Dodaj do ulubionych

MOPS - odwołanie

31.08.13, 14:04
Witam serdecznie

Chciałam się zapytać czy warto odwoływać się ode decyzji MOPSu odnośnie przyznania stopnia niepełnosprawności. Mam stopień lekki, na okres czasowy - do 2015, ale koszty leczenia przekraczają moje możliwości finansowe. Jestem po 6 operacjach na kolano, teraz tzn od jakiś dwóch lat pogorszył się stan zdrowia jeszcze bardziej: boli mnie cały kręgosłup, jak mówiłam mam przyznany tylko stopień niepełnosprawności lekki - czy jest szansa, że odwołując się uzyskam wyższy stopień niepełnosprawności - np średni?

Dziękuję bardzo za poradę.

Obserwuj wątek
    • piotr_57 Re: MOPS - odwołanie 31.08.13, 14:44
      Pytanie należy zaliczyć do retorycznych.
      Odwołanie nic nie kosztuje, przyznanego stopnia zabrać Ci nie mogą!
      Dlaczego więc miałabyś się nie odwoływać??
      Bezwzględnie odwoływać się!!
      • atom211 Re: MOPS - odwołanie 31.08.13, 15:12
        Nic dodać, nic ująć smile
      • nastazja70 Re: MOPS - odwołanie 12.10.13, 16:37
        Dziękuję za komentarze.

Doszedł nowy problem, ponieważ w lipcu 2013 zmarła mi Mama. Dostała nagłego udaru.
        Niestety nie należy mi się renta po śmierci Mamy, ponieważ ukończyłam 25 lat w 2013 r, a ZUS nie uwzględnił faktu, że w czasie studiowania miałam przerwę z powodu operacji na kolano oraz z powodu innych problemów zdrowotnych. Więc nie przysługuje mi renta.

Czy można się odwoływać od decyzji ZUS-u ws. renty po śmierci Mamy?
        Wiem, że jest tak że bierze się wiek do 25 lat można otrzymywać, ale czy jeśli by się przedstawiło dokumentację medyczną: wypisy ze szpitali, itd to można uzyskać rentę po Mamie pomimo ukończenia 25? I pobierać ją aż do ukończenia studiów - czyli przez 2 lata - do 27 roku życia? Mam przyznany ITS - Indywidualny Tok Studiów na uczelni ze względów zdrowotnych, muszę codziennie rehabilitować się przez 3 godziny, a nieraz i dłużej.

Z góry dziękuję bardzo za odp.

Pozdrawiam

• bj32 Re: MOPS - odwołanie 12.10.13, 16:49
          www.zus.pl/default.asp?p=4&id=404
          Myślę, że tu jest precyzyjnie. Skoro miałaś rentę z powodu operacji kolana, to nie stałaś się całkowicie niezdolna do pracy, zatem nie przysługuje.
    • bj32 Re: MOPS - odwołanie 31.08.13, 18:40
      Proponuję raczej do WZON... Przy MOPS, ale inna instytucja formalnie.
      Jakbyś miała problem z wyprodukowaniem odwołania - pisz do mnie na priv.
    • sheepbaby Re: MOPS - odwołanie 12.12.13, 21:42
      Witam,
      powiedz mi co pisałaś w odwołaniu i jak się rozwiązała Twoja sprawa?
      Mam podobną sprawę. Niepełnosprawnośc ruchowa od dziecka. Zawsze miałam umiarkowany stopień niepełnosprawności. Teraz przyznali mi lekki. Muszę się odwołać.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka