Dodaj do ulubionych

Dyspraksja

22.11.14, 00:39
Witam serdecznie,od miesiąca mój synek ma postawioną diagnozę:dyspraksja znacznego stopnia,chciałabym skontaktować się z rodzicami dzieci z podobnym zaburzeniem.
Obserwuj wątek
    • kuiad Re: Dyspraksja 22.11.14, 16:03
      Ja mam syna z tym schorzeniem. Po badaniu eeg glowy neurolog postawil diagnoze. W jakim wieku jest twoj syn?
      • blacksheep-1 Re: Dyspraksja 22.11.14, 21:50
        Mój syn ma 6 lat,u nas obyło się bez eeg,a czy Twój chodzi już do szkoły?
        • kuiad Re: Dyspraksja 22.11.14, 22:17
          To na jakiej podstawie stwierdzono dyspraksje? Tak moj syn chodzi do szkoly. Nie wiem jak twoj funkcjonuje ale u mojego pierwsza klasa byla koszmarem. Nie wiem co ci poradzic. Zeby bylo dobrze. My w tej chwili mamy nauczanie indywidualne wiec syn ma same piatki. Jednak bez pomocy nauczyciela on nawet nie potrafil otworzyc ksiazki na danej stronie. Zle pisze. Caly czas z dolu do gory. Niektore literki pisze male inne tylko duze. Wyrazy dziwnie wygladaja. Rysowac nie potrafi wcale. Wszystko rozlewa i gubi. Nie potrafi sam sie przebrac na wf. Boi sie wody wiec dzieci na basenie mialy uzywanie. Ogolnie koszmar. W pierwszej klasie zdiagnozowali dodatkowo autyzm. Myslalas pod tym kątem? Bylas z synem u neurologa i psychiatry?
          • blacksheep-1 Re: Dyspraksja 22.11.14, 23:13
            Ja mam zamiar odroczyć syna w przyszłym roku,ale za dwa lata do szkoły iść musi,czego strasznie się boję.Poradnia wydała jedynie opinię,na jej podstawie syn ma zajęcia logopedyczne i korekcyjno-kompensacyjne w przedszkolu. Zaniepokoiło mnie to,że dopiero w pierwszej klasie zdiagnozowano u Twojego dziecka autyzm,u mojego syna autyzmu nie stwierdzono,jednak czasami wydaje się,że jednak ten autyzm ma,wrzeszczy bez powodu,bije się po głowie,używa różnych przedmiotów niezgodnie z ich przeznaczeniem.Czy składałaś jakiś wniosek o nauczyciela wspomagającego w szkole? Jak można syna skierować syna na indywidualne nauczanie bez orzeczenia o niepełnosprawności?Poradnia na samą dyspraksję takiego nie chce dać,nie wiem jak pomóc własnemu dziecku
            • kuiad Re: Dyspraksja 23.11.14, 11:22
              Na dyspraksje nic nie dostaniesz. Umow sie prywatnie do psychiatry. Koszt 150 zl. Nie wierz poradnii. Moj syn chodzil co roku na badania odkad skonczyl 3 lata i oni autyzmu nie zauwazyli. Nawet dyspraksji nie widzieli. Jedyne co mialam na papierze to dysleksja co jest bzdura totalna bo syn radzi sobie super z nauczycielem sam na sam. Szczerze ci polecam psychiatre dzieciecego. Od psychiatry jak dostaniesz pismo ze dziecko ma miec nauczanie indywidualne czy nauczyciela wspomagajacego to dostaniesz. Oni musza respektowac takie opinie. Ja wiem co przeszlam w pierwszej klasie. Uciekanie z lekcji i chowanie sie w lazienkach czy wchodzenie pod lawke. Nauczycielka bez pomyslu na mojego syna. Ja do niej mowie ze jest wrazliwy na halasy i dotyk a ona gwizdkiem na lekcji dyscyplinuje klase czy krzykiem na mojego syna chciala wymusic posluszenstwo. Bez orzeczenia nie masz nic. Niestety. Ale na dyspraksje jest chyba mozliwe orzeczenie bo ja dostalam ale sie odwolalam smile bo wole miec na autyzm niz dyspraksje. Bo ja juz mysle co to bedzie pozniej w gimnazjum.
              • blacksheep-1 Re: Dyspraksja 24.11.14, 10:39
                Dziękuje kuiad,mam jeszcze jedno pytanie,czy zanim miałaś postawioną diagnozę autyzmu korzystałaś z pomocy fundacji?
                • kuiad Re: Dyspraksja 24.11.14, 12:43
                  Nie korrzystalam i nie korzystam. Jednak chyba zaczne. Bo w zyciu na rehabilitacje z nfz syn sie nie doczeka. A wiem ze fundacja funduje rehabilitanta. Jesli chcesz przesle ci opinie wychowawczyni mojego syna ktora mu wystawila bedziesz wiedziala jak to wyglada w naszych szkolach.
                  • blacksheep-1 Re: Dyspraksja 25.11.14, 12:23
                    Tak,chętnie zobaczyłabym tą opinię.Ja też nie korzystałam z fundacji do tej pory,ale chciałabym się zorientować,czy taka pomoc na rehabiltację dziecka z dyspraksją jest możliwa.Mozesz wysłać na gazetowy smile
                    • kuiad Re: Dyspraksja 25.11.14, 13:27
                      Mi wlasnie rehabilitantka powiedziala zebym syna zapisala do fundacji. Ona czesto ma placone za rehabilitowanie dzieci z fundacji. Ja dostalam skierowanie na rehabilitacje dla mojego 8latka i 3miesieczniaka. Po tego mniejszego zadzwonili natychmiast a ten starszy no coz. Dla niego miejsca na NFZ nie ma. Bo codziennie przychodza dzieciaki w wieku kilku miesiecy a ten starszy musi czekac. Nie dostalam zasilku zeby bylo mnie stac na rehabilitacje i terapie SI prywatnie. Wieczorkiem podesle ci dokumenty. Pozdrawiam
                      • natusia24 Re: Dyspraksja 10.12.14, 12:21
                        Witam serdecznie, mój syn Kubuś też ma stwierdzoną dyspraksję, nie wiedziałam, że mogę zapisać go do fundacji. Jeśli możesz KUIAD to proszę prześlij mi również dokumenty na gazetowego, byłabym bardzo wdzięcznasmile Pozdrawiam
    • kuiad Re: Dyspraksja 11.12.14, 19:23
      Natusia jakie dokumenty mam ci przesłac? co byś chciała wiedzieć?
      • natusia24 Re: Dyspraksja 12.12.14, 21:00
        Witamsmile moj.Kubus tez ma.orzeczona dyspraksje i obecnie korzystamy z terapii si w ramach wwr...ma to trwac do momentu rozpoczecia przez.Kube nauki w.szkole. wspominalas,ze mozna.liczyc na jakas pomoc, jesli dziecko.jest zapisane w fundacji. Czy moglabys mi podeslac info i /lub dokumenty,.jak.i.gdzie sie.zapisac?z gory dziekuje,pozdrawiam
        • kuiad Re: Dyspraksja 12.12.14, 23:05
          Natusiu nie wiem jak jest u ciebie. Ja mojego syna do fundacji nie zapisalam bo mam kolezankę z dzieciakiem z EDS i jest mi po prostu glupio zapisywać swojego dzieciaka do fundacji gdy jej dziecko jest tak bardzo chore. Jednak odpowiadając na twoje pytanie. Jesli bedziesz miala od neurologa skierowanie na rehabilitacje dziecka a dziecku z dyspraksją rehabilitacja sie nalezy to wiadomo ze na NFZ sie nie dostaniesz. I zagadaj rehabilitantki z której fundacji dostają dofinansowanie na rehabilitacje i tam zapisz swoje dziecko. U nas jest i rehabilitacja ruchowa i spotkania z psychologiem i pedagogiem i logopedą w ramach tego skierowania od neurologa. Z tym ze ja mam jeszcze drugiego syna i mnie przyjmują na takiej zasadzie ze jak któreś dziecko im wypada z grafiku to dzwonią do mnie. I wlasnie moje rehabilitantki mi powiedzialy z tą fundacją ze fundacja im placi za rehabilitacje prywatnie w domach. Na początek neurolog zeby bylo skierowanie. Chodzisz gdzies ze swoim mlodym? poza SI? mój ma SI i TUS w szkole
          Natusiu nie wiem jak jest u ciebie. Ja mojego syna do fundacji nie zapisalam bo mam kolezankę z dzieciakiem z EDS i jest mi po prostu glupio zapisywać swojego dzieciaka do fundacji gdy jej dziecko jest tak bardzo chore. Jednak odpowiadając na twoje pytanie. Jesli bedziesz miala od neurologa skierowanie na rehabilitacje dziecka a dziecku z dyspraksją rehabilitacja sie nalezy to wiadomo ze na NFZ sie nie dostaniesz. I zagadaj rehabilitantki z której fundacji dostają dofinansowanie na rehabilitacje i tam zapisz swoje dziecko. U nas jest i rehabilitacja ruchowa i spotkania z psychologiem i pedagogiem i logopedą w ramach tego skierowania od neurologa. Z tym ze ja mam jeszcze drugiego syna i mnie przyjmują na takiej zasadzie ze jak któreś dziecko im wypada z grafiku to dzwonią do mnie. I wlasnie moje rehabilitantki mi powiedzialy z tą fundacją ze fundacja im placi za rehabilitacje prywatnie w domach. Na początek neurolog zeby bylo skierowanie. Chodzisz gdzies ze swoim mlodym? poza SI? mój ma SI i TUS w szkole
        • kuiad Re: Dyspraksja 12.12.14, 23:06
          Natka masz orzeczenie o niepełnosprawności?
          • natusia24 Re: Dyspraksja 14.12.14, 17:08

Witam, chodzimy na SI w ramach WWR. Dodatkowo byliśmy diagnozowani w kierunku zespołu Aspergera, u psychiatry i psychologa. Kuba miał EEG. Wyszły jakieś nieprawidłowości, mamy właśnie skierowanie do neurologa. Chciałbym jednak wiedzieć,co mogę robić by pomóc synkowi bardziej, zwłaszcza.,że w przyszłym roku szkoła.... Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc
            Natusia Mama Kubusia
            • natusia24 Re: Dyspraksja 14.12.14, 17:09
              Nie mamy orzeczenia o niepełnosprawności.... Pozdrawiam
              • kuiad Re: Dyspraksja 14.12.14, 21:18
                Natusia na dyspraksje nalezy sie orzeczenie. Moge wyslac ci na maila tak samo jak poprzedniczce co cie czeka w szkole z takim dzieciakiem. Jesli masz orzeczenie wtedy wiedza ze jest problem z dzieckiem i inaczej je traktuja. Orzeczenia nie masz to jest koszmar. Dzieciak z dyspraksja jest bardzo zagubiony w szkole. Moj od wrzesnia zgubil juz 3 sniadaniowki,z dwa razy caly worek na wf, co dwa dni chodze do woznej po jego czapke, potrafi zgubic plecak buty o ubraniach nie wspomne. Wylewa picie w plecaku srednio raz na tydzien. Niby slyszy polecenie nauczyciela ale za kazdym razem trzeba do niego mowic kuba to zadanie i pokazywac je palcem. Nie wiem czy nie chcesz orzeczenia czy nie wiesz ze mozesz dostac? Kiedy idziesz do neurologa?
                • natusia24 Re: Dyspraksja 14.12.14, 22:17
                  Witam,
                  nie wiedziałam,że mogę je dostać. Poproszę dokumenty, o których wspominasz.
                  Do neurologa idziemy 7 stycznia
                  Pozdrawiam
                  • blacksheep-1 Re: Dyspraksja 15.12.14, 12:39
                    Ja właśnie z opinią neurologa o dyspraksji pojechałam do PPP,ale stwierdzili,że orzeczenie o niepełnosprawności nie przysługuje,Kuiad może Twoje dziecko ma inne zaburzenia współistniejące?
                    • kuiad Re: Dyspraksja 15.12.14, 19:22
                      Tak ma autyzm. Ale zeby bylo smiesznie moj syn dostal 10N czyli na zaburzenie neurologiczne a nie na autyzm. Wezcie zlozcie dziewczyny dokumenty na orzeczenie. Jak nie w powiatowej to w wojewodzkiej moze sie udac. Ja sie odwolywalam od 10N i ciezko bylo bo w powiatowej odwolanie odrzucono. Tak wiec u mnie na dyspraksje orzeczenie dostal a na autyzm nie.
                      • renata.36 Re: Dyspraksja 15.12.14, 20:02
                        Symbol 12C funkcjonuje bodajże od 2 lat.Zanim go wprowadzono, wszystkie dzieci z autyzmem otrzymywały 10N.
                        My mielismy komisje w tym roku w maju i również dostałam 10N.Na odwołanie miałam 14 dni ale "umknął" mi, z przyczyn ode mnie niezaleznych.Miałam pisać o ponowną komisję ale pani psycholog i inni zajmujący sie moim synem odradzili.Powiedzieli,że z tym 10C nic nie tracę,że nicmi nie przepada.Mam sobie przypilnowac na następnej komisji.
                        Jak do tej pory nikt nic mi nie chciał zabrać.Wszędzie w dokumentach ma wpisany atyzm.Gdyby jednak okazało się,że ten symbol o czymś ma przesądzic na niekorzyść mojego dziecka, to będepisać podanie o ponowną komisję.
                      • blacksheep-1 Re: Dyspraksja 15.12.14, 22:40
                        A jak to jest z punktem 7 i 8? Od jakiego lekarza trzeba załączyć zaświadczenie?
                        • kuiad Re: Dyspraksja 17.12.14, 10:33
                          a z tymi punktami jest tak ze w jednym mieście na autyzm dostajesz oba a w innym tylko jeden. Tak samo jak na inne zaburzenia.
                          ja mialam zaswiadczenia od neurologa psychologa pedagoga logopedy od psychiatry ze kuba nie jest w stanie sam funkcjonowac i ze szkoly ze dzieciaka przyprowadzam i odprowadzam i ze ma lekcje indywidualne w wymiarze 2 - 3 godzin dziennie. i mialam od specjalisty od SI ze kuba potrzebuje terapii.Od fizjoterapeuty ze potrzebuje rehabilitacji i jestesmy codziennie. I nie wiem co tam jeszcze mialam i mojemu dziecku punkt 7 sie nie nalezy. Na forum pisala inna mama ze miala od psychiatry napisany autyzm i ona dostala na ten jeden papierek bez problemu oba punkty.
                • natusia24 Re: Dyspraksja 17.12.14, 11:19
                  Kuaid poproszę na maila info, o którym wspominałysmy wcześniej
                  z góry dziękuję
                  pozdrawiam
                  • kuiad Re: Dyspraksja 18.12.14, 08:14
                    Przepraszam za opoznienie. Wchodze na chwilke z telefonu a wszystko poskanowane na laptopie. Totalny brak czasu niestety. Wieczorkiem podesle.
                • izabella778 Re: Dyspraksja 22.01.15, 23:08
                  Witam
                  Mam 9 - letnią córę, u której stwierdzono dyspraksję. Czy mogłabym liczyć na pomoc bardziej doświadczonych mam, które wiedzą, co należy zrobić aby uzyskać orzeczenie? dotychczas miałyśmy opinię, ale to zdecydowanie za mało. mam wrażenie, że opinia nie jest traktowana poważnie, a moja mała ma poważne problemy. chcę jej pomóc, a dotychczas nie udało mi się niczego konkretnego dowiedzieć. byłabym wdzięczna. pozdrawiam
                  • blacksheep-1 Re: Dyspraksja 14.02.15, 23:59
                    Witaj ja wlasnie czekam na odpowiedz z Pzon wyslalam im zaswiadczenie od pediatry o dyspraksji I opoznionym rozwoju mowy. To jesli chodzi o orzeczenie o niepelnosprawnosci. Druga sprawa ktora chce zalatwic to orzeczebie o ksztalceniu specjalnym;mam wizyte u neurologa we wtorek 17 lutego I potrzebuje,zeby wypisal mi na zaswiadczeniu niepelnosprawnosc ruchowa,w Ppp kilka razy nic nie wskoralam,teraz szkola coraz blizej wiec to ostatnia deska ratunku. A jak Twoja corka radzi sobie w szkole?
                    • kuiad Re: Dyspraksja 15.02.15, 09:06
                      u nas dyspraksje stwierdzil neurolog na podstawie badania EEG głowy. I to dopiero mialo znaczenia w poradni. Black chcesz synka zapisac do klasy integracyjnej?
                      • blacksheep-1 Re: Dyspraksja 17.02.15, 23:18
                        Tak mysle o klasie integracyjnej lub o nauczaniu indywidualnym.
                  • kuiad Re: Dyspraksja 15.02.15, 09:07
                    Jakie problemy? Bo nie wiadomo którego lekarza polecić.
                • wojro7 Re: Dyspraksja 23.09.15, 11:21
                  do kuiad . Nikt mi nie dał orzeczenia na dyspraksję. Byłam u 2-ch neurologów w tym jednego bardzo polecanego . Wpędzana jestem w poczucie winy , jakbym chciała wyłudzić pieniądze, które należą się bardziej chorym dzieciom. pani neurolog powiedziała najwyżej będzie cyt "ciapciak Są dzieci z porażeniem mózgowym , na wózkach a ja tu z zaburzenie koncentracji zawracam 4 litery".
                  Dyspraksja to zaburzenia integracji sensorycznej a to nie podlega pod zaburzenia neurologiczne. Mnie się nie uda zdobyć orzeczenia chociaż ewidentnie panie mówią o potrzebie nauczania indywidualnego.
    • natusia24 Re: Dyspraksja 19.12.14, 12:27
      Dziękuję serdecznie Kuaidsmile
      • blacksheep-1 Re: Dyspraksja 24.12.14, 00:23
        Mam termin u psychiatry na 2 stycznia . Mam nadzieje ze wystawi opinie dosc szybko
        • natusia24 Re: Dyspraksja 24.12.14, 09:17
          Daj znac poznniej,co i jaksmile ja ide z Kuba 30.grudnia wink
      • tatazuzanki Re: Dyspraksja 05.05.15, 21:36
        Witam
        Moje drogie Panie ja też mam córkę z dyspraksją, ćwiczy integrację sensoryczną od 3 lat 2 razy w tygodniu, miała masę innych terapii - terapia psychomotoryczna, tomatis, terapie pedagogiczne, wygaszanie odruchów, metoda krakowska. Teraz ma 7,5 roku miała odroczony obowiązek szkolny od września idzie do 1 klasy, za tydzień idziemy do PPP po opinię i wskazania dla szkoły w związku z dyspraksją. Córka nie ma orzeczenia o niepełnosprawności i nigdy o takie nie występowaliśmy ponieważ nie uważam tego za niepełnosprawność, walczę cały czas o uświadamianie w ludziach tego zaburzenia, ponieważ uważam że powinno być tak samo traktowane jak inne dys-y a nie jak choroba która wyklucza dziecko ze szkół np. nieintegracyjnych. Moja córka chodzi do szkoły nieintegracyjnej do klasy zerowej i cały czas walczę o prawidłowe podejście pedagogów do zaburzenia dyspraksji, bo tak jak 20 lat temu mało kto wiedział o dysleksji tak teraz mało kto słyszał o dyspraksji (ale to temat może). Opinia z PPP jest mi potrzebna tylko po to żebym mogła w szkole wymagać właściwego podejścia i właściwego zajęcia się moim dzieckiem i z całą pewnością nie omieszkam tego zrobić. Córka całkiem fajnie idzie do przodu ma super fizjoterapeutkę-tarapeuta SI który ma wielką świadomość dyspraksji, bardzo jej pomaga. Córka jest niezorganizowana, rozlewa wszystko, moczy się jeszcze czasami, ma problem z wypowiadaniem się, ma problem z planowaniem zadania i polecenia, oj dużo tego, ale jest bardzo bystrą dziewczynką ma niesamowitą pamięć i mierzi mnie strasznie brak zrozumienia.
        • natusia24 Re: Dyspraksja 14.07.15, 22:05
          Witaj,
          super , że córka czyni postępy.Mój Kuba też idzie do szkoły od września . i też kompletuję dokumenty po to, by uczulić , uwrażliwić nauczycielkę prowadzącą na pewne dysfunkcje mojego kochanego synkasmile Denerwuję się, jak to będzie, ale nie chciałabym go całkowicie odsunąć od kolegów, życia szkolnego.Kuba idzie do jednej klasy z kolegami z przedszkola, z którymi spotykamy się poza murami, a które znają go i akceptują jego niedoskonałości.
          Mam nadzieję, że to zapewni mu choć odrobinę wsparcia .
          Na terapię Si chodzimy od 1,5 roku i zamierzamy ją kontynuować.
          Od września chcemy rozpocząć Tomatisa
          Trzymam kciuki za wszystkich dyspraktykówsmile
          • wojro7 Re: Dyspraksja 21.09.15, 09:42
            Mam córkę 10 letnią z podejrzeniem dyspinksji i wyję do księżyca z niemocy. PPP to jakaś hybryda która ma pomagać do zapełniania etatów a nie dziecku z problemami . Panie niedouczone wypisujące pobożne życzenia do szkoły a i tak nikt ich nie respektuje. Neurolodzy wypinają się na takie dzieci bo to nie są problemy neurologiczne. Proszę korzystać z setek terapii które są wybierane na chybił trafił i jak u mnie w większości chybił niż pomógł. Może wy macie więcej szczęścia bo ja się czuję wypalona.
            • blacksheep-1 Re: Dyspraksja 06.11.15, 06:36
              Tak dokładnie tak jest,dzieci z dyspraksją nie mają szansy na nauczyciela wspomagającego,muszą iść do zwykłej klasy,a tam na pewno nie będzie im lekko.Ja syna (7 lat) jeszcze zostawiłam w przedszkolu,bo naprawdę jeszcze nie dałby sobie w szkole rady.
              • tatazuzanki Re: Dyspraksja 05.01.16, 23:06
                Witam
                blacksheep-1 a dlaczego dzieci z dyspraksją nie mają szans na nauczyciela wspomagającego, moja córka od listopada ma orzeczenie o specjalnym kształceniu w tym zalecenie do pomocy asystenta oraz ma orzeczenie o indywidualnym nauczaniu i to jest to, bo tam praca jest idealna na zajęciach jeden na jeden, gorzej jest na zajęciach w klasie
                • wojro7 Re: Dyspraksja 14.12.16, 12:37
                  mnie każdy odradzał indywidualne nauczanie. Nieporównywalnie mała ilość godzin. Zmieniłam szkole jest teraz w szkole integracyjnej ma orzeczenie o nauczaniu specjalnym. Ma orzeczenie z terapii SI.Wskazówki z prywatnej poradni pedagogicznej ,ma panią która pomaga jej na lekcji. I wydawałoby się ,że sielanka trwa. A po 1,5 rocznym nauczaniu panie nadal nie zasięgnęły podstawowych informacji o dyspinksji. Dostaję uwagi typu dziecko leżało na ławce nie chciało pracować lub podpierało brodę. Moje wyjaśnienia ,że nie robi tego złośliwie nie pomagają nadal panie mówią,że to leniuszek i straszą powtarzaniem klasy lub obniżeniem oceny ze sprawozdania. Obecnie mam zfrustowane dziecko ,które boli brzuch przed wyjście do szkoły lub wymiotuje aby tylko tam nie iść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka