Dodaj do ulubionych

Wiza do Egiptu

20.09.09, 15:41
Chcialam sie zapytac gdzie mozna kupic wize terytorium afrykanskie na
wycieczki fakultatywne. Slyszalm ze na lotnsiku SSH ale gdzie dokladnie? Przed
czy po odprawie paszportowej?
Dzieki za info
Obserwuj wątek
    • ob.serwator_1 Re: Wiza do Egiptu 20.09.09, 23:06
      Wizy kupuje się zawsze przed odprawą paszportową. W tym przypadku w kantorach po
      lewej stronie od wejścia z płyty lotniska. Zresztą pokierują
      • ob.serwator_1 Re: Wiza do Egiptu 20.09.09, 23:07
        I jeszcze jedno. Nie na wszystkie fakultety musisz mieć wizę.
      • ehtarr Re: Wiza do Egiptu 24.09.09, 16:20
        Od płyty to po prawej. Miałeś kliszę odwróconą jak wywoływałeś
        zdjęcia :-)
        • ob.serwator_1 Re: Wiza do Egiptu 24.09.09, 17:05
          Albo wysadzili nas przy innym wejściu na halę przylotów.
          • ehtarr Re: Wiza do Egiptu 24.09.09, 17:23
            Nie no, poważnie :) Po lewej są taśmy bagażowe, po prawej budki z
            wizami, a po lewej od budek, czyli pośrodku punkty paszportowe.
            W starej hali, owszem, budki były porozstawiane po lewej stronie -
            to było jeszcze jak te budki były przenośne i obrandowane logotypami
            biur podróży - tak było jeszcze dwa lata temu. Teraz, w nowej hali,
            budy są stałe i obrandowane logami banków i stoją po prawej :)
            • toj-a61 Re: Wiza do Egiptu 09.10.09, 18:22
              W folderze RT: wycieczka Ziemia Święta i Egipt ( z Sharm ) występuje
              pozycja jako dodatkowe opłaty : wiza Egipska 2 x 15 USD.Wyczytałem
              na tym forum że na taką wycieczkę wystarczy "SINAI ONLY" jeżeli nie
              będę wyjeżdżał np do Kairu lub innych miejsc wymagających
              wizy.Proszę o informację od osób które były na takiej wycieczce. I
              jeszcze jedno pytanie, czy na SINAI ONLY można wyjeczać do
              Kolorowego Kanionu .Na przkładowym druku wizy ( załączonym na tym
              forum ) pisze że nie można zwiedzić :Kolorowego i Białego Kanionu
              oraz Ras Mahammed autobusem.Wypowiadał się już ktoś na tym forum że
              do Kolorowego Kanionu można.Więc jak to jest w realu. Z góry
              dziękuję.
              • 2rd Re: Wiza do Egiptu 09.10.09, 19:06
                Zatoka Akaba tu ruch jest bezwizowy i dlatego można na sinaj only.do
                Jerozolimy.
                Jeśli chodzi o inne wycieczki to tu jest różnie kierunek Kair a więc
                i Ras Mahammed według strony ambasady egipskiej to trzeba płacić za
                wizę.
                Ja jechałem tu i tam w tym roku i nikt mnie nie sprawdzał ale gdyby
                sprawdził to i tak nic by nie było ja wize kupiłem.
                na inne Kaniony wyspy Tiran podobno nie trzeba ale to tylko podobno
                i jeszcze raz powtarzam mnie nikt nie sprawdzał ale miałem ten
                komfort i się nie denerwowałem .
                Teoretycznie kazdy wyjazd z miasta może być kontrola bo na rogatkach
                stoją szlabany i wojsko pilnuja i zatrudniają bezrobotnych .
                Jeśli suma 15 dolarów jest warta mniejszego komfortu to nie płać.
                • kalat69 Re: Wiza do Egiptu 13.11.09, 23:40
                  Czytam i czytam o tych wizach na forum, jest tak namieszane, że już sam
                  zgłupiałem! Wytłumaczcie więc jak chłopu na roli, czy zatem jeśli wykupię wizę
                  egipską za 15$, to bez przeszkód będę mógł skorzystać z fakultetów
                  organizowanych z Sharm? Planuję wyjazd G.Mojżesza, Jerozolima, może kolorowy
                  kanion albo inne wycieczki w okolicy. Nie wybieram się do Kairu, Luksoru bo tam
                  byłem rok temu z Hurghady.
                  • dana_n Re: Wiza do Egiptu 14.11.09, 00:28
                    Byłoby rozsądnie najpierw się zastanowic gdzie naprawdę chcesz jechać.Jeżeli
                    tylko do Jerozolimy, na Góre Mojżesza i do Kolorowego Kanionu, to wystarczy
                    "Sinai only",wiec nie musisz kupować tej za 15$ na lotnisku.Ale co rozumiesz
                    przez "inne wycieczki po okolicy"?Ogólna zasada jest taka, że musisz miec wize
                    za 15$ jeżeli chcesz jechać do Kairu,albo gdziekolwiek drogą, która prowadzi do
                    Kairu.W zasadzie z popularnych wycieczek kupowanych w Sharm El Sheikh, to
                    dotyczy tylko wycieczki do Parku Ras Mohamed drogą lądową/autokarem/.Jezeli
                    chcesz się tam dostać statkiem, to wiza nie jest wymagana.
                    • kalat69 Re: Wiza do Egiptu 14.11.09, 18:10
                      OK. To już wiem ale nie chcę decydować gdzie pojadę. Ponawiam pytanie - czy
                      wykupując wizę za $15 mogę pojechać do Jerozolimy, G.Mojżesza jak również do
                      Kairu czy Luksoru?
                      • sebcioo Re: Wiza do Egiptu 14.11.09, 19:04
                        Tak.
                      • 2rd Re: Wiza do Egiptu 16.11.09, 21:16
                        Wiza za 15 dolców daje Tobie możliwość jazdy bezstresowej wszędzie.
                        A Jerozolima też choć różnie bywa z biurami fakultytawnymi,ja byłem
                        z Aba Sharm lokalne biuro z Sharmu bałem się gdy czytałem opinie
                        od niby turystów.Na MIEJSCU OKAZAŁO SIE że nie dość że taniej
                        za 89 dolarów Jerozolima Betlejem Morze martwe obiad i opłaty
                        graniczne i nie straciłem wizy mogłem pojechać do Kairu.
                        To jeszcze byli punktualni a to nie oczywiste super autokar i co
                        najwazniejsze Polska przewodniczka której się chciało opowiadać i
                        miała wiedze.
                        Wycieczke do Kairu kupiłem u rezydenta Alfa Star to nie dość że
                        drożej 0 30 dolarów to jeszcze mieli małe spóżnieni egipskie okło 62
                        minut,a przewodnik był egipcjaninem mówił po polsku ale słabiej
                        mniejsza wiedza była widoczna u niego.
                    • miriam_73 Re: Wiza do Egiptu 14.11.09, 19:40
                      Jeszcze a propos wycieczek morskich - Ras Mohammad korzysta z wizy Sinai Only,
                      natomiast jeśli ktoś nurkuje i wybierałby się nie tylko w okolice Sharks'
                      Observatory/ Yolandy ale także dalej na Thistlegorma to musi kupić wizę.
                      • mjaszczur Re: Wiza do Egiptu 14.11.09, 22:35
                        Tak , ale wracając z Jerozolimy będziesz musiał ją kupić po raz drugi.
                        • abirka Re: Wiza do Egiptu 15.11.09, 11:24
                          Litości, jak się czegoś nie wie,albo nie ma doświadczenia, to nie
                          nalezy udawać wszechwiedzącego i wprowadzać ludzi w błąd.
                          Wracając z Jerozolimy nie ma potrzeby powtórnego kupowania wizy. Bez
                          względu jaką wizę miało się pierwotnie (bezpłatną synaj only czy
                          płatną) dostaje się przedłużenie wizy bez dodatkowych kosztów.
                          Załatwia to pilot/przewodnik grupy.
                          • malediwypiotrs Re: Wiza do Egiptu 15.11.09, 16:29
                            A jak wađciwie wzglda odbir wiyz SINAI ONLY. Czy odbiera się jąw tym
                            samym okienku co tą za 15USD?
                            • scorpio1956 Re: Wiza do Egiptu 15.11.09, 20:44
                              Nie ma czegoś jak WIZA Sinai Only. Jest wiza za 15%, pozwalająca sie
                              poruszac po terytorium Egiptu i jest PIECZĄTKA (to nie wiza)Sinai
                              Only uprawniajaca do poruszania się po Wybrzezu Aqaba. Nie
                              podchodzisz w ogóle do okienka , gdzie kupuje sie wizę, tylko z
                              kartą otrzymaną na pokładzie samolotu lub na lotnisku wpisujesz na
                              odwrocie Sinai Only i przechodzisz bezproblemowo i bezpośrednio do
                              okienka odprawy paszportowej.
                              Tak jak pisała Abirka , można przekraczać granicę z Izraelem w tę i
                              w wewtę bez wizy, byle sie zmieścic w 15 dniowym terminie, bo na
                              tyle pozwala poruszanie sie po prawie całym Synaju z pieczątką Sinai
                              Only.
                              • scorpio1956 Re: Wiza do Egiptu 15.11.09, 20:48
                                Za 15 $, OCZYWIŚCIE , nie %
                              • mk24031964 Re: Wiza do Egiptu 16.11.09, 08:41
                                scorpio1956 ma racje Ja byłam pod koniec października w Sharmie i w tym roku
                                wizy nie kupowałam. Na wycieczce do Jerozolimy było 5 osób bez wizy. Nie było
                                żadnego problemy, wypełnia sie tylko jakieś dokumenty innego koloru przewodnik o
                                wszystkim mówi.Wiza jest potrzebna jak sie opuszcza półwysep Synaj.
                                • grzechu_m Re: Wiza do Egiptu 31.03.10, 19:16
                                  pytanie natury formalnej:) czy trzeba mieć odliczony hajs na wizę na lotnisku w
                                  Hurghadzie, czy nie ma problemu, żeby wydali resztę. Pytam bo drobnych w
                                  kantorach było jak na lekarstwo i trzeba je sobie zostawić na bakszysz w razie
                                  czego:)
                                  • gaattaa Re: Wiza do Egiptu 31.03.10, 20:59
                                    Lepiej miej wyliczone, oni zazwyczaj udają, że nie mają drobnych,
                                    pomimo, że ktoś przed Tobą dał im drobne. Osobiście przy którymś
                                    wyjeździe widziałam, jak Rosjanin płacił za 2 wizy i dał w okienku
                                    100$, a gość mu powiedział, że nie ma drobnych $ i że wyda mu
                                    funtami. No to mu wydał - 70 funtów egipskich.
                                    Pozdrawiam.
                                    • darmir Re: Wiza do Egiptu 01.04.10, 14:14
                                      Jeszcze jedno wiza (płatna) jest ważna 30 dni czy 31? czy można ją przedłużyć
                                      lub "bezkarnie" przeciągnąć pobyt np do dni 40, co wtedy?
    • kasia_p45 Re: Wiza - Kair 05.04.10, 17:32
      Jadąc na Synaj planuje wypad do Kairu. Czy moge zrobic tak, że po
      przylocie do Sharm el Sheik wezmę tylko małą wize... a później jak
      juz polece do Kairu - wykupię dużą wize na lotnisku w Kairze.?
      Nie wiem czy to ma sens... Ale gdybym rozmysliła sie i zrezygnowała
      z Kairu na rzecz np Jerozolimy.. czy jakiegos innego fakultetu.. to
      duża wiza nie byłaby mi potrzebna.
      Dobrze kombinuje czy bez sensu??
      • maoko Re: Wiza - Kair 05.04.10, 18:12
        Twoje kombinowanie ma sens, jednak nie wiem czy tak można tzn. czy wejdziesz do
        samolotu latającego na trasach lokalnych bez wizy? Chyba jednak lepiej te
        fakultety dalsze zaplanuj przed wyjazdem, bo co jak się w ostatniej chwili
        zdecydujesz na Kair autokarem, wtedy mając Sinai Only będzie trudno kupić na
        miejscu płatna wizę. Z tego, co wiem można ja kupić tylko na lotnisku po przylocie.
        Myślę, że to pytanie warto zadać jw jakimś lokalnym biurze podróży sprzedającym
        taka wycieczkę wysyłając do nich maila - powinni wiedzieć.
      • marilla43 Re: Wiza - Kair 05.04.10, 19:42
        Kombinuj , a co przecież możesz!!!! Tylko co już Cię nie stać :D

Re: Wiza -informacja z lokalnego biura
        kasia_p45 27.03.10, 20:45 Odpowiedz
        A co ty sie bedziesz o moje 15 dolarow martwil?? Jak bede chciala to
        sobie dwie wizy kupie.. A co? Stac mnie
        • matanzas Re: Wiza - Kair 05.04.10, 19:48
          :)
          • matanzas Re: Wiza - Kair 05.04.10, 19:49
            cóż widać kryzys dotkną wszystkich....
            • marilla43 Re: Wiza - Kair 05.04.10, 20:12
              Samo życie :-) Ale po co udawać kogoś kim się nie jest :D :D :D
              • matanzas Re: Wiza - Kair 05.04.10, 20:19
                żeby zaistnieć na forum.....może :)
                • kasia_p45 Re: Wiza - Kair 05.04.10, 20:30
                  matanzas napisał:

> żeby zaistnieć na forum.....może :)

Powiedział co wiedział :P
              • kasia_p45 Re: Wiza - Kair 05.04.10, 20:20
                marilla43 napisała:

> Samo życie :-) Ale po co udawać kogoś kim się nie jest :D :D :D

To po co udajesz kogos innego??? bardzo mnie to zastanawia..

Co do wizy to ciekawi mnie tylko czy jest taka nozliwosc... jesli
                nie to oczywiscie kupie sobie zaraz po przylocie.. bez względu na to
                czy ja pozniej wykorzystam czy nie.
                Zadałam tylko proste pytanie ale widac nikt nie zna odpowiedzi.
                jedynie maoko odpowiedziala z sensem..
                A co do tego czy mnie stac czy nie... to odpowiem tak: owszem
                stac... ale nie lubie wyrzucac pieniedzy w błoto.
        • kasia_p45 Re: Wiza - Kair 05.04.10, 20:24
          marilla43 napisała:

> Kombinuj , a co przecież możesz!!!! Tylko co już Cię nie stać :D
          >
          >
          >
          > Re: Wiza -informacja z lokalnego biura
          > kasia_p45 27.03.10, 20:45 Odpowiedz
          > A co ty sie bedziesz o moje 15 dolarow martwil?? Jak bede chciala
          to
          > sobie dwie wizy kupie.. A co? Stac mnie

A taka niby inteligentna jestes a między wierszami czytac nie
          umiesz??
          Nie domyslilas sie jeszcze ze to byla tylko prowokacja z mojej i
          janana strony?
          Ale coz.. ja jestem za glupia zeby z toba gadac..
          Pa!
          • hrderduch [...] 05.04.10, 20:39
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • marilla43 Re: Wiza - Kair 06.04.10, 08:34

kasia_p45 napisała:

> Ale coz.. ja jestem za glupia zeby z toba gadac..
            > Pa!

>> Fakt , nie da się ukryć :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka