Dodaj do ulubionych

marsa alam hotel z fajną rafą

12.11.11, 18:50
szukam w rejonie Marsa Alam hotelu z fajną rafą do snurkowania i jednocześnie z ładną plażą, co by dzieci miały co robić.
czy możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • wojtek37k Re: marsa alam hotel z fajną rafą 12.11.11, 20:14
      Nie będę tu specjalnie oryginalny ...... Sol y Mar Abu Dabbab i rafka , i plaża z zejściem piaszczystym
      • wierzbicki.pl Re: marsa alam hotel z fajną rafą 13.11.11, 00:24
        Niestety czytałem już kilka komentarzy z tego roku , że północna rafa w Abu Dabbab jest już zniszczona i pozostaje jedynie południowa,
        natomiast obecnie na pierwszym miejscu zdecydowanie Brayka Bay.
        • colin1974 Re: marsa alam hotel z fajną rafą 13.11.11, 08:50
          My wybraliśmy Sol y Mar Solaya dosyć dobrze oceniany no i dobra cena z przyzwoitym BP Tui.

Nasze fotki Gran Canaria 2011
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,121224576,121224576,0,2.html?v=2&wv.x=0
          • madzia112_112 Re: marsa alam hotel z fajną rafą 13.11.11, 17:11
            Zdecydowanie polecam Braykę.
            www.braykabay.net/
            • anit64 Re: marsa alam hotel z fajną rafą 13.11.11, 21:38
              Solymar Abu Dabab-wróciłam tydzień temu, bez wielkich fajerwerków, ale rafa i plaża oraz wejście do morza dla nienurków rewelacja. Jest przyzwoicie i jeśli nie jest się czepliwym o np. krzywe fugi w łazience i średni wybór menu na śniadanie to polecam. Byłam w o wiele lepszych hotelach w Egipcie, ale tu też wypoczęłam i wróciłam zadowolona
              • wierzbicki.pl Re: marsa alam hotel z fajną rafą 14.11.11, 07:58
                Podpinając się pod temat - w okolicy ok 1km na południe od Solymar Abu Dbbab jest hotel Equinox El Naaba , który jak widać na google earth również posiada małą zatoczkę , na mapie widać również wysepkę i pomost.
                Czy ktoś zna ten hotel jego okolice i mógłby polecić ?
                • julka_as Re: marsa alam hotel z fajną rafą 14.11.11, 11:13
                  Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
                  Przeglądając oferty w necie zwróciłam też uwagę na Fantazia Resort Marsa Alam (w ofercie Alfa Star), czy może podpowiecie coś i w tym temacie?
                • a_s82 Re: Equinox 15.11.11, 16:05
                  Nie byłam w tym hotelu, ale rezydentka Itaki w Marsa powiedziała mi 2 tyg temu, że to taka porażka, że wycofują go z oferty swojego biura.
                  Oprócz w/w zatok jest jeszcze oczywiście ta przy Iberotelach (Coraya, Samaya, Lamaya).
                  • wierzbicki.pl Re: Equinox 16.11.11, 09:57
                    Ok. Nie chodzi mi w sumie o sam hotel , bardziej o tą zatoczkę, plaże i rafy w Equinox El Naaba.
                    Czy są porównywalne z Abu Dabbab czy Marsa Mubarak..

Wiadomo, że jak cena poniżej 1800zł/tydz w Marsa to hotel nieszczególny.
                    • monjan Re: Equinox 16.11.11, 11:34
                      uuu ciut drogawe sa...a maja podgrzewane baseny?
                      nie wybrzeydzam z jedzenem i fugami, ale rafa, plaza dla dzieci, podgrzewany basen i hotel przestosowany dla wozka to dla mnie koniecznosc
                      • dziadzio Re: Equinox 23.11.11, 13:24
                        Witam,
                        W Sol y Mar jeden podgrzewany basen, na wolnym powietrzu - jak spojrzysz w maps.google, to najdalej od zatoczki (bo wbrew pozorom, ten duży basen jest podzielony na 3 części).
                        I jeszcze jedno, anit64 pisze;
                        ... i średni wybór menu na śniadanie ....
                        Ludzie, co Wy jescie na to śniadanie w domu? Bo było coś na ciepło (parówki, zapiekane warzywa, puding), były omlety, naleśniki, jajka na twardo oraz sadzone. Były dżemy, jogurty, 3 rodzaje wędlin, 2-3 rodzaje żółtego sera, biały ser (pycha), twarożek, kilka rodzajów bułeczek, chleb i jeszcze jakieś potrawy typowo egipskie nie mówiąc o ciasteczkach. Jeśli to jest średni wybór...
                        Pozdrawiam
                        PS a może i racja, że średni? w Sharmie były też jajka na miękko...
                        • colin1974 Re: Equinox 23.11.11, 22:40

Popieram w 100 % !!!!
                          Sam jestem ciekaw co jedzą w domu ?? może kawior i przepiórki .....
                          • aska1_cz Re: Equinox 24.11.11, 12:46
                            ooo,wreszcie ktoś trafił w sedno,
                            też często zastanawiam sie jak wygląda codzienny jadłospis wypisujących bzdury - odradzających pobt w hotelu z powodu "monotonnch posiłków" ;))

odbieglismy jednak od tematu :)
                            ja ze swej strony polecam hotel Blue Reef z piękną plażą zarówno dla rodzin z dziećmi jak i bez nich,
                            rafa naprawde ciekawa, baby shark trafił sie juz w pierwszy dzien, naprzeciw hotelu dla zainteresowanych znajduje sie centrum nurkowe z polskim staffem :)
                            polecam
                            • kolpik124 Re: Equinox 24.11.11, 13:07
                              Byłam w Solymarze w kwietniu, sniadania i inne posiłki były badzo dobre, a wybór potraw bardzo duży. Też nie rozumiem narzkających na menu skoro są sery, obfitośc warzyw, jajka na rozne sposoby, parowki, jogurty, dżemy płatki etc. Widać niektórym w głowach się poprzewracało.

Ale i tak zajadaliśmy się głównie foulem :)

Pokoje i łazienki czyste, standard umeblowania i wykończenia bez zarzutu - mieliśmy pokój 221 z widokiem na morze na piętrze w skrzydle wzdłuż basenu.

Wracając do tematu, w zasadzie tylko Abu Dabbab i Brayka posiadają plaże z piaszczysttym zejściem do morza w osłoniętych zatokach i jednoczesnym dostepem do rafy. Dużym plusem Abu Dabbab są miejscowe żółwie.

W pozostałych hotelach niestety mimo, że jest piasek na plaży to w wodzie jest od razu rafa więc warunki dla popluskania się przez dzieci średnie, aby posnorkować trzeba iść pomostem na skraj rafy i pełnego morza, a tam często są spore fale.
                          • miriam_73 Re: Equinox 24.11.11, 14:24
                            Collin, ale zauważ, że to jest nagminna opinia dotycząca bardzo wielu hoteli, że "jedzenie monotonne". Ja rozumiem, ze mozna cos takiego powiedziec w przypadku, gdy codziennie jest np. tylko grill i ten sam zestaw dodatków (zdarzyło mi sie coś takiego w Coral Beach w SSH, nie polecam), ale podobne opinie w odniesieniu do niektórych hoteli, które dobrze znam (jak np. własnie Solymar MA) wywołuja u mnie smiech i dokładnie to samo pytanie - co w takim razie je sie w domach tych narzekaczy. Można o żarełku z SOlymarze powiedzieć, że jest czasem kiepsko przyprawione i smak jest monotonny, ale na pewno nie ilość i rodzaje jedzenia ;-) A juz na pewno nie sniadania.
                            • aska1_cz Re: Equinox 24.11.11, 14:39
                              Solymar i Brayka - owszem, znajdują sie w zatokach, aczkolwiek wiejący wiatr znacznie bardziej odczuwalny jest przy Solymarze pomimo jego umiejscowienia...
                              w tym roku będąc w pażdzierniku na Abu Dabbab widoczność pod wodą znacznie spadła,nurty również dały sie odczuć,
                              na niekorzyść przemawiaja też gromady przyjezdnych, korzystających z fakultetów na tej plazy, tak ze biorąc pod uwage te dwa hotele polecam Brayke...
                              co do Blue Reef-a dodam,ze wejscie do morza jest piaszczyste, trzeba sie nieżle nachodzić zeby dojść do rafy (ale po stokroć warto:) )- niestety nie ma tutaj pomostu, mozna korzystać z sąsiedniego Abu Nawas za dodatkową opłata
                            • pinon73 Re: Equinox 28.11.11, 19:37
                              hehe..monotonne jedzenie może się zdarzyć oj może...w tunezji ze 100 lat temu na śniadanie mieliśmy pomidory i kopę jajec na twardo..i czasem pieczywo..hiihi..i wierzcie..nic więcej!
                              nie pamiętam czego dotyczy wątek (żart)...sol y mar przez 2 lata był naszym drugim domem..ale odkąd większość porządnego staff'u uciekło z tego hotelu do gorgonii i innych hoteli to my też...fajna jest fantazia..dla snurkujących, nurkujących i plażujących...
                            • colin1974 Re: Equinox 28.11.11, 20:55
                              Masz racje Miriam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka