Dodaj do ulubionych

Kair + Aleksandria z SSH

21.11.10, 17:20
Interesuje mnie wycieczka dwu-trzydniowa z możliwością zwiedzenia Aleksandrii.
Czy ktoś był na jakimś fakultecie? Z jakiego biura?
Proszę o wszelkie informacje na temat możliwości takiej wycieczki.
A może ktoś ma doświadczenie w wyjeździe na własna rękę?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wioletta123 Re: Kair + Aleksandria z SSH 06.12.10, 18:49
      Napewno bardziej sie opłaca dwudniowa niz jedniodniowa, bo mozna sie umęczyć na jednodniowej.Z Sharm do Kairu jedzie się 7 godzin i zawsze wyrusza się w nocy o 24:00 lub 01:00 więc noc nieprzespana, potem cały dzień zwiedzanie i znowu powrót na wieczór, strasznie meczące. Ja byłam na dwudniowej ale Kair przez dwa dni więc więcej zobaczyliśmy, szerszy program wycieczki no i nocleg z kolacją i śniadaniem co najważniejsze.
      W Kairze oczywiscie najpierw w programie zwiedzania są piramidy w Gizie, Sfinks oczywiscie też ;) Potem sklep z perfumami którego nie polecam!!! ceny dwa razy wyższe niż w takich samych perfumeriach na bazarach.Tam gdzie autokar zatrzymuje się przy sklepie proszę nie kupować pamiątek ani perfum, ani papirusów! Lepiej zakupy zrobić na bazarze.Takie sklepy maj dużo wyższe ceny specjalnie dla turystów niestety :/
      Potem obiad w restauracji. Następnie Muzeum Narodowe w Kairze i czas wolny na zrobienie zakupów. Po zakupach zakwaterowanie w hotelu , kolacja.Na drugi dzień objazd po mieście, odwiedziny w Meczecie Alabastrowym, następnie rejsik po Nilu i obiad na statku, zakupy na jakimś starym bazarze i powrót do Sharmu. Szkoda ze kiedyś nie bło takich dwudniowych wycieczek jak Kair + Aleksandria bo z checia bym skorzystała ;) Ja byłam z Itaki.
      • aqua_frigida Re: Kair + Aleksandria z SSH 22.12.10, 20:09
        Dzięki za info.
        Wróciłam wczoraj z SSH.
        Poszukiwałam interesującej mnie wycieczki w miejscowych biurach. Tylko jedno zaproponowało mi takową z pilotem rosyjsko lub angielskojęzycznym.
        Ponieważ trafiłam na załamanie pogody i złapałam przeziębienie, z którym walczyłam przez cały swój pobyt, odpuściłam Aleksandrię tym razem.
        Ale... mam już wizję zwiedzenia tego co mnie interesuje i w Kairze, i w Aleksandrii. Mam nadzieję na realizację, marzec/kwiecień .
        Pozdrawiam
        :)
    • bel-ly Re: Kair + Aleksandria z SSH 12.01.11, 20:59
      Polecam Aleksandrię na własną rękę i o każdej porze roku.
      Pierwszy raz byłam tam w grudniu 2009 roku na pięć dni. Zafascynowało mnie to miasto.
      Za drugim razem pojechałam na dłużej. Spędziłam prawie cztery tygodnie, na przełomie lipca i sierpnia 2010roku. Mimo, że był to środek lata czułam się tam świetnie. Dzięki przyjemnemu wiaterkowi od morza, spokojnie można przetrwać bez klimatyzacji. Aleksandria latem jest inna niż zimą - są tam tłumy Egipcjan na plażach i ulicach (dniem i nocą).
      Po raz kolejny odwiedziłam Aleksandrię w grudniu 2010. Spędziłam tam Boże Narodzenie i Sylwestra. Wybuch bomby (o którym pewnie słyszeliście) nie zniechęcił mnie i zamierzam pojechać tam ponownie. Tym razem planuję kolejny (miesięczny) wyjazd latem.
      Wybierając się do Aleksandrii nie spodziewajcie się tego, co w Hurghadzie i Sharm. To zupełnie inny Egipt, to zupełnie inni ludzie. Gorąco polecam!
      • janusz.amir Re: Kair + Aleksandria z SSH 17.01.11, 13:33
        Też gorąco polecam Alex.
        To całkiem inny Egipt i inni ludzie niż ta hołota w Hurghadzie i Sharm!!
        A przy okazji pobytu w Alexandrii warto odwiedzić Al Fayum.
        To jeszcze inny świat.
        • aqua_frigida Re: Kair + Aleksandria z SSH 23.01.11, 00:19
          Dziękuję za cenne informacje.

W zasadzie, dzięki bezpośrednim połączeniom z Kairem - Aleksandria jest teraz w zasięgu ręki.
          Powoli dojrzewam do tego "wyczynu" ;-)

pozdrawiam
          :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka