Dodaj do ulubionych

Sytuacja w Hurghadzie

26.01.11, 09:31
Witam, proszę osoby przebywające obecnie w Hurghadzie o informacje o panujących nastrojach. Czy jest w miarę spokojnie? Jutro mam odlot i obawiam się, żeby powrót nie nastąpił za 2 czy 3 dni. Jak z bezpieczeństwem turystów?
Obserwuj wątek
    • jagu-3 Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 10:15
      Też jestem bardzo zainteresowana. Może przedstawiciele biur podróży coś napiszą, mają większe możliwości informacyjne. Jagu
      • erloy3 Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 10:54
        Przedstawiciele biur g... wiedzą.
        Ja wylatuję dzisiaj. Dzwoniłem na infolinie zapytać jak sprawa wygląda to pani od mnie pierwsze usłyszała o zamieszkach ;-)
        • jagu-3 Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 11:03
          No fajnie. Jeśli będziesz mieć możliwość odezwij się proszę na forum jak tam sytuacja na miejscu. Będziemy wdzięczni.
    • yaris9000 Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 11:23
      Rozwija się....niestety:
      Dahab
      • iasko123 Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 11:36
        ja też uzyskałem informację że wylot zgodnie z planem tj. 27.01 i nic im nie wiadomo o żadnych zamieszkach. Zapytała czy nie pomyliło mi się z Tunezją.
        • moritko Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 12:09
          Ludzie nie bądźcie naiwni !!! czy oni siedzą w tych biurach jak w klatkach nie oglądają jakich kolwiek wiadomości, tylko co mają powiedzieć. Z drugiej strony społeczność mieszkająca w tych turystucznych enklawach typu Sharm,Hurghada ma na pewno większą stopę życiową :) niż reszta Egiptu.Tak więc dla nich czy jest Mubarak czy inny Abdul :) nie robi chyba różnicy ważne aby $ przyjechały.
          • iasko123 Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 13:23
            moritko
            mają w każdym mieście po kilku rezydentów to mogliby do kogoś zadzwonić i coś się dowiedzeć
        • nena22 Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 12:09
          Trzeba było odpowiedzieć, że Tobie nie ale jej się chyba pomyliło i miała dzisiaj iśc do pracy do Biedronki ( przepraszam wszystkich związanych z biedronką )
        • staniwaw Re: Sytuacja w Hurghadzie 31.01.11, 14:32
          jest tak jak pokazują media i nie ma co się bawić w pozyskiwanie dobrych wieści,kto napisze Tobie,że jest Ok oznacza,że kłamie,no chyba ze nie ma dostępu do TV,netu.Sytuacja dla turystów wcale i nigdzie nie będzie dobra gdy kraj ogarnięty jest próbą przewrotu,szczególnie zaś gdy jest to kraj arabski w większości wyznaniowo islamski.Nie myśl sobie,że to się zmieni nagle z godziny na godzinę na lepsze.Ten 2011 rok turystyczny jest stracony w Egipcie,bunt i protesty rozleją się lada dzień a może już dzisiaj na południe.W biurach turystycznych polskich nie pytaj bo oni sa tak zastresowani,że nie wiedzą co odpowiadać,ponieważ szefowie chcieliby jak najmniej stracić a nawet zyskać i wmawiają,że umowa jest umowa.Chcesz to jedź do kraju arabskiego ogarniętego wojną domową,Twój wybór ale nie bądź naiwny i nie oczekuj,że ktoś powie tobie jedź tam jest spoko.Będziesz bezpieczny do momentu gdy złupi cię obsługa hotelu a skargę wniesiesz do pana Boga jak przeżyjesz." Egipcjanie" dla nas "bolanda" są mili ale gdy wybije godzina będą łupić i rżnąć wszystkich" niewiernych" i skończy się głupkowate "się masz,bolanda,tanio za darmo itp"przecież nie będą okradać w nieskończoność swoich- już obrabowanych sklepikarzy!!!Rozejrzą się i zobaczą turystów co maja kasę.Ty jesteś bogaczem dla nich ubogich nędzarzy.Więc decyduj sam a nie pytaj.
          • egiptosek Re: Sytuacja w Hurghadzie 31.01.11, 14:43
            staniwaw napisał:

> jest tak jak pokazują media i nie ma co się bawić w pozyskiwanie dobrych wieści
            > ,kto napisze Tobie,że jest Ok oznacza,że kłamie,no chyba ze nie ma dostępu do T
            > V,netu.Sytuacja dla turystów wcale i nigdzie nie będzie dobra gdy kraj ogarnięt
            > y jest próbą przewrotu,szczególnie zaś gdy jest to kraj arabski w większości wy
            > znaniowo islamski.Nie myśl sobie,że to się zmieni nagle z godziny na godzinę na
            > lepsze.Ten 2011 rok turystyczny jest stracony w Egipcie,bunt i protesty rozlej
            > ą się lada dzień a może już dzisiaj na południe.W biurach turystycznych polskic
            > h nie pytaj bo oni sa tak zastresowani,że nie wiedzą co odpowiadać,ponieważ sze
            > fowie chcieliby jak najmniej stracić a nawet zyskać i wmawiają,że umowa jest um
            > owa.Chcesz to jedź do kraju arabskiego ogarniętego wojną domową,Twój wybór ale
            > nie bądź naiwny i nie oczekuj,że ktoś powie tobie jedź tam jest spoko.Będziesz
            > bezpieczny do momentu gdy złupi cię obsługa hotelu a skargę wniesiesz do pana B
            > oga jak przeżyjesz." Egipcjanie" dla nas "bolanda" są mili ale gdy wybije godzi
            > na będą łupić i rżnąć wszystkich" niewiernych" i skończy się głupkowate "się ma
            > sz,bolanda,tanio za darmo itp"przecież nie będą okradać w nieskończoność swoich
            > - już obrabowanych sklepikarzy!!!Rozejrzą się i zobaczą turystów co maja kasę.T
            > y jesteś bogaczem dla nich ubogich nędzarzy.Więc decyduj sam a nie pytaj.
    • eire81 Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 14:02
      Ludzie proszę Was piszcie jak sytuacja w Hurghadzie! Lecę 4 lutego, nie chciałabym żeby było tak, że będę się bała wyjść poza hotel! PROSZĘ PISZCIE! Z wycieczki do Kairu na pewno zrezygnuję ale chciałabym odwiedzić Luksor...
      • dziadek_0 Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 14:17
        ano serie z kałachów lecą tuz nad ziemia czasem słychac dzwięk karabinu maszynowego , granaty fruwaja w powietrzu -niektóre hotele pala sie reszta osmalona , od czasu do czasu wpada do hotelu wataha arabusów w Arafatkach i gwałci katolliczki na klęcząco a inne na stojaco ... Potem sobie gdzieś leci i czekamy na druga bandę
        Jest wesoło

dzieci to lubia to daja im cukierki
        • jagu-3 Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 15:09
          Żałosny jesteś "dziadek". Jak nie masz nic istotnego do powiedzenia to przynajmniej nie pisz głupot, bo sam sobie wystawiasz laurkę.
          • mamma-mia66 Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 17:30
            Ja wylatuję 28 stycznia czyli pojutrze. Mam rejs po Nilu, Kair też na trasie. To jest dopiero problem. Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie. Mam nadzieję że się uspokoi.
            • mamma-mia66 Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 17:46
              Właśnie dzwoniłam do Alfa Star. Pani powiedziała że dzisiaj odbyła się wycieczka z Sharm do Kairu, nie było żadnych problemów, wszystko ok. Na razie podobno sytuacja nie jest taka zła. Jutro też zadzwonię.
              • ceide.fields ludzie, wy naprawdę teraz chcecie lecieć? 26.01.11, 20:50
                to po to służą te wzajemne zapewnienia "nie jest tak źle, jakoś to będzie"?

naprawdę te 1500 zł warte jest życia czy zdrowia?

tylko nie piszcie ile osób ginie w wypadkach samochodowych bo jeszcze mnie utwierdzicie w swoje opinii o was.
              • beti22 Re: Sytuacja w Hurghadzie 31.01.11, 12:09
                mamma-mia66 napisała:

> Właśnie dzwoniłam do Alfa Star. Pani powiedziała że dzisiaj odbyła się wycieczk
                > a z Sharm do Kairu, nie było żadnych problemów, wszystko ok. Na razie podobno s
                > ytuacja nie jest taka zła. Jutro też zadzwonię.
                Przepraszam, ale chyba nie oglądasz tv.
                Wyciczka do Kairu haha-dobre
                • dzioucha_z_lasu Re: Sytuacja w Hurghadzie 31.01.11, 12:15
                  Na datę wpisu popatrz, a potem się naśmiewaj
                  • beti22 Re: Sytuacja w Hurghadzie 31.01.11, 23:25
                    Dziołcha ? do lasu jedz lepiej .
                    Smiecisz na tym forum jak nikt inny
                    • dzioucha_z_lasu Re: Sytuacja w Hurghadzie 01.02.11, 10:19
                      Masz chyba coś z głową. Do lekarza idź, bo może się pogorszyć...
                      • beti22 Re: Sytuacja w Hurghadzie 01.02.11, 12:31
                        załóż z tym nastepny watek -żegnam
      • nana2220 Re: Sytuacja w Hurghadzie 31.01.11, 11:56
        Luxor, chyba żartujesz????? właśnie rozmawiałam ze znajomymi mieszkającymi w Hurghadzie i nie jest wcale tak dobrze. Gro szabrowników ruszyło....
    • 2009wa-wa [...] 26.01.11, 21:14
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • bodana Re: Sytuacja w Hurghadzie 26.01.11, 22:09
        Otrzymałam wiadomość od p.Doroty z Hurghady z biura Aishatours, którą cytuję poniżej:
        Do Hrg. można przylatywać spokojnie, bo tu nic się nie dzieje i raczej
        nie
        będzie działo, bo nie ma tu nawet porządnego większego urzędu,
        przeciwko
        któremu ktoś mógłby demonstrować... Do Kairu oczywiście nie polecam,
        obecnie
        wszystkie wycieczki z turystami są odwołane i obserwujemy sytuację. W
        najbliższe dni pewno sprawa nie rozwiąże się jeszcze.
        • dziadek_0 Re: Sytuacja w Hurghadzie 30.01.11, 21:00
          A w Hurghadzie brakuje paliwa wiec niedługo nie będzie co jeść - górą ci co wzieli kabanosy i zupki chinskie
          • 2009wa-wa Re: Sytuacja w Hurghadzie 31.01.11, 12:07
            Urlop jest po to zeby wypoczac a nie po to zeby miec stres.
            Odczekac jak zmieni sie sytuacja polityczna w Egipcie bedzie mozna znowu poleciec do sloneczka. Jest tyle krajow na swiecie gdzie mozna spokojnie wypoczac, Egipt to nie pepek swiata.
            • beti22 Re: Sytuacja w Hurghadzie 31.01.11, 12:11
              Tez tak myślę :)
    • honeyandmilk Re: Sytuacja w Hurghadzie 31.01.11, 14:58
      nawet jeśli jest 1% zagrożenia, nie chciałabym stracić życia czy zdrowia za 2 tysiące!!!
      Jeśli wieźniowie uciekają bezkarnie z więzień, to kto wie czy obsługa hotelu nie każe ci wyskoczyć z kasy i karty kredytowej? Tam jest teraz bezprawie.
      • superdupa1 Re: Sytuacja w Hurghadzie 31.01.11, 22:17
        Wiadomosc z Hurghady z ostatniej chwili:
        Hotele pustoszeja,zywnosci brakuje, szczury pozdychaja z glodu, no bo co maja jesc brak odpadkow.
      • bionda83 Re: Sytuacja w Hurghadzie 31.01.11, 23:48
        ciekawe czy wiesz jaki procent zagrożenia panuje na twojej ulicy jak wychodzisz z domu/mieszkania.... tunezja, egipt, rok temu zamieszki w Grecji(kazdy by sie smial z tych zamieszek ale rok temu nikomu nie bylo wesolo), moze teraz hiszpania, portugalia- przewidywany kryzys jak w grecji, moze turcja, kraj niby nie arabski ale kto nie byl na wschodzie turcji ten nie wie jakie sa ceny i jak tam sie zyje, a z turcji znow blisko do grecji gdzie ponoc plot/mur buduja na granicy z Turcja aby imigranci sie nie dostali, To moze ich lekko zirytowac. I gdzie w tym roku jedziemy? Do Wladyslawowa?
    • ewa9786 Re: Sytuacja w Hurghadzie 01.02.11, 08:57
      lepiej nie leccie do Egiptu. czeskie biura podrozy juz drugi dzien proponuja zamienne wycieczki tym co mieli wylatywac teraz. mysle, ze nigdzie na swiecie teraz sie juz nie sprzedaje wycieczek do egiptu, a czesc panstw (nie wiem, czy to podano w polskiej tv) rozpoczela ewakuacje swoich obywateli z kurortow.
      niby w tych kurortach ludziom zyje sie dostatniej i sa mniej podatni na jakies tam demonstracje i rozruby, kuorty maja wlasne lotniska, ale nigdy nie brakuje cwaniakow, ktorzy chetnie skorzystaja z chaosu i beda probowac rabowac. no i moga sie pojawic problemy z dostawa zywnosci. a co gdy obsluga lotnisk zastrajkuje??
      • mynia_pynia Re: Sytuacja w Hurghadzie 01.02.11, 13:23
        Czy wu macie aż taką krótką pamięć.
        Jeszcze kilka lat temu często dochodziło do zamachów na hotele w egipcie, były porywane autokary z turystami dla okupu a niejednokrotnie zakładnicy tracili życie.
        Dopiero od około 5 lat jest tam wmiarę spokojnie, a właściwie przez około 5 lat ... było ... tam spokojnie.
      • superdupa1 Re: Sytuacja w Hurghadzie 01.02.11, 13:31
        Sytuacja w Hurgadzie jest nie wesola, brak paliwa, automaty bankowe nie wydaja pieniedzy, konczy sie zywnosc, ktora byla dostarczana z Kairu, hotele pustoszeja, wspolczuje tym ktorzy zainwestowali kase i pokupili mieszkania w Egipcie. Obcokrajowcy zamieszkali na stale w Egipcie opuszczaja Egipt. Tubylcy wykupuja zywnosc, jest nie wesolo, a szkoda nie wiadomo jak to dlugo potrwa.
        • o.kalamata W Hurgadzie jest spokojnie. Świeci slońce. 01.02.11, 13:38

Są też opinie tour-operatorów i rezydentów polskich. W Hurgadzie jest cudownie,
          cisza i spokój. Nikt nie słyszał o żadnych zamieszkach.
          Przyjazne klientom polskie biura podróży zalecają zabranie ze sobą po pół kilo
          mąki na głowę dziennie i po parę kilo kabanosów. Dobrze też jest zabrać ze sobą
          zgrzewkę wody do picia. Za nadbagaż nie płaci się.

Bawcie się dobrze kochani i do zobaczenia na lotnisku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka