Dodaj do ulubionych

Rejs "Tajemnice Nilu" z Itaką - prośba o info

02.07.10, 16:36
Witam,
Jeśli ktoś był niedawno na takim rejsie, podzielcie się proszę
wrażeniami i praktycznymi informacjami o transferze z Marsa Alam,
statku, posiłkach, organizacji zwiedzania, wycieczkach
fakultatywnych etc. Będę wdzięczny za każdą opinię i poradę,
dzięki :-)
Obserwuj wątek
    • misskaffee Re: Rejs "Tajemnice Nilu" z Itaką - prośba o info 20.07.10, 22:44
      Witam,
      ja byłam niedawno na takim rejsie. I bardzo mi się podobało.
      Pod względem techniczno-organizacyjnym było bardzo ok. Po przylocie transfer do hotelu (Resta Reef) w Marsa Alam, następnego dnia rano autobusem do Luksoru. W zasadzie wszystko było tak, jak jest napisane w katalogu: w pakiecie zwiedzanie Luksoru (Karnak, Dolina Królów, Świątynia Hatszepsut, pracownia alabastru, sklep z papirusami) + wycieczka fakultatywna - lot balonem nad Luksorem, potem popłynęliśmy dalej: śluza w Esnie, świątynia w Edfu, potem Kom Ombo i Asuan. W Asuanie była Wielka Tama, świątynia Izydy na wyspie File, kamieniołomy, perfumeria + fakultety: Abu Simbel i wioska nubijska (w cenie feluka, wyspa Lorda Kitchenera, motorówką przez pierwszą kataraktę, przejażdżka na wielbłądach i sama wioska). W końcu transfer do hotelu, gdzie spędziliśmy jeszcze noc i kolejny pełny dzień odpoczynkowy a później transfer na lotnisko w Marsa.
      Płynęliśmy na statku Nile Festival - bardzo ładny, czysty, jedzenie ok - nikt nie miał sensacji żołądkowych. Jedyny minus (ale o tym wiedzieliśmy) to brak napoi podczas posiłków na statku. Sprzedawali bardzo drogo, ale kupowaliśmy na lądzie i bez problemu wnosiliśmy na statek, więc dało się wytrzymać. Był koktajl powitalny, pokazy tańców wschodnich a kiedy statek płynął po południu podawano za darmo na pokładzie słonecznym kawkę, herbatkę i ciastka. Basen na statku mały, ale nie było pełnego obsadzenia, więc jakoś się mieściliśmy :)
      Przewodniczka Małgosia bardzo miła i kompetentna, opowiadała ciekawie i była pomocna przy wszelkich problemach.
      Hotel w Marsa Alam przypisany do wycieczki po Nilu - Resta Reef - ponoć najgorszy z oferty Itaki w Marsa, całkiem ok. Na kilka dni bez zastrzeżeń. Rafka malutka przy hotelu, fajne animacje.
      Ogólne wrażenie wycieczki bardzo dobre. Świetna organizacja.
      Na statku trzeba wstawać bardzo wcześnie, ale rano najlepiej się zwiedza, bo najchłodniej (o ile w ogóle można mówić o chłodzie w lipcu, może więc najmniej gorąco). Poza tym można poznać prawdziwe życie, połazić po miasteczkach i zobaczyć wszystko, czego nie da się zobaczyć podczas fakultetów z jakiegokolwiek kurortu. Naprawdę polecam!
      Pozdrawiam!
      • kkk Re: Rejs "Tajemnice Nilu" z Itaką - prośba o info 21.07.10, 10:00
        jeśli chcesz mieć opcję all na statku polecam biuro Sky Club, mają
        full wypas ;0
      • trevally Re: Rejs "Tajemnice Nilu" z Itaką - prośba o info 21.07.10, 16:09
        Serdeczne dzięki za info, mam nadzieję że mój rejs będzie równie
        udany. Jeżeli możesz podać, wdzięczny byłbym za ceny fakultetów.
        • misskaffee Re: Rejs "Tajemnice Nilu" z Itaką - prośba o info 21.07.10, 17:44
          O ile dobrze pamiętam, to: lot balonem 120 USD, Abu Simbel 95 USD, wioska nubijska 35 USD.
          No i oczywiście 150 USD za wstępy itp. + 20 USD na napiwki na statku i dla kierowców.

Statek pływa z Luksoru do Asuanu lub z Asuanu do Luksoru - wtedy jest ponoć wszystko to samo, ale w odwrotnej kolejności. Nie wiem dokładnie od czego to zależy, ale chyba od daty przylotu do Marsa Alam.

Pozdrawiam i życzę miłego rejsu!

• trevally Re: Rejs "Tajemnice Nilu" z Itaką - prośba o info 26.07.10, 11:49
            Serdeczne dzięki za informację :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka