Gość: grego IP: *.pradnik.one.pl 25.04.04, 16:42 Zastanawiamy sie nad pojechaniem w lipcu do Egiptu na rejs lub objazdówkę autokarem. Która z tych form jest lepsza ? Czy to prawda,że w lipcu nad Nilem unosi się nieprzyjemny zapach ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
egiptolog Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 16:46 Taka sama prawda jak to ze w Nilu są krokodyle (w odcinku od Asuanu do Aleksandrii nie wystepuja od czasu wybudowania tamy)to nie kanaly w Wenecji. Ja polecam z cala odpowiedzialnoscia rejs po Nilu. Objazdowki autokarem sa strasznie meczace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Rejs czy objazdówka. IP: 81.219.167.* 25.04.04, 16:50 Być może racja z tym rejsem ale nie ma tam Kairu i piramid oraz nie wiem czy jest abu - Simbell Odpowiedz Link Zgłoś
egiptolog Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 16:53 A z kim chcesz pojechac? Alfa star i Exim na pewno maja programy z Kairem a Abu Simbel jest chyba u wszystkich extra platne ok 65$. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Rejs czy objazdówka. IP: *.k241.webspeed.dk 25.04.04, 19:33 Rejs 7+7 W rejsie jest jeden dzien wolny w Aswan, mozna wykupic tam Abu Simbel za 30$. A Kair - z Hurghady w drugim tygodniu za drugie 30$. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 17:24 A nie byłoby optymalnym rozwiązaniem wybrać taką wersję która obejmuje i rejs i objazd (dot. "odcinka" północnego)i potem po zakończeniu części objazdowej wypocząc parę dni? Polecam taki 15-dniowy wariant z Sigmą Travel - są i 3 dni na Nilu i Kair i potem pobyt w Hurgadzie. Obejrzysz to co "należy" a potem można jeszcze popływać i ponurkować w Hurgadzie. Lipiec jest zupełnie do zniesienia, a nie zauważyłam by były jakiekolwiek kłopoty z Nilem (i jego zapachem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grego Re: Rejs czy objazdówka. IP: *.pradnik.one.pl 25.04.04, 17:34 Przymierzamy sie do rejsu z Rainbowtours. Odpowiedz Link Zgłoś
egiptolog Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 17:48 nieznam ich ferty ani co wazniejsze egipskiego kontrahenta wiec nic ci na ten temat nie powiem, ale skarg na niech prawie wcale nie widac na forum wiec chyba jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
egiptolog Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 18:10 Zajrzałem na ich stronę program wydaje się być ciekawy poza kilkoma rzeczami które normalnie mogą umknąć osobie nie zorjętowanej w temacie. 1. Płynąc z Luxoru do Edfu należy przekroczyć śluze w Eśnie co zazwyczaj kończy sie postojem najpierw przed śluzą a potem przed zwodzonym mostem. 2. Rozpiętość zwiedzania w Kairze jest spora ale pomysł ze zwiedzaniem Sakkary, Memfis i Gizy jest troche niedorzeczny ponieważ te miejsca znajdują sie dokładnie po przeciwnych stronach Kairu o ile z Gizy do Sakkary jest zaledwie 27 km o ile dobrze pamiętam to do memfis będzie z 50 w jedna strone i to przez miasto. Tyle mojego komentarzu do programu uważam że pilot powinien trochę poprzestawiać kolejność zwiedzania. Ale to tylko i wyłącznie moje zdanie, poza tym nie wiem czy jest w Kairze dzielnica Żydowska o Koptyjskiej wiem ale o Żydowskiej nigdy nie słyszałem są w Kirze synagogi ale dzielnicy raczej nie ma. Miastem z największą gminą żydowska byla Alexandria w Kairze żydzi z tego co mi wiadomo mieszkali wraz z muzulmanami i chrześcijanymi w jednym tyglu. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 20:28 W lipcu na śluzie w Esnie nigdy nie ma "korków" i przeprawa odbywa się w zasadzie "od ręki". Mysmy przypłaywali przez śluzę w trakcie obiadu. Nie zdąrzyliśmy skończyć jeść, żeby wyjść na pokład i obejrzeć, gdy już było po wszystkim. Aha, płyneliśmy z Asuanu do Luksoru. Sakkara, Memfis i Giza jak najbardziej dadzą się bezproblemowo zwiedzić. Myśmy najpierw pojechali rano do Memfis - była jeszcze lekka mgiełka, potem ustapiła, potem bez żadnych problemów do Sakkary a po południu bylismy w samej Gizie (Sigma korzysta z hotelu w Gizie). Nie więc w tym nic niezwykłego, czy skomplikowanego. W programie jst zwiedzanie lapidarium i leżącego posągu Ramzesa II w Memfis (to nie zajmuje dużo czasu) w Sakkarze jest grobowiec Pi a potem piramida schodkowa. Określenie "dzielnica żydowska" jest umowne, okresla się nim otoczenie synangogi. W zasadzie mozna to policzyć do szerzej pojetej dzielnicy koptyjskiej bo z Ben-Ezry do Kościła Św. Jerzego jest blisko. T ylko tyle. Nie czepiaj się :))) Odpowiedz Link Zgłoś
egiptolog Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 20:41 Droga Mirjam niewem ile razy przejechalas ta trase ale widze ze masz nie male doswiadczenie w tym wzgledzie, to ze udalo wam sie przejść sluze bez problemu to reguła ale ........... plynac DO Luxoru odwrotnie za zwyczaj jest korek(cos o tym wiem pilotowałem troche wiecej niz 1 rejs :)) co do Kairu widzisz, jako pilot przyjmuje zawsze "najczarniejszy" scenariusz (czyt. Korki i tłok) i jak napisałem to co ja bym zrobił to była by prosta zmiana z memfisu ( Bialego Muru) na Muzeum Egipskie w dniu kiedy zwiedzam Sakkare i Gize a memfis spokojnie obejzalbym w nastepnym dniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Rejs czy objazdówka. 26.04.04, 12:58 Jest sprawą oczywistą, że dobry pilot przewiduje czarne scenariusze. W Egipcie Sigma niewątpliwie ma takiego pilota, wiele razy juz przywoływanego na tym forum - Marka Malczewskiego. Sigma zawsze płynie od Asuanu do Luksoru, nigdy odwrotnie. Wlipcu nigdy dotąd statki, z których korzystają w Esnie nie stały. "Przemeblowania" w obszarze programu (jakby nie było ramowego) to przecież oczywiste. Myśmy sobie tak np. raz przemeblowali Kair i okolice, że w ciągu jednego dnia wrzuciliśmy sobie Aleksandrię i Kanał Sueski (a przy okazji w drodze także jeszcze Wadi El Natrun - piekne, polcam wszystkim) i w efekcie zyskaliśmy cały dodatkowy dzień w Kairze (co można np. spożytkować na wypad do Dahszur). Oczywiście zawsze trafią się turyści stosujący metodę paznokciową (Od - do dokładnie tak jak jest napisane w programie, broń Boże nawet zmieniac kolejnośc ;-))), ale głupimi i upartymi, jak sam zapewne też z praktyki pilota wiesz, nie należy się zbytnio przejmowac i robic swoje. Inaczej szybko trzeba byłoby się pożegnac z zawodem, bo sie zwariuje. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Rejs czy objazdówka. 26.04.04, 12:59 Ps. Miriam pisze się przez "i" krótkie, nie "j". :))) Tak czy inaczej ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś