Dodaj do ulubionych

dofinansowanie z pfron

15.01.15, 17:57
Czy ktoś wie jak jest z możliwością otrzymania dofinansowania z PCPR . Dowiedziałam się wczoraj, że dofinansowanie przysługuje co pięć lat na pokonywanie barier w komunikowaniu. W ramach tego można kupić pomoce logopedyczne. Ale muszę czekać 5 lat, bo przysługuje co pięć lat.
Przecież dziecko uczące się mówić, potrzebuje wielu pomocy na różnych etapach rehabilitacji mowy różne te pomoce muszą być . Czy istnieje jakaś możliwość by uzyskiwać przynajmniej raz w roku pomoc w zakupie wskazanych przez specjalistę pomocy logopedycznych? Nie chodzi mi o zakup komputera czy drukarki , lecz o pomoce logopedyczne. Czy ktoś może mi coś w tej sprawie powiedzieć? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • bj32 Re: dofinansowanie z pfron 16.01.15, 00:47
      O ile ja wiem, to co 3, nie co 5 lat - tak było w roku ubiegłym, a też mam komunikacyjne.
      Od tego roku przysługuje 95% dofinansowania.
      • jak-nie-ja-to-kto Re: dofinansowanie z pfron 17.01.15, 08:52
        A jakie dokumenty trzeba mieć? I co może terapeuta wpisać?
        • bj32 Re: dofinansowanie z pfron 17.01.15, 17:15
          Ksero orzeczenia, wniosek z PFRON o dofinansowanie wypełniony, wniosek od lekarza, kosztorys lub fakturę pro forma. Zaświadczenie o dochodach. Nie pamiętam, co jeszcze. Może tu coś znajdziesz.
          • mati.2010 Re: dofinansowanie z pfron 17.01.15, 23:16
            Blanka ,może orientujesz się czy na rower dla dziecka niepełnosprawnego przysługuje dofinansowanie.
            • bj32 Re: dofinansowanie z pfron 18.01.15, 11:46
              Nie mam pojęcia. Na zwykły nie, ale na taki duży trójkołowy być może.
              Najłatwiej zadzwonić i spytać smile
              • klara1985 Re: dofinansowanie z pfron 20.01.15, 08:35
                ja tez sie staram ale na odkurzacz a czy dofinansowanie przysluguje na jedna czy mozna dwie rzeczy??
                • bj32 Re: dofinansowanie z pfron 20.01.15, 11:16
                  Można i na 30 składać - wniosek muszą przyjąć.

Odkurzacz to chyba na celówkę z MOPS raczej. Co ma PFRON do odkurzania? Ani to do barier, ani środek ortopedyczny, chyba że dla czarownicy, której się złamała miotła big_grin
                  • klara1985 Re: dofinansowanie z pfron 21.01.15, 09:56
                    Dzwonilam tam dzisiaj i powiedziano mi ze nie ma problemu tylko trzeba miec dokumenty od alergologa...podbite pieczatka.Komisja sprawdza papiery i wtedy sie okaze co i jak.Wiec zobaczymy czy sie cos uda.
                    A jaki jest procent dofinasowania??Czy zalezy to od dochodu??
                    • bj32 Re: dofinansowanie z pfron 21.01.15, 13:44
                      Na sprzęt i bariery jest 95% od tego roku. Na turnusy 80%. Z tym, że to nie jest od kwoty na kosztorysie tylko liczone tam jakoś, algorytm, blebleble.
                      Na odkurzacz nie wiem, ile. Dochód też jest jednym z czynników.
              • nihola.pl Re: dofinansowanie z pfron 02.05.15, 08:25
                Na rower trójkołowy jest dofinansowanie 80%, zapraszam na strone www.nihola.pl oraz www.rowerydunskie.pl, znajdą tam Państwo różne rodzaje rowerów trójkołowych w zależności od potrzeb.
            • nihola.pl Re: dofinansowanie z pfron 02.05.15, 08:22
              Na rower trójkołowy do przewożenia dziecka lub niepełnosprawnego dorosłego przysługuje do 80% dofinansowania, zapraszam na stronę www.rowerydunskie.pl lub www.nihola.pl, tam znajdą Państwo różne rodzaje rowerów trójkołowych w zależności od potrzeb.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka