Dodaj do ulubionych

Czy moge prosic o pomoc?

09.09.14, 16:36
Witam.Zwracajm sie do Was,ponieważ znalazłam sie w trudnej sytuacji,ale mam nadzieje że przejsciowej,wszystko robie w tym kierunku aby tak bylo.Mój mąż przebywa w zakładzie karnym,ja w sierpniu straciłam prace niespodziewanie.Zostalam z dwójka dzieci.Zródłem utrzymania jest renta męża oraz zasiłek rodzinny na dzieci.Dodatku mieszkaniowego nie mam,ale wniosek złozony ,tak samo do Mopsu podanie napisane,stypendium tez juz zlożone.Jezeli chjodzi o prace cały czas szukam,również w innych miastach.Z innego forum nie korzystam.Jestem z woj.Świętokrzyskiego,blisko Kielc.Jedyna moja prosba do Was to jesli któras z mam by miała ubrania po swoich dzieciach oraz rozm 42,i mogłaby je oddac byłabym wdzięczna.Dzieci sa w wieku chlopiec 5 lat,rozm 116/122 rozm buta 28,oraz dziewczynka 8 lat rozm 140/146,rozm buta 34.
Obserwuj wątek
    • ale_to_ja Re: Czy moge prosic o pomoc? 09.09.14, 18:44
      nel-la napisała:

ja w sierpniu straciłam prace niespodziewanie.Zostalam z
      > dwójka dzieci.Zródłem utrzymania jest renta męża oraz zasiłek rodzinny na dziec
      > i

A zasiłek dla bezrobotnych?
      • nel-la Re: Czy moge prosic o pomoc? 09.09.14, 20:02
        Niestety nie mam ,ponieważ prowadziłam działalnosc gospodarcza(wymóg szefa)opłacałam niski ZUS,po którym nic sie nie nalezy.
        • ale_to_ja Re: Czy moge prosic o pomoc? 09.09.14, 22:36
          Na pewno?

zasilekdlabezrobotnych.edu.pl/komu-przysluguje-prawo-do-zasilku-dla-bezrobotnych.php
          • agpagp Re: Czy moge prosic o pomoc? 16.09.14, 23:12
            niestety na pewno
    • ragatina Re: Czy moge prosic o pomoc? 09.09.14, 23:58
      jesli potwierdzisz swoją sytuacje byc moze bede mogla pomoc, mieszkam w Kielcach...
      mozesz do mnie napisac na ragatina@gazeta.pl

• nel-la Re: Czy moge prosic o pomoc? 10.09.14, 10:16
        Napewno niemam zasilku,pani w PUP powiedzia ła ze mi sie nie nalezy,pozniej wysle wszystkie dokumenty,tylko prosze napisac do kogo/
        • ale_to_ja Re: Czy moge prosic o pomoc? 10.09.14, 12:45
          nel-la napisała:

> Napewno niemam zasilku,pani w PUP powiedzia ła ze mi sie nie nalezy,pozniej wys
          > le wszystkie dokumenty,tylko prosze napisac do kogo/

skan dokumentów do bj32@gazeta.pl
        • ale_to_ja Re: Czy moge prosic o pomoc? 10.09.14, 12:47
          nel-la napisała:

> Napewno niemam zasilku,pani w PUP powiedzia ła ze mi sie nie nalezy,pozniej wys
          > le wszystkie dokumenty,tylko prosze napisac do kogo/

Ja się nie znam na zasiłkach ale z linku który wysłałam wynika, że mając działalność przysługuje.
          chyba, że rzeczywiście zarabiałaś bardzo mało i bardzo niską składkę odprowadzałaś.
          Choć to mnie zawsze dziwi......
          • nel-la Re: Czy moge prosic o pomoc? 10.09.14, 17:11
            Jutro rano przesle dokumenty.
          • agpagp Re: Czy moge prosic o pomoc? 17.09.14, 14:44
            chodzi o to że zasiłek przysługiwałby gdyby składki były odprowadzane od najniższej krajowej a preferencyjny ZUS to 30% tej kwoty. Przedsiębiorca wybiera niski zus i brak zasiłku albo zasiłek ale też wyższy Zus.
            • magdmaz Re: Czy moge prosic o pomoc? 18.09.14, 09:27
              A poza tym - jeśli prowadzi się dzialalność osobiście i nie zatrudnia pracowników, to opłaca się tylko skladkę zdrowotną i społeczną, a nie opłaca się Funduszu Pracy. Chyba, ze się mylę.
              • mawitka Re: Czy moge prosic o pomoc? 18.09.14, 09:44
                Jak sytuacja zostanie potwierdzona wyśle kilka par butów dla syna.
              • chynia Re: Czy moge prosic o pomoc? 18.09.14, 11:00
                Opłaca się , opłaca do 55roku życia
              • aurinko Re: Czy moge prosic o pomoc? 18.09.14, 20:04
                magdmaz napisała:

> A poza tym - jeśli prowadzi się dzialalność osobiście i nie zatrudnia pracownik
                > ów, to opłaca się tylko skladkę zdrowotną i społeczną, a nie opłaca się Fundusz
                > u Pracy. Chyba, ze się mylę.

Mylisz się, opłaca się FP.
                • nel-la Re: Czy moge prosic o pomoc? 22.09.14, 21:47
                  Dokumenty wysłane.
                • magdmaz Re: Czy moge prosic o pomoc? 09.10.14, 08:15
                  Off topic, ale dopisuję, bo pytałam w ZUS-ie.
                  Korzystając z preferencyjnego ZUS-u - czyli obniżonych składek, nie opłacam FP. To dlatego, że mam za niską podstawę. I dlatego potem nie przysługuje zasiłek dla bezrobotnych.
    • bj32 Mam dokumenty: 22.09.14, 23:43
      Decyzję o rencie, wezwanie do ZK i decyzję z UP o uznaniu za bezrobotną bez prawa do zasiłku.
      • mawitka Re: Mam dokumenty: 23.09.14, 09:20
        Nela, prześlij adres na priv. Tak jak obiecałam wyślę buty.
        • grzalka Re: Mam dokumenty: 23.09.14, 10:35
          mam buty, ale 35, dla dziewczynki- jesienne trapery, takie: www.decathlon.pl/buty-arpenaz-50-mid-junior-id_8302337.html i kozaki czarne nieocieplane, miałabym tez ubrania dla dziewczynki w tym rozmiarze, napisz jakie potrzebujesz
          • nel-la Re: Mam dokumenty: 23.09.14, 15:19
            Najbardziej by sie przydały bluzki z długim rękawem,i spodnie lub leginsy.Jesli chodzi o buty to 35 za duze moga byc,długosc wkładki ma 23cm
            • grzalka Re: Mam dokumenty: 24.09.14, 10:39
              Napisz mi adres na pw
              • nel-la Re: Mam dokumenty: 26.09.14, 08:55
                Napisałam
                • kuiad Re: Mam dokumenty: 26.09.14, 16:05
                  kilka bluzeczek z dlugim rękawem oraz jakies spodnie na 122/128 dla chlopca mogę wygrzebac w szafy syna. noge niestety ma juz 35 więc tak malych butow nie posiadam, wyslij swoj adres na mojego maila. jak znajde czas to spakuje i podejde na poczte ale to troszke potrwa. mam teraz urwanie glowy i 2 miesiecznie dziecko w domku
            • grzalka Re: Mam dokumenty: 27.09.14, 21:46
              nel-la napisała:

> Najbardziej by sie przydały bluzki z długim rękawem,i spodnie lub leginsy.Jesli
              > chodzi o buty to 35 za duze moga byc,długosc wkładki ma 23cm

ale 35 to jest wkładka 22,5
            • nel-la Re: Mam dokumenty: 28.09.14, 08:05
              Zmierzyłam długosc wkładki z buta w których teraz chodzi i długosc to 23 cm,a na bucie jest rozm 33
    • malinowe_lody Re: Czy moge prosic o pomoc? 28.09.14, 14:36
      mam kozaki dla dziewczynki 34/35 mogę wysłać. Dla chłopca w rozmiarze 30 - kapcie i kalosze -potrzebne?. Kilka sztuk odzieży w rozmiarze 140 też znajdę, dla chłopca chyba bym miała kurtkę zimową, ale muszę sprawdzić. Napisz na gazetowego adres, jeśli potrzebujesz coś z tego
      • mawitka Re: Czy moge prosic o pomoc? 01.10.14, 15:24
        Przygotowałam paczkę: kalosze, papucie, półbuty rozm 28, ale tylko na podwórko, pólbuty rozm. 29 - nadają się nawet do przedszkola i sandały rozm. 29 (będą na lato, albo do chodzenia po domu)
        Postaram się wysłać paczkę jeszcze w tym tygodniu.
        • nel-la Re: Czy moge prosic o pomoc? 01.10.14, 17:50
          Dziękuje.
          • kuiad Re: Czy moge prosic o pomoc? 02.10.14, 07:35
            nelcia jestes pewna rozmiaru dziewczynki? bo wlasnie pomyslalam ze jak taka duza twoja córa to spokojnie w ciuchy po mnie sie zmiesci wink ale jak to mozliwe ze ona ma 8 lat i rozmiar 140?
            Dzieci sa w wieku chlopiec 5 lat,rozm 116/122 rozm buta 28,oraz dziewczynka 8 lat rozm 140/146,rozm buta 34.
            • julka-4 Re: Czy moge prosic o pomoc? 02.10.14, 08:19
              Dzieci są różne, dla mnie córka Nelci nosi rozmiar przeciętnej 8 latki. Moja 9 latka nosi 146/152 a rozmiar buta ma 36/37 wink Jedynie długość wkładki mnie zastanawia. Bo buty mojej młodej rozm.36 mają wkładkę 23,5 cm.
              • grzalka Re: Czy moge prosic o pomoc? 02.10.14, 12:37
                No właśnie, dlatego na razie się wstrzymałam z wysyłka, bo te buty, które ja mam, maja wkładkę 22- 22,5 cm, a rozmiar 35. Nie ma sensu chyba słać za małych butów
    • malinowe_lody Re: Czy moge prosic o pomoc? 04.10.14, 22:42
      paczkę wysłałam. a w niej trochę ubrań dla dziewczynki:spodnie, sukienkę, bluzki, spódniczki i kozaki rozmiar 34/35. Mam nadzieję, że będą dobre, bo wkładki nie mierzyłam. Wysłałam też kalosze dla chłopca, ale rozmiar 30, będą najwyżej na wiosnę. Do tego kilka sztuk odzieży dla autorki wątku.
      • mawitka Re: Czy moge prosic o pomoc? 15.10.14, 09:16
        Paczkę wysłałam tydzień temu. Daj znać czy doszła. Jeżeli nie będę interweniować na poczcie.
        • nel-la Re: Czy moge prosic o pomoc? 15.10.14, 11:15
          Paczka dotarła wczoraj.Dziękuje bardzo.
    • magdmaz Re: Czy moge prosic o pomoc? 23.10.14, 08:38
      Witam.
      Mam troszkę zbędnej odzieży w rozmiarze 42, ale to nie jest nic ciekawego, raczej takie rzeczy robocze, po domu, niektóre mniej, a niektóre bardziej zużyte. Gdyby była Pani zainteresowana to proszę o kontakt na pocztę gazetową i adres do wysyłki.
      Pozdrawiam,
      magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka