Dodaj do ulubionych

hotel Tia Hights Makadi Bay

29.08.11, 12:18
Witajcie, jadę do tego hotelu we wrześniu. Będę wdzięczna za wszelkie informację dotyczące tego hotelu jak i całej zatoki. Zapewne wybiorę się na wycieczkę do Hurgady, więc może wiecie ile powinnam zapłacic za taxi, rozsądnie ;) Zamierzam też zwiedzić Luksor, na pewno jakies nurkowanie. Jakie wycieczki proponuje ten hotel, może znacie rezydentów ? Tak naprawde przyda się każda informacja, bo jadę do tego kraju po raz pierwszy.
Obserwuj wątek
    • sloneczko55555 Re: hotel Tia Hights Makadi Bay 29.08.11, 15:44
      Byliśmy na przełomie lipca/sierpnia w tym hotelu. Transport do Hurghady kosztuje 8albo 10$ ( dokładnie nie pamiętam) . Jednak to polega na tym,ze masz wyjazd np o 10 i o 13 Cię już zabierają do hotelu. My nie korzystaliśmy z transportu. W holu głównym masz koło sklepików biuro lokalne ,które organizuje różne super safari, łodzie podwodne itp . Idąc w lewo masz Makadi Center ,tam masz kilka sklepików i przed tym centrum sportów wodnych . Z wycieczkami chodzą na plaży i basenie i zagadują . My nic nie dawaliśmy do paszportu i pokój w części Dune nawet nawet z tarasikiem .

Jeśli nie chcesz stac w kolejce po jedzenie to na górze jest także restauracja i to samo jedzonko( byliśmy tam 2 razy , na dole jakoś kelnerzy nas bardzo polubili).

Masz dwa bary w holu głównym (na dole i górze). W karcie na dole masz co jest w all. Codziennie jest jakiś drink dnia. Tak to wódka /whisky/gin/piwo/wina . Co do baru na dole , kelnerzy mają Cię za przeproszeniem w dupie, czasami się zdarzało,że byli mili. Na górze za to raj , przynosili drinki, orzeszki, pogadali z nami :). Oczywiście warto dawać im jakiś bakszysz.
      Chyba od 18 jest czynny bar przy wyjsciu na basen , mozna zapalic fajeczke (3$) i na animacjach tez jest bar i mozliwość zakupienia sziszy .

W pokoju masz mini barek (raz na tydzień) cola,sprite i fanta (po 1l za darmo). Woda niby co dwa dni,ale u nas gdy zaczynało brakować mieliśmy dostawianą nową.

• sloneczko55555 Re: hotel Tia Hights Makadi Bay 29.08.11, 15:51
        Jeśli kogoś złapie zemsta faraona w holu głównym za biurem i sklepikami na 1 piętrze jest apteka , pan aptekarz mówi po polsku i sprzeda jakieś leki , u nas pomogły.

W hotelu jest dyskoteka , również w budynku głównym na 1 piętrze tak schowana w korytarzu (aby trafić to zapytajcie się kogoś) . Przeważnie zaczynała się 23/24 , ale drinki do końca dyskoteki były za darmo.

Jeśli ktoś Wam mówił ,że aqua park jest otwarty, to podejrzewam,że jeszcze nie otworzyli. Chociaż jakieś szanse są , bo było już naprawdę dużo zrobione. Suszarka w pokojach , nie ma sensu jej używać. Działa bardzo słabo, więc lepiej wyjść na dwór.

Uważaj tylko na porę podlewania trawy... nie radzę siedziec wtedy na tarasie :) .
        Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz
        • white_millana1 Re: hotel Tia Hights Makadi Bay 29.08.11, 18:33
          Dziekuję poświęcony czas :) Zapytam jeszcze o kilka rzeczy skoro pozwalasz ;) Czy dobrze zrozumiałam, że w budynku głównym mamy dwie restauracje ALL, góra i dół - góra lepsza ? Jedzenie zamawiamy z karty czy jest szwecki stół ? Słyszałam, że jeden raz podczas pobytu można nieodpłatnie skorzystać z rest. chińskiej lub rybnej ? Czy w ramach ALL na plaży i przy basenach jest jakis barek z napojami ?
          Co powiesz na temat rezydentów, czy byli obecni przy meldowaniu w pokoju w razie gdyby był z nim jakiś kłopot ? My jedziemy z BP Alfa Star. Mamy zerezerwowane pokoje w cześci lagoon, wiesz coś na temat tych pokoi ?
          Długo jechaliście z lotniska do hotelu ?
          Wiem, mam sporo pytań ... z góry dziękuje za odpowiedź :))
          • sloneczko55555 Re: hotel Tia Hights Makadi Bay 29.08.11, 19:08
            Z lotniska do hotelu jechaliśmy jakieś 30min , jechaliśmy małym busem.(tylko do Tia) . Rezydent (yyy) ktoś chyba z nami wysiadł,ale nie mówił po polsku, zaprowadził nas do recepcji i tyle. Tam już nami się zajął facet z recepcji. Spotkanie z rezydentką było kilka godzin później i nie wniosło nic . Sami musieliśmy się dowiadywać . Jedynie informowała nas o wycieczkach i na tym skończył się nasz kontakt z nią.

Na dole i górze jest to samo jedzenie,ale chyba mniejsze kolejki . My tam rzadko byliśmy,wiec nie wiem czy zawsze było tak mało osób jak na kolacji o 20 .

Koło plaży jest bar z napojami i drinkami i przekąskami (mały wybór ) przeważnie frytki i jakieś coś .

W recepcji poproście od razu o kartkę co jest w all inclusive (jak Wam nie dadzą) .
            Co do lagoon , nie wiem jak z warunkami ( jeśli czytałaś/eś ,ze ma osobny basen to niestety jakieś bajorko w którym nie można pływać) :) . Czasami daleko z lagoon . My mieliśmy Dune praktycznie przy budynku głównym ,więc duży plus.

Zmiana pokoju - znajomi sami zmieniali w recepcji , na poczatku byl problem,ale później kazali przyjść jutro i zmienili.

Dostaje się karteczkę, my mieliśmy akurat restauracje rybną i włoską. Nie skorzystaliśmy :D ,jakoś zabrakło czasu, a później miejsc w rybnej nie było. Włoska słyszeliśmy od innych ,ze taka sobie.

Na plaży i przy basenie bez problemu z leżakami . Oczywiście było zajmowanie leżaków na plaży (już wieczorem) ,ale tylko w pierwszym rzędzie. Powiem ,że my zostawialiśmy sobie idąc na lunch do baru, popływać itp rzeczy , portfele i nic nigdy nie zgineło .

Co do Egipcjan chodzących sprzedających wycieczki, na prawdę warto z nimi sobie pogadać , a nie kupować od rezydentów. Oczywiście jak Luksor to tylko u rezydentów bo oni nie zorganizują. Wycieczki oferują o 20/25$ tańsze niż rezydenci .

Polecam wycieczkę na wyspę Paradise/Giftun z przystankami na rafach . Fantastyczne widoki .
            • white_millana1 Re: hotel Tia Hights Makadi Bay 29.08.11, 19:13
              Próbuje wszystko zapamiętać :) Nie było mowy o basenie, ani o aqua parku. Czytałam gdzieś, że pływać w basenach wolno tylko do 19- tej, czy to prawda ?
              • sloneczko55555 Re: hotel Tia Hights Makadi Bay 29.08.11, 19:16
                może podaj mi swojego maila lub gg to napisze więcej

• white_millana1 Re: hotel Tia Hights Makadi Bay 29.08.11, 19:21
                  jasne, gg 10789800
                  Asia
    • wiosenka-2 Re: hotel Tia Hights Makadi Bay 03.09.11, 23:35
      dzisiaj wróciłam z Egiptu gdzie właśnie z tego hotelu zabieraliśmy ludzi na samolot.Z zewnątrz hotel nie podoba mi się wogóle ,w środku wygląda nieco lepiej.To niesamowite że przed hotelami jest taki syf jak na wysypisku śmieci a tam tak jest.W koło pustynia i pare palemek.Budują tam dodatkowy basen i dzisiaj wodę wpuszczali.Hotel mieści się w Makadi Bay i tak naprawdę dookoła nie ma co zwiedzać,ogranicza się człowiek do hotelu tylko także jak najbardziej wycieczki a taxi hotelowe z naszego hoteliku Harmony w dwie strony to 6 dolarów a tu nie wiem ale pewnie podobnie....warte jest nurkowanie na naszą trójkę od rezydentki z polskim przewodnikiem płaciliśmy 90 dolców w tym wyspa Giftun( od 8 rano do 17) super....polecam i pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka