Dodaj do ulubionych

Dziecko na quadach

04.04.10, 22:11
Witam! Nie mam jakiegokolwiek doświadczenia w prowadzeniu tego typu wehikułów
a chciałbym zabrać na przejażdżkę moją 5-letnią córkę. Nie wiem czy to aby
bezpieczne. Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju sugestie dotyczące tych
maszyn w szczególności przewożenia takich brzdąców jak moja córcia. Z góry
dziękuję!
Obserwuj wątek
    • sebcioo Re: Dziecko na quadach 04.04.10, 22:42
      Bezpieczne - roznie, ryzyko jest.
      Sugestie - nie radze.
      Kobieta bez pojecia o jezdzie plus 5 letnie dziecko na jednym quadzie
      przeznaczonym dla JEDNEJ osoby - durnota na maxa.
      • padalec39 Re: Dziecko na quadach 04.04.10, 22:52
        No cóż ja na początek radziłbym czytać uważniej, bo synku trochę namotałeś.Pozdro.
        • sebcioo Re: Dziecko na quadach 04.04.10, 23:18
          Tylko nie synku, tatusku. Podziekuj ... za rade.
          • padalec39 Re: Dziecko na quadach 04.04.10, 23:47
            Niestety nie ma za co synku.
    • polokokt Re: Dziecko na quadach 04.04.10, 22:47
      fakultet pod tytulem "quady" jest generalnie dla osób nie mających
      doświadczenia. Jedzie się gęsiego, po niewymagającym terenie i na mojej
      wycieczce w ogóle nie dali się wychylić z szeregu. W efekcie, jak ktoś już na
      quadach trochę wcześniej jeździł, to się nudził, bo tam totalnie nic się nie
      dzieje, a jak człowiek chciał trochę poszaleć (nie wiem czy slalom, to
      szaleństwo ale dla nich tak) to już był karcony... Wiec spoko, dasz sobie radę,
      jeśli chodzi o doświadczenie. Tempo dostosowane do najwolniejszego uczestnika
      (czyli Pani Rosjanki w wieku 47 lat, która quada widziałą raz w życiu na zdjęciu
      i wpada w mega ekstazę jak rozwinie prędkość 7km/h :) ) Pewnie to zależy od
      organizatora, ale ja więcej się nie skuszę.

Czy bezpieczne? w zasadzie tak, dopuki nic sie nie stanie. Jest to jednak
      maszyna ważąca z 200 kg, więc sam róż wyobraźnią, czy coś może się stać czy nie.
      Organizatorzy nie pozwalają na jakąś ułańską fantazje, jazda jest po płaskim,
      żaden rajd przeprawowy dla prawdziwych facetów, ale.... zawsze uczestnik musi
      wykazać się myśleniem. No i pytanie na ile posłuchu ma Twoja cóka? Czy sie
      wierci i kręci, czy jest "karna" i jak Jej powiesz ze ma siedziec i sie trzymac
      to bedzie siedziala przez te kilkanascie do kilkadziesięciu minut (co tyle mniej
      wiecej byly u mnie przerwy).

O ile w ogóle organizatorzy pozwolą na zabranie tak małego dziecka, to najpierw
      według mnie powinieneś spróbować jakiejś takiej przejażdżki po jakimś małym
      placyku (czasem na plażach są taie atrakcje na minuty), czy w ogóle jest sens
      zabierać dziecko na kilka h na pustynię (jeśli to miałeś na myśli).
      Pozdrawiam
      • padalec39 Re: Dziecko na quadach 04.04.10, 22:55
        Dzięki za info, na pewno (jeśli będzie okazja) sugestie wypróbuję. Dzięki!
      • ula_25 Re: Dziecko na quadach 04.04.10, 22:57
        Nie ryzykowałabym, bo jak to się mówi, wypadki chodzą po ludziach.
        • padalec39 Re: Dziecko na quadach 04.04.10, 23:56
          Ta moja córcia to już na trzech kontynentach była ale radę przyjmę. Dzięki!
    • my_maryha Re: Dziecko na quadach 04.04.10, 23:22
      A ja polecam. Byłam ze znajomą, która ma dziecko 7-letnie, też pierwszy
      raz jechała na quadzie i po powrocie była bardzo zadowolona, tak że
      pojechaliśmy drugi raz. Jeśli jedziesz do Sharmu mogę Ci podać bardzo
      dobry kontakt na quady;)
      • padalec39 Re: Dziecko na quadach 04.04.10, 23:49
        No nie bardzo Sharm był w zeszłym roku, teraz pora na Hurghadę ale szczerze
        dziękuję. Pozdrawiam.
        • ula_25 Re: Dziecko na quadach 04.04.10, 23:55
          A ja widziałam mężczyznę wiozącego dziecko, może 5-6cio letnie, na quadzie. Przy
          bardzo wolnej prędkości quad na zakręcie stracił równowagę, na szczęście stojący
          w pobliżu właściciel quada zdążył podbiec i uratować sytuacje. Ale nie moje
          dziecko i nie mój zdrowy rozsądek :) Pozdrawiam :)
          • sebcioo Re: Dziecko na quadach 05.04.10, 08:49
            Wlasnie o tym pisalem. Ale niektorzy sa tak madrzy ze wola pie... cos o synkach
            zamiast sluchac.
            • mgw5 Re: Dziecko na quadach 05.04.10, 11:45
              witam

nie jestem matką wariatka. Racjonalnie podchodzę do wielu spraw.
              Faktycznie prędkośc nie jest zawrotna, nawet jesli chodzi o mnie. My po
              dyskusji zabralismy naszego niespełna trzylatka na quady.było
              sympatycznie, tym niemniej Młody wyrywał kierownice meżowi.
              Myślę, że doświadczenie miłe, a czy niebezpieczne......chyba nie aż tak.
              pozdrawiam
            • padalec39 Re: Dziecko na quadach 05.04.10, 12:13
              No cóż dzióbek, nie masz się co obrażać, twoje posty niczego do sprawy nie
              wnoszą i tyle.Zaś brak osobistych doświadczeń w nich zawartych sugeruje brak
              takowych w ogóle a mimo tego niezaprzeczalnego faktu pozwalasz sobie na kąśliwe
              uwagi i to nie tylko na moje posty. Dla mnie to smarkateria, synku.
              • dlidia Re: Dziecko na quadach 05.04.10, 15:19
                Witam!
                Byłam 2 lata temu w Egipcie z 14 letnim synem. Mieliśmy wykupioną wycieczkę, w
                której jedną z atrakcji była jazda na quadach. I co się okazało-tylko ja
                pojechałam,gdyż dzieci mogły dopiero od lat 16-tu. Owszem ,mógłby jechać,jeśli
                bym podpisała zgodę na moje własne żądanie. W razie wypadku,moje wykupione
                ubezpieczenie nie obejmuje poniesionych strat. Nie ryzykowałam ,syn został. Na
                miejscu pozwolono mu pojeździć w koło quadem,ale nie na pustyni! Syn jakoś
                przeżył to,a ja miałam czyste sumienie, że nic mu się nie stało. W trakcie mojej
                jazdy ,pani jadąca przede mną tak gwałtownie stanęła, iż prawie na nią wpadłam.
                Czasami raczej trzeba spasować, niż potem tego bardzo żałować! Ale decyzja
                należy zawsze do każdego z nas. Pozdrawiam, życzę miłego wypoczynku.
                • maoko Re: Dziecko na quadach - do dlidia 05.04.10, 17:08
                  Wymóg 16 lat dotyczy samodzielnej jazdy na quadach, a nie z rodzicem. Może nie
                  zrozumieliście się na tej wycieczce, gdyż syn mógł jechać z Tobą na jednym quadzie.
                  • dlidia Re: Dziecko na quadach - do dlidia 05.04.10, 19:33
                    Zrozumieliśmy się na tej wycieczce?!!! Właśnie o to chodziło, iż syn chciał
                    jechać samodzielnie-żaden syn w tym wieku ,nie będzie chciał jechać z
                    mamusią-he,he . . !!!
    • jusytka Re: Dziecko na quadach 05.04.10, 19:37
      Kiedyś jeździliśmy do pewnego ośrodka na Pojezierzu Drawskim, gdzie były
      organizowane wycieczki quadami. Jakież było moje zdziwienie, kiedy następnego
      roku już tej oferty nie było. Dlaczego? Z powodu licznych wypadków na quadach.
      Rok temu namawiano nas bardzo na taką wycieczkę w Turcji, to znaczy mnie z mężem
      i dwójką dzieci. Odważył się tylko mój mąż i okazało się, że to była właściwa
      decyzja, powiedział, że trzeba było mieć dużo siły, by się na nim utrzymać
      podczas szaleńczej jazdy po górskich wertepach. Jako towarzystwo trafiła mu się
      grupa młodych i gniewnych Niemców ;)
      • ula_25 Re: Dziecko na quadach 05.04.10, 22:37
        Chciałam jeszcze poruszyć kwestię o której wspomniała jedna z osób komentujących
        - ubezpieczenie. W razie wypadku, jazdę na quadach ubezpieczyciel może zaliczyć
        do sportów ekstremalnych, jak np. latanie balonem, i nie zachcieć wypłacić
        ubezpieczenia. Chyba, że ma się wykupioną odpowiednią na te okazje opcję.
        • raglub60 Re: Dziecko na quadach 06.04.10, 04:12
          czy latwo opanowac sama technike jazdy tzn.ruszanie ,zmiana biegow
          • maoko Re: Dziecko na quadach 06.04.10, 15:19
            Łatwo, tylko gaz i hamulec, żadnych biegów - przynajmniej na tych dostępnych dla
            turystów.
    • kiniusia300 Re: Dziecko na quadach 09.04.10, 14:35
      odradzam całkowicie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka