Dodaj do ulubionych

Rejs czy objazdówka.

IP: *.pradnik.one.pl 25.04.04, 16:42
Zastanawiamy sie nad pojechaniem w lipcu do Egiptu na rejs lub objazdówkę
autokarem. Która z tych form jest lepsza ? Czy to prawda,że w lipcu nad Nilem
unosi się nieprzyjemny zapach ?
Obserwuj wątek
    • egiptolog Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 16:46
      Taka sama prawda jak to ze w Nilu są krokodyle (w odcinku od Asuanu do Aleksandrii nie wystepuja od czasu wybudowania tamy)to nie kanaly w Wenecji. Ja polecam z cala odpowiedzialnoscia rejs po Nilu. Objazdowki autokarem sa strasznie meczace.
      • Gość: deo Re: Rejs czy objazdówka. IP: 81.219.167.* 25.04.04, 16:50
        Być może racja z tym rejsem ale nie ma tam Kairu i piramid oraz nie wiem czy
        jest abu - Simbell
        • egiptolog Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 16:53
          A z kim chcesz pojechac?
          Alfa star i Exim na pewno maja programy z Kairem a Abu Simbel jest chyba u wszystkich extra platne ok 65$.
        • Gość: cs Re: Rejs czy objazdówka. IP: *.k241.webspeed.dk 25.04.04, 19:33
          Rejs 7+7
          W rejsie jest jeden dzien wolny w Aswan, mozna wykupic tam Abu Simbel za 30$.
          A Kair - z Hurghady w drugim tygodniu za drugie 30$.

• miriam_73 Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 17:24
      A nie byłoby optymalnym rozwiązaniem wybrać taką wersję która obejmuje i rejs i
      objazd (dot. "odcinka" północnego)i potem po zakończeniu części objazdowej
      wypocząc parę dni? Polecam taki 15-dniowy wariant z Sigmą Travel - są i 3 dni
      na Nilu i Kair i potem pobyt w Hurgadzie. Obejrzysz to co "należy" a potem
      można jeszcze popływać i ponurkować w Hurgadzie.
      Lipiec jest zupełnie do zniesienia, a nie zauważyłam by były jakiekolwiek
      kłopoty z Nilem (i jego zapachem).
    • Gość: grego Re: Rejs czy objazdówka. IP: *.pradnik.one.pl 25.04.04, 17:34
      Przymierzamy sie do rejsu z Rainbowtours.
      • egiptolog Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 17:48
        nieznam ich ferty ani co wazniejsze egipskiego kontrahenta wiec nic ci na ten temat nie powiem, ale skarg na niech prawie wcale nie widac na forum wiec chyba jest dobrze.
        • egiptolog Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 18:10
          Zajrzałem na ich stronę program wydaje się być ciekawy poza kilkoma rzeczami które normalnie mogą umknąć osobie nie zorjętowanej w temacie.
          1. Płynąc z Luxoru do Edfu należy przekroczyć śluze w Eśnie co zazwyczaj kończy sie postojem najpierw przed śluzą a potem przed zwodzonym mostem.
          2. Rozpiętość zwiedzania w Kairze jest spora ale pomysł ze zwiedzaniem Sakkary, Memfis i Gizy jest troche niedorzeczny ponieważ te miejsca znajdują sie dokładnie po przeciwnych stronach Kairu o ile z Gizy do Sakkary jest zaledwie 27 km o ile dobrze pamiętam to do memfis będzie z 50 w jedna strone i to przez miasto.
          Tyle mojego komentarzu do programu uważam że pilot powinien trochę poprzestawiać kolejność zwiedzania. Ale to tylko i wyłącznie moje zdanie, poza tym nie wiem czy jest w Kairze dzielnica Żydowska o Koptyjskiej wiem ale o Żydowskiej nigdy nie słyszałem są w Kirze synagogi ale dzielnicy raczej nie ma. Miastem z największą gminą żydowska byla Alexandria w Kairze żydzi z tego co mi wiadomo mieszkali wraz z muzulmanami i chrześcijanymi w jednym tyglu.
          • miriam_73 Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 20:28
            W lipcu na śluzie w Esnie nigdy nie ma "korków" i przeprawa odbywa się w
            zasadzie "od ręki". Mysmy przypłaywali przez śluzę w trakcie obiadu. Nie
            zdąrzyliśmy skończyć jeść, żeby wyjść na pokład i obejrzeć, gdy już było po
            wszystkim. Aha, płyneliśmy z Asuanu do Luksoru.

Sakkara, Memfis i Giza jak najbardziej dadzą się bezproblemowo zwiedzić. Myśmy
            najpierw pojechali rano do Memfis - była jeszcze lekka mgiełka, potem ustapiła,
            potem bez żadnych problemów do Sakkary a po południu bylismy w samej Gizie
            (Sigma korzysta z hotelu w Gizie). Nie więc w tym nic niezwykłego, czy
            skomplikowanego.
            W programie jst zwiedzanie lapidarium i leżącego posągu Ramzesa II w Memfis (to
            nie zajmuje dużo czasu) w Sakkarze jest grobowiec Pi a potem piramida
            schodkowa.

Określenie "dzielnica żydowska" jest umowne, okresla się nim otoczenie
            synangogi. W zasadzie mozna to policzyć do szerzej pojetej dzielnicy
            koptyjskiej bo z Ben-Ezry do Kościła Św. Jerzego jest blisko. T
            ylko tyle. Nie czepiaj się :)))
            • egiptolog Re: Rejs czy objazdówka. 25.04.04, 20:41
              Droga Mirjam niewem ile razy przejechalas ta trase ale widze ze masz nie male doswiadczenie w tym wzgledzie, to ze udalo wam sie przejść sluze bez problemu to reguła ale ........... plynac DO Luxoru odwrotnie za zwyczaj jest korek(cos o tym wiem pilotowałem troche wiecej niz 1 rejs :)) co do Kairu widzisz, jako pilot przyjmuje zawsze "najczarniejszy" scenariusz (czyt. Korki i tłok) i jak napisałem to co ja bym zrobił to była by prosta zmiana z memfisu ( Bialego Muru) na Muzeum Egipskie w dniu kiedy zwiedzam Sakkare i Gize a memfis spokojnie obejzalbym w nastepnym dniu.
              Pozdrawiam
              • miriam_73 Re: Rejs czy objazdówka. 26.04.04, 12:58
                Jest sprawą oczywistą, że dobry pilot przewiduje czarne scenariusze. W Egipcie
                Sigma niewątpliwie ma takiego pilota, wiele razy juz przywoływanego na tym
                forum - Marka Malczewskiego.

Sigma zawsze płynie od Asuanu do Luksoru, nigdy odwrotnie. Wlipcu nigdy dotąd
                statki, z których korzystają w Esnie nie stały. "Przemeblowania" w obszarze
                programu (jakby nie było ramowego) to przecież oczywiste.

Myśmy sobie tak np. raz przemeblowali Kair i okolice, że w ciągu jednego dnia
                wrzuciliśmy sobie Aleksandrię i Kanał Sueski (a przy okazji w drodze także
                jeszcze Wadi El Natrun - piekne, polcam wszystkim) i w efekcie zyskaliśmy cały
                dodatkowy dzień w Kairze (co można np. spożytkować na wypad do Dahszur).

Oczywiście zawsze trafią się turyści stosujący metodę paznokciową (Od - do
                dokładnie tak jak jest napisane w programie, broń Boże nawet zmieniac
                kolejnośc ;-))), ale głupimi i upartymi, jak sam zapewne też z praktyki pilota
                wiesz, nie należy się zbytnio przejmowac i robic swoje. Inaczej szybko trzeba
                byłoby się pożegnac z zawodem, bo sie zwariuje.
              • miriam_73 Re: Rejs czy objazdówka. 26.04.04, 12:59
                Ps. Miriam pisze się przez "i" krótkie, nie "j". :))) Tak czy inaczej ładne
                imię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka