Dodaj do ulubionych

Wróciłem z Hurghady

IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 16:37
Witam,
w dniach 14.02 - 28.02 byłem z Alfa Star w hotelu Sun Rise El Palacio.
Wycieczki fakultatywne wykupiłem u Sonii i Sameha. Jeżeli ktoś ma jakieś
pytania dotyczące biura, hotelu lub wycieczek fakultatywnych zapraszam do
dyskusji.
Obserwuj wątek
    • Gość: mario Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.polityka.com.pl 01.03.04, 16:44
      Mam pytanie o hotel Sunrise Palacio, do ktorego za kilka dni się wybieram. Czy
      jest komfortowy, jak z plażą, w jakim stopniu jest teraz obłożony, jakie
      narodowości dominują. Jak tam ogolnie jest?
      • Gość: Machoni Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 17:15
        Hotel oferuje bardzo wygodne pokoje,ok 25 - 30 m2 z tarasami (stolik i 2
        krzesła) oraz dużą łazienkę z wanną. Jeżeli chcesz zdjęcia to podaj maila.
        Pokoje najlepiej brać w skrzydłach. W lewym skrzydle okna po prawej wychodzą na
        otwarte morze (rafa) - przy dniach wietrznych (teraz chyba się kończą)trochę
        wyje wiatr, okna z prawej strony wychodzą na wewnętrzną zatokę. Ja polecam lewy
        pawilon (nr. pokoi zaczynają się na 1xxx i 2xxx). Nie polecam pokoi w budynku
        głównym ponieważ tu zlokalizowane są restauracje (dym z grilla), bary, namiot w
        którym prowadzone są animacje oraz kids club Neckermana. W hotelu wszędzie jest
        bardzo czysto, obsługa hotelowa jes non stop do twojej dyspozycji. Przy
        posiłkach w restauracji siadajcie przy głównych przejściach (tam gdzie chodzą
        nadzorcy kelnerów) wtedy na zmianę nakrycia, napoje itd nie czekacie długo. Za
        lewym pawilonem znajduje się rafa - poprostu bajka 200 m od brzegu jes t ok 1m
        wody, póżnie ok 7 - 10 m2. W drugim tygodniu pobytu byliśmy tam z żoną i córką
        od 8 do 17. Widoki niezapomniane - i tą część plaży polecam. Jako, że hotel
        jest zbudowany po części na rafie koralowej to nie ma plaży normalnej, tylko
        beton posypany gruboziarnistym piachem, ale opala się na leżakach więc rodzaj
        plaży dla nas był nie istotny. Koniecznie weż buty w których można wchodzić do
        wody, aby nie skaleczyć się o koralowce lub nie nadepnąć na jeżowca.
        Narodowości w kolejności: Niemcy, Rosjanie, Włosi, Fracuzi,Holendrzy, Węgrzy,
        Polacy, Czesi - bardzo sympatyczna mieszanka. Byliśmy tam dwa tygodnie z 7
        letnim dzieckiem i polecam ten hotel, obłożenie w chwili obecnej ok 65%.
        Pozdrawiam
        • patrykkk Re: Wróciłem z Hurghady 01.03.04, 17:23

Machodni,
          jeśli możesz, też prześlij mi parę fotek na patrykkk@gazeta.pl

A co sądzisz o tej lagunie?
          • Gość: Machoni Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 17:40
            Chodzi Ci o fotki hotelu i pokoi ? Laguna jest rewelacyjna - pierwsze 200
            metrów od lądu idziesz w przezroczystej wodzie po kolana, pełno tam małych
            różnokolorowych ryb, jeżowców i innych stworzeń, później robi się głębiej 7 -
            10 metrów. Widać większe ryby i masę stworzeń których nazw nie znam ale wygląda
            to rewelacyjnie. Natomiast dla wytrawnych nurków na pewno ciekawszym będą
            wyprawy już na otwarte morze, ale, że nurkiem nie jestem nie będę się
            wypowiadał. Ciekawostka, braliśmy z restauracji bułki i rzucaliśmy przy brzegu -
            momentalnie jak na zawołanie, pojawiały się stada różnych rybek :-))))
        • Gość: Vincent Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.miechow.com / *.miechow.com 02.03.04, 23:44
          jak możesz to wyślij mi fotki na adres: Vincent@miechow.com
    • Gość: pawko Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 17:00
      Witam,
      7 marca wybieram sie do Hurghady, bede w hotelu Palma de Mirette.
      Powiedz na jakich byłeś wycieczkach organizowanych przez Sonie. Czy były one
      z polskimi przewodnikami? Mam zamiar wybrac sie na wycieczki do Luxoru i na
      Quad Safari
      Pozdrawiam
      Paweł.
      • Gość: Machoni Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 17:33
        Od Sonii kupiliśmy Kair (1 dzień), Luxor - genialne miejsce, szczególnie Karnak
        Temple (1 dzień), Jeep Safari (nie znam ceny quadów, ale wyślij maila do Sonii
        do będziesz wiedział), Wycieczka morska. Wycieczki autokarowe (Kair, Luksor)
        odbyliśmy klimatyzowanymi autokarami z WC). Do Luksoru jako przewodnik jechała
        z nami Sonia, po Kairze obwoziła nas Magda. Informacje nt. zwiedzanych miejsc
        pogłębiliśmy sobie dzię ki przewodnikowi National Geographic, który kupiłem
        przed wyjazdem. Sądzę, że warto ponieważ tak Sonia jak i Magda są w obu
        miastach ograniczone czasowo ze względu na konwój i nie są w stanie przekazać
        wszytkich informacji. Na Jeep safari po wiosce beduinów oprowadzał nas
        Egipcjanin (opowiadał po angielsku i niemiecku - tak, że dla nas było ok.) na
        sea trip potrzebna jest duża dawka humoru - sprzęt i niesamowite widoki w
        cenie :-). Aha, na wszystkich wycieczkach w cenie jest lunch, dodatkowo trzeba
        dopłacić do wizyty w świątyni Hatszepsut (warto !) - 5 $ od osoby, oraz przy
        rejsie na wyspę bananową (jeżeli jedziesz z dzieckiem warto, jeżeli nie wybór
        należy do ciebie). O tych dopłatach Sonia informowała nas przy sprzedaży
        wycieczek, więc byliśmy na to przygotowani. Na wycieczki byliśmy odbierani z
        Palm de Mirette (nasz hotel jest w głębi całego kompleksu). Reasumując:
        wycieczki z Sonią polecam, są ciekawe, jedziesz w tym samym konwoju oraz w tej
        samej klasy autobusach co ludzie którzy kupili wycieczki u rezydentów,
        natomiast oszczędzasz ok. 50 % - 70% na każdej wycieczce (omijasz pośredników).
        Po za tym byliśmy już prywatnie na zaproszenie Sonii i Sameha w ich domu na
        sziszy i kawie - bardzo sympatyczni i zapracowani ludzie. Ubezpieczenie
        wykupujesz z wycieczką u tour operatora, więc jak rezydent mówi, że jadąc z
        innym biurem na wycieczkę fakultatywną nie jesteś ubezpieczony to niech spada
        na drzewo bo jest kłamcą. Ale w przypadku Alfa Star z którymi wylecieliśmy do
        Egiptu kontakt mieliśmy z rezedyentkami (bardzo sympatyczne dziewczyny) w dniu
        przyjazdu i powrotu. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to daj znać. Pozdrawiam
        • Gość: Mirka Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 18:18
          Dlaczego polecasz wyspę bananową dla dzieci? Co jest tam tak fascynujacego?
          • Gość: Machoni Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 08:58
            Dla dzieci frajdą jest zrywanie prosto z gałęzi bananów (są troche inne niż te
            dostępne u nas w sklepach - małe, zielone i o cytrynowym posmaku (bardzo
            dobre), do tego można spróbować czciny cukrowej. Nie każdemy dorosłemu może to
            odpowiadać. Tak naprawdę wyspa bananowa jest wyspą tylko w okresie kiedy Nil
            osiąga swój najwyższy poziom (bodajże na przełomie lipca i sierpnia), w
            pozostałych miesiącach na wyspę można się dostać "suchą stopą", ale krótki rejs
            po Nilu pod koniec dnia jest bardzo przyjemnym wypoczynkiem po upale. Pozdrawiam
            • Gość: Mirka Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 20:02
              Dzięki za odpowiedź.
        • Gość: pawko Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.aster.pl 01.03.04, 22:57
          Super dzięki za odpowiedz, jak bede miał jakieś pytania, napewno się odezwe.
          • Gość: Machoni Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 08:59
            OK. powodzenia
      • Gość: Gonia Re: Wróciłem z Hurghady do Pawka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 11:41
        Mam nadzieję, że już wróciłeś i masz chwilę, żeby mi coś opowiedzieć. Ja
        również wybieram się do hotelu Palma de Mirette, ale w lipcu. Bardzo mnie
        interesuje więcej prawdziwych danych o hotelu, jedzeniu, plaży (rafie).
        Szczególnie interesuje mnie, czy w tym hotelu jest klimatyzacja indywidualna w
        pokojach, gdyż biuro Neckermann, z którego chcę jechać przypuszcza, że tak,
        lecz nie ma pewności. Przy temperaturach w lipcu jest to dla mnie bardzo ważna
        informacja, jak nie decydująca. Jeszce jedno, jakby ci starczyło czasu to
        napisz coś o wycieczkach, z kim byłeś. Na temat Soni słyszałam tak skrajne
        opinie, że jestem kompletnie skołowana.
    • Gość: piotr Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.04, 20:38
      Wylatuje 01.04. i też chciałbym jechać na wycieczke z Sonią. Jakie warunki ona
      oferuje? Czy byłeś zadowolony? Płaciłeś tyle ile podaje? Jaki standard
      autobusów?
      • Gość: Machoni Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 09:11
        Z wycieczek jestem bardzo zadowolony. Ceny jakie Sonia podała w mailu (jeszcze
        przed wylotem z Polski) po przyjeżdzie nie uległy zmianie. Po Egipcie
        jeżdziliśmy: 1. 5 letnim autobusem Scania z klimą, toaletą, telewizją ( w
        trakcie powrotu z Luksoru 2 filmy z polskimi napisami); 2. Do Kairu byliśmy
        wiezieni autobusem Ghabour (egipska mutacja chyba Volvo) również z klimą
        toaletą, TV. Wycieczkę do Luksoru prowadziłą Sonia i ona udzielała wszelkich
        informacji przy kolosach Memnona, w fabryce Alabastru, dolinie Królów, Karnaku,
        itd. Do Kairu jechaliśmy z egipskim opiekunem mówiącym po angielsku, natomiast
        pod dotarciu do miasta przejęła nas Magda (o ile nie mylę imienia), polska
        przewodniczka mieszkająca od lat w Egipcie - kompetentna, posiadająca wiedzę,
        bardzo sympatyczna i uczynna. Oczywiście ze względu na tempo wycieczek
        (wymuszane przez konwoje) nie ma się co spodziewać dogłębnej analiży każdej
        świątyni, eksponatu, czy miejsca przez które się przejeżdża, ale wspomagaliśmy
        się książką o Egipcie. Uprzedż mailem Sonię co cię interesuje, a po przylocie
        wyślij jej sms w jakim hotelu jesteś do umówi się z Tobą w dogodnym miejscu i
        czasie. Czytałem wcześniej posty nt. działalności Sonii (poytywne i negatywne),
        ale postanowiłem zaryzykować i nie żałujemy. Współpasażerowie obu wycieczek
        autokarowych również wyrażali się pozytywnie (byli wśród nich również Niemcy,
        Anglicy i Węgrzy). Pozdrawiam
        • Gość: cs Re: Wróciłem z Hurghady IP: 195.215.5.* 02.03.04, 09:23
          co do negatywnych opinii o tym biurze, to wiekszosc, a kto wie czy nie
          wszystkie, byly wyslane przez ich konkurentow w Hurghadzie.
          • Gość: Kmiotek Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 08:56
            A Ty piszesz z Dani i nic złego w tym nie widze
            • Gość: cs nie o to chodzi, kto skad pisze IP: 195.215.5.* 05.03.04, 10:38
              ale o to, ze kilka negatywnych opinii o Soni byla napisana przez ich
              konkurentow w Hurghadzie, a nie klientow, tak ze trudno w ten sposob powiedziec
              ilu ludzi w rzeczywistosci mialo problem z ich biurem i czy w ogole ktos mial
              zle doswiadczenia.
    • Gość: andrzej Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 00:33
      Jak znalezc Sonie czy mozna jakies namiary dostac
      Z gory dzieki
      Pozdrawiam
      • Gość: agnieszka Re: Wróciłem z Hurghady IP: 62.114.154.* 05.03.04, 11:22
        Program wycieczek z Sonia jest w serwisie www.hurghada.pl
        Pozdrawiam;
        Agnieszka
    • lotnica Re: Wróciłem z Hurghady 05.03.04, 00:54
      Czesc, jestem wlasnie w Hurghadzie i chcialabym skontaktowac sie z Sonia. Masz
      nr telefonu? dla jakiego biura podrozy pracuje? prosze odpowiedz szybko zalezy
      mi na czasie rezydent dal nam kosmiczne ceny nie sadzilam ze to bedzie az tak
      drogo. Troche sie balam jadac tutaj, wykupywac wycieczki poza moim biurem
      podrozy, ale chyba jednak sie zdecyduje.
      • derduch Namiary na Sonię 05.03.04, 06:20
        Telefon do Soni: +20103065170 zadzwoń lub wyślij jej sms-a
    • patrykkk Re: Wróciłem z Hurghady 16.03.04, 10:26
      Hej Machoni,

obiecałeś przesłanie zdjęć, a tu nadal nic do mnie nie doszło?
      Czy ktoś inny otrzymał jakieś fajne fotki od Machoni?
      • Gość: Machoni Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 16.03.04, 15:33
        Hej Patrykkk,
        Fotki do Ciebie i do Vincenta wysłałem ok. 04.03. Nie miałem komunikatu o
        przepełnieniu skrzynki. Sprubuję jeszcze raz, ew. jak masz alternatywny adres
        to zapodaj.
        Cześć
        M
        • patrykkk Re: Wróciłem z Hurghady 16.03.04, 15:55
          Gość portalu: Machoni napisał(a):

> Hej Patrykkk,
          > Fotki do Ciebie i do Vincenta wysłałem ok. 04.03.

NIESTETY jakoś nie doszły. Ale zapewniam Cię, że skrzynka jest w porządku:
          patrykkk@gazeta.pl Z góry Ci dziękuję.
          Jeśli znajdziesz czas, odpowiedz mi jeszcze na parę pytań (co ułatwi mi "boje"
          z narzeczoną), bo ten Sunrice coraz bardziej mi się podoba.

1. REKREACJA. Czy to prawda, że można korzystać z zaplecza sportowego dwóch
          sąsiednich hoteli? Czy np. po kolacji odbywają się dyskoteki na wolnym
          powietrzu?
          2. LEPSZE POKOJE, o których piszesz. Myślisz, że warto na "dzień dobry" wspomóc
          prośbę o widok na moze i kingsize konkretnym zielonym banknotem? Na stronie
          Alfa Star piszą, że pokój z "sea view" kosztuje dodatkowo 200 zł za tydzień. No
          ale to nie ma sensu...
          3. RĘCZNIKI PLAŻOWE - czy też są dawane za kwitek?
          4. RAFA i PLAŻA. Z tego, co pisałeś, rafa jest na wyciągnięcie płetwy. A co z
          plażą, rzeczywiście jest taka, że człowiek na człowieku, a wszyscy razem na
          sztucznym nasypie?

Dzięki za info.
          Ja byłem w Sharm (Iberotel Club Fanara), więc w razie czego pytaj.

• Gość: Machoni Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 16.03.04, 16:59
            Patrykkk,
            Mam nadzieję, ze zanim skończę odpowiedź, będziesz mógł swojej Pani
            zaprezentować zdjęcia :-)))
            A teraz po kolei:
            ad.1 Hmm, zabiłeś mi ćwieka, co do rekreacji na terenie Palm de Mirette i
            Mirette. Na terenie SunRise ludzie grali w siatkówkę, piłkę nożną i boule
            (chyba tak to się pisze - rzuty kulami). Mysmy pierwszy tydzień spędzili na
            zwiedzaniu Egiptu (Luksor, Kair, Hurghada) - sprzyjała nam pogoda, w drugim
            tygodniu nie wychodziłem z wody. Ta laguna przy hotelu to po prostu bajka.
            Dyskoteki odbywają się przy budynku głównym (pod namiotem). Jest to jedna ze
            składowych programu animacyjnego (zaczyna się ok.19:00 konkursami dla dzieci,
            później jest bingo, a następnie można zakręcić nóżką ...).
            Ad.2 Zobaczcie jaki pokój otrzymacie przy check-in, może nie trzeba będzie
            dopłacać. Ew. nastepnego dnia rano zmianę załatwcie bezpośrednio w recepcji -
            bez udziału rezydenta. Jeżeli nie będzie pełnego obłożenia hotelu to nie
            powinno być problemu (jeden z naszych "współwycieczkowiczów" tak zrobił, ale,
            że byliśmy w lutym hotel nie był w pełni obłożony) Zwróćcie uwagę na numery
            klucza: 1xxx i 2xxx to pokoje w prawym skrzydle, gdzie liczby w miejsce
            kolejnych iksów oznaczają po kolei: piętro oraz stronę. My mieliśmy numer 2238 -
            tzn. lewe skrzydło, 2 piętro, pokój od wewnętrznej laguny (parzysty). 3xxx i
            4xxx to pokoje w budynku głónym, którego nie polecam (restauracja, bar, namiot
            z animacjami), numery 5xxx i 6xxx to prawe skrzydło położone bezpośrednio przy
            lagunie. Dziwi mnie ten dopisek na stronie Alfy (jak ja byłem z nimi nic
            takiego nam nie przekazywali. Ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę).
            Ad.3 Ręczniki plażowe są wydawane na podstawie "towel cards" które otrzymacie w
            recepcji przy check-in. Za zgubienie karty płaci się chyba 50 LE (nie pamiętam
            dokładnie). Sprawdzaj też ile dostałeś kart po zwrocie ręczników. Egipscy
            koledzy mogą się nie raz pomylić. Za drobny bakszysz - 1 LE przeciągną leżaki
            we wskazane przez Ciebie miejsce.
            Ad.4 Tak rafa jest na wyciągnięcie płetwy :-))) Ludzi nie było dużo, ale jak
            się hotel zapełnia, to warto wstać i przed śniadaniem zająć sobie leżaki
            (kładziesz na nich po prostu swoje ręczniki plażowe). Ja nie spotkałem się z
            przypadkiem zajęcia leżaka przez jednych turystów drugim. Faktycznie ludzi
            było sporo na nasypie (bo tak to faktycznei wygląda, brzeg dodatkowo jest
            wzmocniony obmuruwką z kamieniami, ale są schodki do wody). Jakość i kolor
            piasku to sprawa drugorzędna bo leżysz na leżakach. Mieliśmy przyjemność poznać
            klilku sąsiadów z leżaków (Niemców, jeden nawet miał ze sobą apteczkę i
            opatrzył nogę mojej córki jak sobie rozcieła o koralowiec, Rosjan, Francuzów).
            Atmosfera jest super - wszyscy są na wakacjach. Ale zawsze aparat czy telefon
            kmórkowy jeżeli weźmiesz na plaże miej na oku - to chodliwy towar. W pokoju
            masz sejf, sam ustalasz kod, więc pieniądze, paszporty i inne rzeczy, jeżeli
            nie są niezbędne zostaw w sejfie. Paszporty braliśmy tylko na wyjazd do Kairu i
            Luksoru, w Hurghadzie nie ma sensu ich nosić ze sobą. Jak byś miał jeszcze
            pytania daj znać i potwierdź czy zdjęcia doszły. Do Sharm może wybiorę się w
            przyszłym roku więc podaj mi info o hotelu (może ma stronę www. - SunRise
            niestety jeszcze nie ma, miał jak działał pod nazwą Tropicana), z jakim biurem
            tam byłęś, opcja (HB,FB,All), ceny, przydatne info o samym Sharm.
            pozdrawiam
            M
          • Gość: Dario Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 23:11
            Witam,
            opisz prosze trochę wrazen, w marcu byłem w Iberotelu w Makadi obok Hurgady w
            sierpniu jedziemy do Iberotelu Fanara. Czy wszystko było OKI czy polecasz
            jakies miejsca w Sharmie lub Naama Bay, korzystales z jakis wycieczek?
            • Gość: Munios Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 14:23
              Hej Machoni
              Jesli bylbys tak mily (i cierpliwy) to także prosiłbym o przesłanie mi Twoich
              zdjęć z pobytu w Sun .... > Mój adres: mariuszinfo@o2.pl Ja bylem na poczatku
              marca w Hurgadzie w hotelu Coral Beach ( ze Scan Holiday) i bylo bardzo fajnie.
              Mamy bardzo pozytywne wrażenia z pobytu w Egipcie i zamierzamy sie tam wbrac
              raz jeszcze - po Twoim opisie sklaniam się ku hotelowi Sun ... Gdybys miał
              jakies pytanie odnośnie hotelu Coral Beach to pisz.
              • Gość: Ren Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.jaslo.sdi.tpnet.pl 02.05.04, 17:28
                Jeśli możesz opisz swój pobyt w Coral Beach. Który bungalow warto mieć i czy są
                tam jakieś place budów.Czy były wieczorami jakieś atrakcje bo do Hurghady
                trochę daleko. Skąd braliście wycieczki? Co z jedzeniem? Z góry dzięki. Też
                wybieram się ze Scanem( czy wylatują naprawdę wieczór)
                • Gość: Ania^^ Re: Wróciłem z Hurghady IP: *.wlanet.wla.pl 02.05.04, 22:51
                  na www.forum.wakacje.pl w dziale Egipt jest duzo informacji o Coral
                  Beach Hurghada (nie mylic z tym samym odpowiednikiem w Sharm el-Sheikh).
                  Znajdziesz wsrod nich takze moj opis, bylam tam na Sylwestra z Selectours.
                  Warto wybrac ten hotel ze wzgledu na rafy i najwieksza plaze w Hurghadzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka