alba27
25.05.15, 08:23
Wczoraj założyłam mężowi niebieską kartę. Policjanci uświadomili mi że to co od kilku miesięcy to przemoc psychiczna, fizyczna i ekonomiczna. Jestem z mężem 18 lat. Ostatnio nie ogarniam tego co się dzieje, bo wydawało mi się, że jesteśmy fajnym małżeństwem. Mąż jest typowym dda, całkowitym abscynentem, osobą tłumiącą emocje, wydaje mi się że sam ze sobą sobie nie radzi, stawiam albo na depresję albo na początek choroby psychicznej. Nie złożyłam oficjalnego doniesienia bo jeszcze łudzę się że mąż pójdzie na trapię...nie dla mnie ...ja i tak z nim nie będę, ale nie chcę go niszczyć, wsadzać do więzienia, wyrzucać z domu.
Potrzebuję rady w sprawach finansowych, zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Mąż stosuje przemoc ekonomiczną. Ukrywa swoje zarobki, nie daje pieniędzy na jedzenie, a jak mówię, że moja wypłata będzie wpływała na moje konto to grozi, że nie zapłaci żadnych rachunków.
Nasza oficjalna sytuacja finansowa:
moja pensja 1600
pensja męża 2600
ale...wiem że mąż dostaje dodatkowo 1500zł i mamy jeszcze 800zł z wynajmu mieszkania. MIeszkanie wynajmowane jest znajomym i mąż mi powiedział, że nigdy mu tego nie udowodnię.
Nasze wydatki:
dom ok 850zł (zsumowałam prąd, gaz, szambo, podatek gruntowy, ubezpieczenie, śmieci i wszystko inne, i podzieliłam na 12 miesięcy)
kredyt 850
angielski dzieci: 300 (od września do kwietnia)
obiady w szkole 200
i paliwo, ja 200, mąż nie wiem ile.
O co powinnam wystąpić alimenty? zabezpieczenie potrzeb rodziny?
co ze wspólnym kredytem?
Chiałabym żeby mąż płacił wszystkie opłaty i zajęcia dzieci a ja będę kupowała jedzenie i chemię, utrzymywała zwierzaki, mogę prosić go o tankowanie mojego samochodu? codziennie wożę i odbieram dzieci ze szkoły.
Przyjmując że kredyt spłacany byłby z pieniędzy z wynajmu, mąż płaciłby rachunki to i tak by mu jeszcze zostawało więcej niż mi., ale co zrobić z nieoficjalnymi dochodami męża?
Jetem w kiepskim stanie psychicznym, prawie nic nie jem, ciągle trzęsą mi się ręce, proszę nakierujcie mnie jakoś co robić.