08.13, 16:44
              Nie, ale powinna się zastosować do regulaminu. Jak dotychczas miała full wypas czasu i ochoty bić pianę współczucia, ale zamilkła, kiedy poproszono stanowczo o odpowiedź na kilka konkretnych pytań.
              • oteczka Re: pomoc 31.08.13, 17:08
                i raczej już nie odpowie widać te podręczniki i inne cuda nie były jej niezbędne ,następna co to myślała a napiszę i będą bez pytania słać worami a tu pytają ,nie chcą dawać to się obrażam jak one śmią pytać mają dawać po to napisałam.
                • irena-maria0 Re: pomoc 02.09.13, 06:52
                  Witaj oteczka,przesłalam skan dokumentu wraz z opisem na @pomoc agora@.pl troszke z opoznieniem lecz na zasw.czekałam dzien a miałam dodatkowo problem z netem nie wyniknelo to z mojejprzyczyny-
                  • julka-4 Re: pomoc 02.09.13, 07:30
                    Dokumenty przesyła się do bj32@gazeta.pl.
                    • hugo43 Re: pomoc 02.09.13, 09:32
                      i opisz rzetelnie swoja sytuacje.
                  • bj32 Re: pomoc 02.09.13, 13:19
                    Z pewnością się ucieszą... I będą w ogóle wiedzieli, o co chodzi...
        • marianna72 Re: pomoc 28.08.13, 13:36
          no ale czego oczekiwalas mi tez cisnienie sie podnioslo po zdaniu:
          "NIE CHCEMY PIENIEDZY!! prosze tylko o zakup podrecznikow dla dzieci troche przyborow ,odziezy uzywanej dla dzieciakow butow itp " a niby za co te podrecznik i przybory mamy kupic jak nie za pieniadze ???
          • triss_merigold6 Re: pomoc 28.08.13, 13:37
            YYy za lajki na shitbooku?
      • marcela16 Re: w jaki sposób można Ci pomoć? 28.08.13, 14:16
        mx3_sp napisała:

> fakt, o tym, że dzieci idą do szkoły dowiedziałaś się na 4 dni przed.
        bo moze to 5-cio raczki i podjęła decyzje że jednak rok wczesniej je puści do 1 klasy
    • moofka Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:38
      idz do sekretariatu swojej szkoly
      wyprawki (ksiazki zwlaszcza) sa dofinansowane dla rodzin w takiej sytuacji jak Twoja
    • opium74 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:42
      przed chwilą w radio podawali że każdej rodzinie wielodzietnej /dzieci 3 i więcej/ należą się dopłaty do podręczników szkolnych. Wnioski składa się w wydziale oświaty urzędu miasta do 4 września.
      Złożyłaś takie podanie??
      • irena-maria0 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:44
        tak,niestety aby otzrymac pomoc trzeba przedlozyc fakture za zakup podrecznikow wpierw a co jezeli nie stac kogos na zakup?na tym polegaja stypendia -dostaje sie zwrot jezeli ma sie faktury
        • triss_merigold6 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:48
          Bardzo dziwne, że na rzekomą piątkę dzieci otrzymujesz tak niskie alimenty. Jeśli ojciec/ojcowie są nieściągalni, to powinnaś złożyć wniosek o wypłacanie alimentów z FA.
        • sinusoidaa Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:52
          Możesz porozmawiac z matkami, które już kupiły, albo zaraz będą kupowały podręczniki, o przekazanie Ci paragonu. jesli jesteś w tak trudnej sytuacji, jak piszesz (wybacz, to internet, każdy moze napisac, co chce, co nie znaczy, ze nie wierzę Ci), nie sadzę, aby ktoś Ci odmowił. Spróbuj moze w ten sposób.
          • irena-maria0 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:55
            dziekuje wiem ze to net i rozni siedza za monitorem ale zawsze ma sie ta nadzieje ze jednak.....
            • attiya Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:05
              a ojciec owych dzieci? czy do niego o pomoc się zwracałaś? a dziadkowie?
          • aurinko Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:03
            Sinusoida, paragon nie wystarczy, trzeba mieć imienną fakturę i działa to właśnie tak - najpierw kupujesz, bierzesz fakturę i wtedy zgłaszasz się z wnioskiem o dofinansowanie.
            • sinusoidaa Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:08
              nie, moze być faktura, paragon, a nawet oświadczenie o zakupie podręczników!
              Poza tym na stronie, którą przywołałam (edu.pl) jest informacja, ze nalezy złożyć wniosek, zaświadczenie o zarobkach, a nie ma słowa o fakturze/paragonie. Informację o tym, ze moze być paragon, znalazłam na innej stronce.
              • aurinko Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:33
                To w takim razie wprowadzono mnie w błąd jak dowiadywałam się dla jednej potrzebującej... Dzięki za info, będę zatem drążyć temat, żeby pomóc załatwić zwrot za podręczniki.
        • marcela16 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:24
          irena-maria0 napisał(a):

> tak,niestety aby otzrymac pomoc trzeba przedlozyc fakture za zakup podrecznikow
          > wpierw a co jezeli nie stac kogos na zakup?na tym polegaja stypendia -dostaje
          > sie zwrot jezeli ma sie faktury

bez przesady to pozyć, kurde żeby jeszcze człowiekowi zwracali a Ty nawet nie zrobisz nic w tym kierunku?
          jak ja bym chciała za podręczniki zwrot dostac, to nie dośc ze musze zapłacic 500 przynajmnije to jeszcze zwrotu nie dostanę.ależ ty leniwa jestes
          • fituq Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:31
            nikt nie żyje w próżni, większośc osób ma znajomych i sasiadów znajacych sytuację.
            uczciwa osoba zawsze ma obok siebie kogoś, kto jej pożyczy pieniądze na zakup i poczeka ten miesiąc na zwrot pieniędzy z refundacji.
            tylko po co się wysilać jak prościej dostac za darmo?

• easyblue Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 18:54
              > tylko po co się wysilać jak prościej dostac za darmo?
              Na pewno wiesz, co piszesz?
        • astat123 Re: POMOC BŁAGAM 29.08.13, 02:40
          zaytaj czy jest mozliwosc dogadania sie z ksiegarnia w ten sposo, ze idziesz z lista ksiazek do ksiegarni, oni ci je odkladaja a kiedy stypendium zostanie przelane ksiazki daja tobie
    • aurinko Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:43
      Dostajesz zasiłek rodzinny 700zł i alimenty 410zł na pięcioro dzieci? We wrześniu na każde dziecko szkolne dostaniesz dodatkowe 100zł czyli dojdzie na przybory szkolne 500zł. Złóż pozew o podwyższenie alimentów, nie rozumiem, jak to możliwe żebyś dostała na 5 dzieci tylko 410zł? Postaraj się do sfinansowanie obiadów w szkole (załatwiasz w mopsie).
      Ja rozumiem, że o kasę nie prosisz, ale zeszyty i inne rzeczy nie rosną na drzewach, trzeba na nie wydać pieniądze i jeszcze zapłacić przesyłkę (wcale nie tanią). Więc może nie szarżuj z wymądrzaniem się, że ktoś tu niby młody i życia nie zna, bo nie wiesz kto po drugiej stronie siedzi, a agresywną postawą zrażasz do siebie ludzi.
      • basia_400 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:47
        Autorka zapewne myśli, że jak to tak, z pewnością książki/zeszyty/inne przybory na drzewach rosną, i kasy wydawać na nie nie trza.
        Przeciez ona nie prosi o pieniądze, ona tylko i wyłącznie prosi o zerwanie tych wszystkich rzeczy do szkoły z wysokich gałęzi drzew,
        Żeby nie było: śmieszy mnie coś takiego. Wydaje Ci się, że nie prosisz o pieniądze, a w realu zupełnie inaczej jest.
        • twoj_aniol_stroz Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:15
          Autorka nie myśli, że zeszyty rosną na drzewach, ale prosi by kupić owe zeszyty a nie dawać jej pieniądze do ręki. Po to jest ta uwaga, że nie chce pieniędzy by nikt nie posądził jej o to, że zamiast na zeszyty czy podręczniki to wyda na alkohol. Daruj sobie te drwiny o zeszytach rosnących na drzewach... Jeśli pomagasz ludziom to doskonale wiesz, że aby mieć pewność, że kasa pójdzie na to na co powinna to lepiej jest samemu zrobić zakupy niż dawać pieniądze. Doskonale tę zasadę znają ci co takie zakupy ludziom ubogim robią i stąd prośba o konkretną rzeczową pomoc a nie pieniądze. Teraz jaśniej?
          • aurinko Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:31
            twoj_aniol_stroz napisała:

Jeśli poma
            > gasz ludziom to doskonale wiesz, że aby mieć pewność, że kasa pójdzie na to na
            > co powinna to lepiej jest samemu zrobić zakupy niż dawać pieniądze.

Rzeczywiście masz wtedy pewność?
            • fituq Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:38
              nigdy nie ma pewności, chyba że kogos zna się osobiście i widzi co się dzieje u niego w domu i co on sobą reprezentuje.

moja sąsiadka tak "pomaga" znajomemu. nie daje mu pieniędzy ale gotuje obiady, czasem zapłaci za prąd. czuje się tą dobrą bo przeciez mu kasy na wodę nie daje. nie zauważa, że dzięki temu że ona mu daje jeść za darmo - on może całą gotówkę z zasiłków beztrosko przepijać.

• twoj_aniol_stroz Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 15:34
                Ona nie czuje się dobrą, ale jest dobrym człowiekiem, bo dzięki niej facet je raz dziennie posiłek. On na 100% nie ugotuje sobie obiadu, przepije wszystko niezależnie od tego, czy ona go nakarmi, czy też nie.
                • fituq Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 15:53
                  a właśnie że nie. to DZIĘKI NIEJ facet nie podejmie leczenia ani nie zerwie z nałogiem i trwając tak przez lata stoczy się na samo dno, gdy juz bedzie tak zapijaczony, że nizdolny do żadnych zmian.
                  to DZIĘKI OSOBOM KTÓRE DAJĄ KASĘ ŻEBRAJACYM CYGANKOM Z DZIEĆMI - te dzieci sa wykorzystywane do żebractwa. itd itp.
                  • twoj_aniol_stroz Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 16:09
                    A skąd wiesz, czy on już nie jest na tym etapie, że nie ma dla niego ratunku?
                    A co dawania pieniędzy: zawsze i wszędzie powtarzam, że tego robić nie wolno! Nic na ten temat nie napisałam, więc mi nie dopisuj czegoś czego nie powiedziałam.
                    • fituq Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 18:59
                      bo takie "życzliwe" osoby co to dają rybę zamiast wędkę tylko przyczyniają się do rozwoju i utwierdzenia patologii. kiedyś bezmyślnie zaczęły dawać - zamiast faktycznie pomagać.
                      bo "dać" wcale nie zawsze znaczy "pomóc".

a gdzie ja piszę, że taka cyganka żebrająca z dziećmi to tylko kasę chce? niejeden da kasę dla świętego spokoju. a ona chodzi i prosi by jej dać jedzenie i dzieci przed siebie wypycha ze głodne. dać, a nie skredytować a ona to odpracuje w inny sposób, choćby grządki plewiąc. albo dać naczynia, porządną patelnię "żeby miała w czym biedna dzieciom ugotować" , niejeden dobre naczynia da, a na drugi dzień będą sprzedane na pchlim targu i zmienione na gotówkę.
                      • twoj_aniol_stroz Re: POMOC BŁAGAM 29.08.13, 08:46
                        Pomocą ludziom ubogim zajmuję się od wielu lat i powiem tak: świat nie jest czarno-biały. By wyciągnąć człowieka z żebractwa i bezdomności najpierw trzeba zaspokoić jego podstawowe potrzeby, czyli głód i zimno. Dopiero potem można pracować z delikwentem nad zmianą życia. Tylko, że ta praca raczej nie przynosi spektakularnych efektów, bo wbrew pozorom bezdomność nie polega na niechęci do pracy i braku mieszkania. I nie mówię tu o Cyganach, bo to jest kompletnie inny temat.
                  • easyblue Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 18:57
                    > DZIĘKI NIEJ facet nie podejmie leczenia ani nie zerwie z n
                    > ałogiem i trwając tak przez lata stoczy się na samo dno, gdy juz bedzie tak zap
                    > ijaczony, że nizdolny do żadnych zmian.
                    Jeszcze nie poznałam alkoholika, dla którego brak ciepłego posiłku równałby się podjęciu decyzji o leczeniubig_grinbig_grinbig_grin
                    Powodzenia z bujną wyobraźnią.
                    • claudel6 Re: POMOC BŁAGAM 30.08.13, 22:15
                      prędzej zdechnie z głodu
            • twoj_aniol_stroz Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 15:30
              A co, Twoim zdaniem, taka osoba zrobi z zakupami?
              • aurinko Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 15:45
                twoj_aniol_stroz napisała:

> A co, Twoim zdaniem, taka osoba zrobi z zakupami?

Różne rzeczy można zrobić z zakupami, tak samo jak z używaną odzieżą czy zabawkami, widziałam osobiście nie raz i nie dwa.

Nie uzyskałam odpowiedzi, co z tą pewnością?
                • twoj_aniol_stroz Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 16:11
                  No oczywiście, że mam pewność, że osoba, której robię zakupy zużyje je właściwie, bo odsprzedanie kilograma mięsa mielonego jest raczej niemożliwe. Podobnie z ziemniakami, czy włoszczyzną i kurczakiem smile
                  • aurinko Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 16:24
                    W przeciwieństwie do chemii, słodyczy dla dzieci, kawy, herbaty, kakao itd.
                    Ale fajnie, że masz pewność, cieszy mnie to, naprawdę.
      • irena-maria0 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:51
        nie jestem agresywna ,nie rozumiem tylko podejscia i wulgarnych komentarzy,przepraszam ze osmielilam sie napisac zglosilam juz do wykasowania moj post .Tylko poprosilam ale widac wiecej agresji jest w czytajacych niz we mnie jestem dumna i nie zaluje ze mam tyle dzieci maice racje cos wymysle ..musze..niz prosic kogos kto mi kaze kupowac prezerwatywe ..zal
        • triss_merigold6 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 13:54
          A cóż jest uwłaczającego w sugestii żeby zadbać o antykoncepcję przy takiej liczbie dzieci, których nie potraficie wspólnie z ich ojcem/ojcami utrzymać?
          • sinusoidaa Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:05
            Jeśli pytasz o takie rzeczy, to znaczy, ze poziom twojego taktu sięgnął kałuży.
            Jestem zażenowana odpowiedziami. Po prostu oczom nie wierzę.
            Nie wiem, moze autorka wątku pisze prawdę, moze nie. jeśli nie wierzę, nie chcę/nie potrafię pomóc-nie odzywam sie. Jesli wiem o czymś, co moze pomóc-mówię. A dawanie rad o stosowaniu antykoncepcji, oskarżanie o żebractwo to dla mnie skrajne prostactwo.
            W tym przypadku, emamusie idealne, znalazłyście "świeżą krew", nieświadomą, do czego jesteście zdolne, rzuciłyście się jak hieny.
            Czy któraś wzięła pod uwagę możliwośc, że jednak autorka mówi prawdę i czuje się upokorzona samym faktem proszenia o pomoc? Ależ skąd, każda idealna ematka ma szklaną kulę, z której wyczytała, ze autorka wątku to pospolita oszustka i wyłudzaczka.
            WSTYD, ŻENADA!!!!!
          • twoj_aniol_stroz Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:20
            A co jej da teraz zakup prezerwatyw skoro tatusia nie ma a dzieci jest już 5? Nie sądzisz, że to średnio konstruktywna rada mająca na celu jedynie wymądrzanie się i ulżenie swoim skołatanym nerwom poprzez pojeżdżenie sobie na Bogu ducha winnej kobiecie?
            • fituq Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:27
              znaczy, to nie jej "wina"(czyt.odpowiedzialność) ze ma 5 dzieci i nawet ojca dla nich nie ma a alimenty tak marne że na utrzymanie psa nie wystarczy?
              samo się tak jakos zrobilo bez jej udziału w tej sprawie?

pani jakos nie odpowiedziała ani gdzie sa ojcowie dzieci, ani dlaczego ma żałosne alimenty, ani w jakim wieku te dzieci są.
              za to pani oznajmila niedawno, ze sama ma 54 lata. No to rachunek prosty, że możliwe iż najstarsze dzieci już mogą móc na siebie zarabiać.

• twoj_aniol_stroz Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 15:28
                Ale odpowiedz mi na pytanie co konkretnie da propozycja używania prezerwatyw w sytuacji gdy tatusia nie ma.
                • fituq Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 15:49
                  a skąd wiesz czy jest czy nie ma? czy autorka cokolwiek napisala o tym? może jest 5 konkubentow lub okazjonalne znajomości i za chwile będzie nie 5 ale 8 dzieciaków.
                  (autorka dopiero później wspomniała ze ma 54 lata -zakładając ze to prawda to znowu jej dzieci już nie sa takie male i mogą myślec o dorabianiu jesli matki nie stać)
                  sadząc po tym, że ma 5 dzieci w biedzie i bez ojca - można wnioskować, że to raczej środowisko w którym się nie myśli o antykoncepcji tylko "bozia dała dzieci to i na ich wychowanie kase da"
                  oburzenie autorki na sugestie zabezpieczeń przed ciążą tez o tym świadczy.
                  więc na pewno prezerwatywy i uświadomienie potrzeby zabezpieczania się przed ciązą się przyda- bo jeśli matka tego nie umie, to i dzieci nie nauczy, i za chwilę trzeba się będzie składać jej na wnuki które nie wiadomo skad się wzięły.

• twoj_aniol_stroz Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 16:07
                    Syty głodnego nie zrozumie nigdy. Mając wybór pomiędzy: chleb a prezerwatywa zawsze zostanie wybrany chleb. Znam kobietę z 5 dzieci, która była regularnie gwałcona przez faceta. Myślisz, że w takiej sytuacji da się mu założyć gumkę? I nie pisz o konieczności odejścia od drania, bo są środowiska, gdzie odejście kobiety od przemocowca i w dodatku postawienie go przed sądem jest potężnym heroizmem okupionym często ukaraniem kobiety.
                    • fituq Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 19:04
                      no faktycznie masz świete rady na rozwiązanie problemów.
                      jak kobieta jest regularnie gwałcona w związku to jej trzeba dać na chleb. albo myśleć o założeniu gwałcicielowi prezerwatywy.
                      takie myślenie właśnie utrwala patologię.
                      zamiast skoordynowanie wyciągnąć kobietę wszelkimi sposobami z bagna chorego związku, i uniemożliwić dalsze płodzenie dzieci i wychowywanie ich w przemocy - to będziesz, mając wiedzę o gwałtach, patrzeć na to i dawać kolejnym dzieciom na zeszyty do szkoły. i to nazywasz "wspieraniem"??? wspieraniem tej kobiety?? wspieraniem tych dzieci??
                      to jest milczący współudział w jej gwałceniu i w przyczynianie się do chorób emocjonalnych jej dzieci. gratulacje!
                      • twoj_aniol_stroz Re: POMOC BŁAGAM 29.08.13, 08:57
                        Hm, gdzie napisałam, że patrzę na kobietę regularnie gwałconą i daję jej na chleb?
                        Przykład z życia: do dsm trafia kobieta z 5 dzieci. Uciekła od męża alkoholika, który ją gwałcił. I właśnie w przypadku tej kobiety też usłyszałam rewelacyjną radę, że trzeba było używać prezerwatyw to by tyle bachorów nie miała. Więc pytam jak konkretnie ona miała tę prezerwatywę chłopu założyć?
                        Kolejny przykład z dsm. Kobieta z bliźniakami. Będąc w ciąży kobieta została pobita przez męża. Była twarda i wyedukowana. Poszła do prokuratury i dzięki temu, że ciąża była bliźniacza pan wylądował za kratkami. Obraziła się na nią cała jego rodzina i jej też, bo wstyd przynosi. Miasteczko omijało ją szerokim łukiem, jak trędowatą. Była dzielna, urodziła dzieci i kiedy wracała ze szpitala została napadnięta przez kumpli męża, którzy ją zgwałcili by miała nauczkę, że męża nie wsadza się za kratki. Policja w jej miasteczku nie przyjęła zgłoszenia o gwałcie, bo w zasadzie to kumple mieli rację. Oczywiście dziewczyna wyjechała do dsm, doprowadziła do skazania gwałcicieli i policjantów, ale czy to jej wymaże wspomnienia i traumę?
                        To są realia życia i dlatego pisałam, że ofiara alkoholika przemocowca wcale nie ma łatwo w uwolnieniu się od niego i w takiej sytuacji radzenie przez internet, żeby używał facet prezerwatyw można o kant tyłka potłuc.
          • mgla_jedwabna Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:53
            Uwłaczające jest pouczanie ludzi, gdy już na to za późno, w odpowiedzi na prośbę o pomoc.

Co chcesz przez to osiągnąć? Poczuć się lepiej, bo sama podejmujesz mądrzejsze decyzje? Bo autorka wątku dzieciom pouczeń zamiast podręczników w plecaki 2 września nie wetknie.

Teksty w rodzaju "dzięki naszym uwagom pani nie zrobi sobie 6-go dziecka" można zwinąć w rulonik i wsadzić... w pojemnik na śmieci segregowane. NIKT nie dostosuje się do pouczeń, choćby były najsłuszniejsze, jesli wygłoszone zostały nie z troski o pouczanego, a dla złośliwej satysfakcji pouczającego.

Zawsze jeszcze można podejść do tego tak: dzieci nie są winne, że ich rodzice nierozsądnie powołali je na świat. I to dzieciom ostatecznie się pomaga, nie rodzicom.
            • twoj_aniol_stroz Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 15:36
              10/10 smile
            • bj32 Re: POMOC BŁAGAM 02.09.13, 14:00
              Bardziej uwłaczające, niż dramatyzowanie na ematce, że dzieci w akcji dostają nowe wyprawki i plecaki?
              "Zawsze jeszcze można podejść do tego tak: dzieci nie są winne, że ich rodzice nierozsądnie powołali je na świat. I to dzieciom ostatecznie się pomaga, nie rodzicom."
              I to sobie napisz wołami na ścianie i wbij do głowy. Może wtedy nie będziesz pisała idiotyzmów o akcjach.
      • marcela16 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:25
        aurinko napisała:

> Dostajesz zasiłek rodzinny 700zł i alimenty 410zł na pięcioro dzieci? We wrześn
        > iu na każde dziecko szkolne dostaniesz dodatkowe 100zł czyli dojdzie na przybor
        > y szkolne 500zł. Złóż pozew o podwyższenie alimentów, nie rozumiem, jak to możl
        > iwe żebyś dostała na 5 dzieci tylko 410zł? Postaraj się do sfinansowanie obiadó
        > w w szkole (załatwiasz w mopsie).
        > Ja rozumiem, że o kasę nie prosisz, ale zeszyty i inne rzeczy nie rosną na drze
        > wach, trzeba na nie wydać pieniądze i jeszcze zapłacić przesyłkę (wcale nie tan
        > ią). Więc może nie szarżuj z wymądrzaniem się, że ktoś tu niby młody i życia ni
        > e zna, bo nie wiesz kto po drugiej stronie siedzi, a agresywną postawą zrażasz
        > do siebie ludzi.
        >
        >
        >
        >
        > jako samotna matka tez musi dostawac ok 400 zł, plus zasiłki na dziecko po 80-120 na każde
        >
    • sinusoidaa dofinansowanie do podręczników-Wyprawka 2013 28.08.13, 13:47
      irena-maria0, przeczytaj koniecznie:
      edu.info.pl/Wyprawka_szkolna_2013
      Nie przekrocz terminu składania wniosku.
      Pozdrawiam
      • oteczka Re: dofinansowanie do podręczników-Wyprawka 2013 28.08.13, 13:58
        Napisz koniecznie na Forum Pomocne udokumentuj swoją sytuację ,napisz w jakim wieku są dzieci i niestety nie rzucaj się jak wesz nikt ci na gębę nic nie da to jedno a drugie niestety jak nie stać cię było na tyle dzieci to trzeba się zabezpieczać .
        • aurinko Re: dofinansowanie do podręczników-Wyprawka 2013 28.08.13, 14:05
          Oteczko, no proszę Cię... Na Pomocne nie ma po co iść, chyba, żeby poczytać za chwilę jak jeszcze więcej osób po niej pojeździ i to w mniej wyrafinowany sposób niż tutaj.
    • psiamama6 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:05
      Proszę napisać do mnie na maila gazetowego, chętnie Pani pomogę. Pozdrawiam.
      • irena-maria0 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:08
        napisze wieczorem ,pedze do dentysty z dwojka blizniaczek ale prosze przyjac od serca tak na szybko DZIEKUJE
      • irena-maria0 Re: POMOC BŁAGAM 03.09.13, 16:39
        droga psiamamo6 wracaja @ wysyłane do Ciebie,nie wiem z jakiej przyczyny...
        • zuzann-a Re: POMOC BŁAGAM 04.09.13, 10:42
          Irena czy otrzymujesz lub otrzymywałaś pomoc z innych for lub portali?
    • asia06 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:10
      Podaj listę podręczników dla jednego dziecka. Kupię i wyślę na Twój adres.

W jakim wieku są dzieci?
    • zolla78 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 14:13
      A skąd jesteś, w jakim wieku dzieci? Dlaczego tak niskie alimenty. Są teraz gdzieniegdzie takie biura pomocy obywatelskiej, tam mogą pomóc z pozwem o podwyższenie alimentów lub wnioskiem do FA.
      • sabina211 Re: POMOC BŁAGAM 28.08.13, 15:49
        Dołożę się do pomocy. Proszę o info na gazetowego.
    • madziulec Realnie... 28.08.13, 16:19
      Potrzeba:
      - 5 kompletów podręczników (sorki, kupowałam do klasy III i kosztuje to ponad 200 zł, wiem, że do klas starszych potrafi koło 400 - czyli co? średnio 300 x 5 = 1500 zł)
      - wyprawka - ja średnio wydaje ok. 60-70 zł (nie licze piórnika, plecaka itp., same tylko zeszyty do II klasy SP i jakieś tam pomoce plastyczne, więc trzeba policzyć nieco więcej, czyli jakieś 100x5 = 500)
      plecaki i piórniki - nie iwem jakie są ceny, bo to zależy od tego co kto chce (widziałam wypasy piórniki za 153 zł z wyposażeniem i plecaki za 400 zł na kółeczkach)

Ale licząc same tylko książki i podstawową wyprawkę to 1500+ 500 to jakies 2000 zł.
      SPoro.
      Jedna osoba nie wydoli.

I 28 sierpnia prosić to nieco późno.
      • hania3gwiazdki Re: Realnie... 28.08.13, 18:14
        Jeśli sytuacja zostanie udokumentowana , zakupię te 2 plecaki i jakieś przybory szkolne dla dzieciaków.
        Niepokoi mnie trochę,że nie odpowiedziałaś na ŻADNE konkretne pytanie ... a tu niestety takie są reguły. Ja też mam taki kaprys,ze lubie wiedzieć komu pomagam i czy moja pomoc nie pójdzie na marne smile
        • oteczka Re: Realnie... 28.08.13, 18:25
          Ok jak pisałam wcześniej jak sytuacja będzie udokumentowana ,to też oferuję piórnik ,jakieś przybory i ewentualnie ubrania no ale najpierw trzeba znać rozmiar i wiek dzieci .
          • madziulec Re: Realnie... 28.08.13, 18:34
            A podręczniki???
            Ja przyznam, że nie chcę się wtrącac, jestem w czarnej d... nie mam jak pomóc, ale to kosmiczna kwota, by zapłacic na raz. Może kupować etapami? Tylko ja wiem, że nie oddaja (refundują) tak zaraz drugiego dnia...
            • easyblue Re: Realnie... 28.08.13, 19:04
              Skoro potrzebuje paragonów, to ktoś z jej okolicy (gdyby taki się znalazł) mógłby dopilnować kupna podręczników i zwrotu kasy za nie. Wtedy zakup podręczników byłby na kredyt, pozostały by zeszyty, przybory i tornistry.
              • h.a.p.p.y Ale ten jej wiek 28.08.13, 19:19
                Nie dziwi was troszke? 54 lata 5 dzieci powiedzmy zaczęła mając 25 lat to i tak dziecko najstarsze powinno mieć 30 lat chyba chyba że zaczeła płodzic po 40 roku ale wierzyć się w to nie chce.
                Majasc 54 lata powinna dawno mieć dzieci pełnoletnie całą 5
                • fituq Re: Ale ten jej wiek 28.08.13, 19:27
                  nawet jak zaczęła rodzić w wieku 35 lat to najstarsze dziecko może już iść do pracy jesli ani matki ani ojca na utrzymywanie nie stać.
                  i nie bardzo wiem jakich książek chce dla ok 20latków??
                  • mala-wiedzma Re: Ale ten jej wiek 28.08.13, 21:05
                    chyba przeoczyłam, gdzie jest napisane, że autorka ma 54 lata?

teraz kwestia czy sytuacja zostanie udokumentowana i dokłądniej wyjaśniona sprawa. jeśli tak to będę mogła coś dopomóc.
                  • chynia Re: Ale ten jej wiek 28.08.13, 21:38
                    20 latek może być w ostatniej klasie technikum. Jak pierwsze dziecko urodziła w wieku 40lat i potem 2x bliźniaki to najstarsze ma 14. Znam wiele par, które długo nie miały dzieci i np się leczyli. Po leczeniu posypały się bliźniaki i ok 50latki mają dzieci w wieku szkolnym. Ani mnie to dziwi , ani gorszy.
                    Ireno -napisz do mnie na priv w jakim wieku są dzieci. Może miarę swoich możliwości będę mogła jakoś pomóc.
                    • payuta Re: Uprzejmie prosze... 28.08.13, 22:55
                      ....o zaprzestanie wycieczek i podjazdow.Jesli Irena_maria jest nadal zainteresowana pomoca,to odpowie na :forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,127121701,jesli_oczekujesz_pomocy_przeczytaj.html
                      I wysle potrzebne dokumenty:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,131712213,Niezbedne_dokumenty_.html
                      Mysle,ze juz byloby tyle w temacie.
                    • irena-maria0 Re: Ale ten jej wiek 28.08.13, 23:59
                      droga chryniu,napisałabym lecz nie wiem gdzie moge znalezc priv? jutro pojde po stosowne zaswiadczenia do mopsu i przesle skan
                      • chynia adres 29.08.13, 09:08
                        Napisz na adres chynia@gazeta.pl
            • oteczka Re: Realnie... 29.08.13, 06:59
              Chyba nie ma co się martwić o 5 kompletów studentka to może sobie raczej zarobić na swoje potrzeby.
      • atom211 Re: Realnie... 29.08.13, 12:17
        > plecaki i piórniki - nie iwem jakie są ceny, bo to zależy od tego co kto chce (
        > widziałam wypasy piórniki za 153 zł z wyposażeniem i plecaki za 400 zł na kółec
        > zkach)

W biedronce piórniki z wyposażeniem kosztują 16.99 wink i na cały rok szkolny oblecą ...

Plecak można dorwać już za 30-40 zł ... są też takie za 10 zł ... ale to na tydzień użytkowania ...

• madziulec Re: Realnie... 29.08.13, 19:32
          Nie wiem, nie kupuje w Biedronce rzeczy do szkoły.

Ojciec mojego dziecka kupuił jakis porządny piórnik, właśnie z nami idzie do III klasy.
          Przy czym niestety wydał równiez cos koło 200 na plecak i nawet roku nie wytrzymał, więc uważam, że reguły nie ma.
          • renata.36 Re: Realnie... 29.08.13, 20:07
            Mój synek "obskoczył" 2 lata zerówki w tornistrze za 35 złotych.teraz ten tornister dostał od nas inny chłopczyk i mysle,że jeszcze ze 2 sezony obleci.
            A my mamy plecak używany w b.dobrym stanie i nie "posiadamy"z tego powodu zadnych kompleksów.
            • madziulec Re: Realnie... 29.08.13, 20:29
              Tu nie chodzi o kompleksy.

Książek do klas I-III nie da się używanych kupić.
              Część rzeczy z tzw. wyprawki da się używane mieć, część nie.

Nadal nie ma sytuacji potwierdzonej, nadal brak odpowiedzi.
              Nie wiem, może ktos wie co i jak, wie jaki epodręczniki. Jutro jak by nie patrzeć piątek, a poczatek roku w poniedziałek, chyba że ja mam jakies przestarzałe dane.
              • nowi-jka Re: Realnie... 30.08.13, 10:07
                2 wrzesnai tak zaraz tych podreczników nie potzreba przeciez
    • aurinko UWAGA 28.08.13, 22:58
      Zwróćcie uwagę, że autorka wątku napisała na e-mamie, a nie na pomocnych. Wątek został przeniesiony przez moderację, więc w razie czego nie najeżdżajcie, że jeszcze dokumentów nie dostarczyła ani nic, bo może nawet w pierwszej chwili nie zauważyć, że wątek tu trafił.
      • julka-4 Re: UWAGA 28.08.13, 23:01
        Ale autorka po 13 napisała w wątku na szpilce.Znaczy skopiowała raczej to co tu.Nawet nie zadała sobie trudu tego wątku ze szpilki przeczytać do końca.
        • payuta Re: Prosba o pomoc -autor irena_maria0 28.08.13, 23:15
          Autor: irena-maria0 28.08.13, 13:19

Pozdrawiam wszystkie mamusie i te co maja sie dobrze ,jak rowniez te ,ktore jak ja borykaja sie z klopotami i dziecmi.
          Pisze ,poniewaz nie wiem gdzie sie udac,co robic ...
          Potrzebuje pomocy i to bardzo duzej.Mam 5 dzieciakow ktore ida do szkoły/klasy rozne/,nie mam podrecznikow ,brakuje mi przyborow szkolnych 2 plecakow odziezy dla dzieci.Zasilek rodzinny 700zl alimenty 410 zl zasilek z mops nie pobieram po prostu daje pisemne zlecenie aby przelany został do Zakl.Energ. na rachunki.Pracowałam w Tesco -niestety juz nie pracuje jak wiele osob,umowy ;smieciowe;wygasły a ja nie jestem w stanie utrzymac rodziny.Nie mam za co kupic podrecznikow,pisałam do Caritasu-bez odzewu byłam w kosciele siostra z org.charytatywnej kupila mi pare zeszytow i przyborow i podrecznikow lecz wszystko to kropla w morzu potrzeb.Ha ha zeby bylo ironicznie napisalam nawet do burmistrza ale tez bez odzewu poki co.I tak mysle sobie -grozi mi odciecie doplywu energii gdyz mops niewiele przelewa i to co drugi miesiac wyrownanie do rachunku spore ,w P.C.K nie ma ani odziezy ani zywnosci nic,dzieci placza bo nie chca pojsc do szkoly bez ksiazek ja szukam pracy bezskutecznie-stoje nad przepascia nie umiem sie cofnac.Glupie mysli chodza mi po glowie ze jak popelnie samobojstwo to moze ktos wreszcie dostrzeze przez co ja przechodze? nie uzalam sie nad soba bo majac dzieci i to zdolne i jak czytam rozne fora to praktycznie nie mam takich klopotow jak niektore mamusie- to ciesze sie z tej gromadki co mam.Bieda w ktorej przyszlo nam zyc obecnie nie pozwala jednak myslec logicznie wrecz odwroynie.Stad moje pisanie moze KTOS NAM POMOC? NIE CHCEMY PIENIEDZY!! prosze tylko o zakup podrecznikow dla dzieci troche przyborow ,odziezy uzywanej dla dzieciakow butow itp . Jezeli zabrzmi to jakos wyniosle to bardzo przepraszam ,nie chce nikogo razic wrecz przeciwnie po prostu błagam o pomoc.Nie chce rowniez nikogo naciagnac dlatego prosze o zakup .Drogie mamy tatusiowie kochani rodzice jezeli mozecie okazac troche serca dla mojej rodziny to błagam o to,wiem ze czasy sa jakie sa i wielu z was jest trudno,lecz moze znajda sie jakies anioły ktore w jakikolwiek sposob beda mogly pomoc.Nie chce sie uzalac wiecej nad soba dlaczego tak jest ze jedni maja wiele drudzy nic,wiem ze dopoki sie pracuje jest sie kims ,w momencie utrary pracy nawet dorywczej jestem marginesem przykre ale prawdziwe.Wybaczcie jezeli urazilam kogos nie taki byl moj zamysł...zycze milego dnia i raz jeszcze pozdrawia

P.S
          Jakie sa dokumenty potrzebne aby uwiarygodnic swa sytuacje?
          • payuta Potrzebne dokumenty 28.08.13, 23:18
            By :bj32

Decyzje o:
            - rodzinnym;
            - celówkach;
            - dofinansowaniach do obiadów;
            - dodatek mieszkaniowy;
            - stypendiach szkolnych.
            Przy niepełnosprawności:
            - zasiłku, ew. świadczeniu pielęgnacyjnym;
            - rehabilitacyjnym;.
            Przy samotnym ojcostwie/macierzyństwie:
            - alimenty;
            - dokumenty z FA [dodatek dla samotnych rodziców, alimenty wypłacane przez FA, jeśli nie są spłacane przez ojca/matkę].

Dokumenty zbędne:
            - dowód osobisty;
            - skrócone akty urodzenia;
            - rachunki za czynsz, prąd, gaz;
            - paragony fiskalne.

W poszczególnych przypadkach forumowiczki będą prosić o dosłanie innych dokumentów.

Wszystko to wysylamy na adres : bj32@gazeta.pl
          • irena-maria0 Re: Prosba o pomoc -autor irena_maria0 29.08.13, 00:07
            aa,juz rozumiem ,przyznam ze pomimo klopotow rozbawiła mnie ta sytuacja.Wpierw napisałam na innym forum ale dostałam odpowiedz abym te prosbe napisała na e-mamach wiec to uczyniłam skopiowałam i wkleiłam z dopiskiem o dokumentach .Jutro udam sie po stosowne zaswiadczenia i przedłoze zainteresowanym osoba skan i wyjasnie moja sytuacje oraz w jakim wieku sa dzieci w kazdym razie najstarsze jeszcze studiuje a najmłodsze pojda do 2 klasy.
        • easyblue Re: UWAGA 28.08.13, 23:19
          Wiesz, ja także wiele razy "nie zadawałam sobie trudu" przeczytania tego czy tamtego, czego ktoś ode mnie oczekiwał. Nikt mnie jeszcze z tego powodu nie potraktował jak idiotki/naciągaczki czy co tam jeszcze. Za na kogoś, kto nie doczytał czy nie zdążył napisać, tudzież moze nie zrozumiał o co chodzi z papierami ochoczo plujecie ile wlezie. Mdło się robi.
          Już nawet nie o wiedzę psychologiczną chodzi, ale o zwykła kulturę.
          • julka-4 Re: UWAGA 28.08.13, 23:46
            A w którym miejscu pluję na autorkę wątku?Napisałam tylko żeby odpowiedziała na pytania ze szpilki.Jeśli wątek znalazła bo skopiowała do niego to co tu napisała,jako potrzebująca powinna zadać sobie to minimum trudu i przeczytać go do końca ,a nie tylko kopiuj,wklej.
            • easyblue Re: UWAGA 28.08.13, 23:56
              Dziś założyła wątek - i nie na pomocnych. I może zwyczajnie dziś nie ma czasu by wszystko opisać. Trochę rozsądku i zrozumienia by się przydało tym bardziej, że jak ktoś nie musi myślec jak zwiąże koniec z końcem to nie zrozumie, jak z sił odziera brak kasy. Zanim zaczniesz ferować wyroki na podstawie kilku wpisów albo i ich braku wypij szklankę wody i zamknij przeglądarkę. A na forum wejdź za 2 dni i wtedy Twój ogląd powinien być szerszy, a zdanie bardziej obiektywne.
              • payuta Re: UWAGA 29.08.13, 00:02
                Easyblue,przestan sie czepiac Julki.Ona jako jedna z niewielu,probuje irenie_mari wytlumaczyc o co w tym forum chodzi.
              • julka-4 Re: UWAGA 29.08.13, 00:09
                Ok dziś założyła ,ale od początku już na emamie wątek ze szpilki był linkowany.Do tego kilkakrotnie była pytana co z ojcem dzieci i dlaczego ma tak niskie alimenty.Odpisywała na zaczepki ematek kilkanaście razy (więc czas chyba miała)ale ani razu na konkretne pytania.
                • irena-maria0 Re: UWAGA 29.08.13, 00:30
                  witaj Julka jestem czytam dopiero wszystkie wypowiedzi ;jak leci; co chciałabys wiedziec konkretnie napisz i to tak dla mnie pytanie dlatego ze cie to ciekawi czy dlatego ze chcesz pomoc takiej osobie jak ja? po przeczytaniu tego wszystkiego zastanawiam sie czy warto?w przeciagu kilku godzin poczułam sie jak jakis margines,choc nie pije i nie pale dzieci nie chodza glodne ja tak sa skromne lecz czyste nie mam kuratora ani jakiejs tam pomocy pedagogicznej ze szkoly czy innej poradni,najstarsza konczy studia mlodszy syn dostał sie go gimnazjum sportwego jeszcze mlodsza gra na skrzypcach jeszcze mlodzsza procz wpisow do zlotej ksiegi w szkole zgarnia wszelkie nagrody za konkursy wymieniac moge duzooooo,ale to nie o to chodzi.Ojcie dzieci zyje nie czujemy sie dzieciorobami jak nas osadzono wiec dlaczego mamy tyle dzieci? odpowiedz prosta -tak miało byc-prezerwtywy uzuwałam tabletek tez chociaz na ironie to własnie przy pigułkach była ciaza mnoga w polaczeniu z lekami przeciw depresji wywolalo to skutek ciazy mnogiej.Nie oddałam nie zabiłam nie usunełam-dlaczego wiec teraz prosze?bo je kocham ,od mniej wiecej poltora roku mam trudna sytuacje ,raz lepiej raz gorzej teraz jest gorzej.Ale tak łatwo przychodzi ocenianie drugiego człowieka,wysmiewanie i szydzenie,moze i nie doczytałam wielu rzeczy moze cos skopiowałam nie tak jak nalezy-nie jestem biegła w necie i poruszaniu sie na forach ale to nie oznacza ze robie to celowo.Fakt pojawiam sie i znikam ,nie mam czasu ciagle siedziec przed kompem ,dzis miałam stomatologa wiec zniknełam potem pare rzeczy przeczytałam ,znow przerwa i jestem ponownie.Opisze sytuacje ,przesle skan na @ gazetowego jak radziły mi Mamy ,skoro na podstawie tak małych informacji potrafiono tak docinac to co bedzie jak pojawi sie wpis z nadmiarem info? nie ,dziekuje przyjelam do wiadomosci kto zechce nam pomoc-pomoze wtedy podam @ i potrzebne dokumenty
                  • szary-ludz Re: UWAGA 29.08.13, 02:09
                    Pani chyba nie rozumie zasady działania tego forum.
                    To na podstawie tego co Pani opisuje i weryfikacji dokumentacji jaką Pani prześle moderatorce ma Pani szansę otrzymać pomoc na PE. Dokumentację otrzymuje tylko moderatorka i na tej podstawie informuje Ona pozostałych użytkowników czy sytuacja jaką Pani opisuje jest prawdziwa i czy "kwalifikuje" się Pani do wsparcia ze strony PE. Żadne dane zawarte w tych dokumentach nie są ujawnione, tylko moderatorka ma do nich wgląd.
                    To Pani musi wykonać pierwszy ruch a nie My.
                    To Pani musi uwiarygodnić się w oczach ludzi, którzy tu pomagają a nie na odwrót.
                    Proszę przemyśleć dobrze czy jest Pani w stanie spełnić te wymagania czy nie.
                    Większość wpisów w tym wątku została skopiowana z innego forum tak więc proszę nie utożsamiać ich z działalnością PE.
                    • oteczka Re: UWAGA 29.08.13, 07:06
                      Widać nie rozumie albo udaje że nie rozumie 5 dzieci to brzmi dumnie ,ale studentka to nie dziecko tylko dorosła osoba i może sobie dorobić ,to już jest 4 sztuki,chyba autorka wątku pomyliła forum z MOPR i myśli że to ktoś da ,nie rozumie że to prywatne pieniądze osób z forum ,a podręczniki nie rosną na drzewach więc twierdzenie że nie chce pieniędzy jest do bani .
                      • irena-maria0 Re: UWAGA 29.08.13, 08:52
                        Dzien Dobry,droga Oteczko 5 najmlodszych dzieci chodzi do S,P a w zasadzie 4 bo jeden ukonczył idzie do gimnazjum nie licze studentki bo tak sie sklada ze sama dorywczymi pracami na te studia zarabia wiec zostaje mi 5 tak naprawde uczacych sie.Prosliam o pomoc w zakupie podrecznikow ,zeby bylo wiarygodne ze sa potrzebne,proszac o pieniadze obce osoby moglabym je spozytkowac na inne cele ,wiec dlatego tak napisałam.Przykre ,ze osadzasz mnie iz jestem do bani,to dowodzi tylko jak ludzie potrfia wystawic negatywna ocene nie znajac drugiego czlowieka i drwic z niego.Napisze do moderatora na @ gazetowy moja sytuacje ,przedstawie dokumenty odpowiem na te pytanie ,na ktore nie udzieliłam info,jezeli uzna za stosowne -wystawi @ mojego.Poki co oceniajcie mnie zle i balej drwijcie tylko pamietajcie ze drugi czlowiek taz ma uczucia i duzo go moze kosztowac ; spowiadanie ; sie z takich rzeczy na forum,Pozdrawiam
                        • fituq Re: UWAGA 29.08.13, 10:56
                          Nie odpowiedziałaś na żadne pytania odnośnie wieku dzieci, ani co z ich ojcem/ojcami, dlaczego nie masz większych alimentów.
                          Twierdzisz, że masz 54 lata, 5 dzieci w szkole podstawowej? i najstarszą dorosłą studentkę pracującą tylko dorywczo. Sorry, ale jak sytuacja jest trudna to w pierwszej kolejności rodzina ma pomagać. Córka może pracować na caly etat a studia konczyć zaocznie. Ona pomoże teraz Tobie a Ty się kiedyś zrewanżujesz opieką nad jej dziecmi.
                          Wiele dzieci rezygnuje ze studiów dziennych gdy rodzina nie ma dobrych finansów.
                          Co z ojcem dzieci, dlaczego się do niego nie zwrócisz, do jego rodziny, rodziców, rodzeństwa. Powinnaś tam zrobić dym, że krewniaków olewają, pograć na ich sumieniach, zmotywować do zainteresowania rodziną.
                          Wiele rzeczy zapewne możesz zrobić na swoim terenie. Bo najłatwiej dostać pomoc od anonimowych ludzi (kto wie, czy nie w gorszej sytuacji) a na swoim podwórku nie zmieniac nic.
                        • oteczka Re: UWAGA 29.08.13, 11:26
                          umiesz czytać to co napisane ,chyba twierdzenie do bani a nie ty do bani to różnica ,przeczytałaś i co dalej nie podałaś żadnych konkretnych informacji wiesz dziecko w szkole podstawowej to i roz 128 i 158 oferowałam że mogę ci przesłać parę rzeczy ale odpisz a studentka to może pracować i tobie pomagać a nie liczyć na ciebie mój syn pracuje od 3 lat i studia są a ja grosza nie wydałam na niego jeszcze mnie dołoży , i a wcale nie musi pracować ale chce i jeszcze jedno jakbym ja prosiła o pomoc to bym opisała wszystko co możliwe i stuliła uszy znasz powiedzenie pokorne ciele dwie matki ssie ?
                  • mala-wiedzma Re: UWAGA 29.08.13, 08:03
                    ja a tym frum jestem na razie obserwatorką, ale sytuacja przedstawia się w ten sposób, że opisujesz w wątku swoją sytuację, tzn ile dzieci, jaki wiek, jakie rozmiary ubrań (jeśli te sa potrzebne), co jest im potrzebne do szkoły, o co prosisz itd. ponadto szalenie ważne jest opisanie dlaczego jesteście w potrzebie, tzn. dlaczego masz tak niskie alimenty i skąd one pochodzą, czy szukasz pracy itd. swoją sytuację potwierdzasz wysyłając dokumenty do moderatorki forum (maila znajdziesz w przyszpilonych wątkach na górze). Moderatorka na forum napisze tylko coś w stylu, że sytuacja jest potwierdzona dokumentami, na pewno nie wklei tu tych dokumentów do wglądu ogólnego. jeśli Twoja sytuacja będzie wyglądała na wiarygodną i udowodnisz, że trudna sytuacja nie jest z waszej winy znajdą się zapewne osoby, które Ci pomogą. Pomoc zapewne będzie nie tylko rzeczowa, ale też w postaci porad co możesz (a nawet powinnaś) zrobić, by poprawić swoją sytuację finansową (tzn jak zwiększyć alimenty dla dzieci, gdzie możesz w swoim regionie znaleźć pomoc itd).

Musisz zrozumieć jedno. Pomoc z tego forum wywodzi się od prywatnych ludzi, nierzadko też w nieciekawej sytuacji finansowej. i dziewczyny, które oferują, ze kupią dzieciakom coś chcą mieć to minimum pewności, że pomoc idzie do kogoś, kto tego naprawdę potrzebuje a nie do jakiejś naciągaczki. Nie raz i nie dwa tu były całkiem niefajne przypadki, że ktoś, coś dostał a potem sie okazało, ze był to zwykły naciągacz. Wiec nie dziw się nieufności. Sama byś nie chciała wtopić swojej kasy w "nieroba".

Przede wszystkim musisz szczerze w tym wątku odpowiadać na pytania. Padły już pytania Ile tych dzieci, w jakim wieku, czy starsze coś dorabiają (student już raczej może podjąć prace i nieco odciążyć matkę). Generalnie musisz być szczera i nie unosić się, że masz odpowiadać na pytania. Jak już wspominałam, nikt nie wyśle Ci rzeczy kupionych za swoje ciężko zarobione pieniądze "na gębę".
                    • irena-maria0 Re: UWAGA 29.08.13, 08:56
                      Dziekuje mała-wiedzmo,napisałam i udziele info tylko to tak boli ze od razu przekreslaja czlowieka,a wystarczyl taki wpis jak twoj na poczatku.Dziekuje
                      • mala-wiedzma Re: UWAGA 29.08.13, 09:01
                        na złym forum napisałaś na początku. bardziej zwracaj uwagę teraz na to, co odpisują Ci na tym forum, jakie pytania zadają i SZCZERZE na nie odpowiadaj. spokojnie, bez nerwów, bo to Ci nie pomoże.
                      • mala-wiedzma irena - maria napisz do mnie 29.08.13, 09:22
                        na maila gazetowego, ok?
                      • atom211 Kilka linków ... 29.08.13, 11:14
                        patronatnadrodzina.pl/
                        www.gloswielkopolski.pl/artykul/801939,rodziny-wielodzietne-karta-duzej-rodziny-sprawdz-czy-ci-sie-nalezy,id,t.html?cookie=1#czytaj_dalej - ta KARTA dotyczy mieszkańców Poznania - Ty skąd jesteś? Może w Twoim mieście też jest coś takiego ...

Czy pytałaś w MOPSie o projekt "asystent rodziny" - fajnie by było gdybyś się w to zaangażowała ... www.asystentrodziny.info/strona-glowna/

www.polskatimes.pl/artykul/96371,ile-moze-zaoszczedzic-wielodzietna-rodzina,1,id,t,sa.html - tu jest bardzo ciekawy artykuł - warto przeczytać.

Otrzymujesz dotację na mieszkanie ? (wynajmujesz, czy jesteś właścicielką nieruchomości?)

A z tymi alimentami to jak jest ? 410 na każde dziecko, tak? bo aż mi się wierzyć nie chce że na całą piątkę ...

złóż papiery o podwyższenie alimentów ...

Jeżeli chodzi o podręczniki - na początku roku szkolnego leć do biblioteki szkolnej - niektóre mają w ofercie wypożyczanie używanych podręczników ... może zachacz o jakiś antykwariat - tam książki są tańsze o 50-70%. Możesz jeszcze ogłosić się w internecie że przyjmiesz takie i takie podręczniki - na takich portalach jak tablica.pl, gumtree.pl, anonse.pl ... tu w tym naszym dziale - Przyjmę / Oddam ... niekoniecznie trzeba od razu kupować nowe.

Pewnie nie muszę Ci mówić ... ale powiem tongue_out zaraz na początku września zgłoś się do pedagoga szkolnego i złóż wniosek o bezpłatne dożywianie dzieci w szkole (obiady na stołówce szkolnej).

Wszystkie Twoje maluszki są zdrowe?

Straciłaś pracę rozumiem ... dorabiaj - jako pomoc domowa, może opieka nad dzieckiem lub osobą starszą ... prace chałupnicze?... może jesteś uzdolniona plastycznie? rób jakieś kartki okolicznościowe, bransoletki i sprzedawaj w sieci. Zawsze można robić coś dorywczo zanim nie znajdzie się stałego zatrudnienia.

I jeszcze jedno ... MOPS dysponuje pomocą psychologiczną ... zgłoś się kobietko na terapię ... myśli samobójcze nie świadczą dobrze o Twoim stanie psychicznym ... i wcale nie chcę Ci dopiec ... nerwica, depresja ... choroba jak każda inna ... warto zgłosić się do specjalisty.

... a nóż widelec coś się przyda ...
                        • madziulec Wszystko pięknie 29.08.13, 11:35
                          Nie najeżdżam n aautorke postu głownego.
                          Jest mi to całkowicie obojetne ile ma dzieci i czy urodziła ostatnie dziecko np. w iweku 44 lat czy później.

Prawde mówiąc razi mnie to, że "zbiera" chętnych do pomocy, a jeśli zbierze listę chetnych i ich maile to wtedy do nich łaskawie napisze i uwiarygodni historie.
                          Od wczoraj pisze tu, głosuje i jakos nie ma czasu wysłac dokumentów, nie ma czasu krótko w punktach odpowiedzieć na pytania ze "szpilki".

Nadal nie rozumiem dlaczego 2 dni przed rozpoczeciem roku ktos budzi się, że potrzebuje podręczniki. To nieco późno.

Ale ja wiem, ja się czepiam.
                          • atom211 Re: Wszystko pięknie 29.08.13, 11:42
                            > Prawde mówiąc razi mnie to, że "zbiera" chętnych do pomocy, a jeśli zbierze lis
                            > tę chetnych i ich maile to wtedy do nich łaskawie napisze i uwiarygodni histori
                            > e.

Podejrzewam że przeanalizuje sytuację i zastosuje się do panujących tu zasad smile

> Nadal nie rozumiem dlaczego 2 dni przed rozpoczeciem roku ktos budzi się, że po
                            > trzebuje podręczniki. To nieco późno.

Może dopiero teraz wpadła na pomysł żeby poszukać pomocy na forach ... Caritas ją za przeproszeniem olał ... burmistrz też ... swoją drogą ja bym ich nachodziła tongue_out jak się stęka i stęka to na odczepnego coś rzucą ...

> Ale ja wiem, ja się czepiam.

Nie czepiasz się, drążysz ... jesteś ostrożna ... jest tylu naciągaczy ... ludzie są obrzydliwi ... wciskają ckliwe historie i szukają jeleni ...
        • irena-maria0 Re: UWAGA 29.08.13, 00:02
          co to znaczy ;napisała na szpilce;?
          • julka-4 Re: UWAGA 29.08.13, 00:06
            Irena przeczytaj ten wątek zalinkowany kilkakrotnie od początku-są tam stosowne pytania odpowiedz na nie w swoim wątku.
          • easyblue Re: UWAGA 29.08.13, 00:22
            forum.gazeta.pl/forum/f,615,Pomocne_emamy.html
            Tam, tuż nad wątkami jest niebieski tekst "rozpocznij nowy wątek". Tuż pod nim sa 3 "szpilki". Pierwsza z nich to "jeśli oczekujesz pomocy, przeczytaj". To o Twoją dpowiedź na pytania tam zawarte chodzi.
          • aniluap_w Re: UWAGA 29.08.13, 12:53
            OMG Kobieto!! udajesz czy na prawde nie rozumiesz? Opisz dokladnie swoja sytuacje, odpowiedz na pytania. Padlo tu już wiele pytań a na żadne nie odpowiedzialaś!!!!, gdzie jest ojciec albo ojcowie dzieci, czemu tylko 400 zl na 5 dzieci? w jakim wieku sa dzieci? Albo nie masz czasu albo zastanawiasz sie czy warto pisac. No ludzie!!!
    • malinowe_lody Re: POMOC BŁAGAM 29.08.13, 11:32
      Nie wiem czemu mają służyc te rady, które w tym momencie nie pomogą autorce watku. Tak łatwo jest kogoś osądzać a tak trudno spojrzeć na swoje błędy.... Poczekajmy spokojnie na dokumenty. Bj potwierdzi i wszystko będzie jasne. Autorka w którejś z odpowiedzi dostała informację co ma przesłać i komu. Na ten moment irena-maria0 może odpowie na pytania, co oprócz podręczników i wyposażenia szkolnego jest potrzebne, może jakieś ubrania, buty itp. do tego rozmiary odzieży i nr obuwia.
      Życzę wszystkim miłego dnia wink
      • abid-iasz Re: POMOC BŁAGAM 31.08.13, 21:32
        Przepraszam, że zabieram głos, ale zastanawiam się - wszak początek roku szkolnego już pojutrze. Dlaczego autorka wątku tak późno prosi o pomoc, jak te dzieciaki będą się czuły idąc do szkoły bez niezbędnego wyposażenia czy butów na zmianę? Owszem, można kupić teraz wszystko, nawet w niedzielę, ale pod warunkiem, że ma się na to środki. Jak zamierzasz autorko rozwiązać ten problem?
        • malgoska182 Re: POMOC BŁAGAM 31.08.13, 21:38
          Przepraszam, że zabieram głos, ale zastanawiam się - wszak początek roku szkoln
          > ego już pojutrze. Dlaczego autorka wątku tak późno prosi o pomoc, jak te dzieci
          > aki będą się czuły idąc do szkoły bez niezbędnego wyposażenia czy butów na zmia
          > nę? Owszem, można kupić teraz wszystko, nawet w niedzielę, ale pod warunkiem, ż
          > e ma się na to środki. Jak zamierzasz autorko rozwiązać ten problem?
          Z ciekawosci czy z troski o dzieci Ireny to pytanie?
    • preston72 Re: POMOC BŁAGAM 02.09.13, 23:15
      ja nie mam zbyt wiele czasu na przebijanie się przez te wszystkie teksty i nie wiem czy już takie pytanie się pojawiło, proszę o informację jakich książek dla dzieci Pani potrzebuje? Chodzi o konkretny wykaz bo co szkoła i rocznik to nowe wymagania; może w ten sposób i przy pomocy innych uda się chociaż w tym temacie pomóc?
      • irena-maria0 Re: POMOC BŁAGAM 03.09.13, 10:25
        Dzien dobry dziekuje za wszystko-Podaje;
        Steps in English 1 ,2 ,3 podrecznik i cwiczenia-Plastyka Stopczyk i Chołacińska od kl4-6 podrecznik i cwiczenia, GIMNAZJUM;muzyka i plastyka autor-Stopczyk;blizej sztuki; podrecznk i cwiczenia od 1 do3,j.niemiecki Giorgio Motta-MAGNET 1i 2,oraz J.Angielski TREETOPS 2 i 3 podrecznik i cwiczenia.To podreczniki ktore brakują brakuje rowniez troche przyborow szkolnych typu art,pismiennicze piora dlugopisy itp papier kolorowy modelina i plastelina ,plecak dla chlopca do 1 gimnazjum ,przyjmiemy odziez uzywana na dziewczynki rozm.od 134 do 158 jedna dziewczynka jest mocno ;przy kosci; nosi rozm xl najbardziej brakuje getrow i bluzek czy kurteczek ,obuwie rozm,od 33 ,35,38 dla dziewczynek tylko to 35 /szerokie obuwie z uwagi na wysokie podbicie i gruba stopke/ dla chlipca przyjme obuwie sportowe /szkola o profilu sportowym/zimowe odziez sportowa typu dresy -spodnie bluzy,kurtki na chlodniejsze dni,obuwie roz, 39.Dziekuje wszystkim ,ktorzy zechca nam pomoc,moze ma ktos z Panstwa pelerynki p.deszczowe lub parasolki do szkoły mamy ok 2 km wiec jak pada deszcz to wszystko przemaka,nie zawsze mamy autobus,
        • atena12345 czy odpowiesz w końcu na wszystkie pytania? 03.09.13, 10:30
          Czy bedziesz nadal odpowiadać tylko na maile z ofertą pomocy?
          • irena-maria0 Re: czy odpowiesz w końcu na wszystkie pytania? 03.09.13, 11:08

Dobry wieczór w nawiazaniu do umieszczonej mojej prosby -przesyłam skan dokumentu z mops o dochodach i opis mojej sytuacji.Drogi adminie lub adminko nie jest łatwo pisać do obcych ludzi o pomoc a potem czytac jeszcze komentarze niejednokrotnie dosc ciete raniace serce.Sami prosze zadecydujcie czy dac moja sytuacje na forum czy tez nie.
            Na moim utrzymaniu mam 5 dzieci w wieku szkolnym 6 corka konczy studia w pazdzierniku broni prace magisterska ,mieszka w akademiku w miejscu ,utrzymuje sie sama ze stypendium i prac dorywczych -dlatego ja pomijam.Niejednokrotnie jak ma mozliwosc to mi pomaga ,lecz jej samej jest trudno.
            Miesiac temu zmieniłam miejsce zamieszkania ,przeszłam z lokalu komunalnego na socjalne dlatego jestem w trakcie dopiero załatwienia dodatku mieszkaniowego czekam jeszcze na fakture za wode aby dołaczyc ja do dokumentow.Do niedawna pracowałam dorywczo w jednym z hipermarketow/nocki/ ,niestety umowa wygasła a moja sytuacja pogorszyła sie.Trudno jest znalezc prace ktora nie bedzie kolidowac z odprowadzeniem dzieci do szkoly i opieka nad nimi ,zreszta jak pracodawca słyszy iz mam 5 dzieci to na
            wstepie juz dziekuje za rozmowe.Takie sa realnia. Z pomocy MOPS korzystam raz na dwa miesiace i przewaznie prosze na pismie aby cały zasilek przelano mi do zakladu energetycznego wiec jako takiej gotowki nie pobieram.W tym miesiacu wplaciłam 450zl do Z.E ale braklo mi na czynsz 250zl,wiec ubiegam sie o zasilek ktory wplace na czynsz.W powiatowym urzedzie pracy mam niestety kare na 3 miesiace i nie moge sie przez ten okres zarejestrowac,zbiegło sie to z przeprowadzka nie dałam rady stawic
            sie na termin i za to kara . Niestety nie uwzgledniono mojego pisma wiec ponownie moge sie zarejestrowac dopiero w listopadzie-oczywiscie bez prawa do zasilku.Zrobiłam pare kursow unijnych aby podniesc moje kwalifikacje m.in prawo jazdy kat.b,komputerowy kucharza...W chwili obecnej nie mam pracy nie dorabiam stad pogorszenie mojej sytuacji.Dzieci tak szybko rosna ,nie nadazam za ich potrzebami odziezowymi.Kiedys mozna było w kosciele dostac odziez ,pck mopsie -w tej chwili nie ma takiej
            pomocy.Na zywnosc unijna czekam juz poł roku gdyz karte mam wydano na Polski Komitet Pomocy Społecznej a oni nie maja transportu aby przywiez zywnosc z Krakowa.Wiec i tutaj nie ma pomocy.
            Jezeli chodzi o ojca dzieci niestety nie mieszka z nami z prostego powodu -nie ma miejsca .Mieszka w swoim domu duzym zreszta lecz nie funkcjonalnym .Zadacie pewnie pytanie dlaczeo my tam nie pojdziemy? otoz dwa lata temu został wlascicielem domu zaczal remont abysmy mogli w koncu wszyscy mieszkac razem w normalnych warunkach lecz zima rozmroziło cała wodw -kanalizacje oraz c.o,koszt remontu przewyzsza mozliwosci i jego o moich nawet nie wspone.Z organizacji charytatywnej przy kosciele dostal
            niewielka pomoc finansowa lecz wystarczyła na wyprowadzenie rur z piwnicy do polpietra ..i tak pomalu robi w domu ..czasem znajdzie cos np farbe na korytarzu to pomalowal pokoj na reszte nie ma funduszy.Jestesmy razen rodzina a jednak osobno.Zaklad pracy w ktorym przepracował 33 lata oglosil upadlosc naprawcza 2 mies temu natomiast juz koncem wrzesnia chca oglosic kolejna upadlosc juz calkowita .Przez ten okres czasu dostaje wynagrodzenia 250zł-oraz 500zl!! caly czas pracujac.Zapewnie dawno
            juz by sie zwolnil .jednak trzymaja go akcje w zakladzie pracy i odprawa na wypadek gdyby jednak znalazł sie na liscie osob do zwolnienia.Widzimy sie na kilka godzin dziennie , czas ten jest poswiecony dzieciom -potem wraca do domu swojego w ktorym nie ma wody opala tzw kozą.Jezeli jest potrzebny wydruk z konta ile faktycznie zaklad przelewa wynagrodzenia to przesle Panstwu skan.Nasza rodzina jest rozbita,nie mozemy mieszkac razem ,zyc uczestniczyc w zyciu rodzinnym i wychowaniu dzieci ,po
            przeprowadzce bedziemy miec ok 2 km do szkoly ,musze zaprowadzic i przyprowadzic dzieci i zapewnie ciezko bedzie mi znalezc prace ktora bede mogla pogodzic ze szkola.Ale szukam i pytam daje ogloszenia,wierze ze pomimo trudnych chwil znow przyjda lepsze.
            Zpodrecznikami sytuacja wyniknela nagle gdyz internetowo zamowilismy ksiazki i cwiczenia na raty tak jak w ubieglym roku,niestety z uwagi na brak zdolnosci kredytowej i takie niskie zaliczki na poczet wypłaty po dwoch tygodniach odmowiono ojcu dzieci zakupu na raty i tak zostałam z niczym.Siostra Julia z kosciola zakupila czesc podrecznikow lecz to kropla gdyz zostaly mi do kupienia cwiczenia,plecaki wygralismy na turnirju dzikich druzyn w pilce noznej ktory odbyl sie 29.08, troche zeszytow
            mialam z zeszlego roku szkolnego ukrytych czesc siostra kupila.Brakuje procz cwiczem przyborow typu piora dlugopisy kolorowe itp itd.Stad moja prosba o pomoc przy zakupie.Przyjmiemy odziez uzywana na dziewczynki rozm.od 134 do 164 ,158 lecz rozm xl poniewz jedna dziewczynka jest bardzo otyła i na nia jest najwiekszy deficyt obuwie rozm 34,35,36 38 oraz chlopiece 39 i wzrost na chlopca 164 zwlaszcza obuwie sportowe spodnie dresowe bluzy kurtki ,wlasciwie to cała odziez,Za niedlugo przyjdzie
            zima musze pomyslec o opale chociaz pare workow wegla i drzewa bo sami opalamy mieszkanie,wiec tym bardziej nie bede miala na odziez.
            Niespełna jeszcze 3 miesiace temu brałam tzw odrzut z jednego z marketow raz w tygodniu.Był to towar uszkodzony,po terminie nie w 100% wartosciowy ,brałam przebierałam zawsze cos odzyskałam nawet przecierow narobiłam.Niestety zmienil sie kierownik sklepu a nowy nie zezwolił i tak zywnosc ląduje w kontenerach,przykre.Podaje numer tel do s.Julii /zakonnej oczywiscie/ wiem ze w srode ma wyjezdzac do Krakowa ale moze ktos bedzie chciała zapytac o nasza sytuacje -jest najbardziej zorientowana
            osoba.Nie wiem jeszcze jakie dokumenty byłyby potrzebne do uwierzytelnienia sytuacji mojej prosze podac postaram sie przesłac skanem.
            Jezeli bedzie ktos chetny do pomocy nam podam tytuły potrzebnych cwiczen,poki co idziemy na rozpoczecie roku szkolnego i podstawowki i gimnazjum i szkoly muzycznej.Zycze wszystkim mamom powodzenia jutro i przepraszam jezeli osmieliłam sie prosic o pomoc..pozdrawiam Irena-maria

Taki wpis posłalam do POMOCY-
            SKOPIOWAŁAM I WKLEIŁAM GO ABYSCIE MIELI JASNOSC TEMATU-
            dzieci sa zdrowe poza sezonowymi przeziebieniami jedynie jedna z dziewczynek leczy sie w poradni endokrynologicznej z uwadi na duza nadwage zwiazana z powiekszonym gruczołem tarczycy.Tak ,maja obiady w szkole,zawsze staram sie o wyprawki i o stypendium,lecz prawda jest taka ze trzeba miec gotowke aby wydac ja na zakup potrzebnych artkułow a potem na podstawie faktur zwracaja naleznosc mniej wiecej raz na pol roku.Nie mam zbyt duzo znajomych ,nie mam czasu na to -moj czas absorbuja dzieci i ich zajecia dodatkowe typu plastyka muzyka taniec kolka teatralne sport.Teraz siedze na necie 30 min i juz lece dalej bede dopiero poznym popoludnie lub wieczor jak sie poloza do lozek.Nie siedze w domu ciagle szukam pracy ale jest ciezko raz na jakis czas udaje mi sie cos ;dorwac; ale to na krotko ...Nie jest przyjemne na forum tak wyzalanie sie i prosic o cokolwiek moze dlatego odpisałam tylko na niektore @.Moze chciałam uniknac w ten sposob; jezdżenia; po mnie? t0o boli gdyz tez mam uczucia pomimo ,ze zdaje sobie sprawe ile ludzi moze w ten sposob naciagac innych.Tylko to ze poprosiłam o pomoc,ze mam tyle dzieci ze w chwili obecnej jestem pod a nie na stole nie stawia mnie i moja rodzine na przegranej pozycji.Jestem wolnotariuszem w P.C.K oraz P.K.P.S,wiem co to jest bieda bo sama teraz ja przez nia przechodze, oddaje krew jak tylko komus jest potrzebna moja grupa/zasluzony dawca/ i wiem tez ze syty glodnego nie zrozumie.
            Nie uznaje psychologow z MOPS ja sama musze sobie poradzic z moimi problemami i psychika a pracy mi nie poszukaja jezeli sama nie znajde.Bardzo chetnie przyjme dobre porady i zyczliwe slowo nie jestem jakims pyszalkiem ale slowo dzieciorob działa jak plachta na byka wybaczcie. Uciekam ,musze ogarnac troche domek a potem do szkoly..pozdrawiam
            • atena12345 Re: czy odpowiesz w końcu na wszystkie pytania? 03.09.13, 11:30
              Serio odprowadzasz dzieci do szkoły? To chyba dośc "stare" dzieci?
              • easyblue Re: czy odpowiesz w końcu na wszystkie pytania? 04.09.13, 17:44
                Nie czepiaj się pierdół.
            • bj32 Irena 03.09.13, 11:55
              Nie udawaj głupiej, wyślij skany na bj32@gazeta.pl
              Nie jest tajemnicą, że w necie prosisz, ale zachowaj minimum pozorów.
        • preston72 Re: POMOC BŁAGAM 04.09.13, 20:40
          napisz na priv, może uda mi się w czymś pomóc, pozdrawiam
    • bj32 Mam dokumenty: 03.09.13, 09:25
      Rodzinny i FA.
      Ale przyznam, że pani dobrze się orientuje w necie, jeno... do mnie nie zdołała napisać... Dostałam przez osoby trzecie.
      Ergo: mam papiery, ale pomagacie na własną odpowiedzialność.
      • irena-maria0 Re: Mam dokumenty: 03.09.13, 10:29
        Dzien dobry bj32,przepraszam ze do Pani nie napisałam az tak dobrze nie śmigam po necie ,napisałam w sumie 4@ a i tak nie jestem pewna do konca czy dobrze poszły.Przepraszam jezeli poczuła sie Pani dotknieta,pozdrawiam
        • bj32 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 16:13
          Dotknięta to ja się czuję dopiero dzisiaj.
          A z tym nieśmiganiem to nie wciskaj kitu, bo mogę linki do Twoich ogłoszeń wrzucić...
          • irena-maria0 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 16:36
            nie wstydze sie niczego a zwlaszcza tego ze prosze i nie wypieram sie ,nie strasz mnie linkami -masz zyczenie - wrzucaj, osadzaj moze to Ty jestes niechlujna skoro nie bedac u kogos w domu i nie zadawszy sobie najmniejszego trudu stwierdzasz ,ze u kogos jest BURDEL?z reguły tak bywa ,ze ludzie wydajacy pochopne opinie o drugim i negatywne sami maja cos do ukrycia ..hm..czujesz sie dotknieta?przykro mi nie taki był zamysł moj przepraszam ze obrazilam Cie jakimis slowami,ja przynajmiej umiem przeprosic ja tez czulam sie dotknieta ale przywyklam do tego,zanim wydasz o kims pochopna decyzje zadaj sobie wiecej trudu w sprawdzeniu jej sytuacji,bo ja przezyje i splynal twoje slowa po mnie skoro masz takie podejscie .Lecz znajdzie sie ktos ,kto bedzie bardzo to przezywał a kazdy ma uczucia nawet ZWIERZE a co dopiero czlowiek i slowami wyrzadza sie wiecej krzywdy niz czynem.To tyle w temacie ,dopisz co chcesz pod moim watkiem i tak musisz miec ostatnie zdanie zapewne pozdrawiam mimo wszystko
            • bj32 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 17:44
              "z reguły tak bywa ,ze ludzie wydajacy pochopne opinie o drugim i negatywne sami maja cos do ukrycia"
              Pochopne opinie o tym, że jesteś pyskata, a w domu masz totalny sajgon?
              "przykro mi nie taki był zamysł moj przepraszam ze obrazilam Cie"
              Aha. Tak samo Ci przykro, jak i mi. Zwyczajnie jeśli ktoś nie spełnia Twoich żądań - rzucasz mu się do aorty. I nie obraziłaś - trzeba czegoś więcej, żeby mnie obrazić.
              Nie wiem, do czego przywykłaś, bo wygląda, że głównie do roszczeń. A to nie jest forum, na którym pyskacze masowo dostają dary od frajerów.
              Co ciekawe - roboty w Żywcu jest do diabła i trochę. Ciężko podjąć, prawda?
              "zadaj sobie wiecej trudu w sprawdzeniu jej sytuacji,bo ja przezyje i splynal twoje slowa po mnie skoro masz takie podejscie ."
              Zastanów się nad swoim podejściem: na pytania ze szpilki dalej nie ma odpowiedzi, na pytania o wcześniejsze ogłoszenia dalej nie ma odpowiedzi, a jeśli się spodziewasz, że pójdę do Ciebie na "cherbatkę" to zapomnij - nie lubię mieszkań, gdzie jest burdel i psy większe ode mnie.
              Uczucia Twoich zwierząt są mi obojętne. Bardziej mnie ciekawi, po jakie licho je w ogóle brałaś, skoro Cię na zaspokojenie podstawowych potrzeb dzieci nie stać.
              I przestań się rzucać, bo tym sobie przyjaciół nie zjednasz.
              • irena-maria0 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 18:01
                Ostatnie zdanie co nie?
                Niestety masz juz przestarzałe dane jest 65% bezrobocia - przyjacioł nowych nie szukam-wrogow tym bardziej chcesz byc kims a nie znasz danych z U.P hm..ciekawe.Wiem ze zwierzeta masz gdzies to widac po wpisac u mnie skromnie ale sajgon jest gdyz dom zawsze pełen zwlaszcza dzieci a obcy wlasnie moga sie napic cherbaty i porozmawiac i nie przeszkadza mu pies ani to ze musi usiasc np na niskim taborecie a ci co przychodza widza czy faktycznie u mnie jest burdel.Jestes wulgarna i tyle widac Ty masz niezły burdel skoro swoimi kategoriami osadzasz,ja tez bym nie przyszla do Ciebie -nie dlatego ,ze bys mnie nie zaprosiła po prostu nie jestes zyczliwa i goscinna a serce masz na pokaz dla innych powodzenia
                • bj32 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 18:09
                  No. Ostatnie. Jak widać.
                  A w Żywcu nie ma pracy:
                  tablica.pl/oferta/kontroler-biletow-mzk-zywiec-i-okolice-ID31EJj.html#0b348d44bd
                  www.zumi.pl/lista-firm/slaskie-%C5%BBywiec/ulica-Grunwaldzka
                  tablica.pl/praca/zywiec/
                  Nie ściemniaj, niunia.
                  Nie wiem, co dane z UP mają do faktu, że pyskujesz.
                  Zwierzęta to żarcie, a skromnie porozwalane po całym domu ciuchy to brak porządku, nie bieda.
                  Wiesz... Ja może i mam burdel. Ale nie Tobie to oceniać, bo to nie ja o pomoc proszę.
                  Oczywiście, że jestem nieżyczliwa i niegościnna. I nie mam serca. Na pokaz również.
                  Ty mnie zapraszasz na "cherbatkę", ale nie po to, żeby mnie uraczyć, tylko żeby wysępić dary.
                  Marsz do pracy, leniu!
                  • irena-maria0 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 18:19
                    przyjdzie czas ze pojde znowu do pracy zbyt wiele wysilku nie wlozylas aby sprawdzic dane hehe tylko tyle;marsz do pracy leniu;/ no myslalam ze stac Cie na wiecej.Ty bys moze zostawila same dzieci w domu bez opieki Ja nie i musze znalsc prace co nie koliduje z opieka na inteligenta to jeszcze Tobie brakuje,widzisz sama dajesz o sobie tez przyklad o sobie Ja zebram ale nie obrazam a TY?co wielka Pani nie ma nic gorszego niz z dziada zrobi sie Pan.Popatrz a jednak mamy cos wspolnego BURDEL ciete jezyki i slownictwo NIUNIA tak wabi sie moja suczka .Rozbawiłas mnie Bianko,badz cieta jaka chcesz my biedacy i brudasy a i jeszcze lenie umiemy wybaczac.SZkoda pisania ,bo tak naprawde niczym sie nie roznisz nie zebrzesz-dzis moze nie jutro tez ale nie wiesz co cie spotka za miesiac czy dwa.Nochyba ze masz dar jasnowidzenia lub szerokie plecy u Boga
                    • bj32 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 18:32
                      "przyjdzie czas ze pojde znowu do pracy"
                      A jak wrzucał - to kucał...
                      "zbyt wiele wysilku nie wlozylas aby sprawdzic dane"
                      A skąd koncept, że mam w ogóle jakikolwiek wysiłek wkładać? To Twój zakichany obowiązek się uwiarygodnić, nie mój.
                      "Ty bys moze zostawila same dzieci w domu bez opieki"
                      Ale osso hozi? Masz dzieci jakieś mocno nieletnie? W pieluchach? Na litość bogów: jedna, o ile pamiętam, na studiach. Reszta w wieku szkolnym. Miliony ludzi tak mają i - cuda, panie, cuda! - pracują.
                      A mnie do pracy chcesz wysyłać z jakich przyczyn? Poprosiłam Cię o pomoc? Jak nie, to chyba masz problem z relacjami big_grin
                      "na inteligenta to jeszcze Tobie brakuje"
                      Tobie nie...
                      "Rozbawiłas mnie Bianko"
                      Ty nawet z czytaniem masz problem... Nie mam na imię Bianka, Jreno-Marjo...
                      "my biedacy i brudasy"
                      Mylisz się. Bieda nie oznacza brudu. A brud nie oznacza biedy.
                      "SZkoda pisania"
                      Jeszcze żebyś w to wierzyła...
                      "tak naprawde niczym sie nie roznisz"
                      Różnię się zasadniczo: nie mam chmary głodujących dzieci i psów, których nie mam za co utrzymać big_grin
                      "ale nie wiesz co cie spotka za miesiac czy dwa.Nochyba ze masz dar jasnowidzenia lub szerokie plecy u Boga"
                      Owszem, wiem, co mnie spotka. Tle, że to wynika raczej z racjonalnego podejścia do życia niż z zabobonów.
                • oteczka Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 18:09
                  Scenariusz jakże często znany na tym forum ,nie dali jak proszę, chcą dokumentów jakiś odpowiedzi to są wredne baby ,powinny już paczki słać nie pytać,kto ci broni kochaj swoje dzieci i zwierzęta jak nie masz pokory to sama je nakarm a nie obrażaj i pyskuj ,jednak znam się na ludziach od razu coś mi fałszem śmierdziałaś,a żeby nie było też kocham zwierzęta ale karmię je sama nie żebrzę po forach.
                  • irena-maria0 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 18:11
                    oby tak dalej oteczko pamietaj fortuna kolem sie toczy dzisiaj Ja jutro TY mozesz jednak ;zebrac;
                    • oteczka Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 18:22
                      Jednak masz za dużo czasu ,idź posprzątaj komuś jak u siebie za darmo ci się nie chce ,zarobisz na karmę a nie siedzisz na forum i mielesz bez sensu , mnie się fortuna kołem nie przetoczy ja nie jestem leniem i pasożytem .
                      • irena-maria0 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 18:28
                        ja tak ,moje sa na plastyce i muzyce wiec mam chwilke i miele oteczko ,nie wiem czy nie jestes leniem i pasozytem nie znam nie osadzam wlasnie dzis umylam sasiadce okna nie wzielam pieniedzy bo ma 72 lata niska emeryture ty bys pewnie wziela ,taki len i pasozyt jak ja nie mogl
                        • julka-4 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 18:32
                          Jak były pytania to biedna nie miałaś dostępu do netu,jak już pozamiatane bo wyszło szydło z worka do pyskówki jesteś i klepiesz post za postem.
                          • irena-maria0 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 18:36
                            mam i nie mam dzieki wam sie dobrze sie bawie i chyba moce sa ze mna ze mamcaly dzien net sprawiedliwosc musi byc,bawie sie ta farsa pisania choc pisalam juz ze nie bede ale wciaglo mnie.Ja nacigacz len biedota zebrak pozdrawiam spadam /jak uznacie najwyzszy czas/po dzieciaki musze przyprowadzic je do burdelu
                            • bj32 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 18:41
                              Moce? A co na to psychiatra?
                              Słuchaj, Skarbie, już wiadomo, że pomoc Ci nie jest niezbędna. Oteczka ma rację: idź komuś posprzątać, zamiast bić pianę na forum big_grin
                        • bj32 Re: Mam dokumenty: 05.09.13, 18:34
                          O! Stać Cię na dodatkowe zajęcia dla dzieciaków. Słodko.
    • irena-maria0 Re: UWAGA 03.09.13, 11:12
      Dziekuje chyniu,mam prosbe aby znowu nie wyszło ze robie cos nie tak moze ma ktos z Was kontakt z psiamama6/ moje @ wysyłane do nie wracaja nie wiem dlaczego wiec nie moge napisac -przepraszam
      • payuta Re: UWAGA 03.09.13, 12:19
        Na forum nie podajemy ani danych osobowych,ani numerow tel.

Pomocne emamy
        Re: UWAGA
        Autor: chynia 03.09.13, 10:53
        Tu są odpowiedzi ,były przesłane na zły adres

Dobry wieczór w nawiazaniu do umieszczonej mojej prosby -przesyłam skan dokumentu z mops o dochodach i opis mojej sytuacji.Drogi adminie lub adminko nie jest łatwo pisać do obcych ludzi o pomoc a potem czytac jeszcze komentarze niejednokrotnie dosc ciete raniace serce.Sami prosze zadecydujcie czy dac moja sytuacje na forum czy tez nie.
        Na moim utrzymaniu mam 5 dzieci w wieku szkolnym 6 corka konczy studia w pazdzierniku broni prace magisterska ,mieszka w akademiku w miejscu ,utrzymuje sie sama ze stypendium i prac dorywczych -dlatego ja pomijam.Niejednokrotnie jak ma mozliwosc to mi pomaga ,lecz jej samej jest trudno.
        Miesiac temu zmieniłam miejsce zamieszkania ,przeszłam z lokalu komunalnego na socjalne dlatego jestem w trakcie dopiero załatwienia dodatku mieszkaniowego czekam jeszcze na fakture za wode aby dołaczyc ja do dokumentow.Do niedawna pracowałam dorywczo w jednym z hipermarketow/nocki/ ,niestety umowa wygasła a moja sytuacja pogorszyła sie.Trudno jest znalezc prace ktora nie bedzie kolidowac z odprowadzeniem dzieci do szkoly i opieka nad nimi ,zreszta jak pracodawca słyszy iz mam 5 dzieci to na
        wstepie juz dziekuje za rozmowe.Takie sa realnia. Z pomocy MOPS korzystam raz na dwa miesiace i przewaznie prosze na pismie aby cały zasilek przelano mi do zakladu energetycznego wiec jako takiej gotowki nie pobieram.W tym miesiacu wplaciłam 450zl do Z.E ale braklo mi na czynsz 250zl,wiec ubiegam sie o zasilek ktory wplace na czynsz.W powiatowym urzedzie pracy mam niestety kare na 3 miesiace i nie moge sie przez ten okres zarejestrowac,zbiegło sie to z przeprowadzka nie dałam rady stawic
        sie na termin i za to kara . Niestety nie uwzgledniono mojego pisma wiec ponownie moge sie zarejestrowac dopiero w listopadzie-oczywiscie bez prawa do zasilku.Zrobiłam pare kursow unijnych aby podniesc moje kwalifikacje m.in prawo jazdy kat.b,komputerowy kucharza...W chwili obecnej nie mam pracy nie dorabiam stad pogorszenie mojej sytuacji.Dzieci tak szybko rosna ,nie nadazam za ich potrzebami odziezowymi.Kiedys mozna było w kosciele dostac odziez ,pck mopsie -w tej chwili nie ma takiej
        pomocy.Na zywnosc unijna czekam juz poł roku gdyz karte mam wydano na Polski Komitet Pomocy Społecznej a oni nie maja transportu aby przywiez zywnosc z Krakowa.Wiec i tutaj nie ma pomocy.
        Jezeli chodzi o ojca dzieci niestety nie mieszka z nami z prostego powodu -nie ma miejsca .Mieszka w swoim domu duzym zreszta lecz nie funkcjonalnym .Zadacie pewnie pytanie dlaczeo my tam nie pojdziemy? otoz dwa lata temu został wlascicielem domu zaczal remont abysmy mogli w koncu wszyscy mieszkac razem w normalnych warunkach lecz zima rozmroziło cała wodw -kanalizacje oraz c.o,koszt remontu przewyzsza mozliwosci i jego o moich nawet nie wspone.Z organizacji charytatywnej przy kosciele dostal
        niewielka pomoc finansowa lecz wystarczyła na wyprowadzenie rur z piwnicy do polpietra ..i tak pomalu robi w domu ..czasem znajdzie cos np farbe na korytarzu to pomalowal pokoj na reszte nie ma funduszy.Jestesmy razen rodzina a jednak osobno.Zaklad pracy w ktorym przepracował 33 lata oglosil upadlosc naprawcza 2 mies temu natomiast juz koncem wrzesnia chca oglosic kolejna upadlosc juz calkowita .Przez ten okres czasu dostaje wynagrodzenia 250zł-oraz 500zl!! caly czas pracujac.Zapewnie dawno
        juz by sie zwolnil .jednak trzymaja go akcje w zakladzie pracy i odprawa na wypadek gdyby jednak znalazł sie na liscie osob do zwolnienia.Widzimy sie na kilka godzin dziennie , czas ten jest poswiecony dzieciom -potem wraca do domu swojego w ktorym nie ma wody opala tzw kozą.Jezeli jest potrzebny wydruk z konta ile faktycznie zaklad przelewa wynagrodzenia to przesle Panstwu skan.Nasza rodzina jest rozbita,nie mozemy mieszkac razem ,zyc uczestniczyc w zyciu rodzinnym i wychowaniu dzieci ,po
        przeprowadzce bedziemy miec ok 2 km do szkoly ,musze zaprowadzic i przyprowadzic dzieci i zapewnie ciezko bedzie mi znalezc prace ktora bede mogla pogodzic ze szkola.Ale szukam i pytam daje ogloszenia,wierze ze pomimo trudnych chwil znow przyjda lepsze.
        Zpodrecznikami sytuacja wyniknela nagle gdyz internetowo zamowilismy ksiazki i cwiczenia na raty tak jak w ubieglym roku,niestety z uwagi na brak zdolnosci kredytowej i takie niskie zaliczki na poczet wypłaty po dwoch tygodniach odmowiono ojcu dzieci zakupu na raty i tak zostałam z niczym.Siostra Julia z kosciola zakupila czesc podrecznikow lecz to kropla gdyz zostaly mi do kupienia cwiczenia,plecaki wygralismy na turnirju dzikich druzyn w pilce noznej ktory odbyl sie 29.08, troche zeszytow
        mialam z zeszlego roku szkolnego ukrytych czesc siostra kupila.Brakuje procz cwiczem przyborow typu piora dlugopisy kolorowe itp itd.Stad moja prosba o pomoc przy zakupie.Przyjmiemy odziez uzywana na dziewczynki rozm.od 134 do 164 ,158 lecz rozm xl poniewz jedna dziewczynka jest bardzo otyła i na nia jest najwiekszy deficyt obuwie rozm 34,35,36 38 oraz chlopiece 39 i wzrost na chlopca 164 zwlaszcza obuwie sportowe spodnie dresowe bluzy kurtki ,wlasciwie to cała odziez,Za niedlugo przyjdzie
        zima musze pomyslec o opale chociaz pare workow wegla i drzewa bo sami opalamy mieszkanie,wiec tym bardziej nie bede miala na odziez.
        Niespełna jeszcze 3 miesiace temu brałam tzw odrzut z jednego z marketow raz w tygodniu.Był to towar uszkodzony,po terminie nie w 100% wartosciowy ,brałam przebierałam zawsze cos odzyskałam nawet przecierow narobiłam.Niestety zmienil sie kierownik sklepu a nowy nie zezwolił i tak zywnosc ląduje w kontenerach,przykre.Podaje numer tel do s.Julii /zakonnej oczywiscie/ wiem ze w srode ma wyjezdzac do Krakowa ale moze ktos bedzie chciała zapytac o nasza sytuacje -jest najbardziej zorientowana
        osoba.Nie wiem jeszcze jakie dokumenty byłyby potrzebne do uwierzytelnienia sytuacji mojej prosze podac postaram sie przesłac skanem.
        Jezeli bedzie ktos chetny do pomocy nam podam tytuły potrzebnych cwiczen,poki co idziemy na rozpoczecie roku szkolnego i podstawowki i gimnazjum i szkoly muzycznej.Zycze wszystkim mamom powodzenia jutro i przepraszam jezeli osmieliłam sie prosic o pomoc..pozdrawiam Irena-maria
        • myszwkropki Re: UWAGA 04.09.13, 08:47
          Irena-maria, napisz do mnie na priv, postaram się pomóc z podręcznikami
    • bj32 Mam takie: 05.09.13, 15:42
      Rodzinny z dodatkami za wielodzietność, nie wiem czyj wydruk z konta - jakiegoś faceta o innym nazwisku, zdjęcia bajzlu w chałupie, który wskazuje raczej na niechęć do sprzątania niż ubóstwo, zdjęcie leżącego na tapczanie wielkiego psa i pyskowanie szanownej autorki, która mnie zaprasza na "cherbatkę".
      Jak dla mnie pani się nie kwalifikuje do otrzymywania pomocy, bowiem jej wiarygodność jest cokolwiek wątpliwa, talent do proszenia na necie ugruntowany, a niechęć do udzielania odpowiedzi i rzucanie się do ludzi - zniechęcające.
      Napisała, że nie muszę potwierdzać jej sytuacji - zatem potwierdzam wyłącznie rodzinny.
      • oteczka Re: Mam takie: 05.09.13, 16:05
        To tak jak myślałam ale powstrzymam się od komentowania .
      • irena-maria0 [...] 05.09.13, 16:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • julka-4 Re:Bardzo dziekuje 05.09.13, 16:30
          Ty wiesz co to tajemnica korespondencji?I wiesz że naruszanie jej jest karalne?Mamy całą Twoją wioskę obdzwonić bo Ty tak chcesz,a Ty proszona setkę razy nadal nieodpowiedziałaś na pytania ze szpilki.
          • irena-maria0 Re:Bardzo dziekuje 05.09.13, 16:54
            nie chce droga Julko,po prostu jezeli mam dane osoby to sprawdzam jaka jest faktycznie sytuacja -przynakmiej tak sie postepuje u nas w wolnotariacie .U nas jak to nazwałas -wiocha? Tajemnica korenspondencji obowiazuje do momentu poki ktos nie rzuca obelg i oszczerstw...Ktos moze mnie wyzywac od brudasow itp ja nie mam prawa sie bronic tylko dlatego nie osmielam sie prosic ,powinnam wrecz płaszczyc sie i przytakiwac.Masz racje jestem prosta kobieta i daleko mi do waszej wyimaginowanej inteligecji i nie ;łapie; pewnych rzeczy ,ktore piszecie.Nie pozostaje mi nic innego jak raz jeszcze podziekowac za dotychczasowe opinie i sugestie,szczerze podziekowac Pania ktore napisały do mnie i zakonczyc ta bezsensowna wymiane zdan wszak internet przyjmie wszystko ..prawda?pozdrawiam i zycze dalszej owocnej dyskusji zapewne na moja niekorzysc,poprosiłam zle to odebrano nie kwalifikuje sie do pomocy -trudno milego popoludnia
          • atena12345 Re:Bardzo dziekuje 05.09.13, 16:58
            julka-4 napisała:

> Ty wiesz co to tajemnica korespondencji?I wiesz że naruszanie jej jest karalne?

przykro mi julka, ale nie jest. Odbiorca korespondencji może z nią zrobi co chce.

> Mamy całą Twoją wioskę obdzwonić bo Ty tak chcesz,a Ty proszona setkę razy nada
            > l nieodpowiedziałaś na pytania ze szpilki.

gdzieś tam odpowiedziała, pamiętam, że był gdzieś taki "tekst jednolity"
        • szary-ludz Oddać posta!! 05.09.13, 18:06
          To już nie była moderacja ale cenzura. smile
          • bj32 Re: Oddać posta!! 05.09.13, 18:12
            Taki znaczek [C] to właśnie cenzura.
            Pamiętasz, że mamy zasadę niewklejania prywatnych wiadomości? I to nie był mój wyłącznie pomysł?
            A jak byś zareagował, gdybym ja tu wkleiła to, co mi koleżanka pisała? I te zdjęcia? Byłby dramat, że publikuję prywatę, nie?
            • szary-ludz Re: Oddać posta!! 05.09.13, 18:19
              No dobra noo. smile
              • irena-maria0 Re: Oddać posta!! 05.09.13, 18:21
                masz racje -madrzejszy ustepuje-moja wina przepraszam ze pisałam o pomoc nie nalezy mi sie jestem leniem burdelowcem niechlujem mklamca naciagaczem i czym jeszcze chcecie .Szary ludziu jestes wielki/lka
            • irena-maria0 Re: Oddać posta!! 05.09.13, 18:32
              mozesz wkleic ja sie nie wstydze niczego sami osadza czy mam burdel,nie ja zaczelam Bianko te cienta pisanine was wielu ja jedna uzywaj sobie dalej Ja nie napisalam niczego obrazliwego do Ciebie odpisalam na @,wklej ludzie osadza sami mnie nie zalezy juz na tym a ty mozesz postawic na swoim jako wielka BIANKA wydajaca opinie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka