Dodaj do ulubionych

Proszę o radę

24.07.11, 01:05
witam Was
byłem w Egipcie kilka la temu w listopadzie - nie będę opisywał jakie rzeczy brałem ze sobą;
proszę o radę ponieważ lecimy w sierpniu z żonką, teściową i 8 letnią córeczką - jakiego typu ciuchy mamy zabrać? proszę o poważne rady - kilka fakultetów lokalnych, z cięższych tylko KAIR i safari Abu Galum. Nie chcemy walizek obciążać niepotrzebnymi ciuchami. Aha - jedziemy na dwa tygodnie. Przy tych upałach czy brać po kilka koszulek na zmianę czy prać sobie na miejscu? Jakieś rady dla moich kobiet proszę. Z góry dziękuję i pozdrawiam Was serdecznie.
Obserwuj wątek
    • dana_n Re: Proszę o radę 24.07.11, 01:57
      Nie ma idealnych, jedynie słusznych rad. Każda z osób, które się zechcą na ten temat wypowiedzieć może mieć inne zdanie, ale przy kilku opiniach będziesz miał z czego wyciągnąć średnią.
      Moje zdanie jest takie:
      1. Ubrania lekkie, najcieplejsze lato w Polsce jest namiastką egipskiego lata.
      2.Zawsze zabieram około 10 koszulek na tydzień... i zawsze tam piorę. Upranie koszulki, to 2 min, a wysycha szybko. Przy limicie bagażu 15kg, czy nawet 20 kg, to nie poszalejesz, żeby zabrać kilka na dzień.
      3.Przed wyjazdem zawsze zaliczam kilka rozsądnych wizyt w solarium...przy mojej bardzo jasnej karnacji później , będąc w Egipcie używam filtra najwyżej 10 i wracam pięknie opalona, bez problemów z poparzeniem..Kosmetyki do opalania lepiej zabrać z Polski, te znanych firm, dostępne w Egipcie są droższe, a te tańsze odradzam...dla mnie ich stosowanie skończyło się alergią i wizytą w klinice.
      4.Absolutnie koniecznie polecam zabranie z Polski preparatów przeciwko komarom, ja byłam w Egipcie w marcu, w maju, w czerwcu, we wrześniu, w listopadzie i w grudniu....komary były ZAWSZE.
      5.W gniazdkach w Egipcie w zasadzie jest takie samo napięcie, jak u nas, ale zdarzyło mi się, ze w jednym hotelowym pokoju były dobre...ale i takie, że nie można było podłączyć urządzeń typu lokówka, czy prostownica. Adaptery / chyba tak to się nazywa ;-) /, są dostępne w pierwszym, lepszym, nawet spożywczym sklepie.
      6.Fakultety będą męczące, ale myślę, że bez problemu i dla dziecka, i dla teściowej. Autokary są klimatyzowane, a wrażenia niezapomniane.
      7.Safari Abu Galum też jest fajną wycieczką...pisałam o tym kilka wątków niżej, nie ma sensu powtarzać.
      8.Z istotnych dla mnie spraw, jeszcze bym zaproponowała kupienie /już tam, w Egipcie, za grosze/ butów do wody. Kosztują około 5 $, a pozwalają uchronić stopy przed bardzo bolesnymi skaleczeniami.
      9.Koniecznie nakrycia głowy, w tej dziedzinie bohaterstwo nie popłaca...widziałam osoby, które po pierwszym dniu w Egipcie bez czapki, czy kapelusza nie mogły dotknąć skóry głowy, czy umyć włosów.
      10. Uśmiechu, dobrego nastroju i tolerancji dla odmienności tego kraju należy zabrać tyle, ile tylko się zmieści... :-)
      • biurokrata0 Re: Proszę o radę 24.07.11, 02:16
        dziękuję za rady i szybką reakcję ;-)
        na pewno skorzystam z Twoich doświadczeń
        pozdrawiam serdecznie
        • kasia_p45 Re: Proszę o radę 24.07.11, 16:00
          Moge tu jeszcze dopowiedziec, że warto zabrac ze soba jakis mały płyn do prania i do płukania.. a takze mydełko do odplamiania (np.Dr.Beckmann) swietnie nadaje sie do ręcznych przepierek :)).. a i kilka klamarek i lineczka nie zaszkodzi..
          Ciuchy jak juz wyżej wspomniano lekkie i przewiewne... przydają sie z dł. rekawem jako ochorna przed słońcem.. A i jakis polarek na dłużesze wycieczki autokarowe.. klima tam działa bez zarzutu :)) (Ja to nawet skarpetki do sandałów zakładałam tak klima dawała, ze mi stopy marzły :P)
          Co do filtrów to brałam wieksze 50 i na później 30.. i o czywiście tez po opalaniu..
          Zreszta każdy musi sam zdecydować.. zalezy jaka sie ma tolerancje na słońce..
          Nakrycie głowy i dobre okulary bezwzglednie... potwierdzam, że bez tego ani rusz.
          No i dobry humor obowiązkowy.. A co do komarów to ja nie spotkałam :)) Może zalezy od hotelu?
          • biurokrata0 Re: Proszę o radę 24.07.11, 18:12
            dobry humor i pozytywne nastawienie już jest - myślę, że będzie OK

dziękuję i pozdrawiam
            • aqua_frigida Re: Proszę o radę 25.07.11, 22:09
              Kasiu, klamerki i linka na rejsie po Nilu nie zdadzą egzaminu. ;) W kajucie nie bardzo Ci pranie wyschnie. No, chyba, że na górnym pokładzie, gdzieś pomiędzy leżakami, a basenem. :))))

pozdrawiam
              • kasia_p45 Re: Proszę o radę 25.07.11, 22:32
                Na Rejsie pewnie nie.. ale w hotelu juz tak :))
    • blueterrence Re: Proszę o radę 26.07.11, 19:28
      WITAJ
      Rzeczy dobrze zabrać bawełniane lekkie i przewiewne.Nie za dużo, chyba,że nie chcecie prać ręcznie...
      Ale taka szybka przepierka-nic strasznego w 15minut wszystko już bedzie suche,a po co brać tak dużo ciuchów.?
      Dobrze jest zabrać jedną bluzkę z długim rękawem na wypadek wycieczki klimatyzowanym busem, oraz spodnie/sukienkę zakrywającą nogi - na wypadek wycieczki do Jerozolimy.
      buty-klapki/sandały
      jeśli planujecie wspinaczkę na Górę Mojżesza dobrze zabrać buty zakryte, żeby kamyki nie przeszkadzały.
      Koniecznie coś do nakrycia głowy i dobre okulary z filtrem.

Można zabrać też T-shirt do pływania,żeby się plecy nie spaliły podczas długiego snorkelingu.

pozdrawiam
      z SHARM EL SHEIKH
      Blueterrence
    • zupelniebezcukru Re: Proszę o radę 30.07.11, 17:46
      Na sierpień weźcie ze sobą przede wszystkim lekkie ubrania i coś do okrycia głowy. Oczywiście jedna para długich spodni i bluza czy cieplejszy sweter, też trzeba przy sobie mieć. Ogólnie krótkie spodenki, koszulki. Koniecznie, tak jak napisałam wyżej, pamiętaj o czapce na głowę, słońce porządnie grzeje!
      • biurokrata0 Re: Proszę o radę 31.07.11, 11:24
        właśnie mocy tamtejszego słońca trochę się obawiam :-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka