Dodaj do ulubionych

Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia.

19.01.10, 14:01
W nocy z niedzieli na poniedzialek przeszlo kilka burz nad Sharmem
powodujac mase zniszczen. Bylo to niemal oberwanie chmury. Padalo z
krotkimi przerwami od godziny 21 do 7 rano dnia nastepnego. Naama
Bay zostalo calkowicie podtopione (woda po kolana). Old Market
zalany i zablokowany wjazd przez podtopiony autokar Tez Tour. Drogi
zalane, bylo wiele wypadkow samochodowych (niektorzy kierowcy nie
wiedzieli jak wlaczyc wycieraczki). Na lotnisku zapadl sie dach
starego terminalu raniac jednego turyste z Wloch, a z powodu
trudnych warunkow atmosferycznych ruch lotniczy zostal calkowicie
wstrzymany na wiele godzin. Wczoraj nie dzialala calkowicie
telefonia komorkowa, stacjonarna, internet, nie bylo wody i pradu w
calym Sharmie. Niemal we wszystkich hotelach zostaly podtopione
pokoje na pietrze, a w niektorych zapadl sie dach na recepcji. Wiele
prywatnych mieszkan zostalo podtopionych lub zalanych.
Wczoraj, dzis i prawdopodobnie jeszcze jutro nie wyjda lodzie w
morze (widocznosc pod woda jak na Morze Czerwone jest kiepska).
Droga z Sharmu do Kairu jest zamknieta. Wczoraj takze byl zamkniety
port w Nuwebie i przejscie graniczne w Tabie.
Od wczoraj bardzo sie ochlodzilo, ale swieci slonko i wieje chlodny
wiatr.

Ostatni raz takie zjawisko (w Sharmie mozna nazwac to wrecz anomalia
pogodowa) mialo miejsce w 1994r.

Pozdrawiam z Sharmu
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 19.01.10, 16:03
      Mam nadzieje, ze do wakacji uporają sie ze zniszczeniami i przywróca
      cały ruch turystyczny?
      • zyzyryx Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 19.01.10, 16:36
        Do wakacji?! Przeciez to za pol roku... Wody juz nigdzie praktycznie nie ma, a
        co sie zniszczylo bedzie naprawione w tydzien...
        • caprio22 Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 19.01.10, 18:59
          Do wakacji? Ja lecę juz w lutym, mam nadzieję, że będzie normalnie. A poza tym
          hotel ma na górce...(Halomy)
          • itk13 Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 19.01.10, 19:11
            Ja lecę do Sharm 10.02.10 i z przerażeniem śledzę doniesienia o
            anomaliach pogodowych w Egipcie. Liczę na to, że w ciągu
            najbliższych 3 tygodni wszystko wróci do normy i będzie tylko
            lepiej... :)
    • ewellkkaa Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 19.01.10, 19:13
      My lecimy 9 lutego, trzymam kciuki, żeby wszystko wróciło do normy.
      No i żeby zrobiło się cieplej ;-))
    • karuzela100 Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 19.01.10, 19:48
      Oby posprzątali bez bakszyszu 24.02 odwiedze ich z kontrolą:)
      pozdrawiam Karuzela100
    • egiptosek Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 20.01.10, 11:02
      kilka godzin temu wróciłem z sharm wrzuciłem
      wam ponizej linka do zdjecia zrobionego przed OLD MARKETEM
      zatopionego autobusu TEZ
      pozdrówka
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2128449,2,1,old-market-utopiony-autobus-TEZ.html
      • hiptv Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 20.01.10, 15:41
        hej
        2 km od "old marketu" jest m.in hotel mexicana, wiesz może jak to wygląda w
        hotelach albo moze byles w tym hotelu, albo moze ktos cos wiecej napisze jak to
        wyglada na chwile obecna ze zniszczeniami - lecimy za tydzien, wiec mamy ciepło
        juz teraz,czy to wogole tam wróci do normy
        • nubianmas Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 21.01.10, 20:35
          Zycie w Sharm powoli wraca do normy. Szczegolnie w hotelach bardzo szybko
          usuwane sa szkody. Glowny problem to zalana klimatyzacja, ktorej nie mozna
          uzywac az nie zostanie calkowicie osuszona (choc obecnie i tak nie ma potrzeby
          aby ja uzywac) oraz woda w basenach. Niestet w wielu hotelach woda w basenach
          wciaz nie zostala zmieniona. Czesto nawet jej jeszcze nie wypompowano (woda w
          niektorych basenach jest ciemno brunatna), a przeciez trzeba jeszcze oczyscic
          basen i napelnic go ponownie. Tak jest np. w resortcie Delta Sharm, ale tam
          problem ma zostac zalatwiony na dniach. Gorzej jest w dewelopmentach, ktore sa
          mniej popularne wsrod turystow. Np. w Gold Sharm i Roman Theatre administracja
          stwierdzila iz zaczna sprzatanie dopiero jak skonczy sie "pora deszczowa" (sa
          ponoc prognozy iz deszcze moga sie powtorzyc). Coz, typowo egipskie myslenie. Ja
          mam tylko nadzieje, ze taka ulewa nie powtorzy sie w przeciagu nastepnych
          kilkunastu lat. Jak jest w Mexicanie, doprawdy nie wiem, ale moge podpytac.

Ruch lotniczy odbywa sie normalnie. Wiekszosc drog jest przejezdnych. Z tego co
          mi wiadomo, najbardziej podczas burzy ucierpial Rowasat, ale tam nie ma hoteli i
          turysci takze nie zapuszczaja sie w te okolice.
          Szkoly juz otwarte (np. French School i St. Joseph), albo otworza je na dniach
          (British School w Domina Coral Bay, ponoc niezle zniszczone).

Old Market juz troszke posprzatany, ale caly czas jest sporo wyschnietego szlamu
          na ulicach, ktory splynal z gor. Jesli o OLd Markecie mowa, to taka uwaga
          dotyczaca zakupow, ktora zreszta odnosi sie do calego Sharmu. Wielu handlarzom
          zamokl niemal caly towar i to nie tylko ten wystawiony na zewnatrz, ale takze w
          srodku sklepow (przeciekajace sufity). By ograniczyc straty, nagminnie susza
          towar i wystawiaja go ponownie. Uwazajcie szczegolnie kupujac karkade, ziola,
          przyprawy, tyton do fajek wodnych czy nawet ubrania. Przjrzyjcie sie dokladnie
          temu co kupujecie! Czesto moze byc tak, ze beda wam wciskac towar, ktory zamokl
          podczas tej ulewy.

Reasumujac, zycie wraca do normy. Jesli chodzi o turystow i hotele, to tak jak
          wspomnialem, najgorsze juz przeszlo, chaos za nami (widzialem ludzi czekajacych
          w recepcji ponad 12h, gdyz odwolano im wylot, nie chciano im dac pokoi, gdyz
          byly albo zalane albo zajete). Jednak w ciagu najblizszych kilku, klkunastu dni
          moga byc niedogodnosci zwiazane z korzystaniem z basenow, plaz (rozmyte), zalane
          pokoje w hotelach moga albo niezbyt przyjemnie pachniec, albo miec wciaz
          niesprawna klimatyzacje (choc jak wspomnialem jest tak chlodno, iz nie ma
          potrzeby jej uzywac), no i uwazajcie przy zakupach.

Wszystkim zycze udanych wakacji w Sharm, bez niespodzianek jakie mielismy tutaj
          w ostatnich dniach.

p.s. Prosze sobie wyobrazic, iz podczas ulewy kiedy siadla elektrycznosc w
          Sharm, nawet International Hospital (piramida) byl pozbawiony pradu, gdyz nie
          maja alternatywnego zrodla zasilania.
          • hiptv Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 22.01.10, 10:48
            Czyli co zimno jest,ehh ?z plaży nie można korzystać i z baseny też ? z pokojami
            może być różnie ? hmm, czyżbysmy sie wpakowali w kabałe. Jakbys cos wiedzial o
            mexicanie to prosze daj znac, choc niewiele nam już to pomoże, chyba nastawimy
            sie na roczarowanie.
            • mozdzerka Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 22.01.10, 19:24
              a może wie ktoś, jak wygląda sytuacja w Dream Vacation? Lecę w środę...
              • nubianmas no i bylo chlodno w Sharm... 23.01.10, 10:15
                dzisiaj znow zaczyna sie robic cieplo, a dla wielu przyjedzajacych bedzie to
                bardzo cieplo.
                Szlam ktory splynal do morza juz osiadl, widocznosc wraca do normy. Tak samo
                jest z basenami. Z tego co wiem, wiekszosc hoteli juz uporala sie "problemem
                basenowym" o ile taki zaistnial. Pokoje hotelowe sa na szybko odmalowywane.
                Ekipy remontowe uwijaja sie dosc szybko (jak na Egipt).
                Sadze, ze osoby ktore teraz przyjada na Sharm powinny miec udany urlop i raczej
                nie odczuja skutkow ostatniego "kataklizmu".
                • beata-10012-pl Re: no i bylo chlodno w Sharm... 23.01.10, 15:47
                  Ile jest teraz stopni,to pocieszające dla tych co teraz jadą ,ja
                  wyjeżdżam 12 do hotelu Sea Gull,pozdrawiam u mnie w ŁODZI w nocy
                  było -20, pozdrawiam
                  • ja123dwa do beata 10012 23.01.10, 19:16
                    mam prosbe jak wrócisz z Egiptu to napisz jake masz wrazenia o
                    hotelu jaka plaza jakie jedzonko ,My jedziemy tez do Sea Galla ale
                    dopiero w maju a moze bedziecie kozystac z miejscowych biur moze cos
                    nam polecisz jakies fakultety,pozdrawiam i zycze milego wypoczynku
                    • beata-10012-pl Re: do beata 10012 24.01.10, 06:09
                      OK,jak przyjadę to ci wszystko napiszę,z tego co ja wiem to jest
                      super hotel wiem to od ludzi którzy tam już byli,więc nie na
                      stresu.Ja czatowałam na ten hotel ale niestety nan ten termin co ja
                      chciałam już był totalnie wysprzedany ,tylko został sie z
                      Selectoursa ale za 3100 za osobę za 2 tygodnie .i po ostatnim
                      weekendzie staniał na 2740 więc od razu go kupilismy ,ja chciałam
                      tenn hoyrl albo żaden ze względów jego położenia .Będąc latem
                      widzieliśmy gdzie on jest i rozmawialiśmy z ludżmi ,którzy tam
                      mieszkali i bardzo sobie chwalili ten hotel nawet w sezonie przy tak
                      wielkiej ilości gości ,czego nie mogę powiedzieć o tym hotelu
                      w ,którym byłam latem ,zatoce Makadi bay,hotel się nazywa Serenity
                      Makadi Heighs .nie polecam to typowy hotel na pustyni ,nie na opcji
                      wyjścia za hotel no bo i po co jak tam nic nie na,pozdrawiam
                      • ja123dwa Re: do beata 10012 24.01.10, 21:13
                        beata 10012 wielkie dzieki z niecierpliwoscia bedę czekała na twoją
                        wiadomosc ,mnie jeszcze zostały az 4 miesiące do wyjazdu,Nam sie
                        udało kupic za 2400 od osoby z Oasis tours cena dobra moim
                        zdaniem,mamy jeszcze niezmiennosc ceny w tym i wycieczke quqd safari
                        ratis ,oczywiscie na 2 tygodnie,interesuja mnie miejscowe biura
                        polskojezyczne na fakultety moze ci sie cos tam nawinie na
                        uwage,pozdrawiam i zycze udanych wakacji
                • mozdzerka Re: no i bylo chlodno w Sharm... 24.01.10, 19:25
                  Zastanawiam się, co znaczy "ciepło" ?
                  Znajomy wczoraj wrócił z Hurgady, podobno woda w morzu tak zimna ż e nie nadaje
                  się do kąpieli..
                  Jak jest w Sharm? Brać sukienki czy polary? Sandały czy pełne buty?
                  W Gdańsku -17 stopni w środku dnia ....
          • aqua_frigida Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 24.01.10, 17:03
            Jesli masz taka mozliwość, popytaj, proszę jak w Mexicanie.
            • marcela1977 Re: Burze nad Sharm el Sheikh - zniszczenia. 24.01.10, 20:23
              Wybieramy sie w trzy rodziny do AQUA BLU i cały czas sledze pogode
              długoterminową. Co chwilę się zmienia i już nie wiem co myśleć.
              Troche się boję ale tak szczerze to już bym chciała tam być. Może
              ktoś też tam leci? wylatujemy 2 lutego. Pozdrawiam wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka