asia416 06.11.10, 19:41 Czy jakieś biuro podróży ma w swojej ofercie np. 7 dniowy pobyt w Kairze? Chciałabym zimą zwiedzić Kair. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_p45 Re: 7-dni w Kairze??? 06.11.10, 20:04 Zobacz w Niemieckim TUI... powinno cos byc.. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: 7-dni w Kairze??? 06.11.10, 21:03 Miasto zwiedzać z biurem ???? Nie wiem czy to najlepszy pomysł :( Do Kairu dolecisz teraz Lot-em , przez internet zarezerwuj hotel w dzielnicy Zamalek , kup przewodnik i zwiedzaj do bólu , przy okazji zrobisz Aleksandrie . Jeśli się obawiasz braku opieki biura podróży , to chyba nie potrzebnie - ale to oczywiście tylko moja opinia , propozycję jednak chyba warto przemyśleć . Kasiu , pomoc na forum nie polega na gdybaniu ".... powinno coś być .." , wiesz czy TUI ma taką ofertę , czy nie , albo chociaż , że miało taką ofertę ..... ???? Odpowiedz Link Zgłoś
asia416 Re: 7-dni w Kairze??? 06.11.10, 21:12 Właściwie to chciałam poszukać oferty z biura: lot, 7 noclegów, ubezpieczenie i zwiedzanie samopas.... Myślę, że świadomość opieki rezydenta wewnętrznie mnie uspokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni w Kairze??? 06.11.10, 21:41 wojtek37k napisał: > Kasiu , pomoc na forum nie polega na gdybaniu ".... powinno coś być .." , wiesz > czy TUI ma taką ofertę , czy nie , albo chociaż , że miało taką ofertę ..... ? > ??? No wiec uprzejmie informuje, że TUI.de ma pełno takich ofert : http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=de&u=http://www.tui.com/&ei=TrzVTPvPBdHEswbn8onyCA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCoQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dtui%2Bde%26hl%3Dpl%26biw%3D1206%26bih%3D798%26rlz%3D1R2SKPB_plPL364%26prmd%3Dv Zreszta wystarczy wejść na: www.tui.com i sobie samemu zobaczyc :) Calkiem niedawno tam przeglądałam i dlatego teraz bez patrzenia tak napisałam, że powinno byc... Ale co to za różnica??? Przeciez łatwo tam zajrzec :) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 10:12 Przed czym , może Cię uspokoić obecność rezydenta ???? Przecież rezydent nie wyjdzie z Tobą na każdy spacer po mieście . Jeśli , jak kasia proponuje , skorzystasz z oferty niemieckiego TUI , to chyba nie spodziewasz się polskojęzycznej opieki , jeśli natomiast znasz język , to po co Ci w mieście rezydent i biuro podróży ???? Oprócz wyjazdów na wakacje rodzinne , gdzie korzystam prawie zawsze z biura podróży , często latam z żoną zwiedzać miasta , tego nigdy nie robię z biurem , nikt mi nie wmówi wyższości zorganizowanego zwiedzania miasta . Jeśli zaczynasz dopiero tego typu turystyke jak zwiedzanie miast , a Kair wpadł Ci do głowy jako pierwszy i poprostu boisz się tego ogromnego arabskiego miasta , to zmień plany zacznij samodzielnie od czegoś łatwiejszego , a Kair zrób jako 2-3 z kolei . Po za tym 7 dni , to naprawdę długo na miasto , pewnie będzie co robić przez tak długi czas , ale największych atrakcji nie starczy na dobre wypełnienie 7 dni . Te 7 dni to pewnie skojarzenie z turnusem wakacyjnym , ale miasta tego typu jak Kair czy inne , to nie są miejscowości wypoczynkowe , radzę odrzucić schematy . Kasiu teraz sobie zadałaś trud , napisania czegoś w temacie , opisz jeszcze jakieś porady w temacie dla Pani założycielki , związane z tym rodzajem turystki i będzie super ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 11:20 Oj Wojtek, Wojtek... próbujesz mnie zdenerwować ?? :)) To już Ci mówie, że Ci się nie uda :)) Ale wracając do tematu Kairu.. mi samej krążą po głowie takie pomysły, żeby w najbliższej przyszłości wybrać sie tam na jakis tydzień. Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłby taki tygodniowy wypad np. ze wspomnianym niemieckim TUI.. Fajnie by było być w hotelu z którego widać piramidy :)) A po drugie zawsze można dorwac jakiegos przewodnika... nawet mówiącego po polsku i umówić się na jakies ciekawe zwiedzanie.. Ja osobiście czułabym sie pewniej jadąc tam z biurem podróży. Po pierwsze dlatego, że jestem wygodna, lubie mieć świety spokój jeśli chodzi o stronę organizacyjną wyjazdu. A co i gdzie będę zwiedzac to juz moja "broszka" :) Wcale nie muszą to być zorganizowane wypady na miasto.. A Biuro Podróży dla mnie jest po to tylko aby mi taki wylot, hotel (który mi się spodoba) zorganizować.. Wiem, że mogłabym sobie sama taki wyjazd zorganizowac... Ale mi sie nie chce. Wolę jak zrobi to ktoś za mnie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 13:26 Komplikujesz sama coś , co nie jest skomplikowane :))) trudno mi dalej polemizować , bo nie widzę sensu w tym co piszesz Czy do Krakowa , Sopotu , Prahy , Paryża , Rzymu , Barcelony , itd.itd.itd jedziesz/lecisz też TUI ?????Dlaczego w takim razie do Kairu chcesz lecieć z TUI ???? Oczywiście wolno , ale nie tłumacz , że łatwiej z biurem , napisz , że nie umiesz inaczej , to będzie bliższe prawdy , to nic złego i ktoś normalny śmiał się nie będzie , tylko Ci wytłumaczy jak łatwo się to robi Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 15:42 Wojtek wiem jak to sie robi bo po Europie tak czasem latam/jeżdżę.. A czemu do Kairu wole z biurem? Bo tak wole... tak mi wygodniej poprostu. Czy to tak trudno zrozumieć? I nie mam zamiaru się z tego nikomu tłumaczyc ani niczego udowadniać.. I dlaczego mam kłamać, że czegoś nie umiem? Poprostu wlasnie do Egiptu lubie poleciec z TUI :)) Tak mi sie podoba i juz :)) A, że ty wolisz zupełnie sam to twoja sprawa. Masz do tego prawo tak jak ja mam prawo leciec sobie do Kairu z TUI... Ot mam taki kaprys.. A że nie widzisz w tym sensu to juz twój problem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 13:07 Ja jednak gorąco polecam Kair na własną rękę :) Wypróbowana metoda zwiedzania :) I chyba najtańsza :) Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 16:19 Panie Wojtek- do Rzymu i Paryża też głównie jedzie sie z biurem na zwiedzanie i kiedys na ogladanie Papieża - teraz to nie wiem czy Benedykta też się oglada czy juz nie więc tym bardziej Kair mozna ogladac z biurem . Nie wiem czy Tui albo inne biuro prowadzi tylko wycieczkę do Kairu Kasia pisze , że TUI - może . Ale co w tym Kairze jest do ogladania na tydzień Muzeum Starożytnosci , Piramidy , dwa Meczety , targ kairski przejażdżka felluka po Nilu i co jeszcze ??? Chyba nie będziesz po nocy biegal po cmentarzu i nocowal w grobie ?? Dwa dni starczy i tyle mniej więcej trwaja wycieczki fakultatywne z wszelakich biur podróży Kasia a ty co tam kombinujesz -na Marsa , na Venus , na pustynię , na nurka ,na snurka - załatw sobie rejs jesli nie z Tui jeśli nie pasuje termin ,to z Neckermana - zalicz Abu Simbel , Luksor i Aswan i starczy !! W Kairze przeciez byłas Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni rejsu :)) 07.11.10, 17:04 Otóż udało mi sie wreszcie z tym rejsem na 7 dni. Wszędzie chcieli aby wykupic dodatkowo 7 dni pobytu.. A ja chciałam tylko 7 dni samego rejsu. Wreszcie się udało ze Sky Clubem.. No to lece na rejs w marcu. Zobaczymy jak będzie :)) www.holidaycheck.pl/ship-Informacje+turystyczne_Nile+Treasure-sid_1015.html Opinie mają dobre.. Więc mysle, że bedzie ok :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 18:46 Tak Deoand można , można nawet rówmież do Kazimierza Dolnego z zakładem pracy , więc do Paryża i Rzymu można z biurem podróży pełna zgoda ...... jak ktoś tak lubi :-)))) Kasiu , ja Cię bardzo przepraszam :-)))) , Ty wiesz najlepiej ...... rozważasz co prawda taki wyjazd dopiero ........ ale przecież TUI ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni rejsu :)) 07.11.10, 19:05 Wojtek... czy ty kiedys dostałeś w zęby??? ;) Nigdzie nie napisałam, że wiem cos najlepiej. Forum jest też po to aby sobie pogdybać i podowiadywać się różnych rzeczy. A co później z tego wyjdzie to juz inna sprawa.. A, że sobie coś rozważam... to chyba nikomu nie przeszkadza?? Przynajmniej można pogadać na różne tematy związane z Egiptem... Teraz wiem napewno, że w marcu jade na Rejs po Nilu.. :) I tym razem nie z TUI tylko Sky Clubem... Wiem, wiem jestem przewrotna.... ale jaka kobieta nie jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7-dni rejsu :)) 07.11.10, 19:55 Oczywiście , że można z biurem do Kazimierza Dolnego ale jeśli juz to ja wole oryginał czyli Jerozolimę z biurem, co tez uczyniłem w tym roku . Za podróbkami specjalnie nie przepadam. Natomiast niestety nie odpowiedziałes mi Wojtku ani Kasiu- tez co mozna ogladać przez tydzień w Kairze oprócz tych rzeczy , które wymieniłem . Sam jestem ciekawy bardzo . Odpowiedź , że samo Muzeum Kairskie można ogladać przez tydzień mimo , że pewno prawdziwa za bardzo mnie nie zadawala bo ja lubie jednak ciągły ruch . No i widzisz Kasiu szukajcie a znajdziecie - choc troche się dziwię , że nie chcesz odpoczynku ale widac tak ci pasuje . Nie zapomnij o Abu Simbell oraz chyba o wyspie Izydy ?? bo pewno to będą fakultety . Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 19:50 Matko boska... Do Rzymu czy Paryża z biurem??? Zbrodnia. Traci się cały "smak" każdej z tych metropolii... Deo, w Kairze jest "ciut" więcej, niż to co wymieniłeś... Naprawdę, dużo, dużo więcej. Od miesiąca przygotowuję plan zwiedzania i już wiem, że mam bardzo mało czasu i wszystkiego co bym chciała nie dam rady obejrzeć. Mam tylko cztery dni i będzie mi bardzo trudno zrealizować wstępny plan. Nie wybieram się poza Kair, tym razem muszę odpuścić Fajum, bo za mało mam czasu. Zorganizowanie wyjazdu do Kairu to żaden problem - bilet w LOT przez internet, rezerwacja hotelu podobnie - wszystkie światowe sieciówki mają swoje strony rezerwacyjne, poza tym są strony takie jak np. booking czy accomline, przez które można również wyszukać i zarezerwować hotel. W hotelach sieciowych można od razu zlecić odbiór na lotnisku - ja np. przylatuję o 3.20 rano i nie mam ochoty kombinować z transportem, więc mam zamówiony samochód z hotelu. Najlepsze biuro to biuro do-it-yourself. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 20:06 Skoro tak piszesz miriam to pewno masz rację - mam nadzieje , że napiszesz pare słow po powrocie . Wyglada ta samodzielna wyprawa do Kairu niby prosto ?? !!! W Paryzu byłem dwa razy samemu a w Rzymie z biurem i rzeczywiście za drugim razem mimo upływu kilkunastu lat po Paryzu sam oprowadzałem rodzinę - oczywiście po najważniejszych miejscach - a Rzymie gdzie wszędzie mnie zawieźli tego bym nie zrobił . Na pewno samodzielne zwiedzanie bardziej utrwala obejrzane zabytki w pamięci niz wizyta z przewodnikiem . pzdr deoand Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 20:19 Będę pisać na bieżąco, z Kairu, bo zabieram netbook a hotelu mam mieć internet. :) Odpowiedz Link Zgłoś
78dario Re: 7-dni w Kairze??? 08.11.10, 16:43 miriam_73 napisała: > Będę pisać na bieżąco, z Kairu, bo zabieram netbook a hotelu mam mieć internet. > :) Będziesz mieć czas i siły. Jak zwiedzaliśmy z żoną Kair i okolice przez kilka dni to pod wieczór siły zostawało tylko na podniesienie leja do ust i puszczenie dymka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 20:37 Drogi Deo zacytuję sam siebie z jednego , z moich postów powyżej cyt. : Po za tym 7 dni , to naprawdę długo na miasto , pewnie będzie co robić przez tak długi czas , ale największych atrakcji nie starczy na dobre wypełnienie 7 dni . Te 7 dni to pewnie skojarzenie z turnusem wakacyjnym , ale miasta tego typu jak Kair czy inne , to nie są miejscowości wypoczynkowe , radzę odrzucić schematy . Widać masz kłopoty z tekstem i tej mojej wypowiedzi , na tym wątku nie zauważyłeś , a jednoznacznie w niej sugeruję , że dla mnie 7 dni w mieście to za długo . Ty generalnie piszesz o czymś innym , o objazdówkach jak zwykle , ja takich nie cierpię , lubię za to 3-4 dniową turystykę miejską , ale jest ona przygotowana i poświecona jednemu miastu i to jest tematem tego wątku a nie 2,5 tys kilometrów w tydzień plus 16 miejsc do zwiedzania i jedzenie na gwizdek , spanie na gwizdek , siusianie na gwizdek , czas wolny na gwizdek . Turystyka miejska jest zupełnie inna , jak to sam zauważyłeś w przypadku Paryża W sumie to chyba dobry pomysł , aby Miriam napisała po powrocie z Kairu , o organizacji , o mieście dla takich osób jak założycielka wątku . Miriam to "zwierzak" forumowy , więc prosić długo pewnie nie trzeba będzie . Ja tak jeżdżę/latam regularnie , ale Kair to nie moja bajka na taki wyjazd , mogę napisać wiele o organizacji tego typu wyjazdów , dorzucić adresy internetowe itp. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 21:33 Oczywiście , że różnimy sie ideologicznie - ja już chyba z 10 lat 7 + 7 czyli odpocząc i jak najwiecej zobaczyc a ty masz swój sposób na wyjady urlopowe . I jeszcze jedna rzecz -ja nie lubie pętać się wśród arabskiego brudu jeśli moga mnie zawieżć komfortowym no wzglednie komfortowym autokarem do interesujących miejsc , ktorych liczba jest zawsze ograniczona i z reguły nie zmienia się od tysiącleci . jedzenie na gwizdek - a co w tym złego - jak żona ci zrobi obiad to tez jesz na gwizdek bo inaczej dostaniesz opr albo będziesz sobie gotował sam . ja tam wolę juz na gwizdek . Opowieść miriam o Kairze na pewno przeczytam bo raz pisze ona interesująco a dwa nigdy nie możesz wiedzieć czy akurat los nie rzuci ciebie do Kairu albo gdzieś tam indziej . W zasadzie skończyłem swoja przygodę z krajami arabskimi ostatnią wyprawa do Egiptu a konkretnie Sharmu abym sam zobaczył jak on wyglada i dodatkowo do Jordanii/ Petra i Izraela . Na razie dosyc - co nie oznacza , że odradzam komus wyjazd do Egiptu czy innych krajów islamu choć pisze , że kraje te maja swoja specyfike do której trzeba się przyzwyczaić . Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 22:21 Deo pełna zgoda , Egipt (tym bardziej kraje arabskie) już dawno przestał być dla mnie jakimś sposobem na super wakacje , latam ponurkowac , bo tanio , bo niedaleko , bo relatywnie ładna rafa . Pozostałe kraje arabskie mnie nie interesują , nie dostrzegam kultury tych krajów , w większości z nich mieszkają teraz potomkowie nomadów , bez przeszłości , którzy tylko uzurpują sobie prawo do dziedzictwa historycznego terenów , które teraz zamieszkują . Co do pozostałych czynności "na gwizdek" , mam to szczęście , że nic nie robię na gwizdek , w żaden sposób nie jestem zależny od tego co ktoś za mnie zrobi i kiedy mi poda w domu , tym bardziej nie zniósł bym tego na wakacjach . Ja nie uzurpuję sobie również prawa do twierdzenia kto lepiej , a kto gorzej spedza wakacje , określam tylko co jest nie dla mnie i dlaczego . Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 22:38 No widzisz a usiłujesz wmówic komuś własne zdanie, że lepiej do Egiptu czy samego Kairu bez biura podróży. Ty wolisz bez i masz do tego prawo.. Ktos inny woli miec wsparcie biura i tez jego prawo.. Co do super wakacji masz całkowita racje. Nie można jeździć ciagle do tych samych krajów bo to sie w końcu przeje. Ja wprawdze wiosną jade na rejs ale na lato juz planuje inny kierunek... Hiszpania, Portugalia albo cos koło tego :)) Co nie zmienia faktu, że na Kair i tak ostrze sobie ząbki .. Ale to troche dalszy plan :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 22:47 Kasiu daj już spokój , tu tematem jest Egipt , a nie Twoje wynurzenia , gdzie jeszcze ..... teraz piszesz nie na temat . Na mnie , nie miej wątpliwości , twoje plany nie zrobią wrażenia Musisz tam na forum Hiszpanii , Portugalii postraszyć ludzi , że jedziesz ;-)) Hmmm ........ miasto zwiedzać z biurem :-))))))))))))))))))) Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 22:54 Ale ja na nikim nie chce robic wrażenia.. Tu wszyscy gdzies jeżdżą. Mówisz, że strasze? Ale jakoś nikt sie mnie nie boi ;) A kto mówi, że chce miasto zwiedzac z biurem? Teraz to tobie zarzuce, że czytasz bez zrozumienia. Pisałam, że fajnie poleciec z biurem - bo za ciebie wszystko zorganizuje.. Przelot, hotel itd A zwiedzac to sobie moge sama... widzisz w tym jakiś problem? Bo ja nie :) Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 22:54 O.ooo to ja juz wszystkie co ważniejsze kraje arabskie zobaczyłem łacznie z Libią - ogólnie są dośc podobne i to racja i jak ktos lubi pływanie i nurkowanie to Egipt . Morze Śródziemne i Atlantyk / Maroko/ to jednak nie to samo co Morze Czerwone czyli EGIPT . ale , że nie masz żony, tak przynajmniej wynika z twojej wypowiedzi albo masz jakąś feministkę to kiepsko ... Spiesz sie bracie spiesz bo czas leci a kobiety coraz bardziej wyemancypowane - chyba że jakims cudem znajdziesz sobie Arabkę ale czy ja wiem czy one takie robotne choc chyba posłuszne i uległe .??? A za pare lat to kto ciebie na te " nurki " spakuje ???? albo choćby na te kilka dni w Kairze ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni w Kairze??? 07.11.10, 22:11 Ja sama z przyjemnościa przeczytam relacje Miriam.. Zawsze mnie ciekawiły takie relacje z pierwszej ręki :) Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Do miriam_73 08.11.10, 01:52 deoand 07.11.10, 16:19 napisał: Ale co w tym Kairze jest do ogladania na tydzień Muzeum Starożytnosci , Piramidy , dwa Meczety , targ kairski przejażdżka felluka po Nilu i co jeszcze ??? Chyba nie będziesz po nocy biegal po cmentarzu i nocowal w grobie ?? Miriam_73, I co Ty będziesz robić przez 4 dni w Kairze?????Te dwa meczety oglądać????.... :-))).Bardzo Cię proszę,żebyś z nadmiaru czasu nie biegała po cmentarzu i nie nocowała w grobie... :-)).Ja tez za 2 tygodnie znów ląduję w Egipcie,ale tym razem nie wystarczy czasu na Kair...jeszcze na Synaju mam do zobaczenia parę zakamarków...:-)...chociaż mam na to CAŁE 7 DNI!!!!...ojej....może to za dużo i się zanudzę....;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
78dario Re: Do miriam_73 08.11.10, 16:46 Piramidy znajdują się w Gizie więc to atrakcja jeśli chodzi o Kair ODPADA. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: 7-dni w Kairze??? 08.11.10, 19:46 Deo ....... hihihihi , kulą w wpłot . Od 18 lat z jedną , dwójka dzieci , na dodatek wszyscy nurkują :-)))))) , wiesz ile mam pilnowania pod wodą ;-)))))) Moja żona feministką ..... hehehehehe , ale kurą domową nie jest , to fakt . Pisałem tu posty jednoznacznie świadczące o stanie liczebnym rodziny , musiałeś przeoczyć Choćby fakt , że wybieram zawsze TUI lub jego markę Scan-a ze względu na najlepsze oferty 2+2 Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7-dni w Kairze??? 08.11.10, 21:29 No to co picujesz , że na gwizdek nie jesz - rozkażą to wcinasz a nurki muszą zaczekać . Scan to już padł chyba . Sam jestem ciekawy co miriam jeszcze zwiedzi w tym Kairze oprócz standartów , które wymieniłem choć tu będę się upierał , że pierwszorazowy turysta w każdym miescie zwiedza najpierw standarty czyli to co najciekawsze a dopiero za kolejnym razem delektuje sie pieknem kamienia w kamienicy na ulicy Mohameda nr 3 Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni w Kairze??? 08.11.10, 22:53 Deos co ty gadasz? Scan nie padł tylko zmienił nazwe na TUI Family.. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: 7-dni w Kairze??? 08.11.10, 19:50 Miriam , miniemy się na lotnisku :-))) , ty kilka godzin później miłej podróży Odpowiedz Link Zgłoś
taliaq Re: 7-dni w Kairze??? 08.11.10, 20:27 Szczęśliwej podróży zatem i czekamy na relację na bieżąco :) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: 7-dni w Kairze??? 08.11.10, 20:44 Miriam zadzwoń na lotnisko , w środę planują akcję protestacyjną personelu pokładowego PLL LOT , lecę KLM ale sam się zaniepokoiłem , czy się akcja nie rozszerzy na obsługę lotniska :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: 7-dni w Kairze??? 08.11.10, 21:17 ostrzegawczy 2 godz. od 10 do 12 i z jednego związku zaw. (banda darmozjadów, tak swoją drogą, po negocjacjach ze zz w jednym z dużych zakładów mam ciężką alergię na to..., grrr) Odpowiedz Link Zgłoś
seatac Re: 7-dni w Kairze??? 08.11.10, 21:33 Miriam, miałaś okazję oglądać pozostałości Abu Rawash (Abu Roash) na własne oczy?? Wrażenia?? Pozdrawiam i przyjemnego pobytu :) T. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: 7-dni w Kairze??? 08.11.10, 22:07 Niestety, jeszcze nie i tym razem też nie dam rady. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: 7-dni w Kairze??? 09.11.10, 06:23 No to szczęście , wieczorem nie będzie śladu po zamieszaniu z akcją protestacyjną , ja ich zobaczę na żywo , ale mam nadzieję , że mnie to nie dotknie . Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7-dni w Kairze??? 09.11.10, 13:27 Nie podobali sie wam związkowcy bo beeeee to macie zamiast nich bomby na Okeciu - stare bo stare - na razie tylko trzy ale jakby tak razem odpaliły to w mig znaleźlibyście sie w Kairze -rakietowo . Co prawda chyba bez stewardess i catheringu ale za to szybko Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni w Kairze??? 09.11.10, 19:08 Deoś jakie bomby?? Co ty teraz gadasz???? Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7-dni w Kairze??? 11.11.10, 10:37 Kasia -wiadomości nie słuchasz ? Znaleziono w okolicach Okecia w trakcie prac ziemnych a ciągle coś tam grzebia ze 26 tzw niewybuchów z drugiej wojny . Ewakuowano gości hotelu podobno Marriot ? w kazdym razie tego tuz przy lotnisku i na szczęscie zabrano te niewypały . Więc miriam i wojtek pewno spokojnie do Kairu dolecieli i czekamy teraz na relację ! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: 7-dni w Kairze??? 14.11.10, 16:59 Deo , no coś Ty ;-) ....... mojej relacji nie przeczytasz na tym wątku , ja nie byłem w Kairze i już jestem w domu Odpowiedz Link Zgłoś
magda_sk Re: 7-dni w Kairze??? 11.11.10, 12:27 asia416 a bylas juz kiedys w egipcie ? chociaz na wycieczce zorganizowanej? jesli tak, to nie widze przeszkod w wyjezdzie do kairu na wlasna reke ;) szczegolnie ze teraz sa bezposrednie polaczenia z warszawy. hotel mozesz zarezerwowac przez internet, lub pojechac "w ciemno" i na miejscu znajdziesz , bez najmniejszego problemu :) hotel z widokiem na piramidy - fajna sprawa, ale z gizy ciezko bedzie zwiedzac reszte kairu przez odleglosc, dlatego polecam hotele w centrum - w downtown - juz od 35 funtow za noc za singla. jesli masz pytania to pytaj, chetnie pomoge ;) pisze prace licencjacka na ten temat ja pierwszy raz zwiedzialam kair na wlasna reke w wieku 18 lat, teraz mam 22 i bylam w kairze kilka razy na wlasna reke ;) ostatnio bylam 2 tyg przygotowywac sie do pracy licencjackiej, wiec zwiedzialam "wszystko", no prawie, bo jeszcze kilka rzeczy zostalo, wiec teksty o tym ze na kair wystarcza 2 dni, sa nieco bezsensowne... a przy okazji, szkoda ze nikt poza miriam nie pisze tutaj na temat, tylko jakies przepychanki slowne... Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7-dni w Kairze??? 11.11.10, 12:46 Choć rzeczywiście merytorycznie odpowiedziałaś na tytułowe pytanie to niestety mimo , ze piszesz pracę licencjacka i bywasz w Kairze to na pytanie co mozna jeszcze zobaczyc ciekawego w Kairze oprócz kilku wymienionych przeze mnie co zabiera mniej wiecej dwa dni nie uzyskałem od nikogo odpowiedzi . A moze rzeczywiscie Kair to nie tylko piramidy , dwa meczety do zwiedzania i Muzeum Starożytnosci - może ktoś mnie przekona pzdr deoand Odpowiedz Link Zgłoś
magda_sk Re: 7-dni w Kairze??? 11.11.10, 13:11 prosze bardzo: giza i sakkara kair koptyjski - kilka kosciolow, synagoga, cmentarz, miejsce gdzie "podobno" schronila sie swieta rodzina i gdzie mojzesz zostal wylowiony z nilu, 5 minut drogi najstarszy meczet wybudowany w kairze manial, zamalek i centrum - cairo tower, palac manial, nilometr, muzeum oum khaltoum, palac abdeen, muzeum egipskie cytadela i okolice - cytadela - meczet muhammada alego, muzeum wojskowe, muzeum policji ; park al azhar; meczet al rifaiego i sultana hassana, 10 minut spacerem meczet ibn tulun i dom-muzeum gayera-andersona kair muzulmanski i khan el khalili - tutaj jest naprawde wieeeeele do zwiedzania, spokojnie na caly dzien wystarczy - meczety, madrassy, mauzolea, beit al suhaymi (odrestaurowany dom z 17 wieku), muzeum sztuki islamu, no i oczywiscie sam bazar wzgorza mokattam i miasto umarlych (tu akurat bylam jedynie taksowka, ze wzgledu na krazace "legendy" ale mysle ze nastepnym razem sie wybiore) i to na pewno nie jest wszystko... z dodatkowych atrakcji - rejs feluka po nilu, no i powinno sie tez troche czasu poswiecic na poczucie atmosfery miasta ... sprobowac koszeri i innego egipskiego jedzenia, sokow z owocow i trzciny cukrowej czy "sobii" (smak bardzo podobny do malibu z mlekiem, tylko oczywiscie bez alkoholu), posiedziec w coffeshopach, zapalic sheeshe, pospacerowac "bez celu"... przez tydzien na pewno nie mozna sie znudzic ;) dodam ze z trasportem w kairze tez nie ma problemu... do wielu miejsc mozna dojechac metrem (bilet 1 le), lub taksowkami, ktore sa tanie, jesli ktos nie chce sie meczyc z ustalaniem ceny, to sa teraz w kairze biale taksowki, ktore po boku maja pasek w czarno biala kratke, maja taksometr (ktory zawsze dziala) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni w Kairze??? 11.11.10, 13:26 To juz chyba relacja Miriam będzie ciekawsza... Może i piszesz prace licencjacka z Kairu ale mnie to nie przekonało. Zeby kogos zachecic trzeba napisac coś z pasja a tego tu brakuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_sk Re: 7-dni w Kairze??? 11.11.10, 13:49 kasia_p45 napisała: > To juz chyba relacja Miriam będzie ciekawsza... > Może i piszesz prace licencjacka z Kairu ale mnie to nie przekonało. > Zeby kogos zachecic trzeba napisac coś z pasja a tego tu brakuje.. > przeciez ja nie pisalam relacji, tylko napisalam co mozna w kairze zobaczyc. po co mam marnowac swoj czas i pisac to na tym forum zeby pozniej wyczytywac niezwykle sensowne komentarze. a pasje mam, niewatpliwie, ale nie musze tego tutaj nikomu udowadniac ;) wiec jesli ktos ma pytania praktyczne, to chetnie odpowiem na nie, o ceny przejazdy noclegi. opis miejsc mozna przeczytac w przewodniku, a jak moja praca bedzie skonczona to mysle ze przy tej okazji umieszcze w internecie swoj przewodnik po tym miescie, ale na pewno nie tutaj ;) podziwiam Cie miriam, ze nadal masz ochote dzielic sie z innymi swoimi relacjami, 3-4 lata temu bylo na tym forum wiecej takich osob, ale nie dziwie sie ze sobie odpuscily ;) Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7-dni w Kairze??? 11.11.10, 13:44 Dzięki za konkretna odpowiedź , która jesli nie mnie bo ja raczej juz zakończyłem swoja przygode z krajami islamu Sharmem Jordanią i Ziemią świętą przy okazji . ale na pewno przyda sie kolezance , która do Kairu się wybiera . Ale kto wie czy i ja kiedys do Kairu sie nie wybiore i wtedy nie będe koncentrował sie na standartach ale i na czyms poza standartowym . Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7-dni w Kairze??? 11.11.10, 13:50 Nie przesadzaj Kasiu - przynajmniej dziewczyna pisze prawde i rzeczowo o turystyce a nie wypisuje bajek jak nasz mistrz reportażu p. Kapuściński co dopiero wyszło po latach w biografii , którą napisał jego przyjaciel zresztą . Odpowiedz Link Zgłoś
magda_sk Re: 7-dni w Kairze??? 11.11.10, 14:00 aaa dodam jeszcze ze nie mam nic do osob, ktorym wystarczy jeden czy 2 dni w kairze z biurem ;) na rozeznanie, zobaczenie "podstaw" to rzeczywiscie starcza, jednak kair ma do zaoferowania duzo wiecej. skoro autorka watku pyta sie o wycieczke 7 dniowa, to domyslam sie ze chcialaby wlasnie zobaczyc to "wiecej" ;) wystarcza checi i dobry ksiazkowy przewodnik i troche odwagi :) naprawde nie jest to tak trudne jak mogloby sie wydawac, nawet gdy jako kobieta podrozowalam sama, oczywiscie trzeba miec odpornosc na wszelkie zaczepki ale na to tez jest sposob - nic nie slysze, nic nie widze, zadnych usmiechow czy odpowiedzi i po chwili natret sie odczepia Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni w Kairze??? 11.11.10, 15:02 Masz całkowita racje egiptosku... nie da sie zobaczyc Kairu przez szyby czarnego mercedesa :)) Ja równiesz z checia przeczytam taka prace licencjacka o Kairze... Co nie zmienia faktu, że równie chetnie poczytam relacje Miriam czy innych egiptomaniaków.. I wierzcie sobie lub nie ale przymierzam sie do takiego wypadu na kilka dni do Kairu w najbliższej przyszlosci... i precej czy pozniej zrealizuje swoj plan.. Póki co dzięki wam i nie tylko.. zdobywam wiedze na ten temat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: 7-dni w Kairze??? 11.11.10, 14:58 Ojojojoj ale sie narobiło ... I o to własnie mi chodziło ;) To wy jeszcze nie wiecie, że ja tak czasem lubie dolac oliwy do ognia, żeby deczko podnieść na forum temperature? Przy okazji rozkreca się dyskusja .. /no nie zawsze w dobra strone/.. Ale przy okazji zawsze mozna dowiedziec się czegos ciekawego na jakis temat:)) Ja te wszystkie miejsca, które podałaś juz sobie zaznaczyłam i będe w wolnych chwilach je badac w internecie :)).. Odpowiedz Link Zgłoś