Dodaj do ulubionych

Gdzie tanie wycieczki faq w Sharm?

IP: *.acn.waw.pl 17.02.04, 23:22
Witam!
Wybieram się za dwa tygodnie do Sharm, więc czas goni. Dużo się pisze na
grupie o wycieczkach fakultatywnych u Soni w Hurgadzie.
Czy w Sharm też jest taka zaufana osoba/firma, z którą można się wybrać na
jakieś zwiedzanie, safari, nurkowanie? Oczywiście z konkurencyjnymi cenami
(cenami do wytargowania), bo zrozumiałam, że te u rezydentów są o wiele
wyższe.
Z góry dziękują za rady.
Agata
Obserwuj wątek
    • Gość: Pitt Re: Gdzie tanie wycieczki faq w Sharm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 08:55
      Witam
      Dołanczam się do prośby - wyjeżdżam do Sharm za 3 dni :-)
      Pozdrawiam
      Pitt
    • Gość: Ktoś Re: Gdzie tanie wycieczki faq w Sharm? IP: *.hestia.pl / 195.116.171.* 18.02.04, 09:08
      Cześć, jak wrócicie to proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w zakresie
      cen za poszczególne wycieczki i biur podróży w Sharm. Ja lecę pod koniec marca
      i chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń.
      • Gość: Agata Re: Gdzie tanie wycieczki faq w Sharm? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 11:48
        Oczywiście, że nie leniuchowałam od czasu wrzucenia pierwszego postu na stronę.
        Dla mnie jednak wciąż mało! Ktoś ma więcej informacji?

wątek ze strony : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=9580686&v=2&s=0
        - całkiem przydatny

i wątek z forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=9108607&v=2&s=0
        - wniosek z wątku - wycieczki to z Dahabu, bo taniej

No i to by było na tyle na dziś. Wciąż czekam na wieści od Egipskich
        Podróżników.
        Pozdrawiam.
        Przyszły Egipski Podróżnik
        Agata
      • Gość: Agata Odpowiednik Soni w Sharm? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 12:13
        I jeszcze dwa (no nie mgę się oderwać od tego forum!), ale wciaż nie ma
        podanych konkretnych osób i adresów (lub jakiegoś godnego polecenia
        odpowiednika Soni).

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=8638527&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=7841859&v=2&s=0
        Czy w Sharm nie ma osób lub biur podrózy, znanych dobrze Polakom. Pisze się, że
        w tym mieście to albo rezydent, albo wycieczki z lokalnych biur w hotelu, które
        sa niewiele tańsze, a za to miej sprawdzone.

A coś co jest 100 - 200% tańsze, tak jak np. w Hurgadzie (wyczytałam to w
        jakimś poście, że taka jest róznica miedzy wycieczkami u rezydantów i w
        lokalnych biurach)? Czy nie ma firm, które dawałyby pakiety - typu góra Synaj,
        nurkowanie i jeszcze kilka innych rzeczy? Może w Sharm wycieczki fakultatywne
        nie ciesza się taką popularnością jak w Hurgadzie?

Czy w Sharm też są oranizowane wyjazdy na wielbładach lub tych samochodzikach
        po pustyni do lokalnych osad? Niedaleko się góry, więc może te imprezy tam nie
        mają miejsca, bo np nie ma tylu terenów pustynnych (przepraszam za moją
        niewiedzę -jeszcze nie kupiłam sobie przewodnika).

Czekam na wieści!

Z góry dzieuję!

Agata

• Gość: ana Re: Odpowiednik Soni w Sharm? IP: *.stansat.pl 18.02.04, 12:31
          Witam serdecznie,
          jesli chodzi o quady, to mozna wybrac sie na wycieczke tymi pojazdami
          (przewaznie sa organizowane wycieczki na wschod slonca, na pustyni). Co do
          wielbladow, to mozna wybrac sie na popoludniowa wycieczke do osady beduinskiej
          (z tego co slyszalam przejazdzka na wielbladzie trwa w tej opcji jakies 30
          minut) lub mozna pojechac na Wielkie Safari (Great Safari) - jest to wycieczka
          calodniowa z nurkowaniem w miejscu zwanym Blue Hole (w Dahabie),
          poltoragodzinna przejazdzka na wielbladach wzdluz wybrzeza Zatoki Akaba, wizyta
          w beduinskiej osadzie i jeszcze chyba wedrowka przez kanion... mozna by
          powiedziec: wszystko w jednym.. i nurkowanie i wielblady i wspaniale widoki na
          gory Arabii saudyjskiej..ah!! :)
          • Gość: Agata Re: Odpowiednik Soni w Sharm? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.02.04, 16:39
            To brzmi rewelacyjnie! Dzięki za info.
            Czyli ogólnie trzeba szukać czegoś Dahabie. A jak się tam dostać? (Jadę
            pierwszy raz.) Aniu, czy masz jakiś namiar na Blue Hole, bym mogła coś takiego
            zorganizować sobie przed wyjazdem. Podróżowałaś już z Blue Hole? No i czy
            orientujesz się jakie są ceny?
            Z góry dziekuję!
            Agata
            • Gość: ana Re: Odpowiednik Soni w Sharm? IP: *.stansat.pl 18.02.04, 20:03
              Droga Agatko, mam wrażenie ze nie do konca mnie zrozumialas, wiec napisze
              jeszcze raz: wycieczka na ktorej bylam "Wielkie Safari" zaczyna sie rano
              wyjazdem z pod hotelu. Jedzie sie jeepami az do miejscowosci Dahab,gdzie w
              miejscu zwanym "Blue Hole" (to nazwa znajdującej sie tam rafy --->podwodny szyb
              o glebokosci chyba 67metrow..., a nie nazwa biura) mozna "snorklowac" i
              podziwiac rafe. Nastepnie wyrusza sie na wielbladach w poltoragodzinna
              przejazdzke wzdluz wybrzeza Zatoki Akaba, potem jest lunch (tu tez mozna
              poplywac, woda jest super!), wizyta w osadzie beduinskiej, wedrowka przez
              kanion (dlatego lepiej wziac sportowe obuwie) i wizyta na targu w Dahabie
              (ponoc tam wszystko jest o wiele tansze niz w Sharm). Nastepnie (tj. okolo
              godziny 20) jest powrot jeepami do hotelu.
              Wycieczke te wykupowalam u rezydenta i kosztowala okolo 50$. Z uslug lokalnych
              biur nie korzystalam, ale wiem ze tez ich jest tam sporo (Znajomi z mojego
              hotelu wykupili wszystkie wycieczki od czlowieka, ktory oferowal je u nas na
              plazy.. i byli zadowoleni, wiec niekoniecznie to co "sprawdzone" jest dobre,
              jak sie okazuje zaryzykowac tez sie oplaca:)
              Co do Dahabu: podobno jest to miejsce idealne dla tych co nurkuja lub uprawiaja
              windsurfing.

• Gość: corrina_f1 Re: Odpowiednik Soni w Sharm? IP: *.maqs.com 20.02.04, 09:41
                Blue Hole jest niewątpliwie pięknym miejscem (jeszcze nie byłam, ale już w
                kwietiu sprawdzę osobiście), ale należy pamietać, że to miejsce dość
                niebezpieczne (może bardziej dla nurków, niż snoorkujących), zginęło tam w
                sumie chyba kilkanaście osób z powodu silnych prądów.

pzdr
                Kasia
                • Gość: corrina_f1 O Blue Hole IP: *.maqs.com 20.02.04, 09:51
                  Znalazłam jeszcze coś takiego o Dahab i Blue Hole:
                  zbigkurzawa.tripod.com/blue_hole.html
                  www.transwar.pol.pl/plum/relacje/dahab1/relacja.htm
                  www.planetdivers.com/dahab/pl/dahab.html
                  No i to w ogóle chyba jest dość przydatna strona:
                  www.planetdivers.com
                  pozdrawiam
                  Kasia
            • Gość: hania Re: Odpowiednik Soni w Sharm? IP: *.smrw.lodz.pl 20.02.04, 00:35
              Do Dahab bez problemu autobusem, jeżdżą często i są bardzo tanie.
        • miriam_73 Re: Odpowiednik Soni w Sharm? 18.02.04, 23:20
          >Czy w Sharm nie ma osób lub biur podrózy, znanych dobrze Polakom. Pisze się, że
          >
          > w tym mieście to albo rezydent, albo wycieczki z lokalnych biur w hotelu,
          które
          >
          > sa niewiele tańsze, a za to miej sprawdzone.

Agata, w Sharmie jest mnóstwo biur, z tym, że ceny (przynajmniej te oferowane
          przez rezydenta Eximu) były porównywale z tymi "na mieście", zwłaszcza jeśli
          kupowało sie imprezy w pakietach 9np. Góra Mojżesza plus Ras Muhammad i Super
          Safari)
          >
          > A coś co jest 100 - 200% tańsze, tak jak np. w Hurgadzie (wyczytałam to w
          > jakimś poście, że taka jest róznica miedzy wycieczkami u rezydantów i w
          > lokalnych biurach)? Czy nie ma firm, które dawałyby pakiety - typu góra
          Synaj,
          > nurkowanie i jeszcze kilka innych rzeczy? Może w Sharm wycieczki fakultatywne
          > nie ciesza się taką popularnością jak w Hurgadzie?
          Wycieczki są bardzo popularne, tylko nie ma aż tak rażących dysproporci
          cenowych, jak te, które zdarzają się w Hurgadzie.
          >
          > Czy w Sharm też są oranizowane wyjazdy na wielbładach lub tych samochodzikach
          > po pustyni do lokalnych osad? Niedaleko się góry, więc może te imprezy tam
          nie
          > mają miejsca, bo np nie ma tylu terenów pustynnych (przepraszam za moją
          > niewiedzę -jeszcze nie kupiłam sobie przewodnika).

Są quady (ok 30 USD od osoby), jest też popołudnie/ wieczór u Beudinów itp.
          Az najnowszych atrakcji to chyba jest delfinarium.
    • Gość: Ktoś Pytanie do Agata IP: *.hestia.pl / 195.116.171.* 18.02.04, 12:50
      Kiedy jedziesz do Sharm?
      • Gość: Agata Re: Pytanie do Agata IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.02.04, 16:31
        Bede tam jakoś między 4-tym a 7-mym marca z wycieczką Eximu - Nefretete II.
        Ktośiu też się tam wybierasz, czy jesteś na miejscu i masz jakieś pomysły?
        • Gość: Ktoś Re: Pytanie do Agata IP: *.okg.gdynia.pl / *.okg.gdynia.pl 18.02.04, 17:10
          Jadę pod koniec marca też z Eximem. Ja będę na miejscu 2 tyg. i mam zamiar dużo
          pozwiedzać. Ale ty to raczej nie będziesz miała wiele czasu na zwiedzanie. O
          ile się orientyję to będziesz w Sharm tylko 2-3 dni.
          • Gość: Agata Re: Pytanie do Agata IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.02.04, 09:28
            Nastawiam się na aktywny wypoczynek, dlatego zbieram te wszystkie informacje.
            Przy okazji wielkie dzięki i duża buźka dla wszystkich!
            Agata
            ps. to nie oznacza, że wątek jest skończony, wciąż chętnie poczytam na ten
            temat. :-)
            • Gość: hania Re: Pytanie do Agata IP: *.smrw.lodz.pl 20.02.04, 00:30
              Biur podróźy w Sharm jest pełno, wystarczy przejść się po Naama Bay. Mam przed
              sobą reklamówkę jednego biura -Luna Rossa. Zaznaczam, źe nie korzystałam z tych
              wycieczek, chciałam tylko poznać ceny.
              -Góra Mojżesza + klasztor św. Katarzyny + Dahab - cena wydrukowana na ulotce 50
              $, cena podana przez sprzedawcę (bez targowania- powiedziałam tylko, że to
              drogo) 35$ lub 245 funtów egipskich
              -Ras Mohamed National Park - busem 20$, łódką 25$, inne egipskie biuro RSM
              25/30$
              -Coloured Canyon, Dahab, Dolphin Bay 40$, inne egipskie 45$
              -wyspa Tiran 20$
              -motocyklowe safari przez pustynię 30$ dla jednej osoby na motorze, dla dwóch
              35$
              -Bedouin dinner 35$, inne egipskie biuro 25$
              -przejażdżka po pustyni na wielbładach z obiadem 35$, z herbatą 30$, inne
              biuro 20$
              -Abu Galum National Park50$
              -łódka ze szklanym dnem 15$

Ceny z grudnia 2003 z katalogów czyli ceny wyjściowe - na pewno można coś
              utargować.

• Gość: Agata Dziękuję IP: *.acn.waw.pl 21.02.04, 21:36
                Dziękuję za wszelką pomoc!
                Teraz czuję, że nie zginę.
                Pozdrawiam serdecznie!
                Agata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka