marcepanek.myslowice 19.10.10, 18:20 Mam pytanie odnośnie wcześniejszej rezerwacji wycieczki typu first minute np. do Egiptu... Czy warto wcześniej rezerwować taką wycieczkę..? A może ktoś mógł by mi polecić jakieś konkretne biuro... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
colin1974 Re: Od kiedy first minute??? 19.10.10, 19:17 Ja zawsze biore firsta od kilkunastu lat i jeszcze mi się zie zdarzyło aby potem oferty były tańsze lub bardziej atrakcyjne.W first masz wybór hoteli i jedziesz gdzie chcesz ,natomiast w lastach zostaje to co nie zostało wcześniej sprzedane czyli mniej atrakcyjne hotele. Są takie ,które sprzedają się jak ciepłe bułeczki tak więc potem nie są już dostępne w last minute.Tylko raz byłem z lasta w Sharmie i powiem że nie trzeba było brać to co zostało i nie było dużego wyboru.Teraz tym bardziej od kilku lat latamy z dzieckiem więc hotel wybieramy pod kątem dzieciaka .Wykupiłe już miesiąc temu płacąc za dziecko 390 zł za 2 tygodnie w dobrym 5 ***** hotelu w all nie pisze z jakiego BP bo nie chce robić reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
aska885 Re: Od kiedy first minute??? 19.10.10, 19:22 Wszystko zależy w jakim miesiącu chcesz lecieć. Jeśli na przełomie czerwiec-wrzesień to warto rezerwować na first minute, gdyż w tym okresie jest największe obłożenie urlopowe. Jeśli Egipt to tym bardziej bo to bardzo popularny kierunek wylotów. Zależy też czy 2 tygodnie czy tydzień. W tym roku np. 2-tygodniówki były w dobrych cenach, tygodniówki rozchodziły się szybko. Ja w zeszłym roku roku wykupowałam w grudniu i zyskałam 600zł + wycieczka gratis od osoby oczywiście. Leciałam z Itaki. Trudno powiedzieć co teraz w dobie kryzysu biur podróży robić. Ja bym poczekała do grudnia kiedy już wszystkie biura wypuszczą katalogi na nowy sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
marcepanek.myslowice Re: Od kiedy first minute??? 19.10.10, 19:51 Bardzo dziękuję za podpowiedzi...Może jeszcze jakieś sugestie...? Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: Od kiedy first minute??? 19.10.10, 20:30 Czekając do grudnia fakt zyskasz to że będziesz znał wszystkie oferty z innych BP ale w innych rabaty zmniejszają się z miesiąca na miesiąc .Propocja ,z której ja skorzystałem rozeszła się w ciągu trzech dni i obserwując oferty na lato 2011 pojawiające się z innych BP to jest coraz drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasian00 Re: Od kiedy first minute??? 20.10.10, 08:29 W zeszłym roku kupiłam w grudniu i niestety przepłaciłam, bo od stycznia do kwietnia były niższe ceny. Od maja cena wzrosła. Odpowiedz Link Zgłoś
cieplanata Re: Od kiedy first minute??? 20.10.10, 10:03 ja kupowałam w ubiegłym roku w listopadzie na sierpień, rzeczywiście w maju było taniej, ale miałam opcję w umowie, że raz mogę zmienić hotel, albo imprezę, poszłam do BP i bez kosztów wymieniłam na tańszą ofertę, zarobiłam na tej wymianie za dwie osoby 1000 zł Odpowiedz Link Zgłoś
marcepanek.myslowice Re: Od kiedy first minute??? 20.10.10, 11:19 No to teraz mam mętlik w głowie bo faktycznie z tego co sobie przypominam faktycznie było taniej w maju...ale czy tak będzie w przyszłym roku...Dziękuję za podpowiedzi..:) Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: do Colin 20.10.10, 12:08 colin wszyscy wiemy że skorzystałeś z firsta SF . Kwestia tylko czy polecisz ? Czasy są takie że jeszcze jakieś BP może zejść z padołu turystycznego i wcale bym sie nie zdziwił jak by to było właśnie SF . no , ale nie będę Ci psuł nastroju . Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: do Colin 20.10.10, 14:40 Zawsze wykupuję firsta-największa oszczędność w tamtym roku-10tyś od 2+2.(ale fakt-Grecja a nie Egipt). Przy wyjeździe do Egiptu-oszczędnośc mniej wiecej 2tyś (rodzina). Przyszły sezon raczej znowu Egipt-więc czekam na oferty Scana i TUI-nie chcę ryzykować-wolę sprawdzone BP. Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: do Colin 20.10.10, 15:32 własnie to mam na mysli że lepiej z biurami sprawdzonymi a i czasy jakos takie niepewne . Kiedyś byłem zwolennikiem firstów teraz tak do tego sie nie palę . Pewnie że mozna coś taniej ugrać ale i kupujac miesiąc czy dwa przed wyjazdem jeszcze oferta była pełna . Przynajmniej z TUI nie miałem kłopotu z dostepnośćią a i cene też się wychaczyło dobra . Więc jak dla mnie zamrażanie pieniedzy na tak długi okres czasu nie do końca mnie przekonuje . Moze w przyszłości będzie inaczej p.s też czekam na TUI i Sana Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: do Colin 20.10.10, 16:01 Twoja sprawa z jakiego biura latasz ,kiedyś latałem ze Scanu i Tui ale stwierdziłem że nie będę płacił 40 % więcej za nazwe BP.No i od 6-7 lat latam z Alfą ,Sun Fun,Eximem i Itaką. Tak na marginesie przeglądałem dwa lata z rzędu oferte Scana i żaden hotel nie przypadł mi do gustu.Lecimu już 17 rok z rzędu i faktycznie kilka BP już nie ma (Big Blue,Kopernik i inne),z którymi kiedyś tam byliśmy na urlopie ale żadne nie padło przed wakacjami tylko zawsze lipiec-sierpień , a my latamy w czerwcu więc ryzyko jest małe ale jest.Będąc w Sharmie z Kopernika płaciłem 7300 za 2+1 przy czym to samo z Tui kosztowało 11800 i rok temu hotel w Makadi 6300 za 2+1 przy cenie 11500 z Necka za to samo.Tak więc jeszcze nigdy nie wtopiłem ,a przez dwa lata zaoszczędziłem jak sam widzisz prawie 10000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: do Colin 20.10.10, 16:14 a ja w tym roku Nubian Village ze Scanem 2200 pln za os . Myslę że dobra cena i kupowane miesiąc przed wylotem . Teraz jeszcze byłem ( poczatek października TUI ) w Jaz Belvedere za 2000 pln os . jak sie chce to mozna znaleść . Znowu w Alfie w okresie wakacyjnym w zeszłym roku płaciłem coś około 1800 pln za os więc różnica bardzi niewielka . p.s byłem z BIG BLUE w Turcji chyba był to rok 2000 . 2 tygodnie po powrocie moim zbankrutowali Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: do Colin 21.10.10, 08:17 Piszesz o pobytach 7-o dniowych czy 14-o dniowych ?? Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: do Colin 20.10.10, 17:41 colin1974 napisał: > Twoja sprawa z jakiego biura latasz ,kiedyś latałem ze Scanu i Tui ale stwierdz > iłem że nie będę płacił 40 % więcej za nazwe BP.No i od 6-7 lat latam z Alfą ,S > un Fun,Eximem i Itaką. > Tak na marginesie przeglądałem dwa lata z rzędu oferte Scana i żaden hotel nie > przypadł mi do gustu.Lecimu już 17 rok z rzędu i faktycznie kilka BP już nie ma > (Big Blue,Kopernik i inne),z którymi kiedyś tam byliśmy na urlopie ale żadne n > ie padło przed wakacjami tylko zawsze lipiec-sierpień , a my latamy w czerwcu w > ięc ryzyko jest małe ale jest.Będąc w Sharmie z Kopernika płaciłem 7300 za 2+1 > przy czym to samo z Tui kosztowało 11800 i rok temu hotel w Makadi 6300 za 2+1 > przy cenie 11500 z Necka za to samo.Tak więc jeszcze nigdy nie wtopiłem ,a prze > z dwa lata zaoszczędziłem jak sam widzisz prawie 10000 zł. Z jednej strony masz rację-tez porównywałam oferty jakis czas temu Kopernika i Scanu i zaoszczedziłam sporo kasy lecąc z Kopernikiem (np na hotelu Coral beach)-jednak teraz jak dla mnie to zbyt ryzykowne-coraz więcej BP bakrutuje, więc wolę dopłacić - mam tylko 14 dni urlopu rocznie-chcę miec spokój psychiczny-szczególnie, że z dzieciakami latam. Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: do Colin 21.10.10, 08:18 Ale też nie masz 100 % gwarancji bo Tui Polska nie stoi za dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
placek2003 Re: do Colin 21.10.10, 09:02 Na stronie TUI reklamują się, że oferta rodzinna Scan Holiday będzie w 2011 w TUI .Ciekawe co z resztą hoteli które Scan miał w swojej ofercie od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
magdula43 Re: Od kiedy first minute??? 21.10.10, 09:28 śmieszą mnie takie spekulacje, które biuro przetrzyma, a które padnie. TUI ma 7 mln funtów strat. Faktycznie pewniak. Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: Od kiedy first minute??? 21.10.10, 09:54 Masz racje ale przecież to jest Tui !!! Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: Od kiedy first minute??? 21.10.10, 12:10 colin wybrałeś rewelacyjne i sprawdzone BP i tego sie trzymaj . Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: Od kiedy first minute??? 21.10.10, 16:06 Nigdy nie wybieram BP tylko miejsce wakacji i hotel ,biuro to dla mnie nie ma znaczenia ważne by dolecieć i trafić do wybranego hotelu .A czy to będzie Sun Fun ,Alfa czy Tui nie ma znaczenia wybieram najtaniej i od kilkunastu lat zawsze trafiam tam gdzie zamówie no może poza jednym wyjątkiem w 96 roku ze Scanu zmieniono nam hotel w Turcji . Z Tui byłem tylko raz i mi wystarczy poza kumatą rezydentką bez rewelacji ,a autobus jadący z lotniska do hotelu tragedia stary zdezelowany z ledwo działającą klimą ale z Tui. Ale takie biura też mają swoich klientów by mogły przetrwać ja już z nimi nie pojade. A z Sun Fun byłem w zeszłym roku i też kupowałem w pazdzierniku i też straszono że padną ,a biuro istnieje i ma się dobrze . Odpowiedz Link Zgłoś
anjolka77 Re: Od kiedy first minute??? 21.10.10, 15:38 Ja wakacje rezerwuje już w lutym. Zawsze mam wtedy taniej, bo rabat mam nawet do 20%. Lecę w lipcu albo w sierpniu, ale rezerwację zawsze opłaca się zrobić wcześniej. Co do biura to wiadomo, każdy ma jakieś swoje ulubione, takie z którym najlepiej się czuje. Ja latałam z kilkoma, najbardziej zadowolona byłam z alfastaru. Jednak oni się prężnie rozwijają, w zeszłym roku byli na liście 2000 najszybciej rozwijających się polskich przedsiębiorstw w rankingu "Rzeczpospolitej". Trzeba się pozytywnie nastawić i wszystko się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
marcepanek.myslowice Re: Od kiedy first minute??? 22.10.10, 10:58 Ile ludzi tyle opinii Zaczekam do nowego roku i wtedy coś wybiorę.Jeśli chodzi o biura podróży to ja np we wrześniu pojechałam z Viva Club i faktycznie-nie byłam zadowolona z tego biura.Teraz będę chciała jechać z Sun Fan lub Wezer...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
pannadygotka Re: Od kiedy first minute??? 22.10.10, 12:05 ja jeszcze nigdy nie latałam z first minute, raczej zazwyczaj wybierałam lasty. Ale takie 20% to na prawdę sporo. Szczególnie, że już kilka razy byłam z alfa i było bardzo fajnie. Może w tym roku zdecyduje się na takie first minute. Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: Od kiedy first minute??? 22.10.10, 16:40 Kupujesz i masz spokojną głowę liczysz tylko dni do wylotu i oglądasz aktualne zdjęcia i opinie o hotelu to duże plusy firstów.Natomiast czekając na lasta ciągle myślisz co będzie i za ile i czy wogóle będzie . Odpowiedz Link Zgłoś
mlarka Re: Od kiedy first minute??? 24.10.10, 15:24 Jakie zniżki dają biura za wczesną rezerwację? Wiem, bo byłam, że alfa daje nawet 20%, słyszałam, że inne dają po 15%? Jest to jednak spora różnica, 20% od 3 tysięcy to jest 600 zł,za taką kasę można zrobić porządne zakupy albo mieć "kieszonkowe". Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Colin-masz rację! 29.10.10, 14:10 Tak jest-masz rację- ruszyłam dzisiaj do agentury BP, bo mają już oferty, których nie ma jeszcze w necie i potwierdzają-Tui ma obroty prawie zerowe, tonie w długach, najlepiej sprzedają się teraz exim i sun&fun i wg mojego sprytnego agenta-raczej upadku na ten rok nie przewidują... I jeszcze jedną rację masz- jak już wydawało mi się że znalazłam hotel na następny sezon-to okazało się, że aby do niego lecieć mam....tylko jedno BP do wyboru czyli upierając się przy tym hotelu nie mogę patrzeć, na to, czy BP ma w perspektywie upadek, czy tez nie. ....ciekawa jestem czy alfastar od zawsze preferuje model rodziny 2+1?? Bo co hotel znajdę, to mi drugie dziecię wystaje:-) i zakwaterować nie chcą... Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: Colin-masz rację! 29.10.10, 18:34 Sun Fun i Alfa nie padną bo sprzedają przedewszystkim 3 kierunki najbardziej oblegane przez turystów z Polski czyli Egipt,Tunezja i Turcja. Inne BP wtapiają najbardziej na innych kierunkach typu Grecja,Hiszpania itp. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Colin-masz rację! 29.10.10, 19:16 ...tylko Alfa w swoich firstach nie ma w niektórych hotelach opcji z dwójką dzieci... Konkurencją w zakwaterowaniu w tych samych hotelach jest nowe BP-(odłam eximu) Bee free-i albo zmienię hotel, albo z nimi polecę....chyba jednak zmienię hotel... Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: Colin-masz rację! 30.10.10, 09:16 To fakt znajomi też mają co roku problem z ofertą 2+2 teraz chcieli lecieć z nami gdzie my za 2+1 płacimy 6300 zł ,a dla nich 2+2 to wydatek 11000 zł chore troche. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Colin-masz rację! 30.10.10, 11:21 Do kwot już przywykłam, nawet jak nie miały dwóch lat(mam bliźniaki)-jedna leciała za 350zł, a druga za 400zł mniej niż dorosły:-)-ale nie zdarzyło się jeszcze, żeby nie chcieli w jednym pokoju zakwaterowac całej rodziny-nawet Kopernik na głowie stanął ale wyszukał pokoju w danym hotelu w opcji 2+2..... a teraz mam problem bo aby poleciec musiałabym dwa pokoje wziąć-a to już finansowa przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: Colin-masz rację! 30.10.10, 11:56 Lekka dyskryminacja rodzin mających więcej niż jedno dziecko. Ale wszystko się rozchodzi o wielkość pokoi tak mi się wydaje w Sunrise znajomi dostali taki pokój jak my ale z dwoma dostawkami ,a pokoje nie należą do największych. Za to w Royal Rehanie w Sharm można było wsadzić dwie dostawki ,a i tak można się było gonić po pokoju bo standartowe miały ponad 40 m kwadratowych. Odpowiedz Link Zgłoś
alka1111 Re: ile miesiecy wczesniej wykupic wczasy ? 08.07.11, 14:24 Mam pytanie na ile miesiecy wczesniej wykupic wczasy na miesiac grudzien ? Marsa Alam hotel blue reef z Itaki . Moge leciec tylko w tym miesiacu, czy to nie za wczesnie kupowac juz teraz ? Grudzien, przed swietami, wydaje mi sie , ze to taki martwy sezon. Prosze poradzcie. Poczytalam troche waszych wypowiedzi, ktos pisal o jakichs ekstra znizkach 20 %, darmowej wycieczce, gdzie tego szukac ? Odpowiedz Link Zgłoś
parawi Re: Od kiedy first minute??? 10.07.11, 13:23 Ja na first minute raczej nie latam, zdecydowanie wolę lasty. Taniej i szybciej - nie trzeba długo czekać na wakacje. W tym roku np upatrzyłem sobie w Egipcie, bardzo nie drogi wyjazd ( ok 2300 zł) do Safagi. Ponieważ uwielbiam nurkować, podoba mi się to, że w hotelu jest centrum sportów wodnych. Jeszcze wycieczki nie kupiłem, ale chyba to zrobię, trzeba łapać okazje! Odpowiedz Link Zgłoś